Elektronikus könyvek készítésének technikai kérdései

t.bernadette

Állandó Tag
Állandó Tag
Készítek egy e könyvet Abby Finereaderrel,de sajnos egy oldalt véletlenül elfelejtettem bescannelni és most sehogy sem tudok rájönni,hogyan is rakhatnám be a sorba,söt hogy még egy kicsit bonyolitsam,már elmentetem world rich fájba és se ide se az elmentett képek közé sem sikerült beillesztenem.

Másik megoldandóm,hogy hogyan tudom a két oldalas wordot egy oldalassá tenni,mert félek,ha így fogom átkonvertálni akkor a kétoldalt összefogja keverni.
Kérem,hogy bárki aki válaszol nagyon egyszerüen tegye mert a tudásom háziasszony szintü. :)

Most épp nincs a gépemen, így vaktában lövöldözök, de elvben van az ikonok között nyíl, vagy valamelyik menüben amivel feljebb tudod vinni az oldalt. Vagy nézd végig a menüket, mert kell hogy legyen benne. Értelemszerűen kijelölöd az adott oldalt, amit a már meglévő könyved legvégére fog beilleszteni. Biztos, hogy meg fogod találni, mert Abbyben az én tudásom is a sufniszövegszerkesztővel egyenlő:).

Milyen a 2 oldalas word? Szerintem csak át kell állítanod a nézetet nagyobb %-ra, és máris 1 oldalas lesz:)
 

eeddie

Állandó Tag
Állandó Tag
Készítek egy e könyvet Abby Finereaderrel,de sajnos egy oldalt véletlenül elfelejtettem bescannelni és most sehogy sem tudok rájönni,hogyan is rakhatnám be a sorba,söt hogy még egy kicsit bonyolitsam,már elmentetem world rich fájba és se ide se az elmentett képek közé sem sikerült beillesztenem.

Másik megoldandóm,hogy hogyan tudom a két oldalas wordot egy oldalassá tenni,mert félek,ha így fogom átkonvertálni akkor a kétoldalt összefogja keverni.
Kérem,hogy bárki aki válaszol nagyon egyszerüen tegye mert a tudásom háziasszony szintü. :)

Én a helyedben külön állományba menteném a hiányzó oldalt, aztán majd a végleges helyére bemásolnám a hiányzó szöveget egyszerű kijelöl-ctrlc-ctrlv-vel. De én hajlok a mezitlábas megoldások felé.
A kéthasábos szöveget, és még sok más fölösleges dolgot megelőzheted azzal, ha abbyy-ból a szöveget html-be mented (nem dokumentumba), majd az ottani szöveget szintén másolással teszed át a szövegszerkesztőbe. Nagyon meg fogja könnyíteni a formázás-javítást.
 

Ili7

Állandó Tag
Állandó Tag
:).

Milyen a 2 oldalas word? Szerintem csak át kell állítanod a nézetet nagyobb %-ra, és máris 1 oldalas lesz:)

Mivel kis formátumú a könyvem,így beszkennelésnél egyszerre a kétoldalt készítette el,és bárhogyan probálom átváltoztatni,a world 1 oldalán a könyvem 2 oldala olvasható.
 

atus71

Állandó Tag
Állandó Tag
megjelenít, de hogyan?

