Hírek Erdély fizethet Orbán Viktor fajelméletéért

Határolódjon el az RMDSZ Orbán Viktor beszédétől vagy lépjen ki a bukaresti kormányból, követelik egyre többen Romániában. A román sajtó a bőkezű magyarországi támogatások kedvezményezettjeit kezdte firtatni.

Lesz egy „tisztázó beszélgetés” a kormánykoalícióban Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiről, jelentette be Nicolae Ciuca román miniszterelnök egy sajtótájékoztatón kedd este, arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a véleménye Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes állásfoglalásairól ebben a kérdésben.

A magyar kormányfő tusnádfürdői beszéde elhangzása, július 23-a óta lázban tartja a román politikát és sajtót, uralja a hírtelevíziók vitaműsorait. Nem véletlenül. A magyar miniszterelnök a szomszédos ország területét használta döbbenetes, rasszista fajelméleti fejtegetéseihez, Európa és Nyugat ellenes, Putyin háborúját mosdató érveléséhez. Mindehhez asszisztált a román kormány egyik pártja, az RMDSZ több magasrangú tisztségviselője, köztük a miniszterelnök-helyettes és mindhárom rmdszes miniszter.
Bár a koalíciós pártelnökök és maga a kormányfő is külön-külön bírálták Orbán beszédét valamint Kelemen Hunor állásfoglalását, a tusványosi szabadegyetem óta még nem került sor koalíciós egyeztetésre.

A koalíciós partnerek eddig nem kérték az RMDSZ kilépését a kormányból, Klaus Johannis államfő is, „csak” arra szólította fel a magyar érdekképviseletet, hogy tisztázza az álláspontját a magyar kormányfő szerinte fajelméletre épülő kijelentéseiről, de kisebb pártok és több román véleményvezér egyértelműen azt az álláspontot képviseli, hogy az RMDSZ-nek távoznia kell a kormányból, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesnek pedig becsületbeli kötelessége lenne a lemondás.
Kelemen nemcsak azzal vívta ki a román média nemtetszését, hogy (különben első alkalommal) személyesen is részt vett a tusnádfürdői szabadegyetemen és ott Varga Judit igazságügyi miniszterrel közös fellépésében a magyar kormány EU-ellenes sztereotípiáit visszhangozta, hanem elsősorban utólagos Orbán-mosdatásával is.


Először a maszol.ro kolozsvári portálnak – amely az RMDSZ házilapja, egyik alapítványának a tulajdona - azt mondta, jó ideje személyesen ismeri a magyar kormányfőt, ezért ki meri jelenteni, hogy „Orbánban egy cseppnyi rasszizmus nincsen”. Hozzátette, a magyar miniszterelnök kijelentéseit a kontextusában kell értelmezni, nem pedig kiragadni onnan. Ha a szövegkörnyezetből kiragadunk egy mondatot, akkor bárkinél szinte bármit be lehet bizonyítani, „én Platónnál is találok olyan mondatokat, hogy ha kiveszem a kontextusból, egyetlenegy ugrással bebizonyítom, hogy milyen rasszista vagy fasiszta volt ez a Platón”.- mondta Kelemen, (aki azóta is adósa a filozófiát kedvelőknek azzal, hogy bemutatja azokat a bizonyos platóni mondatokat). A sokasodó számonkérések hatására pedig később az Agerpres nemzeti hírügynökségnek úgy reagált: értelmetlen azt magyarázni, ki miért tapsol egy rendezvényen és természetesnek nevezte, hogy „egy tusványosihoz hasonló eseményen akkor is tapsolsz, ha egyetértettél, akkor is, ha nem”. Kelemen álláspontja szerint nincs ok koalíciós válságra sem, hiszen az RMDSZ nem szegte meg a koalíciós szerződést, eleget tett vállalásainak, egyértelműen, kezdettől elítélte az orosz agressziót. Mindez igaz is, csakhogy Orbán tusnádi beszédétől nem hajlandó elhatárolódni az RMDSZ, amit pártként következmények nélkül megtehet, a román kormány tagjaként viszont aligha.


Kelemen nem volt jelen Orbán beszédén, de az RMDSZ vezérkar tetemes hányada, köztük Tánczos Barna környezetvédelmi ott tapsolt lelkesen az első sorban.
A román nem nacionalista, mértékadó média mindeddig sohasem követelte az RMDSZ távoltartását a kormányzattól, sőt, támogatta azt, a magyarországi támogatásokat sem piszkálgatta, de Orbán tusványosi szereplése óta mindez megváltozott. Ez volt ugyanis az utolsó csepp a pohárban - a 2020. decemberi választások óta az újra kormányra kerülő magyar érdekképviselet ugyanis már nem az egykori EU-párti szemléletet, a progresszivitást, hanem az Orbán-kormány zavaros eszméit képviseli a román kormányban.
Már az döbbenetet váltott ki, hogy a bukaresti kormánykoalíciós tárgyalások befejezése után Kelemen azonnal Budapestre repült Orbánnal egyeztetni. Majd miután RMDSZ képviselők beterjesztették a parlamentbe a lekoppintott magyar „gyermekvédelmi törvény” román változatát, a román demokratikus média, a helyiek, a Szabad Európa és a Deutche Welle és a Radio France International román szerkesztőségei egyaránt elkezdtek arról cikkezni, hogy az RMDSZ „orbanizálja” Romániát.
Noha évek óta köztudott, csak most figyeltek fel arra is, hogy RMDSZ vezetők által fémjelzett alapítványok kapnak kiugróan magas budapesti támogatást.
A g4media portál szerdán arról cikkezett, hogy a Kelemen szülőfalujában, Csíkkarcfalván létrehozott hokiakadémiát működtető Mens Sana alapítvány elnöke Tánczos Barna miniszter, aki mostanában leginkább csak „No comment” miniszterként jelenik meg a román médiában.

Tánczosból ennyit sikerült kihúzni az Orbán beszéd kapcsán, miközben az általa vezetett alapítvány 925 millió forintot kapott arra, hogy intervenció kardiológiai központot hozzanak létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A hírt ugyan még az Orbán –beszéd előtt, július 20-án jelentette be a kormány, a hokiakadémia sem most jött létre, hanem 2016-ban, a nagy RMDSZ-Fidesz kibékülés és összeborulás után, az sem volt titok, hogy Kelemen ezer lelket sem számláló szülőfalujában, de eddig ez nem foglalkoztatta a román médiát.
Hogy mi lesz a koalíciós egyeztetés eredménye, az nem borítékolható előre. Annyi azonban megkockáztatható, hogy az RMDSZ nem fog elhatárolódni Orbán Viktortól, akkor sem, ha ez kormányzati pozícióiba kerül. Márpedig a magyar kormány támogatása bármennyire magas, az erdélyi magyar közösségek mindennapjait meghatározó fejlesztésekhez kevés. Hoki és fociakadémiákkal, focistadionokkal, templomfelújításokkal és luxusszállodákkal, - sőt a kifejezetten hasznos óvoda és bölcsőde programmal sem - nem lehet szülőföldjén megtartani egy apadó kisebbségi közösséget. Az RMDSZ pedig a továbbiakban már nem az a minden román párt által körbeudvarolt potenciális partner, mert uniós imidzse is romlik Orbán Viktor eszközeként.

1659599672220.png
 
A magyar kormányfő tusnádfürdői beszéde elhangzása, július 23-a óta lázban tartja a román politikát és sajtót, uralja a hírtelevíziók vitaműsorait.
Miért mi történt ott?
Itthon nem tart lázban semmit és senkit.....érdekesek ezek a Románok ....
Legalább annyi előnye (illetve nézőpontja válogatja ) hátránya van hogy lerontja az Orbán Viktort támogató kört külhonban...mert itthon persze hogy semmi nagy visszhangja nincs hisz nincsenek párbeszédek, viták...de, ahol lehet beszélni ott elég gyorsan kiderül hogy mennyire tarthatatlanok egy némely megállapítása a magyar állampártnak.
 
