Erdő Péter: Az egyház nem jótékonysági szervezet

A plébániai közösségek megújulásáról, az egyházi szociális intézmények bürokratikus terheiről, az idősek és a romák helyzetéről is beszélt az esztergom-budapesti érsek.

Erdő Péter bíboros az MTI-nek karácsony alkalmából adott interjúban hangsúlyozta: karácsonykor nemcsak egy gyermek születésére emlékezünk, hanem a megtestesülés titkát ünnepeljük. Isten emberré lett, közösséget vállalt az emberiséggel, és ezzel "minket is feljogosít arra, hogy ezentúl más szemmel nézzünk egymásra, hiszen a másik emberben is Jézus Krisztussal találkozunk".

Ezt az összetartozást az ember leginkább a családja, szerettei körében tudja átérezni, de az otthon falain messze túlmutató üzenete van. A bíboros fontosnak nevezte, hogy a templomok, plébániák ne csak szolgáltató helyek legyenek, hanem a "tanúságtétel és a meghívó szeretet közösségei".

Szólt arról: a plébániák megújulása az egyik legfontosabb feladat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve. E megújulási folyamat első lépése az önvizsgálat, és sok összetevője van az egyházzenén, a beszédeken keresztül akár olyan külső, fizikai feltételek megteremtésén át, mint a fűtés, a világítás vagy a hangosítás.

Ugyanilyen fontos, hogy a templomba betérő ember érezze, hogy "nem egy műsorra ül be, hanem egy közösség életébe kapcsolódik bele" - mondta a bíboros.

Erdő Péter arról is beszélt: az egyház küldetéséhez a kezdetektől hozzátartozott a szegények, elesettek segítése. Ebben a munkában az önkéntesek szolgálata mellett szükség van olyan professzionális szervezetekre, mint például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vagy a Katolikus Karitász.

Kitért arra: időről időre változik, hogy egy-egy kormány milyen területen tart igényt az egyház szerepvállalására a társadalom életében, mit vár el, mit szeretne és milyen feltételek mellett. "Mi azonban nem jótékonysági szervezet, nem NGO vagyunk, hanem alapvetően Jézus Krisztusban hívő közösség", amelynek "sajátos értéke a hitre épülő, önzetlen segítségnyújtás".

Az egyházi szociális intézmények sokat szenvednek a bürokratikus terhektől. Közép-Kelet-Európában ugyanis "nyugati szinten szervezett és kifinomult szabályozás van nyugati szintű finanszírozás és gazdasági feltételek nélkül" - mondta.

Megjegyezte, hogy ez független a napi politikától, hiszen ezer éve is így volt, és abból adódik, hogy az "egész régió a Nyugathoz való állandó alkalmazkodási kényszerhelyzetben van".

A túlszabályozottság olyan kihívások elé állítja az egyházi intézményeket, amelyeknek pusztán önzetlen, nagylelkű segítőkészségből nem tudnak megfelelni. Az intézmények ezért szakapparátus alkalmazására kényszerülnek, akiket meg kell fizetniük, ha pedig erre nem képesek, akkor vagy munkaerőhiányuk lesz, vagy szemet kell hunyniuk az alkalmazott munkaerő hiányosságai fölött.

Az egyházi intézményvezetők nehéz, "érzékenységet és állandó odafigyelést kívánó feladata", hogy a "hitbeli meggyőződést, a személyes áldozatvállalást és eltökéltséget" összeegyeztessék a gyakran változó intézményi szabályozással - mondta a bíboros.

Hozzátette: egyes, a szociális szférában szolgáló szerzetesi közösségek ezért nem vállalnak intézményfenntartást. Teréz anya nővéreinek a küldetése például egyértelműen a személyes önzetlenségen és áldozatvállaláson alapul. A nővérek igen aktívak Budapesten is a hajléktalan-ellátásban, de rendi szabályaik tiltják, hogy - akár az állam által finanszírozott - intézményeket működtessenek, mert úgy gondolják, a bürokratikus előírásoknak megfelelni kénytelen intézmények fenntartása elidegenítené őket "spontán, személyes küldetésüktől".

