Ezt is kitalálták: jön a cukoradó

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 7.

Melitta - 2017 Október 7, 01:00
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A lengyel kormány kész arra, hogy egészségügyi okokra - a krónikus elhízás elleni harcra - hivatkozva különadót vezessen be a cukorra.

  A cukor utáni adózás az egészségügyi politika része, tehát - amennyiben erre szükség van - bármikor elkészítjük ennek jogi formáját - mondta a TOK FM rádióban Pawel Gruza lengyel pénzügyminiszter-helyettes. Mivel a költségvetési bevétel a fontos, a cukoradó kérdésében az egészségügyi minisztérium mondja ki az utolsó szót. Gruza alig egy hete tagadta a Gazeta Prawna információját, amely szerint új adót készítene elő a pénzügyi szaktárca.

  Ez az adófajta egyre népszerűbb a világon - írta a portál. Az USA jó néhány állama bevezette, csakúgy, mint az EU tagállamai közül páran (Magyarországon neta, azaz népegészségügyi termékadó néven fut - a szerk.). Sajtóértesülések szerint azok a gyártók fizetnék Lengyelországban, amelyek termékei nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, azaz nem csupán az édességgyártók, hanem például az üdítőitalok előállítói is.

  Ugyanakkor a Gazeta Prawna úgy tudja, hogy nem csupán a cukros termékeket érintené az új adó, hanem a túl sok sót tartalmazó árukat is. Lengyelországban egy szeptemberi jelentés szerint az elhízás az iskolás gyermekek 22 százalékát érinti, ami azt jelenti, hogy négy év alatt ez az arány öt százalékponttal nőtt.

  Barabás Júlia

  suti.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 7.

  1. setni
   setni
   A fejekben kellene rendet tenni...kevesebb cukor és több mozgás....de, inkább a bevétel a lényeg.
   sidavoq, gumelig, Ernoe és 1 másik tag kedveli ezt.
  2. Ernoe
   Ernoe
   A cukor-ado a kockacukor feltalálása után 1841-ben lett bevezetbe a tengeren tuli cukorimport miatt. Késöbb "felhasználoi-ado" (Verbrauchsteuer) néven futott tovább ami valojában luxusado volt.
   -
   Angliában 1874-ben eltörölték a cukor-adot, mire föl az évi fogyasztás pro fö 23 kg-rol 31 kg-ra nött.
   -
   A világ egészségügyi szervezetei azt ajánják, hogy valahogy csökkenteni kéne a cukorfogyasztást és ehez egy 20%-os cukorado hozzájárulhatna.
   -
   Lehet rolla vitatkozni. :)
   -
   [​IMG]
   -
   A Cola Zero nekem nem izlik. :(

   Bocsánat korrigáltam. A kockacukrot 1840-ben találták fel (ado 1841) nem 1941-ben :)
   Utoljára módosítva: 2017 Október 9
   setni kedveli ezt.
  3. Baalcain
   Baalcain
   Egy holland képviselő év elején felvetette, h a leggyakoribb cukorfajtákat ugyanabba a megitélés alá kell helyezni mint az alkoholt. A szervezet hozzászokhat, egyre többet kíván és hosszú távon a növekvő fogyasztással egyértelműen károssá válik az egészségre.
   udvarfy kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   Nincs kiázva. Allitolag a gyerekeink a cukor miatt nönek a fejünkre. :(
   A diagrammon az átlagmagasság ma és 1850-ben láthato. Az adatokat a sorozásoknak köszönhetjük. :rolleyes:
   -
   [​IMG]
  5. udvarfy
   udvarfy
   Baalcain , az igaz , de erre fel a termelök kiszurnak az elöirások megalkotoival és helyettesitik a cukrot , "gyümölcscukorral , meg Aspergánnal vagy a fene sem tudja mikkel , esetleg sorbint adnak bele ami csak fokozza a fogyasztást .;) A sóra még nemgondoltak ? Az is káros , meg néhol a levegö is !
   setni és cdurmol kedveli ezt.

Megosztás