Ezek a világ atomhatalmai

Ez az öt hivatalos atomhatalom, de vannak országok amelyek atomfegyverek birtokában vannak.


Először is szögezzük le, mi az, hogy atomhatalom. Atomhatalom elsősorban a sajtóban használt kifejezés azokra az országokra, amelyek rendelkeznek olyan bombával, mely a lökést okozó hőenergiát nem kémiai reakcióból, hanem atomfizikai folyamatból nyeri. Ez lehet az atomok szétesése vagy egyesülése.


a4-9-820x461.jpg



A második világháborúban egy Amerikai Egyesült Államok, azóta további kilenc ország Oroszország, Kína, Franciaország, Egyesült Királyság, Izrael, Dél-afrikai Köztársaság, Pakisztán, India és Észak-Korea fejlesztett ki nukleáris fegyvereket.


a2-12-820x556.jpg




Dél-Afrika még az 1970-es és 1980-as években kezdte meg saját nukleáris fegyvereinek kifejlesztését, a program azonban az 1990-es évek elején kudarcba fulladt, így a dél-afrikaiak ezidáig az egyedüliek, akik felhagytak a nukleáris fegyverek fejlesztésével.


atom-10-820x687.jpg



Azonban a Szovjetunió 1991-es széthullását követően Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna is hozzájutott nukleáris fegyverekhez, hiszen az akkor megalakult 14 új ország magáénak tekintette a saját területekre eső szovjet katonai létesítményeket a meglévő felszerelésekkel együtt. Oroszország azonban a későbbiekben nyugati nemzetek pénzügyi és diplomáciai segítségével megvásárolta a három ország nukleáris fegyvereit, melyeket aztán megsemmisített. Tehát, jelenleg hivatalosan ők nem rendelkeznek vele.


a1-12-820x591.jpg




A kísérletező országok például Argentína, Brazília, Líbia, Dél-Korea, Svédország, Svájc és Tajvan is rendelkezett olyan programokkal, melyek a nukleáris fegyverek gyártását szorgalmazták volna, ezek azonban kudarcba fulladtak. Hasonlóan történek a dolgok Iránban és Szíriában is, ahol a jelenleg még érvényben lévő fejlesztési programok sem tűnnek hosszú életűnek. Japán egy esetleges háborús fenyegetés esetén azonban rövid időn belül képes lenne nukleáris fegyverek előállítására. Észak-Koreának jelentős lemaradása van ezen a téren, hiszen ezidáig csupán egy kezdetleges nukleáris töltetet tudott felmutatni.

nuus
 
Még egy érdekesség:
Izrael a Begin-doktrina alapján semmi féle fenyegetést nem hajlandó válaszcsapásw nélkül elviselni.
1980-as években Irak francia segitséggel épitett fel két atomeromuvet, aminek a koözponti egysége szaporitóreaktorként is mukodhetett és katonai célra alkalmas plutonium eloallitására lett volna képes.

Az izraeli hirszerzés(moszad) időben értesult a tervrol.
Kidolgoztak egy olyan légicsapás tervét, ami a foldrajzi korulmények miatt nagyrészt ellenséges légtérben való haladással járt.
A hosszú tervezést és felkészülést követő nagy nap végül 1981. június 7-én jött el, amikor nyolc, bombákkal megrakott F-16-os vadászbombázó hat F-15-ös vadászrepülőgép kíséretében megindult a távoli célpont irányába - az akkoriban ellenségesnek számító jordániai és szaúdi légtéren keresztül. Kezdetét vette az Opera (vagy Babilon) hadművelet (מבצע אופרה‎‎).

Az izraeli gépek az Akabai-öböl felett is elrepültek, ahol éppen ekkor pihent jachtja fedélzetén Husszein jordán király - az éles szemű uralkodó a Dávid-csillagos gépeket és azok haladási irányát látva rögtön kapcsolt, hogy Irak felé tartanak. Figyelmeztetni akarta az iraki kormányt a várható támadásról, de az üzenet végül nem érkezett meg Bagdadba...

Mivel akkoriban a zsidó állam még nem rendelkezett légi utántöltő repülőgépekkel (ma már igen), ezért a gépek extra mennyiségű üzemanyaggal indultak útnak - az ezeket tartalmazó póttartályoktól végül a szaúdi sivatag felett szabadultak meg. A kerozinra szükség is volt, ugyanis az iraki légtérben alig harminc méteres magasságban haladtak a célpontjuk felé, hogy az iraki radarállomások ne tudják őket időben észlelni, és maradjon valami a meglepetés erejéből.

Az izraeliek végül épségben megérkeztek Osirak felé, az F-16-osok megszabadultak bombáiktól (miközben az F-15-ösök készen álltak az esetleg felbukkanó iraki vadászgépek lelövésére), amelyek célba is találtak: az osiraki létesítmény atomerőműként a tovvábbiakban használhatatlanná vált (emellett számos kiszolgáló épület is megsemmisült).

Az Opera hadműveletben résztvevő legfiatalabb F-16-os pilóta, egy bizonyos Ílán Rámón később a légierő ezredese és Izrael első űrhajósa lett, aki a Columbia űrrepülőgép katasztrófájában vesztette életét 2003-ban.

1022959-5fa6893527ba90cffb9f37988961a123.jpg
 

Csatolások

  • ilan_ramon.jpg
    ilan_ramon.jpg
    35.3 KB · Olvasás: 45
Egy utolsó érdekesség a témában:

Az atomtudósok közül a legvitatottabb és máig rengeteg vitát gerjesztő ur a Hitleri német atomprogram atyja Werner Heisenberg.
A háboru után folyamatosan azt nyilatkozta, hogy csak kényszerből tette amit tett.
A levelei amit tudostarsainak irt - tobbek kozt Niels Bohrnak - azóta is vitatottak.
Sokan megis azt mondjak, 1941-ben Ő jelezte Bohrnak hogy Hitlerék ezzel kiserleteznek.

Ugyanakkor egy holland tudósnak irt levele elgondolkodtato:
"A történelem nyújt legitimációt Németországnak, hogy kormányozza Európát és később a világot. Csak egy olyan nemzet tudja fenntartani magát, amely könyörtelenül kormányoz. A demokrácia nem gyűjthet elég energiát ahhoz, hogy Európát kormányozhassa. Így csak két lehetőség marad: Németország, vagy Oroszország, és Európa német vezetés alatt talán a kisebbik rossz."

A háború után Heisenberget és más német fizikusokat a britek Farm Hallba vitték, ahol beszélgetéseiket lehallgatták. A jegyzőkönyvekből az tűnik ki, hogy Heisenberg félrekalkulálhatta az atombomba létrehozásához szükséges urán kritikus tömegét; nem vette figyelembe a kibocsátott lassú neutronok „részegember” kilengéseit, ezért azt hihette, a szükséges urántömeg túl nagy egy célba juttatható bomba létrehozásához. Amikor Heisenberg a hirosimai atombomba felrobbantásáról értesült, a jegyzőkönyvek szerint először meg volt győződve arról, hogy ez csak propagandatrükk lehet, mert a kritikus tömeg kezelhetetlenül nagy lenne. Néhány történész megkérdőjelezte a jegyzőkönyvek tartalmi hitelességét, hiszen Heisenberg minden bizonnyal tudta, hogy lehallgatják. Mások szerint az atomrobbantás miatti meglepetése nem lehetett színlelt, vagy hogy ezután már nyíltan beszélhetett, mert a saját tudása a témáról már nem járhatott következményekkel.
 
Másik érdekesség a téma kapcsán:
(arrol hogy mennyire nem érdekel sokakat a fold, és azok akik itt élnek)

Teller egy beszélgetés során mondta el, hogy amikor az első kisérleti robbantásra készültek a hidrogénbombával(magfuziós bomba) meg nem volt sok tudós biztos abban, hogy a légkör nem lép-e be a láncreakcióba!

Igen és amig fel nem robbant a hidrogénbomba sokan azt hitték, hogy a Napon egy erdőtűz van. (nem tréfa)

A hidrogénbombánál egy deutérium-trícium fúzió történik, ha jól emlékszem a levegőben levö hidrogénnek csak egy neutronja van. A trícium inkább vízben található, talán a tenger mélyén (nehéz viz) de a neutront hamar elnyeli a viz.