Erdő Péter a magyar társadalom elöregedéséről azt mondta: Magyarországon fél évszázados folyamat vezetett a mai demográfiai helyzethez, és ha az elmúlt időszakban javultak is a születési arányszámok, nagyon sok időnek kell még eltelnie, hogy megforduljon a fiatalok és az idősek aránya. Jelenleg nagyon sok az egyedülálló idős ember, a fiatalok közül pedig sokan - éppen a jobban képzett, dinamikusabb emberek - külföldön keresnek munkát, tovább növelve az elmagányosodott öregek arányát.

Ezt a helyzetet nem lehet egyszerűen nagyobb finanszírozással feloldani. Az idősellátás szerkezetében és az emberi kapcsolatrendszerben megújulásra, szemléletváltásra van szükség, de ez sem biztos, hogy gyors eredményhez vezet.

A bíboros beszélt a romák helyzetéről is. Felidézte: a rendszerváltásig 87 százalékuknak volt munkahelye. Természetesen messze nem volt tökéletes a helyzetük, hiszen sokszor a családjuktól távol, az ország másik végében kaptak munkát. Sokan emlékeznek az ingázókat hétvégente szállító fekete vonatokra. A munka világán keresztül mégis megindult a romák egyfajta integrációja.

A rendszerváltozás, a privatizáció után az új tulajdonosok elsőként a szakképzetlen munkaerőtől váltak meg, így egész régiók és a romák többsége is munkanélkülivé vált.

Az utóbbi években nagyon komoly erőfeszítések eredményeként emelkedett ugyan a romák foglalkoztatottsága, de még mindig nem éri el az 50 százalékot. A közmunka egy lépés a munka világába való visszatérés felé, ugyanakkor az is látszik, milyen nehéz feladat az új gazdasági szisztémában megtalálni a romák felemelkedésének útját - mondta.

Kifejtette, természetesen fontos az oktatás, a képzés, hiszen ettől függ, hogy később ki milyen munkát talál magának. Ugyanakkor mindig voltak és ma is vannak olyan idősek, betegek, fogyatékkal élők, akik a legnagyobb igyekezetük mellett sem képesek dolgozni. Tehát "két part között, óvatosan kell hajózni", hiszen egyfelől valóban fontos a munka világán keresztül integrálni, másfelől azonban azokat is segíteni kell, akiknek nincs lehetőségük munkát vállalni - tette hozzá Erdő Péter.

image.aspx
 
Pedig lekaphatnád magadról a díszes göncödet, és beállhatnál ételt osztani, ha már annyira hiszel Jézusban!

Hasonlót akartam mondani én is.
Erdő Péter cserélhetne foglalkozást Böjte Csabával
Böjte Csaba erdélyi ferences testvér Keresztény tanösvény címmel negyvenrészes videósorozatot indított szeptember 15-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében.
Keresztény tanösvény

 
Utoljára módosítva:
Hm....menjenek a betegek és az öregek is dolgozni alakul ez.

pedig elég világosan beszél:
"Mi azonban nem jótékonysági szervezet, nem NGO vagyunk, hanem alapvetően Jézus Krisztusban hívő közösség".

szerinted az egyház és a jótékonysági intézet ugyanaz?
 
Beer puspok ,Hodasz atya van azert kirivo veletlen akik segitenek a szegenyeken.
Gyurcsanyt is ide lehet sorolni , nem csak mert nem veszi fel a fizeteset hanem jotekonysagra forditja hanem mert minden evben tobbszor elen jar a elemiszer osztasba.
 
hogy a magyar katolikus egyház nem NGO (Non-governmental organization)
azzal nem árult el újat a piros-szoknyás főpap. Az "N-et" nyugodtan el lehet hagyni.
-
kuncse-jpg.1585518

-
 
Kész szerencse, hogy jó sokan vannak magyarországi egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek .... igaz nincsenek ezrével mint az NGO -k.
Ha már szóba kerültek az NGO -k, ezek az NGO -k is inkább a migráció szervezésével foglalkoznak, itt van például egy friss hírdetés ( menedek.hu/ ) nem tudni ki a finanszírozó, jól fizető állásokkal
migrans.png

  • versenyképes bér
  • támogató csapat
  • izgalmas és inspiráló szakmai közeg
  • fejlődési lehetőség
 
Utoljára módosítva:
Kész szerencse, hogy jó sokan vannak magyarországi egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek .... igaz nincsenek ezrével mint az NGO -k.
Ha már szóba kerültek az NGO -k, ezek az NGO -k is inkább a migráció szervezésével foglalkoznak, itt van például egy friss hírdetés ( menedek.hu/ ) nem tudni ki a finanszírozó, jól fizető állásokkal
migrans.png


  • versenyképes bér
    támogató csapat
    izgalmas és inspiráló szakmai közeg
    fejlődési lehetőség

Akkor ügye jók voltak az NGO-k amikor az ’56-os szabadságharc idején söt a vasfüggöny leomlása után is emberek száz-ezreinek segített - például a Vöröskereszt - a menekülésnél, az új hazára találásnál, az otthon maradottak élelmiszerrel, orvossággal való ellátásánál, a külföldre menekült családok egyesítése vagy hazatérni akarok visszatérése érdekében.
-
Sokan abból a generációzol, akkor láttak életükben előszór tisztességesen becsomagolt élelmiszert, csokoládét, margarint... a vörös-keresztes csomagokból.
-
Biztos nem sértődsz meg ha azt kívánom neked, hogy forduljon a helyzet és álljál te ott ahol ma a rászorulók,
és kapjál annyi megértést a világtól mint amit most te velük szemben viseltetsz.
-
Neked fogalmad sincs miről beszélsz. Az NGO-k nélkül az idős édesanyád, a szomszédod beleesne gödörbe, nem tudná megvenni magának a szemüveget, vagy számos krónikus beteg élete egy nyomor lenne, de mondhatom, hogy a nemzeti értékek nagy része is ápolatlanul maradna...
-
Ha jól tudom a CÖF is NGO-nak titulálja magát, holott kormányprogramot hajt végre.

Csak úgy ízelítőül barátom néhány magyar civil szervezet. Ebböl mennyi foglalkozik menekültekkel?
Magyarországon a menekültek bármi nemű támogatása büntetendő cselekmény,
hát még ha kihúznád öket a tengerből.
-
A magyar kormány egy erkölcsi Desaster. Nem véletlen kapkod ide-oda és reparál keresztény kápolnákat közel keleten, de ezzel nem tudja helyrehozni azt a kárt amit okozott. Orbánnak az embertelenség kabinetjében fognak vaksz-figurát állítani.
-
Itt megtalálod a "kölföldröl támogatott magyar civil szervezeteket" az adószámukkal.
Olvassál már bele és nézd meg mennyi foglalkozik ebből menekültekkel?
-
Téged Pavlov kutyájaként kondicionáltak arra, hogy "NGO=Nem jó" de elgondolkodtál már azon mi lenne ha nem lennének ilyen önkéntes szervezetek?
 
Téged Pavlov kutyájaként kondicionáltak arra, hogy "NGO=Nem jó" de elgondolkodtál már azon mi lenne ha nem lennének ilyen önkéntes szervezetek?
miből gondolod, hogy nekem bajom lenne a külföldről pénzelt , politikával foglalkozó NGO szervezetekkel? elvégre amelyiket belinkeltem az is jól fizet "versenyképes bérrel" keresei a tagokat ... az általad említett vizitaxi szervezetek is jól keresnek, nélkülök a líbiai embercsempészek sem tudnának megélni, nem olcsó a hajók bérlése sem. Óriási bizniszről van szó, csak Irakból, Szíriábol micsoda mennyiségü rabolt műkincset kellett kicsempészni (úgy mellesleg).
Itt megtalálod a "kölföldröl támogatott magyar civil szervezeteket" az adószámukkal.
Olvassál már bele és nézd meg mennyi foglalkozik ebből menekültekkel?
lényegtelen hány ezer NGO működik Magyarországon, a brüsszelieknek csak egy-két "megbízható" NGO jelentése számít, a többi véleménye nem kell nekik.
 
Utoljára módosítva:
--
upload_2019-12-25_14-18-52-jpeg.1711261

Kérjük templomunk híveit,hogy a templomon belül és annak környezetében ne támogassák a templomot se a perselyezőket.
Köszönjük
Ui:_Legyen mindenki önző és másokkal ne törődjön(Jézus)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,622
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére