Európában dobbant a kanadai kannabisz-óriás

Európai terjeszkedésbe kezd az orvosi kannabisz termékeket gyártó kanadai óriás, az Aphria, amely ezzel a jól jövedelmező bővüléssel tornázná fel bevételeit. Még az idén megjelennek például a lengyel piacon is.


A globális kannabisz-piac egyik kulcsjátékosaként több mint 5 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkező Aphria a Marketwatch cikke szerint hamarosan egyesül egyik kisebb (de még így is 3,5 milliárd dollárosra becsült) riválisával, a szintén kanadai Tilray-jel;


ezzel – bevétel alapján – a világ legnagyobb kannabisz-vállalata jön létre.

Az Aphria CEO-ja, Irwin Simon szerint a jól jövedelmező, európai kannabisz-megállapodások kulcsszerepet játszanak az amerikai piac későbbi meghódításában, egyben pedig stabilizálják a vállalat mérlegét. Bár az Egyesült Államokhoz hasonlóan egyelőre Európában sem engedélyezték a rekreációs kannabiszfogyasztást, az 500 milliós EU-piac, illetve Nagy-Britannia így is jó perspektívát kínál.


A Tilray-jel való egyesülés után az Aphria Európán belül a brit, a svéd, a lengyel és a luxemburgi piacon jelenik majd meg, de Kínában is terjeszkednek, Indiával pedig már zajlanak a tárgyalások. A Tilray honlapján található információk szerint ők voltak az első olyan vállalat, amely legálisan exportált orvosi kannabiszt Észak-Amerikából Európába. Ezenkívül a portugál kormánnyal kötött licenszmegállapodás értelmében nagy területen termelnek is a dél-európai országban, innen látják el orvosi termékekkel az EU piacát. Európában az Aphria-Tilray egyesülést követően legkorábban néhány héten belül kezdődhet az expanzió, ekkor kezdődik a luxemburgi forgalmazás, míg Lengyelországban várhatóan a harmadik negyedévben lépnek piacra.


A Marketwatch szerint bár Európában és Ázsiában illegális a rekreációs célú kannabiszfogyasztás,


a cégek addig is gyógyászati célú kannabiszt adnak el, jóval magasabb áron, mint az Egyesült Államokban vagy Kanadában.

Kínával egy olyan forgalmazási megállapodást kötöttek, amely CBD-tartalmú (kannabidiol, amely a kenderben és virágaztában található, nem pszichoaktív kannabinoid molekula – a szerk.) wellness-termékekre vonatkozik, és hasonló megállapodás készül Indiával is.


crystalweed-cannabis-rLR4smahG2Q-unsplash-640x427.jpg

A CBD a kender kannabinoid hatóanyaga, nem pszichoaktív, számos kutatás foglalkozott pozitív élettani hatásaival. Fotó: Unsplash // Chrystalweed

Persze azért nemcsak Európában és Ázsiában, hanem az Egyesült Államokban is bombaüzlet lehet a kannabisz, az USA-ban egyre erősödnek az országos szintű legalizálást követelő hangok; eddig összesen 16 államban, legutóbb Virginiában tették törvényessé a marihuána-fogyasztást. Déli szomszédjuknál,


Mexikóban várhatóan még áprilisban országosan is legalizálják a rekreációs célú kannabisz-fogyasztást, ezzel a Föld legnépesebb országa lehetnek, ahol ezt engedélyezik.

A hírre, valamint az egy hónapja bejelentett amerikai gigamentőcsomag hírére nagyot raliztak a Nasdaq-on a kannabiszcégek papírjai, köztük a Nasdaq-on jegyzett Aphria és Tilray is. Az amerikai kontinensen egyébként jelenleg Kanadában és Uruguayban legális a rekreációs célú kannabiszfogyasztás. Irwin Simon szerint Európa az Egyesült Államoknál több szempontból is progresszívebb az engedélyezés tekintetében, és „sokat tanulhatunk Európától, mielőtt majd végül az USA is eljut a legalizálásig”. Európában Hollandia mellett Ausztriában, Olaszországban és Portugáliában sem számít bűncselekménynek a rekreációs célú kannabiszfogyasztás.

cannabis.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Szalay Lenke Mogyoró sorozatát szeretném letölteni. Köszi előre is!
Sziasztok! Keresem Debra Lobato Brothers sisters and special needs könyvét, angolul vagy ha valakinek meglenne magyarul még szuperebb lenne:) Online formában érdekelne elsősorban. Köszönöm!
Kicsichi wrote on Ajuda67's profile.
Helló, megint. Keresem J R Ward Örökség sorozatának fordítását. Ha valaki tudja hol találom, légyszi árulja el. Előre is köszönöm.
D
DE. Andi wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta kérem a fiókom törlését. Köszönöm!
benudori wrote on szjucus2's profile.
Szia!
Szeretném elkérni a English Plus 2 Second edition teszteket.
Előre is köszönöm!

Heni

Statisztikák

Témák
36,460
Üzenet
4,400,164
Tagok
591,267
Legújabb tagunk
Moldván Gyöngyvér
Oldal tetejére