Hírek Ez okozhatta Suhajda Szilárd tragédiáját a barátja, Klein Dávid hegymászó szerint

Nem féltette egykori mászótársát, mert szerinte alaposan felkészült.

Jóbarátja, Klein Dávid is gyászolja Suhajda Szilárdot. A 48 éves magashegyi mászó szerint felelőtlenség lenne bármit állítani Suhajda Szilárd tragédiája kapcsán, de az biztos, hogy a barátja sokáig volt oxigénpalack nélkül egy olyan területen, ami életveszélyes.


Klein Dávid

Klein Dávid (balra) és Suhajda Szilárd a K2 csúcsára való indulás előtt 2019-ben – Fotó: MTI/Mohai Balázs

Olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála. Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot” – nyilatkozta a Ripostnak.
Suhajda Szilárd

Családja kérésére a hegyen marad Suhajda Szilárd holtteste



Klein Dávid nem tartja kizártnak, hogy egykori mászótársa az ödémás állapotában rossz megoldást választott: “Előfordulhatott, hogy a biztosítását rosszul helyezte be az új, állandóra rögzített kötélszakaszba, és emiatt kicsúszott vagy ödémás állapotában elnézte, elvétette a kapcsolódás-csere műveletét. (…) Látták őt, amint a hegyi mászókötéltől lejjebb tűnt fel az alakja, és igencsak kimerültnek tűnt. Hogy ezt követően zuhant vagy csúszott le a 2. számú állomás felé, erről nem kaptam pontos információt. (…) Én a lecsúszásra következtetnék“.


Klein arról is beszélt a bulvárlapnak, hogy tudott Suhajda Mount Everest-tervéről: “Legalább egy-másfél éves előkészületről lehetett szó, és egyáltalán nem féltettem őt“.

F.C.

1685373000284.png
 
“Egy férfinak azt kell tennie, amit egy férfinak tennie kell”
John Wayne (Ringo, 1939)
 
Utoljára módosítva:
Nem értem, hogy egy aránylag ismeretlen hegymászóbol miért csináltak pár nap alatt hőst.
Ha nem halt volna meg, a benfektesek kivételévell senkit sem érdekelne, vagy “ettőlnemleszolcsóbbakenyér” mondással elintéznék.
Kell a szenzáció állandóan.
Kicsiben is lehetne nagydobra verjük.
2-3 hetet megél.
A törökországi földrengés 2-3 hónapig műsoron volt.
 

Nem elég felmenni a hegyre – pakisztáni hegymászó az Indexnek​

Ez a pakisztáni fickó amit nyilatkozott tegnap az indexnek, az mindent elmond arról, ő miért tért vissza, Suhajda meg miért nem. Pár nappal később indult, megjárta szintén palack nélkül oda-vissza, épségben.
Pár dolog, csak tőmondatokban, jórészt azt igazolja amit tegnap írtam:
1. Ő csak 25 éves, nem 41, mint Suhajda volt. Azt hiszem ehhez nem kell komment, aki már elmúlt 40, az vesse össze magát 25 éves önmagával.
2.a. "Amióta az eszemet tudom, kirándulok, túrázom, mászom, pakisztáni hegyek között nőttem fel." No, Pakisztánban igen magas hegyek is vannak, felmenői sok-sok generáció óta ott élnek, jobb a genetikája, mint egy alföldi srácnak, akinek meg felmenői itt élnek.
2.b. Gyerek - és ifjúkorában már a hegyeket járta, olyan előnyt szerzett, hol lehet ezt bármennyi tengerszinten végzett edzéssel pótolni? Sehogy.
3. "Készítettem néhány fotót, aztán elindultam lefelé. A laikusok sokszor erről feledkeznek meg: nem elég felmenni a hegyre. Ereszkedés közben többször én is azon kaptam magam, hogy alszom. Pedig már nem volt olyan jó az idő, aki ködös-szeles időben nem elég koncentrált, odaveszhet.”
Na, a visszatérésre a fiatal, 25 éves pakisztáni gondolt, a tapasztalt 41 éves Suhajda meg nem? Uis. már felfelé is olyan lassan vánszorgott, hogy sansza nem volt visszatérni.
4. " „Nehéz megmondani, pontosan mi történt, de alighanem a magashegyi agyödéma okozta a vesztét, büntetlenül nem lehet abban a magasságban a tervezettnél jóval hosszabb időt eltölteni” – tette hozzá."
No igen, a nem megfelelő erőnlét miatti lassú a felmenetel, túl sokat volt a halálzónában. Ezért is tanácsolták itthonról neki, fogduljon vissza.
5. "Hangsúlyozta, hogy nem véletlenül indul 8000 méternél a halálzóna, de 8700 méter felett azon belül is egy másik világ kezdődik, az pedig egyetlen más hegy megmászásával sem modellezhető, hiszen a K2 is „csak” 8611 méter."
Ez mit jelent? Hacsak nem végzett sok terheléses edzést valamilyen légritkított atmoszferikus kamrában (biztos nem, mert azt megírták volna), akkor nem tudta mi vár fenn rá. Ez nem felel meg a megfelelő felkészülés kritériumainak.

