Ezek a legjobban fizetett szakmák

C

CanadaHun

Vendég
dollar1.jpg

Szeretne havi 4 millió forintot keresni orvosként? Amerikában ez nem álom, csak átlag.



A cvonline.hu tette közzé egy amerikai állásportál felmérését a 15 legjobban fizetett egyesült államokbeli szakmákról. Összehasonlítva a magyar keresetekkel, az embernek kedve támad azonnal csomagolni.


15. Gyógyszerész


A 15-ös rangsor végén állnak a gyógyszerészek. Amerikában átlagosan több mint 24,5 millió forintos éves átlagkeresettel büszkélkedhetnek. Ez hozzávetőlegesen húszszor annyi, mint amennyit hazánkban kap kézhez egy szakember.


Négyéves képzést követően nemcsak a vényköteles gyógyszerek adagolásáért felelnek, hanem hasznos információkkal is ellátják a betegeket. Az USA-ban körül-belül 272,320 fő a létszámuk.


14. Légiforgalom-irányító


A légiforgalom-irányító szakma képviselői hazánkban is nagy elismerésnek örvend, munkájukat 800.000 Ft-os havi fizetéssel honorálják, amivel az 5 legjobban fizetett szakma az övék hazánkban. Ez Amerikában azonban csak a 14. helyre elég.


A repülőterek csekélyebb létszáma miatt kevesen is vannak, mint Amerikában, ahol 114,460 dollárért (több mint 24,5 millió forintért) figyelik szakadatlanul a légi forgalmat, és irányítják a repülőket a biztonságos leszállóhelyek felé.


13. Értékesítési menedzser


Az értékesítő szakma legcsalogatóbb tulajdonsága, hogy a bevétel felső határát soha sem lehet elérni. Hazánkban is az a szokás, hogy az alapfizetés mellé jutalék- illetve bónuszrendszer társul.


Az értékesítési menedzser felel a cég termékének értékesítéséért a tervezéstől a koordináción át az értékesítésig. Ehhez érteni kell az eladási statisztikák elemzéséhez, nyomon követéséhez, valamint a fogyasztói szokások ismerete is elengedhetetlen.


Ezért a munkáért Amerikában 116,800 dollárt (25 millió forintot) fizetnek éves szinten, összesen 328,230 értékesítési menedzsernek.


12. Pilóta, másodpilóta és fedélzeti mérnök


118 ezer dolláros (25,5 millió forint) fizetésre számíthatnak azok, akik pilótának, másodpilótának vagy fedélzeti mérnöknek állnak. Magyarországon a havi alapfizetés 200 ezer és 900 ezer közé tehető, amihez hozzáadódik a repüléssel eltöltött idő, ami akár meg is duplázhatja a fizetést. Azt persze számításba kell venni, hogy amíg több száz kötelező órát "lerepül" egy pilóta, addigra már sokmillió forintot elköltött repülőgépbérlésre és üzemanyagra.


11. Pénzügyi szakember


Egy pénzügyi szakember tevékenységi köre széles skálán mozog, hiszen a befektetés tervezésétő, annak irányításáig, a banki szektortól a biztosításon át egészen az értékpapírpiacig mindennel foglalkozhat.


Amerikában évente 120 ezer dollárt (25,8 millió) is megkereshetnek. Hazánkban ez körülbelül az ötöde - persze a cég méretétől is függően.


10. Szervezeti pszichológus


Amerikában is csak annyira népszerű, vagy éppen keresett ez a szakma, hogy összesen csak 1200 főt alkalmazhatnak ebben a formában.


A szervezeti pszichológus feladata, hogy törekedjen a munkahelyi légkör nyugalmára, foglalkozzon az ott dolgozók lelkiállapotával. Tőlünk nyugatra már sok helyen felismerték, hogy a kevésbé stresszes, jó lelkiállapotban lévő dolgozók nem csak hogy jobban szeretnek dolgozni, de hatékonyabbak is, ezzel pedig nő a termelékenység is. Ők 124 ezer dolláros (26,7 millió forint) fizetésre számíthatnak évente.


9. Informatikai vezető


Az informatikai vezető elsődleges feladata, hogy összehangolja a vállalaton belül az adatfeldolgozást, az elemzést, az információs rendszereket és a programozási feladatokat.


Összetett munkakör, mely nem csak hogy informatikai végzettséget igényel, de sok éves tapasztalattal is kell rendelkezni az adott területen. Amerikában 300 ezren foglalkoznak ezzel, és évente 125.600 dolláros (27 millió forintos) fizetésre lehet számítani.


Magyarországon is jól fizet az informatikai szektor. Egy programozó bruttója elérheti a 400 ezer forintot, a vezetőké pedig ennél is jóval több lehet.


8. Marketing menedzser


Ez a pozíció ugyan nem igényel egyetemi diplomát, szakirányú végzettséget azonban igen.


A marketing menedzser feladata, hogy megszervezze a cég termékeinek marketing stratégiáját, folyamatosan fejleszti tudását, hiszen naprakésznek kell lennie a legújabb megoldások tekintetében. Célja, hogy maximalizálja a cég nyereségét, feltárja az új piaci lehetőségeket, és támogassa az értékesítő csapat munkáját.


Amerikában átlagosan 126 ezer dollár (27,1 millió forint) körül keresnek, míg egy nagyobb városban, például New Yorkban 163 ezer dollárt is hazavihetnek éves szinten. Magyarországon 400 ezer körül is alakulhat ez az összeg a cég nagyságától függően.


7. Természettudományi szakértő


A gazdaságban, kutatásban, fejlesztésben vagy akár a kormányhivatalokban dolgoznak az Amerikában natural science managerként emlegetett természettudományi szakértők.


Fizetésük 128 ezer dollár (27,6 millió forint) évente.


6. Építész - és műszaki mérnök


Nem csak Magyarországon van kereslet a mérnökökre. Az építés valamint a kutatás-fejlesztés területén is dolgoznak, ehhez azonban a diploma után legalább még öt éves gyakorlatra van szükség. Ez ugyanis tipikusan az a szakma, ahol a gyakorlat teszi a mestert.


Évi 129, 350 (27,9 millió forint) dolláros fizetésre számíthatnak, a nyersolajágazatban azonban ennél is többre, ott akár 186 ezer dollárt is zsebre tehetnek évente. Magyarországon havi bruttó 400 ezres fizetésre lehet számítani, a középvezetők azonban ennek a dupláját is megkereshetik.


5. Ügyvéd


Hazánkban ugyan egyre nehezebb frissdiplomás jogászként elhelyezkedni, akinek azonban sikerül, és jó helyre kerül, az jól járhat.


Az ügyvéd feladata, hogy akár büntetőperekben, akár polgári eljárásokban vegyen részt, és képviselje ügyfelét, illetve annak jogait. Az állami szektorban 81,900 (17,6 millió forint) míg a magánszektorban 137,000 dollárt (29,5 millió forintot) lehet keresni. Nem lepődünk meg, az olajiparban fizetik meg őket a leginkább, itt 215.000 dollár is ütheti a markukat.


A magyar bérek ennél szerényebbek, az ügyvédbojtárok jó, ha hazaviszik a minimálbért, persze ettől többet lehet keresni gyakorló ügyvédként, de a túlképzés miatt kapcsolati tőke nélkül kevés helyre lehet bejutni.


4. Olajmérnök


Az olajipar jól fizet, a mérnökök pedig ebben az ágazatban sem panaszkodhatnak, sőt! Az olajmérnökök feladata, hogy megtervezze az olaj- és gázkitermelésben adjon tanácsokat, ügyeljen a technikai háttérre, és a fúrásoknál fellépő gondokra. Átlagban 138 ezer dollárt (29,7 millió forintot) keresnek, aki pedig az olaj és gázkitermelésben dolgozik közvetlenül, 150.000 dollárt is hazavihet.


3. Vezérigazgató


Mindenki vezérigazgató akar lenni, nem is csoda, ebben a pozícióban kevesen vannak felettünk a szervezeti hierarchiában. Általában a cég 3. embere a vezérigazgató, aki az USA- ban 176,500 dolláros (38 millió forintos) éves fizetésre számíthat.


Magyarországon is jó dolog vezérigazgatónak lenni. Az alapfizetés 400-500 ezer forint körül alakulhat- természetesen a cég méretétől függően, ehhez azonban különböző juttatások is társulnak, sőt, sokszor részesedés is illeti a bevételből a vezérigazgatót.


2. Fogorvos


A fogorvos hazánkban is egy keresett és megfietzetett szakma, hiszen nem csupán egészségügyi, de szépészeti megfontolásokból is beülünk a fogorvosi székbe. Természetesen magánpraxis szükségeltetik ahhoz, hogy tényleg jó kereseti lehetőségnek számítson.


Amerikában évente 161-204 ezer dolláros keresettel számolhatnak, így tehát 44 millió forintot is zsebre vághatnak.


1. Orvos


Ellentétben a magyar viszonyokkal, Amerikában az orvosok foglalják el a kereseti piramis legtetejét, míg Magyarországon 90 ezer forintról indul egy rezidens havi fizetése, addig egy képzett aneszteziológus keresete 2011-ben elérte a 234.000 dollárt Amerikában, így ők a majdnem 50,4 milliós éves fizetésükkel a legjobban fizetett szakma birtokosai lettek.


Forrás: cvonline.hu
 

Genialis

Állandó Tag
Állandó Tag
A Természettudományi szakértő elég pongyola semmit sem mondó kategória, up! a fordítónak!
Sztem egy matematikus, aktuárius simán top 3ban van.
 

Tholi

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem kicsit félrevezető a lista, pl senki nem kezdi vezérigazgatóként. Persze, egy bolti eladó 20 év tapasztalattal sem fog annyit keresni mint egy mérnök, de nem árt hozzávenni, hogy az álomfizetésig hány évet kell lehúzni.
 

Bares

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ilyen összehasonlításnak semmi értelme! Csak játék, vagy rosszabb esetben izgatás.
Mennyi a költség? Mekkora a felelősség? Mennyibe kerül ott egy cipő? stb. stb.
A dolgok rendszerbe állnak össze, és két különböző rendszer hasonlónak látszó elemét összehasonlítani dőreség.
 

kevdes

Állandó Tag
Állandó Tag
Én pedagógus vagyok, havi 120eFt-ért. A férjem SEO szakember 300e-ért. No comment
A megélhetés, juttatás jobb. nekünk ez jutott, nem panaszkodásképp írtam.
 

jcsé

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem csodálkozom, hogy a jól képzett orvosok nem maradnak a létminimumért Mo.-on. Legtöbbször csak a sallanggal találkozhatunk.
 

kkovax38

Állandó Tag
Állandó Tag
Hamarosan a szakmunkák lesznek a legjobban keresett munkalehetőségek. Mindenki diplomás szeretne lenni, mert a fizikai munka nem tetszik nekik.
 
Oldal tetejére