Elszoktam a "tanítástól", de próbáljuk meg. Arra még emlékszem, hogy ha komolyan csinálja az ember, akkor okítson struktúrában és az első lépcsőfokról indulva. Én a calibrének mennék neki. És mivel kindle olvasóm van, azzal fogok példálózni.
Két dolog, ami indulás előtt fontos: min akarjuk olvasni a könyvünket (ez a továbbiakban elektronikus könyvnek értendő) és milyen alapanyag (ez a továbbiakban a meglévő bármilyen ekönyv és formátuma) áll a rendelkezésünkre.
Ha számítógépen (monitor) akarunk olvasni, az a legegyszerűbb dolog. A számítógép temérdek fajta formátumot ismer. Az alapanyag (rá)kattintása után (fájlkezelő, intéző kinek hogy) önmagától képes megjeleníteni sok ekönyvet. Természetesen csak akkor, ha a számítógépen telepítve vannak a megfelelő alapszoftverek. Amennyiben van office word -vagy ennek megfelelő valami - rögtön élvezhetjük a .doc, .txt. rtf, text formában lévő ekönyveinket. A pdf kiterjesztéshez olyan szoftver kell, ami képes megjeleníteni a pdf fájlokat. Például az adobe reader - vagy hasonló. Itt jegyzem meg, hogy a pdf egy speckó dolog. Ugyanis nem szöveg, mégha annak látszik is. De nem is kép. Ezt hagyjuk is annyiban.
Amennyiben .html kiterjesztésű az ekönyvünk (a MEK bázisában sok ilyen van), azt kinyitja egy böngészőben.
A gondok a specifikált kiterjesztésekkel vannak. A teljesség nélkül: epub, mobi, azw, fb2, lit, és így tovább.
A hackerkedést kerüljük el, mert aki értené amit írok, annak erre nincs szüksége.
A legegyszerűbb megoldás, ha a meglévő spec kiterjesztésünkhöz a neten bányászunk egy olvasó-megjelenítő szoftvert. És jön az a probléma, hogy némelyik kiterjesztés zárt. Csak az olvasót gyártó cégtől beszerezhető és regisztrációhoz kötött - értsd úgy, hogy a megvásárolt könyvolvasóhoz jár.

Tehát van egy alapanyagunk, amit vagy a monitoron nem tudunk olvasni, vagy egy olyan eszközön nem tudjuk, amin szeretnénk. Tehát konvertálni kellene (a kiterjesztését megváltoztatni). Hamar megjegyzem, hogy a kiterjesztés kézzel való kijavítása - csekély kivételtől eltekintve - felejtős.

Calibre - a könyvtáros.
A program ingyenesen letölthető a honlapjáról. Megtalálod egyszerűen, keress rá a calibre letöltésre. A honlap angol nyelvű. Van rajta bemutató videó és egy egész súgó fejezet. (Ha nem boldogulsz az angollal, fordíttass a böngésződdel magyarra.)
Feltelepíted. A program a továbbiakban már - részlegesen - tud magyarul. Ha rendelkezel ebook olvasóval (értendő ide tablet, okosteló is), azt a calibrének megadhatod. Ez automatizál a későbbiekben bizonyos dolgokat. Például önmagától fogja tudni, hogy milyen változatokat eszik meg (fogad el) az olvasód, milyen kódolás kell a karekterekhez és emailt tud küldeni az ekönyvolvasódra. Ne feledd, hogy az olvasók kiválasztásánál az eredeti gyártó nevét látod és nem feltétlenül azt, amilyen néven Magyarországon forgalmazzák. Ha nincs olvasód, csak konvertálni akarsz majd a számítógépre, akkor ez nem érdekes.
Ahová a calibre feltelepül az a telepítési könyvtára. alapban ez a 'c' meghajtó, program fájlok, calibre könyvtár. Kérni fogja, hogy jelölj ki neki egy könyvtárat. Ez lesz a munkaterülete. Ezt bárhol lehet. Tanácsos elvinni a 'c' meghajtóról, hogyha a gépeddel baj lesz, a munkád megmaradjon.

Calibre indítása után megjelenik a program ablaka.
picture.php


Felül az ikonos menüsor húzódik végig. Mind legördülős, több lehetőséget takar.

Baloldalon a kategorizálás, keresés, szűrés etc.

picture.php


Középen egy táblázatos rész, itt lesznek később sorokban a könyveid.

picture.php


Jobb oldalon azt a könyvet látod (majd) amelyik sorát a középső táblázatos részben kijelölted.

picture.php


Tehát van valahol a gépeden egy alapanyag (akármilyen kiterjesztésű ekönyv fájl).
A menüsor első, piros könyv + jellel gombja a beolvasó. Ott több variációt látsz. Olvass figyelmesen és ne rohanj. Pontosan azt jelentik, amit odaírt a program készítője. Egy mappából beolvasol egy könyvet. Egy mappából beolvasol több fájlt, de abban ugyanazon könyv több változata (eltérő kiterjesztésben, de ugyanaz a könyv) van. Egy mappából több különböző könyvet olvasol be.
Ha nem jól döntöttél, a calibre hibát jelez és nem csinálja meg a dolgot. (A calibre a hibajelzéseket le tudja menteni. Ugorjuk át ezt, csak hozzáértőknek. Ez akkor segítség, ha valahol konvertálás közben meg akarod keresni a könyv hibás részét, vagy tudni akarod mi volt a baj.)
Szóval próbálkozz újra. Ha azért nem olvassa be, mert a kiterjesztést nem fogadja el (ez szinte lehetetlen) akkor állj. Nem fogsz boldogulni. Egyes egyedül, ha a 'zip' fájlra azt írja ki, azért nem olvasta be, mert nincsen benne könyv fájl, van megoldás. Szedd ki (csomagold ki) a zip-ből a könyvet és a fő fájlt (amelyik maga a könyv) olvastasd be vele. Vannak olyan html kiterjesztésben elkészített könyvek, ahol nem egy fájlban van a könyv. Mondjuk fejezetenként. Akkor kénytelen leszel önálló könyvként beolvasni őket. Nincs gond, a calibre képes - már beolvasott - könyveket összefűzni.

A jobb alsó sarokban látod, hogy a calibre dolgozik:

picture.php


A munkák (jobs) négyzetben forog a küllő és ha több feladat áll sorban - például speciálisan olvasódra dolgozik - akkor ott szám is megjelenik, mutatván mennyi meló van még hátra. Várj míg az megáll, biztos ami biztos alapon.

Ha kész, akkor a középső táblázatos részben megjelenik az első kitöltött sor :p. Beolvastad az első könyved.

picture.php


A fenti képen látod - és most hanyagoljuk azt, hogy az én calibrém borítóstul mindenestül látszik - a könyv borítójának képe alatt, hogy milyen formátumban elérhető a beolvasott könyved. Ha itt a kiterjesztés kék betűire rákattintasz egyszer, akkor a calibre meg is nyitja, mert van kis könyvolvasója. És már olvashatsz is. Elméletileg.
A pdf kiterjesztéshez a calibre is igényli, hogy a gépeden feltelepítve legyen pdf kezelő. Fentebb említettem már miért is mi az.
Illetve a calibre a zárt kiterjesztésekhez ( pl: azw) is igényli, hogy legyen fenn a gyártótól beszerzett modul.

Ha tehát a calibre megette az alapanyag könyvet, de még mindig nem tudsz olvasni, vagy egy másik eszközön szeretnél olvasni, amihez más kiterjesztés kell, akkor jön a konvertálás.

Érdemes küzdeni. Az első képen A kis herceget látod kindlén, a másodikon a Végtelen történetet tablet/okosteló formában :p

picture.php


picture.php



Itt most befejezem, egyrészt késő van, másrészt jelzés kellene, ilyen okításra gondoltál e? ;)
pdf, djvu:
ezt a két formátumot gyakran használják arra, hogy ha scannerrel "lefényképezik" egy könyv oldalait, a sok oldalkép-fájlt egyik vagy másik formátumban "egyesítik"...
gondolom, a megjelnítő (mondjuk adobe reader) másként "láttatja" az ilyen "képszerű" állapotot, ill. az ocr-ezés eredményét...
nem tudom, hogy aki képernyőn nézi, érzékel-e jelentős különbséget a kétféle "állapot" között, a képernyőolvasók semmiféle szöveget nem "tesznek" a használó elé, tehát muszáj, hogy az embernél legyen egy ocr-program, amely a fent célz9ott pdf-et be tudja tölteni, és azon betű-felismerést végezni...
akad ocr-szoftver, amelyik ilyen célból már a djvu-t is (szerencsére beveszi.
gondolom, a calibre is valahogy "megjeleníti" a csupán "befényképezett" oldalakat: majd megkeresem őkelmét...
 

snowdog

Állandó Tag
Állandó Tag
Többszöri kísérlet után a következő eredményre jutottam:
1. ha a könyvben nincsenek linkek, akkor az anyagot rtf formátumban állítom össze (magyar nyelvű Windows és Word alatt, ez a hosszú ű és ő miatt fontos!), és azt konvertálom mobi formátumba,
2. ha linkekre is szükség van (pl. tartalomjegyzék miatt) akkor a Word-el az rtf-et web (html) formátumban mentem el, majd azt konvertálom mobi-ba.

Ez a két variáció eddig nekem bevált. :)
 

Petra0524

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ! Olyan kérdésem lenne , hogyan lehet digitálisan védett ebook - ot mobipockettel átvinni telóra? A gépen tudom olvasni , de se a mobit nem engedi , sem átkonvertálni jar - ba nem lehet.A segítséget előre is köszönöm.
 

Pruntyi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Ma toltottem le a calibre progit. Gyonyoruen mukodik, atkonvertalja a prc kiterjeszteseket epub-ra (vagy amire kerem). A problemam a kovetkezo: Ha megnezem az eredeti prc-t (calibren keresztul) az gyonyoruen magyar ekezettel jelenik meg. De ahogy atkonvertalom epub formatumra nehany magyar ekezetes betut nem ismer fel es helyette ? tesz be... Tudtok ebben nekem segiteni, hogy tudnam atmenteni a magyar ekezetet konvertalas utan is?
Koszonom elore is a segitseget!
 

Pruntyi

Állandó Tag
Állandó Tag
A problema vegulis megoldodott... Atkonvertaltam a szoveget rtf-be es ott kezeli az ekezeteket. Masik konyvet gond nelkul konvertalt at epub-ba, az ekezetek meghagyasaval... (hogy miert van problemaja az elobbi konyvekkel az rejtely...) A legfontosabb, hogy atkonvertalta es mar olvashato az e-bookomon. :o)
 

Sharra

Állandó Tag
Állandó Tag
mobipocket creator

Sziasztok, volna egy technikai kérdésem.... Windows7 alatt nem sikerül sehogy sem használnom a Mobipocket Creator-t, (Mobipocket Creator Publisher v 4.2 build 41 a verziója...), akkor sem működik, ha XP kompatibilitis módban indítom el. Esetleg valakinek van tapasztalata ez ügyben? Előre is köszi a tanácsokat-javaslatokat!
 
Készítek egy e könyvet Abby Finereaderrel,de sajnos egy oldalt véletlenül elfelejtettem bescannelni és most sehogy sem tudok rájönni,hogyan is rakhatnám be a sorba,söt hogy még egy kicsit bonyolitsam,már elmentetem world rich fájba és se ide se az elmentett képek közé sem sikerült beillesztenem.

Másik megoldandóm,hogy hogyan tudom a két oldalas wordot egy oldalassá tenni,mert félek,ha így fogom átkonvertálni akkor a kétoldalt összefogja keverni.
Kérem,hogy bárki aki válaszol nagyon egyszerüen tegye mert a tudásom háziasszony szintü. :)

Oldalt beilleszteni simán a fejlécben levő Megnyitás gombbal lehet, de ilyenkor általában a lista végére rakja. A bal szélen levő Oldalak ablakban jobb gombbal kattints a beillesztett oldalra, és válaszd az "Oldalak újraszámozása" lehetőséget, majd add meg a kívánt oldalszámot! Lehetséges, hogy ezután egyszer végig kell futtatni az Értelmezést.
 

srf

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló!

Azért nincsenek magyar ékezeteid, mert az ePub formátumba be lehet és kell ágyazni a fontokat is, ha azt akarod, hogy minden e-reader hibátlanul megjelenítse. A nook beépített karakterkészlete tudja, más reader, vagy program (pl. a Sony eReader, vagy az Adobe Digital Editions PC-re) pedig nem.
Hogy hogyan lehet Calibre segítségével beágyazni, azt nem tudom, de ha pl. Jutoh programot használsz, azzal lehet. Viszont azzal csak ODT, HTML anyagból tud ePub és .Mobi anyagokat csinálni.
 

Levus55

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, volna egy technikai kérdésem.... Windows7 alatt nem sikerül sehogy sem használnom a Mobipocket Creator-t, (Mobipocket Creator Publisher v 4.2 build 41 a verziója...), akkor sem működik, ha XP kompatibilitis módban indítom el. Esetleg valakinek van tapasztalata ez ügyben? Előre is köszi a tanácsokat-javaslatokat!

Szia!

Nekem Windows7 alatt ugyanez a verzió működik. Csak simán telepítettem, problémám nem volt vele ezért ötletem sincs mi lehet a gond.

Üdv
Levus
 

Levus55

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló!

Hogy hogyan lehet Calibre segítségével beágyazni, azt nem tudom, de ha pl. Jutoh programot használsz, azzal lehet. Viszont azzal csak ODT, HTML anyagból tud ePub és .Mobi anyagokat csinálni.

Calibre-vel még nem lehet, ha csak nincs hozzá valami plugin.

Én a Sigil ePub editort használom erre. http://code.google.com/p/sigil/

Megnyitom vele az ePub fájlt.
A Sigil "Book Browser" ablakában a "Fonts" direktorin jobb egérgombbal az "Add Existing Items..." menüponttal beillesztem a font fájlokat. Én a LiberationSans fontokat használom, de bármi más fonttal is működik. Ha jobb/szebb fontot ismertek mondjátok.
Utána megnyitom Sigil-en belül a "Styles/valami.css" fájlt.
Az elejére beillesztem a következőket (más fontnál ételem szerűen át kell írni és csak azokat kell beilleszteni ami használva van a szövegben)
HTML:
@font-face { font-family:liberation; src:url('../Fonts/LiberationSans-Regular.ttf') }
@font-face { font-family:liberation; font-weight:bold; src:url('../Fonts/LiberationSans-Bold.ttf') }
@font-face { font-family:liberation; font-weight:bold; font-style:italic; src:url('../Fonts/LiberationSans-BoldItalic.ttf') }
@font-face { font-family:liberation; font-style:italic; src:url('../Fonts/LiberationSans-Italic.ttf') }
A "valami.css" fájlban minden
HTML:
font-family: ....akármi....;
szöveget átírok erre
HTML:
font-family: liberation;
vagy erre
HTML:
font-family: liberation, sans-serif;
Ha van a szövegben valami spéci karakter pl. kézírás, akkor annak a stílusát persze nem kell átírni. ;)
Már csak menteni kell az ePub fájlt és kész.

Üdv
Levus
 
  • Tetszik
Reagált: srf

Levus55

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Tudja valaki, hogy a Calibre idegesítő szokását, hogy automatikusan átnevezi a címet ha az "A" betűvel kezdődik hol/hogyan lehet kikapcsolni?

"A ferde ház" címből csinál "ferde ház, A" címet és a fájlnévbe is ezt teszi. Idegesítő.

Üdv
Levus
 

srf

Állandó Tag
Állandó Tag
Én kétfajta fontot tudok, melyek jól néznek ki eReaderen:

Gentium Basic család
http://scripts.sil.org/cms/scripts/page.php?site_id=nrsi&item_id=Gentium_basic
Ez egy Times-szerű talpas betűtípus.

A másik a DejaVu család, ami inkább a Futurához hasonlít, modern betűtípus.

Mindkettő jól használható e-papíros eReadereken, bár nem okvetlenül néz ki jól monitoron. Mindkettő szabadon használható, és nincsenek jogi következményei a beágyazásnak.
És ami a legfontosabb, minden ékezetes karakter, - a magyar is - bennük van.
 

srf

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem lehet, hogy az a probléma, hogy a szerzőhöz írod be a címet? Ott ugyanis megcseréli a vezeték-keresztnevet.
 
Oldal tetejére