Elfogadta az amerikai képviselőház a többször vétózott, 2000 dollárnyi ingyenpénzről szóló javaslatot

Nagy többséggel elfogadta hétfőn az amerikai képviselőház a javaslatot, amellyel hatszázról 2000 dollárra nő az az összeg, amit ingyenpénzként osztanak ki az amerikaiaknak a járvány okozta terhek enyhítésére. A képviselőház emellett Trump jövő évi katonai költségvetésre vonatkozó vétóját is érvénytelenítette.

Múlt héten írtunk arról, hogy a demokraták 2000 dollárt javasoltak az amerikai polgárok számára, a törvényhozás alsóházán múlt hét kedden azonban a republikánusok és demokraták között 600 dolláros javaslatban sikerült végül kiegyezni. A demokraták csütörtökön újra beadtak egy 2000 dolláros javaslatot, ezt azonban a republikánusok nem engedték át annak ellenére sem, hogy a döntés előtt Donald Trump leköszönő amerikai elnök nevetségesen kevésnek nevezte a 600 dollárt, és a 900 milliárd dolláros mentőcsomag vétójával fenyegetett, amennyiben nem emelik fel 2000 dollárra a minden egyes amerikainak járó összeget (az elnöknek valójában a törvény szerint ekkor még nem lett volna vétólehetősége).

Az ingyenpénzre vonatkozó jogszabályt az ehhez szükséges kétharmados többséggel fogadták el hétfőn (375 igen és 134 nem szavazattal). A képviselők között a demokraták szinte egyként szavaztak, a republikánusok közül 130-an vétózták a javaslatot, 44-en pedig igennel szavaztak. Emellett
Vasárnap Donald Trump mégis aláírta a a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmazó törvényt, melynek korábban a vétójával fenyegetőzött.
Az ingyenpénz ügye mellett az amerikai képviselőház hatályon kívül helyezte Donald Trump múlt heti vétóját, és elfogadta a 740 milliárd dollár keretösszegű jövő évi katonai költségvetést, ami az amerikai védelmi stratégia sarokkövének számít. A parlament mindkét házában nagy többséggel jóváhagyott törvénytervezetet Trump múlt szerdán vétózta meg: az elnök azokat a rendelkezéseket kifogásolta, amelyek korlátozzák az afganisztáni és európai csapatkivonásokat. A javaslat egy másik pontja megváltoztatná azoknak az amerikai katonai bázisoknak a nevét, amiket korábban konföderációs tábornokokról neveztek el, ez is ellenszenves volt az elnök számára. Kifogásolta továbbá azt is, hogy a tervezetben nincs eléggé korlátozva a közösségi média, amely szerinte elfogult vele szemben. Kijelentette továbbá, hogy a tervezet legnagyobb nyertese szerinte Kína és Oroszország,
ezt azonban konkrétumokkal nem támasztotta alá, csak megvétózta a tervezetet
A kongresszus egyébként cáfolta, hogy Kína nyertesen jönne ki a tervezet elfogadásából. Korábban soha nem fordult még elő, hogy Trump vétóját érvénytelenítette volna a törvényhozás. A szenátusban várhatóan kedden döntenek az elnöki vétóról, ahogy a képviselőházban, úgy ott is kétharmados többség kell az érvénytelenítéshez: a védelmi költségvetés széles támogatottsága miatt azonban esélyes, hogy a vétó ott is megbukik.

Molnár Réka

dollars.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,153
Tagok
615,634
Legújabb tagunk
verenicebraga
Oldal tetejére