Persze meg is dícsérte, jó erőben lévőnek TÜNT, megfelelően felkészült. Ja, ez relativ biztos igaz volt, de ahogy az 5000-10000 magyar rekordjára a világrekorder ráver 2 teljes kört akár, úgy az ő hazai szinten szuper felkészültsége és edzettsége nagyon kevés volt az ide szükséges abszolút edzettséghez.
 
"Mindazok, akik dicsőségesen buktak el – egy Raleigh, egy Cervantes, egy Chatterton, egy Camoens, egy Blake, egy Claverhouse, egy Lovelace, egy Alkibiádész, egy Parnell – vagy akár a névtelen matróz, aki habozás nélkül fuldokló társa után ugrik, de nem tudja kimenteni, hanem maga is a tengerbe vész: az ilyen emberek sorsa érdekel bennünket igazán. Legalábbis így vélekednek azok, akiknek maguknak is van fantáziájuk, és így könnyen ugyanarra a sorsra juthatnak, mint hőseik, az elbukottak."
CUNNINGHAME-GRAHAM

a sok idealista, és mondjuk ide alig passzoló idézet után olvasd el ezt: https://www.mozgasvilag.hu/hegymasz...o-aki-elso-nokent-maszta-meg-a-14-nyolcezrest

tele van a hegymászóvilág és a nagy teljesítményei véletlen tévedéssel vagy tudatos csalással, és annyira védik sokan csalással szerzett hírnevüket, hogy felháborodnak azon ha kiderült h. nem jártak ezen v. azon a csúcson. Pedig mindegy mi miatt nem érték el ténylegesen a csúcsot, azért mert azt hitték fenn vannak, sötétben nem látták h. van tovább, azt gondolták 20 méter ide-vagy oda nem számít (bár akadt aki párszáz méterre a tetőtől lefelé készítette a "csúcsfotót"), vagy egyszerűen ennyi ereje volt.
Aki valóban a határaiért, a teljesítményért csinálja, az bizony fogta magát és visszament (ez volt a kevesebb), aki a hírnévért, az ellentámadásba ment át és vádaskodásba, meg azt mondta, mit számít az 15-35-xy méter. Holott sokat számít, egy csúcsot csak elérni lehet vagy nem elérni. Aki megáll tőle 20 méterre, az nem érte el és pont. Mit lehet ezen vitatni? És az a 20 méter több mint 6 emelet, aki itt megáll, az úgyanúgy nem teljesíti a csúcsot, mintha valaki a marathonnál leállna 41 000 méternél, mondva mit számít a maradék 1195 méter. Vagy a Hardrock 100-Mile Endurance Run eseményen 99 mérföldnél megáll, mi az az 1 mérföld. Nos, azt senki nem fogja teljesítésnek számolni.

A 8000-es hegymászók nagy része meg mindezen példákat elfogadná teljesítésnek, vicc a köbön, nagy részüknek ez alapján a hírnév számit, nem a teljesítés, ennyit az eleve sok sebből vérző hőskultuszodról - pedig rajongó hegyiszaki írta a cikket jórészt hegymászással foglalkozó oldalon.
 
a sok idealista, és mondjuk ide alig passzoló idézet után olvasd el ezt:
Igazad lehet.
Akkor a sok ide nem passzolo idezet helyett mondok valamit aminek biztosan orulni fogsz, meret ez mar a sokadik olyan hozzaszolasod, ahol engem provokalsz:

Te vagy a hős, a nagy, a példakép.

Remelem boldogga tudtalak tenni!
 
Az egyedül mászok mert olyan "fasza" gyerek vagyok nem más mint nincs lé külön serpára....az oxigén palack nélkül is kb. ( A palackokat se a mászó cipeli ugyebár...) A tiszta mászás az Everesten ahol gyakorlatilag a szezon kezdetén kihúzzák a segítő köteleket és ott is marad a végéig eléggé megkérdőjelezhető.
Klein pl. visszafordult az itinere szerint, itthon kapott is érte a "hozzáértő" sajtóban természetesen.
 
