Egymilliárd forint forrás jut a határon túl élő magyarok egészségügyi felzárkóztatására

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Március 9.

Melitta - 2018 Március 9, 15:32
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az egészségben eltöltött évek számának növelése és az egészségmegőrzés területén a különböző “jó gyakorlatok” átültetése a célja annak programnak, amelyet uniós támogatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közösen valósít meg.

  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a projektre 986 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást használhatnak fel.

  Mint kifejtette, a program során azt szeretnék elérni, hogy az egészségügy, a megelőzés és az egészségmegőrzés területén javítsa az anyaországban és a határon túl élő magyarok egészségi állapotát, csökkentse a társadalmi egyenlőtlenségeket. A kormány mindig is úgy tekintett a Kárpát-medencére, mint egy egységes térre, ahol magyarok nem csak az országhatáron belül, hanem azon kívül is élnek – fogalmazott az államtitkár. Ez a program egyebek között abban segít, hogy ne csak Magyarországon, hanem a határon túl élő magyarok esetében is növekedjen az egészségben eltöltött évek száma – emelte ki Rétvári Bence.

  Az államtitkár emlékeztetett, hogy az elmúlt években is számos, az egészségre jó hatással bíró intézkedés született. Ezek között említette, a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, az úgynevezett csipszadó bevezetését, a közétkeztetés megreformálását, illetve egyes védőoltások ingyenessé tételét. Győri-Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy harmincéves tapasztalatukat fogják a “terepen” hasznosítani.

  Hozzátette: szeretnének eljutni a határon túli hátrányos helyzetű településekre, ott egészségfelmérést, szűrővizsgálatokat végezni, vagy helyben tájékoztatást adni, de a laikus segítők képzését is vállalják. Az ügyvezető alelnök úgy véli, ezzel a programmal több tízezer embert érnek el, hiszen úgy állították össze a programot, amely következtetésiből később cselekvési tervek készülhetnek. “A mi problémáink nagyon egyformák”, legyenek azok társadalmi vagy egészségügyi gondok – fogalmazott Győri-Dani Lajos.

  forint_kotegek_bankjegyek.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Március 9.

  1. bamaci90
   bamaci90
   Megelőzés????? Egészségmegőrzés???? Határon túl??? És mi határon belül???? Én egészségügyben dolgozom és nagyon is eltudnám képzelni hogy azt a pénzt egészségügyben mennyi mindenre ellehetne költeni kis hazánkban. De nem kell ahhoz egészségügyben dolgozni hogy tud milyen helyzetek uralkodnak nálunk. Csak soha ne légy beteg!!!!
  2. johannsebastian
   johannsebastian
   No, többek között az efféle válaszokból is látszik, nincs olyan mentális/anyagi állapotban ez az ország, hogy elkezdje a tömeges betelepítést. Ha így ágálnak a határon túli magyarok ellen, hogyan ágálnának a jóval idegenebb kultúrából érkezők ellen, akik ráadásul nem a határon túl vannak, hanem azon belül lesznek. Szomorú, de ez van. Ezért kell némi realitásérzék a szentimentalizmus helyére. Mellesleg szükség lenne erre a pénzre a határon túl. Kárpátalján, többek között a háború miatt csak a gyerekek 15%-ra elegendő védőoltás van kanyaró ellen. Romániában és Szerbiában - ott leginkább a szülői felelőtlenség miatt - rohamosan terjed a járvány. Nálunk az átoltottság aránya nagyon magas, nem kell járványtól tartani. Tehát azért nem is vizsgázik minden tekintettben rosszul ez az egészségügyi rendszer. Most például ingyenessé válik a bárányhimlő elleni oltás. A feleségem HPV elleni oltása majdnem százezer forintunkba került, ma már az is ingyenes a fiatal lányok számára.
   prudencio, Jaszladany és setni kedveli ezt.
  3. tusi55
   tusi55
   Itt nem a határon túliak támogatása a probléma, hanem az, hogy nem elegendő pénzt fordít a kormány a magyar egészségügyre, oktatásra, szociális lakhatásra, nyugdíjak emelésére, kultúrára, stb. Pl. 2018-ban meghalni egy kórházi fertőzésben? Több millió szegény és kilátástalanságban élő vegetálásáról tudsz-e?
  4. johannsebastian
   johannsebastian
   Nem arról van szó, hogy ne kellene több pénz az ellátórendszerekbe, hanem az a kérdés, hogy honnan. Mellesleg az egészségügy helyzete jóval árnyaltabb, mint ahogy itt előadod. De persze kampány van.
  5. tusi55
   tusi55
   Na, ez a probléma. Ez nem kampánytéma. De vajon a határon túliak ilyen mértékű pénzzel kitömése micsoda? Nem is tudjuk már számontartani, hány milliárd ment már a határon túlra, focira, egyházaknak, alapítványoknak stb. Szavazatvásárlás.
   Ha az én gyerekemnek nincs cipője, akkor nem a szomszéd gyerekének veszek először. Bizonyára ez jellemhiba.
  6. Ernoe
   Ernoe
   Egy kicsit gyanus ez a segély voksok ellenében.
   Segitsünk a világ összes népének de ne azért, hogy aztán ök válasszanak ott kormányt ahol nem is élnek.
   -
  7. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ugyan már, hiszen FELZÁRKÓZTATÁSRA költik! Azaz, azt akarják, hogy a határon túl is ugyanolyan ROSSZ legyen az egészségügyi helyzet, mint belföldön!
  8. *Rima
   *Rima
   van min javitani

