Ezoterika kritikus szemmel

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egyik legjobban látogatott forum az ezoterika.
-
Az ezoterika egy gyüjtöfogalom amiben egyszerü lelki szárnyalástol kezdve a sámánizmuson keresztül a testileg lelkileg kényszerhelyzetben levök könyörtelen anyagi kizsebelésig minden megbujik.
-
Az ezoterika tanai szerint a "felsöbbrendü ismereket" csak "kiválasztott személyek" számára hozzáférhetöek, hogy ki a kiválasztott azt ök mondják meg. Rendszeres halucinálás és viziok azok már jo elöfeltételek.
-
A kizsebelésnek a legkülönbözöbb modjai ismeretesek, a 24-orás TV-adásokkal valo telefon-kontaktol kezdve, egy darab drotnak, könek csodálatos tulajdonságokkal valo felruházásán keresztül, "élettapasztalatoknak" az árusitásán át a vallásos örületig minden megtalálhato az ezo-piacon.
-
Háziasszonyok lesznek széditve "quantummechnikával". Falon valo átmenés, két helyen egyidöben jelenlenni és hasonlo nevetséges dolgok elérésére nyilnak tanfolyamok és igénybe is lesznek véve.
-
Gondolom itt az ezoterika föcim alatt egy kritikus topik ahol az álldozatokrol, a téveszmékröl lehetne diskurálni nem lenne rosz. Az áltudományos hokusz pokuszokrol amik nem minden ezoterikus-hajlamu ember számára felismerhetö. Ti is szétválaszthatnátok a "pelyvát a magtol."
-
Nem kell idegen nyelvismeret ahoz, hogy felismerje az ember miminden bujik meg az ezo-shopon belül.
Néhány video amiröl az ember nem tudja, hogy sirjon vagy nevessen.
-
A videók linkjei törölve. Másik topikban felhívtam a figyelmet-d a linkek nélküli videójelzésre. (videócím és videómegosztó neve) elke kormányos
 

A Demiurgosz

Állandó Tag
Állandó Tag
Kereslet-kínálat, öregapám!
Ki mit akar a szervezetébe abszolválni, hát azt fogja - és multikozmikus szabadságjoga, hogy megtegye. :D
Sok sikert a tényfeltáráshoz, és az egyedüli, üdvözítő, szent, igaz, igazság terjesztéséhez! :)

Vannak érdekes pontok a nyitóposztban. Mondjuk úgy, hogy az ezoterika nem a "tudományos világképben" integrált tapasztalatok, élmények, összefüggések, működési elvek halmaza, amit első pillantásra csak a név köt össze.

A hallucináció és vízió szintén olyan működése az agynak, amit a "tudományos" orvoslás, és az inkvizíció fejlettségi szintén álló klinikai pszichiátria egyelőre képtelen integrálni a világképébe, ezért ezeket a tüneteket eleve nem jelentést hordozó megnyilvánulásként kezelik, hanem gyógyítandó patológiás torzulásként. Másként: nem kiváncsiak arra, hogy a tudattalan mentális folyamatok mit fogalmaznak meg egy, a tudatos részbe eljutó vízióval. Mert aki vizionál, a boszorkánykódex szerint skizofrén, a skizofrénnel pedig nem lehet kommunikálni, azt gyógyszerezni kell.

Ugye mondani sem kell, hogy ha az ezoterikus tudást valami olyannak kezeljük, hogy ahhoz fel kell nőni, ahhoz valami minőségi változást kell produkálni, (felsőbbrendű tudásként fogalmaztad) hogy egyrészt megérthessük, másrészt integráljuk, ugyebár az általad említett és a fogalommal leginkább azonosított konkrét átb*szások, és kuruzslások maguk az önellentmondások. Hadd mondjak egy példát: mondjuk megjelenik egy tetovált sebhelyes illető, aki a kikötői- és a börtönszleng variálásával értésedre adja, hogy tekintélyes összegért vállalkozik arra, hogy egy adott, rendkívül tudományos, ismerethalmazt egy nap alatt átad, és versenyképes okiratot állít ki hozzá. :) ...aztán lehet átkozni az egész tudományt :)

Miért baj az, ha háziasszonyok kvantummechanikával foglalkoznak, és emberek röhejes dolgokra adnak ki pénzt? Mért szörnyűbb, ha valaki elmegy falonátmenés tanfolyamra, mintha mondjuk másfél milláért venne valami borzasztóan tudományos NASA-kütyüt, amit a teleshopban sóznak rá?
Te már fizettél ezoterikus tévtanításért, téged már húztak csőbe, adósságba verted magad, vagy fogadatlan prókátora lettél az áldozatoknak, netán valami kvázitudományos hitvédő vagy?
Miért gondolod azt, hogy meg kell váltanod a tudatlanságban tengődő tömegeket? Elvégre az ember egyik alapvető képessége a mérlegelés és döntés. :D

Amúgy teljesen pozitív dolognak tartom a kritikai magatartást. Rendkívül fontos. Persze jó, ha a kritikai attitűd nem mosódik össze az áltudományos, illogikus, meggyőződések és dogmák vezérelte demagóg boszorkányüldözéssel. :)
 
O

oliyboty

Vendég
Az egyik legjobban látogatott forum az ezoterika.
-
Az ezoterika egy gyüjtöfogalom amiben egyszerü lelki szárnyalástol kezdve a sámánizmuson keresztül a testileg lelkileg kényszerhelyzetben levök könyörtelen anyagi kizsebelésig minden megbujik.

Valóban vannak szélhámosok sajnos ezoterikán belül, de ez a mai világban elkerülhetetlen. Nagyon meg kell nézni hova mész el tanulni, mire adod ki a pénzt, stb..., mert bizony vannak olyan emberek, akiknek ez pusztán az üzletről szól és hogy minél jobban lehúzzák anyagilag az embereket. Ezzel kapcsolatosan mindenki felháborodása érthető.

