Elektronikus könyvek készítésének technikai kérdései

ladysla témája a 'Irodalom' fórumban , 2011 Január 18.

 1. tornando

  tornando Őstag Ezüst támogató

  Ez nem igaz. Az egyébkéntre hivatkozás se teszi igazzá.
  Az alábbi az igaz
   
 2. ratface

  ratface Állandó Tag

  Üdv Mindenki!

  Elkezdtem feldolgozni Obertone Laurent: Guerilla című könyvét.
  A háttér: képként szkennelt rossz minőségű .pdf-ben kaptam meg a szöveget.
  OCR után elég sok javítanivaló van benne. Az OCR-t ABBYY-vel csináltam, az .epub szerkesztését Sigil-lel végzem.
  A probléma: A legnagyobb gondom a lábjegyzetekkel van. Az OCR után néhány lábjegyzet a helyén van, néhányat belekevert a program a szövegtörzsbe.
  A kérdés: Valamelyikünk ismeri ennek a két programnak a működését, tudna nekem segíteni röviden, vagy hosszan? Hol tudok beszúrni új lábjegyzetet? Sehol sem találok ilyen funkciót. Vagy át kell írnom valahol a régieket? A számozás sorrendje miatt?
  Sajnos tanácstalan vagyok és itt sem láttam egyik topikban sem erre utaló bejegyzéseket. (ez nem jelenti azt, hogy nincsen, csak lehet, hogy figyelmetlen vagyok)

  Köszönöm a segítséget!
  R_F_
   
 3. srf

  srf Állandó Tag

  Helló!
  A Sigil eléggé barátságtalan lábjegyzet-ügyben.
  Egyenként kell beszúrogatni a hivatkozásokat, majd bekopizni a lábjegyzet szövegét a fejezet végére, a szövegből horgonyt csinálni, majd a hivatkozásból linket csinálni a megfelelő horgonyra.

  Itt egy Youtube link, angol nyelvű, de eléggé érthető szöveg nélkül is. (Ha pedig érted, még jobb! :))


  Szóval eléggé munkás, ha sok lábjegyzetred van. érdemesebb más megoldást keresni.
  (Pl. a Jutoh nagyon ügyesen kezeli a lábjegyzeteket is, még azt is eldöntheted, hová kerüljenek, de eléggé sokat kell tanulni a programot, míg magától értetődő lesz. Ha sok könyvet akarsz konvertálni EPUB-ba, MOBI-ba, lehet, hogy mégis megéri.)
   
  szunor és ratface kedveli ezt.
 4. mastop01

  mastop01 Állandó Tag

  Szia!
  Van egy sokkal egyszerűbb megoldás. Én már elkészültem a javított/átolvasott verzióval. Ha gondolod, átküldöm :)
   
  szunor kedveli ezt.
 5. bumbayo

  bumbayo Állandó Tag

  Sziasztok, nemrég mobilra [ReadEra program] is feltöltöttem az általam készített epubot, és ugyanaz az epub (meglepetésemre) máshogy nézett ki, mint az e-könyvolvasón (innentöl EKO). Van dolog, ami jobb, van ami nem :D. Mutatom a különbséget (A kép csak illusztráció, nem a mobilomat és az EKO-mat fotóztam le.)

  Ami rossz a mobilon, az első bekezdés első sorának behúzása (amit én sose húzok be, az EKO-mintán látszik is, hogyan csinálom, és hogyan jeleníti meg az EKO).
  Ezt miért nem fogadja el a mobil appja? Nem olyan jó érzés, hogy felülírja az én tördelésemet. E-könyvolvasón az FB2 formátumban van ez, hogy minden bekezdés sorbehúzással kezdödik (még a cím is, ott nem is tudom, hogy lehetséges a középre igazított cím. A mobilos ReadErán legalább megmaradt a cím középen.)

  Ami viszont jó dolog lenne a mobilból, viszont klasszik EKO-s epubon nem tudom elérni, az a jegyzetek lábhoz történö sorolása. Ugyanaz a jegyzet, ami e-könyvolvasón a könyv végére kerül, itt szuperül megoldva, ugyanazon az oldalon a lap aljára került.

  Köszönöm a segítségeteket.
   

  Csatolt fájlok:

 6. hampidampi

  hampidampi Állandó Tag

  Nem igazán értem, tulajdonképpen miféle segítséget vársz?
   
 7. bumbayo

  bumbayo Állandó Tag

  1. a mobilt ugy beálítani, hogy az EPUb ugy nézzen ki, mint ahogy be van tördelve

  2. hogyan készíthetünk lábjegyzeteket EPUBban
   
 8. hampidampi

  hampidampi Állandó Tag

  Hát, én csak a második pontban tudok segíteni. Az meg attól függ, mit használsz epub előállításra. Én személy szerint MS Wordöt és Calibre-t szoktam. Azzal nekem meglehetősen egyszerű. Wordben megszerkesztem szépen, lábjegyzetekkel együtt, aztán Calibre-rel átkonvertálom. De két kommentel feljebb srf is írt, hogy Sigil alatt hogy kell.
  Alapvetésként egyébként szerintem ajánlottabb e-könyvnél végjegyzetet használni lábjegyzet helyett, azt több olvasó jobban kezeli.
   
 9. srf

  srf Állandó Tag

  Az első kérdésedre két válasz lehetséges.
  1. Elképzelhető, hogy az olvasón ki van kapcsolva az epub eredeti beállítása szerinti megjelenítés. Ilyenkor nem a beágyazott fontokkal és stílusokkal jeleníti meg a könyvet, hanem a program saját beállításaival, beépített fonttal. Ez gyorsabb, cserébe elvész minden egyéni beállítás, -- pl. az első paragrafus tompa szedése.
  2. De az is lehet, hogy a mobil olvasó appja egyszerűen buta és nem tudja megjeleníteni ezeket a beállításokat. Keress másik olvasó appot és nézd meg, azzal megy-e!

  Általánosságban hiába várja el az ember, hogy mindenhol ugyanúgy nézzen ki egy EPUB. Az olvasó (az ember, aki olvassa) bármikor megváltoztathatja a betűtípust, méretet, sortávot, ráadásul nem tudni előre a képernyó geometriáját és felbontását sem.
  Valamint az olvasók (a programok, eszközök) eléggé szabadon értelmezik a szabványt, van amit támogatnak belőle, van amit nem.
  Ez a helyzet a lábjegyzetekkel is. Az EPUB a végjegyzetet támogatja, azaz a lábjegyzeteket a fejezet végén összegyűjtve kezeli. (Vagy az összeset a könyv legvégén)
  Ez logikus is, -- hiszen nem lehet előre tudni, hol lesz egy oldalnak vége.
  Az, amit a mobil bütyköl az oldal aljára, az egyéni extra, nem szabványos EPUB-viselkedés.
   
 10. bumbayo

  bumbayo Állandó Tag

  OK. Köszönöm a segítségeteket.
   
 11. Maklarit

  Maklarit Állandó Tag

  Én azt a kérdést szeretném feltenni, hogy egy igénytelenül megszerkesztett e-bookból hogyan tudnék egy szépet varázsolni.
  Daniel Keyes - Az ötödik Sally című könyvéről lenne szó. Megtaláltam itt is (nem mai könyv már), a készítőnek természetesen hálás vagyok, hogy egyáltalán elérhető online, de a szememet nagyon zavarja az igénytelen szerkesztés. .doc formátumban van feltöltve a könyv, így tulajdonképpen a szerkesztés lehetősége adott. A borítót, előlapot meg tudom csinálni szépen, de a nagyobb gondot maga a tartalom okozza. Rengeteg értelemszerűen, és csak az érdekelne, hogy van-e egy gyorsabb módja ennek az egésznek, vagy csak úgy tudom a saját kényes igényeimet kielégíteni, ha nekiülök és átszerkesztem az egész szöveget?
  Az egyik legnagyobb gond, hogy az egész szöveg jobbra van zárva, ami nagyon csúnya megjelenítésben, ekkora szöveget pedig nem tudok széthúzni sorkizátra, mert Mariana-árkok lesznek a szavak között.
  Ha valaki tud segíteni eme kérdést illetően, azt előre is megköszönöm! :)
   
 12. szunor

  szunor Állandó Tag

  Lehet, hogy sortörés van a bekezdésjelek helyett. Ha ezeket kicseréled, akkor megoldódik a problémád.
   
  Utoljára módosítva: 2020 Január 19
 13. Annusk

  Annusk Állandó Tag

  Sziasztok!
  Tudnátok segíteni abban, hogy hogyan tudnék egy pdf-ből epub, vagy mobi formátumot varázsolni?
  Alapvetően a pdf is olvasható szokott lenni, de ez olyan apró betűs, hogy használhatatlan.
  Köszi.
   
 14. redi

  redi Állandó Tag

  Én Calibrével szoktam pdf-et epubba vagy mobiba konvertálni. Itt találod: https://calibre-ebook.com/
   
 15. krabat1

  krabat1 Állandó Tag

  https://cloudconvert.com/
  vagy
  ha mégis a pdf formátumnál maradnál,
  https://www.willus.com/k2pdfopt/
  ezzel meg tudod változtatni a szöveg méretét olvasóhoz.
  [​IMG]
   
  Márti13 kedveli ezt.
 16. csigafi

  csigafi Állandó Tag


  Szerintem ez a legjobb erre a célra. Ha nincs semmilyen használható szoftver a gépeden vagy ha nincs géped
  https://ebook.online-convert.com/convert-to-pdf

  Calibre felejtsd el az nagyon tré munkát végez.
   
  Utoljára módosítva: 2020 Február 16
 17. ladybug7spots

  ladybug7spots Állandó Tag

  Ezt azért nem mondanám... rendesen elkészített epubot és mobit tökéletesen konvertál pdfbe.
   
 18. Bibliotekarius

  Bibliotekarius Állandó Tag

  Igen, erről ne nyissunk
  Szerintem erről itt ne nyissunk vitát, ez azért nem véleményes dolog ma már: a Calibre ebben a műfajban (most mindent összevetve) a legkomplexebb és állandóan fejlesztett program, amit hatalmas szaktudással és hozzáértéssel, figyelemmel csinál az indiai Kovid Goyal. Ami és aki előtt le a kalappal.
   
  Utoljára módosítva: 2020 Február 18
 19. csigafi

  csigafi Állandó Tag

  Csak annyit kell tenned hogy lekonvertálsz egy EPUB-ot vagy MOB-it PDF-be calibrével és ugyan azt az EPUB-ott vagy MOB-it azzal amit én ajánlottam. aztán szemmel látható lesz a különbség.
  Nem arról van szó hogy nem tudja meg csinálni ha nem arról hogy szerintem sokkal hanyagabbul konvertálja le kinézetileg. Semmi más gondom nincs vele csak nem vagyok meg elégedve a minősségével.
  Persze nagy tudású program csak nem a legjobb.

  Bár azt tudni kell egyetlen egy kőnyvet se egyből epub-ba dolgoznak fel a legtőbb normálilsab és neveseb szövegszerkesztő egyből tud konvertálni PDF-be és elég jó minőségbe. Word mindenképp, open office szintén. Legtőbben microsoft word őt használják még mindig szövegszerkesztésre. Ezenkivűl még sok program van mint pl a libreofficce és társai

  Én nem javasolnám epub és mobi pdf formátumba való konvertálásra a calibre-t ennyi.
   
  Utoljára módosítva: 2020 Február 18
 20. snowdog

  snowdog Állandó Tag

  Szia!
  Csak most fedeztem fel ezt a topikot, ezért reagálok késve a hozzászólásodra. Úgy látom nem kaptál rá választ.
  Ugyan más okból, de Excel-ben képekkel dolgoztam, és úgy gondolom a feladatot VBA makróval el lehet végezni. Bár Word-ben nem próbáltam, de felételezem ott is meglehet oldani VBA programmal. Ha még érdekel a téma, akkor légyszíves itt jelezd. Hátha össze tudjuk hozni.
   

Megosztás