Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

Ági21

Állandó Tag
Állandó Tag
FIGYELEM!


!!! Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.


A canadahun nem fogja engedni, bemutatni, vagy megtaláláshoz iranyitást adni olyan tartalmu anyagot ami a copyright által védett,
csak akkor, ha van szükséges legális engedély rá !!!



"A szerzői jogi törvény értelmében csak olyan anyag tölthető fel, ami már nem jogvédett, vagy, aminek a sokszorosítására Önnek a mű szerzője engedélyt adott."



A CandaHun nem vállal felelősséget semmilyen feltöltött anyagért!
A felelősség a feltöltőt terheli.
<!-- / message --><!-- sig -->



CH Vezetősége
<!-- / message --><!-- sig --><!-- / message --><!-- sig -->

A csajok úgy döntöttek, hogy indítunk egy sütö- fözö topicot. Ide mindenki beírhatja a receptjeit, megoszthatja a Többiekkel!
Hát akkor rajta, kezdjük!
 

GIGI

Állandó Tag
Állandó Tag
Akkor a FLODNI!
50 dkg lisztbol, 20 dkg libazsirbol, 3 tojas sargajabol, 10 dkg cukorbol tesztat gyurunk. Ot egyforma reszre osztjuk es vekonyra kinyujtjuk. Az elso darabot kikent tepsibe tesszuk es diotoltelekkel megkenjuk, rarakjuk a masodik lapot es ezt makkal toltjuk. E fole jon a harmadik, amelyre szilvalekvartkenunk, majd a negyedik lap, amelyre borban parolt almat rakosgatunk. Az egeszet beboritjuk az otodik resszel es megsutjuk. Sutes elott villaval megszurkaljuk es tojassal megkenjuk.
1/ Dio- es maktoltelek: 1 dl tejet megforrositunk, 15 dkg daralt diot/makot es 10 dkg cukrot keverunk hozza. 2-3 percig meg tuzon tartjuk, ezutan reszelt citromhejjal, keves rummal (a makot fahejjal is) izesitjuk.
2/ Borban parolt allma: 1 kg almat lereszelunk, 1 dl feherborral leontjuk. Addig paroljuk, amig az alma leve es a bor elfo. Ezutan izles szerinti mennyisegu porcukorral edesitjuk.
... vegul is ez egy pie-fele suti lesz, nagyon-nagyon laktatos!
 

Ági21

Állandó Tag
Állandó Tag
Almatorta tejszínes öntettel:
Ez a torta frissen a legjobb. Igazán akkor érdemes megsütni, ha rögtön meg is eszitek. Erre viszont íze is buzdít! Télre eltett almából is remek csemege.


Hozzávalók:• 100 g tehéntúró• 4 ek. olaj• 3 tojás• 1 cs. vaníliáscukor• 50 g méz• 200 g liszt• 1 teáskanál sütőpor• 3/4 kg alma• 60 g folyékony méz• 1/8 l tejföl

Elkészítése:A túrót elkeverjük az olajjal, egy tojással, a vaníliáscukorral és a mézzel. Összekeverjük a sütőport a liszttel, és az eddigieket összekeverjük. Tortaformába tesszük a tésztát, és hűvös helyre tesszük.Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, és eltávolítjuk a csutkáját. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és körberakjuk a tésztán.A tortát forró sütőbe tesszük, és félig megsütjük (kb. 25 perc). Két tojást a folyékony mézzel és tejföllel jól felverünk, és ráöntjük a tortára, majd tovább sütjük, míg az öntet aranyszínűvé válik és kemény lesz.
 

goyo

Adminisztrátor
Fórumvezető
Ezt most talaltam :rohog


A kanadai konyhát a bevándorlók alapozták meg. Ők eleinte saját ételeiket készítették, az olaszok pizzát, a magyarok paprikás csirkét ettek. Ma a legnépszerűbb kanadai zöldség a brokkoli, a spenót, a zöldpaprika, a paszternák, a sárgarépa és a zöld sárgarépa. A gyümölcsök közül a kökény a legnépszerűbb.

