Európában dobbant a kanadai kannabisz-óriás

Európai terjeszkedésbe kezd az orvosi kannabisz termékeket gyártó kanadai óriás, az Aphria, amely ezzel a jól jövedelmező bővüléssel tornázná fel bevételeit. Még az idén megjelennek például a lengyel piacon is.


A globális kannabisz-piac egyik kulcsjátékosaként több mint 5 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkező Aphria a Marketwatch cikke szerint hamarosan egyesül egyik kisebb (de még így is 3,5 milliárd dollárosra becsült) riválisával, a szintén kanadai Tilray-jel;


ezzel – bevétel alapján – a világ legnagyobb kannabisz-vállalata jön létre.

Az Aphria CEO-ja, Irwin Simon szerint a jól jövedelmező, európai kannabisz-megállapodások kulcsszerepet játszanak az amerikai piac későbbi meghódításában, egyben pedig stabilizálják a vállalat mérlegét. Bár az Egyesült Államokhoz hasonlóan egyelőre Európában sem engedélyezték a rekreációs kannabiszfogyasztást, az 500 milliós EU-piac, illetve Nagy-Britannia így is jó perspektívát kínál.


A Tilray-jel való egyesülés után az Aphria Európán belül a brit, a svéd, a lengyel és a luxemburgi piacon jelenik majd meg, de Kínában is terjeszkednek, Indiával pedig már zajlanak a tárgyalások. A Tilray honlapján található információk szerint ők voltak az első olyan vállalat, amely legálisan exportált orvosi kannabiszt Észak-Amerikából Európába. Ezenkívül a portugál kormánnyal kötött licenszmegállapodás értelmében nagy területen termelnek is a dél-európai országban, innen látják el orvosi termékekkel az EU piacát. Európában az Aphria-Tilray egyesülést követően legkorábban néhány héten belül kezdődhet az expanzió, ekkor kezdődik a luxemburgi forgalmazás, míg Lengyelországban várhatóan a harmadik negyedévben lépnek piacra.


A Marketwatch szerint bár Európában és Ázsiában illegális a rekreációs célú kannabiszfogyasztás,


a cégek addig is gyógyászati célú kannabiszt adnak el, jóval magasabb áron, mint az Egyesült Államokban vagy Kanadában.

Kínával egy olyan forgalmazási megállapodást kötöttek, amely CBD-tartalmú (kannabidiol, amely a kenderben és virágaztában található, nem pszichoaktív kannabinoid molekula – a szerk.) wellness-termékekre vonatkozik, és hasonló megállapodás készül Indiával is.


crystalweed-cannabis-rLR4smahG2Q-unsplash-640x427.jpg

A CBD a kender kannabinoid hatóanyaga, nem pszichoaktív, számos kutatás foglalkozott pozitív élettani hatásaival. Fotó: Unsplash // Chrystalweed

Persze azért nemcsak Európában és Ázsiában, hanem az Egyesült Államokban is bombaüzlet lehet a kannabisz, az USA-ban egyre erősödnek az országos szintű legalizálást követelő hangok; eddig összesen 16 államban, legutóbb Virginiában tették törvényessé a marihuána-fogyasztást. Déli szomszédjuknál,


Mexikóban várhatóan még áprilisban országosan is legalizálják a rekreációs célú kannabisz-fogyasztást, ezzel a Föld legnépesebb országa lehetnek, ahol ezt engedélyezik.

A hírre, valamint az egy hónapja bejelentett amerikai gigamentőcsomag hírére nagyot raliztak a Nasdaq-on a kannabiszcégek papírjai, köztük a Nasdaq-on jegyzett Aphria és Tilray is. Az amerikai kontinensen egyébként jelenleg Kanadában és Uruguayban legális a rekreációs célú kannabiszfogyasztás. Irwin Simon szerint Európa az Egyesült Államoknál több szempontból is progresszívebb az engedélyezés tekintetében, és „sokat tanulhatunk Európától, mielőtt majd végül az USA is eljut a legalizálásig”. Európában Hollandia mellett Ausztriában, Olaszországban és Portugáliában sem számít bűncselekménynek a rekreációs célú kannabiszfogyasztás.

cannabis.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Zsengi wrote on doki104's profile.
Kedves Doki!

Ajánlom figyelmedbe a szabályzatot!


Köszönöm
Sziasztok!Keresném a Korall együttes Sötét hajó c. dalát,és az Eddától a Nevesincs lányt.Köszönöm!
vorosmart wrote on sziporka78's profile.
Köszönöm szépen az új fordítást, jó hétvégém lesz.
V.Márti wrote on sziporka78's profile.
Szia! Hálásan köszönöm a munkáidat és ezt a mostanit is!
Pityesz46 wrote on Sz László's profile.
Köszönöm a gyors segítséged hálás vagyok érte.

Statisztikák

Témák
37,250
Üzenet
4,573,417
Tagok
601,096
Legújabb tagunk
etulebez
Oldal tetejére