Elhunyt művészek

FLAMINGO

A KERESŐ (általában) MŰKÖDIK!
Fórumvezető
Kormányos
Meghalt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja.

A Locomotiv GT tagját 68 éves korában, évek óta tartó betegség után keddre virradóra érte a halál - közölte Presser Gábor, az LGT vezetője a család és a zenekar felhatalmazásával.Somló Iván Tamás 1947. november 14-én született Budapesten. A Práter utcai általános iskola zenetagozatára járt, hegedülni tanult, majd tizenhárom évesen szaxofonra váltott. Még tucatnyi hangszeren játszott, a basszusgitártól a zongorán át a fúvós hangszerekig, de kedvence a szaxofon maradt. Heinemann Sándornak, a Royal Orfeum vezetőjének, a nagycirkusz karmesterének hatására beiratkozott az Állami Artistaképzőbe, cirkuszi zenebohóc lett.

Rövid ideig az Atlas együttesben zenélt, Beatlest, Rolling Stonest, meg minden mást, amit a Radio Luxemburgban hallottak. Az akkor még amatőr Omegának 1964-től három éven át volt tagja, de az anyagilag sokkal jövedelmezőbb artista szakmával sem szakított és utazni is vágyott. A Luxor nevű zsonglőrcsoporttal körbeturnézta a világot, a cirkuszi szezonban bohóckodott a hangszerekkel, a köztes időben "komolyan" zenélt itthon.

Az artistacsapat 1969-ben szétszéledt, Somló a Kex együtteshez csatlakozott, amely végül 1971-ben feloszlott. 1972-től a Non-Stop együttes frontembereként lépett színpadra, majd a következő évben meghívták basszusgitárosnak a távozó Frenreisz Károly helyére az első magyar szupergroupba, a Locomotiv GT-be. A legenda szerint a hangszeren még nem igazán tudott játszani, de egy hónap múlva már kifogástalanul pengette.

Elsősorban az LGT énekeseként, basszusgitárosaként, szaxofonosaként írta be magát a magyar rock történetébe. Többek között ő szerezte a Ha a csend beszélni tudna, az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress és az Annyi mindent nem szerettem még című slágerek zenéjét. Somló Tamás, avagy ahogy a szakma és a közönség is emlegette, "Artúr" kissé karcos hangja teljesen egyedi, azonnal felismerhető volt.

Az 1980-as évek elejétől az LGT turnéi egyre ritkultak, búcsúlemezük 1984-ben jelent meg. Somló Tamás anyagi gondjai miatt 1986-ban Dániába ment "vendéglátózni". Hat évig ingázott Budapest és Koppenhága között, mielőtt 1992-ben, Demjén Ferenc unszolására hazajött.Demjén Ferenc rábeszélésére és szövegírói közreműködésével jelentette meg 1992-ben első szólólemezét, a Som-lót, amelyet a Semmi cirqsz (1997), az 50mló koncert (1998), a Zenecsomag (2000), a Best of (2003) és az Egy adag somlói (2007) önálló albumok követtek.
Az együttes az 1987-es tabáni koncert után felfüggesztette tevékenységét, jóllehet hivatalosan nem jelentették be feloszlásukat. 1992-ben emlékezetes búcsúkoncertet adtak a Nyugati pályaudvaron, 1997-ben Somló Tamás 50. születésnapját ünnepelték fellépéssel. 2007-ben a Szigeten arattak hatalmas sikert, 2013-ban újra összeálltak két koncertre az Arénában.

Somló Tamás a magyar könnyűzenei élet szinte minden jelentős személyiségével dolgozott együtt, számtalan produkcióban működött közre. Ő énekelte az Álom című számot az 1996-os Elvarázsolt Edda-dalok albumon, a Patika (1996) című televíziós filmsorozat két betétdalát adta elő, szerepelt szerzeménye az 1999-es Hippolyt című filmvígjátékban. Jótékonysági koncerteken vett részt, rendszeresen fellépett nosztalgiakoncerteken és fesztiválokon.

Somló Tamást 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.A zenélés mellett már ősz fejjel, 2004-ben kapott jogi diplomát. Több kapcsolatból négy gyermeke, három fia és egy lánya született, édesanyjaként szeretett nevelőanyja százéves. Ars poeticáját így fogalmazta meg:

Rockzenésznek vallom magam, de mást is el tudok viselni. Minden zenét lehet jól csinálni, ízléssel és tudással.
 

FLAMINGO

A KERESŐ (általában) MŰKÖDIK!
Fórumvezető
Kormányos
ELHUNYT KÖRMENDI JÁNOS

Az Illés zenekar második dobosa volt. 1966-ban lépett ki.

Súlyos betegség után, Kanadában elhunyt Körmendi János, az Illés zenekar egykori dobosa. A népszerű "Joe bácsi", aki 1962 és 1966 között zenélt az Illésben, 75 éves volt - írta meg az Illés Kluboschok Baráti Köre Facebook-csoport.

Az 1957-ben alakult Illés zenekar első dobosa Rozinszky Csaba volt, őt váltotta 1962-ben Körmendi János. Az együttesben ekkor Illés Lajos (zongora), Illés Károly (szaxofon), Nényei Tas (basszusgitár, hawaii gitár), Farkas Ádám és Halász Gyula (gitár) szerepelt még.

Körmendi János korábban hegedűn játszott a MOM szimfonikus zenekarában, az 1950-es évek végén váltott át dobra, és Nényei Tas megkeresésére csatlakozott az Illés zenekarhoz. Négy éven át fellépett velük először az Építők klubjában, majd a Bercsényi klubban, a Törekvésben, a Vasas klubban, a Boschban és a Ganzban. A nyugati beatslágereket tartalmazó repertoárból Körmendi János énekelte a Fats Domino számait. 1965 nyarán Verőcén próbált és koncertezett a csapat, akkor az Illés-testvérek és Körmendi mellett már a Szörényi-testvérek és Bródy János is az együttes tagja volt. Itt születtek az Illés később ismertté vált első magyar nyelvű dalai.

Körmendi János az Illés három kislemezén játszott: először 1964-ben (Long Tall Sally, Chapel of Love, 64, Ostinato - utóbbi kettő instrumentális felvétel volt), majd 1965-ben (a Séta az aranyhúrokon, valamint a Protonok tánca című, szintén vokál nélküli számban), és az ő dobolása hallható aTáskarádió című kislemezen is, amely Bacsó Péter Szerelmes biciklistákcímű filmjének betétdala volt.

A kötelező sorkatonai szolgálatra 1966-ban bevonuló Körmendi Jánost Pásztory Zoltán váltotta a dobok mögött, vele lett az Illés zenekar Magyarország egyik legnépszerűbb beat-rock formációja. Körmendi János 1970-től élt Kanadában, ahol szülész-nőgyógyászként dolgozott.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Életének 78. évében rövid, súlyos betegség után szerda hajnalban elhunyt Marik Péter Jászai Mari-díjas színművész, a Budapesti Operettszínház tagja.
Marik Péter 1938. november 3-án született Budapesten. A Zeneművészeti Főiskolán szerzett énekművész tanári diplomát, 1962-től ügyelőként dolgozott a Magyar Állami Operaházban, majd hat év után segédrendezői státuszt kapott. 1969-től a Fővárosi Operettszínház stúdiójában folytatott tanulmányokat.

Leo Fall Pompadourjának René szerepére Vámos László főrendező hívta meg 1970 tavaszán, a következő évadtól már az Operettszínház tagja volt, és megkapta Lehár Ferenc A víg özvegyében Danilo szerepét, partnernője Németh Marika volt. A primadonnával 1971-ben összeházasodott, huszonhat éven át élt együtt.

Játszott a La Mancha lovagja című darabban, majd jött a Csárdáskirálynőben Edvin szerepe. A legnagyobb operettek főszerepeit játszotta, és többször lépett fel külföldön is. Az 1970-es évek egyik legismertebb bonvivánja volt.

Többek között szerepelt a Cirkuszhercegnő (Mr. X), a Marica grófnő (Tasziló), a Cigányszerelem (Józsi), A mosoly országa (Szu Csong) című előadásokban.

Az utóbbi években fontos karakterszerepekben volt látható a Párizsi élet, a Mozart!, a Rudolf, az Elisabeth és a Menyasszonytánc című előadásokban is. A színész az utolsó pillanatig színpadon állt, Leopold Mária szerepében, július elején a Csárdáskirálynő vendégjátékán lett rosszul.

Marik Pétert a színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

marik_peter.jpg
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Laux József, az Omega és az LGT egykori legendás dobosa,

augusztus 6-án (szombaton) halt meg.Hónapokkal ezelőtt sajátos humorával mesélt életéről. A zenész nem nagyon híresztelte, hogy az LGT egykori alapítója a budai Kálvin János Református Idősek Otthonába vonult el 2016-elején. Örömmel fogadta Somló Tamást, aki meglátogatta, s elmondása szerint Somlónak is tetszett a hely. "Csak azon kacagtunk, hogy sok itt a fehér hajú csaj". Majd így folytatta: "idős otthonban, nem jó ötlet a bőrök közé csapni, akkor sem, ha nem hallja mindenki".
*
A legendás dobos 1962-ben, 19 évesen alapító tagja volt az Omegának. 1971-ben Presser Gáborral kivált az Omegából és megalapították a Locomotiv GT-t. Dobszólói a toplisták élére repítették: a Petróleum lámpa, a Gyöngyhajú lány és még sok Omega siker fűződik a nevéhez. 1976-tól zenei pályáját Los Angelesben folytatta. Új zenekara a Laux&Cream Cheese, sűrűn szerepelt a New York-i Music Television programjaiban. 1985-ben látogathatott haza először, s a kilencvenes évek elején haza is települt. Laux Trio & Friends új alapítású zenekarával unplugged és akusztikus zenét játszottak.
2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.
*
Emlékét nemcsak a zenésztársai, de rajongói, s a zenét szeretők is megőrzik.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Meghalt Kocsis Zoltán
A művész életének 65. évében, vasárnap hunyt el.


64 éves korában, hosszú betegség után vesztette életét Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok fő zeneigazgatója. A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző halálhíréről a Nemzeti Filharmonikusok tájékoztatták az MTI-t, de a tragédiát az emberi erőforrások minisztere is megerősítette.

 

bidoly

Állandó Tag
Állandó Tag
Meghalt Kocsis Zoltán
A művész életének 65. évében, vasárnap hunyt el.


64 éves korában, hosszú betegség után vesztette életét Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok fő zeneigazgatója. A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző halálhíréről a Nemzeti Filharmonikusok tájékoztatták az MTI-t, de a tragédiát az emberi erőforrások minisztere is megerősítette.

Köszönöm a sok csodás koncertet.
R.I.P.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kocsis Zoltánról, a zongoraművészről és a karmesterről...
Elhagyatva áll a zongorája, karmesteri pálcája szinte megállt a levegőben.
Csodálatos, sikeres életpályáján bizonyította kivételes tehetségét. Három éves volt, amikor zongorázni kezdett. 1957 és 1963 között a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult. Nemzetközi ismertséget tizennyolc éves korában szerzett, mikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte. Huszonegy évesen kapta meg a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. Huszonöt évesen megkapta már a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat. A világ számos vezető zenekarával hatalmas sikereket ért el, szólóban és karmesterként is. Dolgozott együtt a Berlini Filharmonikusokkal, a Royal Philharmonic Orchestraval, a Bécsi Filharmonikusokkal, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral. A világ minden jelentős zenei központja és fesztiválja meghívta, hogy káprázatos zenei játékával örvendeztesse meg, a zene értő és vájt fülű hallgatóit. Sztárvendége volt több fontos fesztiválnak - többek között, – Edinburgban, Párizsban, Toursban, Luzernban, Sazburgban és Prágában. Világhírű, ismert karmesterekkel is dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Ferencsik János, Lovro von Matacic, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt és Michael Tilson Thomassal..1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1984-ben az Érdemes művész címet kapta meg. Hat évvel később a Kiváló művész címet is megkapta. 1987 óta karmesteri pályája mellett komponál is. A Denon, Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram és Quintana lemez cégek részére készített több felvétel után hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt. 1997 őszétől a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezette. Az elmúlt években a Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, valamint Japánban és az Egyesült Államokban vett részt. A közönség világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte. 2005-ben másodjára is megkapta a Kossuth-díjat. A Hungaroton gondozásában és Kocsis Zoltán vezetésével 2006 decemberében útjára indult a Bartók Új Sorozat. A sorozatban megjelenő CD-k közül többet rangos nemzetközi díjakkal (MIDEM Classical Award, Diapason d’or, Pizzicato Supersonic-díj) tüntettek ki. 2010. január 16-án mutatták be a Művészetek Palotájában Arnold Schönberg Mózes és Áron című operáját, az általa megkomponált harmadik felvonással együtt. Minden év május 30-án megtartott születésnapi koncertjének bevételét élete végéig a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel. Díjai, melyben elismerték tehetségét, hozzáértését és alázatát a zenéhez, mely az életének részévé vált: Liszt Ferenc-díj (1973), Kossuth-díj (1978, 2005), Érdemes művész (1984), Edison-díj (1984) – Bartók Béla zongorára és zenekarra írt műveinek Fischer Ivánnal és a Fesztiválzenekarral készült felvételeiért, Gramophone-díj (1984) – Debussy-lemezéért, Kiváló művész (1990), Maecenas-díj (1990), Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres (2002) – A francia zene népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájáért és zenei tevékenységéért. Cannes-i Midem Fesztivál Életmű díja (2004), Prima díj (2004), Bartók–Pásztory-díj (2006), A magyar kultúra követe (2007), Jubileumi Prima Primissima díj (2007), végezetül a Fair Play díjban ismerték el munkáját (2016).
Emlékezetünkbe mindörökre belevéste nevét tehetségével, emberségével, előadás módjával, a zene iránt érzett alázatával, csodálatos játékával...

 

horic510

Állandó Tag
Állandó Tag
2017. október 31-én - a reformáció napján - súlyos betegség következtében elhunyt Kukely Júlia operaénekesnő. 64 éves volt.
23120153_10155075989573181_1105301352336181711_o.jpg


images
 

rituevu

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Bár like-oltam, de ez nem azt jelenti, hogy tetszik. Sajnálom a művésznőt. Nagyon szép énekhangja volt.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
image.aspx


Meghalt Tahi Tóth László
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész 74 éves volt.

A Blikk azt írja, hogy Tahi Tóth Lászlót csütörtökön, budai otthonában érte a halál. A Vígszínház a bejegyzésében azt írja, „Tahi Tóth László családja és a Vígszínház társulata mély fájdalommal és megtört szívvel tudatja, hogy Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, kollégánk és barátunk türelemmel és méltósággal viselt betegség után életének 75. évében elhunyt. Emlékezetes és felejthetetlen alakításait, tehetségét, életszeretetét örökre szívünkben őrizzük. Tahi Tóth Lászlót a Vígszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később adunk tájékoztatást.”

A Jászai Mari-díjas színművész tavaly januárban a Hattyúdal című előadásban Tamburás szerepét alakította, amikor rosszul lett. Kórházba került, az elmúlt évben komoly agyműtéten esett át, felgyógyult, sőt, újra színpadra állt. Szintén tavaly januárban arról beszélt, hogy hatszor ki akart szökni a kórházból, és volt, hogy éjjel kettőkor a rendőrök találtak rá az utcán, amint pizsamában bolyongott. A biztonsági őrökkel is összetűzésbe keveredett.

Én nem vagyok egy krakéler, verekedős, nagy fizikumú ember, de azt mondják, olyanokat csináltam, hogy hihetetlen.

A visszatérése után interjút is adott a Blikknek, akkor azt mondta, hogy:

Színész akartam maradni, és egy színész színház nélkül nem színész. Van, aki egy ilyen élethelyzetet felhasznál a visszavonulásra, mert a színművészet valóban kimerítő pálya. Folyamatos szellemtorna. A nyugdíjba vonulás gondolata bennem is felmerült, de bizonyítani akartam magamnak, hogy még bírom.