Helyi hús-specialitásukat, a musk ox-ot nem is lehet magyarra fordítani, mert ez a mamut és a bölény keveréke, vadon élő állat. A kanadaiaknak nincsenek az európaiakéhoz hasonló étkezési hagyományaik, ám a vasárnap általában családi nap, elsősorban a vallás miatt. A karácsonyt amerikai mintára tartják meg. A vízi élőlények közül legjobban a tengeri halat kedvelik, a királyrákot és a homárt. A homár szezonja májusban kezdődik. Ilyenkor megfőzik, vajjal és burgonyával tálalják. A vajat Kanadában sózzák, csak az európai mintára vezetett háztartásokban használnak „édes” vajat. Fűszereik nem tartogatnak nagy meglepetést egy ínyenc magyarnak, mert leggyakrabban fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot használnak.

------------------------------------------------------------

Ezzel en nem ertek teljesen egyet, de sebaj...
 

Garfi

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis nemzetközi:

Ukrán borscs:

1 db.hagyma
1/2 kg szín marhahús
1 fej cékla
1 kis fej gyalult káposzta
1 sárgarépa
1/2 kg savanyúkáposzta + lé
1/4 kg savanyú cékla + lé
1/4 kg kovászos uborka + lé
20 dkg olajbogyó
3-4 pár virsli
2-3 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
1 cs. újhagyma
1 cs. petrezselyem

Az arróra vágott szalonnát üvegesre pirítom, hozzáadom a nyers pálcikákra vágott céklát, a felkarikázott sárgarépát, rövid pirítás után a felkockázott marhahúst is, majd párolom kb. 10-20 percig. A ragut felöntöm a savanyúságok levével ( annyi levet kérek a savanyúkhoz, hogy összesen legyen kb 1.5-2 liter) 2/4 rész céklalé, 1/4 káposztalé 1/4 uborkalé. Félpuhára főzöm, hozzáadom a gyalult káposztát és készrefőzöm. Belerakom a karikára váfgott virslit, uborkát, a savanyú káposztát, olajbogyót és a feldarabolt savanyú céklát. Lassú tűzön hagyom még 10 percig, elkeverem e tejfölt, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és újhagymával. ( esetleg még kaporral )

Kínai erős-savanyú leves

1 nagy csirkemell, vagy 1 cs. tofu ( apróra vágva, szójaszószban pácolva 1 napig )
1 cs. szójabab csíra
1 maroknyi fafül gomba ( vízben áztatva 1/2 órát )
1-2 cs. üvegtészta ( vízben áztatva 1/2 órát )
24 db főtt, tisztított fürjtojás
2 erőleves kocka
Füszerlé: 3 ek. víz,2 ek. ketchup,6 ek. szójaszósz, 1 kk. feketebors, 1 kk. gyömbérpor, 1 dl. ecet, 2 ek. keményítő, 1 cs. apróravágott újhagyma alaposan elkeverve.

A csirkemellet olajon megpirítom, majd felöntöm 2 l vízzel. ( a tofut nem pirítom ) Felforralom, beledobom az erőleves kockákat, hozzáadom a fafül gombát. Újraforrás után a szójacsírát, az üvegtésztát, fürjtojást adom hozzá. Öt perc főzés után hozzákeverem a fűszerlevet, összeforralom, amíg be nem sűrűsödik.

Azerbajdzsáni diós-rokfortos spagetti

1 nagy hagyma
2dl tejföl
2 dl. tejszín
7-8 gerezd fokhagyma
25-30 dkg fagyasztott kukorica
15-20 dkg gépsonka
15-20 dkg márványsajt
20-25 dkg darált dió
1 cs. újhagyma

Kevés olajon megpirítom az apróra vágott hagymát,a kukoricát és a felkockázott gépsonkát. Felöntöm a tejszínnel, tejföllel, belezúzom a fokhagymát, belemorzsolom a márványsajtot, amikor felolvadt megszórom az aprított újhagymával. A dióval besűrítem, összepárolom pár perc alatt. Apró, főtt durumtésztával ( cellentani,spirelli, penne ) összekeverem. Negyedelt olíva olajjal, borecettel meglocsolt paradicsommal tálalom.
TIPP: Ha még pikánsabban akarom, az olajon megfuttatok egy szárított erőspaprikát, amit a hagyma behelyezése előtt kidobok.

Pad Thai

3 db csirkemell ( combfilé ), 20-30 dkg mogyoró, 1 kínai kel, baby kukorica, karfioldarabok, minigomba, 1 pritamin,1 csomag szójacsíra, pár shrimp, 3 db hagyma, 1 cs újhagyma, 1 fej fokhagyma, chilipor, 1 doboz konzerv ananász, üvegtészta.
Pác: szójaszósz,1 EK erőspaprika krém, méz

A felkockázott csirkemellet 1 napra bepácolom. A pácolt csirkemellet a mosott mogyoróval olajban megsütöm, félreteszem.
Vokban megdinsztelem a negyedelt hagymákat, félbevágott fokhagymákat, a shrimpeket, hozzáadom a baby kukoricát, karfioldarabokat, minigombákat. Amikor a karfiol ropogósra puhult a laskára vágott kínai kelt és a pritamin kockákat, meglocsolom szójaszósszal ( ha van, akkor helyette az igazi a thai szósz a Nam Pla, amit rohasztott halból csinálnak ), megszórom chiliporral, újhagymával ( friss chili darabokkal ). Hozzáadom a mogyorós húst, az ananász kockákat, összeforralom és elkeverem a hideg vízbe áztatott üvegtésztával. Kb 1-2 perc és kész.

Holland tengerészfazék

1 kg. vegyes tengeri halfilé, 50 dkg tisztított rákhús, 20-40 dkg kagylóhús, 50-60 dkg tintahal vagy polip, 1 db citrom, 2-3 paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 3 dl. fehérbor, 2 cs. petrezselyem, 1 db. HE paprika, 2 dl tejföl, 1 db. tojás, babérlevél, olaj.

A halfilét kockára vágom, megcitromozom, pihentetem 30 percig. Az olajon megdinsztelem a nagyon apróra vágott hagymát, petrezselymet és a zúzott fokhagymát. Hozzáadom a nagyon apróra vágott paradicsomot, HE paprikát. Felöntöm a borral, hozzáadom a tenger gyümölcseit, a halkockákat, puhára párolom. Amikor kész hozzáadom a tojás sárhájával elkevert tejfölt, rottyantok rajta egyet. Friss fehérkenyérrel tálalom.


Egyenlőre ennyi... mind kipróbált, saját.
 

goyo

Adminisztrátor
Fórumvezető
Originally posted by Garfi@Jun 19 2004, 12:53 AM
Pad Thai

3 db csirkemell ( combfilé ), 20-30 dkg mogyoró, 1 kínai kel, baby kukorica, karfioldarabok, minigomba, 1 pritamin,1 csomag szójacsíra, pár shrimp, 3 db hagyma, 1 cs újhagyma, 1 fej fokhagyma, chilipor, 1 doboz konzerv ananász, üvegtészta.
Pác: szójaszósz,1 EK erőspaprika krém, méz
Gombat karfiolt es ananaszt pad thai-ba ?

Es a Thai-okat megkerdeztek ? :rohog
 

anni

Új tag
Ez az egyik kedvenc sutemenyem. Konyu csinalni es mindeg sikerul.

Magyar pite
Hozzavalok: a tesztahoz 2 tojas, 20 deka cukor, 5 deka zsir(vagy margarin), 2 deci
tejfol, 60 deka liszt, 1 sutopor.
a kremhez 5 deka kakao, 12 kaveskanal liszt, egy keves tej,
ezenkivul 1 liter tej, 30 deka cukor es 1 vanilias cukor,csokolademaz.

A tesztat jol kidolgozzuk,ot lapot sutunk belole. A kremhez kikeverjuk a kakaot es a lisztet egy keves tejben. Egy liter tejben megfozzuk a cukrot es a vanilias cukrot, hozzakeverjuk a kakaos, lisztes masszat is, es jo surure fozzuk. Megtoltjuk vele a lapokat, a tetejet bevonjuk csokolademazzal. Csak masnap szeleteljuk.

En keveseb cukrot hasznalok merd nem szeretem a tul edes sutemenyt.
:p :D :p :D
 

kerekperec

Állandó Tag
Állandó Tag
Sargabarackos sult rizs
1,2 liter tejben 12 dkg cukorral es 5 dkg vajjal 35 dkg rizst puhara fozunk. Levesszuk a tuzrol, es 3 egesz tojast belekeverunk. Egy kerek tortaformat kikenunk vajjal vagy margarinnal, es meghintjuk morzsaval. A forma aljara egy reteg rizst simitunk, ra egy sor hamozott, magozott sargabarackot, megcukrozzuk, majd ujabb rizsreteg, majd barack. A legtetejere rizs keruljon.Elomelegitett sutoben kb. 30 percig sutjuk. Lehet a retegek koze diot, vagy mandulat is szorni. Melegen kell fogyasztani.
 

