Hírek Emberséggel, megértéssel az élhetőbb mindennapokért

A kanadai navaho indiánok és az új-zélandi maorik is ősidők óta vallották: nem a büntetés a leghatékonyabb eszköz a szabályszegőkkel szemben. Bűncselekmény persze nem maradhat következmények nélkül.

A közösség érdekét azonban inkább az szolgálja, ha megtorlás helyett a korábbi kapcsolatokat igyekeznek helyreállítani. Ha az elkövető szembenéz tettének következményeivel, vállalja a felelősséget és végiggondolja, miképp tehetné azt jóvá. Az áldozat sem csupán passzív szemlélő: figyelembe veszik érzéseit és igényét a jóvátételre. Nem véletlen, hogy a módszer évszázadokon keresztül működött. A közösséget megerősítette az ügy feldolgozásával járó, az érzelmekre erősen ható, katartikus élmény. És a sikeres feldolgozás után az elkövető visszatérhetett a csoportba.

Ez a régóta ismert alternatív vitarendezési módszer az 1970-es években Európában és Észak-Amerikában kezdett mind népszerűbbé válni. Egyre több tudományos bizonyíték utalt ugyanis arra, amit a navahók, maorik már régóta tudtak: az elrettentésen, megfélemlítésen alapuló büntetőpolitika nem hatékony. Mivel a módszer a kapcsolatok helyreállítását célozta, ezért resztoratív, vagy helyreállító igazságszolgáltatásnak nevezték el. Alapvetései az egész világon elterjedtek, és mivel gyakorlása kitűnően fejleszti az empátiát, a szociális és problémamegoldó készségeket, más területeken is használni kezdték.

Egyik kézenfekvő terepe az oktatás, hiszen az iskolának nem csupán a kognitív képességeket, de a diákok érzelmi, szociális fejlődését is szem előtt kell(ene) tartania. Márpedig egy ilyen intenzív élményt jelentő vitarendezésből a vétkes diák többet tanul, mintha kapott volna egy beírást. Az iskolai kortárs bántalmazás, vagyis a bullying kezelésében is hatékonyabb, mintha a büntetőszemlélet érvényesülne. Ha az elkövető az eljárás során felismeri tettének következményeit, ha az áldozattól végig kell hallgatnia, milyen sérelmet okozott, majd közösen döntenek a jóvátételről, annak nem múlik el nyomtalanul a hatása.

Albert Enikő

1682999014903.png
 
A dokumentum filmek meghatározó többségével az a baj, hogy visszaemlékezéseken alapul, ami eléggé szubjektív dolog, ráadásul semmiféle megdönthetetlen bizonyíték nincs sem az alátámasztására, sem a cáfolatára. Marad tehát a "hiszem, ha akarom", ami sok esetben attól függ, hogy a "vevő" milyen érzelmekkel viszonyul a kérdéshez. Nem véletlenül járja az a mondás, hogy "isten majd megbocsát". Az ember legfeljebb visszafogja magát, mert nem felejt.
A dokumentumfilmek (ez a típus) egy szelektált halmazt mutat be. A készítője dönti el, hogy az összes áldozat, vagy hozzátartozó közül kilet jelenített meg. Anno a évezred elején a helyi(megyei) lapnak is dolgoztam, pontosan láttam, hogy az utcza embere című kérdezzük meg a népet tipusú agit.prop cikkek, amik dokumentálták a nép véleményét a témában hogyan is készültek :) Három, a nép valódi véleményét bemutató dokumentumértékű és közhiteles vélemény pontosan az elvárt mintát adta: addig kérdezgette Miki bá a pórnépet, amíg három az elvárt vélemény össze nem jött. :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Biróné Cs. Katalin wrote on ladysla's profile.
Kedves Ladysla, kérlek segíts!
Évek óta nem voltam a fórumon. Hogyan lépek be az e-bookok lapjaira? Hová írom be a 20 mondatot? Érvényes még ez a követelmény? Válaszodat előre is köszönöm.
Biróné Cs. Katalin (Biseka)
pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!
remélem jól csinálom!

Statisztikák

Témák
37,865
Üzenet
4,729,980
Tagok
610,738
Legújabb tagunk
Sánta Alíz
Oldal tetejére