DE!

Tudod nagyon sok olyan ember van -Hál Istennek-, akiknek valóban van tudásuk ilyen téren, rálátásuk, nagyobb élettapasztalatuk, melyeket tovább tudnak adni, másfajta szemszögből világítanak meg dolgokat, hozzásegítenek a "helyes úthoz", hogy önmagad megtaláld s megismerhesd. Ők valóban értenek hozzá, nekik ez az életük, azon vannak, hogy önmagukon és másokon tudjanak segíteni -persze, ha valaki hozzájuk fordul és elfogadja a segítséget-, azon vannak, hogy egy olyan világot alkossanak, hozzanak létre, melyben az emberek boldogok, a szeretet, a fény, a harmónia és a békesség járja át testüket, szellemüket, ezek töltsék ki életüket. S tudod én az ilyen embereket, akik eme szent és nemes célért "harcolnak", tesznek, mélységesen és őszintén becsülöm, tisztelem őket. S ezt szívből köszönöm nekik.

Továbbá, nagyon sok olyan tanító, mester van, akik még pénzt sem kérnek azért, hogy "tanítanak" minket. A tudás megszerzéséért, aktiválásáért, a tanulásért, fejlődésért NEM kérnek pénzt. Az ilyen embereket hidd el, hogy nem a pénz motiválja, mert nem szabad, hogy a pénz domináljon. S ez már régóta így van. Ők valóban azért vannak, hogy segítsenek a fejlődésedben, fogják a kezed, s mutassák az irányt neked. S ezt is külön köszönöm nekik, hogy segítetek nekünk, hogy ott vannak mellettünk, hogy ha bármi van fordulhatunk hozzájuk.

Külön köszönöm az én "mesteremnek" a rengeteg segítséget, hogy tanít, hogy ott van végig mellettem, hogy rávilágít a dolgokra, segít megérteni a miérteket, hogy ha vannak kérdéseim melyeket nem értek, mindig ott van mögöttem és segít, tanácsot ad, magyarázza az összefüggéseket, hogy megértsem. Egyszóval köszönöm azt, hogy az élet utamba sodorta Őt, s hogy a barátja lehetek. Köszönöm az eddigi munkáját és segítségét, s külön köszönöm, hogy nem csak barátként van mellettem, hanem pót apuként is, ha az kell.

S végül ott fenn az égieknek köszönöm, hogy utamba sodorták a "mesterem", s hogy biztonságban vagyok és jó kezekben. Köszönöm Melittának is, a Canadahun közösségi oldal megalapítójának, mert ez a közösségi oldal tette lehetővé azt, hogy megismerkedjem a "mesteremmel".

Bocsánat, hogy ilyen hosszú lett a hozzászólásom, de ezt muszáj volt leírjam. Remélem, hogy hozzásegítettem mindenkit ahhoz, hogy megértsétek azt, hogy számomra ez a titokzatos világ, maga a spiritualitás egy szent dolog (mint Isten, Jézus) s az életemhez hozzátartozik, ez ad értelmet mindennapjaimnak, ez az életem értelme s egyben célja is.

UI.: Ernoe, nagyon köszönöm a külön topic nyitást! ;)
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves A Demiurgosz
-
Természetesen nem kell az embereket átfaragni. Ha rajtam mulna akkor még a kábitoszerek árusitása is legállis lenne. Teljesen mindegy, hogy LSD-töl, alkoholtol, agylágyulástol vagy ezotérikátol látod a világot másképpen.
-
Jugendforschung-Wey-Rauschgift.jpg

-
A mai gyerekek után nem kell leskelödni, hogy ne bagozzanak mert ha egyszer értelmesen elmagyarázod a cigarettázás elönyeit és hátrányait akkor minden lehetöt megtettél A legtöbb önként nem fog dohányozni.
-
A fontos, hogy a pro és kontra érvek egyformán elérjék az embereket. Es én ezt nem látom biztositva.
-
Nem azon kell vitatkozni, hogy a Szüz-Maria valoban megjelent vagy, hogy a klinikai halálbol visszaráncigált átment egy alaguton vagy sem hanem azt kell feltárni, hogy honnan származnak az érzékeink és a gondolataink.
-
Egy analphabéta nem okvetlenül vak. Egy analfabeta látja söt felis ismeri a betüket csak nem tudja összeolvasni. Miért? Mert a szem csak a fényt érzékeli, a látás a kiértékelés az agyban zajlik le. Ez egy triviális dolog mégis ennek az egyszerü mechanizmusnak a megértésén mulik a világrol alkotott képünk.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Oliyboty
-
Az ezoterika egy orjási gyüjtömedence, ide tolakodnak mindazok akik képesités nélkül akarnak tevékenykedni.
Nem mondhatja magárol mindenki, hogy Dipl. Psychologus, ez egy védett foglalkozás, standard tanulmányoknak kell ezt megelözni, de hogy "elet-tanácsadonak" vagy tudom is én minek, nevezhessed magadat, ahoz elég ha nem vagy büntett elöéletü, mégcsak egy állando lakás sem kell. Garantia, vagy álltalános üzleti feltételek kivannak zárva. A következményekkért nem felel a kuruzslo.
-
Számtalan készülék kerül a forgalomba "ezoterikus" célokbol, itt a TÜV csak azt vizsgálja (ha egyáltalán) hogy megfelel e az életvédelmi elöirásoknak (kapsz egy áramütést vagy nem) és kész. Ennek a feltételnek ugy tesznek a legtöbben eleget, hogy üres dobozt árulnak attol nem hallhat meg senki.
-
A tanitokhoz akik nem kérnek el pénzt elmesélném, hogy én még egy ügyvéddel is találkoztam aki nem kért el töllem pénzt hanem azt mondta vegyek neki egy Merklin-vonatot, megadta a pontos adatokat hozzá. A vonat több mint 200 márkába került, a többletérték adot én fizettem, neki meg ez nem jelentett bevételt.
-
Gondolom a te nagyvonalu tanitod nem a hid alatt lakott, hanem a villájában fogadott. Az egész csak mathematika. Egy osztrák orvos nem tarifára dolgozott, elöirt árakkal hanem azt mondta, "adjon amenyit akar, vagy tud". Az adot szépen befizette, nem csalt. Egy pár év mulva feltünt az adohivatalnak, (na és a kollégáknak), hogy ez az önzetlen doktorbácsi sokkal többet keres mint a többi orvos. Nem azért mert több pátiense lett volna hanem azért mert az emberek hálaérzete nagyobb mint az önbecsülésük. Amit a másik csinál neked az mindig nagyobb értéknek tünik a szemedben mind amit te másoknak szolgáltatsz.
-
Mégegyszer, ha valaki az ezoterika alatt brainstorming-ot ért az ellen nem lehet áskálodni. Van akinek elég ehez a család vagy a baráti kör, van aki professzionális couch-ingra szorul.
-
Most nincs sok idöm felsorolni abbol a sok örültségböl ami megtörténik naponta az ezotérika nevében. Egy parade példa erre amikor valaki a másiknak "thelepatikus-segitséget" kinál, hogy mondjuk sikerüljön egy üzleti vagy privát törekvés. Paul a tintahal esete mutatja, hogy az ilyen segitségnyujtás anyagilag jövedelmezö még akkor is ha negativ eredmény esetén visszafizeted a költséget. Mindig lesz egy csomo terv ami sikerrel jár.
 

A Demiurgosz

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves A Demiurgosz
-
Természetesen nem kell az embereket átfaragni. Ha rajtam mulna akkor még a kábitoszerek árusitása is legállis lenne. Teljesen mindegy, hogy LSD-töl, alkoholtol, agylágyulástol vagy ezotérikátol látod a világot másképpen.
-

-
A mai gyerekek után nem kell leskelödni, hogy ne bagozzanak mert ha egyszer értelmesen elmagyarázod a cigarettázás elönyeit és hátrányait akkor minden lehetöt megtettél A legtöbb önként nem fog dohányozni.
-
A fontos, hogy a pro és kontra érvek egyformán elérjék az embereket. Es én ezt nem látom biztositva.
-
Nem azon kell vitatkozni, hogy a Szüz-Maria valoban megjelent vagy, hogy a klinikai halálbol visszaráncigált átment egy alaguton vagy sem hanem azt kell feltárni, hogy honnan származnak az érzékeink és a gondolataink.
-
Egy analphabéta nem okvetlenül vak. Egy analfabeta látja söt felis ismeri a betüket csak nem tudja összeolvasni. Miért? Mert a szem csak a fényt érzékeli, a látás a kiértékelés az agyban zajlik le. Ez egy triviális dolog mégis ennek az egyszerü mechanizmusnak a megértésén mulik a világrol alkotott képünk.

Ez egy tipikusan agresszív, demagóg válasz, aminek az alapja valami arcpirítóan nagyképű hit a saját igazad abszolút mivoltában :D
Tehát akkor a drog-, alkohol- és nikotinprevenciós demagógiára: mi értelme tűzzel-vassal küzdeni a gyerekkel, hogy ne bagózzon, hogyha egyszer bagózni akar, és akkor úgyis ki fogja próbálni? Leselkedhetsz utána napestig, föl is pofozhatod, de attól még rá fog gyújtani, ha menőnek találja. :D
Ugyanígy a gandzsával, és az alkohollal.
Szóval nyitott és megértő módon való közeledéssel azt gondolom, hogy lehet sikereket elérni. A tekintélyelv és agresszió eredménye az lesz, hogy potenciálisan alkoholista-nikotinfüggő-narkós lesz a gyerek. :)

Mintha elfelejtenéd, hogy az az ember, aki hisz az ezotériában, úgyanúgy MEGÉLI annak valóságát, mint ahogy te megéled saját valóságodat, csak te valami frusztrált intoleranciából adódóan nem bírod elviselni, vagy tisztelni mások életélményét, hanem mindenképpen rá akarod erőltetni a sajátodat, ami szintén "CSAK" egy élmény. Indivídum szintjén erről lehet beszélni, a lét élményéről, és abból bizonyos szinten következik, hogy milyen paradigmatikus rendszereket preferál, és utasít el.
Szóval nagyon tiszteletreméltó az a vallásos áhitat, amivel a tudomány felé közeledsz, de ez már az '50-es években anakronizmus volt. :)
Nem hiszem, hogy nem hallottál Thomas Kuhnról,meg Paul Feyerabendről, biztos olvastad is, csak nem bírtad integrálni az ő valóságukat, mert arra korlátozódsz, ami "tudományos" akármennyire is zavaros ez a fogalom. :)
Feyerabendet tudom ajánlani, elképesztően humoros és bohém ember volt, őmiatta szaggatták a hajukat a pozitivisták. :)

..mondjuk alapvetően műkedvelő vagyok, lehet, hogy született valami mániákus, aki védelmébe vette és újra táptalajt biztosított a pozitivista tébolynak napjainkban, sajnos erről nem vagyok olyan jól informált, de ahogy időről időre támadnak fel a Bibliát tökéletesen szó szerint szigorúan elfogadó fundamentalista kisegyházak, úgy ezt sem tartom elképzelhetetlennek. :)
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy tipikusan agresszív, demagóg válasz, aminek az alapja valami arcpirítóan nagyképű hit a saját igazad abszolút mivoltában
-
Kedves A Demiurgosz
-
Valoszinüleg csak átsiklottál afelett amit irtam. Természetesen lehet ugy élni, hogy a pofonvágásnál felvillano csillagok és a világürböl felénk pislákolok között nem teszünk különbbséget. Ha a fülzugásnál azt képzeljük, hogy mindjárt megjelenik a hang forrása egy motoros képében.
-
A legtöbb ember ugy él mindha egy testtöl független porciobol, egy "lélekböl" lenne ami öt a pilotafülkéböl irányitja. A pilotafülke meg a test ami bizonyos kilométer után a roncstelepre kerül.
-
Paul Feyerabend egy provokativ, anarchista-philozofus volt akivel egy picit szinpatizálok de könnyen félreérthetö.
-
A létezés szempontjábol valoban tök mindegy, hogy miben hiszünk vagy nem. A helyzet az, hogy a természet kényszerit bennünker arra, hogy használjuk az eszünket és amenyire lehet következetesen menyünk elöre az ismereteink megszerzésénél és strukturába foglallásával.
-
A tapasztalatainkat csak ugy tudjuk kompakt és eredményes formában továbbadni ha "tudományos formába" öntjük. Ha csak "meséket" gyüjtünk és a gyerekeinknek azt adjuk tovább akkor egy emberélet nem lenne elég ahoz, hogy egy telefont összebütyköljünk. Látjuk, hogy a könyvkiadás, a posta hogyan gyorsitotta meg a fejlödést.
-
Egy nyugalmazott professzor, egy "ezoterikus guru" könnyen beszél arrol, hogy "minden mindegy" ha a bankban nyugszik a pénze, akkor lehet szürcsölheti a vörösbort. De elöször megkell teremteni azt a lehetöséget, hogy ne legyen mindenki bolhás, és ne kelljen a vizet a patakbol hozni és az öreg napjaid biztositva legyenek.
-
A rationális gondolkodás az életfeltételek megteremtéséhhez szükséges, és az nem jön magátol.
Részegeskedni, szeretkezni, haszontalan templomokat épiteni csak akkor tudunk ha az elsö lépést megtettük.
-
 

A Demiurgosz

Állandó Tag
Állandó Tag

-
Kedves A Demiurgosz
-
Valoszinüleg csak átsiklottál afelett amit irtam. Természetesen lehet ugy élni, hogy a pofonvágásnál felvillano csillagok és a világürböl felénk pislákolok között nem teszünk különbbséget. Ha a fülzugásnál azt képzeljük, hogy mindjárt megjelenik a hang forrása egy motoros képében.
-
A legtöbb ember ugy él mindha egy testtöl független porciobol, egy "lélekböl" lenne ami öt a pilotafülkéböl irányitja. A pilotafülke meg a test ami bizonyos kilométer után a roncstelepre kerül.
-
Paul Feyerabend egy provokativ, anarchista-philozofus volt akivel egy picit szinpatizálok de könnyen félreérthetö.
-
A létezés szempontjábol valoban tök mindegy, hogy miben hiszünk vagy nem. A helyzet az, hogy a természet kényszerit bennünker arra, hogy használjuk az eszünket és amenyire lehet következetesen menyünk elöre az ismereteink megszerzésénél és strukturába foglallásával.
-
A tapasztalatainkat csak ugy tudjuk kompakt és eredményes formában továbbadni ha "tudományos formába" öntjük. Ha csak "meséket" gyüjtünk és a gyerekeinknek azt adjuk tovább akkor egy emberélet nem lenne elég ahoz, hogy egy telefont összebütyköljünk. Látjuk, hogy a könyvkiadás, a posta hogyan gyorsitotta meg a fejlödést.
-
Egy nyugalmazott professzor, egy "ezoterikus guru" könnyen beszél arrol, hogy "minden mindegy" ha a bankban nyugszik a pénze, akkor lehet szürcsölheti a vörösbort. De elöször megkell teremteni azt a lehetöséget, hogy ne legyen mindenki bolhás, és ne kelljen a vizet a patakbol hozni és az öreg napjaid biztositva legyenek.
-
A rationális gondolkodás az életfeltételek megteremtéséhhez szükséges, és az nem jön magátol.
Részegeskedni, szeretkezni, haszontalan templomokat épiteni csak akkor tudunk ha az elsö lépést megtettük.
-

annyira nyugodalmas és letisztult fogalmazás, hogy szinte élvezet olvasni :)
Az első pontban megfogalmazotthoz részemről mindegy, ki mit tart valóságosnak az életélményében, a közelmúlt tapasztalata: ha nincs közös élmény alap, gyakorlatilag egymás mellett beszélünk el a másik emberrel. Hiába racionális, hiába tűnik egzaktnak, hiáby azonos a nyelv, ha a gondolkodás a két ember esetében különböző denzitásban folyik. Azaz más kohéziós szerkezetben áll össze ugyanaz. Az antracit és a gyémánt is alapjaiban ugyanaz.
Az én valóságkonstrukcióban pl a valóságról alkotott kép abszolút dinamikus. Azaz ilyen-olyan hatásra módosul. Így az élménykomplex kifejeződési lehetőségei és olvasatai is megváltozhatnak. Nem féltem azt aki "hülyeséget gondol", mert vagy egy másik szemléleti pontot érvényesítő magyarázat szélesebb persektívába helyezi, vagy egyéb tapasztalatok által fog módosulni. A tekintélyelv, megalázás, gúny (amivel kártékony hatalmi rendek dolgoznak) nem hatékony - már amennyiben az ember szándéka segítő jellegű, és nem dominanciakísérlet.

Nagyon szép, nagyon jó, hogy az utókornak racionális kartotékokban állítanád össze az ismerethalmazt, - az emberiség ezt csinálja amióta létezik.
Ami anno racionális volt, már annyira nem tűnik annak. És a spirituális léttapasztalatok értőinek (akik nem mennek el falonátmenés tanfolyamra, mert spirituális tudásukkal fölteszik a kérdést: ugyan mi a bánatosnak mennék el, amikor személyiségem, világképem, lényem fejlődésében a világon semmilyen szinten nem játszik közre, ez a drága és teljesen felesleges marhaság, ami maximum parasztvakításra jó) bizonyos spirituális tanítások nagyon is racionálisnak hatnak. Valóságosnak, esetlegesen valóságosabbnak, mint a társadalmi egzisztencia, vagy a test fájdalma - aminél valóságosabbat a másik ember nem nagyon tudna elképzelni.

Az viszont, hogy a lélek ücsörög a testben és irányítja, nem minden vallási/spirituális iskola tartja így. Ez kb olyan megállapítás, minthogy egy tudósnak muszáj kémcsöveket birtokolnia, vagy pittyegő berendezésekkel körbevennie magát. Mítosz.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Térjünk vissza a témához: magia, esoterika, okkultizmus és babonaság amit a psycho-piacon pénzért kinálnak.
-
Hogyan müködik ez? Az elado azt állitja, hogy neki természetfeletti képességei vannak, a vásárlo pedig ezt elhiszi vagy butaságbol vagy lelki kényszerbö (szorult helyzetböl).
-
Röviden, az ilyen szolgáltatások anélkül jönnek létre, hogy a "fogyszto" tudná vagy akarná ezt az üzletet.
-
Itt azt irjátok "kereslet-kinálat" és azzal érveltek, hogy ez a "magia" csak akkot müködik ha a kuncsaft hisz benne. Egy "hitetlen" mint én ugysem fogja megérteni az ezoterikát amig nem voltak "élményei", tehát amig nem volt a "szarba", nem kellett az utolso szalmaszáll után kapnia.
-
Gyerek koromban a nagyszüleim elvittek magukkal egy tarock-partira amit az ottnyaralásom miatt nem akartak lemondani.

En a lexikont lapozgattam amig ök két-filléres alapon (a pénz már régen nem volt forgalomba de jol fellehetett füzni a lyukak miatt láncba) kártyáztak. Egy "különleges képességekkel" megálldott "felvidékröl" jött idös hölgy is hozzátartozott a kártyakörhöz.

A játék után kávé és keksz-kistányéron került az asztalra a számomra is igy aztán passziv résztvevöje lettem a beszélgetésnek, egy régen elhunyt közös rokonrol volt a szo. Csodálkozásomra a felvidéki idös hölgy azt állitotta, hogy "nemrég beszélt a Ritával és jol van." Abban az idöben még nem volt szokás a "gyereknek" belebeszélni a felnöttek dolgába de én nem birtam visszatartani a kuncogásomat. Valoszinüleg a vendégség miatt, megdorgálás helyett felvilágositottak, hogy az életben több rejtély van mint amit egy kölyök mind én felfogni képes.

Lassan elökerült egy viaszkosvászon-teritö, a nagylámpát felváltotta a zöldburáju éjjeli-lámpa fénye. En visszaülhettem a sarokba a vitrines könyvszekrény mellé, már késö este volt a kutya miatt nem mehettem a kertbe. A figyelmem megoszlott. Az uj szo amit az asztalnál tanultam "spiritizmus" volt. Kivettem a szekrényböl a Tolnai Világlexikon XVI. kötetét és felütöttem a "szellemidézésnél".

Eközben a nagyszüleim a nálluknál is idösebb körben, szám szerint heten, egy nagyon komoly "uj játékba" kezdtek, megprobáltak "kontaktus felvenni" a Ritával. A szlovák akcentussal beszélö hölgynek meg-megbicsaklott a hangja de senki sem vélte benne a Rita hangját felismerni.

En a hangváltozást a meglazult protézisnak tulajdonitottam. A nagyanyámnak is volt olyan amit lefekvéskor egy vizespohárban örzött az éjjeliszekrényen. Amig ujra benem vette nem szivesen beszélt, kiküldött a háloszobábol.

Gondolom hasonlo okbol begurult az öreg hölgy és közölte a nagyszüleimmel, hogy azonnal távolitsanak el engem a szobábol mert "amig ez a hitetlen magyarszki" itt van a helységbe addig nem tud a Rita hozzájuk szolni.
-
Ez egy ártatlan történet senki sem zsigerelte ki a másikat, a felvidéki nénike nem lett milliomos de nem is szükölködött mert minden héten meghivták valahova "tarock-kozni" és érdekes modon a legtöbb házigazdának voltak halottai akitöl nem tudtak elbucsuzni.
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudod Ernoe, ha azt akarnad mondani hogy sok csalo van az ezoterika teruleten, azzal nem csak hogy egyetertenek, hanem azt is meg kockaztatnam, hogy tobb csalo van ezen a teruleten, mint igazi ezoterikus.

A problema az, hogy te mint anti-ezoterikus az egesz teruletet akarod hitelteleniteni a csalok "segitsegevel"

Sok szerencset. :D
 
E

elke

Vendég
Nincs ezen mit beszélni, vannak csalások vannak csalók.Vannak ezoterikus csalók, gazdasági csalók,politikai csalók, megélhetési csalók,művészeti csalók, szerelmi csalók, sport csalók, játék csalók, tudományos csalók stb.
De nem mindenki az. Vagy mindenki másként- másban csal :-D
Az ember ilyen. Csal, hazudik. Hisz, kételkedik. Ki ebben ki abban. Ki kicsiben ki nagyban. Nincs ezen mit beszélni, ezt mindenki tudja.
Az emberek közt is vannak a hazugok az őszínték a becsapók és a becsapottak időnkénti szerepcserékkel.Ma nekem holnap neked. Nincs új a nap alatt.
És ahogy House dr mondja: mindenki hazudik. A csalás és a hazugság definiálása egyénenként változó lehet.
Nincs itt miről beszélni. Minden csak értelmetlen vita lehet. Győzni senki nem fog.
Csak rajta:lol: Ha ti is így akarjátok:p

UI.: Senkire nem mondtam hogy csal stb....általánosítottam:lol:
 

anom

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egyik legjobban látogatott forum az ezoterika.
.....blablablabla
-
Az ezoterika tanai szerint a "felsöbbrendü ismereket" csak "kiválasztott személyek" számára hozzáférhetöek, hogy ki a kiválasztott azt ök mondják meg. Rendszeres halucinálás és viziok azok már jo elöfeltételek.

....blablablabla


Szegény Ernoe egyetlen mondattal mindent elmondott miért szúrja ez a téma az oldalát, rögtön az elején.

A féltékenység nem szép dolog ám. :D (A rengeteg komplexus amit okoz pedig egyenesen kellemetlen).

Ráadásul ha ne adja isten valakinek lenne ilyen tapasztalata arra is rögtön megvan a kifogása amit el tud fogadni az agyában, de belül tudja, hogy badarság (hallucináció).
Na jó azért nem az mindig, de sok esetben a hallucináció csak az esetekre ezt mondók agyában létezik (szó szerint). :D

Egyébként talán kiválasztott egy zseniális tudós, vagy egy űrhajós, vagy a "sztárok"? Hmmmm....szerintem nem. :)
Ez adottság, hajlamok, gének, tudati fejlettség, velünk született tulajdonságok, ez ilyen egyszerű.

Persze azok a "gonosz" sámán bácsik, "spirituális mesterek" :)D) akik jó pénzért kiválasztottá teszik az embereket nem az adottság kategóriába sorolandóak. (Bár a pénz szerzési tulajdonság is egy adottság azt hiszem) :)
 

phoebeth

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Ernoe!
Kíváncsi lennék milyen csalódás ért az életben, hogy ez a véleményed a témáról. Szal?
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag

-
Kedves A Demiurgosz


A létezés szempontjábol valoban tök mindegy, hogy miben hiszünk vagy nem. A helyzet az, hogy a természet kényszerit bennünker arra, hogy használjuk az eszünket és amenyire lehet következetesen menyünk elöre az ismereteink megszerzésénél és strukturába foglallásával.

Szerintem egyáltalán nem mindegy ki miben hisz, mert attól függnek a tapasztalatai. Hit alatt értek minden meggyőződést, állítást, egyetértést.
Ebben az értelemben pl.
"a természet kényszerit bennünker arra" állítás is csak egy hit. Az meg egy elvárás, " következetesen menyünk előre." És ha nem így történik, akkor csalódunk, mivel mindig az elvárásainkban csalódunk.

A tapasztalatainkat csak ugy tudjuk kompakt és eredményes formában továbbadni ha "tudományos formába" öntjük.
Ez is csak egy hit, vagy hasznos vagy nem, utóbbi esetben ki lehet cserélni hasznosabbra.

Az én hitem, hiedelmem az, hogy senkit nem lehet becsapni, hacsak ő maga nem akarja. Megtörténik, gyakran, mert nincs tudatosság, önismeret. (Ez is egy hit, hiedelem:))

"Egyes egyedül gondolataid okoznak neked fájdalmat. Egyetlen elméden kívüli dolog sem sérthet meg vagy árthat neked semmi módon. Belőled indul ki minen, ami uralkodhat rajtad és elnyomhat. Egyedül te alakítod a sorsodat. A világon semminek -és senkinek- nincs hatalma arra, hogy beteggé, szomorúvá, gyöngévé vagy elesetté tegyen." Course in Miracles

Kellet pár év, mire felfedeztem, hogy szó szerint értendő.
Írtam pár mondatot és azt az üzenetet kapon, hogy az üzenet túl rövid. Ki érti ezt....

 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Oliyboty
-
Az ezoterika egy orjási gyüjtömedence, ide tolakodnak mindazok akik képesités nélkül akarnak tevékenykedni.
Nem mondhatja magárol mindenki, hogy Dipl. Psychologus, ez egy védett foglalkozás, standard tanulmányoknak kell ezt megelözni, de hogy "elet-tanácsadonak" vagy tudom is én minek, nevezhessed magadat, ahoz elég ha nem vagy büntett elöéletü, mégcsak egy állando lakás sem kell. Garantia, vagy álltalános üzleti feltételek kivannak zárva. A következményekkért nem felel a kuruzslo.

Hm... van még pár szakma amiről ugyanezt el lehet mondani, a modern orvosok nem értenek az egészséghez, nem véletlenül nevezik betegségiparnak, elhitetik, hogy vannak halálos betegségek, a multik méreggel tömik az embereket "élelmiszer" címszóval, ha nem nézel ki jól, értéktelen vagy, az oktatás dogmákat erőszakol az emberekre, bólogató jánosokat nevel, kiöli a kreativitást, stb., stb. Kívülről nem lehet megváltoztatni semmit szerintem, belülről történik. Azok hozzák létre és tartják fenn, akik igénybe veszik az ilyen dolgokat.
-
Számtalan készülék kerül a forgalomba "ezoterikus" célokbol, itt a TÜV csak azt vizsgálja (ha egyáltalán) hogy megfelel e az életvédelmi elöirásoknak (kapsz egy áramütést vagy nem) és kész. Ennek a feltételnek ugy tesznek a legtöbben eleget, hogy üres dobozt árulnak attol nem hallhat meg senki.

