Einsteinnek megint igaza volt

Szakértők egy csoportja először vizsgálta, hogy működik-e Einstein általános relativitáselmélete a távoli galaxisokban. Az új tanulmány megerősíti a gravitációról kialakított tudományos képet, emellett pedig a sötét anyag és sötét energia létezését is alátámasztja.

Albert Einstein 1915-ben mutatta be általános relativitáselméletét. A hipotézis leegyszerűsítve azt írja le, hogy az objektumok, például egy galaxis tömege mennyire képes meggörbíteni a téridőt.

Az elméletet megjelenése óta rengetegszer tesztelték a Naprendszerben és a Tejútrendszerben egyaránt. A Thomas Collett, a Portsmouth-i Egyetem Kozmológiai és Gravitációs Intézetének munkatársa által vezetett nemzetközi csapat viszont a közelmúltban először vizsgálta precízen az általános relativitáselméletet nagy csillagászati skálán – írja a Space.com.

A szakértők a Hubble űrtávcső és a chilei Nagyon Nagy Távcső (Very Large Telescope) adatait elemezték. Az eredmények azt mutatják, hogy a gravitáció a távoli galaxisokban is úgy viselkedik, mint a csillagászati értelemben vett környezetünkben.

Éppen úgy, ahogy Einstein is megjósolta.

A kutatás emellett a feltételezett sötét anyag és sötét energia létezését is alátámasztja.

A standard kozmológiai modell azt írja le, hogy miként működnek és lépnek kölcsönhatásba egymással az alapvető erők és részecskék az Univerzumban. A megfigyelések azonban nem mindig vannak összhangban az elmélettel.

Ahhoz, hogy a standard modell működjön, úgynevezett sötét anyagra és sötét energiára van szükség. Előbbi azt a csillagászati műszerekkel nem mérhető anyagot jelöli, melynek jelenlétére a gravitációs hatásából tudunk következtetni, utóbbi pedig azt a feltételezett energiaformát fejezi ki, amely erős antigravitációs hatást vált ki.


Néhány szakértő olyan alternatív gravitációs elméleteket dolgozott ki, amelyek szükségtelenné teszik a sötét energia és a sötét anyag használatát a standard modellben. Az új vizsgálat szerint viszont a gravitáció a Világegyetem távolabbi régióiban is úgy viselkedik, mint a közelünkben. Ez pedig ellentmond az alternatív hipotéziseknek.

Collett kiemelte, új tanulmányuk nem konkrét bizonyíték a sötét anyagra és sötét energiára, inkább csak újabb érvet jelent ezek létezése mellett.

Kozmikus lencsék
A szakértők a kísérletben egy erős gravitációs lencsét hívtak segítségül. A gravitációs lencsék azok a nagy tömegű objektumok, például galaxisok, amelyek meggörbítik a mögöttük elhelyezkedő objektumok fényét. A vizsgálatban egy közeli, 500 millió fényévre fekvő galaxist, az ESO 325-G004-et használták gravitációs lencseként.

Bizonyos esetekben, amikor a lencse és a mögötte fekvő objektum a megfigyelővel egy vonalba esik, a lencse körkörösen, úgynevezett Einstein-gyűrűben képezi le a hátsó objektum képét. A gyűrű átmérőjének tanulmányozásával következtetni lehet a téridő görbületére is.

a_horseshoe_einstein_ring_from_hubble-800x529.jpg

Egy Einstein-gyűrű (kép: ESA/Hubble & NASA)
Mivel az általános relativitáselmélet azt is megjósolja, hogy a tömeg mekkora görbületet idéz elő, a csapat a galaxisok tömegének kiszámításával pontosítani tudta a téridő görbületére vonatkozó becslést. A rendszerek tömegét a bennük mozgó csillagok sebességéből számolták ki.

Az eredmények összességében azt mutatják, hogy az általános relativitáselmélet megállja a helyét ilyen távolságokban is. Collett és kollégái azt tervezik, hogy később még messzebbi galaxisokon is tesztelik majd az elméletet.

24
 
Neked igazad van, de az nem azt jelenti, hogy nekem nincs. Hiszen te egyfajta megtapasztalásból, meggyőződésből hiszed azt, amit hiszel. Én is. Ehhez neked is, nekem is jogom van.

De, akik a legszakavatottabbak, még azok sem értenek egyet. A probléma mindig a bizonyításnál van. És, ebben a dologban nem én vagyok a hitetlen, te meg a hívő, hanem ilyen a Világ. Egyenlőre semmi sem biztos.

Ha van türelmed, és nem tekinted lezártnak a tudományos ismereteket, ajánlom figyelmedbe az alábbi videót:


Néztem egy darabig, de nincs türelmem hozzá, mert hülyeségeket beszélnek. Már a kezdés. Ötven éve próbálják az elmebetegekre jellemző konokságal (nem tudom miért) bebizonyítani, hogy nem volt holdraszálás.
A bibliát iderángatni meg teljesen fölöslegesnek tartom.

Léo Taxil : A szórakoztató Biblia
 
Utoljára módosítva:
Nagyon tetszik, csak semmit se értek belőle, jogász vagyok.
A matek megvan, de a fizika sötét ló.

-
Kedves pi20000101,
nemcsak jogászok hanem komoly szakemberek sem értették meg Einsteint amikor azt állította, hogy 1 kg tehéntejben ugyan annyi energia van mind 1 kg brikettben vagy 1 kg nitro-glicerinben.
-
Csakhamar kiderült azonban, hogy Einstein álltalános relativitáselmélete nagyon hasznos számos természeti jelenség magyarázatára.
-
Így például ezen hipotézisre támaszkodva lett az első atombomba realizálva,
Hogy működik afelől nem lehet senkinek kétsége. Csodálom a Csillagözön konokságát. :)
-
Az elsö hidrogénbomba felrobbantásáig nem volt kézzel fogható bizonyítékunk arra, hogy a Napon nem egy "erdőtűz" tombol. A szüleink, nagyszüleink attól rettegtek mikor fogy el az utolsó rőzse a Nap felszínén. Ebben a hiedelemben éltek az 50-es évekig.
-
Hogy mi a sötét anyag azt nem nehéz megmondani. Valami ami közvetlen nem látható de a közelében a tér úgy viselkedik mintha meggörbülne olyan mértékben mind ha egy gravitáló anyag lenne jelen.
-
Einstein akkor lett világhírű amikor, kísérletileg igazolva lett az állítása, miszerint a tömeg meggörbíti a teret. A nagy népszerűség nem tetszett neki, ezért a végrendelete szerint a halála után szétszóratta a hamvait és megtiltotta, hogy emlékművet állítsanak neki.
-
Honnan tudjuk, hogy van "sötét anyag"? A galaxisok rotátios-görbéjéből.
-
A Kepler-mozgás arról szol, hogy a Naptól távolabb levő bolygók rotációs sebessége egyre kisebb.
Egyszerűen fogalmazva: mimnél messzebb van egy égitest a Naptól annál tovább tart ott egy esztendő
-
kepler7.gif

-
A galaxisoknál ettől eltéröt tapasztalunk, ott egy bizonyos távolság után (R>R0) a szögsebesség (V(R)) állandó.
A képen balra egy sötét-anyag nélküli míg jobbra egy sötét anyagot tartalmazó galaxis látható.
-
https://upload.wikimedia.org/wikipe...er_the_influence_of_dark_matter.ogv.360p.webm
-
A sötét anyag jelenléte nélkül a "forró-anyag" elillanna a galaxisból.
Tehát a sötét anyag tartja össze a galaxist, sőt ez egymás körül keringő galaxisokat is.
-
Az asztrofizikusok szerint a "nemláthato anyag" valószínű a legkönnyebb szuper-szimmetrikus neutralizál.
Ez stabil, a tömege pár száz GeV/c² (kb 200 szór nagyobb mind a Proton tömege) a hiányzó töltés miatt pedig elenyésző kölcsönhatásban van fotonokkal (fény), ezért nem látható.
-
A sötét anyag és sötét energia úgy függ össze egymással mind az elektromos töltéssel rendelkező részecske (elektron, proton...) és a közöttük levő kölcsönhatást közvetítő foton között.
-
 
Neked igazad van, de az nem azt jelenti, hogy nekem nincs. Hiszen te egyfajta megtapasztalásból, meggyőződésből hiszed azt, amit hiszel. Én is. Ehhez neked is, nekem is jogom van.

De, akik a legszakavatottabbak, még azok sem értenek egyet. A probléma mindig a bizonyításnál van. És, ebben a dologban nem én vagyok a hitetlen, te meg a hívő, hanem ilyen a Világ. Egyenlőre semmi sem biztos.

Ha van türelmed, és nem tekinted lezártnak a tudományos ismereteket, ajánlom figyelmedbe az alábbi videót:


Kedves Csillagözön.
-
Tudod, hogy a KFKI is kapott holdkőzetet megvizsgálásra?
-
 
Elég néhányszor "pofára esni" ahhoz, hogy tudja az ember a gravitáció létezik.. Ez ugye pofonegyszerű. A bajok az Ernő barátom által levezetett gondolatmeneteknél kezdődnek, mert ezek alig többek tudományos mázzal nyakon öntött halandzsánál...
Mit is mondott a mai fizika egyik legnagyobb, legnépszerűbb alakja? Aki azt állítja érti a kvantumfizikát,annak valószínűleg valami elkerülte a figyelmét. Az egyik utolsó Romanov gróf, a világ által Prigozsinként ismert Nobel díjas tudós, a ma is folyó tudományos paradigma váltás atyja jelentette ki: Világunkat csak a valószínűségeken alapuló bonyolult függvények alapján felírt, vélt törvényszerűségekkel vagyunk képesek meghatározni...Egész biztos azért is születnek az "alternatív" elméletek, amik miatt sajnos a kételkedők érveit is egy kalap alá veszik az áltudományos összeesküvés elméletekkel, mert nyilvánvaló, hogy ha csak chipeken és szenzorokon keresztül kommunikálni tudó S. Hawking Nagy Terv könyvét a bár fizikus végzettségű de a világsikerű scifi filmek dramaturgjaként ismert Mladinov öntötte formába akkor felvetődnek gondolatok a " tudományosságot illetően.. Különösen akkor, ha tudjuk Hawking volt aki Az Idő rövid története c. munkájában konyhanyelven érthető formában leírta a világ keletkezését.. Igaz akkor még élőszóban tudott kommunikálni... S Hawking volt az is aki felhívta a figyelmet arra, hogy az úgy nevezett inflációs elmélet bizonyítottan a múlt, azt a kutatás már elvetette, de ugye a bevezető cikk kutatóinak Einstein igazolásához ez a kiinduló alap.. Na akkor ki, kit néz hülyének, mit is kutattak már megint?
 
Utoljára módosítva:
Elég néhányszor "pofára esni" ahhoz, hogy tudja az ember a gravitáció létezik.. Ez ugye pofonegyszerű. A bajok az Ernő barátom által levezetett gondolatmeneteknél kezdődnek, mert ezek alig többek tudományos mázzal nyakon öntött halandzsánál...
Mit is mondott a mai fizika egyik legnagyobb, legnépszerűbb alakja? Aki azt állítja érti a kvantumfizikát,annak valószínűleg valami elkerülte a figyelmét. Az egyik utolsó Romanov gróf, a világ által Prigogyinként ismert Nobel díjas tudós, a ma is folyó tudományos paradigma váltás atyja jelentette ki: Világunkat csak a valószínűségeken alapuló bonyolult függvények alapján felírt, vélt törvényszerűségekkel vagyunk képesek meghatározni...Egész biztos azért is születnek az "alternatív" elméletek, amik miatt sajnos a kételkedők érveit is egy kalap alá veszik az áltudományos összeesküvés elméletekkel, mert nyilvánvaló, hogy ha csak chipeken és szenzorokon keresztül kommunikálni tudó S. Hawking Nagy Terv könyvét a bár fizikus végzettségű de a világsikerű scifi filmek dramaturgjaként ismert Mladinov öntötte formába akkor felvetődnek gondolatok a " tudományosságot illetően.. Különösen akkor, ha tudjuk Hawking volt aki Az Idő rövid története c. munkájában konyhanyelven érthető formában leírta a világ keletkezését.. Igaz akkor még élőszóban tudott kommunikálni... S Hawking volt az is aki felhívta a figyelmet arra, hogy az úgy nevezett inflációs elmélet bizonyítottan a múlt, azt a kutatás már elvetette, de ugye a bevezető cikk kutatóinak Einstein igazolásához ez a kiinduló alap.. Na akkor ki, kit néz hülyének, mit is kutattak már megint?

"A bajok az Ernő barátom által levezetett gondolatmeneteknél kezdődnek, mert ezek alig többek tudományos mázzal nyakon öntött halandzsánál..."
-
Kedves prominor
-
En egész életemben a természettudományos ismeretek gyakorlati alkalmazásával foglalkoztam.
- és hidd el nem a tudatlanságunk a meglepö,
- hanem az, hogy menyi mindent képesek vagyunk a természetböl ellesni, utánacsinálni
- elmondjam neked hogy nézet ki a világ pár évvel, évtizeddel ezelött?
 
Ernő! tudod jól nem Neked címeztem, mert én pedig egész felnőtt életemben építettem, alkottam, vagy régi nagy mesterek műveit mentettem a jövőnek, vagy értelmes fiatal felnőtteket tanítottam gondolkodni... S sajnos én is vissza tudok emlékezni jó pár évtizedre, de a sajnos a koromnak szól..
Ilya Pigogine The End of Certainty dolgozatára gondoltam.. Na meg arra amit közérthetően nem lehet elmagyarázni az vélhetőleg nem is működik....
 
Kedves Csillagözön.
-
Tudod, hogy a KFKI is kapott holdkőzetet megvizsgálásra?
-

"......Évtizedeken át holdkőzetként nyilvántartott tárgyat állítanak ki hamarosan Hollandia nemzeti múzeumában, az amszterdami Rijksmuseumban, ám a különlegességről most kiderült, hogy nem a Holdról származik, hanem földi eredetű.
A patinás múzeum október elejétől nyitja meg Repíts a Holdba! című kiállítását, amelynek egyik központi ékessége lett volna a kő, hiszen azt még 1969 októberében az akkori amerikai nagykövet ajándékozta Willem Drees holland miniszterelnöknek......

Megkövesedett fa
......Amszterdami sajtóértesülések szerint holland geológusok a napokban megállapították, hogy valójában nem holdkőzetről, hanem megkövesedett fáról, azaz földi maradványról van szó.
A holland televízió megtalálta az egykori nagykövetet, William Middendorfot is, aki elmondta, hogy annak idején az amerikai külügyminisztériumtól kapta a kőzetet, és nem volt tudomása arról, hogy ne lett volna igazi......."

https://canadahun.com/blogbejegyzes/nem-igaz-abból-fiam-semmi.17574/
 
"......Évtizedeken át holdkőzetként nyilvántartott tárgyat állítanak ki hamarosan Hollandia nemzeti múzeumában, az amszterdami Rijksmuseumban, ám a különlegességről most kiderült, hogy nem a Holdról származik, hanem földi eredetű.
A patinás múzeum október elejétől nyitja meg Repíts a Holdba! című kiállítását, amelynek egyik központi ékessége lett volna a kő, hiszen azt még 1969 októberében az akkori amerikai nagykövet ajándékozta Willem Drees holland miniszterelnöknek......

Megkövesedett fa
......Amszterdami sajtóértesülések szerint holland geológusok a napokban megállapították, hogy valójában nem holdkőzetről, hanem megkövesedett fáról, azaz földi maradványról van szó.
A holland televízió megtalálta az egykori nagykövetet, William Middendorfot is, aki elmondta, hogy annak idején az amerikai külügyminisztériumtól kapta a kőzetet, és nem volt tudomása arról, hogy ne lett volna igazi......."

https://canadahun.com/blogbejegyzes/nem-igaz-abból-fiam-semmi.17574/

Mi meglepő van abban, hogy a majdnem 400 kg hold-kőzetből, egy néhányat elloptak alkalmazottak.
Tudtad, hogy szinte az összes ország államfőjének ajándékoztak egy souvenirt?
Itt egy érdekes cikk, még nevetni is lehet rajta.
-
http://www.spiegel.de/wissenschaft/weltall/verlorenes-mondgestein-schwund-ist-ueberall-a-810634.html
-
Tudtad, hogy az Oroszok is hoztak egy csomó hold-kőzetet a Földre?
Ha kételkedsz, hogy voltak a holdon, akkor menj el egy Amerikai csillagvizsgálóba (a nevét majd kikeresem)
Ott minden évben egy párszor megmérik a Föld-Hold távolságot, a laser-tükör segítségével amit az űrhajósok telepítettek a holdra.
-

-
Szerinted a Curiosty egy mese?
-
 
Utoljára módosítva:
Mi meglepő van abban, hogy a majdnem 400 kg hold-kőzetből, egy néhányat elloptak alkalmazottak.
Tudtad, hogy szinte az összes ország államfőjének ajándékoztak egy souvenirt?
Itt egy érdekes cikk, még nevetni is lehet rajta.
-
http://www.spiegel.de/wissenschaft/weltall/verlorenes-mondgestein-schwund-ist-ueberall-a-810634.html
-
Tudtad, hogy az Oroszok is hoztak egy csomó hold-kőzetet a Földre?
Ha kételkedsz, hogy voltak a holdon, akkor menj el egy Amerikai csillagvizsgálóba (a nevét majd kikeresem)
Ott minden évben egy párszor megmérik a Föld-Hold távolságot, a laser-tükör segítségével amit az űrhajósok telepítettek a holdra.
-

-
Szerinted a Curiosty egy mese?



 
"......Évtizedeken át holdkőzetként nyilvántartott tárgyat állítanak ki hamarosan Hollandia nemzeti múzeumában, az amszterdami Rijksmuseumban, ám a különlegességről most kiderült, hogy nem a Holdról származik, hanem földi eredetű.
A patinás múzeum október elejétől nyitja meg Repíts a Holdba! című kiállítását, amelynek egyik központi ékessége lett volna a kő, hiszen azt még 1969 októberében az akkori amerikai nagykövet ajándékozta Willem Drees holland miniszterelnöknek......

Megkövesedett fa
......Amszterdami sajtóértesülések szerint holland geológusok a napokban megállapították, hogy valójában nem holdkőzetről, hanem megkövesedett fáról, azaz földi maradványról van szó.
A holland televízió megtalálta az egykori nagykövetet, William Middendorfot is, aki elmondta, hogy annak idején az amerikai külügyminisztériumtól kapta a kőzetet, és nem volt tudomása arról, hogy ne lett volna igazi......."

https://canadahun.com/blogbejegyzes/nem-igaz-abból-fiam-semmi.17574/
Egy Van Gogh hamisítvány nem zárja ki az eredeti létezését.
 
Elég néhányszor "pofára esni" ahhoz, hogy tudja az ember a gravitáció létezik.. Ez ugye pofonegyszerű. A bajok az Ernő barátom által levezetett gondolatmeneteknél kezdődnek, mert ezek alig többek tudományos mázzal nyakon öntött halandzsánál...
Mit is mondott a mai fizika egyik legnagyobb, legnépszerűbb alakja? Aki azt állítja érti a kvantumfizikát,annak valószínűleg valami elkerülte a figyelmét. Az egyik utolsó Romanov gróf, a világ által Prigozsinként ismert Nobel díjas tudós, a ma is folyó tudományos paradigma váltás atyja jelentette ki: Világunkat csak a valószínűségeken alapuló bonyolult függvények alapján felírt, vélt törvényszerűségekkel vagyunk képesek meghatározni...Egész biztos azért is születnek az "alternatív" elméletek, amik miatt sajnos a kételkedők érveit is egy kalap alá veszik az áltudományos összeesküvés elméletekkel, mert nyilvánvaló, hogy ha csak chipeken és szenzorokon keresztül kommunikálni tudó S. Hawking Nagy Terv könyvét a bár fizikus végzettségű de a világsikerű scifi filmek dramaturgjaként ismert Mladinov öntötte formába akkor felvetődnek gondolatok a " tudományosságot illetően.. Különösen akkor, ha tudjuk Hawking volt aki Az Idő rövid története c. munkájában konyhanyelven érthető formában leírta a világ keletkezését.. Igaz akkor még élőszóban tudott kommunikálni... S Hawking volt az is aki felhívta a figyelmet arra, hogy az úgy nevezett inflációs elmélet bizonyítottan a múlt, azt a kutatás már elvetette, de ugye a bevezető cikk kutatóinak Einstein igazolásához ez a kiinduló alap.. Na akkor ki, kit néz hülyének, mit is kutattak már megint?


Gondolkodni annyit jelent, hogy a mások által mondottakat, vagy leírtakat összevetem a tapasztalataimmal, ill. azokkal az ismeretekkel, melyek nálam felhalmozódtak. És akkor nem biztos, hogy a "szóban forgó szakterület zsenijével" egyezni fog a véleményem. De, attól még sem buta, sem maradi - pláne hülye! -nem lesz valaki. Hiszen valamit megkérdőjelezni némi kutakodást igényel. És, az már több, mint vakon hinni valamit, amit más földi halandók leírtak. Hiszen a tutit még nem igen írták le a Világunkat illetően.... Arra pedig matematikailag meghatározhatatlanul elenyésző az esélyem, hogy én fedezem fel a "meleg vizet"....
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,739
Tagok
615,332
Legújabb tagunk
Kecskés Loretta
Oldal tetejére