Ezekről a szakmákról még tuti nem hallottál: milliókat kaszálhatsz velük

Rengeteg olyan szakma van, amiről a legtöbb ember még életében nem hallott. Ráadásul a technikai fejlődés, és az emberek igényeinek növekedése miatt egyre bővül ezeknek a különleges mesterségeknek a sora. Mutatjuk a legérdekesebb foglalkozásokat, és azt is, mennyit lehet kaszálni velük.

A legtöbben még soha nem hallottak az olyan szakmákról, mint például a vulkanológus, a várostervező, vagy a fénydublőr, pedig ez csak néhány a különlegesebb foglalkozások közül. A Pénzcentrum most összeszedte a legérdekesebb mesterségeket, és mutatjuk azt is, mennyit lehet velük keresni.
Sörfőző mester
Azoknak, akik egyébként is szeretik a sört, a sörfőzés az egyik legjobb állás lehet a világon. Persze a munka nemcsak sörkóstolásból áll, egy sörfőző üzem szakmai és vezetői feladatainak ellátása mellett új ízek megalkotásán kell dolgozni, és a tesztelést is vezetni kell. Sörfőző képzés Magyarországon is van, ahol többek között kisüzemi sörfőzést, sörkereskedelmet, jogi és adózási alapismereteket, illetve sörtörténetet lehet tanulni. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint itthon havonta 164 723 forintot lehet ezzel keresni, külföldön viszont ennél jóval többet, akár havi három milliót is.

Mesehős
Bár erre a munkára nincs külön képzés, nem árt, ha van valamilyen színészi, vagy táncos tapasztalat. Ahhoz, hogy megkapja valaki ezt az állást, először meghallgatásra kell mennie, ahol elsősorban a fizikai koordinációt, a mozgást, és a hozzáállást nézik, de fontos a jó kommunikációs készség is. Nem mellesleg Disneylandben kell dolgozni hozzá. Viszont a havi fizetés nem rossz, 1,2 millió forintot is lehet keresni egy hónapban, ha hajlandóak vagyunk Csipkerózsika, Aladdin, vagy Aranyhaj bőrébe bújni.

Videójáték-tesztelő
Az egyik legjobb munka a világon a videójáték-tesztelés, hiszen ki ne akarna havi szinten több százezret kapni azért, hogy videójátékokon játszik? A jelentkezéshez van, ahol elég egy érettségi is, de a legtöbb helyen azért elvárás az informatikai végzettség. A tesztelésen túl javaslatokat kell tenni a játékok fejlesztéséhez, és a konkurens gyártók által készített játékokat is ki kell próbálni. Mindezért külföldön akár 1,7 millió forintot is kaphatunk egy hónapban.

Vulkanológus
Ahhoz, hogy valaki vulkanológus lehessen, magas szintű geológia-, földtudomány-, kémia- és földrajztudásra van szükség, így ezek valamelyikéből mindenképpen kell egy diplomát szerezni. Vulkanológusként nemcsak egyetemi tanár lehet valaki, hanem különböző kutatásokban is részt lehet venni, amivel akár a kormányoknak is segíthetünk a természeti veszélyek csökkentése érdekében. A munkakörhöz többek között hozzátartozik a nyugvó, aktív és kialudt vulkánok vizsgálata, illetve az esetleges kitörések előre jelzése, ami már csak azért is fontos, mert rengeteg ember élete megmenthető egy pontos előrejelzéssel. Az NFSZ statisztikái szerint itthon egy geológus 484 210 forintot visz haza havonta.

Feng shui tanácsadó
A Feng shui - szó szerinti jelentésben - "szél és víz" egy ősi kínai hagyomány, amely a környező táj és terepformák elemzésével próbálja meghatározni a legmegfelelőbb lakhelyet. Ehhez tanfolyamokon kell részt venni, amelynek elvégzése után a Feng shui tanácsadó segíteni tud az embereknek lakhelyük harmonikus kialakításában. A tanácsoknak persze megvan az áruk, egy alkalom több tízezer forintot is kóstálhat.

Parfümőr
A parfümkészítéshez a kémiai, és biokémiai ismeretek mellett nagyon kifinomult szaglásra is szükség van. A parfümőr legfőbb feladata, hogy illatokat kreáljon, ami nem kis munka, ugyanis egy illat megalkotása akár 0,5-1,5 évet is igénybe vehet. Ez egy nagyon ritka szakma, Magyarországon például egyetlen parfümőr van. A kereseti lehetőség viszont igazán magas, külföldi oldalak szerint egy parfümőr havonta akár 1 milliónál is többet kereshet.

Kertterapeuta
A kertészkedés sokakra gyógyító hatással van, nem hiába létezik ilyen jellegű terápia, amely hozzásegíti a betegeket a testi-lelki gyógyuláshoz. A terápiás tájtervezés során mozgáskorlátozott, vak, gyengénlátó illetve egyéb fogyatékossággal élők számára olyan környezetet alakítanak ki, amely megfelel az igényeiknek, és igazodik az állapotukhoz. Ehhez a munkához is szükséges bizonyos képzéseken való részvétel, a kertészeti, kertépítési alapismereteken túl a terápiás programokkal sem árt tisztában lenni. Ezt a fajta terápiát főleg a rehabilitációs klinikák, kórházak, és pszichiátriák alkalmazzák.

