Elhunyt Gábor Zsazsa

Melitta témája a 'Mennyei páholy' fórumban , 2016 December 19.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi filmdíva - jelentette a CBSLA hírportál.

  Ed Lozzi, a színésznőről publikáló újságíró közölte a Los Angeles-i portállal, hogy Gábor Zsazsa vasárnap halt meg otthonában.

  Gábor Zsazsa – eredeti nevén Gábor Sári (a Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek) Budapesten és Lausanne-ban nevelkedett, színiiskolai tanulmányokat folytatott, s már 1932-ben fellépett Bécsben operettdarabokban. 1936-ban Magyarország szépségkirálynőjévé választották.

  [​IMG]
  Gábor Zsazsa színésznő, 1940 körül. Fotó: MTI/EPA

  A háború elől menekülve, 1941-ben utazott anyjával és húgaival az Egyesült Államokba, és csakhamar feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez.

  Filmes pályafutása 1952-ben kezdődött, két évtized alatt több tucat filmben kapott szerepet világsztárok mellett. A kritikusok szerint színészi tehetsége leginkább az 1952-ben forgatott Moulin Rouge-ban, illetve az egy évvel későbbi Liliben mutatkozott meg. Különböző országok televíziós show-műsorainak kedvelt vendége, sztárja maradt idősebb korára is.

  Hírnevét nem annyira filmes szerepei, hanem házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg. Összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült mint a legtöbb igent kimondó díva. Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is.
   
  phoenyx és Soproni Ede kedveli ezt.
 2. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Gábor Zsazsa 1917. február 6-án született Budapesten egy Gábor Vilmos nevű katona és Gábor Jolie középső lánygyerekeként. Eredeti neve Gábor Sári volt, keresztnevét Fedák Sári színésznő után kapta. Négyéves korától lovagolt, ami később is a szenvedélye maradt, 1984-ben lóháton nyitotta meg a Los Angeles-i olimpiát.

  Tizenéves korában svájci bentlakásos iskolában tanult, majd a feltűnően szép lányt 1934-ben Bécsben fedezte fel Richard Tauber tenor, aki szerepet adott neki egy Bécsben színpadra állított operettjében.

  “ Egy kedves és megértő férfira vágyom. Túl magas elvárás ez egy milliomostól?
  Gábor Zsazsa  Nővérével, Magdával és húgával, Évával együtt a három dekoratív Gábor-lány a budapesti társasági élet rendszeres szereplőjévé vált. '36-ban Zsazsa elnyerte az akkor Miss Hungária néven futó szépségkirálynői címet. '37-ben hozzáment a budapesti török követség egyik munkatársához, akivel Ankarába költöztek, majd '41-es válásuk után a zsidó származású Zsazsa kivándorolt az Egyesült Államokba. Anyja és nővére '44-ben menekült az Államokba, húga pedig már '39 óta ott élt.

  [​IMG] Forrás: AFP
  [​IMG]
  Gábor Magda, Gábor Zsa Zsa, Gábor Jolie és Gábor Éva az 50-es évek végén

  “ Kiváló vagyok a háztartásban: amikor elhagyok egy férfit, megtartom a házát.
  Gábor Zsazsa  Első kisebb filmszerepét az 1952-es Öröm ránézni (Lovely to Look At) című zenés filmben játszotta, és ugyanabban az évben John Huston Moulin Rouge című Toulouse-Lautrec-filmjében is szerepelt: a festő képein felbukkanó Jane Avril kánkántáncost formálta meg.

  [​IMG] Forrás: AFP
  [​IMG]
  Gábor Zsazsa (jobb szélen) az Öröm ránézni című filmben  Szerepelt számos tévésorozatban, '58-ban pedig Orson Welles A gonosz érintése című filmjében cameózott egy sztriptízklub tulajdonosaként. Igazán jelentős alakítások és filmek nem fűződnek a nevéhez; későbbi éveiben legtöbbször saját magát alakította különböző cameókban. Legutolsó nagyjátékfilmes jelenése is ilyen volt a '96-os A Brady család 2 című komédiában.

  [​IMG] Forrás: AFP
  [​IMG]
  Orson Welles és Gábor Zsazsa A gonosz érintésében

  “ Egy férfit sem gyűlöltem meg annyira, hogy visszaadjam neki a gyémántjait.
  Gábor Zsazsa  Második férje a hotelmágnás Conrad Hilton volt, akivel egy, Francesca nevű közös lányuk született, aki 2015-ben halt meg. Hiltont további hét férj követte, Zsazsa '86 óta a huszonhat évvel fiatalabb Frédéric Prinz von Anhalttal élt. Legrövidebb házassága az utolsó előtti volt Felipe de Alba mexikói ügyvéd/színésszel, ami 1983-ban mindössze egy napig tartott, aztán érvénytelenítették, mert Zsazsa hivatalosan még nem vált el előző, hetedik férjétől. Harmadik férje George Sanders színész volt, aki jóval azután, hogy Zsazsával véget ért a házasságuk, elvette Zsazsa nővérét, Magdát. Külön említést érdemel még a hatodik férj, Jack Ryan is, aki a Barbie baba tervezője volt.

  [​IMG] Forrás: AFP
  [​IMG]
  Gábor Zsazsa, Conrad Hilton és Natalie Wood

  “ Hogy hány férjet fogyasztottam? A sajátjaimon kívül?
  Gábor Zsazsa  Vicces anekdotái és szókimondó stílusa miatt Zsazsa a beszélgetős tévéműsorok kedvelt vendége volt még idősebb korában is, szerepelt többek közt a Friderikusz Show-ban is. 1989-ben azzal roadshow-zott, hogy letartóztatták, amikor állítólag felpofozott egy rendőrt, aki szerinte tiszteletlen volt vele, amikor közlekedési vétség miatt megállította Los Angelesben.
   
  phoenyx kedveli ezt.
 3. Soproni Ede

  Soproni Ede Állandó Tag

  Igen , megkapta a "hercegi cimet" melyett férje is ugy vásárolt meg egy ugyszintén e cimet megvásárló "hercegtöl" :rohog::rohog:. Amugy le a kalappal a férje elött bármennyire is nem szeressem ;).
   
 4. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Több memoárt is írt: 1960-ban jelent meg a Zsa Zsa Gábor: My Story, '70-ben a How to Catch a Man, How to Keep a Man, How to Get Rid of a Man, '91-ben pedig a magyarul is kiadott Nekem nem elég egy élet (One Lifetime Is Not Enough).

  [​IMG] Forrás: AFP
  [​IMG]
  Gábor Zsazsa 1976-ban

  “ Csak akkor ismersz ki igazán egy férfit, ha már elváltál tőle.
  Gábor Zsazsa  A 2000-es években egészségügyi problémái miatt került többször a hírekbe: 2002-ben autóbalesetet szenvedett, és tolószékbe kényszerült, később több agyvérzést kapott, és csípőprotézist kellett beültetni neki. 2011-ben egy fertőzést követően jobb lábát térd fölött amputálták.

  Kilencvenkilencedik születésnapja után egy nappal, február 8-án vitték kórházba tüdőfertőzés miatt, amelyet állítólag a táplálására szolgáló cső miatt kapott. A csövet műtéti úton tervezték eltávolítani.
   
  phoenyx kedveli ezt.
 5. Mrs Tanár

  Mrs Tanár Állandó Tag

  Nincs kivétel.

  [​IMG]
   
 6. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ebben a Los Angeles-i temetőben búcsúztatják Gábor Zsazsát

  Los Angeles - Gábor Zsazsa magyar származású színésznő gyászszertartása a Los Angeles-i Westwood Village temetőben lesz. A 99 éves korában elhunyt díva földi maradványait ezután Budapestre szállítják.

  A búcsúztató után később lesz egy szertartás abban a Beverly Hills-i templomban, ahol egyébként több sztárt, így Keanu Reeves feleségét és gyerekét is felravatalozták annak idején.

   

Megosztás