Egy nő élete és utolsó percei videón: így halnak meg, akik a végleges altatást választják

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 18.

Melitta - 2016 December 18, 17:22
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Elmondja miért döntött így, és hogy mit gondol az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosságról! Őszinte és felkavaró történet!


  Michéle Causse 74 évesen úgy döntött, hogy orvosi segítséggel örök álomra hajtja a fejét. Története azért is kavart nagyobb port, mert a kitűzött nap előtt még elmesélte élete történetét egy videóinterjúban, és hagyta, hogy az utolsó pillanatig nyomon kövessék.

  A látszólag élettel teli, humorizáló nő őszintén beszélt a helyzetéről és döntéséről. Elmondta, hogy betegsége láthatatlan kívülről, de valójában a csontjai tönkrementek, törékeny lett, elvesztett egy vesét, és asztmás. 55 éves kora óta szinte ágyhoz van kötve. Egyedül az agya működik még úgy, ahogy kellene, de amióta nem tud írni, a szavakat is felejti el és nem képes úgy formálni az életét, ahogy érdemesnek tartaná. Teherként látja magát mások számára, és nem azért, mert barátai, rokonai nem segítenek szívesen, inkább őt zavarja kiszolgáltatottsága. Egy mondatban összefoglalva: „az élet elvesztette a jelentését” számára.

  A másnapra kitűzött halálos ital lehörpintéséről annyit mondott, hogy keserű lesz, de kap utána csokoládét.

  Az interjúban a segédkező nővér is bemutatta, hogy miként történik az altatás folyamata náluk Svájcban, ahol legális az eljárás. Egy szobában keverik a halálos mérget, egy másikban az ágyra fektetik a pácienst, akit végigkísérik az utolsó útján. A nővér azt is elmondta, hogy sokan órákat mesélnek neki előtte az életükről, és ugyan mindenki nagyon határozott szándékkal megy hozzájuk, sokan még percekig tartják kezükben a poharat mielőtt kiinnák. Az eljárás szerint, a páciens megissza a keserű 2 dl méregkeveréket, majd utána csokit kap, hogy a keserű íz ne zavarja. Ezután pár perc múlva mély, kómaszerű állapotba esik, amiből annyit észlel, hogy elaludt. Innen már nem érez semmit. Ezt követően 30 másodpercen belül leáll a légzés, majd másodpercek múlva a szív is.

  Amikor a videót forgató stáb az utolsó napon találkozott a hölggyel, eleinte aggódtak a nehéz hangulat miatt, de Michéle vidám és nyugodt volt. Így beszélt gondolatairól:

  „Ez gyönyörű! Elmúlt minden aggodalmam, mert már felesleges. Itt a gondomat viselik, még a halálomról is gondoskodnak! Bárcsak mindenki megtapasztalhatná ezt és dönthetne a haláláról az utolsó évek szenvedése helyett. Hagy döntse el az ember maga. Az emberek imádják és magasztalják az életet. Ha mindenki legálisan dönthetne a méltóságteljes haláláról, akkor sem lennének hirtelen sorok. Csak mert legális, nem könyörögne egyből mindenki a halálért. Az a kevés, aki úgy döntene, hogy meghal, nagyon jó okkal tenné!”

  A helyszínen tartózkodó barátai még elmondják, hogy szerintük senki nem ítélkezhet más szenvedéséről, mert azt csak az adott ember tudhatja.

  Amikor a nővér kikeverte az italt, akkor bevitte Michéle-nek. Mielőtt megitta volna, mindenki elbúcsúzott tőle. Utolsó szavai között még elmondta, hogy semmi sem nagyszerűbb, mint a zene, hiszen éppen akkor is komolyzenét hallgatott.

  A nővér alaposan meggyőződött róla, hogy Michéle tudatosan és megfontoltan döntött, és tudja mit csinál, majd odaadta neki a poharat.

  halal elott.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 18.

  1. Ani540
   Ani540
   Tökéletesen megértem. Minden ember számára lehetővé kellene tenni a kegyes elmúlást, ha már nincs remény és az "Ő " döntésén alapul.
   Etus65, setni és ladybug7spots kedveli ezt.
  2. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Hatalmas lelki erő kellett ehhez. Felismerni azt, hogy másoknak ne legyen terhére de önmagának sem.
   Etus65, setni és Ág65 kedveli ezt.
  3. cdurmol
   cdurmol
   El tudom képzelni, már el tudom képzelni, hogy az élet egy szint után teher lehet. Ha egy ember szempontjából gondolok a kegyes halál engedélyezésére, akkor jónak látom. Ha általános szempontokat veszek sorba, akkor kevésbé győz meg a helyessége.
   Etus65, setni és Ág65 kedveli ezt.
  4. pi20000101
   pi20000101
   Hatalmas jogi buktató is egyben.
   setni kedveli ezt.
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Az élethez nagyobb lelkierő kell szerintem.... és egy bizonyos ponton egyszerűen bele is lehet fáradni.
   Beka Holt és Etus65 kedveli ezt.
  6. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Konkrétan milyen általános szempontokra gondolsz?
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Mi aggályos ebben jogilag? A szabad önrendelkezés?
   Mert a szándék kinyilitkoztatására és a gyakorlati lebonyolításra pontos protokoll van.
  8. setni
   setni
   Arra gondolok hogy mi van akkor ha rád kényszerítik a poharat......Kórházakban nincs hely sokba kerülnek a betegek egy aláírás ˝önként˝ Mert ez úgy is működhet hogy először lehetőség, másodjára elvárás, harmadjára kötelesség.....
  9. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Azért írtam...megfelelő dokumentáció (itt alap elvárás a cselekvőképesség) és a szigorú protokoll.
   Nem kell ahhoz méregpohár, hogy egy beteget hagyjanak simán elpusztulni egy kórházban.
   Etus65 kedveli ezt.
  10. setni
   setni
   Megfelelő...hidd el hogy a dokumentáció az MINDIG megfelelő.
   hagynak beteget meghalni a kórházban?, DE akkor vizsgálat is indulhat hogy mi történt miért halt meg egy beteg? De, ha papír van akkor kész ennyi...
   most kedveli ezt.
  11. cdurmol
   cdurmol
   Extrém példát hozok: az örökösöknek nagyon és gyorsan kell a pénz. Rajtuk múlik pl. a fájdalomcsillapító adagolása. Amúgy minden feltétel adva van a kegyes halálhoz, kivéve a haldokló igazi szándéka. Elér odáig a fantáziám és az emberismeretem, hogy el lehet érni a haldokló "önkéntes" kérését.
   GYKEREK és tornando kedveli ezt.
  12. cdurmol
   cdurmol
   Azért a "hagyják meghalni" vagy kiitatják vele a méregpoharat, az kettő.
   Utoljára módosítva: 2016 December 19
   setni és tornando kedveli ezt.
  13. pi20000101
   pi20000101
   Sajna annyira nem is extrém.
   pl. szervdonor
   cdurmol kedveli ezt.
  14. pi20000101
   pi20000101
   Az Eütv (1997. évi CLIV. törvény)
   20. § (1) A cselekvőképes beteget - a (2)-(3) bekezdésekben foglaltakra tekintettel, illetőleg a (6) bekezdésben foglalt eset kivételével - megilleti az ellátás visszautasításának joga, kivéve, ha annak elmaradása mások életét vagy testi épségét veszélyeztetné.
   (2) A beteg minden olyan ellátást, amelynek elmaradása esetén egészségi állapotában várhatóan súlyos vagy maradandó károsodás következne be, csak közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, illetve írásképtelensége esetén két tanú együttes jelenlétében utasíthat vissza. Ez utóbbi esetben a visszautasítást az egészségügyi dokumentációban rögzíteni kell, amelyet a tanúk aláírásukkal hitelesítenek.
   (3) A betegség természetes lefolyását lehetővé téve az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül - megfelelő egészségügyi ellátás mellett is - halálhoz vezet és gyógyíthatatlan. Az életfenntartó, illetve életmentő beavatkozás visszautasítása a (2) bekezdés szerinti alaki előírások betartásával történhet.
   (4) A (3) bekezdés szerinti visszautasítás csak akkor érvényes, ha egy háromtagú orvosi bizottság a beteget megvizsgálja és egybehangzóan, írásban nyilatkozik arról, hogy a beteg döntését annak következményei tudatában hozta meg, illetve, hogy a (3) bekezdés szerinti feltételek fennállnak, továbbá a beteg az orvosi bizottság nyilatkozatát követő 3. napon - két tanú előtt - ismételten kinyilvánítja a visszautasításra irányuló szándékát. Amennyiben a beteg nem járul hozzá az orvosi bizottság vizsgálatához, a kezelés visszautasítására vonatkozó nyilatkozata nem vehető figyelembe.

   (5) A (4) bekezdés szerinti bizottság tagjai a beteg kezelőorvosa, egy - a beteg gyógykezelésében részt nem vevő -, a betegség jellegének megfelelő szakorvos, valamint egy pszichiáter szakorvos.
   (6) A beteg nem utasíthatja vissza az életfenntartó vagy életmentő beavatkozást, ha várandós és előre láthatóan képes a gyermek kihordására.

   stb.
   cdurmol kedveli ezt.
  15. pi20000101
   pi20000101
   Az Eütv. nem használja az eutanázia kifejezést, viszont a törvény 20-23. §-ában részletesen szól az ellátás visszautasításának jogáról. E jog gyakorlása a következő keretek közt történhet:
   I.
    A beteg súlyos betegségben szenved, ami rövid időn belül halálhoz vezet és gyógyíthatatlan,
    csak cselekvőképes beteg tehet ilyen nyilatkozatot,
    a beteget megvizsgálja egy 3 tagú orvosi bizottság, hogy a nyilatkozattétel feltételei fennállnak-e és a beteg a következmények tudatában hozta-e a döntését,
    a visszautasítás közokiratban, teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy írásképtelenség esetén két tanú jelenlétében történik,
    a beteg 3. napon megismétli a nyilatkozatot,
    az orvosi bizottság döntésének megváltoztatására ösztönzi,
    a beteg döntését kötöttség nélkül bármikor visszavonhatja és
    visszautasítás esetén is jogosult szenvedéseinek enyhítésére.
   II.
   Cselekvőképtelen és korlátozottan cselekvőképes személy esetén, ha életfenntartó, vagy életmentő kezelés visszautasítására kerül sor, az egészségügyi szolgáltató keresetet indít a beleegyezés bírói pótlására.
  16. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Induljunk ki abból, hogy az emberiség minden tagja önkéntes normakövető(nek születik) és ha ezen állapota változik akkor ott van kéznél az ezt szankcionáló törvény, vagy törvények.
   Ha pedig elővesszük az "Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata" című (úgy tudom) minden nemzet által elfogadott mű passzusait, akkor azt hiszem ez a probléma már nem is akkora probléma.
   A világ mindig változik és ma már például a Vatikán alá tartozó öngyilkosok is megkaphatják a vallásuknak megfelelő végtisztességet.
   setni és pi20000101 kedveli ezt.
  17. obo
   obo
   Aztán lassan jöhetnek a reklámfilmek is (?)...
   cdurmol kedveli ezt.
  18. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Így van. Az élet csak bizonyos pontig élet. Mindegyikünk tudja, ismeri ennek határait. Azon a ponton túl, már nem nevezhető életnek, amikor az ágy rabságában, kiszoltáltatottan szenvednek a betegek. Miért kell ezt végig szenvedni? Igaz, tiszta elmével, nehéz a döntés, mert amikor már beindul a "rendszer", akkor nincs kihátrálás. Átgondoltam, szörnyű lehet ezt és így végig csinálni. Sokan mondjuk, hogy mi is ezt és így tennénk? Ki tudja, az életösztön nagyon erős. Azt kell ekkor legyőzni.
   cdurmol és setni kedveli ezt.
  19. cdurmol
   cdurmol
   Szerintem akkor kéri az ember a méregpoharat, ha már az életösztöne nem működik.
   Ápoltam halálig haldoklót. Amikor én már úgy ítéltem, hogy ez a hajdan kiváló ember nem is árnyéka önmagának, pelenkázni kell és mosdatni, akkor egy délután az ablakon besütő napra ránézett és azt mondta:"Nézd, de gyönyörű". Abban a helyzetében, amit én az emberi szint alattinak értékeltem, tudott örülni. Kötődött az élethez. Egy zene, egy szép látvány akkor is tud örömet szerezni, ha mi már nem tudjuk elképzelni. Nehéz ezt kívülről megítélni.
   Georgina Bojana, Beka Holt és gyulatata kedveli ezt.

Megosztás