Energiaital okozta három kanadai halálát?

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
energia ital.jpg

Nemrégiben az Egyesült Államokban jelent meg olyan jelentés, amely szerint 13 haláleset állhat összefüggésben a szintén magas koffeintartalmú ital fogyasztásával. A lapok meg is nevezték a "gyanúsított" energiaital márkákat.


Egy népszerű energiaital okozhatta 2003 óta három kanadai fiatal halálát - közölte a kanadai egészségügyi minisztérium jelentésére hivatkozva vasárnap internetes kiadásában a The Toronto Star.


A jelentés szerint egy 18 éves és két 15 éves fiú azt követően halt meg, hogy Red Bullt ivott (az utóbbi kettő egyike emellett egy másik, Monster Energy márkájú energiaitalt is fogyasztott). A kanadai egészségügyi illetékesek szerint a Red Bullnak a jelek szerint több káros mellékhatása van, mint a hasonló termékeknek.


35 kanadai esetében különböző energiaitaloknak tulajdonítják a rendszertelen szívverés és az amnézia kialakulását. Az egészségügyi károsodást 19 esetben - beleértve a 3 halálesetet is - a Red Bull fogyasztásával hozták összefüggésbe. A káros mellékhatásokat 15 esetben olyan fiataloknál figyelték meg, akik még nem töltötték be a 19. életévüket.
A kanadai egészségügyi tárca és az energiaital-gyártók illetékesei ugyanakkor egybehangzóan rámutattak arra, hogy a jelentés - fogyasztói, gyógyszerészi, orvosi és ápolónői véleményre alapozva - csupán a gyanút fogalmazza a káros mellékhatásokkal kapcsolatban. A dokumentum arra vonatkozó, konkrét orvosi bizonyítékokat, hogy ezeket a termék váltotta volna ki, nem tartalmaz.
Nemrégiben az Egyesült Államokban jelent meg olyan jelentés, amely szerint 13 haláleset állhat összefüggésben a szintén magas koffeintartalmú, 5-hour Energy márkájú ital fogyasztásával. Két szenátor, Dick Durbin és Richard Blumenthal ennek hatására kezdeményezte, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA) szabja meg az energiaitalok engedélyezett koffeintartalmának felső határát.
A tudatmódosító szerekkel és a mentális egészséggel foglalkozó amerikai kormányhivatal (SAMHSA) szerint 2005 és 2009 között több mint a 11-szeresére, 1128-ról 13 114-re nőtt azoknak a száma, akiknek energiaital-fogyasztás következtében sürgősségi ellátásra volt szükségük. Ezen páciensek mintegy fele olyan 18-25 év közötti fiatal volt, aki alkoholt is fogyasztott.
Több kanadai tartományban korlátozni szándékoznak az energiaitalok árusítását. Az országban tavaly szövetségi szinten korlátozták az ilyen italok koffeintartalmát, és előírták, hogy kötelező feltüntetni rajtuk, hogy nem javasolt őket alkohollal együtt fogyasztani.
 

sarij

Állandó Tag
Állandó Tag
NEM IS ÉRTEM, HOGY EGY ILYEN, AZ EGÉSZSÉGRE SOKAT ADÓ ORSZÁG MIÉRT ENGEDI AZ ENNYIRE ÁRTALMAS DOLGOK ÁRUSÍTÁSÁT?
Magyarországon persze mindent lehet, kísérleti terep vagyunk, oda jöhet a sok szemét, amitől más megszabadulna...
 

ildikk

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyilván nem hébe-hóba egyet-egyet ittak, de ennek is, mint minden másnak, megvan hogy naponta mennyit szabad belőle elfogyasztani (x kg-s embernek). Sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe. Egyébként én sem pártolom az energiaitalok fogyasztását...
 

hartaikum

Állandó Tag
Állandó Tag
Magyarországon egyszer már évekre be volt tiltva a Red Bull, és akkor még nem is volt más energia ital, pont a koffein tartalma miatt.
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem szerencsére volt annyi eszem már ezek megjelenése pillanatában is, hogy soha ne igyam ezt a pancsot. Még a neve is megtévesztő. Mi az hogy "energia" ital?! Az energiát nem lehet meginni. Maximum ha sok cukrot tartalmazna, amit eléget a szervezet... Ezek a löttyök nem adnak energiát, csak azt amivel úgyis rendelkezik a szervezet, gyorsan felszabadítják. Későbbre meg emiatt nem marad... Azaz kiuzsorázzák a szervezetet. Igen, be kéne tiltani mindet, mindenhol. De én betiltanám az összes alkoholos italt is, meg a cigarettát s egyéb dohánytermékeket. Minddel úgy kéne eljárni, mint a kábítószerekkel.
 
Oldal tetejére