Füveznének a kanadaiak

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Április 21.

Melitta - 2014 Április 21, 08:53
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Több ezren követelték Kanada nagyvárosaiban a marihuána legalizálását.

  Aktivisták - jórészt fiatalok - Vancouverben, Montrealban, Torontóban és a fővárosban, Ottawában vonultak utcára vasárnap a kannabisz legalizálását szorgalmazva. A megmozdulásokat élő zenét játszó együttesek kísérték.

  A 4/20-nak nevezett gyűléseket évek óta megrendezik az észak-amerikai országban. Montrealban ezúttal komoly rendőri jelenlét kísérte az eseményt. Ottawában a törvényhozás épülete előtti gyepen tartották meg.

  Kanada konzervatív kormánya márciusban javasolta, hogy a kis mennyiségű marihuánát birtokló személyeket többé ne állítsák bíróság elé, hanem csak pénzbírságot rójanak ki rájuk. A kannabisz Justin Trudeau - Pierre Trudeau volt kormányfő fia - liberális pártja által is szorgalmazott legalizálását azonban a kormány továbbra is elutasítja.
  canabis.jpg
   
  Jocó.R kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Április 21.

  1. pacisi
   pacisi
   Megértem a kormány álláspontját Inkább legyenek részegek abból van adóbevétel !
  2. Istefan
   Istefan
   Ti részegek vagytok kanadaiak?
  3. Istefan
   Istefan
   Ne bízzátok jövőtöket néhány ezer narkósra!
  4. Istefan
   Istefan
   Ez egy helyes álláspont! Mármint a kormány részéről, félreértés ne essék!
  5. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Nemigazán tudtam róla semmit,utána néztem és többek közt ezt találtam.
   Valószínű ezért akarják a legális voltát,van több cikk is róla .
   Bocs,hogy egy kicsit hosszú a szöveg.


   Növénytani vonatkozások


   A cannabis sativa, azaz a "hasznos kender" (cannabis: kender, sativa: hasznos) lágyszárú, egyéves, általában kétlaki növény, amely meleg éghajlat alatt bárhol megterem. Vad változatai 2-3 méter magasra is megnőnek, a melegházban termesztett hibridek (lámpás növények) átlagos magassága 120-180 cm. Könnyen felismerhető jellegzetes, fogazott leveleiről. A cannabis sativa mellett ismerünk más kenderfajokat is, pl. a cannabis indicát vagy a cannabis africanát (egyes botanikusok szerint ezek a cannabis sativa változatai). A kendert termesztik szabad ég alatt is, azonban az illegalitás miatt többnyire melegházakban vagy a szobában, nagy fényerejű lámpák alatt nevelik. A hagyomány szerint még beporzás előtt el kell különíteni egymástól a hím- és a nőivarú növényeket, mert így a nőivarú növények energiájukat teljes egészében a magas gyantatartalmú virágok kibontakoztatására fordíthatják, és ez garantálja a jó minőséget. Az elfüstölésre a nőivarú növények kifejlett, tömött, gyantás virágai (buds) a legalkalmasabbak, a levelek jóval kevésbé népszerűek maró, köhögtető hatású füstjük miatt. A kender megszárított virágaiból (esetleg leveleiből és hajtásaiból) készített dohányszerű keverék a marijuana, közismertebb nevén a "fű". A növény levelein és virágaiban található gyantás anyagból készítik a hasist, amely a kender típusától és az elkészítés módjától függően zöld, barna vagy fekete színű kis préselt lapok vagy gumószerű "kockák" alakjában jut el a fogyasztókhoz.


   Gyógyszertani vonatkozások


   A növény több mint hatvan gyógyhatású anyagot tartalmaz, füvészkönyvekben gyakran említették mint "minden bajra enyhülést adó gyógyírt". Az USA gyógyszertáraiban 1937-ig legálisan lehetett kapni cannabiskivonatot mint idegnyugtató szert. Mostanában is zajlik a vita a drog gyógyászati célú alkalmazása körül, a cannabis több orvos véleménye szerint alkalmas (többek között) a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő táplálkozási nehézségek kezelésére, illetve a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomás csökkentésére. A cannabis gyógyászati felhasználása mellett érvelő oldal nyomására ma az orvosok az USA több államában kísérleti jelleggel felírhatnak cannabist a betegeiknek.
   http://fu.web.elte.hu/drogeria/cikk/0145magyarfogorvos.html
   Jocó.R kedveli ezt.
  6. magdusis
   magdusis
   Azt mondják hogy reumás fájdalmakra is hasznos,a különben adott gyógyszerek mellékhatása nélkül.
   Nem addiktív úgy, mint a cigaretta vagy az alkohol,nem a hiányérzet miatt használják,akik használják.
   Vérnyomásproblémákkal jobb nem használni,mert nem lehet tudni,hogy hat a vérnyomásra.
   Kanadában is fölírják,de nagyon sokba kerül.
  7. verony 60
   verony 60
   Remélem, a kormány mindvégig ki fog tartani álláspontja mellett.
   Akinél kialakul a cannabis-függőség, sokkal könnyebben nyúl a "kemény" drogokhoz. Így is nagyon sok a kábítószeres, s a fiatalok (gyerekek is!) egyre veszélyeztetettebbek. Rászokni könnyű. Leszokni róla? Talán soha nem fog sikerülni.
   Cannabis fogyasztásakor jelentkező hatások
   A cannabis fogyasztása során gyorsul a pulzus, a szemek véreressé válnak, gyakori a száj- és orrnyálkahártya szárazsága, irritációs köhögés, ritkábban rosszullét, hányás, hasmenés is előfordul, nagyobb adagoknál felléphet koordinációs zavar, remegés, szédülés, ájulás.
   A cannabis-függőség kialakulása
   A cannabishoz rendszeres fogyasztás esetén hozzászokás alakul ki, a rendszeres fogyasztók kb. fele függővé válik. A megvonásos tünetek azonban viszonylag enyhék (nyugtalanság, álmatlanság, rossz közérzet), feltehetőleg a lassú, hetekig tartó kiürülés miatt. Évekig tartó fogyasztás mellett megnő a kognitív, pszichés funkciók zavarának valószínűsége.
  8. magdusis
   magdusis
   Igazán nem szeretek ellenkezni,de amit a függőségről és a mellékhatásokról írtak itt előttem,az egyszerűen nem igaz.Meg lehet olyanokat kérdezni,akiknek több évtizedes tapasztalataik vannak.
  9. verony 60
   verony 60
   A nem kábítószer hatású fájdalomcsillapítóknál, nyugtatóknál, altatóknál is kialakulhat függőség, ha valaki állandóan, rendszeresen szedi (pláne, ha egy kicsit "meg is támogatja" alkohollal!)
  10. szocske42
   szocske42
   Allitolag az USA-ban eredetileg a gyapottenyesztok lobbiztak ki a kender betiltasat :)
   Mostanra gondolom sokkal inkabb az alkoholgyartok es a csempeszek feltik a beveteleiket.

   Megintcsak USA sajatossag, hogy ott a bortonok epitese, uzemeltetese, es a rabok dolgoztatasa is egy kulon profitorientalt iparag: Oket is kellemetlenul erintene, ha hirtelen fele annyi elitelt lenne, azok viszont mind igazi bunozok lennenek.

   Szokas emlegetni az adozast: Lehet, hogy megterem a noveny az ablakparkanyon, cserepben, de gondolom ugyanugy a dohany is, megsem veszodnek vele annyian, hogy problema legyen. Kumiszt erjeszteni is lehet egy szal befottesuvegben.


   Masik oldalrol az ellenzok aggodalmait is megertem, es en is minden erommel tiltakozni fogok, ha kotelezove akarjak tenni.
  11. magdusis
   magdusis
   Nem hiszem,hogy az alkohollal összefüggne;ahogy látom alkoholt -gondolom leginkább égetett szeszre gondolt az előttem lévő- inkább a dohányosok isznak.
   Az új boltok hasonlóak lennének az LCBO-hoz,még kinézetre is,szóval ugyanúgy adózna,mint az alkohol.És ha nem stikában kéne venni,biztos olcsóbb lenne,még adóval együtt is.Esetleg a minősége lenne egyenletesebb.
   Azért az mégsem indokolt,hogy -ahogy évekkel ezelőtt hallottam- egy rákos beteg,aki nem akarja a gyógyszerek mellékhatását fájdalomcsillapításra ,az az államilag engedélyezett marihuanára havonta -havonta!- több mint ezer dollárt kelljen,hogy költsön;amíg tart a család pénze,a háza ára,stb.
   Az egyetlen indok,hogy még ma is illegális,az az,hogy a rendőrség fele csak ezzel foglalkozik.És ez elég szimpla feladat,nem erőszakos,nem is ellenkező embereket macerálni.Az ezzel foglalkozó rendőröket nehéz lenne átképezni.
   Az újságok szerint már így is minden rendőrségi dolgozóra -nem is csak rendőrre- átlag egy jelentés megírása jut.Mondjuk az átlag olyan dolgokról,hogy a szomszéd állandóan úgy parkol,hogy túl közel áll a másikhoz,vagy elemelték a fűnyírót töltés közben.
   Persze vannak komoly bűntettek is,késelések,lövöldözések,és akkor szinte mindig valami profi probléma derül ki.
   Szóval,ha másra nem ,statisztika javításra jó a marihuána,hogy hány törvényszegőt kaptak el.
  12. verony 60
   verony 60
   :o, nagyon messzire mentünk a témától "az előttem lévő" hozzászólása alapján. Nem csak "égetett szeszre" gondoltam, hanem bármilyen ital, aminek van alkohol tartalma. Sajnos, sokszor - ha nincs más - a kölnivizet sem magukra öntik, hanem a torkukba. Nem igazán jellemző, hogy "inkább a dohányosok isznak". Ezt nem lehet így kijelenti.

Megosztás