Repülős

Állandó Tag
Állandó Tag
Lilahagymás zsíros kenyér

Hozzá valók:
1 fej lilahagyma
4 szelet kenyér megzsírozva


Elkészítés:

Lehámozzuk a hagyma héját. A négy égtájnak megfelelően összevágjuk, megsózzuk.
Ha ezzel megvagyunk, akkor a megzsírozott kenyerekre helyezzük a hagymát, és már lehet is tálalni! :D
 

Ági21

Állandó Tag
Állandó Tag
Gombás tekercsek
Hozzávalók (6 személyre):


A tésztához
• 25 dkg liszt
• 3 tojás
• csipetnyi só
• 5-5 dl tej és víz
• 2 evőkanál olaj

A töltelékhez
• 25 dkg csiperkegomba
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dkg vaj
• őrölt bors
• só

A szószhoz
• 3 dkg vaj
• 2 dkg liszt
• 3 dl tej
• 5 dkg trappista sajt (reszelt)
• őrölt bors
• só

A tetejére
• 3-3 dkg vaj és trappista sajt (reszelt)


Elkészítése:

A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük a tojást, és sóval megszórjuk. Apránként beledolgozzuk az olajat, a tejet és a vizet. 1 órát állni hagyjuk. A gombát vékony szeletekre vágjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és a vajban a gombával együtt az egészet puhára pároljuk. Beleöntjük a tejet, és kevergetve, kislángon sűrűre főzzük. Borssal, sóval megszórjuk, és a reszelt sajtot is belekeverjük. A gombát és a szószt összekeverjük. A tésztából a szokásos módon palacsintákat sütünk, a gombás töltelékkel megtöltjük, és feltekerjük. Tűzálló tálban szorosan egymás mellé tesszük a palacsintákat, reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és sütőben pirosra sütjük.
 

kerekperec

Állandó Tag
Állandó Tag
Csirkes-babos leves
30 dkg babot felteszunk foni, 2 gerezd osszetort fokhagymaval, 3-4 baberlevellel es 2 tyukhusleves-kockaval. Egy nagyobb fazekba olajat teszunk, es 1 nagy fej aprora vagott hagymat lepiritunk. 1 csirkemellet kockara vagunk, soval, borssal es meg 2 gerezd aprora vagott fokhagymaval osszekeverunk, es a hagymas olajon megpiritjuk. Ha kifeheredett, teszunk hozza kb. 15 dkg felszeletelt gombat, es egyutt puhara paroljuk. Amikor kesz a bab is es a csirke is, akkor osszeontjuk oket, beleteszunk 1 doboz suritett paradicsomot, kakukkfuvet, pici curryt, bazsalikomot. Osszeforraljuk. Talalaskor a tanyerba reszelt fustoltsajtot teszunk, es erre szedjuk a forro levest.
 
C

csocsike

Vendég
Fokhagymas fuszerbor.
Hozzavalok
>Ures uveg>szaraz feherbor>also reteg komeny,szaritott majoranna,babaerlevel.
>kozepso reteg:bazsalikom,apro gerezd fokhagymak,edes csoves paprika
>folso reteg>bors
>fuszer:orolt gyomber

Ajanlom:
Levesek izesitesehez,vadas szoszokba,haletelekhez,vadhuspacnak,szarnyasokhoz kinalt martasokhoz.
Bazsalikom
Ennek az illatos zoldfuszernek a friss zamatat a fokhagyma,meg inkabb kihozza cserepben otthon is jol nevelheto Melegigenyes,sok vizet szeret, es gyonyoruen bokrosodik,ha a hajtasok veget lecsippentitek
 
C

csocsike

Vendég
Mennyi cukrot fogyasztasz?

Sokan fogyókúrájuk során úgy gondolják, hogy mindent megtettek a cukorfogyasztásuk csökkentésére. Lemondtak a csokoládéról a kristály és kockacukorról. De valóban nem eszünk cukrot ha ezeket mellőzzük?

A cukorral az a baj, hogy nagyon sokat eszünk belőle, és gyakran nem is tudjuk, hogy magunkhoz vettük. A fogak romlásán kívül számos betegség, szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, epekövek sőt az elhízás kapcsán mozgásszervi panaszok okozója is lehet a túlzott cukorfogyasztás.
Amennyiben lecsökkenti a tápanyagbevitelt, vagyis kevesebbet eszik, de nem kellő mértékben csökkenti le a cukorfogyasztást, ezzel további problémákat okoz szervezetében.

A legtöbb ember szinte születésétől fogva eszik cukrot, már a csecsemőtápszerekben, bébiételekben is megtalálható.
Mivel a cukor tartósítószerként is hat, gyakran olyan ételekben is megtalálható, amire nem is gondolnánk. Ilyenek pl. a zöldség és főzelékkonzervek, savanyúságok, leveskockák. Tudta, hogy a ketchupban átlagosan 8%-al több cukor van mint a jégkrémben? Hogy a kávétejszín helyettesítésére szolgáló tejporok 10%-al több cukrot tartalmaznak mint a csokoládé?

A barna cukrot sok ember egészségesebbnek tartja mint a fehéret. A nyers cukrot azonban a világ sok országában betiltották, mert szennyeződéseket tartalmazhat. Amit a legtöbb helyen barna cukorként árusítanak nem más, mint fehér kristálycukor melasszal lepermetezve.

Több mint 100 féle édes ízű anyag van, amit cukornak lehet nevezni. Amikor a "rejtett" cukor után nyomoz, olvassa el vásárlásnál az ételek cimkéit. Figyeljen arra, hogy a termék, amit megvesz tartalmaz-e mézet, kukoricaszirupot, szacharózt. Keresse az "-óz" végződésű szavakat, mert ezek cukor jelenlétére utalhatnak.

Ne feledje, hogy gyakran az ovosságok sem mentesek a hozzáadott édesítőszerektől.
 
C

csocsike

Vendég
Torta pityókás gyümölcsös

Hozzávalók (6 szemelyre}

70-80 dkg eper és szeder vegyesen
10 dkg cukor
3 evőkanál sárgabaracklekvár
1 dl cseresznyepálinka
a tortához:
3 tojás, 10 dkg cukor
18 dkg vaj, 30 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
1 csomag (7 g) porélesztő
a forma kikenéséhez:
2-3 dkg vaj

A gyümölcsöket megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a cukorral, a lekvárral és a pálinkával óvatosan összekeverjük. Letakarva a hűtőbe tesz-szük, hogy az ízek összeérjenek. A tortához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Az olvasztott – de nem forró – vajat belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat és az élesztőport is. A masszát egy kivajazott, közepes, kb. 18 centi átmérőjű tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük; ha túlzottan pirulna, alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra tesszük és a „pityókás” gyümölcsöket a közepére halmozva tálaljuk.


--------------------------------------------------------------------------------
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 724 kcal / 3027 kJ.
Italajánlat: Édes fehérbor (Egri Tramini barrique '97)
 

GIGI

Állandó Tag
Állandó Tag
ugyisminggyaittlessssz <_<
SZILVESZTERI SAJTTORTA (ajanlom a nem edes-szajuaknak!)
Hozzavalok: 1 nagy, kerek rozskenyer; 5 dkg reszelt rokfort sajt, 10 dkg tejszinkremsajt; 10 dkg korozott; 10 dkg paprikas szalami; 15 dkg vaj vagy margarin; 10 dkg reszelt trappista sajt; 5 dkg daralt dio; 1 dl suru tejfol; 2 csokos snidling; 2 gerezd fogkhagyma; so, torott bors, currypor, piros fuszerpaprika izles szerint... diszitesnek par level petrezselyem.
A reszelt rokfortot 5 dkg vajjal, 1 teaskanal tejfollel, csipetnyi soval, borssal es 1 gerezd osszezuzott fokhagymaval habosra keverjuk. A kremsajtot a dioval osszekeverjuk. A korozottet pirospaprikaval es a snidling felevel kikeverjuk. A szalami felet nagyon aprora vagjuk, es 5 dkg vajjal meg 1 teaskanal tejfollel ugyancsak kikeverjuk. Vegul a megmaradt vajat a reszelt sajt felevel, 1 kanal tejfollel, a corryporral, torott borssal es az osszezuzott foghagymaval habosra keverjuk.
A kenyeret nagyon eles kessel 5 lapba vagjuk. Az also lapot alufoliara fektetjuk, es megkenjuk a rokfortkremmel, majd raboritjuk a masodik lapot. Erre korozottet kenunk. A harmadik lapot a szalamis vajjal, a negediket a dios kremsajttal, az otodiket pedig a currys sajtkremmel kenjuk meg.
A megmaradt kenyerbol egy szeletet levagunk, es aprora morzsoljuk. Ezt a morzsalekot raszorjuk a currys kremmel bekent torta oldalara. Tetejet kirakjuk a megmaradt szalamibol csavart kis tolcserekkel, es meghintjuk a finomra metelt snidlinggel meg a reszelt sajttal, diszitjuk meg a petrezselyem levelekkel.
Hutoszekrenyben legalabb 2 napig(!) dermesztjuk. (En beleburkolom alufoliaba)
Fogyasztasnal tortacikkekre szeletelve talaljuk!
Kicsit pepecs, de annak, aki nem edesszaju akar szuletesnapi tortakent is kellemes meglepetest szerezhetunk vele! meno
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Originally posted by Ági21+Jun 22 2004, 03:59 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Ági21 @ Jun 22 2004, 03:59 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-fejvadász@Jun 22 2004, 03:18 PM
2 db tojás
egy kis olaj
2-3 perc és kész a kaja.
+só
az én főzőtudományom itt megáll. :rohog
Na, akkor jó hogy lejöttél a fáról! :D [/b][/quote]
:meghajolo
Agi!
Ne vedd ilyen veresen komolyan a topikot please :meghajolo
Legyen ez szabadon valasztott ;)
Aki akar feltesz igazi recepteket, de had` ferjen bele a zsiroskenyer is pironkodo :meghajolo
Nem kell annyira komolyan venni..... pironkodo
Karpotlaskent itt van nehany recept:


Karfiolos csirkemell

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
egy közepes fej karfiol
ételízesítő
liszt
olaj
2-3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
fél liter tej
20 dkg reszelt sajt



Elkészítés: A karfiolt sós vízben megfőzzük. Ezalatt a csirkemellet felszeleteljük. Serpenyőben olajat melegítünk, a csirkemell egyik oldalát lisztbe mártjuk, és az olajba tesszük. Ezt az oldalát addig sütjük, míg a széle fehéredni kezd. Ekkor ételízesítővel megszórjuk, megfordítjuk, és ezt az oldalát is megsütjük. A megsült húsokat tepsibe rakjuk, ételízesítős felükkel felfelé fordítva. Erre tesszük a felszeletelt, megfőtt karfiolt. A vajban megfuttatjuk a lisztet, felengedjük a tejjel és besamel mártást főzünk. Ezt öntjük a karfiolos hús tetejére, bőven megszórjuk reszelt sajttal, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Bármilyen körettel kiváló vendégváró, kiadós vacsora. Jó étvágyat hozzá.


Avokádós rákkoktél

Hozzávalók 2 személyre:
1 üveg pezsgő
15 dkg apró rák natúr lében (konzerv)
1 érett avokádó
1 kis csokor petrezselyem
fél citrom leve
4 evőkanál olívaolaj
1 tojássárgája
1 evőkanál brandy
fél evőkanál borecet
fél evőkanál mustár




Előkészítés: A pezsgőt behűtjük. A rákot leszűrjük. Az avokádókat megmossuk, szárazra töröljük. A petrezselymet leöblítjük, néhány bóbita kivételével finomra vágjuk.