Fénydublőr
A fénydublőr a filmforgatások és színházi próbák során a színészt helyettesíti, amíg a fényeket beállítják. Ehhez semmilyen végzettség nem szükséges, az egyik legfontosabb kritérium, hogy a fénydublőr magassága illetve egyéb külső tulajdonságai megegyezzenek a színésszel. Bár kereseti statisztikákat nem találtunk, nem hivatalos források szerint itthon naponta akár 12-15 ezret is kereshetnek.

Csokoládékóstoló
A csokoládékóstolás egy külön szakma, hasonló a sommelierhez (magyarul borpohárnok). Kóstolás során az ízérzékelés mellett különösen fontos a tapintás és a szaglás is. Egy csokoládékóstoló szakembernek kifinomult ízléssel kell rendelkeznie ahhoz, hogy meg tudja különböztetni az egyes csokoládékat, és minősíteni tudja az ízeket. Külföldön időről-időre hirdetnek ilyen álommunkákat, ahol az esetek többségében egy milliónál is magasabb havi gázsiért kell finomabbnál finomabb édességeket kóstolgatni.

Várostervező
A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere szerint a település- és közlekedéstervező mérnökök többek között vasúti, közúti, vízi és légi személy-, illetve áruszállítás területén alkalmazott közlekedési rendszerek létesítésével, üzemeltetésével és fejlesztésével foglalkoznak. Emellett stratégiát készítenek, kutatásokat folytatnak és tanácsot adnak a várostervezéssel kapcsolatban, amiért itthon körülbelül 370 ezer forintot keresnek havonta.

Személyi stylist
Elsősorban külföldön van nagy divatja a személyi stylistnak, de már itthon is elérhető. Ha végképp nem tudjuk, milyen ruhák állnak jól nekünk, vagy mit vegyünk fel egy konkrét alkalomra, személyes tanácsadás keretében segítenek nekünk. Az árak azonban meglehetősen borsosak, otthoni ruhavásárlás (előre egyeztetett ruhadarabok házhoz szállítása) esetén kürölbelül 50 ezer forinttal, stylisttal való bevásárlókörútnál 45 ezer forinttal, míg egy konkrét alkalomra történő ruhavásárlásnál megközelítőleg 30 ezer forinttal kell számolni.

csokoledateszt.jpg
 
Pont, mert ezek többsége kamuszakma, sok is a jelentkező. A bukaresti Ubisoft leányvállalatnál egy tesztelő (sokszázan vannak, és amit ők teszteltek, kivétel nélkül egy rakás sz*r, tele buggal) maximum havi 400 eurót kap... A vulkanológust nem is értem, hogy lehet idekeverni, ahhoz brutális iskola meg tudás kell. A sörfőzés meg leginkább céges hagyományok, titkok továbbörökítése, úgyhogy egy komoly helyre bejutni... good luck.
Csodálom, hogy a NASA szagszakértői állás nincs itt. Abból meg egy van, nem is tudom, mi lesz a céggel, ha George Aldrich eltávozik... :)
 
Jaja. Oracle DB specialist, Java and C++ developer, LAMP developer, IT video engineer :)

Jaja. És ezeknél meg azt nem értem, Magyarországon ki tudja ezeket betölteni. Mert amikor még ott éltem, persze megpróbáltam én is elhelyezkedni párszor valami informatikai szakmában. És nézegettem az állásajánlatokat, csupa olyasmivel volt tele, ami végzettség nekem nem volt meg, amire mondhatjátok hogy az én privát bajom, miért nem tanultam, nem vagyok elég okos, képzett, stb... a baj csak az ebben a logikában, hogy ami papírokat kértek e területekről, hát azok a területek olyan újak voltak (akkoriban), hogy akkor kezdtek el terjedni külföldön is, szóval el se tudom képzelni, honnan akarhattak leakasztani olyan szakembert Magyarországon, aki majd betölti az állásukat.
És többnyire elvárták a GYAKORLATOT is. Értitek? Kijön valami új akármicsoda, mondjuk 3 évvel ezelőtt fedezték fel. Erre a hirdetésben szerepel, hogy minimum 3 éves gyakorlat benne. A pofám leszakad...
De volt olyan eset is, hogy 5 év gyakorlatot követeltek olyasmire, ami alig 1 (vagy legyen 2 ha rosszul emlékszem már) éve lett „felfedezve”. Érdekes fazonok lehetnek arrafele...

És ha megpróbálkoztam valami állásinterjúval, s mondtam hogy értek ehhez meg ahhoz meg amazhoz, na ehhez az egy izéhez nem de e aggódjanak 1 hónap alatt megtanulom nekik - na akkor jött hogy „majd értesítjük”, amiről már tudtam, hogy a sohaviszontnemlátás udvarias szinonímája a magyar kultúrkörben.

Hogy olyasmiről ne is írjak, amikor keresnek mondjuk (legyen analema példája szerint) C++ developert, aztán leírják hogy mik a követelmények még. Érdekes módon a C programozást nem írják oda, holott az azért eléggé rokonterület lenne még egy C++ programozó számára. De nem. Írják ehelyett az olyasmiket, hogy mondjuk:
—honlapkészítés (értitek, C++ developernek!)
—bérszámfejtési alapismeretek (??? ezt hogy gondolják... még ha bérszámfejtő progit kéne írni, akkor se a programozónak kell ezekkel tisztában lenni, ha valami nem tiszta, akkor konzultáljon a könyvelővel...)
—Photoshop, QuarkXPress, CorelDraw magas szintű ismerete (világos: neki kell megcsinálnia a honlaphoz a grafikákat is mert grafikusra nem akar költeni a cég, emellett úgy néz ki a nyomtatott reklámanyag tördelését/szerkesztését is tőle várják, azaz legyen profi kiadványszerkesztő is...)
—adatbáziskezelési ismeretek (ez egy fokkal talán jobb mint a fentiek, de olyan marha sok köze ennek sincs a C++ developer szakmához, ráadásul azt már oda se írják miféle adatbáziskezelő rendszerben/nyelven/platformon stb kell ez az ismeret. Ja értem: értsen a szerencsétlen mindenhez!)
—Linux rendszergazdai ismeretek (oké, egy C++ developer ne féljen a parancssortól, csak azt nem értem, ennek akkor mi köze mondjuk a CorelDrawhoz amit korábban írtak, mert emlékeim szerint az mintha erősen windózos progi lenne. De különben is, egy developernek nem rendszergazdának kell lennie, az más szakma. Írják oda hogy ismerje jól a shellt, az elvárható tőle, oszt' csókolom. A rendszergazda egy más szakma, a rendszergazdától se azt várják el, hogy meleg és meghitt intim viszonyban legyen a C++ kivételkezelési alrendszerének furcsaságaival.)

És teli vannak a lapok meg portálok efféle idióta hirdetésekkel. Gyakorlatilag tehát MINDENESEKET keresnek, polihisztorokat, de ezt szégyellik bevallani. És még ezt is megérteném, mert hát oké, szegény a cég. De akkor ne ragaszkodjanak minden részterületen a nagyonsokéves gyakorlathoz, de még ahhoz se hogy a hozzáértését papírokkal tudja igazolni. Mert olyat úgyse találnak. Pláne annyi pénzért.
 
Különben meg, szerintem e szakmák (na jó, kivéve a vulkanológust) olyasnok, hogy a „csókosaknak” vannak fenntartva. A cégtulajdonos vagy a Zigazgató vagy más főgóré jó munkahelyet akar egy közeli rokonának, s beteszi valami efféle szakmába hatalmas fizetésért.

A fengshui is kivétel, de az olyasmi hogy mondhatom én is magamról akármikor hogy mennyire nagyon értek hozzá. Soha le nem lepleződnék. Jól kell érteni ahhoz, hogy folyékonyan és hihetően halandzsázzunk magasröptűnek és misztikusnak hangzó dumákat, némi kétértelműséget is jó ha belekeverünk, meg tudományos szakszavakat, az se baj ha marhára semmi köze a tájhoz vagy akármihez, aki efféle szolgáltatást igénybevesz, úgyse egy nagy észlény, és imádja a babonaságot. És addig kell ajánlgatni ilyen meg olyan variációkat, amíg olyasmit nem mondunk, ami tetszik az ügyfélnek. Ekkor ő örömmel beleegyezik, mert úgyse várt mást igazából csak jó tippeket, s lelkiismeretének magnyugtatását azzal kapcsolatban, hogy lám ami tetszik neki az igaz is, és művészi, és felsőbbrendű, és magasröptű, és satöbbi.

Ja a papír miatt se kell aggódni, akármikor kiállít jó pénzért valami cég nekem (vagy bárkinek) bizonyítványt arról hogy micsoda nagy fengsui mester vagyok (de fengsui helyett írhattam volna akármi más divatos áltudományos hókuszpókuszt is), kiállítja úgy is hogy egyetlen percet se voltam a tanfolyamán. Csak fizessem be a vizsgadíjat. Vizsga se lesz. De ha lesz is, majd megkérdik:
—Ugye a fengsui jó dolog?
—Hát persze, a legcsodálatosabb a világon!
—Remek, megfelelt a vizsgánkon, kitűnő az osztályzata!

De ha kevesebbet fizetek akkor is megvan a papír, csak akkor már végig kell seggelni a tanfolyamot. Odafigyelni azonban akkor se muszáj.

És ha most jön a felháborodás hogy de ez igenis tudomány és nem lehet róla így papírt kapni, akkor azt mondom hogy de igen lehet, aki keres az talál, ilyen intézetet is. De ha neaggyisten nem lenne ilyen Magyarországban mégse (kétlem...), akkor legfeljebb megrendelem Hongkongból a diplomát, oda se megyek, küldik majd postán. Még jobban is mutat majd mert ott lesz rajta a külföldi név, hogy maga a nagy Furamuki Hihire Fakada állította ki Fakenubasokakaki japán városban, vagy esetleg Csing Ling mester Pu Szi városban Tibetben, és még külön felügyelő is volt a vizsgán a hitelességet igazolni, nem más mint a nagy Ki Csi Pö Cse Kin Csüng láma!

Egyszeri befektetés, nem is hiszem hogy sokba kerülne, megcsinálják a szép papírt óccóér' a kis kínaiak, aztán kereshetem vele a milliókat a sok hiszékenytől.

De mondom, a Feng Sui helyett nyugodtan oda lehet képzelni bármi mást is: távgyógyítás, magnetizált víz, emlékező víz, biorezonanciás energetikai gyógyítások, auragyógyítás, sebészet puszta kézzel, jövendőmondás, asztrológia, földsugárzásmérés, varázsvesszős akármicsodák, átoklevétel, szerelemmegkötés, rontás, gyógyító számsorozatok kitalálása, meg amit csak akartok!

A pénz meg dől ezekhez, mert az emberi ostobaságnak és hiszékenységnek akkor sincs határa és vége, ha a világegyetem végesnek bizonyulna netán.
 
Gyakorlatilag tehát MINDENESEKET keresnek, polihisztorokat

Az a baj, hogy sokszor ez a mentalitás már a képzéskor megjelenik. Minden oktatási szegmensben meg lehet találni olyan tantárgyakat, melyekre ugyan rá lehet fogni, hogy szükség lehet rá, de valójában sokkal fontosabb ismeretektől veszi el az időt.

És még ezt is megérteném, mert hát oké, szegény a cég. De akkor ne ragaszkodjanak minden részterületen a nagyonsokéves gyakorlathoz, de még ahhoz se hogy a hozzáértését papírokkal tudja igazolni. Mert olyat úgyse találnak. Pláne annyi pénzért.

Megdöbbentő, hogy néha a magyar fejvadászok(jellemzően a középkategória fejvadászai) sincsenek tisztában a magyar viszonyokkal. Volt hogy megkeresett fejvadász és miután tisztáztuk az elvárásokat kiderült, hogy nagyjából fele annyi pénzért keres embert, mint amennyiért esélye lenne megtalálni azt, akivel szemben az elvárásokat felírta. Megkérdezte hogy ha nekem nem érdekes, akkor nem ismerek-e ilyen embert. Mondtam ilyet nem ismerhetek, mert ennyiért ilyen nincs.

ezeknél meg azt nem értem, Magyarországon ki tudja ezeket betölteni.

Nyilván a cégek egymástól csábítgatják az embereket. Azzal meg tisztában kell lenni - lásd az első ponton tett hozzászólásomat itt -, hogy a magyar képzésben vannak dolgok, amire nem számíthatsz. Vagy nekiesel magadtól vagy soha nem szerzed meg a szükséges tudást. Hogy honnét? Pl. a legtöbb nagy cég szívesen foglalkoztat gyakornokokat diákmelóként, nem sok pénzért, de legalább közel kerül a diák a tudáshoz, ami pénzben kifejezve sokkal többet ér, mint amit a munkáért kap. Így könnyen meglehet, hogy friss diplomásként már piacképes tudása van. Vagy pont az IT szektorban ott van az internet adta lehetőség. Az embernek legyen valami hobbija, ami mellett kénytelen felszívni a tudást.
Igen, lehet mondani, hogy de hát ez volna az iskola feladata. Volna.
 
Külföldön is csókos melók vagy ez magyar specialitás?

A csókos melók azok, ahol sokat lehet kapni kevés munkáért vagy semmiért. A többi bármilyen hihetetlen, de piaci alapon választódik ki. Ennek a piaci folyamatnak persze része az is, hogy ha emberre van szükség, akkor először a fejemben futtatom át, hogy kit ismerek, kivel dolgoztam együtt aki nyilván előnyben részesülhet.
A másik probléma, hogy sokan azt hiszik, hogy amit a kiírásban írtak annak fele vicc, és az állásinterjún lepődnek meg, hogy nem. Például azt hiszik csak szórótényezőnek írják be a tárgyalóképes nyelvtudást és amikor meg kellene szólalni, akkor magyarul megköszönik szépen a részvétel lehetőségét.

Egy dolog van, ami azért el szoktak játszani, ez a pool feltöltése. Azaz a HR egyes pozíciókba akkor is interjúztat, ha éppen nincs üres hely, de nagy a mozgás a területen vagy várhatóan ki fog lépni valaki a közeli jövőben. Akkor már ott a kész eredmény, csak elő kell húzni a fiókból.
 
Az a baj, hogy sokszor ez a mentalitás már a képzéskor megjelenik. Minden oktatási szegmensben meg lehet találni olyan tantárgyakat, melyekre ugyan rá lehet fogni, hogy szükség lehet rá, de valójában sokkal fontosabb ismeretektől veszi el az időt.



Megdöbbentő, hogy néha a magyar fejvadászok(jellemzően a középkategória fejvadászai) sincsenek tisztában a magyar viszonyokkal. Volt hogy megkeresett fejvadász és miután tisztáztuk az elvárásokat kiderült, hogy nagyjából fele annyi pénzért keres embert, mint amennyiért esélye lenne megtalálni azt, akivel szemben az elvárásokat felírta. Megkérdezte hogy ha nekem nem érdekes, akkor nem ismerek-e ilyen embert. Mondtam ilyet nem ismerhetek, mert ennyiért ilyen nincs.



Nyilván a cégek egymástól csábítgatják az embereket. Azzal meg tisztában kell lenni - lásd az első ponton tett hozzászólásomat itt -, hogy a magyar képzésben vannak dolgok, amire nem számíthatsz. Vagy nekiesel magadtól vagy soha nem szerzed meg a szükséges tudást. Hogy honnét? Pl. a legtöbb nagy cég szívesen foglalkoztat gyakornokokat diákmelóként, nem sok pénzért, de legalább közel kerül a diák a tudáshoz, ami pénzben kifejezve sokkal többet ér, mint amit a munkáért kap. Így könnyen meglehet, hogy friss diplomásként már piacképes tudása van. Vagy pont az IT szektorban ott van az internet adta lehetőség. Az embernek legyen valami hobbija, ami mellett kénytelen felszívni a tudást.
Igen, lehet mondani, hogy de hát ez volna az iskola feladata. Volna.