Orbán a 2018-as választásokat a fajtisztaság megőrzésének a jegyében vezette.
- A szabad világból csupán a puccsista Trump volt az egyedüli aki Orbán beszédét "nagyszerűnek nevezte"
- Valoszinü ezzel érdemelte ki, a trump-rajongo Viktor, hogy egy igazi meghívót kapjon a levitézlett US-elnöktöl.
- Az első alkalommal csak véletlen találkoztak, Magyarország NATO-tagságának a 20. évfordulója alkalmából.
- Amerikában Budapestet mindig összekeverik Bukaresttel, pedig 1944-ben hadat üzent a magyar kormány az USA-nak
- Orbi azt hiszi, megérkezett a világpolitika vezetői közé
- Valójában arról van szó, hogy Trump-nak nem sikerült más hivatalban levő államfőt rábeszélni a találkozóra
- Orbi az egyetlen Európai államfő amelyik nem itélte el a Trump-vezette Capitol elleni támadást

De vissza a magyar kormányfő Romániában elhangzott náci beszédéhez
- Magyarországon az emberek jó része hozzá vannak szokva ehhez a stílushoz, ez a magyar kultúra része
- Az ellenzék bizony keményen tiltakozott és nekik köszönhető, hogy a tartalom eljutott az EP-be
- Orosz szájból tudjuk, hogy Ukrajna szétdarabolásának a terve le volt beszélve a magyar kormánnyal
- Jogi alapot az adott volna hozzá, hogy Ukrajnában magyar állampolgársággal rendelkezők élnek
- Hogy miért lettek magyar állampolgárok azt nem nehéz megmondani, döntő lehetett az EU-ban való szabad utazás
- A Romániában élő magyar kisebbség is ez az előny segítette idö elött az EU-ba

Orbi beszéde nem meggondolatlan fogalmazás volt, hiába próbálta magát Bécsben exkuzálni
- A területi követelések eredményessége ugyanis az "etnikai homogenitással" arányosan növekszik
- A beszéddel (többek között) arra ösztökélte a magyar kisebbséget, hogy ne házasodjanak Románokkal.



"Most már lehet ilyet mondani, néhány évvel ezelött kivégzés járt volna ilyen mondatokért" - mondta a Vezér és ezzel megmagyarázta, miért beszélt korábban a Liberális Internacionálé és EVP-vezető helyetteseként másként mint 2017-ben.

Látjuk, hogy a "szólásszabadság" Orbán számára terebélyesebb lett, ma ugy érzi már nacibeszédeket is tarthat.

Kíváncsi vagyok milyen gondolatai, tervei vannak még a Vezérnek amit csak holnap tudathat velünk?



Lehet, hogy a következő romániai "forest meeting" keretén belül ilyen dalokat fog intonálni Orbán, "mert ma már lehet"?

Kereken 50 évvel a film megjelenése után ez a dal még mindig borzongással jár a gerincemen, és könnyeket csal a szemembe, ha csak arra az elképzelhetetlen szenvedésre gondolok, amely kibontakozhat.
 
Utoljára módosítva:
Orbán a 2018-as választásokat a fajtisztaság megőrzésének a jegyében vezette.
- A szabad világból csupán a puccsista Trump volt az egyedüli aki Orbán beszédét "nagyszerűnek nevezte"
- Valoszinü ezzel érdemelte ki, a trump-rajongo Viktor, hogy egy igazi meghívót kapjon a levitézlett US-elnöktöl.
- Az első alkalommal csak véletlen találkoztak, Magyarország NATO-tagságának a 20. évfordulója alkalmából.
- Amerikában Budapestet mindig összekeverik Bukaresttel, pedig 1944-ben hadat üzent a magyar kormány az USA-nak
- Orbi azt hiszi, megérkezett a világpolitika vezetői közé
- Valójában arról van szó, hogy Trump-nak nem sikerült más hivatalban levő államfőt rábeszélni a találkozóra
- Orbi az egyetlen Európai államfő amelyik nem itélte el a Trump-vezette Capitol elleni támadást

De vissza a magyar kormányfő Romániában elhangzott náci beszédéhez
- Magyarországon az emberek jó része hozzá vannak szokva ehhez a stílushoz, ez a magyar kultúra része
- Az ellenzék bizony keményen tiltakozott és nekik köszönhető, hogy a tartalom eljutott az EP-be
- Orosz szájból tudjuk, hogy Ukrajna szétdarabolásának a terve le volt beszélve a magyar kormánnyal
- Jogi alapot az adott volna hozzá, hogy Ukrajnában magyar állampolgársággal rendelkezők élnek
- Hogy miért lettek magyar állampolgárok azt nem nehéz megmondani, döntő lehetett az EU-ban való szabad utazás
- A Romániában élő magyar kisebbség is ez az előny segítette idö elött az EU-ba

Orbi beszéde nem meggondolatlan fogalmazás volt, hiába próbálta magát Bécsben exkuzálni
- A területi követelések eredményessége ugyanis az "etnikai homogenitással" arányosan növekszik
- A beszéddel (többek között) arra ösztökélte a magyar kisebbséget, hogy ne házasodjanak Románokkal.



"Most már lehet ilyet mondani, néhány évvel ezelött kivégzés járt volna ilyen mondatokért" - mondta a Vezér és ezzel megmagyarázta, miért beszélt korábban a Liberális Internacionálé és EVP-vezető helyetteseként másként mint 2017-ben.

Látjuk, hogy a "szólásszabadság" Orbán számára terebélyesebb lett, ma ugy érzi már nacibeszédeket is tarthat.

Kíváncsi vagyok milyen gondolatai, tervei vannak még a Vezérnek amit csak holnap tudathat velünk?



Lehet, hogy a következő romániai "forest meeting" keretén belül ilyen dalokat fog intonálni Orbán, "mert ma már lehet"?

Kereken 50 évvel a film megjelenése után ez a dal még mindig borzongással jár a gerincemen, és könnyeket csal a szemembe, ha csak arra az elképzelhetetlen szenvedésre gondolok, amely kibontakozhat.

"- Magyarországon az emberek jó része hozzá vannak szokva ehhez a stílushoz, ez a magyar kultúra része" LótúróT. NEM a magyar kultura része. Ez az orbanisztán megszállott idióták vannak hozzászokva, ez az ő kulturájuk, és ha nem szavaztak volna OVre a külföldiek, akkor talán végre leválthattuk volna ezt a barmot. Ezért is nyal erdélyi seggeket, nélkülük és a többi környéken lakó kolbászért (templomért, focipályáért, stb) szavazók nélkül végre kidobhattuk volna az ország éléről. Mondjuk az se ártana, ha az ellenzék, aki meszavaztatta, ki legyen az ellenfele, azt tette volna meg, akit az ország nem ovihívői megszavaztak, ha már homár, és nem kellett volna arra az undorító töketlen pöcsre szavaznom, hogy ha nem ovit akarom...
 
"- Magyarországon az emberek jó része hozzá vannak szokva ehhez a stílushoz, ez a magyar kultúra része" LótúróT. NEM a magyar kultura része. Ez az orbanisztán megszállott idióták vannak hozzászokva, ez az ő kulturájuk, és ha nem szavaztak volna OVre a külföldiek, akkor talán végre leválthattuk volna ezt a barmot. Ezért is nyal erdélyi seggeket, nélkülük és a többi környéken lakó kolbászért (templomért, focipályáért, stb) szavazók nélkül végre kidobhattuk volna az ország éléről. Mondjuk az se ártana, ha az ellenzék, aki meszavaztatta, ki legyen az ellenfele, azt tette volna meg, akit az ország nem ovihívői megszavaztak, ha már homár, és nem kellett volna arra az undorító töketlen pöcsre szavaznom, hogy ha nem ovit akarom...
Én általában egyetértek Ernoe-vel, de most épp abba akadtam bele, amit te is kifogásoltál. Szóval, ha a hozzászólásodat beillesztenénk Ernoe-ébe, a magyar kultúra része helyére, az úgy nekem tökéletesen bejönne. Ami MZP-t illeti, sokáig pártoltam, de a választás utáni viselkedése után már én sem teszem.
Még valamit, "nyelvében él a nemzet". Tisztelem azokat a nem magyarországi magyarokat, akik óvják és ápolják a kultúrájukat, nyelvüket. Helyeslem, hogy az anyaország támogatja őket, még akkor is, ha itthon is nagy szükség lenne az adóforintjainkra. De csak az anyanyelv megóvását, magyar nyelvű újság- és könyvkiadást, színjátszást támogatnám. Felháborítónak tartom, hogy a pénzünket stadionokra, hokipályákra, templomokra stb. szórják el, de sajnos, amíg Orbán diktál, ez így lesz. Még egy idézet: gyáva népnek nincs hazája.
Biztos vagyok benne, hogy sokan szavaztak Orbánékra a hazugságaik és a mesterségesen felkorbácsolt félelmek miatt, ahogy 2018-ban és 2014-ben is.
Sajnálatos, hogy rengetegen támogatták a leginkább rászorulók közül, akikre most az a sors vár, hogy megfagynak, éheznek, nem kapnak megfelelő orvosi, kórházi ellátást. Ha valaki számon tartaná, hogy milyen korosztályból, milyen anyagi helyzetben lévők fognak a következő évben "elhullani", biztosra veszem, hogy a feltételezésem beigazolódna. Ami szintén tragikus, hogy ezeknek az orbánszavazóknak nagy része - hála a korcs orbánmédiának - mindenért az EU-t, az USÁ-t és az ukránokat fogja okolni, nem Orbánék aljasságát, lopását, korrupcióját, pénzszórását, különutas politikáját, a szövetségeseinkkel való hadakozást, rossz - a gazdagokat támogató - gazdaságpolitikáját, Putyin háborúját, stb.
 
De csak az anyanyelv megóvását, magyar nyelvű újság- és könyvkiadást, színjátszást támogatnám. Felháborítónak tartom, hogy a pénzünket stadionokra, hokipályákra, templomokra stb. szórják el,
szerintem a sportnak legalább akkora közzösség összetartó szerepe van mint egy színháznak. Ami összetartja a közösséget azt érdemes támogatni. Arról valóba érdemes lenne vitatkozni az ilyesmi pénzszórás vagy befektetés. Mennyira káros, hogy Marosvásárhelyen a lakossg több mint 40% -a azt vallja, hogy magyar, vagy Nagyváradon 23% és így tovább.
de sajnos, amíg Orbán diktál, ez így lesz. Még egy idézet: gyáva népnek nincs hazája.
itt is érdemes lenne kitárgyani a nemzet újraegyesítése, a külföldre szakadtak visszahonosítása, a leszármazottaiknak pedig a magyar állampolgárság megadása mennyire gyáva tett.
Biztos vagyok benne, hogy sokan szavaztak Orbánékra a hazugságaik és a mesterségesen felkorbácsolt félelmek miatt,
szerintem kormányzati ciklusokon át nem lehet folyamatosan hazudni és a vezetést is megőrizni.
 
Határolódjon el az RMDSZ Orbán Viktor beszédétől vagy lépjen ki a bukaresti kormányból, követelik egyre többen Romániában. A román sajtó a bőkezű magyarországi támogatások kedvezményezettjeit kezdte firtatni.

Lesz egy „tisztázó beszélgetés” a kormánykoalícióban Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiről, jelentette be Nicolae Ciuca román miniszterelnök egy sajtótájékoztatón kedd este, arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a véleménye Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes állásfoglalásairól ebben a kérdésben.

A magyar kormányfő tusnádfürdői beszéde elhangzása, július 23-a óta lázban tartja a román politikát és sajtót, uralja a hírtelevíziók vitaműsorait. Nem véletlenül. A magyar miniszterelnök a szomszédos ország területét használta döbbenetes, rasszista fajelméleti fejtegetéseihez, Európa és Nyugat ellenes, Putyin háborúját mosdató érveléséhez. Mindehhez asszisztált a román kormány egyik pártja, az RMDSZ több magasrangú tisztségviselője, köztük a miniszterelnök-helyettes és mindhárom rmdszes miniszter.
Bár a koalíciós pártelnökök és maga a kormányfő is külön-külön bírálták Orbán beszédét valamint Kelemen Hunor állásfoglalását, a tusványosi szabadegyetem óta még nem került sor koalíciós egyeztetésre.

A koalíciós partnerek eddig nem kérték az RMDSZ kilépését a kormányból, Klaus Johannis államfő is, „csak” arra szólította fel a magyar érdekképviseletet, hogy tisztázza az álláspontját a magyar kormányfő szerinte fajelméletre épülő kijelentéseiről, de kisebb pártok és több román véleményvezér egyértelműen azt az álláspontot képviseli, hogy az RMDSZ-nek távoznia kell a kormányból, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesnek pedig becsületbeli kötelessége lenne a lemondás.
Kelemen nemcsak azzal vívta ki a román média nemtetszését, hogy (különben első alkalommal) személyesen is részt vett a tusnádfürdői szabadegyetemen és ott Varga Judit igazságügyi miniszterrel közös fellépésében a magyar kormány EU-ellenes sztereotípiáit visszhangozta, hanem elsősorban utólagos Orbán-mosdatásával is.


Először a maszol.ro kolozsvári portálnak – amely az RMDSZ házilapja, egyik alapítványának a tulajdona - azt mondta, jó ideje személyesen ismeri a magyar kormányfőt, ezért ki meri jelenteni, hogy „Orbánban egy cseppnyi rasszizmus nincsen”. Hozzátette, a magyar miniszterelnök kijelentéseit a kontextusában kell értelmezni, nem pedig kiragadni onnan. Ha a szövegkörnyezetből kiragadunk egy mondatot, akkor bárkinél szinte bármit be lehet bizonyítani, „én Platónnál is találok olyan mondatokat, hogy ha kiveszem a kontextusból, egyetlenegy ugrással bebizonyítom, hogy milyen rasszista vagy fasiszta volt ez a Platón”.- mondta Kelemen, (aki azóta is adósa a filozófiát kedvelőknek azzal, hogy bemutatja azokat a bizonyos platóni mondatokat). A sokasodó számonkérések hatására pedig később az Agerpres nemzeti hírügynökségnek úgy reagált: értelmetlen azt magyarázni, ki miért tapsol egy rendezvényen és természetesnek nevezte, hogy „egy tusványosihoz hasonló eseményen akkor is tapsolsz, ha egyetértettél, akkor is, ha nem”. Kelemen álláspontja szerint nincs ok koalíciós válságra sem, hiszen az RMDSZ nem szegte meg a koalíciós szerződést, eleget tett vállalásainak, egyértelműen, kezdettől elítélte az orosz agressziót. Mindez igaz is, csakhogy Orbán tusnádi beszédétől nem hajlandó elhatárolódni az RMDSZ, amit pártként következmények nélkül megtehet, a román kormány tagjaként viszont aligha.


Kelemen nem volt jelen Orbán beszédén, de az RMDSZ vezérkar tetemes hányada, köztük Tánczos Barna környezetvédelmi ott tapsolt lelkesen az első sorban.
A román nem nacionalista, mértékadó média mindeddig sohasem követelte az RMDSZ távoltartását a kormányzattól, sőt, támogatta azt, a magyarországi támogatásokat sem piszkálgatta, de Orbán tusványosi szereplése óta mindez megváltozott. Ez volt ugyanis az utolsó csepp a pohárban - a 2020. decemberi választások óta az újra kormányra kerülő magyar érdekképviselet ugyanis már nem az egykori EU-párti szemléletet, a progresszivitást, hanem az Orbán-kormány zavaros eszméit képviseli a román kormányban.
Már az döbbenetet váltott ki, hogy a bukaresti kormánykoalíciós tárgyalások befejezése után Kelemen azonnal Budapestre repült Orbánnal egyeztetni. Majd miután RMDSZ képviselők beterjesztették a parlamentbe a lekoppintott magyar „gyermekvédelmi törvény” román változatát, a román demokratikus média, a helyiek, a Szabad Európa és a Deutche Welle és a Radio France International román szerkesztőségei egyaránt elkezdtek arról cikkezni, hogy az RMDSZ „orbanizálja” Romániát.
Noha évek óta köztudott, csak most figyeltek fel arra is, hogy RMDSZ vezetők által fémjelzett alapítványok kapnak kiugróan magas budapesti támogatást.
A g4media portál szerdán arról cikkezett, hogy a Kelemen szülőfalujában, Csíkkarcfalván létrehozott hokiakadémiát működtető Mens Sana alapítvány elnöke Tánczos Barna miniszter, aki mostanában leginkább csak „No comment” miniszterként jelenik meg a román médiában.

Tánczosból ennyit sikerült kihúzni az Orbán beszéd kapcsán, miközben az általa vezetett alapítvány 925 millió forintot kapott arra, hogy intervenció kardiológiai központot hozzanak létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A hírt ugyan még az Orbán –beszéd előtt, július 20-án jelentette be a kormány, a hokiakadémia sem most jött létre, hanem 2016-ban, a nagy RMDSZ-Fidesz kibékülés és összeborulás után, az sem volt titok, hogy Kelemen ezer lelket sem számláló szülőfalujában, de eddig ez nem foglalkoztatta a román médiát.
Hogy mi lesz a koalíciós egyeztetés eredménye, az nem borítékolható előre. Annyi azonban megkockáztatható, hogy az RMDSZ nem fog elhatárolódni Orbán Viktortól, akkor sem, ha ez kormányzati pozícióiba kerül. Márpedig a magyar kormány támogatása bármennyire magas, az erdélyi magyar közösségek mindennapjait meghatározó fejlesztésekhez kevés. Hoki és fociakadémiákkal, focistadionokkal, templomfelújításokkal és luxusszállodákkal, - sőt a kifejezetten hasznos óvoda és bölcsőde programmal sem - nem lehet szülőföldjén megtartani egy apadó kisebbségi közösséget. Az RMDSZ pedig a továbbiakban már nem az a minden román párt által körbeudvarolt potenciális partner, mert uniós imidzse is romlik Orbán Viktor eszközeként.

Csatolás megtekintése 1873148
*
Ha a románok úgy érzik, szükségük van o.v. papolására, fizessenek a cirkuszaiért, amit évente ott rendez. Eleve milyen jogon osztja más országban az észt. Bezzeg itthon, itt ahol élek, valaha tótok éltek. Nem szorgalmazta, hogy a nyelvüket tovább adják. Esetleg a helyi iskolákban ilyen jellegű oktatás lett volna. A többiről nem is szólva...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,792
Tagok
615,333
Legújabb tagunk
canoon
Oldal tetejére