   tumblr_nj9ao01fne1ticsozo2_1280_0.jpg tumblr_okli2rNdZ01tuls68o1_1280.jpg
  9. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Sajnos, de ez a szomorú igazság.
   May113, Ernoe, Kovipisti és 1 másik tag kedveli ezt.
  10. johannsebastian
   johannsebastian
   Ha az én gyermekem a szomszédban rekedne, néha küldenék neki csomagot, és ott állnék a kerítés mellett, hogy láthassam; még akkor is, ha otthon nem kerülne annyi az asztalra. [Persze az is igaz, nem írnám elő neked, hogy te is így tegyél.]
   Utoljára módosítva: 2018 Március 10
   prudencio, bubu, Jaszladany és 1 másik tag kedveli ezt.
  11. victorvacendak
   victorvacendak
   Kórházi fertőzésben a világ legfejlettebb egészségügyével rendelkező országokban is lehet. Sőt, a vezető halálokok egyike. Csak szólok...
  12. johannsebastian
   johannsebastian
   Annál is inkább, mivel egyre aggasztóbb méreteket ölt a baktérium-rezisztencia. A hagyományos antibiotikumok egy része hatástalanná vált velük szemben.
   CasaLoma, bubu, udvarfy és 1 másik tag kedveli ezt.
  13. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Victor! Meséld már el légyszi, hogy Ti mit tesztek, ha MRSA- beteget szűrtök vagy clostridiumosat például...ha én elmesélem a mi verziónkat,ember nem lesz aki kórházba bemenjen:(
   CasaLoma és udvarfy kedveli ezt.
  14. CasaLoma
   CasaLoma
   Pedig az adófizetés nagyjából erről szól. Az állam először elveszi a maga részét, hogy másoknak cipőt tudjon venni, Te meg a maradékból vehetsz a saját gyerekednek is, persze Te már csak akkor, ha a maradékból neked is jut rá.
   Elég faramuci helyzet.
   Én először biztos hogy azt a lovat lakatnám jól, amelyik húz. Mert ha az éhen döglik, vele pusztul a többi is.
   kipling, setni, Melitta és 1 másik tag kedveli ezt.
  15. victorvacendak
   victorvacendak
   Gondolom, aki kórházban kapta el, azt minden további kezelés előtt a bacitól kell megszabadítani (nyilván ez könnyebb, ha még nincs szepszis és nem egy gyenge emberről van szó). A jó hír, hogy az általad írt példa, a clostridium nagyon jól kezelhető egyelőre. Az MRSA is kezelhető, a lényeg, hogy leoltás kell, vagyis tudni kell, hogy konkrétan mire rezisztens és mire nem. Amúgy sok országban, így az USÁ-ban is azért csökkent az MRSA kórházi jelenléte, mert komolyabban figyelnek a használati tárgyak dezinfekciójára, arra, hogy mindenki kesztyűben és maszkban dolgozzon.
   Vannak persze olyan esetek, pl. multirezisztens E. coli (húgyúti fertőzésben gyakori), mikor adott esetben szükség van olyan nem túl elterjedt antibiotikumra, aminek nincs is szájon át bevehető verziója, tehát nem szedi mindenki minden apró nyavajára, emiatt kevéssé ismerik a bacik.
   udvarfy kedveli ezt.
  16. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Ne az antibiotikumokról beszélj, hanem országról és intézkedésekről....mert én hallottam valamit zúgni a szélben amerikai ill. angol intézményekről.
  17. zulufönök
   zulufönök
   Felzárkóztatás?!?4!Hogy milyen a hazai egészségügy helyzete,arra jó példa a-személyes tapasztalatom:Van egy gyerekkori barátom,évtizedes gyakorlattal rendelkező belgyógyász főorvos.Itthon dolgozik,ill,praktizál ,nem ment külföldre és .az életkora miatt már nem is akar.Ő mondta nem olyan régen,idézek:"Orvos létemre mondom,egy magyar kórházba sem feküdnék be!" Elgondolkodtató4
   setni és varázsdoboz kedveli ezt.
  18. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Igazat mondott! Az nem baj, ha holnap nem ébredek fel, de ott se szeretnék ébredni ahol dolgozom.:(
   setni kedveli ezt.
  19. victorvacendak
   victorvacendak
   Mire gondolsz? Épp most volt egy WHO gyűlés a 7 legbrutálisabb veszélyről (azokról, melyek természetes vagy biológiai terror lévén világjárványt képesek okozni, beleértve az antibiotikum rezisztencát is) meg egy jelenleg még nem ismert tényezőről, amit X-nek neveztek. Ilyesmire próbálnak felkészülni globálisan együttműködve. A kérdés csak az, hogy időben-e? Amúgy egyelőre nagyon kevés olyan szuperbaktérium van, ami minden AB-vel szemben ellenálló, azok is Indiából jönnek mindig. De vannak ezek ellen is ígéretes fejlemények. De ezzel együtt is, nem lennék most gyerek. Azt hiszem, ami jöhet, az borzalmasabb mindennél, ami eddig volt a történelemben...

Megosztás