Ez mind igaz is amit írtál. Na de:
—Mi van ha valaki nem most került ki az iskolapadból, egy külföldi suliból, ahol a nagyjából naprakész dolgokat tanulta?

Ugyanis, ha nem olyan, akkor vélhetőleg azért van már gyakorlata - de olyasmiben ami nem mai felfedezés. Lehet például épp nagyon jó C/C++ programozó, mert az a nyelv nem tegnap született azért. Az ipsét érdekli is az informatika, képzi magát szorgalmasan online, meg szabadidejében, erre-arra, de mérget vehetsz rá, amikor jelentkezne valami másik állásba, tuti olyan speciális ismeretet követelnek tőle, amivel ÉPPEN nem rendelkezik! Esetleg ha akarta is volna, nem tudta megszerezni, mert mittudomén nincs pár milliója, hogy a bigdata témakörben szerezzen házilagos tapasztalatokat, a cég meg ahol eddig dolgozott, nem abban a profilban működik.

És akkor őt nem alkalmazzák majd, holott pár hét alatt odaképezhetné magát ha felveszik, de nem, inkább odamegy a frissenvégzett suhanc, aki talán tényleg hallgatott az egyetemen pár előadást erről, de a kanyarban sincs amúgy minden más téren a vén szaki tapasztalataival szemben, holott talán elfogadod te is hogy annak is van jelentős értéke!

Szóval ami ma megy az hülyeség a köbön.
 
Ez mind igaz is amit írtál. Na de:
—Mi van ha valaki nem most került ki az iskolapadból, egy külföldi suliból, ahol a nagyjából naprakész dolgokat tanulta?

Ugyanis, ha nem olyan, akkor vélhetőleg azért van már gyakorlata - de olyasmiben ami nem mai felfedezés. Lehet például épp nagyon jó C/C++ programozó, mert az a nyelv nem tegnap született azért. Az ipsét érdekli is az informatika, képzi magát szorgalmasan online, meg szabadidejében, erre-arra, de mérget vehetsz rá, amikor jelentkezne valami másik állásba, tuti olyan speciális ismeretet követelnek tőle, amivel ÉPPEN nem rendelkezik! Esetleg ha akarta is volna, nem tudta megszerezni, mert mittudomén nincs pár milliója, hogy a bigdata témakörben szerezzen házilagos tapasztalatokat, a cég meg ahol eddig dolgozott, nem abban a profilban működik.

És akkor őt nem alkalmazzák majd, holott pár hét alatt odaképezhetné magát ha felveszik, de nem, inkább odamegy a frissenvégzett suhanc, aki talán tényleg hallgatott az egyetemen pár előadást erről, de a kanyarban sincs amúgy minden más téren a vén szaki tapasztalataival szemben, holott talán elfogadod te is hogy annak is van jelentős értéke!

Szóval ami ma megy az hülyeség a köbön.

Én pont az a fajta ember vagyok, aki ha keres maga mellé valakit dolgozni, akkor nem a szintetikus tudást nézi. Egyrészt pontosan tudom, hogy már középtávon is nem a hozott tudás a lényeges, hanem az, hogy mennyire tud az illető az adott munkakörnyezetbe beilleszkedni.
Másrészt gyakorlatilag mindig olyan területen dolgoztam, ahová annyira speciális tudás kell(ene), amiből országos szinten is megszámolható mennyiségű ember van csak vagy ha szűkítjük a feltételrendszert, akkor nincs is ilyen, mert az egyedi speciális rendszereket úgysem ismeri senki.
Ezért az én kérdéssorom mindig azt igyekszik felmérni, hogy az illetőnek mekkora az affinitása az ilyen típusú tudást magába szívni, mennyire vannak az alapok ott a fejében. Ugyanis ha azok ott vannak, akkor ez azt jelenti, hogy megvan a képesség és az akarat. Jó, nyilván ezeken túl ha mér készen áll a tudás az hasznos és lehet követelmény is. De egy olyan emberrel sem lehet mit kezdeni, aki ugyan 5 év alatt magába szívott mondjuk egy Cisco CCNP tudást, de bármi más feladatra képtelenség rávenni.
 
Én pont az a fajta ember vagyok, aki ha keres maga mellé valakit dolgozni, akkor nem a szintetikus tudást nézi. Egyrészt pontosan tudom, hogy már középtávon is nem a hozott tudás a lényeges, hanem az, hogy mennyire tud az illető az adott munkakörnyezetbe beilleszkedni.
Másrészt gyakorlatilag mindig olyan területen dolgoztam, ahová annyira speciális tudás kell(ene), amiből országos szinten is megszámolható mennyiségű ember van csak vagy ha szűkítjük a feltételrendszert, akkor nincs is ilyen, mert az egyedi speciális rendszereket úgysem ismeri senki.
Ezért az én kérdéssorom mindig azt igyekszik felmérni, hogy az illetőnek mekkora az affinitása az ilyen típusú tudást magába szívni, mennyire vannak az alapok ott a fejében. Ugyanis ha azok ott vannak, akkor ez azt jelenti, hogy megvan a képesség és az akarat. Jó, nyilván ezeken túl ha mér készen áll a tudás az hasznos és lehet követelmény is. De egy olyan emberrel sem lehet mit kezdeni, aki ugyan 5 év alatt magába szívott mondjuk egy Cisco CCNP tudást, de bármi más feladatra képtelenség rávenni.

