Elolvasható egy regény másfél óra alatt?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Március 10.

Melitta - 2014 Március 10, 10:16
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az olvasás lassú és időigényes folyamat volt. A Spritz új szoftvere segítségével azonban akár egy délután alatt elolvashatja Az Eltűnt idő nyomábant.

  A bostoni illetőségű Spritz szoftverfejlesztő új, az olvasás sebességét megnövelő szoftvert fejlesztett ki. Az új szoftver abban különbözik a korábbi hasonlóaktról, hogy az olvasás közbeni szemmozgások szerint változtatja a szavak formátumát, hogy könnyebb legyen őket kiolvasni.

  [​IMG]
  250 szó / perc
  (Forrás: elitedaily.com)
  A szóképek „optimális felismerési pontja” (ORP; Optimal Recognition Point) a szó közepétől kicsit balra található. Ez az a pont, amelyet észlelve az agyunk kibetűzi az egész szót.

  [​IMG]
  350 szó / perc
  (Forrás: elitedaily.com)
  A Spritz-féle szoftver megkeresi minden szó ORP-jét, és ezt a betűt piros színnel jelöli. A képernyőn minden szó ORP-je mindig ugyanazon a ponton helyezkedik el.

  [​IMG]
  500 szó / perc
  (Forrás: elitedaily.com)
  Így olvasáskor a szemünknek egyáltalán nem kell mozognia ahhoz, hogy kiolvassuk a szavakat. Azonnal tudjuk értelmezni az olvasott információt, arra nem kell időt vesztegetni, hogy ténylegesen kibetűzzük, kiolvassuk a szavakat. Aki nem hiszi, próbálja ki!

  nem-gyozunk-majd-lapozni.jpg
  Nyest.hu
   
  Gilgames2011, Ildikó53 és icusss kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Március 10.

  1. Zsuzsenka26
   Zsuzsenka26
   Én maradok a lassú tempómnál,éppen elég rohanó a világ körülöttem :dr_103:,ebbe már itt nézve is belefájdult a szemem :o
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  2. tlacika
   tlacika
   ... csak funkcióval érdemes elmondani ... a padlásszoba volt a cselédszoba, a manzárd meg valamely családtag "titkos szobája" vagy egy rokon lakhelye ... ha társult hozzá konyha, kamra ( természetesen wc vagy fürdő szinte biztos, hogy nem !!! ) akkor egy komplett manzárd-lakásként üzemelt ...
   almamag78 kedveli ezt.
  3. magdusis
   magdusis
   Valahogy mindig messze -és ugyanoda - kerülünk az éppen adott témától.
   De ha már itt vagyunk;a jónak levés nem választás kérdése.Egy adott helyzetben nem sok választásunk van,inkább csak kiszűrhető,hogy mi NEM jöhet szóba,mint lehetőség.És az, akkor, kifejezhet jóságot felőlünk mások felé;de nem azért,mert jók akartunk lenni,csak úgy adódott,hogy ami nekünk jólesett,az másoknak is jól esett.

   A másik;hogy igazán nem JÓ érzés gúnyneveket olvasni akármilyen országra vonatkozóan.Könnyű kitalálni sértő kifejezéseket,olcsó poénokat;de mi benne a JÓ?
   cdurmol és Kicsi Fecske kedveli ezt.
  4. irren
   irren
   Hát én imádok könyvet olvasni mert a könyvek egy egyfajta gyogy modszer nálam ,de hogy másfélóra alat egy regényt ki olvasni ???o_O
   Hmm...... nem hiszem hogy sikerűl hisz :dr_4:imádom a vastag könyveket amikben sok sok fordulatok történés van :cool:
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  5. attila7771
   attila7771
   Ez mind szép és jó,de nem hiszem,hogy magyar nyelven is müködik,van azonban egy módszer a gyorsolvasás,mindenki kipróbálhatja nagyon egyszerű.Először a szavakat kell megtanulni olvasni egyszere(nem a betüket),utána a modatokat úgy,hogy egy mondatra kétszer nézűnk első és a hátsó részre,végül pedig már csak a mondatra egészben.Kis gyakorlással meg lehet tanulni,én saját magamtól tanultam meg,utána találtam róla könyvet is.Ha valakinek nem menne még mindig ott van legalábbis android készülékekre a "Nuance" ingyenes program amely magyarul képes hangosan felolvasni a könyveket (jó szolgálatott tesz ha fáj,fáradt a szem)Én napi 1-2 könyvet tudok olvasni ha van időm és nincsen más dolgom,nyugdijas vagyok.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  6. barbaramarionjoiner
   barbaramarionjoiner
   Kipróbáltam, tényleg jó, de egyetértek az előttem szólókkal: az ember azért olvas könyvet, hogy kikapcsolódjon, nem azért, hogy X idő alatt elolvasson valamit... Azt mondjuk elismerem, hogy pl. kötelezőknél jól jöhet :)
  7. NPE
   NPE
   Vajon mi az élmény a gyorsolvasásban?
  8. attila7771
   attila7771
   Egy könyv attól jó,hogy miröl szól és hogyan van megírva,az hogy mennyi idő alatt olvassa el az ember nem számít.Én kb.8 éves kortól olvasok gyorsan,de éppúgy ki tudok kapcsolódni egy jó történeten mint aki
   lassan olvas,legfeljebb hamarébb tudom meg,hogy ki tetes és több jó könyvet tudok így elolvasni,ez szokás
   kérdése.Azt se állítom,hogy az összesre emlékszem,de a jókra biztosan és nagyon sokat egy idő után újból
   elolvastam.A CH oldalain rengeteg új és jó könyvet találtam ezúton is köszönet a feltöltőknek és nagyon
   sajnálnám,ha nem tudnám elolvasni a lehető legtöbbet és ebben segít a gyorsabb olvasás.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  9. dianapat
   dianapat
   Én viszonylag gyorsan olvasok. De az igaz, hogy nem tudnék fejből idézni egy könyvből. Tehát azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy nemcsak elolvasni, hanem felfogni is kell egy szöveget. Az teljesen mindegy, hogy egy szórakoztató irodalomról van szó, vagy egy szakmai leírásról.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  10. odalbaho
   odalbaho
   Világ életemben imádtam olvasni. Gyerekfejjel képes voltam ébredéstől elalvásig falni a könyveket. Így 50 felé közeledve egyre többször fordul elő, hogy pár oldal után kifordul a kezemből az olvasnivaló, és képtelen vagyok nyitva tartani a szememet. Esélytelenné vált az egy könyvet másfél óra alatt... Azért a nyári szabadság során teszek rá egy kísérletet. (Nem a Háború és béke lesz...)
  11. drmkinga
   drmkinga
   Mindig mindenki rohan... szerintem a jo dolgokra időt kell hagyni hogy élvezhető legyen..
  12. emesee0422
   emesee0422
   Régebben utáltam olvasni, majd találtam egy érdekes könyvet, ami örökre megváltoztatott, azóta imádok olvasni és képtelen vagyok letenni egy igazán jó könyvet és akár többször is elolvasom azokat amelyek igazán tetszenek.
   attila7771 kedveli ezt.
  13. rossinol
   rossinol
   A gyerekek születése előtt rengeteget olvastam, azután valahogy nem jutott idő rá, most hogy már nőnek, visszatért ez az esti hobbi. Történelmi romantikusokkal indítottam, de lassan "mindenevő lettem" :)
  14. telaci
   telaci
   Valaha, vagy 40 évvel ezelőtt találkoztam egy cikkel egy akkori, fiataloknak szóló könyvben (talán a Fiúk Évkönyvében ? Sajnos már nem emlékszem rá ...) a gyorsolvasásról. Amire biztosan emlékszem belőle, hogy abban a cikkben fel sem merült az, hogy valaki az olvasott szöveget nem lenne képes értelmezni, és szinte csak "átfolyik az agyán" az elolvasott szöveg ... Viszont az abban ismertetett módszer alapjaiban eltérő volt ettől, mert folyamatos fej-nyak-szem mozgatásra épült, lényegében "villám" alakban kellett végigsiklani az oldal felett, az első időkben még csak soronként 5-6 centit kellett végigpásztázni, ha már gyakorlott volt az ember, akkor 10-15 centit át bírt fogni a tekintetével ... A lényege az volt, hogy "képként" rögzüljön az adott csík-darab (pl. 2-3 szóból álló, 5-6 centis sor-darab) és ezt ne kelljen feldolgozni az agyban, hanem azonnal értelmet nyerjen, mintha egyetlen "hieroglifa" lenne vagy egyetlen -- összetett -- kínai jel ... A begyakorlás azt jelentette, hogy minél több ilyen csík-darabról felismerjük első ránézésre, hogy az milyen betűket és szavakat tartalmaz és ezeknek milyen értelmezése lehet ... Ezt a "villám" alakú (tehát nem "tisztán függőleges" irányú, hanem lefelé tartó, de közben jobbra-balra cikázó) fej-nyak-szem-mozgatást kezdetben 4-5 alkalommal kell elvégezni egy oldalon, később már elég lehet 2-3 alkalom is és a legutolsó fázisban pedig egyetlen "végig-szkenneléssel" elolvashatunk egyetlen oldalt ... Az oldal "betöltése" után pár másodpercre megállunk, fejben összegezzük a szkennek eredményét, tehát egészben értelmezzük az oldalt és továbblépünk a következő oldalra. Ilyen módszerrel egyetlen, normál méretű (kb. B5-ös) könyvoldal elolvasása közepesen begyakorolt állapotban (amikor már minimális szünetekkel "értelmet nyer" a tartalom) nem vesz igénybe többet fél percnél ... 30-40 oldalanként viszont szünetet kell tartani, mert ez az agynak nagyon felfokozott terhelését jelenti és ezt ki kell pihenni ... Amikor kipróbáltam, én személy szerint a könyvoldal-szem távolsággal próbáltam manipulálni, hogy mikor tudok a legjobban koncentrálni az írott szövegre illetve mikor látok a szövegből annyit, amennyivel az értelmem még tud valamit kezdeni, úgyhogy 1 perc alá nem sikerült szorítanom a "teljesítményemet" ... Igaz, ez is nagy segítséget jelentett, de amikor elkezdtem szakszövegeket is olvasni, akkor ez már ilyen formában nem működött és visszaálltam a hagyományos, soronkénti-szavankénti olvasásra és az eredeti 6-8 perc/oldalra ...
   Utoljára módosítva: 2014 Június 6
   Melitta és Kicsi Fecske kedveli ezt.
  15. nemevid
   nemevid
   magyarul elég gyorsan olvasok, főleg ha érdekel a téma, akkor fél nap simán elég egy 200 oldalas könyvre :)
   attila7771 kedveli ezt.
  16. Mojzer Orsolya
   Mojzer Orsolya
   igen elolvasható, ha nagyon izgalmas akkor simán magával ragad és észre sem veszed már végeztél is vele
   attila7771 kedveli ezt.
  17. oszedina
   oszedina
   Én jobban szeretek nyugodtan, komótosan olvasni. Ha kell tudok nagyon gyorsan is. Ahogy néztem, én epilepsziás rohamot kapnék attól, ha ennyire gyorsan villózna valami a szemem előtt.
  18. kishenceg
   kishenceg
   Igen, elolvasható. Más kérdés mi marad meg az emlékezetedben.

Megosztás