Csak a kemoterápiától, de attól gyorsan...a tudomány nevében....
-
A tanitokhoz akik nem kérnek el pénzt elmesélném, hogy én még egy ügyvéddel is találkoztam aki nem kért el töllem pénzt hanem azt mondta vegyek neki egy Merklin-vonatot, megadta a pontos adatokat hozzá. A vonat több mint 200 márkába került, a többletérték adot én fizettem, neki meg ez nem jelentett bevételt.

Na és? Hol a felelősség? Kötelező volt? Kényszerítettek? Hoztál egy döntést aminek ez lett a következménye. Következő alkalommal majd más feltételeket választasz. Mi ezzel a gond?
-
Gondolom a te nagyvonalu tanitod nem a hid alatt lakott, hanem a villájában fogadott. Az egész csak mathematika. Egy osztrák orvos nem tarifára dolgozott, elöirt árakkal hanem azt mondta, "adjon amenyit akar, vagy tud". Az adot szépen befizette, nem csalt. Egy pár év mulva feltünt az adohivatalnak, (na és a kollégáknak), hogy ez az önzetlen doktorbácsi sokkal többet keres mint a többi orvos. Nem azért mert több pátiense lett volna hanem azért mert az emberek hálaérzete nagyobb mint az önbecsülésük. Amit a másik csinál neked az mindig nagyobb értéknek tünik a szemedben mind amit te másoknak szolgáltatsz.

Ez is egy hit. A ferde betűs mondat.Az orvos jól csinálta szerintem. Tetszik. Mindenkinek megadta a döntés lehetőségét, hogy értékrendje szerint döntse el, mennyit ér neki a találkozás.Mindenki eldöntötte magának és csak feltételezem, hogy több elégedett páciense volt, mint a többinek.
-
Most nincs sok idöm felsorolni abbol a sok örültségböl ami megtörténik naponta az ezotérika nevében.

Meg más területeken is. Vannak borzasztóbb dolgok is ,amik megtörténnek....Nem az ezoterika sajátja....

Egy parade példa erre amikor valaki a másiknak "thelepatikus-segitséget" kinál, hogy mondjuk sikerüljön egy üzleti vagy privát törekvés. Paul a tintahal esete mutatja, hogy az ilyen segitségnyujtás anyagilag jövedelmezö még akkor is ha negativ eredmény esetén visszafizeted a költséget. Mindig lesz egy csomo terv ami sikerrel jár.


Megint ott a felelősség kérdése. Azok tartják fönn, akik igénybe veszik. Amúgy meg ha kétség nélkül elhiszik, tényleg megkapják az eredményt, amit akarnak, de nem a másik miatt, hanem maguk miatt, csak ezt sokszor nem tudják.
 
O

oliyboty

Vendég
Ennyi sok faszságot, hogy a csudában lehet összehordani Ernoe????? Komolyan, az agyam eldobom ettől a sok marhaságtól és attól, hogy nem létezik egyetlen egy olyan téma, dolog sem, amihez nem tudsz egyszer az életben pozitív véleményt írni, egyetértésben a CH közösséggel... Elképesztő apám, amit te itt leművelsz... Nem nagyon óhajtok reagálni a kommenteidre, mert nincsen hozzád türelmem és ahhoz sincsen, hogy minden egyes szót lebutított formában írjak le, s így alkossak egy összetett, értelmes mondatot, amit te talán egyszer felfogsz és kivételesen nem hurrogsz majd le, hanem valamilyen csoda által belátod, hogy hoppá: igazuk van ezeknek...


Csak tudod nem tudom megérteni, hogy miért nyilvánítasz olyan témában véleményt, amiben nem hiszel és miért ugrassz az ezoterikás tagoknak neki, határozottan, bizonyítgatva a saját igazad, annak ellenére, hogy GŐZŐD NINCSEN az ezoterikáról, NEM HISZEL BENNE... Áruld már ezt el nekem, kérlek. Vagy valamelyik CH tag segítsen már megvilágosodnom Ernoe téren... Köszönöm.
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy tipikusan agresszív, demagóg válasz, aminek az alapja valami arcpirítóan nagyképű hit a saját igazad abszolút mivoltában :D

Hát... ez se semmi azért....Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, még akkor is ha nekem nem tetszik.


Szóval nyitott és megértő módon való közeledéssel azt gondolom, hogy lehet sikereket elérni.

Őszinteséggel mindenképp...

Mintha elfelejtenéd, hogy az az ember, aki hisz az ezotériában, úgyanúgy MEGÉLI annak valóságát, mint ahogy te megéled saját valóságodat, csak te valami frusztrált intoleranciából adódóan nem bírod elviselni, vagy tisztelni mások életélményét, hanem mindenképpen rá akarod erőltetni a sajátodat, ami szintén "CSAK" egy élmény.

Csak ő?

.... csak nem bírtad integrálni az ő valóságukat, mert arra korlátozódsz, ami "tudományos" akármennyire is zavaros ez a fogalom. :)

Fura lenne mások valóságát integrálni, én nem szeretném....
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Ennyi sok faszságot, hogy a csudában lehet összehordani Ernoe????? Komolyan, az agyam eldobom ettől a sok marhaságtól és attól, hogy nem létezik egyetlen egy olyan téma, dolog sem, amihez nem tudsz egyszer az életben pozitív véleményt írni, egyetértésben a CH közösséggel... Elképesztő apám, amit te itt leművelsz... Nem nagyon óhajtok reagálni a kommenteidre, mert nincsen hozzád türelmem és ahhoz sincsen, hogy minden egyes szót lebutított formában írjak le, s így alkossak egy összetett, értelmes mondatot, amit te talán egyszer felfogsz és kivételesen nem hurrogsz majd le, hanem valamilyen csoda által belátod, hogy hoppá: igazuk van ezeknek...


Csak tudod nem tudom megérteni, hogy miért nyilvánítasz olyan témában véleményt, amiben nem hiszel és miért ugrassz az ezoterikás tagoknak neki, határozottan, bizonyítgatva a saját igazad, annak ellenére, hogy GŐZŐD NINCSEN az ezoterikáról, NEM HISZEL BENNE... Áruld már ezt el nekem, kérlek. Vagy valamelyik CH tag segítsen már megvilágosodnom Ernoe téren... Köszönöm.

Ebben a helyzetben én ÉFT-t és ho'oponoponot használnék. Részemnek tekinteném a másik megnyilvánulását, rejtett, fel nem ismert részemnek.

ÉFT-vel pl. azt kopogtatnám:
"Bár bosszant és ideges leszek ernő megnyilvánulásától, ezzel együtt is szeretem és elfogadom magam."

A Ho'oponoponoval meg azt mondanám:
"Köszönöm, Sajnálom. Bocsáss meg. Szeretlek. Bocsáss meg nekem, hogy csak ilyen viselkedést tudtam belőled kiváltani."


A világ, az emberek úgy vannak jól ahogy vannak, nem nekik, nekem kell változnom. Mindig. Ez azon a feltételezésen alapul, hogy minden belőlem indul ki, amit tapasztalok.

Hasznosabb az ellenállást abbahagyni, nekem az a tapasztalatom.
Valahol azt tanultam, hogy a problémák nem azért vannak, hogy megoldjuk, hanem azért, hogy abbahagyjuk.
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
Egy valóban ezoterikus gondolkodású ember, kritikus gondolkodású is egyben.;)
Az ezotériában hit van ("A hit a remélt dolgok bizonyságtétele."), és nem hiszékenység.;)
Tudomány...hmmm...tele van képtelenebbnél képtelenebb ötletekkel, amiket bizonyíthatatlanul,
de tényként tárnak az emberek elé.;)
(pl. ősrobbanás: ott volt valaki?; a Nap felszíni hőmérséklete: ki ment oda megmérni? stb.stb.:D:D:D)
 
O

oliyboty

Vendég
Ennyi sok faszságot, hogy a csudában lehet összehordani Ernoe????? Komolyan, az agyam eldobom ettől a sok marhaságtól és attól, hogy nem létezik egyetlen egy olyan téma, dolog sem, amihez nem tudsz egyszer az életben pozitív véleményt írni, egyetértésben a CH közösséggel... Elképesztő apám, amit te itt leművelsz... Nem nagyon óhajtok reagálni a kommenteidre, mert nincsen hozzád türelmem és ahhoz sincsen, hogy minden egyes szót lebutított formában írjak le, s így alkossak egy összetett, értelmes mondatot, amit te talán egyszer felfogsz és kivételesen nem hurrogsz majd le, hanem valamilyen csoda által belátod, hogy hoppá: igazuk van ezeknek...


Csak tudod nem tudom megérteni, hogy miért nyilvánítasz olyan témában véleményt, amiben nem hiszel és miért ugrassz az ezoterikás tagoknak neki, határozottan, bizonyítgatva a saját igazad, annak ellenére, hogy GŐZŐD NINCSEN az ezoterikáról, NEM HISZEL BENNE... Áruld már ezt el nekem, kérlek. Vagy valamelyik CH tag segítsen már megvilágosodnom Ernoe téren... Köszönöm.

Ebben a helyzetben én ÉFT-t és ho'oponoponot használnék. Részemnek tekinteném a másik megnyilvánulását, rejtett, fel nem ismert részemnek.

ÉFT-vel pl. azt kopogtatnám:
"Bár bosszant és ideges leszek ernő megnyilvánulásától, ezzel együtt is szeretem és elfogadom magam."

A Ho'oponoponoval meg azt mondanám:
"Köszönöm, Sajnálom. Bocsáss meg. Szeretlek. Bocsáss meg nekem, hogy csak ilyen viselkedést tudtam belőled kiváltani."


A világ, az emberek úgy vannak jól ahogy vannak, nem nekik, nekem kell változnom. Mindig. Ez azon a feltételezésen alapul, hogy minden belőlem indul ki, amit tapasztalok.

Hasznosabb az ellenállást abbahagyni, nekem az a tapasztalatom.
Valahol azt tanultam, hogy a problémák nem azért vannak, hogy megoldjuk, hanem azért, hogy abbahagyjuk.

Akkor te még nem ismered Ernoe-t, úgy látszik... Majd változik a véleményed ezzel kapcsolatban is, miután több és több hozzászólást fogsz tőle is olvasni. ;) Én azt gondolom és szerintem beszélhetek még X ember nevében (javítsatok ki, ha tévedek), hogy nem nekünk kellene tükröt tartanunk magunk elé, hanem most már itt az ideje, hogy Ernoe tartson egy hatalmasat. Elképesztő amit művel, ahogyan megnyilvánul dolgokkal kapcsolatosan, ahogyan "érvel", ahogyan bizonygatja a saját maga igazát PÉLDAMENTESEN..., úgy, hogy rajta kívül itt mindenki sík hülye. Na már most, nem hinném, hogy nekem kellene magamba nézzek és a többieknek, mert azok a személyiségjegyek, tulajdonságok, melyek Ernoe-ben meg vannak, melyeket projektál kifele, az nem belőlünk indul ki! Úgyhogy nem értek egyet veled egyáltalán ilyen téren. Az tiszta sor, hogy ami nem tetszik a másikban, ami zavar benne, azt először magunkban kell keressük. De ez Ernoe esetében NEM áll fenn...:rolleyes:

Úgy gondolom, hogyha Ernoe-vel kb. 100 embernek baja van, magától érthető okok végett, akkor talán Ernoe-nek kellene egy csöppet észhez kapnia, nem pedig nekünk elgondolkodnia. Habár fenn áll a lehetőség, hogy mi itt tényleg sík hülyék vagyunk és hülyeségeket beszélünk végig... :12:
 
Oldal tetejére