Egymilliárd dollárnyi bitcoint foglalt le az Egyesült Államok

Szerdán felbolydult a kripto-világ: közel hetvenezer bitcoint, vagyis nagyjából 975 millió dollárt mozgatott meg valaki a rendszeren belül. Péntekre kiderült, hogy ki áll a rejtélyes tranzakció mögött.

A blokklánc-alapon működő kriptovaluták egyik legfontosabb sajátossága, hogy egyszerre névtelenek és teljesen átláthatóak: a rendszerekbe vetett bizalmat az biztosítja, hogy minden egyes tranzakció, a legapróbbtól a legnagyobbig mind bekerül egy publikus főkönyvbe, melynek számtalan számítógépen tárolják egyszerre és naprakészen a másolatát. Ebben a főkönyvben minden pénztárca nevesítve van egy egyedi kóddal - csak az nincs odaírva, hogy az kié. Mintha szabadon ránézhetnénk bármelyik hagyományos bankszámla forgalmára, de anélkül, hogy név szerint tudnánk, hogy ki a tulajdonosa, és pontosan kitől kap és kinek küld pénzt. Szakértők egy ideje figyelték

a bolygó negyedik legvastagabb, jelenleg egymilliárd dolláros tárcáját,

amelyhez 2015. óta nem nyúlt senki - szerdán aztán elindult onnan a teljes egyenleg egy másik címre. Elemzők eleinte azt feltételezték, hogy valaki feltörte a számlát, de végül az amerikai hatóságok fényt derítettek a rejtélyre: ők foglalták le egy bűnszervezet pénzét.


Az Ars Technica cikke szerint a 2013-ban lezárt online bűnözői piactér, a Silk Road vagyonára tette rá a kezét az amerikai adóhivatal. A Silk Roadon mindent lehetett kapni, kábítószerektől a fegyvereken át az ezeknél is riasztóbb bűnözői szolgáltatásokig; a Wired pár éve még a szervezet mögött álló Ross Ulbricht naplójából is közölt kalandos részleteket - mielőtt a férfit kétszeres életfogytiglan plusz negyven év börtönbüntetésre ítélték.Ulbricht bazárja a hatóságok szerint két év alatt körülbelül kilenc és félmillió bitcoinnyi, vagyis mai értéken százötven milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított, amelyből, szintén mai értéken, közel tízmillárd dollárnyi jutalékot szereztek. Ennek egy része került a bírósági dokumentumokban csak “X”-ként szereplő személyhez, aki ellopta Ulbrichttól a pénzt, majd most átadta azt a hatóságoknak. A tranzakció az online bűnüldözés egyik legrejtélyesebb és legnagyobb fogása lehet.

Pőcze Balázs
 
Nem létezik a pénz de, mégis nyilvántartják...figyelik ...érdekes lehet hogy belekellene mélyülnöm hogy pontosan miről is van szó.
De, úgy sem érteném.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Melitta wrote on Kata1002's profile.
Teljes jogu tag vagy a 20 hozzaszolas utan.
Remélem frissül 1 óra múlva!
Szoboszlai Béla wrote on bejelentkezés's profile.
Heló! Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetek rendes tag?
sancsa wrote on Ajuda67's profile.
Nagyon köszönöm a fordításaid, kedvencem az Ősi fajok.

Statisztikák

Témák
36,873
Üzenet
4,490,607
Tagok
595,966
Legújabb tagunk
Lalalalai
Oldal tetejére