Tahi Tóth László 1944. január 23-án született Budapesten, 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, azóta a Vígszínház társulatának tagja volt. Színdarabok mellett az évtizedek során számos filmben és tévéjátékban szerepelt.
images
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Meghalt Charles Aznavour
Vasárnapról hétfőre virradóra dél-franciaországi otthonában 94 éves korában elhunyt Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekes, zeneszerző és színész, akit gyakran a „francia Frank Sinatra” jelzővel illettek.
A francia sanzon örmény királya több mint 1000 dalt szerzett 50 éves pályafutása alatt. Charles Aznavour úgy érezte, hogy a francia szellemiség tükörképe a sanzon, a nemzeti kultúrának olyan része, amely védelemre szorul. Ennek szentelte életét.
Aznavour Franciaországban, Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, sőt Dél-Amerikában és a Szovjetunióban – majd Oroszországban – is nagy sikereket aratott, mint sanzonénekes. Azt is megtette az ő közönségéért, hogy a francia nyelven kívül angolul, spanyolul, olaszul, valamint oroszul is előadott számos francia sanzont.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Meghalt Charles Aznavour
Vasárnapról hétfőre virradóra dél-franciaországi otthonában 94 éves korában elhunyt Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekes, zeneszerző és színész, akit gyakran a „francia Frank Sinatra” jelzővel illettek.
A francia sanzon örmény királya több mint 1000 dalt szerzett 50 éves pályafutása alatt. Charles Aznavour úgy érezte, hogy a francia szellemiség tükörképe a sanzon, a nemzeti kultúrának olyan része, amely védelemre szorul. Ennek szentelte életét.
Aznavour Franciaországban, Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, sőt Dél-Amerikában és a Szovjetunióban – majd Oroszországban – is nagy sikereket aratott, mint sanzonénekes. Azt is megtette az ő közönségéért, hogy a francia nyelven kívül angolul, spanyolul, olaszul, valamint oroszul is előadott számos francia sanzont.
*
Szép kort élt meg, de emberi gyarlóságunk az is, hogy akit szerettünk, művészileg, emberileg, annak életét a végtelenségig akarnánk meghosszítani. Az egy dolog, hogy erre nincs sem hatalom, sem lehetőség... Különleges hangját, előadásmódját a felvételei megőrzik, így még nagyon sokáig örömünket leljük majd benne, igaz keserű szájízzel, hogy már nem él...
Nyugodjék békében.
images
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Nyolcvanöt éves korában elhunyt Montserrat Caballé spanyol szoprán, a múlt század egyik legnagyobb, fellépéseinek számát tekintve egyik legaktívabb operaénekese – közölte az AFP hírügynökség és az El País című madridi lap.

Montserrat Caballé a barcelonai Sant Pau kórházban hunyt el szombatra virradóra. Az énekesnőtől vasárnap vesznek végső búcsút, és hétfőn temetik el.

María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch Barcelonában született 1933-ban, keresztnevét a város híres búcsújáróhelye után kapta. A barcelonai konzervatóriumban diplomázott húszévesen a legmagasabb, arany kitüntetéssel. 1956-ban a bázeli operaház tagja lett, ahol Puccini Bohéméletének Mimijeként hatalmas sikert aratott, és ettől kezdve már nagy szerepeket is kapott.

A hírnév 1965-ben, egyetlen este kapta szárnyaira: New Yorkban a megbetegedett Marilyn Horne helyére ugrott be Donizetti Lucrezia Borgia című operájának hangverseny-előadásán. A közönség huszonöt perces álló tapssal ünnepelte, másnap a Metropolitan opera szerződést ajánlott neki. A londoni Covent Garden közönsége 1972-ben Verdi Traviatájában Violetta szerepében csodálhatta meg először a hangját.

Caballé repertoárja 90 operaszerepet – elsősorban Verdi, Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini és Puccini műveit – és 800 dalt ölelt fel, emellett szívesen énekelt spanyol dalokat, zarzuelákat is. Férje Bernabé Martí tenorénekes, lányukból is énekesnő lett, anya és lánya számos alkalommal lépett fel együtt.

Maria Callas 1977-ben bekövetkezett halála után sokan Caballét tekintették az „isteni díva” utódának.

Nevét még ismertebbé tette a Barcelona című dal, amelyet közösen énekelt Freddie Mercuryvel, a Queen együttes énekesével, és amely az 1992-ben rendezett barcelonai olimpiai játékok hivatalos dala volt. Caballé a kilencvenes évek második felében más rocksztárokkal is készített lemezt.

Az énekesnő több mint öt és fél évtizedet töltött a színpadon, négyezer fellépésével minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője volt.
 
Oldal tetejére