Teljesen igazad van. Csak ez a mentalitás amit lefestettél magadról, valahogy még nem szivárgott át a magyar állásinterjúztatók fejébe.

Például ha én HR-es lennék, ahelyett hogy a diplomákat böngészném, inkább olyasmiről érdeklődnék, a ipse egyáltalán szokott-e programozni otthon A SAJÁT SZÓRAKOZÁSÁRA is?!

Már Lomb Kató, a 16 nyelven beszélő tolmács is megmondta, a nyelvtanulásnál 99%-ban semmi más nem fontos csak az ÉRDEKLŐDÉS. Na ugyanez igaz a programozásban is, vagy úgy általában az informatikában. Aki otthon a gépét csak faßbúkolásra használja, azt igazából e szakma NEM ÉRDEKLI, csak pénzkeresetnek tartja. Ezesetben maximum egy kóder-tróger lehet belőle, de nem kreatív alkotó.
 
Meg aztán, aki interjúztat, annak is lehetne némi kis hozzáértése a szakmához, ez nem ártana. És akkor tudhatná, ha az ipse nem rendelkezik is netán valami ismerettel, de olyan-e az érdeklődése, hogy azt könnyen megszerezheti hamar!

Mondjuk, tegyük fel assembly programozót keresnek beágyazott rendszerekhez. Odamegyek én, kérdezik, van-e papírom ilyesmiről. Nincs, életemben nem foglalkoztam soha beágyazott architektúrákkal. Kérdik, programoztam-e legalább PC gépeket assemblyben. Mondom, nem, csak picit, 20 évvel ezelőtt assembly betéteket írtam C programokhoz. Egy magyar cégnél erre engem simán elzavarnának. Normális HR-es azonban tovább kérdezne. Mi a hobbym? Hát a programozás, nyilvánvaló! (nekem... nekem nyilvánvaló...) Milyen nyelven programozom? C nyelven. Most miért nem írok assembly betéteket akkor? Mert már 8 magos gépem van, s az enélkül is gyors, más területek jobban érdekelnek, például a refaktorálás, különben is, assemblyben programozva megszűnne a programjaim platformfüggetlensége.
Na ekkor a HR-es esetleg észrevehetné, hogy hoppá, ez mégis mintha arra utalna, épp én nagyon jó munkaerő lennék ott! Látom mi fontos és mi nem... Ez a hobbym is... Nem félek az assemblytől, de van amit adott esetben fontosabbnak tartok... És különben is, a C elég alacsonyszintű nyelv maga is a pointereivel, aki azt ismeri nem kap majd agyérgörcsöt az assemblytől se. És ha szeretek refaktorálni, élvezem majd ha az assembly programokat egyre jobbá optimalizálhatom.

De most odamegy mondjuk egy C++ programozó. Kérdezi mit programoz szabadidejében. Kiderül hogy semmit, vagy ha mégis, legfeljebb valami CD nyilvántartó grafikus programot. Ismeri-e a C nyelvet is? Hát hallott már róla de azt ő nem szereti, az nem OOP, ő pedig csak az OOP dolgokat kedveli, az a jövő, az a modern... Na ez NEm lenne alkalmas arra amire a HR-es embert keres. Ha már a C-t se kedveli a muki, az assembly tuti kiakasztja majd agyilag, az ilyen nem szeret piszmogni azért, hogy a modul rövidebb legyen 24 bájttal, s beleférjen oda a kód, ahova tervezték.
 
Rengeteg olyan szakma van, amiről a legtöbb ember még életében nem hallott. Ráadásul a technikai fejlődés, és az emberek igényeinek növekedése miatt egyre bővül ezeknek a különleges mesterségeknek a sora. Mutatjuk a legérdekesebb foglalkozásokat, és azt is, mennyit lehet kaszálni velük.

A legtöbben még soha nem hallottak az olyan szakmákról, mint például a vulkanológus, a várostervező, vagy a fénydublőr, pedig ez csak néhány a különlegesebb foglalkozások közül. A Pénzcentrum most összeszedte a legérdekesebb mesterségeket, és mutatjuk azt is, mennyit lehet velük keresni.
Sörfőző mester
Azoknak, akik egyébként is szeretik a sört, a sörfőzés az egyik legjobb állás lehet a világon. Persze a munka nemcsak sörkóstolásból áll, egy sörfőző üzem szakmai és vezetői feladatainak ellátása mellett új ízek megalkotásán kell dolgozni, és a tesztelést is vezetni kell. Sörfőző képzés Magyarországon is van, ahol többek között kisüzemi sörfőzést, sörkereskedelmet, jogi és adózási alapismereteket, illetve sörtörténetet lehet tanulni. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint itthon havonta 164 723 forintot lehet ezzel keresni, külföldön viszont ennél jóval többet, akár havi három milliót is.

Mesehős
Bár erre a munkára nincs külön képzés, nem árt, ha van valamilyen színészi, vagy táncos tapasztalat. Ahhoz, hogy megkapja valaki ezt az állást, először meghallgatásra kell mennie, ahol elsősorban a fizikai koordinációt, a mozgást, és a hozzáállást nézik, de fontos a jó kommunikációs készség is. Nem mellesleg Disneylandben kell dolgozni hozzá. Viszont a havi fizetés nem rossz, 1,2 millió forintot is lehet keresni egy hónapban, ha hajlandóak vagyunk Csipkerózsika, Aladdin, vagy Aranyhaj bőrébe bújni.