Na, most ennyi okosság után, a dohányosok holnaptól leteszik a cigit?

S nem kell ide extrém sport - elég egy motorossal találkozni az utakon ...
Kétkeréken száguldozó potenciális szervdonor a többség.
Vajon, miért nem foglalkozik velük senki?
S nemcsak magukat veszélyeztetik!!

Vagyis, itt mindenki okos, tévedhetetlen, soha nem hibázik, csak Suhajda Szilárdnak nem volt szabad, mert ő felelőtlen volt?
A saját életéről döntött!

Az átlagemberek soha nem teszik kockára az életüket?
(dohányzás, alkohol, drogok, városi magas légszennyezés - pl. autók, pl. repülők, zsíros, sültek, érrendszert zabáló ételek, túlzott cukorfogyasztás, stb.)
És másét?
 
Na, most ennyi okosság után, a dohányosok holnaptól leteszik a cigit?

S nem kell ide extrém sport - elég egy motorossal találkozni az utakon ...
Kétkeréken száguldozó potenciális szervdonor a többség.
Vajon, miért nem foglalkozik velük senki?
S nemcsak magukat veszélyeztetik!!

Vagyis, itt mindenki okos, tévedhetetlen, soha nem hibázik, csak Suhajda Szilárdnak nem volt szabad, mert ő felelőtlen volt?
A saját életéről döntött!

Az átlagemberek soha nem teszik kockára az életüket?
(dohányzás, alkohol, drogok, városi magas légszennyezés - pl. autók, pl. repülők, zsíros, sültek, érrendszert zabáló ételek, túlzott cukorfogyasztás, stb.)
És másét?

Azért az nem apró különbség, hogy itt a halálozási esélye 75 % volt, mig az ámokfutó autóssal, motorossal való találkozás esélye valahol a 0,00075 5 körül van, ne keverjük már a kettőt. Ráadásul azt nem tudod kiküszöbölni, mig a Himalájába elég nehéz véletlenül elkeveredni.
A bagózás is, hogy jön ide? Én ugyam sosem füstöltem, utálom még nyomokban is, de legyünk tényszerűek, az tényleg lassan öl. Adohányosok nagy többsége nem 40 évesen hal meg, hanem csak vesztenek pár évet és mondjuk 80 helyett meghalt 74 évesen - de addig is rengeteg élménye van, él a családja körében, hobbijával törődik stb. Nagyapám is füstölt mint a gyárkémény, 80 körül is napi minimum 1 doboz mezitlábas fecskét vagy mi a fenét szívott (nem emlékszem, több mint 40 éve volt) és mégis 82 éves koráig élet, és pár éve lett volna hátra, csak meghalt nagymamám, akivel akkor már 60 éve együtt volt és ettől elvesztette az életkedvét.

Egyébként a saját életéről döntött ja, de mint fentebb betette valaki, az apja is intette jöjjön vissza, nem a dicsőség a legfontosabb, és a felesége is kérte, ne menjen fel, mert túl késő volt már.
 
Igazad lehet.
Akkor a sok ide nem passzolo idezet helyett mondok valamit aminek biztosan orulni fogsz, meret ez mar a sokadik olyan hozzaszolasod, ahol engem provokalsz:
Aha, nem értek egyet veled, hozom a tényeket, hozzáértők véleményét, az neked provokáció??
Ez elég érdekes gondolat, egy nyilvános fórumon ha egyértelműen hibásat írsz, akkor bizony akadhat aki szóváteszi - 2023-ban illene ezzel tisztába lenni.
Otthon lehet h. mindenki vigyázba áll amikor kinyilatkoztatsz és a hülyeségeidre is csak bólogat, de most nem otthon vagy.

Te vagy a hős, a nagy, a példakép.

Remelem boldogga tudtalak tenni!
Boldogságom szempontjából irreleváns sértődékeny gipszjakab fórumozók véleménye.
Mint ahogy bánatom szempontjából is.
 
Azért az nem apró különbség, hogy itt a halálozási esélye 75 % volt, mig az ámokfutó autóssal, motorossal való találkozás esélye valahol a 0,00075 5 körül van, ne keverjük már a kettőt. Ráadásul azt nem tudod kiküszöbölni, mig a Himalájába elég nehéz véletlenül elkeveredni.
A bagózás is, hogy jön ide? Én ugyam sosem füstöltem, utálom még nyomokban is, de legyünk tényszerűek, az tényleg lassan öl. Adohányosok nagy többsége nem 40 évesen hal meg, hanem csak vesztenek pár évet és mondjuk 80 helyett meghalt 74 évesen - de addig is rengeteg élménye van, él a családja körében, hobbijával törődik stb. Nagyapám is füstölt mint a gyárkémény, 80 körül is napi minimum 1 doboz mezitlábas fecskét vagy mi a fenét szívott (nem emlékszem, több mint 40 éve volt) és mégis 82 éves koráig élet, és pár éve lett volna hátra, csak meghalt nagymamám, akivel akkor már 60 éve együtt volt és ettől elvesztette az életkedvét.

Egyébként a saját életéről döntött ja, de mint fentebb betette valaki, az apja is intette jöjjön vissza, nem a dicsőség a legfontosabb, és a felesége is kérte, ne menjen fel, mert túl késő volt már.
A dohányzás hogy jön ide? Lassan öl?
Nem öl?

Én szívesebben halnék meg a Himaláján, mint a dohányzás miatt.
Százezerszer szívesebben.
(Nem dohányzom.)

S nem meghalni ment.
Megpróbált valamit, nem sikerült.

Milyen alapon fikázzák emberek?
Egyszerűen nem értem, hogy mernek más ember életébe beleszólni?
Eldönteni helyette, jó-e, rossz-e, amit tesz, amíg mást nem sodor veszélybe?

Az autósokat állatira nem érdekli, mit szív a gyereked, ha Szt. István körúton (Pest) kinyitod/kinyitnád a gyerekszobája ablakát.

Orbánt nem érdekli, hogy lítiumos a talajvíz Gödön, hogy nem akarnak akkugyár mellett lakni Mikepércsen, hogy olyan minősíthetetlen vacak a Nemzeti Alaptanterv, ami még kukát bélelni sem jó, nemhogy gyerekeket tanítani. Az embereket nem érdekli, hogy ki fog tanítani, s milyen gusztustalan rendszert épít a köpcös.

S igen, a motorosok zömét sem érdekli, hogy szembesávban haladnak szabálytalanul, s mások életét kockáztatják.

De Suhajda Szilárd a felelőtlen, meggondolatlan?

Én becsülöm.
Szerette volna, megpróbálta. Sajnos, rosszul döntött.
És?
Kinek ártott?
 
Halála előtt ismerted a nevét, tudta ki Ő?
Most hogy meghalt változott valami azok közül amiket felsoroltál? Gondolom azért soroltál fel különböző dolgokat, mert köze volt ezekhez.
A dohányzás hogy jön ide? Lassan öl?
Nem öl?

Én szívesebben halnék meg a Himaláján, mint a dohányzás miatt.
Százezerszer szívesebben.
(Nem dohányzom.)

S nem meghalni ment.
Megpróbált valamit, nem sikerült.

Milyen alapon fikázzák emberek?
Egyszerűen nem értem, hogy mernek más ember életébe beleszólni?
Eldönteni helyette, jó-e, rossz-e, amit tesz, amíg mást nem sodor veszélybe?

Az autósokat állatira nem érdekli, mit szív a gyereked, ha Szt. István körúton (Pest) kinyitod/kinyitnád a gyerekszobája ablakát.

Orbánt nem érdekli, hogy lítiumos a talajvíz Gödön, hogy nem akarnak akkugyár mellett lakni Mikepércsen, hogy olyan minősíthetetlen vacak a Nemzeti Alaptanterv, ami még kukát bélelni sem jó, nemhogy gyerekeket tanítani. Az embereket nem érdekli, hogy ki fog tanítani, s milyen gusztustalan rendszert épít a köpcös.

S igen, a motorosok zömét sem érdekli, hogy szembesávban haladnak szabálytalanul, s mások életét kockáztatják.

De Suhajda Szilárd a felelőtlen, meggondolatlan?

Én becsülöm.
Szerette volna, megpróbálta. Sajnos, rosszul döntött.
És?
Kinek ártott?
 
Halála előtt ismerted a nevét, tudta ki Ő?
Most hogy meghalt változott valami azok közül amiket felsoroltál? Gondolom azért soroltál fel különböző dolgokat, mert köze volt ezekhez.
Nem ismertem őt, de unintelligens dolognak tartom azt a hisztit, amit az emberek a sorsa fölött rendeznek.

Mindezt úgy, hogy naponta veszélyeztetik a saját életüket, a családjukét, s idegenekét (lásd motorosok, de a rengeteg szabálytalan autóst is írhatnám - pl. gyorshajtások).

