Hírek Elszámoltatás, béremelések, adókulcsok – először vitázott az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Lezajlott az első előválasztási miniszterelnök-jelölti vita Karácsony Gergellyel, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, Fekete-Győr András, a Momentum, Dobrev Klára, a DK és Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének részvételével, Simon András vezetésével az ATV-n.
A kötött megszólalási időkkel rendezett vita három fő témakör köré szerveződött:

  • Mitől lesz Magyarország egy sikeresebb és gazdagabb ország?
  • Hogyan lesz Magyarország egy egészségesebb és okosabb ország?
  • Hogyan lesz Magyarország egy tisztább, rendesebb ország?
Elsőként azonban a jelölteknek arról kellett beszélniük, hogy mik lennének az intézkedéseik az első héten.
Első intézkedések
Jakab Péter szerint az első héten minden olyan jogszabályt hatályon kívül kell helyezni, ami lehetővé tette a jogállam leépítését, biztonságos, békés átmenetet ígért és teljes felsővezetés-cserét, Polt Péter legfőbb ügyész lecsukását, valamint csatlakozást az Európai Ügyészséghez. Hangsúlyozta az egészségügy azonnali rendbetételét, az egészségügyi szolgálati jogviszony eltörlését, a közalkalmazotti státusz visszaadását az egészségügyi dolgozóknak.
Márki-Zay szakértői kormány felállítását említette, egy új alkotmány meghozását, elszámoltatást, Polt Péter leváltását, és végül egy komplex csomagot az önkormányzatok helyreállításával, a média felszabadításával az NMHH felügyeletétől, az igazságszolgáltatás függetlenítésével csatlakozással az Európai Ügyészséghez, egyetemek és oktatás autonómiájának visszaadásával, béremeléssel a tanároknak, rendészeti dolgozóknak.
elovalasztas_2021_atv_fit_800x10000.jpg

Miniszterelnök-jelölti vita
Forrás: ATV
Karácsony Gergely Magyarország újraegyesítését hangsúlyozta, első három intézkedésként pedig a 6000 milliárdos uniós segélycsomag lehívását, a közpénz terhére meggazdagodottak bankszámláinak zárolását említette, valamint hogy módosítani kell azt a törvényt, amely alapján a következő kormány tagjai esküt fognak tenni, ugyanis nem szabad az alaptörvényre megesküdni, annak közjogi érvénytelenségét ki kell mondani. Mint mondta, a magyar jogállamra kell majd esküt tennie a következő kormánynak.
Fekete-Győr azt mondta, a karmelita kolostor kulcsát oda kell adni a korrupcióellenes ügyészségnek, vissza kell vonni a homofób törvényt, és ki kell nyitni a parlament kapuit a független magyar és nemzetközi sajtó képviselői előtt.
Dobrev Klára az első tervezett intézkedések helyett arról beszélt, hogy nagyon örül a többiek megszólalásának, mert sok mindenben egyetértenek, a következő hónapokban pedig ezek alapján össze kell rakni a közös kormányprogramot, és a választások után el kell kezdeni kormányozni. Ennek része lesz az elszámoltatás, a kétharmados törvények és fideszes mamelukok eltüntetése az intézmények éléről, és a költségvetési törvény módosítása, hogy ne az oliarchákhoz kerüljenek a pénzek.
Az elszámoltatásra vonatkozó kérdésekre Jakab, Karácsony is azt hangsúlyozta, hogy a tervezett elszámoltatási lépéseik nem feszegetik a jogállamiság határait, csak fel kell tárni a korrupciós ügyeket, mert most nem működik rendesen a jogállam, az erre rendelt intézmények. Fekete-Győr azt hangsúlyozta, hogy versenyképes, és nem haveri nemzeti nagytőkére lenne szükség, Márki-Zay szeretné, ha a tehetség számítana, és nem a politikai kapcsolatok, Dobrev pedig arról beszélt, hogy fontos, hogy kimondják az alaptörvény alkotmányellenes.
Bérek, gazdaság, adók, szociális ellátások
Dobrev szerint Magyarország egy olyan családra hasonlít, ahol a papa rántott húst kap, a mama zsíros kenyeret, a fiú meg azt se, sőt az is lehet, hogy már elment külföldre. Ezért a gazdaságpolitika középpontjába vissza kell helyezni az embert, mert Orbán Viktor azt hiszi, hogy olcsó, kizsigerelt emberekkel lehet megváltani a világot, de ez nem így van, nyugdíjakra, bérekre, családi pótlékra kell költeni.
Később a kevesek helyett a "sokaság sikerét" hangsúlyozta, mondván nem lehet versenyképesnek lenni, ha a diákolimpikonok mind ugyanazokból a elitgimnáziumokból érkeznek, ezért azt kellene elérni, hogy a szegényebb megyékben is ugyanolyan szinten éljenek az emberek. Azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány 6 százalékot költ a "nemzeti tőkésosztály" támogatására, de ez az oligarchák támogatását jelenti, ezt le kell állítani, ehelyett ezt a pénzt a kis- és középvállalkozásokra kellene költeni.
Dobrev_Klara_elovalasztas_vita_fit_800x10000.jpg

Jakab szerint az a recept, hogy több pénzt kell hagyni az embereknél, mert akkor tudnak költeni és pörgetni a gazdaságot. Orbán szerinte úgy gondolkozik, hogy minél olcsóbban dolgozik a magyar, annál jobb a gazdaságnak, de ez nem így van, ezért forrásteremtő gazdaságpolitikára kell átállni, az EU-s forrásokból nem látványberuházásokra kell költeni, hanem olyan vállalkozásokra, amelyek aztán magasabb béreket tudnak kifizetni, olcsó helyett minőségi munkát kell végezni. Hozzátette, differenciált nyugdíjemelést kell bevezetni, a férfiakat is el kell engedni 40 év után nyugdíjba, a korkedvezményes nyugdíjazást vissza kell vezetni, meg kell duplázni a családi pótlékot, valamint az első és második gyermek születését is kell támogatni, állami bérlakásépítési programmal.
Később kérdésre arról is beszélt, hogy fontos a szegregátumok felszámolása is, ezért szerinte a bérlakásprogram nekik is segítséget jelenthetne. Ezt úgy képzelné el, hogy a bérlakásokban néhány évig bérleti díjat fizetnének a lakók, majd ha minden rendben, akkor ez átalakulna törlesztőrészletté, és végül övék lehetne a lakás.
"Nem akarok semmilyen etnikai hovatartozás alapján különbséget tenni"
– hangsúlyozta.
Márki-Zay arról beszélt, hogy kiszámítható gazdasági környezet mellett az euró bevezetésével lehet biztosítani a nyugdíjak és bérek értékállóságát, és "adóemelésről szó sem essen", mert szerinte az emberek azt szeretik a Fideszben, hogy csökkentette a béreket sújtó adókat. Szerinte a korrupció felszámolásával már megvan az alap, rugalmas nyugdíjrendszer bevezetésével meglesz az alap a jobb élethez.
Erre Jakab később azt mondta, nem igaz, hogy csökkentek az adók, mert közben elszabadultak az árak, ezért az alapvető élelmiszerek árát, a gyermekneveléshez szükséges termékek és a nyugdíjas fogyasztói ksár termékek adóját csökkenteni kell, valamint a garantált bérminimumig, vagy átlagbérig visszaigényelhetővé kell tenni az adót.
Karácsony arról beszélt, miniszterelnökként most inkább Makón lenne, ahol betiltották a beszélgetést a munkásoknak, hogy ne tudjanak sztrájkot szervezni. Azt is mondta, 10 éves megállapodást hozna létre a munkavállalók és munkaadók között a béremelésről, és adómentessé tenné a minimálbért, hogy magasabbat is ki tudjanak fizetni. Arról is beszélt, hogy szerinte nincs rendjén, hogy a társasági adó Európában Magyarországon a legalacsonyabb, inkább a vállalatoknak kellene több adót fizetniük, az alacsony keresetűeknek pedig kevesebb adót kelljen fizetni. Bérek és nyugdíjak ne szakadjanak el egymástól, és senki ne élhessen 100 ezer forintnál kevesebből.
A Tiborcz- és Mészáros-adóra azt mondta, helyes lépés lenne, mert "rendkívül perverz" adórendszere van ma Magyarországnak. Márki-Zay erre azt mondta, a tolvajokat nem adóztatni kell, hanem el kell venni tőlük a lopott pénzt egy bírósági tárgyalás után, de nem kellene ugyanúgy adóztatni Bojár Gábort mint Tiborcz Istvánt. A munkabért terhelő adók jelenlegi szintje szerinte amúgy erény.
Karacsony_Gergely_ellenzeki_vita_fit_800x10000.png

