Elmarasztalták a BBC-t a Diana-interjú miatt

Elmarasztalta a BBC brit közszolgálati televíziót az a vizsgálat, amely azt volt hivatva feltárni, hogy milyen körülmények között jött létre a Diana hercegnővel több mint negyedszázaddal ezelőtt készült, világszerte hatalmas feltűnést keltő interjú.


A BBC egyik akkori sztárriportere, Martin Bashir által készített interjúban Diana részletesen szólt arról, hogy milyen megaláztatásokat volt kénytelen kiállni az udvar és személyesen férje, Károly trónörökös részéről.
Az 1995. november 20-án sugárzott interjú, amelyet 30 millióan néztek, minden idők legnézettebb tévéműsora volt Nagy-Britanniában és ezt a rekordot azóta is tartja. Diana az interjúban nyíltan megkérdőjelezte az akkor tőle már külön élő férje alkalmasságát a királyi tisztséggel járó feszültségek elviselésére.


Diana hercegnő interjúja a BBC televíziónál

Diana hercegnő interjúja a BBC televíziónál
Fotó: Mathieu Polak / Getty Images Hungary

Tudatta a közvéleménnyel azt is, hogy tudomása volt Károly herceg házasságtörő kapcsolatáról. Híressé vált, keserű mosollyal odavetett mondata is.

Kicsit zsúfolt ez a házasság, hiszen hárman vagyunk benne

– ez azóta is szállóige a brit sajtóban. A hercegnő – aki két évvel az interjú után egy párizsi autószerencsétlenségben életét vesztette – Károly ifjúkori barátnőjére, Camilla Parker Bowles-ra utalt. Köztudott, hogy a kapcsolat fennmaradt Károly és Diana házasságkötése után is, a trónörökös 2005 áprilisában feleségül is vette kedvesét, aki azóta a Cornwall hercegnéje címet viseli. Bizalmas körökben Diana csak rottweilerként emlegette férje szeretőjét.

Az interjú ügye az utóbbi időben ismét a felszínre került, miután Diana öccse, Charles Spencer tavaly bejelentette, hogy
bizonyítékokat talált arra, hogy a riporter annak idején csalárd módon vette rá a hercegnőt az interjúra.
Spencer gróf közölte: Martin Bashir hamisított bankszámlákat mutatott neki, amelyek arra vallottak – mint kiderült, valótlanul –, hogy az udvar két magas rangú tisztviselője a brit titkosszolgálatoknak szolgáltatott ki bennfentes információkat Dianáról, fizetség fejében.

Charles Spencer szerint Bashir a vele tartott egyik találkozón emellett számos hamis, lejárató állítást is megfogalmazott a királyi család magas rangú tagjairól, így próbálva elnyerni bizalmát és elérni az interjú megszervezését Dianával.

A BBC-riporter állításai között szerepelt Spencer szerint, hogy Diana magánlevelezését udvari illetékesek felbontják, a hercegnő kocsijának mozgását nyomon követik, telefonját lehallgatják. A BBC tavaly novemberben, a műsor sugárzásának 25. évfordulóján bejelentette: feltárja az igazságot arról, hogy miként jött létre a híres-hírhedt interjú Dianával.

A médiatársaság ennek érdekében független vizsgálatot kezdeményezett, és ennek vezetésére Lord John Dysont, az angol-walesi fellebbviteli bíróság volt elnökét, a brit legfelsőbb bíróság nyugalmazott bíráját kérte fel.


A Dyson-bizottság csütörtökön közzétett 127 oldalas vizsgálati jelentése gyakorlatilag szóról szóra megerősítette a néhai hercegnő öccse által megfogalmazott vádakat.

A jelentés legsúlyosabb megállapításai közé tartozik, hogy Martin Bashir valóban hamis bankszámlakivonatokat mutatott Charles Spencernek. E hamis bizonylatok között voltak olyanok, amelyek azt mutatták, hogy Patrick Jephson, Diana egykori személyi titkára és Richard Aylard, Károly trónörökös volt személyi titkára jelentős pénzösszegeket kapott bankszámlájára.

A vizsgálati jelentés megállapítja azt is, hogy – jóllehet Diana valószínűleg Bashir megtévesztő manőverei nélkül is ráállt volna az interjúra – a BBC-riporter csalárd módon vette rá a hercegnő öccsét arra, hogy segítse elő az interjú elkészítését.

Lord Dyson a BBC által egy évvel az interjú műsorra tűzése után elvégzett saját belső vizsgálatot siralmasan eredménytelennek minősítette, és a csütörtökön ismertetett dokumentumban leszögezi: a BBC ezzel az eljárással a rá jellemző magas szintű átláthatósági és integritási normáknak sem tett eleget.

Csütörtök este a BBC közleményben kért elnézést, és elismerte, hogy a vizsgálati jelentés egyértelmű hibákat tárt fel.
A médiatársaság külön levelet is küldött Diana hercegnő két fiának, Vilmos cambridge-i hercegnek, az Egyesült Királyság majdani uralkodójának, Vilmos öccsének, Harry sussexi hercegnek, valamint Károly trónörökösnek és Charles Spencernek, mindegyiküket személyesen is megkövetve a történtekért.

A BBC egyben bejelentette azt is, hogy visszaadja az összes olyan szakmai díjat, amelyet a Diana-interjúval nyert, köztük a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) által a produkcióért 1996-ban odaítélt különdíjat.

Tim Davie, a BBC vezérigazgatója csütörtök este külön nyilatkozatot adott ki, amelyben személyesen is elnézést kért. Davie szerint az a mód, ahogy az interjút a riporter annak idején megszervezte, messze elmaradt azoktól a normáktól, amelyeket a BBC közönsége joggal elvár.

Tim Davie nyilatkozatában úgy fogalmaz: jóllehet a BBC negyedszázad elmúltával már nem tudja visszaforgatni az idő kerekét, annyit megtehet, hogy maradéktalanul és fenntartások nélkül elnézést kér, és ezt most meg is teszi.

farkasa

Diana.jpg
 
Nos ennyit a BBC-ről hiszen ezt a hazai média is tudja....rágalmaznak majd bíróság után bocsánat kérés.
Legalább most már nincs olyan hogy ott a példa.
(habár azt nem tudom hogy ezek a hamis vagy hamisított csekkek felhasználása tudatos volt vagy a riporter is azt hitte hogy igaziak? )
 
Engem annyira nem ráz meg.
A BBC példásan bocsánatot kért ugyan, de mi lesz a világban dolgozó többi újságíróval?
S ha közelebb jövök, mi lesz a magyar, jó pénzért hazudozókkal?

Diana megpróbáltatásai pedig sajnos akkor is valósak voltak, ha nem készül róla interjú. Az már mindenki számára egyértelmű, hogy a királyi család aranykalitka, s ha valaki szeret repülni ...
 
Mennyi bőrt hámoznak még le erről a szerencsétlen nőről? Halála után sem hagyják békén.
Folyamatosan fut a reklámban a főcím, elég ha a szenzációra éhezők meglátják a nevét, és máris ott ülnek a képernyő előtt nehogy lemaradjanak valamiről. Gondolom ez is etikus, így növelni a nézettségi számokat!
Hányinger az egész!
 
Mennyi bőrt hámoznak még le erről a szerencsétlen nőről? Halála után sem hagyják békén.
Folyamatosan fut a reklámban a főcím, elég ha a szenzációra éhezők meglátják a nevét, és máris ott ülnek a képernyő előtt nehogy lemaradjanak valamiről. Gondolom ez is etikus, így növelni a nézettségi számokat!
Hányinger az egész!
Ezért nem kell kivinni a hálószoba titkokat.
 
Mennyi bőrt hámoznak még le erről a szerencsétlen nőről? Halála után sem hagyják békén.
Folyamatosan fut a reklámban a főcím, elég ha a szenzációra éhezők meglátják a nevét, és máris ott ülnek a képernyő előtt nehogy lemaradjanak valamiről. Gondolom ez is etikus, így növelni a nézettségi számokat!
Hányinger az egész!
Ezzel az egésszel azt érte el a "drága" öcsike (gondolom nem kevés pénzért, vagy más előnyért), hogy gyakorlatilag lehazugozzák a hercegnőt.
Undorító.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

kisboszi73 wrote on balacy's profile.
Sziasztok. Keresem a 700. feletti Júlia, Romana köteteket. Nem tudjátok hol találhatom meg?
sva1 wrote on sfbarat's profile.
Szia! érdeklődni szeretnék, hogy Lynda Juall Carpenito: Ápolási diagnózisok című könyve meg van-e neked valamilyen formátumban? Hálásan köszönöm válaszodat:
Imici48 wrote on soltonka's profile.
Nem értettem - mit lehet "megnyitni", illetve milyen képre tudok kattintani. Kösz! Imre
Emmyke wrote on Lisa Joconde's profile.
Keves Lisa ,
A sal a sarkarol van kötve es sregen vannak rajta mintak a csart hullamos mintat megtalaltam a neten.

1-4. sor : 4 sima , 4 forditott szemek
5-8.sor: csak forditott szemek
9-12.sor: 4 forditott, 4 sima szemek
13-16.sor pedig csak sima szemek
üdv. Emmyke

Statisztikák

Témák
36,869
Üzenet
4,489,903
Tagok
595,892
Legújabb tagunk
gilax13
Oldal tetejére