Egy magyar falu, amelynek a világ minden tájáról csodájára járna

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Egy magyar falu, melynek csodájára járnak a világ minden tájáról. Méltán lehetünk büszke erre a falucskára, hihetetlen munkával nagyszerű körülményeket hoztak létre, sokaknak példaértékű lehet. Olvassátok el a történetüket.

Miközben több önkormányzat is a fennmaradásáért küzd, egy kis Zala megyei falu kis híján csodát tett az elmúlt 15 évben. Szinte mindent máshogy csináltak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladták, hanem bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Mostanra csaknem megduplázták a lakosság létszámát, és NB I-es focicsapatuk is van.

A Zalaegerszegtől mintegy nyolc kilométerre elhelyezkedő Nagypáli újkori sikertörténete 1996 novemberében kezdődött: időközi választáson ekkor lett a 272 lelkes falu első embere Köcse Tibor. Az új polgármester rövid helyzetelemzés, a fejlesztési lehetőségek feltérképezése után megalkotta a Nagypáli zöldút programot, mely azóta is iránytű a falu számára. A faluvezető a siker kulcsának a lakosságszám növelését tartotta, így született meg egy lakópark megépítésének gondolata. Felismerték, hogy az embereket valahogy oda is kell csábítani. Ez volt minden további fejlesztés alapja – mondja a polgármester.


Azt a célt tűzték maguk elé, hogy a magyar falu hagyományait megőrizve európai színvonalra fejlesszék Nagypálit. A turizmus erősítésével és a megújuló energia felhasználásával egy fenntartható, élhető és jól működő települést kívántak létrehozni. Így lett mostanra Nagypáli egy 482 lakosú, fiatalodó ökofalu. Törekvéseiket több díjjal is elismerték, közben pedig elérték, hogy az önkormányzati épületek energiaigényének 70 százalékát megújulókból fedezzék. Idén új címerrel is gazdagodtak, mely utal Nagypáli megújulására és a bioenergia hasznosítására.


A gazdasági program alapja a lakóparképítés volt, erre a falu méretével csaknem megegyező nagyságú területet jelöltek ki. 110 házat akartak építeni, melyekhez falufűtőművet álmodtak meg. Viszont olyan ütemben keltek el a házak, hogy erre nem maradt idő, így a faluval együtt ide is bevezették a gázt. Ez azonban csak ideiglenes állapot: a terv egy biogázerőmű, ahonnan nemcsak hőt, de áramot is táplálnának a rendszerbe, ezzel lényegesen csökkentve a rezsiköltségeket. A cél az, hogy csak megújuló energiát használjanak – avat be a talán már nem annyira távoli jövő részleteibe a polgármester.

mno

falu.jpg
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez így ígéretesnek hangzik, de túl általános. Jó lenne több a részletekről, meg netán több kép is.

Például, hol dolgozik az a majdnem 500 ember? Mert abból nem lehet megélni, hogy mittudomén a szélerőműveket vagy valami biogáz-üzemet karbantartanak önmaguk számára! Márpedig arrafelé nem arról híres az ország, hogy dúskálna munkahelyekben.
 

almamag78

Kitiltott (BANned)
Zoli!
1. kérdésedhez: google a barátod :D
2. -"- : jó kérdés... erre én is kíváncsi lennék.

Bár gondoljunk a GDP-re: az hogy otthon termesztesz növényt magadnak az ügyebár nincs benne a GDP-ben, viszont a belefektetett munka értéke egyenlő a termelt értékkel: ergo: számodra mindegy hogy egy irodában rostokolsz, és keresel egy óra alatt 1000 Ft-.ot, majd abból 1,5-2 kg gyümölcsöt veszel, vagy otthon dolgozgatsz hétvégenként és nyáron-ősszel betakarítasz...arról nem beszélve, hogy legalább tudod mit eszel :D

Zeg azért nem az alföld, van ott munkahely :)

Biogázas üzembe szerintem azért lesz munka... na meg ha van végtermék, ott állatnak is kell lennie... malactenyésztés... tehéntenyésztés, aztán eladni a feldolgozott terméket a piacon...és tátam... egy bevételi forrás :D

Ez a napraforgós napelem :) ez tényleg jó ötlet, nem is értem miért nem jutott előbb eszükbe a mérnököknek. (de megjegyzem, nálunk ilen biztos nem működne, mert az első éjcccaka alatt tuti ellopnák :D)
 

tzérnabölény

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon sok falu és polgármester tanulhatna belőle. Remélhetőleg(!)nem fideszes a vezető! Van perspektívája, célja, akarata. A megújuló energiában van a jövő! Nem a paksi erőmű bővítésében, ami tönkreteszi a magyar jövőt, milliárdokat beleölve, az embereket eladósítva!
 

cydor

Állandó Tag
Állandó Tag
tzérnabölény falvakban nem számít a pártállás. fölösleges pártpolitikát keresni ott ahol ennek semmi keresnivalója, azzal szórakozzank a nagyvárosokban. Falvakban főleg ilyen kicsi 200-400 lelkes falvakban nincs értelme a pároskodásnk. egy dolog van: valaki lokálpatriota és a közösséget építi vagy inkább rombolja. úgy tűnik itt a polgármester és mellé a testület is (hiszen ez sohasem egy emberről szól) az elöbbi csoportba tartozik.
 
Oldal tetejére