Karácsony azt mondta, a kisemberek nagyon magas adót fizetnek, Bojár Gábor pedig kifejezetten szeretne vagyonadót fizetni, mert egy tisztességes ember, aki tisztességesen szerezte a vagyonát. Szerinte a Bojár Gáborok szívesen fizetnek egy tisztességes államnak, a bérlakásprogram pedig fontos, a magyar lakásállomány energiafaló, ez egy ökológiai és társadalmi-gazdasági kérdés is, és erre számos uniós forrás is lehívható lenne.
Feket-Győr arról beszélt, hogy lehetővé kell tenni a 4 napos munkahét bevezetését, amivel szemben bár sokaknak van kétsége, világszerte egyre több a példa rá. A mai nyugdíjrendszer szerinte merev és buta, ezért rugalmassá kell tenni úgy, hogy
legyen mindenkinek egyéni nyugdíjszámlája, ahol látni lehet, hogy mikor mennyi nyugdíjra lennének jogosultak, és ez alapján eldönthetnék, hogy mikor akarnak nyugdíjba menni.
Arról is beszélt, hogy svájci indexálás szerint a gazdaság teljesítményével együtt emelkednének a nyugdíjak, emellett az euró bevezetését is hangsúlyozta.
Később kérdésre azt is mondta, alapvető probléma van a Munka törvénykönyvével, mert ha most bezár a gyár, a munkáltató nem köteles segíteni az elbocsátott munkavállalókat, ezt módosítani kell, hogy elkerüljék a tömeges kivándorlást a munka világából.
Egészségügy, oktatás
Fekete-Győr a kettészakadt egészségügyről beszélt, mondván az egyik ember duplán fizet, tb-t is és a magánegészségügyért is, míg a másik csak az állami egészségügyhöz jut hozzá, ezzel senki sem elégedett. Szerinte fontos a szektorsemlegesség, a terve szerint az állami egészségügynek kellene szolgáltatást vásárolnia a tb-ből az embereknek, ezzel csökkenthetők lennének a várólisták.
Fekete_Gyor_Andras_elovalasztas_fit_800x10000.jpg

Hangsúlyozta, hogy bár az Orbán-kormány szerint az oktatás és a gyermek elvileg prioritás, ez nem így van, használhatatlan tudást kapnak a gyerekek, a Momentum ezért inkább a finn modellből szeretné átvenni a legjobb gondolatokat, mert az felkészíti a gyereket a munka világára, a kritikus és kreatív gondolkozásra, és minden iskola hasonlóan magas oktatást nyújt. Kérdésre arról is beszélt, hogy az első diplomát ingyenessé kell tenni, és az egyetemi oktatók bérét is emelni kell, mert aki nem professzor, az 180 ezer forintot keres, és ezért nyilván nem fog itt maradni, hanem inkább külföldre megy.
Dobrev teljes szemléletváltást szorgalmazott, és hogy miniszterelnökként 9000 új egészségügyi szakdolgozóval és 5000 új háziorvossal szeretne kezet fogni. Elmondta, beszélt egy nővel, aki 2023-ra kapott időpontot csípőprotézis-műtétre, mert nincs elég orvos. Szerinte lehet finn modellről beszélni, de felesleges, ha nincs elég pedagógus, vagy alulfizetettek, ezért el kell kezdeni költeni a pedagógusra, az orvosra, az ápolóra, vagyis az emberekre, mert Romániában 30 ezer forinttal többet keres egy pedagógus.
"A járvány megmutatta, hogy embert csak ember tud gyógyítani, hiába van a lélegeztetőgép, és embert csak ember tud tanítani, hiába vannak a digitális eszközök"
– mondta.
Jakab azt mondta, most tűrni tanítják a gyerekeket az iskolában, és a sormunkára készítik fel őket, ehelyett ő összefogni, kreatívkodni tanítná őket kis létszámú osztályokkal, differenciált oktatással. Megemelné 18 évre a tankötelezettség korhatárát, és ő is hangsúlyozta a fizetésemelést, a pedagógusok létszámának növelését. Azt is mondta, évente 30 ezren azért halnak meg, mert nem jutnak egészségügyi ellátáshoz, "ők az Orbán-rendszer halálos áldozatai", ezért a GDP 8 százalékát kell rákölteni az egészségügyre.
Kérdésre a homofób törvényről azt mondta, a pedofilokkal szemben ő még keményebben lépne fel, akár a kémiai kasztrálással is – bár hangsúlyozta, hogy ebben nincs konszenzus az ellenzéki jelöltek között –, a homofób passzusokat viszont törölni kell, az iskolai szexuális oktatásra vonatkozó passzusokkal a Fidesz olyat tiltott be, amire nem is volt igény meg példa sem, akár azt is betilthatták volna, hogy a Váci úton januárban nem szabad fecskében sétálni.
Márki-Zay Ferenc felidézte, hogy kint volt a pápa miséjén, és a pápát idézte, miszerint nem az a pökhendi, a magát is Istennek képzelő hatalom kell, hanem az alázatos szeretet a fontos, ezért komoly felzárkóztatásra van szükség, a cigányság, a rokkantak, fogyatékkal élők esetében, mert a kormány nem rájuk figyelt és nem rájuk költötte a pénzt. Ő a kanadai modellt tartja példaadónak, a magánegészségügy bevonását, és hogy az oktatásban a legrászorulóbb gyerekekre kell koncentrálni.

Kérdésre elmondta, az egészségügyben szerinte vannak olyan területek, ahol lehet centralizálni, de a sürgősségik terén nem, ezért szakmai áganként kellene kezelni, mert vannak olyan területek, ahol nem jelentene problémát, ha messzebbre kell menni. Az oktatásban hangsúlyozta a szabad tankönyvválasztást, és a digitális tudást.
Karácsony azt mondta, ő is ott volt a misén, szerinte is ennek a szemléletnek kell áthatnia az új kormány munkáját. Azt is mondta, 50 százalékos béremelésre van szükség az egészségügyi szakdolgozóknál is, a magánegészségügy bevonásával azonban ő inkább vigyázna, ehelyett kimondaná a kockázatközösséget az egészségügyi biztosítás terén, így nem esik ki senki a rendszerből. A finn modell helyett pedig inkább a korábbi lengyelt tartja példának, ez a helyi autonómiára épült, hozzá pedagógusbér-emelés kell, különösen a pályakezdők esetében, kompetenciaalapú alaptantervvel, a lexikális tudás helyett a kreativitás, a kritikus gondolkodás elősegítése.

Kérdésre azt is mondta, hogy az egyetemi közalapítványoktól vissza kell szerezni a vagyont, mert ezzel semmit nem léptünk előre, így is az európai átlag felét költjük csak oktatásra. Hozzátette, a mai oktatási rendszer kasztrendszerként működik, már az érettségi megszerzését is próbálja ellehetleníteni, a magyar Európa legigazságtalanabb és az esélyegyenlőséget ellehetetlenítő oktatási rendszere. A hátrányos helyzetű településeken szerinte bérpótlékot kell adni a pedagógusoknak.
A vita szakaszban Fekete-Győr arról beszélt, hogy szerinte nem az átlagbérhez kellene igazítani a pedagógusok bérét, mint ahogy a DK programjában van, de Dobrev azt mondta, még ennél is jobban kellene emelni, az illetményalapot ugyanis 2007 óta nem emelték. Márki-Zay azt hangsúlyozta, a tanárok szabadsága is fontos, hogy a tanárok motiváltak legyenek, például lehetőségük legyen segíteni a diákokat. Karácsony szerint az önkormányzatoknak vissza kell adni az iskolákat, és mivel az egyházi iskolákra többet költ az állam, ehhez a szinthez fel kell emelni az állami iskolák támogatását is. Hangsúlyozta, hogy ma már Budapesten nem kell sokat várni CT-re, ez nem is kerülne sokba.
Jakab_Peter_elovalasztas_vita_fit_800x10000.jpg

Jakab odaszúrt egyet Karácsonynak, hogy a kormányváltás után majd főpolgármesterként élvezheti az iskolák önállóságát, emellett a praxisközösségek megerősítését szorgalmazta.
Korrupció, jogállam, elszámoltatás
Karácsony az elszámoltatásról azt mondta, ennek a rendszernek nem a jog a lényege, hanem a folyamatos közpénzáramlás, ezért ha le akarják bontani, akkor el kell zárni a pénzcsapokat, ha ez megtörténik, akkor összeomlanak a mostani rendszerek, ebben keménynek kell lenni. Szerinte akkor lesz stabil az alkotmányos rend, ha sikerül egy közös alkotmányt elfogadni, ehhez egy megerősítő népszavazásra is szükség van.
Fekete-Győr azt mondta, a Momentum már tavaly nyár óta dolgozik azon, hogy hogyan lehetne lebontani az Orbán-rendszert, ehhez egy 25 pontos rendszerváltó forgatókönyvet is összeraktak. ebben szerepel a csatlakozás az Európai Ügyészséghez, egy magyar korrupcióellenes ügyészség felállítása, a vagyonnyilatkozatok hazugságainak büntethetővé tétele, a lopások leleplezőinek járó kiemelt védelem, a propagandát pénzelő csapok elzárása, hogy valaki csak legfeljebb 8 évig lehet miniszterelnök, és hogy persorozatot indítanak, ez lesz a "felcsúti per". "Magyarország soha többé nem lehet következmények nélküli ország" – mondta, majd felhozta azt is, hogy Zuglóban Hadházy Ákossal, a korrupcióellenes harc élharcosával szemben a többi párt Tóth Csabát támogatja. "Remélem, nem Tóth Csabák a többiek" – mondta a többi jelöltnek.
Dobrev szerint nagyon egyszerű a feladat:
aki lopott, annak börtönbe kell kerülnie, a lopott vagyont pedig el kell kobozni.
Erről azért kell beszélni, és azért kell kimondani, mert nem egyértelmű, hogy így lesz a kormányváltás után, de most évente 2000 milliárd forintot dobnak ki az ablakon, vagyis igazából ellopják, ebből nagyon sok mindenre lenne lehetőség. "A korrupció fojtogató, ha nem sikerül megölni, akkor megöli a korrupció az új magyar kormányt" – mondta. Igazat adott Karácsonynak abban, hogy az alkotmányozásnak széles egyetértésen kell alapulnia, de a kormányzást gátló kétharmados törvényeket szerinte azonnal meg kell szüntetni.
Jakab azzal kezdte, hogy az MNB szerint egy átlag magyar családnak 16 millió forint megtakarítása van, ha ez nincs meg valakinek otthon, akkor ezt lopta el a Fidesz. Ő is hangsúlyozta azEurópai Ügyészséghez csatlakozást, és hogy román mintára magyar korrupcióellenes ügyészséget kell felállítani, aki lopott, annak börtön és vagyonelkobzás jár, vagy legalább 99 százalékos vagyonnövekmény-adó. Azt is mondta, hogy a mentelmi jogot el kell törölni, olyan ne legyen, hogy egy korrupt politikus a mentelmi jog mögé bújik, politikus és családtagja ne indulhasson pályázaton. Azzal szúrt vissza Fekete-Győrnek, hogy ha Hadházy jó korrupcióeelenes ügyész lenne, akkor miért képviselőjelöltnek indítják?
Marki_Zay_Peter_elovalasztas_fit_800x10000.jpg

Márki-Zay hangsúlyozta, Hódmezővásárhelyen Lázár János már 22 millió forintot fizetett egy kastély után, de a feljelentéseknek a rendőrség és az ügyészség szab gátat, ezért fel kell szabadítani a rendőrséget, és Polt Pétertől meg kell szabadítani az ügyészséget, akkor nagyon sok ügyet fognak feltárni. Vádalkukat kell kötni, hogy a főbűnösöket tudják elkapni, és ha a bűnösökeet elkapják a Fideszben, majd kiderül, hányan maradnak. Át kell nézni a fenyegetéssel megszerzett cégeet, a verseny nélkül kiadott koncessziókat, az elszámoltatásban példát kell mutatni, de szerinte csak az jöhet hitelesen az elszámoltatással, aki Zuglóban Hadházyt támogatja.
Fekete-Győr azt mondta, "Hadházy Ákosokat" kell kinevezni a korrupciós ügyészség élére, nem pont őt. Dobrev pedig hangsúlyozta, hogy a Fidesz készül arra, hogy megakadályozza az új kormányzást, ezért igenis azzal kell kezdeni, hogy a kétharmados törvényeket hatályon kívül helyezi, hiába szabályosan hozták meg. Akkor is meg kell tenni, ha feles többségű lesz csak a parlament.
Karácsony azt mondta, ezzel egyetért, és mindent ki kell rostálni, ami útjában áll annak, hogy végrehajtsák a leendő kormányprogramot, de nem kell túljogászkodni a dolgot, a Fidesz sem teszi ezt, ők lopnak, ellenállamot építenek, ezért el kell érni, hogy ne kapjanak pénzt a cégeik, el kell zárni a csapot, hogy ne tudják tovább táplálni azt a polipot, ami ma elszívja Magyarország életerejét. Hangsúlyozta, hogy Budapesten már 8 ügyben feljelentést tettek, ezek 100 milliárdos ügyek, van egy vizsgálóbizottság, részletesen feltártak mindent, ezért van rá példa, hogy ezt meg lehet csinálni, és lesznek is, akik beszélnek majd, ehhez vádalkukat kell kötni.
Jakab szerint fel kell tenni azt a kérdést, hogy ki ígérhet komolyan elszámoltatást, szerinte azok, akik nem vettek részt az elmúlt 30 évben. Úgy fogalmazott, hogy a hivatalnokoknak békejobbot kell nyújtani, de az, hogy egykori polgármestereket kitüntetnek – utalva itt Tarlós István és Demszky gábor kitüntetésére –, szerinte nem elfogadható. Azt ígérte, bárki lesz is a miniszterelnök-jelölt, ő ott fog állni, és elzavarja azokat, akik bepróbálkoznának.
Feket-Győr azzal támadta vissza Jakabot, hogy hogy mondhat ilyet, ha olyan ember, az MSZP-s Tóth Csaba mellett állnak Zuglóban, aki "vélhetően" korrupciós ügyekben érintett. Jakab szerint a "vélhetően" a kulcsszó, és olyan embert támogatnak, aki biztosan legyőzné a Fideszt, mert Tóth ezt már korábban többször megtette.
"Zuglóban bárki legyőzi a Fideszt, egy kecske is"
– vágott vissza Fekete-Győr, aki szerint az a cél, hogy megújítsák az ellenzéket, ehhez viszont Hadházy kell, és ki kell venni azokat, akikre a korrupció árnyéka vetült. Jakab azt mondta, akkor Hadházy tárja fel azokat az ügyeket, amik rávetülnek Tóth Csabára. Márki-Zay szerint személyi garanciák kellenek az elszámoltatáshoz, nem csak 10, hanem 30 év korrupciós ügyeit kell feltárni, mert "nem akarunk nagy tolvajokat kis tolvajokra cserélni".
Fekete_Gyor_Jakab_vita_fit_800x10000.jpg

Végül a záróbeszédek következte, ebben Márki-Zay azt mondta, szerinte a vidéki és bizonytalan szavazók fogják eldönteni a választást, ha nem sikerül, akkor az ország nem bír el megint 800 ezer külföldre költözőt, és csak azért nem leszünk az EU sorvezetője, mert addigra Orbán kilépteti az országot.
Karácsony azzal zárta, kiderült, több bennük a közös, mint ami elválaszt, de a közös miniszterelnök-jelöltnek kell a közös nevezőnek lennie, szerinte ehhez ő lenne a megfelelő jelölt ismét, korábban Budapesten már sikerült. A közös nevezőnek 6 pártot kell egybetartania, és a bizonytalanokat is, azt kell szerinte nézni, hogy ki a legjobb az összetartásban és egyesítésben.
Fekete-Győr szerint az előválasztás lényege az ellenzék megújítása, hogy ne ugyanazok induljanak, mint eddig, ő ezért vállalta. Azt mondta, a Momentum nyugati Magyarországot szeretne, az előválasztás első fordulójában pedig nem kell taktikázni, ezért aki akar, szavazzon rá.
Dobrev szerint a vitából az jött le, hogy győzni fognak, meghallották az ellenzéki szavazók hangját, kormányzással fogják tudni leváltani a kormányt, ő érzi magában az erőt ehhez.
Jakab azt mondta, nem ellenfélként, hanem szövetségesként tekint a többi jelöltre, ha 2018-ban is így gondolkodtak volna, akkor megspórolnak 4 évet, de akkor az volt a kérdés, hogy ki lesz a második és harmadik. Azt mondta, 30 év után végre garantált lesz az elszámoltatás, és ha ő lesz a miniszterelnök, és ez nem jön össze, akkor le is fog mondani, mert nem a hatalom érdekli.

ellenzeki_vita_fit_800x10000.jpg
 
Már megint kezdődik az okozóra fogás.
Persze hogy nem 1 vagy 2 ember az okozója és felmenteni a felforgatót se lehet
DE, pedig így volt.
A vezetők szablyák meg a politika irányát ők voltak a vezetők íme az eredmény.
Beképzeltség és a naivság .
A választók meg azt látták hogy ezek szerencsétlenkednek.
 
Már megint kezdődik az okozóra fogás.
Persze hogy nem 1 vagy 2 ember az okozója és felmenteni a felforgatót se lehet.
Ki úgy vonult ellenzékbe: konstruktív ellenzék lesznek.
Helyette felforgatott és rombolt
Ember legyen a talpán aki téged követni tud percenként módosítod a mondanivalódat......ha elküldöd hadd úgy . Írj másikat ha eszedbe jutott valami.
Vagy a legjobb ha elszámolsz tízig.
( íme egy példa arra hogyan politizál a kormány...
Berúgta a kampánymotort a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alapította Eurotrans Alapítvány: házhoz mennek, hogy még több erdélyi magyar szerezze meg a magyar állampolgárságot. Azokat pedig, akiket már honosítottak, arra buzdítják, frissítsék az adataikat, hogy jövő tavasszal akadálytalanul adhassák le szavazatukat a magyarországi választáson.

A kampányhelyszínekről szóló Facebook-posztok között remekül megfér a sikerpropaganda is – például az, hogy Nyárádszeredán anyaországi támogatással újították fel a református templomot, és bölcsődét is kaptak a magyar államtól. De vigyázni kell, mert – mint az alapítvány egy másik posztja figyelmeztet – „a magyarországi választások (...) nagy befolyással lesznek a romániai magyar gazdatársadalom jövőjére!”.

Azt ugyan nem teszik hozzá, kire kell szavazni, de a – részben szintén magyarországi támogatásból működő – romániai magyar hírportálok az Eurotrans munkatársainak körútja mellett arról is beszámoltak, hogy „az anyaországi ellenzék elvenné a határon túliak szavazati jogát”.
........)
 
...
Jesszus!
Azt akarod mondani, hogy a magyarországi választóréteg ekkora tökfej?
Dróton rángatható, önálló gondolkodásra képtelen bábu?
Azt. És én speciel szégyellem is kissé, mert az uróbbi 10-12 évben nem tettem ellene kellő mértekben (igaz, csak az utóbbi években ismertem fel igazán).
Életem során laktam sokfele telrpülésen a 3,5 milliós metropolisztól a 60 ezres megyeszékhelyen át a 20 ezres kisvárosig. Falun viszont csak az utobbi par évben.
Azt gondolná az ember, hogy ma az Internet korában már nincs (nagy) különbség az információhoz valo hozzáférési lehetőségekben, de ez nem igaz.
Jogilag megvan a lehetőség, gyakorlatilag viszont vagy a pénz vagy a belső igény hiánya miatt a falusiak zöme nem él vele.
Gyakorlati tapasztalat, hogy van olyan 60 alatti ismerősöm, aki azt mondja, hogy neki elég a megyei lap, 30 éve azt olvassa. (Igaz van olyan falubelim is, aki 84 évesen FB-n vette fel a kacsolatot velem.
Ilyen "vidéki összetétel" mellett vajon mennyien tudták értelmezni a vitát?
Egyáltalán mennyien nézhették falusiak?
És akkor nem szóltam a 99%-os borsodi fideszes faluról (tudjatok, ahol mindenki a fideszre szavazott, de csak úgy, hogy a logo alapján tette az x-et, mert funkcionális analfabéta).
Visszatérve a vitára, elmondanám, hogy en (talán nem tipikus) falusiként mit szűrtem le:
Az egyszem Márki Zayt éreztem, hogy komolyan gondolja a poszttal járó feladatokat (nem azt mondom, hogy egyetértek vele, hanem, hogy komolyan szeretné megvalósítani).
Nem értettem, hogy mitől támadt ez az érzésem, de rájöttem. A többieknél (hamis) biztonságérzetet adott, hogy ha nem is nyernek, akkor is biztos a jövóbeli országgyűlési képviselői helyük, hisz mindőjük országos listavezető lesz pártvezetőként. (Ne feledjük, Karacsony is listan bejutott csak lemondott a főpolgármesteri posztért!)
Amit mondtak, én személy szerint kevesellem. Persze lehet nekem túlzottak az elvárasaim. De nekem nem sokat igértek. Én már nem tanulok (iskolában). Én már nem dolgozom és már nyugger sem vagyok (volt kádárhuszár). És sajnos a falumnak sem igértek (miként a többi 8-900 hasonszőrű falunak sem).
Oktatás - bezart falusi iskolák? Megnyitjak óket ujra? Honnan lesz hozza kellő szamú oktató?
Egészségügy - falusi orvos/fogorvos honnan hogyan lesz 800 településen?
Munkahelyteremtes - hogyan válik kvalifikáltta a falusi bányász/kohasz/földműves?
... nem folytatom.
De az elhangzott igéretek is visszásak.
Utasítom aNAV1ot, hogy zarolja az újgazdagok számláját. Milyen alapon?
Nem teszek esküt az Alaptörvényre.
Akkor vár amig az OGy ujat alkot? Addig megmarad OV ügyvezető miniszterelnök?
Kivetem a Meszaros meg Tiborc adót.
Vajon a horvát jachtra vagy a vietnami cégre hogyan?
Mellesleg figyelemmel próbálom kísérni a helyi jelölteket is, de ott meg rosszabb a helyzet. Még ennyi konkrétum sincs. A jelölt aspiransok meg (keresem a jelzőt de jobbat nem találok, hogy fidesz szintűek, az viszont sértő)...
És mindezeket írom úgy, hogy baloldali érzelmű vagyok (na jó szocdem, de olyan nincs ma Magyarországon csak névleg).
 
Az ilyen vitákból szerintem a kormány tud győztesen kijönni. Kiemeli a negatívumokat és ráuszítja a publicistáit és akár napestig a hibákat tudja mutogatni objektív híradás örve alatt.
Tárgyalásokon kell az ilyennek eldőlnie.
De, mindig van aki szivárogtat míg a kormány oldal zárt. Hiszen ott attól függ a jövőjük.
 
Azt. És én speciel szégyellem is kissé, mert az uróbbi 10-12 évben nem tettem ellene kellő mértekben (igaz, csak az utóbbi években ismertem fel igazán).

Amit mondtak, én személy szerint kevesellem. Persze lehet nekem túlzottak az elvárasaim. De nekem nem sokat igértek. Én már nem tanulok (iskolában). Én már nem dolgozom és már nyugger sem vagyok (volt kádárhuszár). És sajnos a falumnak sem igértek (miként a többi 8-900 hasonszőrű falunak sem).
Oktatás - bezart falusi iskolák? Megnyitjak óket ujra? Honnan lesz hozza kellő szamú oktató?
Egészségügy - falusi orvos/fogorvos honnan hogyan lesz 800 településen?
Munkahelyteremtes - hogyan válik kvalifikáltta a falusi bányász/kohasz/földműves?
... nem folytatom.
De az elhangzott igéretek is visszásak.
Utasítom aNAV1ot, hogy zarolja az újgazdagok számláját. Milyen alapon?
Nem teszek esküt az Alaptörvényre.
Akkor vár amig az OGy ujat alkot? Addig megmarad OV ügyvezető miniszterelnök?
Kivetem a Meszaros meg Tiborc adót.
Vajon a horvát jachtra vagy a vietnami cégre hogyan?
Mellesleg figyelemmel próbálom kísérni a helyi jelölteket is, de ott meg rosszabb a helyzet. Még ennyi konkrétum sincs. A jelölt aspiransok meg (keresem a jelzőt de jobbat nem találok, hogy fidesz szintűek, az viszont sértő)...
És mindezeket írom úgy, hogy baloldali érzelmű vagyok (na jó szocdem, de olyan nincs ma Magyarországon csak névleg).
Mit vársz?
Tehát nem figyeltél évekig, de most ez az öt ember váltsa meg azt az elfuserált világot,ami már most mégsem tetszik?

Tehát bármelyikük vegye elő a varázspálcát, és tegyen mindent jóvá, amit ez a banda elszúrt?

Hol voltatok, amikor tiltakozni kellett az egészségügy letérdepeltetése miatt, amikor több mint 200 oktatási intézmény jelezte, hogy elég volt, s legalább ezt a NAT-ot ne nyomják le a torkukon, hol, amikor a munkatörvénykönyve módosításait bevezették, amikor lehetetlen feltételekkel forintosítottak hitelszerződéseket (hányan lettek öngyilkosok), megszüntették a sztrákjogot, veszélyhelyzeti kormányzásba kezdtek rendeletekkel?
Hol voltatok, amikor szólni kellett volna, hogy miért fideszes propagandagyárként működik a köztévé?
Ezért még most is szólhatnátok!!!

Miért nincs igényetek arra, hogy ne csak ezt a gyalázatos kormánypropagandát hallgassátok? Miért nem kérdezitek meg, hol vannak az ellenzéki plakátok választáskor?

Ez az öt ember oldja meg helyettetek ennek az országnak az összes gondját, miközben millió számra tehettek róla, hogy itt tartunk??

A zár alá vételről:

2660/1949. (III. 25.) Korm. rendelet a vagyonelkobzásnak hatósági zár alá vétellel való biztosítása tárgyában

1631643150628.png

Szerintem Karácsony arra gondolt, hogy ha zárolják ezeket a vagyonokat, mivel nincs mögöttük ténylegesen működő szervezet, már az eljárás alatt összecsuklik a többség.
 
Utoljára módosítva:
DE, pedig így volt.
A vezetők szablyák meg a politika irányát ők voltak a vezetők íme az eredmény.
Beképzeltség és a naivság .
A választók meg azt látták hogy ezek szerencsétlenkednek.
Kinek a szemüvegén keresztül látták?

Írj adatokat (nem véletlenül kérem)!
Árfolyam, infláció, arányos GDP, születés-halálozás, oktatás, egészségügy, vállalkozói réteg támogatása, stb.
Autópályák (km), hidak, kórházak, stb.
Max 5 stadion beszámít, a többi pénzkidobás.
EU-s pénzek, válság - ezt is tegyük bele.

Elismerem Gyurcsányék rossz teljesítményét, ha nem csak mondjátok, hanem alátámasztjátok adatokkal.
 
Utoljára módosítva:
Kinek a szemüvegén keresztül látták?

Írj adatokat (nem véletlenül kérem)!
Árfolyam, infláció, arányos GDP, születés-halálozás, oktatés, egészségügy, vállalkozói réteg támogatása, stb.
Autópályák (km), hidak, kórházak, stb.
Max 5 stadiont beszámít, a többi pénzkidobás.
EU-s pénzek, válság - ezt is tegyük bele.

Elismerem Gyurcsányék rossz teljesítményét, ha nem csak mondjátok, hanem alátámasztjátok adatokkal.
Ez talán választ adhatna a dologra:
De Én nem olvastam és nincs is meg. Valaki?
 