Nem az a fontos ismertem-e, hanem az, hogy tiszteletben tudom-e tartani a döntését.
S igen, szerintem csak ezt szabad tenni.
 
Nem ismertem őt, de unintelligens dolognak tartom azt a hisztit, amit az emberek a sorsa fölött rendeznek.

Mindezt úgy, hogy naponta veszélyeztetik a saját életüket, a családjukét, s idegenekét (lásd motorosok, de a rengeteg szabálytalan autóst is írhatnám - pl. gyorshajtások).

Nem az a fontos ismertem-e, hanem az, hogy tiszteletben tudom-e tartani a döntését.
S igen, szerintem csak ezt szabad tenni.
Értelek, köszönöm!
 
"Szilárd édesapja vállalta, hogy kamerák elé áll, a Tények Plusznak mesélte el, mit mondott fiának, mielőtt útnak indult a Himalájába.
Minden esetben tudd, hogy az utad meddig tart, mert haza kell érni. És most, a repülőtéren is, amikor találkoztunk, amikor utazott ki, azt mondtam neki, nem tudok mást mondani, csak azt, hogy családod van és sok a dolgod még a világban. Talán ennyit, és hogy tudd, hogy mikor kell visszafordulni

- mondta el a Tények kamerája előtt a megtört apa."
És a kedves fia hallgatott is rá. Ja, mégsem.

Egyébként az ilyen úgynevezett sportokatat űzők mindig is nem csak egoisták, de nagyon önző egyedek is.
Sajnos arról már nem is beszélve, hogy a kedves feleség aggódó posztjaiban a szponzorok említése rendszerint a bejegyzés szövegénél is hosszabb volt. Még akkor is, amikor már saját magának is nyilvánvaló volt, hogy megözvegyült. Gondolom, évek múlva majd büszkén mutogatja a félárva gyermekének, hogy "nézd, apád micsoda nagyszerű ember volt, hiszen több, mint egy tucat cég fizetett neki, hogy meghaljon". Azt, hogy azért halt meg, mert a józan ítélőképesség minimumával sem rendelkezett, már nyilván nem célszerű elmondani.

Egyébként és a szponzorok motivációjára (pl. a nyomtatógyártóéjára) lennék kíváncsi, hogy miért áldoznak ilyen értelmetlenségre egy fillért is. Bár valószínűleg ezt sem fogjuk megtudni és nyilván a jövőben is fizetnek azért, hogy csekély értelmű emberek a halálba menjenek.

Ezzel szemben, sokkal jobban kezdem értékelni a "Hegynemmegmászó" Klein Dávidot, pedig korábban elég kritkusan viszonyultam hozzá. Klein Dávidnak többször sikerült saját magát is legyőznie, így ugyan több 8ezres hegyet nem mászott meg, de életben van. Mert volt annyi IQ-ja és belátása, hogy felmérje képességeit és lehetőségeit!
 
És a kedves fia hallgatott is rá. Ja, mégsem.

Egyébként az ilyen úgynevezett sportokatat űzők mindig is nem csak egoisták, de nagyon önző egyedek is.
Sajnos arról már nem is beszélve, hogy a kedves feleség aggódó posztjaiban a szponzorok említése rendszerint a bejegyzés szövegénél is hosszabb volt. Még akkor is, amikor már saját magának is nyilvánvaló volt, hogy megözvegyült. Gondolom, évek múlva majd büszkén mutogatja a félárva gyermekének, hogy "nézd, apád micsoda nagyszerű ember volt, hiszen több, mint egy tucat cég fizetett neki, hogy meghaljon". Azt, hogy azért halt meg, mert a józan ítélőképesség minimumával sem rendelkezett, már nyilván nem célszerű elmondani.

Egyébként és a szponzorok motivációjára (pl. a nyomtatógyártóéjára) lennék kíváncsi, hogy miért áldoznak ilyen értelmetlenségre egy fillért is. Bár valószínűleg ezt sem fogjuk megtudni és nyilván a jövőben is fizetnek azért, hogy csekély értelmű emberek a halálba menjenek.

Ezzel szemben, sokkal jobban kezdem értékelni a "Hegynemmegmászó" Klein Dávidot, pedig korábban elég kritkusan viszonyultam hozzá. Klein Dávidnak többször sikerült saját magát is legyőznie, így ugyan több 8ezres hegyet nem mászott meg, de életben van. Mert volt annyi IQ-ja és belátása, hogy felmérje képességeit és lehetőségeit!
Én azért osztottam meg ezeket az idézeteket,mert volt aki az írta, nem kell/lehet tanácsot adni ilyen ügyekben és gondoltam az apukája mégiscsak az egyik legközelebbi ember ( szülőként maga is minta) aki ezt az okos,féltő tanácsot adta a fiának .
A felesége szavait is beidéztem,aki első akkor még csak ijedtségében azt nyilatkozta,hogy már nem tudja tovább támogatni férjét ilyen megpróbáltatásokban. Bizony nagyon más elképzelni egy rossz lehetőségként egy ilyen helyzetet és megélni.
Ezt is azért osztottam meg,hogy láthassuk az emberi oldalát a valószínűleg közös döntésnek és támogatásnak...hogy semmi nem fekete és fehér.
Időközben kicsit már elharapózott az ítélkezés minden fórumon és ez szomorú. Mert velük ellentétben mi nem ismertük őt,nem tudhatjuk mi hívta ,vezette a talán józanságon túl is a veszély vállalásához család mellett is. ( Érdekes ennek a pszichológiája is ,hogy amikor valaki tudja,hányan aggódnak,szoronganak miatta sokszor éveken át "elfogadva" az ő hóbortját, ő mégis képes újra és újra ezzel a tudattal is élvezni a kihívásokat. Én pl. nem szeretném ha tudnám ,hogy állandóan lerágják a körmük miattam. )
...DE míg mi max napokon át pár percig gondolkozunk erről, Szilárd családtagjai talán most is sírnak és évek alatt fogják feldolgozni (remélhetőleg sikerülni fog ) a fiúk,férj,apa elvesztését.
Magam is nagyra értékelve azokat ,akik képesek uralni a szenvedélyeik ,vágyaik azokért akikkel megesküdtek,felelősséget vállaltak egy új életért. ...de én nem szeretném/szerettem volna sem Szilárdot ,sem a szomorú családját bántani . Nehéz dolog ez az egész. :oops:
 
És a kedves fia hallgatott is rá. Ja, mégsem.

Egyébként az ilyen úgynevezett sportokatat űzők mindig is nem csak egoisták, de nagyon önző egyedek is.
Sajnos arról már nem is beszélve, hogy a kedves feleség aggódó posztjaiban a szponzorok említése rendszerint a bejegyzés szövegénél is hosszabb volt. Még akkor is, amikor már saját magának is nyilvánvaló volt, hogy megözvegyült. Gondolom, évek múlva majd büszkén mutogatja a félárva gyermekének, hogy "nézd, apád micsoda nagyszerű ember volt, hiszen több, mint egy tucat cég fizetett neki, hogy meghaljon". Azt, hogy azért halt meg, mert a józan ítélőképesség minimumával sem rendelkezett, már nyilván nem célszerű elmondani.

Egyébként és a szponzorok motivációjára (pl. a nyomtatógyártóéjára) lennék kíváncsi, hogy miért áldoznak ilyen értelmetlenségre egy fillért is. Bár valószínűleg ezt sem fogjuk megtudni és nyilván a jövőben is fizetnek azért, hogy csekély értelmű emberek a halálba menjenek.

Ezzel szemben, sokkal jobban kezdem értékelni a "Hegynemmegmászó" Klein Dávidot, pedig korábban elég kritkusan viszonyultam hozzá. Klein Dávidnak többször sikerült saját magát is legyőznie, így ugyan több 8ezres hegyet nem mászott meg, de életben van. Mert volt annyi IQ-ja és belátása, hogy felmérje képességeit és lehetőségeit!
Mindenkinek joga van önmagáról dönteni.

S ne keverjük ide a családot, a gyereket, a feleséget, stb.
Mert ez álságos.

Ugyanaz, mint amikor korlátozzák a nők önrendelkezési jogát.
Ugyanaz az álszent erkölcs, mint az egyházaknál.
Majd én megmondom neked, hogyan kell döntened ... Isten nevében, a nemzet nevében, a magzat nevében ...

S hogy hogyan állt a családjához? Biztosan nagyon szerette őket - ez nem kérdés, s ezt nincs joga senkinek kétségbe vonni.

Mondok egy példát: a nagypapám balesetben halt meg.
Késve indult a munkahelyéről, s szerette volna ezt behozni, ezért tudta, hogy a villamos a kanyarban lassít, ha nyitva van az ajtaja, felugorhat, s így időt spórol meg (régi, vasajtós villamos).
Nem sikerült. Leesett, s két nap múlva belehalt.
Eszünkbe nem jutott hibáztatni, mert nem meghalni akart, csak rosszul döntött.
Suhajda Szilárd is rosszul döntött. Ennyi.

A szeretet foka a másik iránti tisztelet, nem az, hogy rátelepszünk, és a saját értékeink szerinti rabot csinálunk belőle.

(A sajtó pedig szégyellje magát, de nagyon, emiatt a gusztustalan cirkusz miatt. Újfent a nagyfokú unintelligenciájukról tesznek tanúbizonyságot! - Egyik oka, hogy nem olvasok 1-2 híroldalnál többet egy nap, s már rádiót sem hallgatok, televíziót pedig évek óta nem nézünk. Ráadásul ez a média tényleg sokat árt.)
 
Jó film, érdemes végignézni - ez csak részlet.
Remélem, Suhajda Szilárd is megkapta azt az 5 percet a hegyen, amiért érdemes volt élni!
 
Orbánt nem érdekli, hogy lítiumos a talajvíz Gödön, hogy nem akarnak akkugyár mellett lakni Mikepércsen, hogy olyan minősíthetetlen vacak a Nemzeti Alaptanterv, ami még kukát bélelni sem jó, nemhogy gyerekeket tanítani. Az embereket nem érdekli, hogy ki fog tanítani, s milyen gusztustalan rendszert épít a köpcös.

De Suhajda Szilárd a felelőtlen, meggondolatlan?
Bocs, de a kettő miért ne lenne egyszerre igaz? Azaz, hogy a csuti gazember lezülleszti az országot és feléli a jövőt másfélmillió behülyített földszintes fanatikus szavazó támogatásával, akik akkor is rászavaznak ha elkezdi munkatáborba záratni a nem ner-kompatibilis embereket, de Suhajda is felelőtlen volt az expedicióján és totál rossz döntéseket hozott?

Eleve az idő se volt igazán alkalmas mászásra, pláne nem oxigén nélkülire, másrészt ő sem volt jó állapotban:
""Kitért arra is, köhögött, mint mindenki az alaptáborban. Fájt a torka, rémséges dolgokat krákogott fel, könnybe lábadt szemekkel küszködött. Azonban mindent megtett a gyógyulás érdekében, aminek elmondása szerint meg is volt az eredménye, napról napra jobban volt. Az elmondások szerint viszont nemcsak a szokásos Khumbu-köhögésről van szó, hanem valami nyavalya is tombol idelent: sokan a betegségre hivatkozva adták fel expedíciójukat. Egyesek Covidot emlegetnek – írta bejegyzésében, majd megjegyezte, igyekszik fókuszált maradni."
Hááát, ez a "rémes dolgokat köhögök fel" nem sima köhögés a hideg száraz levegő miatt, ez elvihette az egyébként szerintem elégtelen erőnlétének 10-20%-át.
Többen feladták ilyen állapotban, ő, aki ráadásul egyedül mászott, aki nem is figyelmeztethette, menthette volna, nem. Ez is újabb rossz döntés.
A harmadik és végzetes, hogy a fenti kettő ellenére belevágott, és minden időből kicsúszva se adta fel, akkor neki már kellett tudni, hogy ha felmegy, akkor nem jön vissza. Főleg, mert itthonról figyelmeztették, jöjjön vissza.

de már ugyanazt ismételjük, neked tiszteletreméltó amit tett, míg nekem, bár sajnálom mert rendes srácnak tünt, semmiképp nem az, mert komoly, embertpróbáló feladatra elmenni családos emberként, elégtelen felkészültséggel, és egó miatt nem visszafordulni (meg gondolom nem akarta az erre fordított sok pénzt se veszni hagyni) a felelőtlenség fogalmát messze kimeriti.
 
tiszteletben tudom-e tartani a döntését.
Már ugyan tartja a fene semmi közöm tisztelni.
Ha hülyének tartom akkor ő tisztelje az én véleményem.
Meg te is.
Ő finoman mondta el azt amit én nyersen:
De lényegileg ugyanaz
de már ugyanazt ismételjük, neked tiszteletreméltó amit tett, míg nekem, bár sajnálom mert rendes srácnak tünt, semmiképp nem az, mert komoly, embertpróbáló feladatra elmenni családos emberként, elégtelen felkészültséggel, és egó miatt nem visszafordulni (meg gondolom nem akarta az erre fordított sok pénzt se veszni hagyni) a felelőtlenség fogalmát messze kimeriti.
 
Bocs, de a kettő miért ne lenne egyszerre igaz? Azaz, hogy a csuti gazember lezülleszti az országot és feléli a jövőt másfélmillió behülyített földszintes fanatikus szavazó támogatásával, akik akkor is rászavaznak ha elkezdi munkatáborba záratni a nem ner-kompatibilis embereket, de Suhajda is felelőtlen volt az expedicióján és totál rossz döntéseket hozott?

Eleve az idő se volt igazán alkalmas mászásra, pláne nem oxigén nélkülire, másrészt ő sem volt jó állapotban:
""Kitért arra is, köhögött, mint mindenki az alaptáborban. Fájt a torka, rémséges dolgokat krákogott fel, könnybe lábadt szemekkel küszködött. Azonban mindent megtett a gyógyulás érdekében, aminek elmondása szerint meg is volt az eredménye, napról napra jobban volt. Az elmondások szerint viszont nemcsak a szokásos Khumbu-köhögésről van szó, hanem valami nyavalya is tombol idelent: sokan a betegségre hivatkozva adták fel expedíciójukat. Egyesek Covidot emlegetnek – írta bejegyzésében, majd megjegyezte, igyekszik fókuszált maradni."
Hááát, ez a "rémes dolgokat köhögök fel" nem sima köhögés a hideg száraz levegő miatt, ez elvihette az egyébként szerintem elégtelen erőnlétének 10-20%-át.
Többen feladták ilyen állapotban, ő, aki ráadásul egyedül mászott, aki nem is figyelmeztethette, menthette volna, nem. Ez is újabb rossz döntés.
A harmadik és végzetes, hogy a fenti kettő ellenére belevágott, és minden időből kicsúszva se adta fel, akkor neki már kellett tudni, hogy ha felmegy, akkor nem jön vissza. Főleg, mert itthonról figyelmeztették, jöjjön vissza.

de már ugyanazt ismételjük, neked tiszteletreméltó amit tett, míg nekem, bár sajnálom mert rendes srácnak tünt, semmiképp nem az, mert komoly, embertpróbáló feladatra elmenni családos emberként, elégtelen felkészültséggel, és egó miatt nem visszafordulni (meg gondolom nem akarta az erre fordított sok pénzt se veszni hagyni) a felelőtlenség fogalmát messze kimeriti.

Tévedés - nem foglalkozom azzal: tiszteletreméltó-e.
Csak azzal, hogy tiszteletben kell tartani a döntését.
Ha rossz döntést hozott, azt is!

Megalázzák, lekezelik, kikiáltják beképzelt, felkészületlen, önző ostobának?
Nincs joga senkinek ehhez, ami körülötte zajlik, nincs.

Orbán szavazói:
tehát azzal itt senkinek nem kell foglalkozni, hogy "lezülleszti" a választottjuk az országot?
Nem őket kellene inkább megítélni, elítélni a szűklátókörűségükért, amivel mindannyiunkra bajt hoznak?

Nem ezzel kellene inkább foglalkozni?

Tovább kellene végre lépni, kicsit magasabb szintre, ami tényleg mindannyiunkat érint, s nemcsak a jelenben.

De ennek nyoma sincs.
Sehol egy számonkérő mondat, hogy vajon hogy lehet pl. természetes őkelmüknek, hogy az adófizetői pénzt Orbán és sleppje saját gyarapodására költi, a saját hatalomépítésére költi?

Erről nem látok ilyen vérmes vitát, pedig áldásos tevékenységüknek köszönhetően jó messze kerültünk a demokratikus társadalomtól.
Miért nem?

Már ugyan tartja a fene semmi közöm tisztelni.
Ha hülyének tartom akkor ő tisztelje az én véleményem.
Meg te is.
Ő finoman mondta el azt amit én nyersen:
De lényegileg ugyanaz

Tartsuk tiszteletben a véleményedet?

S Suhajda Szilárdét ne?
Felette lehet ítélkezni, osztani az észt?
Miért is?

A sok okos megmondja, mit kellett volna tennie.
Keményen kritizálnak egy másikat, mert ez ebben az országban nagyon megy.

Elfordítják a fejüket, ha a kollégájuk kiszolgáltatott helyzetbe kerül, vagy a másik vásárló a boltban, vagy "csak" a szomszédot veri a házastársa ...

Némák azonnal és láthatatlanok.
De Suhajda Szilárdról mindenki tudja, mit csinált rosszul, s mondja is az ítéletet fölötte és róla!

Nekem ez nem tetszik, több: elfogadhatatlan számomra.

Ne tedd mással, amit magadnak nem kívánnál.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,136
Tagok
615,632
Legújabb tagunk
Robertred
Oldal tetejére