Videójáték-tesztelő
Az egyik legjobb munka a világon a videójáték-tesztelés, hiszen ki ne akarna havi szinten több százezret kapni azért, hogy videójátékokon játszik? A jelentkezéshez van, ahol elég egy érettségi is, de a legtöbb helyen azért elvárás az informatikai végzettség. A tesztelésen túl javaslatokat kell tenni a játékok fejlesztéséhez, és a konkurens gyártók által készített játékokat is ki kell próbálni. Mindezért külföldön akár 1,7 millió forintot is kaphatunk egy hónapban.

Vulkanológus
Ahhoz, hogy valaki vulkanológus lehessen, magas szintű geológia-, földtudomány-, kémia- és földrajztudásra van szükség, így ezek valamelyikéből mindenképpen kell egy diplomát szerezni. Vulkanológusként nemcsak egyetemi tanár lehet valaki, hanem különböző kutatásokban is részt lehet venni, amivel akár a kormányoknak is segíthetünk a természeti veszélyek csökkentése érdekében. A munkakörhöz többek között hozzátartozik a nyugvó, aktív és kialudt vulkánok vizsgálata, illetve az esetleges kitörések előre jelzése, ami már csak azért is fontos, mert rengeteg ember élete megmenthető egy pontos előrejelzéssel. Az NFSZ statisztikái szerint itthon egy geológus 484 210 forintot visz haza havonta.

Feng shui tanácsadó
A Feng shui - szó szerinti jelentésben - "szél és víz" egy ősi kínai hagyomány, amely a környező táj és terepformák elemzésével próbálja meghatározni a legmegfelelőbb lakhelyet. Ehhez tanfolyamokon kell részt venni, amelynek elvégzése után a Feng shui tanácsadó segíteni tud az embereknek lakhelyük harmonikus kialakításában. A tanácsoknak persze megvan az áruk, egy alkalom több tízezer forintot is kóstálhat.

Parfümőr
A parfümkészítéshez a kémiai, és biokémiai ismeretek mellett nagyon kifinomult szaglásra is szükség van. A parfümőr legfőbb feladata, hogy illatokat kreáljon, ami nem kis munka, ugyanis egy illat megalkotása akár 0,5-1,5 évet is igénybe vehet. Ez egy nagyon ritka szakma, Magyarországon például egyetlen parfümőr van. A kereseti lehetőség viszont igazán magas, külföldi oldalak szerint egy parfümőr havonta akár 1 milliónál is többet kereshet.

Kertterapeuta
A kertészkedés sokakra gyógyító hatással van, nem hiába létezik ilyen jellegű terápia, amely hozzásegíti a betegeket a testi-lelki gyógyuláshoz. A terápiás tájtervezés során mozgáskorlátozott, vak, gyengénlátó illetve egyéb fogyatékossággal élők számára olyan környezetet alakítanak ki, amely megfelel az igényeiknek, és igazodik az állapotukhoz. Ehhez a munkához is szükséges bizonyos képzéseken való részvétel, a kertészeti, kertépítési alapismereteken túl a terápiás programokkal sem árt tisztában lenni. Ezt a fajta terápiát főleg a rehabilitációs klinikák, kórházak, és pszichiátriák alkalmazzák.

Fénydublőr
A fénydublőr a filmforgatások és színházi próbák során a színészt helyettesíti, amíg a fényeket beállítják. Ehhez semmilyen végzettség nem szükséges, az egyik legfontosabb kritérium, hogy a fénydublőr magassága illetve egyéb külső tulajdonságai megegyezzenek a színésszel. Bár kereseti statisztikákat nem találtunk, nem hivatalos források szerint itthon naponta akár 12-15 ezret is kereshetnek.

Csokoládékóstoló
A csokoládékóstolás egy külön szakma, hasonló a sommelierhez (magyarul borpohárnok). Kóstolás során az ízérzékelés mellett különösen fontos a tapintás és a szaglás is. Egy csokoládékóstoló szakembernek kifinomult ízléssel kell rendelkeznie ahhoz, hogy meg tudja különböztetni az egyes csokoládékat, és minősíteni tudja az ízeket. Külföldön időről-időre hirdetnek ilyen álommunkákat, ahol az esetek többségében egy milliónál is magasabb havi gázsiért kell finomabbnál finomabb édességeket kóstolgatni.

Várostervező
A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere szerint a település- és közlekedéstervező mérnökök többek között vasúti, közúti, vízi és légi személy-, illetve áruszállítás területén alkalmazott közlekedési rendszerek létesítésével, üzemeltetésével és fejlesztésével foglalkoznak. Emellett stratégiát készítenek, kutatásokat folytatnak és tanácsot adnak a várostervezéssel kapcsolatban, amiért itthon körülbelül 370 ezer forintot keresnek havonta.

Személyi stylist
Elsősorban külföldön van nagy divatja a személyi stylistnak, de már itthon is elérhető. Ha végképp nem tudjuk, milyen ruhák állnak jól nekünk, vagy mit vegyünk fel egy konkrét alkalomra, személyes tanácsadás keretében segítenek nekünk. Az árak azonban meglehetősen borsosak, otthoni ruhavásárlás (előre egyeztetett ruhadarabok házhoz szállítása) esetén kürölbelül 50 ezer forinttal, stylisttal való bevásárlókörútnál 45 ezer forinttal, míg egy konkrét alkalomra történő ruhavásárlásnál megközelítőleg 30 ezer forinttal kell számolni.

Csatolás megtekintése 1451492
*
Kedves Melitta,
stippi-stopppi! A CSOKOLÁDÉ KÓSTOLÓ állást - ezennel - lestopppppolom.... El kell viszont ismernem azt, ha rám tör a csokoládéhiány, akkor az első üzletbe betérvén megvásárolok 2 db Sport szeletet - azt a régit, a kicsi formájút szeretem - s, szinte meg sem rágom, majdnem egyben nyelem le. Aztán hurrrrrrá! Intézem a dolgaimat, vásárlást, ügyintézést, rendbe tettem a lelkem azzal a 2 csokoládéval. Időnként teszem, de akkor úgy, mint fentebb megírtam. Mint a dohányosok, olyan "kiéhezve" esek neki a csokoládénak... Semmi ízlelgetés, meg az égre nézés és közben azon agyaljak, hogy MOST és AKKOR milyen ízeket érzek. Belakmározom és kész... Mondom, írom, mint egy "elvetemült" dohányos, aki már ki van éhezve a cigaretta füstjére, a slukkra...
:rohog:
G.B.
 
*
Kedves Melitta,
stippi-stopppi! A CSOKOLÁDÉ KÓSTOLÓ állást - ezennel - lestopppppolom.... El kell viszont ismernem azt, ha rám tör a csokoládéhiány, akkor az első üzletbe betérvén megvásárolok 2 db Sport szeletet - azt a régit, a kicsi formájút szeretem - s, szinte meg sem rágom, majdnem egyben nyelem le. Aztán hurrrrrrá! Intézem a dolgaimat, vásárlást, ügyintézést, rendbe tettem a lelkem azzal a 2 csokoládéval. Időnként teszem, de akkor úgy, mint fentebb megírtam. Mint a dohányosok, olyan "kiéhezve" esek neki a csokoládénak... Semmi ízlelgetés, meg az égre nézés és közben azon agyaljak, hogy MOST és AKKOR milyen ízeket érzek. Belakmározom és kész... Mondom, írom, mint egy "elvetemült" dohányos, aki már ki van éhezve a cigaretta füstjére, a slukkra...
:rohog:
G.B.

Én is befoglaltam már a mediterrán apartman és étterem tesztelő állást. Egyelőre én szoktam fizetni érte, de remélem hamarosan fordul a kocka :D

I-hope-its-an-Xbox.jpg
 
Azért az tényleg döbbenet, hogy bármerre megy az ember a világban, (még a Szahara homokbuckái között a tevepásztor is kábé 3 nyelven beszél) mindenhol rendesen beszélnek angolul, a mi oktatási rendszerünk el tudja érni, hogy akár 6-8 év tanulás után se menjen egyáltalán.
 
Azért az tényleg döbbenet, hogy bármerre megy az ember a világban, (még a Szahara homokbuckái között a tevepásztor is kábé 3 nyelven beszél) mindenhol rendesen beszélnek angolul, a mi oktatási rendszerünk el tudja érni, hogy akár 6-8 év tanulás után se menjen egyáltalán.
Mert kötelezően tették a tanulását nem választhaton! Az én időmbe az orosz rendszerváltás után meg a német!
 
Mert kötelezően tették a tanulását nem választhaton! Az én időmbe az orosz rendszerváltás után meg a német!

Sok orosztanár keze alatt mentem át, ebből vagy az oroszhoz nem értett az illető vagy a tanításhoz vagy mindkettőhöz. Sikerült annyira megutálnom a nyelvet, hogy egy időben bosszantott a tudat, hogy soha nem fogom elfelejteni a cirill betűket. Mára azért megváltozott a dolog, de megmutatja milyen érzéseket tud kelteni egy kötelező ámde rosszul működő rendszer.
 
Sok orosztanár keze alatt mentem át, ebből vagy az oroszhoz nem értett az illető vagy a tanításhoz vagy mindkettőhöz. Sikerült annyira megutálnom a nyelvet, hogy egy időben bosszantott a tudat, hogy soha nem fogom elfelejteni a cirill betűket. Mára azért megváltozott a dolog, de megmutatja milyen érzéseket tud kelteni egy kötelező ámde rosszul működő rendszer.

Telibe ugyanez volt nálam is. Aztán amikor úgy adódott egy darabig a sorsom, hogy másból nem tudtam megélni csak a lengyelpiaci seftelésből, 2-3 hónap alatt úgy megtanultam oroszul, hogy az oroszok lengyelnek vagy bolgárnak néztek, a lengyelek meg bolgárok pedig született orosznak vagy ukránnak.

Mostanára azonban megint csak annyira tudok oroszul, mint amikor a suliból kijöttem, kb semennyire se. Majdnem 20 év alatt jól el lehet felejteni egy nyelvet. De ha a dolog muszáj ugyan, de nem amiatt muszáj mert valaki parancsolja, hanem az Élet kényszerít rá, vagy van érdeklődés, akkor egykettőre sikerül.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,660
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére