Eltávozott

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Elhunyt Jancsó Miklós
93 éves korában elhunyt Jancsó Miklós, a magyar filmművészet egyik legnagyobb alakja, a hírt Mészáros Márta, a rendező korábbi felesége megerősítette. upload_2014-1-31_11-48-12.jpeg

Első nagyjátékfilmjét 1958-ban rendezte meg, A harangok Rómába mentek című mozgót már együtt készítette Somló Tamással, akivel egyébként 1969-ig dolgozott együtt, utolsó közös munkájuk a Fényes szelek volt. Somlót ezután Kende János váltotta a kamera mögött.

A harangok... és az Oldás és kötés után már harmadik nagyjátékfilmje nemzetközi sikert váltott ki: a Szegénylegényekkel ismerhette meg a világ a Jancsó-stílust, a szimbólumrendszer egyes darabjait, s a hosszú snitteket. Ezt az Így jöttem, a Csillagosok, katonák, majd a Csend és kiáltás követte.

Ekkorra már elvált első feleségétől, s 1958-ban feleségül vette az ugyancsak filmrendező Mészáros Mártát, akinek Zoltán nevű fiát is adoptálta, s együtt nevelték a három gyermeket. Közös gyermekük nem született. 1958-ban ismerkedett meg Hernádi Gyula íróval, akivel nemcsak legendás baráti, de erős munkakapcsolatot is ápolt egészen Hernádi 2005-ben bekövetkezett haláláig.

1968-ban megismerkedett Giovanna Gagliardo olasz újságíróval, forgatókönyvíróval, később pedig közel tíz évre Rómába költözött, ahol ugyancsak foglalkozott filmezéssel, ahogy akkor is, amikor ez alatt az évtized alatt néha hazalátogatott. Ebben az időszakban készült például A pacifista, a Technika és rítus, valamint a Róma visszaköveteli Cézárt.

1971-ben a Huszonötödik Színházban megrendezte a Fényes szelek színpadi változatát, ezt még vagy tíz színházi rendezés követte.

Gagliardóval való kapcsolata 1980-ig tartott, 1981-ben feleségül vette Csákány Zsuzsa vágót, 1982-ben pedig megszületett Dávid nevű fia.

1988 óta a Színház és Filmművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, 1990–92 között a Harvardon tanított.

A rendszerváltozás után megváltozott Jancsó nyelve: az új lehetőségeket felmérve, a korszak kulisszáit nemegyszer kifigurázva készítette ironikus hangvételű, improvizatív elemekben sem szűkölködő filmjeit, ekkor vált "állandó" főszereplő-duójává a Kapa-Pepe páros, vagyis Mucsi Zoltán és Scherer Péter. Legemlékezetesebb filmjei ebből a korszakból: Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1998), Anyád! A szúnyogok (2000), Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél (2001), A mohácsi vész (2004), Ede megevé ebédem (2006). Utolsó filmjét, az Oda az igazság címűt 2009-ben készítette.

1966-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1970-ben Érdemes művész lett, 1972-ben megkapta a legjobb rendezés díját Cannes-ban (ugyanitt 1979-ben életműdíjat is kapott). A kétszeres Kossuth-díjas (1973, 2006) rendező 2012-ben a Prima Primissima díjat is megkapta. Jancsó Miklóst a Magyar Filmművészek Szövetsége (melynek a rendező tiszteletbeli elnöke volt) saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Mészáros Márta: Véget ért egy korszak
Mészáros Márta filmrendező, Jancsó Miklós második felesége, aki válásuk óta is szoros kapcsolatban állt vele, ma azt mondta lapunknak:

– Véget ért egy korszak, és fogalmunk sincs, lesz-e még hasonló a magyar film történetében. Egy zseni távozott, amilyen filmeket készített, amilyen sosem látott formát talált ki magának, megváltoztatta az egyetemes filmművészetet. Talán a legfontosabb, ahogy a hazáról beszélt a filmjeiben. Tessék megnézni a Szegénylegényeket! Az emberek a Sánc mögé beszorítva keresik a hősöket és keresik az árulókat… Majd a végén együtt eléneklik a Kossuth-nótát. Nem szabad leegyszerűsíteni egy nagy film mondandóját, de mindez a jancsói módon szól a szabadságról. És azzal áll föl a néző a film után megerősödve, hogy nem fogja elárulni a szabadságot sosem.

upload_2014-1-31_11-48-12.jpeg

 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Meghalt Csala Zsuzsa színésznő

Életének 81 évében meghalt Csala Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész - közölték a Vidám Színpad vezetői szombaton. A színésznőt a Vidám Színpad saját halottjának tekinti. Az EMMI délutáni közleményében azt írta, osztozik a gyászban.

Csala Zsuzsára 16 évesen a gimnáziumi színjátszócsoport előadásán figyelt fel Pártos Géza, az ő tanácsára jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, amelyet nem végzett el, a harmadik évben eltanácsolták. 1954-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött, 1955-től 1960-ig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott, majd 1960-tól 2000-ig a Vidám Színpad tagja volt.


image.aspx


Több száz színpadi és televíziós szerepet játszott el, filmen a Noszty-fiú esete Tóth Marival (1960), Nem szoktam hazudni (1966), És akkor a pasas (1966) című alkotásokban láthatta a közönség. Ő volt Ursula, Bubó doktor asszisztensnőjének hangja a Kérem a következőt című, nagy sikerű rajzfilmsorozatban. A külföldön élő magyarokat is számos turnén szórakoztatta Amerikától Ausztráliáig, kedvelt szereplője a Rádiókabarénak és egy időben ő volt a lottózás reklámarca és polgárőrként is dolgozott, gépkocsi-tolvajokat üldözött, s a Magyar rendőrnők Szervezete tiszteletbeli tagjának is megválasztották.
 

poorferencne67

Állandó Tag
Állandó Tag
A múlt évben sok nagyszerű színész hunyt még el.Avar István ,Szabó Gyula , Sztankay István és Bajor Imre . Ne feledkezzünk meg nagyszerű futbalistánkról Grosics Gyuláról se. Nálunk úgy tartják hogy az Istennek sok jó ember kell sajnos, mert a gonoszokat még ő sem akarja maga mellett a "Mennyei Páholyban".
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Meghalt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat utolsó tagja

Vasárnap este az esztergomi kórházban meghalt Buzánszky Jenő. A legendás magyar futballcsapat, az Aranycsapat védője, a Nemzet Sportolója 90 éves volt.
Buzánszky Jenő fia, ifj. Buzánszky Jenő közölte a halálhírt a Fourfourtwo.hu szerkesztőségével, amely beszámolt arról is, hogy az Aranycsapat jobbhátvédje, a „klasszikus tizenegy tagjai közül utolsóként búcsúzott az élők sorából.”

Buzánszky december 12-én került kórházba, meg kellett műteni, de napok múlva is kritikus állapotban ápolták az esztergomi kórház intenzív osztályán.


Az Aranycsapat legendás jobboldali hátvédje 1938-ban, tizenhárom évesen, a Dombóvári Vasutasban kezdte pályafutását, ahonnan 1946-ban egy évre a Pécsi VSK-hoz, majd végül a Dorogi Bányászhoz került, ahol összesen 330 mérkőzésen lépett pályára, ebből 274-en az első osztályban. Grosics Gyulával együtt került be a Dorogból a válogatottba, igaz, a Fekete Párduc később a kor legjobb magyar csapatához, a Honvédhoz igazolt, míg Buzánszky maradt.

7381923_2503cf85a2c691ff62318ccf808b5d3e_wm.jpg

Az Aranycsapat: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II László, guggol: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula. Fotó: Erky-Nagy Tibor / FORTEPAN
Erről később úgy nyilatkozott, nem bánta, hogy nem ment ő is a Bp. Honvédba vagy az MTK-ba, vidéki gyerekként nem vágyott a fővárosba, főleg, hogy Dorogról is válogatott tudott lenni. A legjobb eredménye a klubbal az ötödik hely volt, amit 1950 őszén és 1955-ben értek el.

A Kazalnak becézett hátvéd a Buzánszky-Lóránt-Lantos összetételű védőhármas leggyorsabb tagja volt. Nemcsak szerelésben és a védőmunkában tűnt ki, hanem az ellentámadások indításában is. Bátran vállalt előretöréseket, amelyeket rendszerint jó beadásokkal fejezett be.

A dorogi kötödés később is megmaradt, előbb a város díszpolgára lett, majd a helyi stadiont is róla nevezték el.

85. születésnapján még úgy nyilatkozott, bántja, amiért Grosics Gyulával nem lettek a Nemzet Sportolói, ám nem egész egy évvel később, pár héttel a 86. születésnapja előtt mindketten átvehették a címet, míg 2014 novemberében Nagy Tímeával bekerült a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai közé.

7381927_67008d573d2bff4388be68cc25a7aeea_wm.jpg

Fotó: Koszticsák Szilárd
Az 1925. május 3-án született Buzánszky 1950-től hat éven át szerepelt a válogatottban, összesen 49 mérkőzésen játszott, és tagja volt az 1952-ben, Helsinkiben olimpiát nyert csapatnak, ahogy a 1954-es svájci vb-n döntős, második keretnek is. 1953-ban az évszázad mérkőzésén is játszott az angolok ellen.

Miután felhagyott az aktív futballal, maradt azért mellette. Szakedzői diplomát szerzett, 1961-től a Dorogi Bányász (1961-65, 1967-69), az Esztergomi Vasas (1965-67, 1969-70), majd a Fősped Szállítók (1972) edzője volt. Az edzősködés után előbb elnökhelyettese, majd elnöke volt a Komáromi, illetve Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó-szövetségnek, 1993-tól pedig az MLSZ elnökségi tagja lett, ahol az utánpótlást felügyelte.

2011-ben a szemével került kórházba, míg 2013-ban kisebb autóbalesetet szenvedett, ezt leszámítva 2014 végéig nem volt komolyabb problámája az egészségével Buzánszkynak, akiről 2008-ban Vasutasból aranybányász címmel könyv is megjelent.
 

Epigon

Állandó Tag
Állandó Tag
Meghalt Anita Ekberg

Elhunyt Anita Ekberg világhírű svéd színésznő, Fellini Az édes élet című filmjének feledhetetlen Sylviája, egy korszak szexszimbóluma.

Az egykori sztárt életének 83 évesen érte a halál egy Róma környéki klinikán, ahová karácsony után szállították be több betegség miatt - erősítette meg az olasz sajtóértesüléseket Patrizia Ubaldi, a színésznő ügyvédje.

Tizenévesen lett fotómodell

1931. szeptember 29-én született Malmőben Kerstin Anita Marianne Ekberg néven, apja dokkmunkás volt, népes családja nem dúskált az anyagi javakban. Anita előnyös külső adottságait kamatoztatva próbált kitörni a szegénységből: már tizenévesen keresett fotómodell volt, húszévesen Svédország szépévé választották.

A győzelem nyomán részt vehetett az Egyesült Államokban a világszépe választáson is, ahol ugyan nem győzött, de mégis nyert, hiszen felfedezte Hollywoodot és Hollywood is felfedezte őt. Először az excentrikus milliárdos Howard Hughes cégével szerződött, ami szakmailag nem vezetett sehová, viszont Anita állítása szerint Hughes megkérte a kezét.

20140827anita-ekberg.jpg


Nem vette komolyan a tanulást

1953-tól a Universal stúdióhoz került, ahol dráma, beszéd, lovagló, vívó és táncórákat kellett volna vennie. Ekberg a tanulást, a stúdió pedig egy idő után őt nem vette komolyan. Mintegy húsz filmet forgatott, ezek többsége feledésbe merült, bár az 1955-ös Véres sikátor egy mellékszerepéért (egy kínai nőt alakított) Golden Globe díjat kapott.

Ekberg hamarosan Marilyn Monroe és Jayne Mansfield mellett az ötvenes és hatvanas évek nőideáljává vált. A magazinokban megjelent képeit sok férfi tűzte ki szobája falára, a híres humorista Bob Hope úgy vélekedett: szüleinek kellett volna adni az építészeti Nobel-díjat.

Life és Playboy

1956-ban a Life magazin címlapján szerepelt, 1961 novemberében a Playboy magazinban. A King Vidor-féle Háború és békében Henry Fonda, azaz Pierre Bezuhov hűtlen feleségét alakította, ám a Tolsztoj-adaptáció a felvonultatott nagyágyúk dacára hatalmasat bukott.

A „jéghegynek” becézett, skandináv külsejű, de olaszos temperamentumú szőkeség élete szerepét 1960-ban Federico Fellinitől kapta meg, aki vele játszatta el Az édes élet Rómába látogató amerikai filmsztárját. Ekberg nevét, de főként testét mindenki abból a híres jelenetből ismeri, amikor fekete atlaszból készült káprázatos ruhájában éjszaka megmártózik a Trevi-kút hűs vizében.

A sikeren felbuzdulva egy évtizedig Itáliában forgatott. Fellini szerepeltette a Boccaccio '70 című alkotásában Sophia Loren mellett, a Vittorio De Sica által rendezett A nő hétszer című vígjátékban Shirley MacLaine oldalán játszott. A hetvenes évektől már csak epizódszerepeket vállalt, azt is ritkán, Fellini 1987-es önéletrajzi ihletésű Interjú című filmjében már alaposan megváltozott külsővel, hajdani nagy szerepére emlékezve tűnt fel. Érdekesség, hogy hazájában csak egyszer, 1964-ben állt kamera elé, de mivel összeveszett a rendezővel, kivágták a filmből.

Összehozták mindenkivel

Mozgalmas magánélete során kapcsolatba hozták Gary Cooperrel, Frank Sinatrával, Marcello Mastroiannival és a Fiat-vezér Gianni Agnellivel is. 1956-ban hozzáment a filmszínész Anthony Steelhez, akinek karrierje rögvest meg is bicsaklott, mert a sajtó csak Mr. Ekbergnek emlegette, a válókeresetet három év után nyújtották be. Második férje a szintén színész Rik Van Nutter volt 1963 és 1975 között.

Ekberg élete utolsó évtizedeiben Olaszországban élt, és teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. Az Empire magazin 1995-ben beválasztotta minden idők 100 legszexibb filmsztárja közé. Nevét még Bob Dylan is megörökítette egyik 1961-ben írott dalában. Utolsó szerepét 2002-ben a Szépségszalon című olasz tévéfilm-sorozatban alakította, két éve a berlini filmfesztivál egyik vendége volt.

20150111eva-ekberg.jpg


(Forrás: origo.hu)
 

Epigon

Állandó Tag
Állandó Tag
Elhunyt Edgar Froese

Hetvenéves korában meghalt Edgar Froese, a Tangerine Dream alapítója és egyetlen állandó tagja, a kozmikus, szintetizátoros, elektronikus zene egyik nagy hatású kulcsfigurája. A zenész január 20-án, kedden hunyt el Bécsben "hirtelen és váratlanul, tüdőembólia következtében", de fia - a szintén zenész, egykori Tangerine Dream-tag -, Jerome Froese csak pénteken este közölte a szomorú hírt a zenekar oldalán.

edgar_froese.jpg


Edgar Willmar Froese 1944. június 6-án született, a mai Oroszország területén fekvő, akkor a Porosz Szabadállamhoz tartozó Tilsitben. Korán, tizenévesen kezdett el zongorázni és gitározni, majd a Nyugat-Berlin-i Művészeti Akadémián tanult festészetet és szobrászatot (később több Tangerine Dream-borítón is az ő alkotása látható), amikor is megalapította első, The Ones nevű pszichedelikus rockzenekarát, amellyel még Salvador Dali villájában is felléptek. A szürrealista festő amúgy is nagy hatással volt rá, pláne, mert biztatta is, hogy minél bátrabban kísérletezzen a zenében. Froese 1967-ben, avantgárd, experimentális free-rockzenekarként indította el a Tangerine Dreamet, amelyben eleinte gyakoriak voltak a tagcserék, igaz a későbbiek folyamán is bizonyos tagságú felállások határozták meg a zenekar egyes periódusait (a rajongók amúgy is szeretik a Tangerine Dream pályáját különböző szakaszokra bontani, hol lemezcégek, hol felállások, hol hangzások, stílusok mentén).

Ugyan a zenekar az első meghatározó inkarnációjában csak egyetlen lemezt készített, de az 1970-es - még elektronikus hangszerek nélküli - Electronic Meditation fontos mérföldkő a krautrock történetében, miként a triófelállás másik két tagja, Klaus Schulze és Conrad Schnitzler is műfaji legenda, ők szóló és egyéb együtteseikkel közös lemezekkel is kulcsszereplői voltak a korszak zenéjének. A Tangerine Dream legfontosabb felállása a harmadik lemezen (Zeit, 1972) játszott együtt először, Froese mellett Christopher Franke és Peter Baumann 1977-ig alkotta a tagságot és írta meg az együttes legjelentősebb albumait. A korai korongok még a kísérleti, ambientes, drone-os, kozmikus, kortárs zenei hatásokat is beépítő megszólalás jegyében készültek (Alpha Centauri - 1971, Zeit - 1972, Atem - 1973), bizonyos megközelítés szerint ezek a zenekar legizgalmasabb alkotásai. Az általánosan elfogadott kritikai megítélés és az ortodox rajongók szerint viszont a brit Virginhez való szerződés után készült, már szekvenszerekkel játszó, szintetizátorok uralta, arpeggiókat egymásra halmozó, valóban nagyhatású instrumentális albumok jelentik a csúcsot, élen az így elsőként érkező 1974-es Phaedrával, de az időszak másik három lemeze (Rubycon - 1975, Ricochet - 1975, Stratosfear - 1976) is fontos mű.

043.jpg


Baumann távozása után egy progrockos félrelépés jött (Cyclone - 1978), majd egyre inkább new age-es lemezek, de a nyolcvanas években Froese a nagy mennyiségben készített filmzenék (Thief - 1981, Risky Business - 1984, Firestarter - 1984, Legend - 1986 stb. stb.) révén nagyon széles közönséghez volt képes eljuttatni zenéjét és még ebben a korszakban is születtek érdekes albumaik, főleg az 1979-1985 között tag, Johannes Schmoelling közreműködésével felvett ritmusközpontúbb, inkább alulértékeltnek nevezhető 1981-es Exit és a szintén méltatlanul kezelt 1985-ös Le Parc című konceptlemezilyen. A nyolcvanas évek végétől egyre nehezebben követhető lett a zenekar folyton változó felállása, Froese termékenysége azonban nem csökkent, még ha már nem is alkotott semmi annyira meghatározót, mint a hetvenes években - amikor a zenekar legsikeresebb szakasza alatt még eleinte kifejezetten erős, ambientes szólólemezeket is kiadott (Aqua - 1974, Epsilon In Malaysian Pale - 1975), amik folytatása azért az évtized második felétől már összeszürkült a zenekar önismétlő, kevésbé izgalmas munkáival. A Tangerine Dream utoljára azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a nagyon sikeres Grand Theft Auto című videojáték legújabb, 2013-ban kijött V-ös kiadásához komponált zenét.

Edgar Froese igen széles palettán fejtette ki hatását, alakította a krautrockot, kozmikus zenéjével a műfaj berlini iskolájának zászlóvivője lett, és még a hetvenes évek más szintetizátoros úttörőit (Jean Michel Jarre, Vangelis) is inspirálta. Továbbá egykori társaival, Klaus Schulze-cal és a 2011-ben elhunyt Conrad Schnitzlerrel az ambient előfutárainak is nevezhetők, arról nem is beszélve, hogy az elektronikus tánczenére is folyamatosan hatással volt (a trance-re külön kiemelten is). Vagy éppen a Future Sound Of Londontól a Global Communicationön át a Radiohead, az M83, de még a Kasabian is fontos inspirációként emlegeti az ő és zenekara munkásságát.

Magyarországon is igen népszerű a Tangerine Dream, részben mert az első zenekarok között volt, amelyik fellépett a Budapest Sportcsarnokban (1982. októberében egy háromnapos, Chip Fesztiválnak nevezett eseményen, ahol Klaus Schulze is játszott), részben mert az 1981-es Exit album nagy hatást gyakorolt egy magyar tévés zenei szerkesztőre, így a Choronzon című szám a Panoráma, a Remote Viewing a Hírháttér műsorok főcímzenéjeként éghetett az agyunkba hosszú-hosszú éveken át. A Tangerine Dream 2012-ben Budapestet is érintette ötállomásos európai turnéján, a Müpás fellépésről koncert-cd is készült.

Forrás: recorder.blog.hu
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Meghalt Demis Roussos
Az énekes 68 éves volt. Athéni otthonában érte a halál múlt szombatról vasárnapra virradó éjjel.


Az eredeti nevén Artémios Ventoúris Roúsos énekes halálhírét a lányára, Emilyre hivatkozva közölte alefigaro.fr. A lap úgy tudja, hogy gyomor, hasnyálmirigy és májrákban halt meg az énekes.

Demis Roussos 1946. június 15-én született Alexandriában. Világszerte csaknem 60 millió albumot adott el, ő volt a frontembere az egykori Aphrodite’s Child nevű progresszív rockegyüttesnek (ennek a zenekarnak volt tagja Vangelis is), a hetvenes évek egyik legjellegzetesebb popikonja.

Több nyelven is énekelt, az angol és a görög mellett franciául, németül, olaszul és spanyolul is.

Legismertebb slágerei közé tartozik a Rain and Tears, a We Shall Dance, a Forever and Ever és a My Friend the Wind, valamint a Goodbye My Love, Goodbye.
R.I.P.


 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Elhunyt a Vidám Színpad egykori színésze


Berényi Ottó egyik legismertebb szerepe Sajó volt a Hacsek és Sajóból. 1963-tól egészen nyugdíjazásáig játszott a Vidám Színpadon.

image.aspx

Fotó: Youtube

Január 23-án, életének nyolcvankilencedik évében elhunyt Berényi Ottó (1926-2015), színész – tudatta a Vidám Színpad társulata.

Mint írták, Berényi Ottó játszott a Pécsi Nemzeti Színházban, az Állami Déryné Színházban, de a nézők főképp a Vidám Színpad tagjaként emlékezhetnek rá. A társulat 1963-ban szerződtette, itt játszott nyugdíjba vonulásáig. Bár főképp színpadi színész, vígjátékok, paródiák, kabarék, esztrádműsorok szereplője volt (Él még a kabaré?!; Két férfi az ágy alatt; Van, aki forrón szereti), játszott filmekben is (pl. A veréb is madár című vígjátékban (1953)) és szinkronszínészként is kipróbálta magát. Egyik legismertebb szerepe Sajó volt (Hacsek és Sajó).

Fájó szívvel búcsúzik tőle a Vidám Színpad társulata.
 

Mile

Állandó Tag
Állandó Tag
Elhunyt Leonard Nimoy

A Star Trek sorozat Spockját, Leonard Nimoy-t kórházba kellett vinni, mert krónikus tüdőbetegsége rosszabbodott. Sajnos a 83 éves színészen a kórházban sem tudtak segíteni, február 27-én, péntek délelőtt Los Angeles-i otthonában elhunyt, közölte megrendülve a felesége, párja már a betegség végstádiumában volt.

leonard_nimoy.jpg


Leonard Nimoy 2014. januárjában jelentette be a Twitteren, hogy krónikus tüdőbetegségben - COPD - szenved, amely halálos betegség, légzési nehézségekkel és folytonos köhögőrohamokkal jár.

- 30 éve letettem a cigit. Hamarabb kellett volna. Most COPD-m van. Nagyapátok azt mondja, hagyjátok abba a dohányzást most!! - üzente a Twitteren.

Amióta tudta, hogy beteg, minden kedvelőjét - több mint egymillióan követik a közösségi oldalon - arról győzködte, hogy nem éri meg dohányozni, és nagyon bánja, hogy annak idején elkezdte. "Ne dohányozzatok. Én megtettem. Bárcsak ne tettem volna!", írta például 2015. január 11-én.

Utoljára hétfőn posztolt

A súlyos beteg sztár hétfőn posztolt utoljára, ezzel a költői üzenettel búcsúzott virtuális unokáitól.

- Az élet olyan, mint egy virágoskert. Lehetnek tökéletes pillanatok, de ezek elillannak, ha csak meg nem őrizzük őket az emlékeinkben. Hosszú és eredményes életet! - írta.

A "Hosszú és eredményes életet!, angolul Long live and prosper - innen a posztjaiban gyakran használt LLAP rövidítés - Spock is használta a Star Trekben, de ezt Nimoy adta hozzá a karakterhez. Spockot egyébként először 1966 és 1969 között formálta meg az eredeti sorozatban, illetve a mozifilmváltozatokban is eljátszotta.

Leonard Nimoy rendezőként és színészként is eredményes karriert tudhatott a háta mögött, sőt, zenélt és fényképezett is, ám a világ kétségtelenül Spock révén emlékszik rá, Emmyre négyszer jelölték, ebből háromszor Spock révén.

Nagyon sokan szerették, még a NASA is búcsúztatja

Bár a félig emberi, félig vulkáni származású karakter rengeteg rajongó kedvence volt a sci-fiben, a színész ambivalensen állt hozzá a legismertebb szerepéhez: két életrajzi kötetének címe is erre utal, az első 1975-ben jelent meg Nem vagyok Spock címmel, a második viszont 1995-ben Spock vagyok címmel.

A sorozatban az Enterprise űrhajó kapitányát alakító William Shatner legjobb barátja, de a valóságban nem nagyon jöttek ki. Csak később barátkoztak össze, annak kapcsán, hogy mindkettejüket zavarta, hogy a filmbéli karakterükkel azonosítják őket. Sulu megformálójával, George Takeivel viszont jó barátságot ápolt, az idős színész az elsők között fejezte ki részvétét.

- Azt a szót, hogy rendkívüli, túl gyakran használja az ember, de azt hiszem ez a legmegfelelőbb szó Leonardra. Különleges tehetség volt, ugyanakkor egy nagyon szerény ember is - mondta barátjáról az MSNBC csatorna megkeresésére.

- Úgy szerettem, mint a testvéremet. Hiányozni fog a humora, a tehetsége és az a képessége, ahogy a szeretetet át tudta adni - írta William Shatner a Twitteren.

A rengeteg emlékező üzenet között ott volt a NASA is, akik közül, a Facebook-üzenetük szerint "sokakat inspirált a Star Trek sorozat".

Leonard Nimoy utoljára a 2013-as, új Star Trek filmben alakította az idős Spockot, rendezőként pedig olyan ismert filmjei voltak, mint a Három férfi és egy bébi, a Két szülő közt és a Bankrabló a feleségem.

A színész kétszer nősült, második felesége volt Susay Bay színésznő, akivel 1989-ben házasodtak össze. Első feleségétől született két gyermeke, egy fiú és egy lány, akik azóta unokákkal is megajándékozták.

Forrás: femina.hu
 

rituevu

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Elhunyt Leonard Nimoy

A Star Trek sorozat Spockját, Leonard Nimoy-t kórházba kellett vinni, mert krónikus tüdőbetegsége rosszabbodott. Sajnos a 83 éves színészen a kórházban sem tudtak segíteni, február 27-én, péntek délelőtt Los Angeles-i otthonában elhunyt, közölte megrendülve a felesége, párja már a betegség végstádiumában volt.

leonard_nimoy.jpg


Leonard Nimoy 2014. januárjában jelentette be a Twitteren, hogy krónikus tüdőbetegségben - COPD - szenved, amely halálos betegség, légzési nehézségekkel és folytonos köhögőrohamokkal jár.

- 30 éve letettem a cigit. Hamarabb kellett volna. Most COPD-m van. Nagyapátok azt mondja, hagyjátok abba a dohányzást most!! - üzente a Twitteren.

Amióta tudta, hogy beteg, minden kedvelőjét - több mint egymillióan követik a közösségi oldalon - arról győzködte, hogy nem éri meg dohányozni, és nagyon bánja, hogy annak idején elkezdte. "Ne dohányozzatok. Én megtettem. Bárcsak ne tettem volna!", írta például 2015. január 11-én.

Utoljára hétfőn posztolt

A súlyos beteg sztár hétfőn posztolt utoljára, ezzel a költői üzenettel búcsúzott virtuális unokáitól.

- Az élet olyan, mint egy virágoskert. Lehetnek tökéletes pillanatok, de ezek elillannak, ha csak meg nem őrizzük őket az emlékeinkben. Hosszú és eredményes életet! - írta.

A "Hosszú és eredményes életet!, angolul Long live and prosper - innen a posztjaiban gyakran használt LLAP rövidítés - Spock is használta a Star Trekben, de ezt Nimoy adta hozzá a karakterhez. Spockot egyébként először 1966 és 1969 között formálta meg az eredeti sorozatban, illetve a mozifilmváltozatokban is eljátszotta.

Leonard Nimoy rendezőként és színészként is eredményes karriert tudhatott a háta mögött, sőt, zenélt és fényképezett is, ám a világ kétségtelenül Spock révén emlékszik rá, Emmyre négyszer jelölték, ebből háromszor Spock révén.

Nagyon sokan szerették, még a NASA is búcsúztatja

Bár a félig emberi, félig vulkáni származású karakter rengeteg rajongó kedvence volt a sci-fiben, a színész ambivalensen állt hozzá a legismertebb szerepéhez: két életrajzi kötetének címe is erre utal, az első 1975-ben jelent meg Nem vagyok Spock címmel, a második viszont 1995-ben Spock vagyok címmel.

A sorozatban az Enterprise űrhajó kapitányát alakító William Shatner legjobb barátja, de a valóságban nem nagyon jöttek ki. Csak később barátkoztak össze, annak kapcsán, hogy mindkettejüket zavarta, hogy a filmbéli karakterükkel azonosítják őket. Sulu megformálójával, George Takeivel viszont jó barátságot ápolt, az idős színész az elsők között fejezte ki részvétét.

- Azt a szót, hogy rendkívüli, túl gyakran használja az ember, de azt hiszem ez a legmegfelelőbb szó Leonardra. Különleges tehetség volt, ugyanakkor egy nagyon szerény ember is - mondta barátjáról az MSNBC csatorna megkeresésére.

- Úgy szerettem, mint a testvéremet. Hiányozni fog a humora, a tehetsége és az a képessége, ahogy a szeretetet át tudta adni - írta William Shatner a Twitteren.

A rengeteg emlékező üzenet között ott volt a NASA is, akik közül, a Facebook-üzenetük szerint "sokakat inspirált a Star Trek sorozat".

Leonard Nimoy utoljára a 2013-as, új Star Trek filmben alakította az idős Spockot, rendezőként pedig olyan ismert filmjei voltak, mint a Három férfi és egy bébi, a Két szülő közt és a Bankrabló a feleségem.

A színész kétszer nősült, második felesége volt Susay Bay színésznő, akivel 1989-ben házasodtak össze. Első feleségétől született két gyermeke, egy fiú és egy lány, akik azóta unokákkal is megajándékozták.

Forrás: femina.hu
Sajnálom, az egyik kedvencem volt a Star Trekben.
 

attimenyfreemail.com

Állandó Tag
Állandó Tag
Elhunyt Leonard Nimoy

A Star Trek sorozat Spockját, Leonard Nimoy-t kórházba kellett vinni, mert krónikus tüdőbetegsége rosszabbodott. Sajnos a 83 éves színészen a kórházban sem tudtak segíteni, február 27-én, péntek délelőtt Los Angeles-i otthonában elhunyt, közölte megrendülve a felesége, párja már a betegség végstádiumában volt.

leonard_nimoy.jpg


Leonard Nimoy 2014. januárjában jelentette be a Twitteren, hogy krónikus tüdőbetegségben - COPD - szenved, amely halálos betegség, légzési nehézségekkel és folytonos köhögőrohamokkal jár.

- 30 éve letettem a cigit. Hamarabb kellett volna. Most COPD-m van. Nagyapátok azt mondja, hagyjátok abba a dohányzást most!! - üzente a Twitteren.

Amióta tudta, hogy beteg, minden kedvelőjét - több mint egymillióan követik a közösségi oldalon - arról győzködte, hogy nem éri meg dohányozni, és nagyon bánja, hogy annak idején elkezdte. "Ne dohányozzatok. Én megtettem. Bárcsak ne tettem volna!", írta például 2015. január 11-én.

Utoljára hétfőn posztolt

A súlyos beteg sztár hétfőn posztolt utoljára, ezzel a költői üzenettel búcsúzott virtuális unokáitól.

- Az élet olyan, mint egy virágoskert. Lehetnek tökéletes pillanatok, de ezek elillannak, ha csak meg nem őrizzük őket az emlékeinkben. Hosszú és eredményes életet! - írta.

A "Hosszú és eredményes életet!, angolul Long live and prosper - innen a posztjaiban gyakran használt LLAP rövidítés - Spock is használta a Star Trekben, de ezt Nimoy adta hozzá a karakterhez. Spockot egyébként először 1966 és 1969 között formálta meg az eredeti sorozatban, illetve a mozifilmváltozatokban is eljátszotta.

Leonard Nimoy rendezőként és színészként is eredményes karriert tudhatott a háta mögött, sőt, zenélt és fényképezett is, ám a világ kétségtelenül Spock révén emlékszik rá, Emmyre négyszer jelölték, ebből háromszor Spock révén.

Nagyon sokan szerették, még a NASA is búcsúztatja

Bár a félig emberi, félig vulkáni származású karakter rengeteg rajongó kedvence volt a sci-fiben, a színész ambivalensen állt hozzá a legismertebb szerepéhez: két életrajzi kötetének címe is erre utal, az első 1975-ben jelent meg Nem vagyok Spock címmel, a második viszont 1995-ben Spock vagyok címmel.

A sorozatban az Enterprise űrhajó kapitányát alakító William Shatner legjobb barátja, de a valóságban nem nagyon jöttek ki. Csak később barátkoztak össze, annak kapcsán, hogy mindkettejüket zavarta, hogy a filmbéli karakterükkel azonosítják őket. Sulu megformálójával, George Takeivel viszont jó barátságot ápolt, az idős színész az elsők között fejezte ki részvétét.

- Azt a szót, hogy rendkívüli, túl gyakran használja az ember, de azt hiszem ez a legmegfelelőbb szó Leonardra. Különleges tehetség volt, ugyanakkor egy nagyon szerény ember is - mondta barátjáról az MSNBC csatorna megkeresésére.

- Úgy szerettem, mint a testvéremet. Hiányozni fog a humora, a tehetsége és az a képessége, ahogy a szeretetet át tudta adni - írta William Shatner a Twitteren.

A rengeteg emlékező üzenet között ott volt a NASA is, akik közül, a Facebook-üzenetük szerint "sokakat inspirált a Star Trek sorozat".

Leonard Nimoy utoljára a 2013-as, új Star Trek filmben alakította az idős Spockot, rendezőként pedig olyan ismert filmjei voltak, mint a Három férfi és egy bébi, a Két szülő közt és a Bankrabló a feleségem.

A színész kétszer nősült, második felesége volt Susay Bay színésznő, akivel 1989-ben házasodtak össze. Első feleségétől született két gyermeke, egy fiú és egy lány, akik azóta unokákkal is megajándékozták.

Forrás: femina.hu
Trekkesként én is nagyon szomorú vagyok.Nyugodjon békében! =A=
 
Oldal tetejére