Mit vársz?
Tehát nem figyeltél évekig, de most ez az öt ember váltsa meg azt az elfuserált világot,ami már most mégsem tetszik?
Ha ez az öt ember meg tudná váltani a világot...
De eleve csak "egy maradhat" (mármint miniszterelnök jelölt).
Mellesleg mint oly sokaknak a megélhetés tud elég elfoglaltságot okozni.
Tehát bármelyikük vegye elő a varázspálcát, és tegyen mindent jóvá, amit ez a banda elszúrt?
Csak az egyikük.
Amúgy a realitás talaján maradva, elszámoltatásról mindegyikük beszélt, de a gazdasági fellendülés fedezetéről egyedül Karácsony beszélt (egy mondat erejéig).
Már pediglen, hülye logisztikusként anno megtanultam, hogy fedezet nélkül csak álmodozni lehet.
Hol voltatok, amikor tiltakozni kellett az egészségügy letérdepeltetése miatt, amikor több mint 200 oktatási intézmény jelezte, hogy elég volt, s legalább ezt a NAT-ot ne nyomják le a torkukon, hol, amikor a munkatörvénykönyve módosításait bevezették, amikor lehetetlen feltételekkel forintosítottak hitelszerződéseket (hányan lettek öngyilkosok), megszüntették a sztrákjogot, veszélyhelyzeti kormányzásba kezdtek rendeletekkel?
Hol voltatok, amikor szólni kellett volna, hogy miért fideszes propagandagyárként működik a köztévé?
Ezért még most is szólhatnátok!!!
Most sértetten visszakérdezhetnék, hogy hol voltatok a bohócforradalom idején, amikor elvették a nyugdíjunkat, de nem teszem.
Csupan szolidan megjegyzem, hogy "felvonatozni" Budapestre, de akár csupán a megyeszékhelyekre egy átlagnyugdíjasnak (akinek 20.-a környékén már erősen fáj a feje, hogy egyen vagy gyógyszert vegyen), szóval ez kemény ezresekbe kerül, amire nincs fedezete. (A 65 felettiek meg nem biztos, hogy egészségileg kibírnák az utazást+ a tüntetési tortúrát.)
A faluban meg, sokat ér a tüntetés...
Miért nincs igényetek arra, hogy ne csak ezt a gyalázatos kormánypropagandát hallgassátok?
Hát nem èrted?
A falusiak 60-80%-ához nem jut el más!
Ráadásul a kormánydicsőítő buborék "jótékonyan" elfedi a problémákat.
Miért nem kérdezitek meg, hol vannak az ellenzéki plakátok választáskor?
Egyrészt,
Jó reggelt (volt kormanyzó) pártok!
Miért is hagytátok, hogy a megyei lapok es a plakáthelyek fidesz kézre kerüljenek?
Másrészt,
Mekkora is egy plakát hatása.
Jóformán semmi.
Nem vagyok sem reklamszakember, sem marketinges, de meggyőzódésem, hogy pl az m1-en elégetett milliárdoknak max annyi a hatása, hogy aki csak azt tudja nézni, legyint, hogy korábban is ez volt. (Erre értettem a felelőssegemet, hogy akinek csak lehet, érthetően elmagyarázni, hogy pl a Fudan miatt nem fog tudni továbbtanulni az unokaja, vagy a megvont gepjármúado miatt nem tud venni az önkormanyzat az orvosi rendelőbe új műszereket - már, ha van egyáltalán orvos.
Ez az öt ember oldja meg helyettetek ennek az országnak az összes gondját, miközben millió számra tehettek róla, hogy itt tartunk??
Újfent. Csak az egyikük, a kiválasztott.
Megjegyzem 4-nek közülük most is ez lenne a dolga (egyedül Fekete Győr nincs polgármesteri vagy képviselői státuszban).
A zár alá vételről:

2660/1949. (III. 25.) Korm. rendelet a vagyonelkobzásnak hatósági zár alá vétellel való biztosítása tárgyában

Csatolás megtekintése 1816060
Szerintem Karácsony arra gondolt, hogy ha zárolják ezeket a vagyonokat, mivel nincs mögöttük ténylegesen működő szervezet, már az eljárás alatt összecsuklik a többség.
Megértem, sőt, bizonyos mértékig talán jarható út is az egymas elleni kijátszás, de
Amikor pl köztudott, hogy az tiltó igéret ellenére rengeteg tisztázatlan hátterű offshore cég fölözi a hasznot es mögöttük a lánc végén fidesz (biztos, hogy csa fidesz?) oligarchák találhatók, mégsem derül(t) fény a személyükre.
Szóval ki az aki annyira naív, hogy nem feltételezi ezen személyekről, hogy nincs számlájuk a Kajmán szigetektől Szingapurig mindenütt. A magyar látszatszámlákon tartott pár tiz/száz millio csak kávépénz a kintiekhez képest.
Szóval az itthoni pénz zárolása még kevésnek tűnik...
 
Utoljára módosítva:
Megértem, sőt, bizonyos mértékig talán jarható út is az egymas elleni kijátszás, de
Amikor pl köztudott, hogy az tiltó igéret ellenére rengeteg tisztázatlan hátterű offshore cég fölözi a hasznot es mögöttük a lánc végén fidesz (biztos, hogy csa fidesz?) oligarchák találhatók, mégsem derül(t) fény a személyükre.
Szóval ki az aki annyira naív, hogy nem feltételezi ezen személyekről, hogy nincs számlájuk a Kajmán szigetektől Szingapurig mindenütt. A magyar látszatszámlákon tartott pár tiz/száz millio csak kávépénz a kintiekhez képest.
Szóval az itthoni pénz zárolása még kevésnek tűnik...

Ami szerintem érdekes ez a fenyegetés. De milyen állam az, ahol birósági döntés nélkül, csak ugy a vezetők utasitására zárolni lehet számlákat, a többi javaslatról nem is beszélve. Nekem pl. Oroszország vagy Kina ugrik be. Néha olyan abszurd dolgokat nyilatkoznak, hogy az már fáj. Különösen ezek a különadók teszenek. 12 év Ner után van olyan válakozó, akire nem lehetne ráfogni, hogy elsibolta a pénzt, mert üzletetlt valakivel, aki üzletelt Mészárossal és társaival?
 
Ha ez az öt ember meg tudná váltani a világot...
De eleve csak "egy maradhat" (mármint miniszterelnök jelölt).
Mellesleg mint oly sokaknak a megélhetés tud elég elfoglaltságot okozni.

Csak az egyikük.
Amúgy a realitás talaján maradva, elszámoltatásról mindegyikük beszélt, de a gazdasági fellendülés fedezetéről egyedül Karácsony beszélt (egy mondat erejéig).
Már pediglen, hülye logisztikusként anno megtanultam, hogy fedezet nélkül csak álmodozni lehet.

Most sértetten visszakérdezhetnék, hogy hol voltatok a bohócforradalom idején, amikor elvették a nyugdíjunkat, de nem teszem.
Csupan szolidan megjegyzem, hogy "felvonatozni" Budapestre, de akár csupán a megyeszékhelyekre egy átlagnyugdíjasnak (akinek 20.-a környékén már erősen fáj a feje, hogy egyen vagy gyógyszert vegyen), szóval ez kemény ezresekbe kerül, amire nincs fedezete. (A 65 felettiek meg nem biztos, hogy egészségileg kibírnák az utazást+ a tüntetési tortúrát.)
A faluban meg, sokat ér a tüntetés...

Hát nem èrted?
A falusiak 60-80%-ához nem jut el más!
Ráadásul a kormánydicsőítő buborék "jótékonyan" elfedi a problémákat.

Egyrészt,
Jó reggelt (volt kormanyzó) pártok!
Miért is hagytátok, hogy a megyei lapok es a plakáthelyek fidesz kézre kerüljenek?
Másrészt,
Mekkora is egy plakát hatása.
Jóformán semmi.
Nem vagyok sem reklamszakember, sem marketinges, de meggyőzódésem, hogy pl az m1-en elégetett milliárdoknak max annyi a hatása, hogy aki csak azt tudja nézni, legyint, hogy korábban is ez volt. (Erre értettem a felelőssegemet, hogy akinek csak lehet, érthetően elmagyarázni, hogy pl a Fudan miatt nem fog tudni továbbtanulni az unokaja, vagy a megvont gepjármúado miatt nem tud venni az önkormanyzat az orvosi rendelőbe új műszereket - már, ha van egyáltalán orvos.

Újfent. Csak az egyikük, a kiválasztott.
Megjegyzem 4-nek közülük most is ez lenne a dolga (egyedül Fekete Győr nincs polgármesteri vagy képviselői státuszban).

Megértem, sőt, bizonyos mértékig talán jarható út is az egymas elleni kijátszás, de
Amikor pl köztudott, hogy az tiltó igéret ellenére rengeteg tisztázatlan hátterű offshore cég fölözi a hasznot es mögöttük a lánc végén fidesz (biztos, hogy csa fidesz?) oligarchák találhatók, mégsem derül(t) fény a személyükre.
Szóval ki az aki annyira naív, hogy nem feltételezi ezen személyekről, hogy nincs számlájuk a Kajmán szigetektől Szingapurig mindenütt. A magyar látszatszámlákon tartott pár tiz/száz millio csak kávépénz a kintiekhez képest.
Szóval az itthoni pénz zárolása még kevésnek tűnik...
Csak azt tudom, tenni kell az ellen, ami itt van.

A vagyonokat zároltatni hatékonyabban lehet, mint gondolnánk - persze, a Kajmán szigetekről biztosan nehéz.
Azért vannak szabályok az EU-n belül:
1631652790559.png

Aztán állítólag:

A tapasztalataik annyira jók, annyira elégedettek, hogy semmi kételkedés, mindent elfogadnak, amit hallanak?
Tényleg olyan emberek élnek vidéken, akik 11 évvel az előző kormány után még elhiszik, hogy bármiért azok a felelősek? Hogy lehet, hogy nem kérdezik meg, hogy és ti mit csináltatok, hogy ez jófelé változzon?
Ennyi józan eszük csak van.

Értem én, hogy egy kisebb közösség kevésbé változik, de egyszerűen nem tartható, amit Orbánék csinálnak.
Nem mondom, hogy az éjszaka leple alatt ragasztgasd a Nyomtass Te is! újságot a kisbolt előtti akácra/villanyoszlopra, de meg kellene mozdulni.


Hátha találnak olyat (felvéve a kapcsolatot velük), aki elviszi felétek is ezt a kisújságot.

1631656873412.png
 
Az nem mindig mellékes, vagy elhanyagolható, hogy milyen esemény milyen okból következett be. Segíthet a megoldásban. Persze, csak ha akarjuk.
Éppen ezzel van a baj,
Az okok feltárása és az okozóké már a demagóg leegyszerűsítéshez vezetett.
Így lett kampánya a Fidesznek:A sorosozás a Gyurcsányozás és a bankok és a multik és Brüsszel stb...
A Fidesz 2/3-hoz igen nem 1 ok hanem igen sok ok vezetett.
1989-től folyamatosan a kormányzás kisebb nagyobb hibái
És nem elhanyagolható ok az utcai politizálása a lázítás és a rombolás szándéka.
Egy minden nem jog követő agresszív magatartása sem.A mára kiderült igazi hazugnak a hátlommániás Orbán Viktornak.
Egy konstruktivitást ígérő helyette a hatalmat mindenben akadályozó agresszív Orbán utcai politizálása épp úgy vezetett oda, mint az MSZP nem nemzeti érzelmeket nem épp felismerő.(Azt ki nem szolgáló)Gyurcsán és Bajnai előtt lévő kormányok.Az MDF kormány hibái épp úgy.

Szóval: "Az nem mindig mellékes, vagy elhanyagolható, hogy milyen esemény milyen okból következett be. Segíthet a megoldásban"
De ne egyszerűsítsd le 2 bitessé
Okok mindig összetettek.
A bűnbakkereső nem találja meg a megoldást.
Mert épp úgy hibás a szabályokat be nem tartó is
 
A vagyonokat zároltatni hatékonyabban lehet, mint gondolnánk
Pedig lehet.Erre meg lesz az elhatározás és az eszköz
Nem értette azt hiszem Karácsony.
Miként beszélt Jakab az adóztatásról és lopott nemzeti vagyon visszavétel.
Két célú de egyszerre párhuzamosan végrehajtandó feladatról

Azt hitte vagy az egyik vagy a másik.
Nem! Jogi alapon meghozott Mészáros Tiborc Garancsi stb.. nek nevezett.NER kiváltságosok oligarcha adó bevezetése először.
Párhuzamosan vele megindul a jogi elszámoltatás a gyakorlatilag ellopott vagyonok iránt.
És Itt lép be Karácsony meglátása:Ahogy kerülnek börtönbe a Fideszes csúcsvezetők.Kikre bebizonyosodott hogy kizárólag az állam pénzén gazdagodtak.És a bíróságok kimondták bűnösségüket.
Bemennek Mengyi Roland után a börtönbe.
Úgy fogynak a Fideszt támogató nagykutyák.
Szó esett a mentelmi jog megszüntetéséről 3 párt részéről is
Az se lehet hogy kikérjék a börtönből vagy a bíróságtól szavazni a lecsukott bűnözőt.Vagy ha eljárás indult ellene-pl Simonka György fideszes képviselő tárgyalótermi megjelenésétől, való felmentés!
Az ügyészek szabaddá tételével.
Két dolog elérhető.Megszűnik a félelmük a kiskirályoktól
A vádalkuk pedig megoldják a nyelvét a most hallgató NER lovagoknak.
Begyorsul a Fidesz megújulás lehetősége.
A parlamenti arányok is változnak
 
Utoljára módosítva:
A Jakab mondatait megtaláltam írásban
Jakab Péter (Jobbik): Az alkotmányos rendet helyre kell állítani, minden olyan törvényt hatályon kívül kell helyezni, ami lehetővé tette a pártállam kiépítését, annak vezetőit – beleértve a rendőri vezetőket – meneszteni kell, Polt Péter legfőbb ügyészt pedig le kell csukni. Azonnal csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, le kell számolni a korrupcióval és rendezni a viszonyt az EU-val, hogy jogosan igényelhetssük az EU-tól az országnak szánt támogatásokat. Az egészségügyben visszaadnánk a közalkalmazotti státuszt.

Később egyetértésként elhangzott minden jelölt között:
Egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény-t el kell törölni
 
Az elszámoltatásról és hogy fog működni a vádalkukat kötő NER kiváltságosok korrupcióval vádolható emberek
Példa rá Simonka György már megtett üzenete Lázár János felé:


Lázár János korábban azt mondta, Simonka a bíróságon fejezi be a pályafutását, erre ő most úgy válaszolt: regényt tudna írni a volt miniszterről, aki jobban tenné, ha csöndben maradna, mert amíg ő szegényebb lett országgyűlési képviselőként, addig Lázár jóval gazdagabb.
Az egymásra vallásokkal megszaporodnak a bizonyítékok.
Nem voltak képesek úgy lefedezni magukat.Hogy ne legyen bizonyíték
És visszakerüljenek az ország köztulajdonai.
Talán még a Balaton part is
 
Kinek a szemüvegén keresztül látták?

Írj adatokat (nem véletlenül kérem)!
Árfolyam, infláció, arányos GDP, születés-halálozás, oktatás, egészségügy, vállalkozói réteg támogatása, stb.
Autópályák (km), hidak, kórházak, stb.
Max 5 stadion beszámít, a többi pénzkidobás.
EU-s pénzek, válság - ezt is tegyük bele.

Elismerem Gyurcsányék rossz teljesítményét, ha nem csak mondjátok, hanem alátámasztjátok adatokkal.
Milyen adatokat???
Mindenhonnan jött hogy a fidesz a becsület bajnoka míg az mszp vezetője bevallotta hogy hazudott.
Ennyi.
Addigra az mdf, kisgazda és az szdsz már haldoklott......az mszp meg öngólt rúgott.
Kire lehetett szavazni? A fideszre.
ényleg olyan emberek élnek vidéken, akik 11 évvel az előző kormány után még elhiszik, hogy bármiért azok a felelősek? Hogy lehet, hogy nem kérdezik meg, hogy és ti mit csináltatok, hogy ez jófelé változzon?
Ennyi józan eszük csak van.
Azért szavaznak a fideszre mert józan eszük van!!
Mi az ami negatív számukra?? Nyugdíjasok!
Nekik elég az amit az állami (kormány) média üzen. Migráns, soros, gyurcsány..
Látom nem értitek.
Mindig a statisztikákkal jöttök azokat olyanná alakítják hogy mikor épp mire van szükségük.
Érzelmekkel mennek szavazni. A buszon, piacon azt beszélik, ...........
Az unokám miatt szavazok rájuk hisz annyira támogatják a házasságot és a gyerekvállalást.
 
Csak azt tudom, tenni kell az ellen, ami itt van.
Ezzel tökéletesen egyetértek.
De kiegészíteném a hathatós szóval.
(Persze, hogy konkrétan mit, az már nehéz dió.)
A vagyonokat zároltatni hatékonyabban lehet, mint gondolnánk - persze, a Kajmán szigetekről biztosan nehéz.
Azért vannak szabályok az EU-n belül:
Csatolás megtekintése 1816107

Pont ezert irtam Kajman szigeteket es Szingapúrt.
Ma màr a svájci baktitok sem igazán banktitok, de Ázsiaban Bankoktól Makaóig rengeteg hely van, amire a "NAV nem lát rá".
Aztán állítólag:

A tapasztalataik annyira jók, annyira elégedettek, hogy semmi kételkedés, mindent elfogadnak, amit hallanak?
Tényleg olyan emberek élnek vidéken, akik 11 évvel az előző kormány után még elhiszik, hogy bármiért azok a felelősek?
Már egyszer megírtam, személyes tapasztalat alapján:
Tavasz, buszmegalló. Idős - számomra ismeretlen - néni vár a buszra (bár lehet én korosabb vagyok csak nem látszik meg rajtam annyira).
Köszönök, mert falun még divat, majd az egyik jolly joker: Szép időnk van.
Mire a válasz: Csak a migránsok ne jöjjenek!
Mire én gonoszul megjegyzem: De hisz már itt vannak!
A néni láthatóan megretten. Hogyhogy?
Hisz az orvosunk és a postamesterünk is migráns, de van a lakosok között is. (Az orvosunk Afrikából, a postamester Szlovákiából jött és van holland nyugdíjasunk is.)
Mire a néni megnyugszik. Á, azok nem migránsok, ismerem őket.
És ez még nem is a funkcionális analfabéta!
Hogy lehet, hogy nem kérdezik meg, hogy és ti mit csináltatok, hogy ez jófelé változzon?
Ennyi józan eszük csak van.
Az idősebb korosztály a tanácsrendszerben szocializálódott, megszokta, hogy fentről mondjak meg neki.
A fiatalabb, meg az úgyis dobizok külföldre a suli utan miatt nem erdeklődik.
Tisztelet a kivetélnek!
Értem én, hogy egy kisebb közösség kevésbé változik, de egyszerűen nem tartható, amit Orbánék csinálnak.
A kisebb közösségékben ott a függőség (polgármester-közmunka, egyetlen munkaadó a kórnyeken,...)
Nem mondom, hogy az éjszaka leple alatt ragasztgasd a Nyomtass Te is! újságot a kisbolt előtti akácra/villanyoszlopra, de meg kellene mozdulni.


Hátha találnak olyat (felvéve a kapcsolatot velük), aki elviszi felétek is ezt a kisújságot.
Nemes kezdeményezés, csak (es most ontani fogom a negativumokat kisugárzásilag)...
Ha kinyomtatom 6-8 példányban (a falusi hirdetőtáblák számának függvénye), azt kb annyan fogjak elolvasni, mint az évek óta ott lengedező temetkezési vállalkozó hirdetését.
Ha viszont csak egy ezer fős falu kb 400 házába akarom eljuttatni, az durván 20000 Ft (papír+festek), amit nem mindenki tud megfinanszírozni. Aki viszont megtudná, annak már nem áll érdekében.
Bevallom, nem hallottam meg erról a szamizdatrólesmegneztem pár számot.
Enyhén szólva is kétségesnek tartom, hogy egy borsodit pl. érdekel, hogy vártak a várpalotai elkerüló átadasával vagy, hogy lemondott Tótkomlós települes üzemeltetésí kft-jének ügyvezetője...
De ettől meg lehet jó eszköz.
 
Ami szerintem érdekes ez a fenyegetés. De milyen állam az, ahol birósági döntés nélkül, csak ugy a vezetők utasitására zárolni lehet számlákat, a többi javaslatról nem is beszélve.
Most is ilyen Magyarorszag.
Fapál államtitkárt (de ugye emlekszünk, hogy a volt titok inisztert is) bilincsben vittek el. 10 év ötfele per utan sem tudtak elitélni...
Szükseg esetén (azaz felsőbb telefonutasitasra) a NAV vagy az úgyészseg azonnal zárolja barki vagyonát (lasd a malomkiralyt).
A gond az, hogy gyakorlatilag a fidesz modszereivel akarnak operalni. Ez meg azt jelenti, hogy a hatalmat akarják elsősorban, nem a rendcsinálást.
Nekem pl. Oroszország vagy Kina ugrik be. Néha olyan abszurd dolgokat nyilatkoznak, hogy az már fáj. Különösen ezek a különadók teszenek. 12 év Ner után van olyan válakozó, akire nem lehetne ráfogni, hogy elsibolta a pénzt, mert üzletetlt valakivel, aki üzletelt Mészárossal és társaival?
Gyakorlarilag, ha egy Meszaros altal nyert palyazatot a masodik valosit meg, akkor bizonyitani lehet a turpisságot.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Fodor Ditke wrote on Szélildi's profile.
Kedves Szélildi! Nagyon hálás lennék, ha tudnál segíteni. Unokámmal igyekszünk az olvasást jobbá, szebbé gyakorolni. Ha dr. Gósy Mária és Laczkó Mária a Varázsló - Olvasásfejlesztés című könyvének elérhetőségét szíveskednél ismét megadni, nagy segítség lenne. A link nem működik már, máshogyan nem tudom elérni. Nagyon köszönöm!!!
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.
koaty wrote on Julcsi960's profile.
Szia, bocs de először véletlen epub-ban raktam fel a Katicalányok 4-et. Időközben javította, esetleg cseréld át pdf-re.

Statisztikák

Témák
38,059
Üzenet
4,783,510
Tagok
614,712
Legújabb tagunk
Ademl
Oldal tetejére