Elektronikus könyvek készítésének technikai kérdései

ladysla témája a 'Irodalom' fórumban , 2011 Január 18.

 1. baggins

  baggins Vendég

  Egy Kindle DX bolgog tulajdonosa vagyok néhány napja. Most konvertálom a korábbi egyéb formátumú e-könyveimet a Kindle számára ehető formátumú MOBI formátumba, amit a Calibre programmal végzek. Köszönöm az itt leírtakat, amik komoly segítséget jelntenek nekem.
   
 2. Qtja

  Qtja Állandó Tag

  Sziasztok!

  Konvertálgatom Daniel Silva könyveit (Ebook-II) oly módon, hogy fotókról digizem be a szöveget AbbyFineReaderrel (v.11).
  Bosszantó jelenség, hogy az általa nem ismert kifejezéseket sok helyen automatikusan kicseréli ismert szavakra, így lesz például a Beretta-ból Barakja :(

  Tudja valaki, hogyan lehet ezt az auto-izét kikapcsolni? Mert én nem találtam.
   
 3. erikazangolna

  erikazangolna Állandó Tag


  köszönöm a leírást, ki is próbálom a hétvégén.
   
 4. Ildi0717

  Ildi0717 Állandó Tag

  Sziasztok!
  A Calibre-vel rendezgetem a PC-n a könyveimet, de most szeretném/muszáj egy külső tárolóra lementeni. Mit kell tennem, hogy minden a helyén maradjon (pl. metaadatok) ?
  Köszönöm a segítségeteket!
   
 5. lucamami78

  lucamami78 Állandó Tag

  Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy egy új könyv megjelenésétől számítva mennyi időnek kell kb eltelni ahhoz, hogy pdf/vagy más ekönyv formátumban letölthető lehessen? (Frei új könyvéről lenne szó egyébként, de persze minden új könyvre igaz gondolom)
  köszi az infot
   
 6. Atyaman

  Atyaman Állandó Tag

  Link: http://manual.calibre-ebook.com/faq.html#how-do-i-move-my-app-library-from-one-computer-to-another

  Ha az angol problémás, akkor magyarul:

  Gyakorlatilag, elég lementeni a calibre könyvtár mappáját. A fenti leírás abban segít, hogy hogyan tudod újra importálni, ha később elő kell szedni.
   
  szunor és mojo68 kedveli ezt.
 7. Atyaman

  Atyaman Állandó Tag

  Mármint legális vagy illegális kópiában?
  Ha legálisan megjelenik e-verzió is – itthon ez a könyvek 99%-ára nem igaz –, akkor már a fizikai példány megjelenésével egy időben megveheted.

  Ha az illegálisra gondolsz, az teljesen attól függ, hogy mennyire népszerű a könyv – minél népszerűbb, vártabb, annál hamarabb –, és hogy éppen akad-e valaki, aki nekiáll a scannelésnek.

  Szóval tök bizonytalan, a legjobb indikátor talán az lehet, ha megnézed mikor jelent meg adott író előző könyve, és ahhoz képest mikor került fel az e-verzió.
   
  szunor és lucamami78 kedveli ezt.
 8. Ittvagyok

  Ittvagyok Állandó Tag

  Calibre

  Sziasztok!

  Valaki el tudja nekem mondani, hogy kell könyvjelzőt csinálni a Calibrével, ha a felhasznált fájlban nincs?
  Illetve egy-két fontosabb beállítást ami átalakításnál szebb végeredményt ad?
  A metát kitöltöm, képet rakok, szeretnék tovább fejlődni:)

  Köszönöm a segítséget:
  Itt
   
 9. belulo74

  belulo74 Állandó Tag

  könyvek készítése

  Kedves fórumozók,

  néhány napja érkezett meg az új Kindle 4 olvasóm. Elfogott a hév, hogy szerezzek hozzá olvasnivalókat, illetve hogy magam is készítsek a kedvenc vagy gyakran használt könyveimből ilyet. Nagyon jó ez a leírás, ki is fogom próbálni. Kérdésem a következő: van-e itt valami lista, hogy milyen könyvek érhetők már el.

  köszi, belulo74
   
 10. Atyaman

  Atyaman Állandó Tag

  Van-van ;) Illetve nem lista, hanem külön topik.
  http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=29707
   
 11. cfthn

  cfthn Állandó Tag

  Sziasztok! Technikai segítséget kérnék, hátha... Van egy könyvem, ami megvan dvju (és papír :D) formában, de csak a Kindle-emen tudnám elolvasni. Valahogy tudnám konvertálni? Tudom, kép formátum, ráadásul súlyosbítja a helyzetet, hogy képeket is tartalmaz, szóval nem sok reményem van, de hátha. Tavaly óta az 56. oldalig jutottam :(, szeretnék már a végére érni.
   
 12. srf

  srf Állandó Tag

  (Ne írj egy kérdést több topicba!)

  A képeket (kép formátumú szövegeket) OCR programokkal lehet szerkeszthető formátummá alakítani. A legismertebbek a Nuance Omnipage, vagy az Abbyy Finereader. Aztán a kész textet javítgatni kell, majd formázni, végül konvertálni valamilyen ebook formátumra, - Kindle esetén praktikusan PRC/MOBI formátumra.
  Szóval nem egy egygombos eljárás.
   
  cfthn kedveli ezt.
 13. amael

  amael Állandó Tag

  Tudja valaki, hogy mit csinálnak tompa sor használatakor a rövid (pár szavas) bekezdésekkel, vagy amikor párbeszédes bekezdésre kellene alkalmazni?
   
 14. Atyaman

  Atyaman Állandó Tag

  Változó. Bővebben: nagyon változó. Levettem a polcról 10 könyvet és megnéztem, hogy viszonyulnak a tompa, illetve rövid, tompa sorokhoz. Próbáltam különböző stílusú és kiadású regényeket keresni.

  10-ből 2-ben egyáltalán nem használtak tompa sorokat (A 22-es csapdája, Gloriett a hullának)

  A többi túlnyomó részében csak a fejezetcímek után (Az elit alakulat, Az idők végezetéig, etc.), de néhányban minden üres sor után is (Billy Bathgate, a gengszter inas, etc.)

  A rövid sorokat elég nehéz volt kiszúrni. Pl. Wilbur Smith Küldetésében nem találtam rövid sorral kezdődő fejzetet, pedig vagy 100 részre tagolódik.
  Az Éjszakai őrségben ha rövid sorral kezdődött egy fejezet, akkor is csak az az első bekezdés/sor volt tompa, az utána következők mind az alap behúzást kapták.*

  Ellenpéldaként viszont három könyv is akadt (Szép Mikhál, és két Agatha Christie), ahol ha egy fejezet rövid sorral kezdődött, ott addig, amíg egy bekezdés elfért egy sorban, addig a következő is tompa soros bekezdés maradt. Azaz a fejezetek elején akár több bekezdés is behúzás nélkül maradt. Nekem személyesen ez az utóbbi megoldás tetszik a legjobban, de ez felvet egy dilemmát, mivel az e-könyveknél nincs kötött lap- és betűméret. Így meg ugye nem lehet meghatározni melyik bekezdés egy vagy több soros. Ergo a saját preferenciámnak megfelelően én csak az első bekezdést csinálom meg tompa sorosra az e-könyveimben.

  *Szerk.: illetve bónusz 11. könyvnek bevettem az angol nyelvű Stone of Tears-t, ami szintén ugyanúgy vagy formázva, ahogy az Éjszakai őrség. Azaz minden esetben csak az első bekezdés tompa soros.
  Szerk2.: ohh... kifelejtettem, hogy annak, hogy egy bekezdés párbeszéd vagy sem, semmi jelentősége nem volt. Csakis az számított, hogy egy sorba fér ki a bekezdés vagy többe – már amelyik könyveknél ez tényező volt.
   
 15. asnobli

  asnobli Állandó Tag

  Ha tudsz benne keresni, akkor egyszerűbb a helyzet. Ui, akkor már OCR-ezett, tehát azzal nem kell foglalkozni, kivéve, ha javítani is akarod.
  DjView4-el (windowsos és linuxos verziója is létezik) megnyitod és PDF-be kinyomtatod (windows: PDFCreator vagy vmi hasonló kell hozzá, linuxon alapból megy). Az már konvertálható a Calibrevel. Elvileg a Calibre is tudja a djvu-t kezelni, de azért az ilyen téren elég nagy kihívásokkal küzd.

  Ha a Djvu csak képeket tartalmaz, akkor inkább szét kell szedni az oldalakat különálló képekre (ezt is a DjView4-el), utána OCR-ezni, ahogy fentebb ajánlották. Persze, ekkor is lehet PDF-é alakítani, de a képek elég rossz minőségű pdf-et adnak, ez a betűknél zavaró, a sima illusztrációkat kevésbé zavarja.

  A Djvu tömörebb formátum, úh. a pdf akár 5-ször akkora is lehet!
   
 16. bobbi64

  bobbi64 Állandó Tag

  wordpad nekem megnyitotta a drm-es fájlokat.
   
 17. damnated

  damnated Új tag

  Használtál valaha 6 hüvelykes Kindlet/olvasót?
  Érdekelne, hogy megéri-e egy DX. Én jelenleg egy Kindle3at használok, s noha szövegnek tökéletesen megfelel, mangának nem annyira, noha nem is borzasztó.
   
 18. nis

  nis Állandó Tag

  djvu konvertálás

  Szia a http://djvu.sourceforge.net/ találod a DjVuLibre djvu olvasót, amelynek egyik képessége, hogy a djvu-t pdf-ben tudja menteni.
   
 19. dav123

  dav123 Állandó Tag

  .

  Sziasztok!
  A Koobe Classic Plus milyen formátumban lévő fájlokat olvas a legjobban és milyen konvertáló programmal tudnám azokat előállítani ,még kezdő vagyok ebben remélem tudtok segíteni! Előre is köszönöm!
   
 20. repro45

  repro45 Állandó Tag

  információkérés

  Sziasztok!
  Vettem egy prestigio per 3207 ebook olvasót. Calibrével konvertáltam könyveket EPUB formátumra. Minden ok, de a hosszú Ő-ket kérdőjelként viszi át. Azt mondták hogy ez a calibre hibája. Ugyanakkor, ha iPad-ra teszem jó. Ha valakinek van ötlete a megoldásra (plugin, vagy valami más) megköszönném.
  Boldog Karácsonyt
   

Megosztás