220px-Deuterium-tritium_fusion.svg.png
 
Igen és amig fel nem robbant a hidrogénbomba sokan azt hitték, hogy a Napon egy erdőtűz van. (nem tréfa)

A hidrogénbombánál egy deutérium-trícium fúzió történik, ha jól emlékszem a levegőben levö hidrogénnek csak egy neutronja van. A trícium inkább vízben található, talán a tenger mélyén (nehéz viz) de a neutront hamar elnyeli a viz.
A levegőben lévő Hidrogénnek nincs neutronja.
Egy proton egy neutron pont a nehézhidrogén vagyis deuterium
A levegőben lévő hidrogén molekuláris formában H2 van jelen!

Csak az érthetőség kedvéért: a hagyomanyos atombombák és atomerőmüvek maghasadás elvén mukodnek. Az uran vagy Plutónium atom bomlik más elemekre, és kozben óriási energiafelszabadulás van.

A fuzios reakcio pont ellentétes ezzel! Atomok egyesulnek egymással és az eközben felszabaduló energiáját hasznosittja a hidrogénbomba, vagy a jovo energiaforrásaként emlegetett fuzios erőmü.

Ami itt fontos, hogy csak a vasnal könnnyebb elemek egyesulesekor van energiafelszabadulas, annál nehezebb elemek esetén energiat kell kozolni az atommal
 
Irán már az 50-es évek végén szeretett volna atomerőművet, aztán jött a forradalom és elnapolták
- A 80-as években vettek Banglades-töl urán dúsításhoz való centrifugákat
- Urán bányákat nyitottak, kísérleti reaktorokat és egyéb nukleáris feldolgozó üzemet hoztak létre
- Mig az USA és a Szovjetunió először csinált atombombát és utána rakétákat, Irán fordítva tette
- Irán rakéta-arzenálja lefedi az egész palettát, ö képes akár mit is akár hova odajuttatni

Izrael olyan kis ország, hogy Németországban sokan naponta többet utaznak munkába mint az ország hosszában
- "Kölcsönös fenyegetéssel" csak akkor lehet stabilitást elérni ha mindkét fél az eszére hallgat
- Márpedig ha egy ország vezetése fanatikusok kezében van, akik földönkívüliekre hivatkoznak akkor az veszélyes.
- Iránnak nincs szüksége egy nagy robbanóerejű bombára, egy un. "piszkos bomba" is elég a gyűlöletük kielégítéséhez.
- Egy lebombázott atomerőmű kisebb teljesítménnyel egy napsugárban, ölben dúskáló országban a kisebb kár
 
A második világháborúban egy Amerikai Egyesült Államok, azóta további kilenc ország Oroszország, Kína, Franciaország, Egyesült Királyság, Izrael, Dél-afrikai Köztársaság, Pakisztán, India és Észak-Korea fejlesztett ki nukleáris fegyvereket.

Ha ebből a 10 államból kivesszük az egymással versengő, de teljesen jelentéktelen Pakisztánt és Indiát, a bohóc Észak-Koreát, és a 90-es évek óta totálisan gazdaságilag lezülött Délafrikai Köztársaságot, akkor megkapjuk azt a hat országot, amely a világ konfliktusaiért leginkább felel már több mint fél évszázada.

Milyen véletlen, hogy pont nekik van atomfegyverük :dr_64:
 
Ha ebből a 10 államból kivesszük az egymással versengő, de teljesen jelentéktelen Pakisztánt és Indiát, a bohóc Észak-Koreát, és a 90-es évek óta totálisan gazdaságilag lezülött Délafrikai Köztársaságot, akkor megkapjuk azt a hat országot, amely a világ konfliktusaiért leginkább felel már több mint fél évszázada.

Milyen véletlen, hogy pont nekik van atomfegyverük :dr_64:
Pomnt azok jelentenek veszélyt akiket kiveszel sajna!
Pakisztán India Észak-korea három szegény ország atomfegyverekkel....
 
Pomnt azok jelentenek veszélyt akiket kiveszel sajna!
Pakisztán India Észak-korea három szegény ország atomfegyverekkel....
Arra akartam kilyukadni, hogy azok világpolitikailag teljesen súlytalanok (India és Pakisztán konkrétan egymás ellen fejlesztette ki, Észak Korea meg önmagában egy vicc). Nem ezek az országok háborúzgatnak közvetlenül vagy közvetve '45 óta a nagyvilágban a Horn foktól Afrika szarván át a Bering szorosig. Hanem a hat úgynevezett nagy hal (bár ki mennyire nagy), ők keverik a kakit, a békétlenséget.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,800
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére