Einstein házvezetőnője könyvet írt a híres zseni furcsa szokásairól

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 Május 20.

Melitta - 2016 Május 20, 04:44
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A relativitáselmélet megalkotójáról mindenki tudja, hogy egy zseni volt, de személyiségéről és magánéletéről csak nagyon kevés információval rendelkezünk. Ezért lehet érdekes Einstein egykori házvezetőnőjének, Herta Waldow-nak a visszaemlékezése, aki hat éven át vezette a tudós háztartását.

  1955. április 18-án, 76 éves korában halt meg Albert Einstein. A férfi, aki lerakta a modern fizika alapjait, magánéletében egy különc zseni volt – írja a Múlt-Kor.

  [​IMG]
  1933: Einstein és felesége egy rendőrrel beszélget

  A bozontos frizura, ami ma már az őrült zseni frizurájának archetípusa

  Herta Waldow beszámolójából kiderül, hogy Einsteinnek miért volt állandóan bozontos a haja. A férfi egyszerűen utált fodrászhoz járni, ezért második felesége vágta le a haját. Igen ám, de a professzorfeleség rövidlátó volt, lornyon nélkül alig látott valamit, ezért volt olyan frizurája Einsteinnek, amilyen.

  A pénz

  Hiába volt korszakalkotó zseni, Einstein nem fürdött a pénzben, sőt, cipői szinte állandóan lyukasak voltak, mert addig hordta őket, ameddig csak lehetett, princetoni irodájában pedig a következő felirat volt olvasható:

  “Nem minden megszámlálható, ami számít, és nem minden számít, ami megszámlálható.”

  [​IMG]
  1940-ben megkapta az amerikai állampolgárságot

  A tükörtojás és az eper tejszínhabbal

  Waldow, a házvezetőnő szinte minden nap tükörtojást vagy rántottát készített reggelire Einsteinnek, aki nemcsak a tojást, de a gombát, az epret, és a mézet is imádta. Az eperből, tejszínhabbal a tetején állítólag bármennyit meg tudott enni. A steaket viszont csak akkor ette meg, ha tényleg nagyon jól volt elkészítve, és nem volt véres. Mint mondta: “Nem vagyok én tigris”. Káros szenvedélye csak a pipázás volt. Einstein nem szerette nagyon az alkoholt, a kávét, maximum fekete teát ivott. Egyetlen kivétel volt, Einstein szenvedélyesen rajongott a zellerpuncsért.

  [​IMG]
  Einstein hegedül

  A hegedű

  A tudós imádott hegedülni, főleg éjszakánként játszotta saját improvizációit a konyhában, ahol a csempékről visszaverődtek a lejátszott hangok. Egykori tudóstársa, Walter Frierich szerint viszont a tudós játéka leginkább egy favágóéra hasonlított.

  A társasági események és a nők

  Nem igazán lepődtünk meg azon, hogy Einstein ki nem állhatta a társasági eseményeket, amelyek ellen gyakran meglehetősen dühösen ki is kelt. Amiről viszont eddig soha nem hallottunk, az a tudós nőkhöz való érdekes viszonya. Waldow úgy emlékszik vissza, hogy Einstein gyengéi a nők voltak. A házvezetőnő el is mesélt egy kínos történetet, amivel alátámasztotta ezt a kijelentését. Waldow 21 éves volt, amikor a 48 éves professzor felfogadta. Egy alkalommal a tudós nem vette magára a fürdőköpenyét, miután kijött a fürdőszobából és a fiatal lány meglátta a tudóst meztelenül. Waldow szerint elképzelhető, hogy Einsein egyszerűen csak szórakozottságból felejtette el magára ölteni a ruhadarabot, de szerinte az sem kizárt, hogy a tudós feledékenysége csak színlelt volt.

  lemon

  einstein2.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 Május 20.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ezek a szokások javarészt rám is jellemzőek. Nem vagyok oda az alkoholért, kávézni szoktam ugyan de azt is csak mostanában hogy olyan a munkahelyem hogy akármennyit is ihatok ingyen. De így se vagyok oda érte, csak egyszerűbb, mint teát főzni magamnak. Olyan is volt már hogy amikor kopogtak, majdnem meztelenül nyitottam ajtót, az utolsó pillanatban kaptam észbe hogy hoppá...
   Amúgy meg nekem is mindig kócos volt a hajam mert lusta voltam fésülködni, vagy szimplán elfelejtettem. Most már azonban ez nem probléma mert lassan fél évtizede kopasz vagyok - nem betegség vagy öregség miatt, egyszerűen borotválom a kobakomat, mert így a legegyszerűbb megoldani ezt a haj-problémát.
   Ja és zenélni is szeretek, igaz, szintetizátoron. Aki hallgatja, aszerint a macskanyávogás egy fokkal azért jobb...
   És én is imádom a tojást, gombát, epret, mézet. Hetekig el tudok élni például kizárólag tükörtojáson. És utálom a véres sülteket, kizárólag azt szeretem ami jól át van sütve. Sőt azt is utálom ami nem véres ugyan, csak egy picit nyers még.

   Tudom, mindez persze csak arra bizonyság hogy őrült vagyok, a zseniségre nem okvetlenül. De reménykedem hogy hátha...
   Eva003 és setni kedveli ezt.
  2. TücsökTímea
   TücsökTímea
   A csodálatos elmék betegsége avagy az igazi Einstein
   részelet

   Néhány egészen furcsa dologhoz egész életében ragaszkodott. Zoknit, még a legkeményebb hidegben, vagy az amerikai elnöknél tett látogatásakor sem vett fel. Leopold Infeld írja Einsteinről szóló könyvében, hogy a Nobel-díj átadásán tanársegédje félve kérdezte a frakkban kényelmetlenül feszengő főnökét:

   "Ugye professzorom, legalább erre a jeles eseményre húzott a lakkcipőjéhez zoknit?" Erre Albert felhúzta a nadrágját, és kivillant cipőjéből meztelen lábfeje..

   http://sumeghlaszlo.hu/index.php?op...-betegsege-avagy-az-igazi-einstein-&Itemid=61
  3. Ernoe
   Ernoe
   Nem akarok emlékronto lenni de nemrég olyan dolgokat olvastam Einsteinröl ami nem pozitiv. Nem szeretném ha egy tévedhetetlen O.V.-t csinálnánk belölle. :)
   -
   Einsteinnak sokat köszönhet a világ, a gyerekeivel, elsö feleségével azonban nem sokat törödött. Neki is voltak kételyei. Félt, hogy nem állja meg az államvizsgát az egyetemen. Ezt utobbit nyugodtan elmondhatjuk a gyerekeinknek. :)
   -
   Ág65 és analema kedveli ezt.
  4. szjulika.
   szjulika.
   Egy házvezetőnő nem tudhat mindent.Szerintem a hajvágással semmi baj a kócóság attól is lehet hogy érzékeny volt a fejbőre és a fésű állandóan felsértette így nem volt kedve fésülködni.(persze ezek csak feltevések!)
  5. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ne feledjük azonban, hogy a Nobel-díja teljes összegét odaadta annak a feleségének akivel úgymond „nem törődött”. Azért szerintem ez is a törődés egy fajtája, s összegszerűleg nem is kicsi...
   sjudit3, Hellebrand Henriett és Ernoe kedveli ezt.
  6. analema
   analema
   Vélhetően Asperger szindrómás volt vagy valami hasonló. Ebben akár lehet is igazság, hiszen az érzelmek nagyon alacsony működése általában párosul valami más irányú képesség jobb működésével, kimagasló megfigyelő készséggel, fotószerű memóriával. Így lehet, hogy Einstein soha nem jött volna rá dolgokkal, ha érzelmileg azzal törődik, hogy már megint fájdalmat okozott a feleségének. Őt azonban efféle földi dolgok nem izgatták, mint ahogyan abban sem látott semmi kivetnivalót, hogy saját unokatestvérét vette feleségül. Az emberiség sokat köszönhet neki, közvetlen környezete már kevesebbet, de hát már csak így működik a világ.
   Én maradok a zseni felé vezető félúton :)
   sjudit3 és advocatus_diaboli kedveli ezt.
  7. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Tuti hogy aspergeres volt. De Newton is.

   Jellemző Eisteinre, hogy egyszer a legkomolyabban azt javasolta, kezdő elméleti kutatók menjenek világítótoronyba toronyőrnek, mert ott kevés a munka, és senki nem zavarja őket gondokodás közben... Mondjuk, szerintem is van ebben jó adag igazság, de azért egy „normális” embernek ilyesmi eszébe se jutna, se ajánlani, se hogy elmenjen félig remetének valahova az „isten háta mögé”.
  8. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Egy másik sztori Einsteinről, hogy amikor már jó híres volt, meghívták valami ünnepi lakomára. Persze ő volt a legtiszteltebb vendég. Körbehordták a fogásokat, jött a hihetetlenül drága kaviár. Ebből kis csészére valót szoktak csak adni mindenkinek mert olyan drága. Einstein javában valami elméleti kérdést fejtegetett. Mikor eléhozták a tálat, elsőként kínálva persze, azért hogy vegyen belőle, ő rávágta hogy köszönöm, maga elé húzta az egészet, s enni kezdte nagykanállal. Persze közben néha beszélt is tovább. Mindenki elhűlve nézte, de persze senki se szólt... A végén azért megkérdezték tőle, tudja-e egyáltalán, mit evett most? Ő ezt válaszolta:
   —Valami pástétom volt talán, ugye?
  9. Ernoe
   Ernoe
   Na ja. Most egy kicsit megvagyok zavarodva mert különbözö rövid életrajzokba olvastam bele. Utána kell nézzek. Sorry. :(
   Hellebrand Henriett kedveli ezt.
  10. Hellebrand Henriett
   Hellebrand Henriett
   Érdekes volt olvasni Einstenről.. Azt nem tudom milyen lélek volt, hogyan élt, .. de a munkássága halhatatlanná tette, s talán mindannyiunkat, hisz az Einsten-Rosen hídnak köszönhetően ( féregjárat) összekötötte az Univerzumokat, s így halhatatlanságba emeltetett az Élet..
  11. Ernoe
   Ernoe
   Majdnem elfelejtettem befejezni. Nem tudom kitöl származott a cikk ami nemrég a kezembe került és benne Einstein mind egy családját nem szeretö, egoista lény volt stilizálva.
   -
   Utánanéztem és meggyözöbbnek találom, hogy Einstein a szokásos emberi hibák melett csak-csak egy szeretetremélto charakter lehetett és sok nem igaz abbol amit néhányan a szemére vetnek.
   -
   Az egyik vád az volt, hogy nem törödött a házasságon kivül betegen született lányával, "egyszer sem nézte meg".
   -
   Mileva - Einstein egyetemi-társa, késöbbi felesége - valoban terhes lett a házasságuk elött és mivel az akkor (1901) egy borzaszto botránynak számitott volna, egyedül hazament az akkori Magyarországra (Ujvidék) és a szüleinél 1902-ben világrahozta a kislányukat.
   -
   Nehéz idök lehettek ezek Einstein számára. Ebben az idöben fejezte be a vizsgáit az egyetemen, probálta felvenni a Schweizi állampolgárságot...
   -
   Ehez tudni kell, hogy Einstein évekkel elötte leadta a Német állampolgárságát és 5 éven keresztül "hontalannak" számitott. Nem igaz, hogy nem kivánt törödni a kislányával, ahogy megtudta a hirt a nagyszülöktöl, hogy apa lett, abbahagyta a disszertatioján valo munkát, hogy kenyeret tudjon keresni, eltudja venni a gyereke édesanyját feleségül, ahogy irja a leveleiben, "gondoskodni" tudjon rolluk. Ekkor helyezkedett el a szabadalmi hivatalba.
   -
   1903-ban feleségül vette Milevat a szülök akarata ellenére, ez semmi esetre sem val felelötlenségre. A Vajdaságban maradt kislánya egyesek szerint adoptálva lett, de valoszinübb, hogy alig 1 évesen belehalt skarlátba.
   -
   Nem akarok életrajzot irni. A két fia nagyon hiányolta az édesapját a válás után, ami arra vall, hogy jo kapcsolatban lehettek egymással. Hogy nem gyakran látta a fiait késöbb az azzal magyarázhato, hogy a válás után más országban éltek és Einstnnek emigrálnia kelett. Az is tény, mind ahogy valaki fennt megjegyezte, hogy a nobeldijjal járo összeget volt feleségének ajándékozta.
   -
   Lehet nekünk furcsa, hogy Einstein az unokatestvérét vette el késöbb feleségül de abban az idöben nem volt szokatlan. A kapcsolatnak praktikus okai is lehettek. A két lányával elvált asszony Elsa ápolgatta a szomszédságában lako betegeskedö Albertot. A sok "nöügyet" ugy is lehet értelmezni, hogy a rokon-házasságnak más jelentösége lehetett mind a szexuális-továbbszaporodás, a második házasságbol nem lett gyerek.
   -
   Az egyetlen fizikus aki életében népszerübb volt mind egy filmszinész, nem lehetett egy rossz ember. En Einsteint egy nagyon joérzésü, önzetlen, szeretetremélto embernek tartom. :)
   advocatus_diaboli kedveli ezt.
  12. Ernoe
   Ernoe
   -
   Ami a rokonházasságot illeti, anélkül, hogy véleményt mondanék rolla.
   -
   Világszerte több mind 1 milliard ember él olyan országban ahol a rokonok közötti házasságkötés normálisnak számit, 1/3 ezekböl unokatestvérek közötti kapcsolat.
   -
   A világ lakoinak a 20% elönybe részesiti a rokonságon belüli házasságot.
   -
   Talán meglepö, hogy a mai német polgári jog (BGB) is megengedi az unokatestvérek közötti házasságkötést, csak egyeneságu vérrokonok nem házasodhatnak egymással. Ez pedig: szülö --> gyerek, nagyszülö --> unoka és vértestvéreket jelent.
   -
   A katholikus egyház szigoru törvényei szerint (Codex luris canonic) még 3. ágon valo rokonságon belül is tilos a házasság, de nincs kizárva, hogy különleges esetben engedélyt lehessen kérni.
   -
   Például a Spanyol királyi család a Bourbonok, akik magukat "katholikus királyoknak" nevezik, 1765-ota egy csomo egyházi álldást kapott házaságra ahol a nagybácsi elvette feleségül a tesvére leánykáját (nagybácsi - unokatestvér-házasság.)
   analema kedveli ezt.
  13. analema
   analema
   Voltak is belőle gondok, egyes dinasztiák esetében pont emiatt szignifikánsan megnövekedett egyes betegségek előfordulása egészen a fogyatékosság szintjéig. Mert az, hogy valamit szabad még nem jelenti azt, hogy azt tanácsos is megtenni. Az unokatestvérek közötti genetikai kódegyezés sem egy életbiztosítás az utódoknak.
   advocatus_diaboli kedveli ezt.
  14. Ernoe
   Ernoe

   Az US Amerikai állam Utah 3/4 része Mormone, tehát mindenki mindenkinek valami modon a rokona.
   A többnejüség mind az Izlamban a leg intenzivebben a 19. sz.-ban tombolt.
   -
   Néhány évvel ezelött elitéltek egy férfit bigámia miatt mert 5 felesége volt akikkel összesen 30 gyereket produkált. Korábban ez normális állapotnak számitott. Nem csoda, hogy a szekta sok férfi számára atraktiv. :)
   -
   A szekta magát "Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának" nevezi és nagy hangsulyt fektet a feltámadás reményében, ezért a meghallt elödeiket is megprobálják a genetika segitségével felkutatni és posthumus felveszik a közösségbe. :(
   -
   Az elödök felkutatásának az érdekében rövid idön belül 40.000 önkéntes adta le a genetkus anyagát a nyugateuropábol származo rokonok felkutatására. Vigyázni kell, nehogy egy szép napon valamelyikünket megkérdezés nélkül felvegyenek az örökké élni fogok listájára. :)
  15. kr_gyorgyi
   kr_gyorgyi
   Erről már én is hallottam.
  16. Melitta
   Melitta
   Az arab vilagban is nagy problema hogy a tobbnejuseg miatt a kisebb varosok telepulesekben sok a rokon hazassag es nagyon megnott a betegen szuletett gyerekek szama.
  17. Efike
   Efike
   Izraelben vannak olyan arab falvak, ahol csak EGY családnév létezik :)
   Melitta kedveli ezt.

Megosztás