Elkészítés: Az avokádókat hosszában kettévágjuk, magjukat kiemeljük. Belsejüket karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy 1 cm falvastagság maradjon. Aljukból levágunk egy vékonyka szeletet, hogy ne billegjenek majd a tányéron. Mind a \"csónakok\" belsejét, mind a golyócskákat azonnal megkenjük-locsoljuk átszűrt citromlével, hogy meg ne barnuljanak. Félreteszünk a díszítéshez 8 szép rákocskát, a többit az avokádógolyókhoz adjuk. Az olívaolajat, a tojássárgákat, a brandyt, a borecetet és a mustárt habos krémmé turmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, (frissen) őrölt fehérborssal illatosítjuk, végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. Lazán összekeverjük az avokádóhúsos rákkal, és a kivájt avokádókba púpozzuk. A tálat vékony citromkarikákkal, a félretett rákokkal és petrezselyembóbitákkal díszítjük. Fogyasztásig hidegen tartjuk. A pezsgővel kínáljuk. A menühöz előételként is tálalhatjuk, de önmagában is laktató. Pirított kenyér vajjal illik hozzá.
 

Balyusz47

Állandó Tag
Állandó Tag
2.Resz.
Szoval a toportyus pogacsat mindenki ismeri.
De a valtozas mostjon.
A topurtyu hejett langolt kolbaszt (Hejat lehuzzuk)teszunk a teesztaba.
Majd hajtogatjuk.
A zsiradek menyiseget a minimalisra vegyuk mert a kolbaszbol tobb sulki mint a toportyubol

Majd kisutjuk,vigyazzunk,hogy szep magasra emelkedjen sutes kozbe az ajtot ne nyissukki.
 

JuliG

Állandó Tag
Állandó Tag
Koszi Agi nekem is tetszik ez a topik. Holnap irok bele recepteket, ma mar faradt vagyok keresgetni oket.

Megis irok egyet, amihez nem kell szakacskonyvet elovenni.

En ugy neveztem el, hogy Classic Herb Chicken.

Hozzavalok: 4-6 db csirkemell, 2-3 kicsi cukkini, 1-2 szal sargarepa,
3-4 gomba, de ez el is maradhat, kb. masfel dl. Kraft,
Classic Herb dressing

A csrkemelleket kicsontozzuk es csikokra vagjuk. A sargarepat megtisztitjuk, majd a cukkinikkel egyutt uborka szeletelon leszeleteljuk, es a gombat is felszeleteljuk.
Ontunk dressinget egy teflon edenybe, beletesszuk a csirkemelleket, es ebben a dressingben megfozzuk, majd kiszedjuk az edenybol. Ha elfott a dressing, akkor potoljuk, majd beletesszuk a repat, mikor majdnem puha, hozzaadjuk a cukkinit, majd a gombat.
Mikor minden puha, visszatesszuk a csirket, egyutt jol osszeparoljuk, es kesz.
Parolt rizs tetejere tesszuk. Isteni finom. A kisebbik lanyom egyik kedvence.
Az otthoniak lehet nem tudjak megcsinalni, de az ittenieknek ajanlom kiprobalasra. Hamar kesz, es finom egytaletel.

Ja azt elfelejtettem, hogy semmi mas izesites nem kell hozza, so sem. A dressing epp eleg izesitest ad neki. Jo etvagyat.

Most jojjon a vilag legegyszerubb Sajtos csirkeje.

A feldarabolt csirket fuszerezem izles szerint, mindenki azzal, amit szeret, nincs megkotes. En soval, borssal, Vegetaval, majorannaval, bazsikommal szoktam, neha fokhagymas soval is. Ezutan egy tuzallo talba teszem a darabokat szorosan egymas melle. Leontom tejfollel, esetleg fogyozoknak joghurttal, sajtot reszelek ra, lehet fele fustolt is. Letakarom a talat, majd elomelegitett sutobe kb. 30-40 percig sutom. Leveszem a foliat, vagy a fedot, hogy a levet elfoje, kozben szep ropogosra sul.
Krumplipure, zold, ill. gyumolcssalata illik hozza.

Egy finom Burgonyafank.

25 dkg fott, attort burgonya, 25 dkg liszt, 2 tojassarga, 2 dkg eleszto, keves tej, 1 evokanal olaj, so, suteshez olaj.

Az elesztot langyos cukros tejben a szokasos modon megkelesztjuk, majd osszedolgozzuk a liszttel, burgonyaval, tojassargakkal, soval.
Annyi langyos tejjel dagasztjuk, hogy konnyu, kelt teszta kemenysegu legyen. Ujjnyi vastagra nyujtjuk, pogacsaszaggatoval kiszurjuk, es 1 oraig letakarva pihentetjuk.
Utana bo forro olajban szep pirosra sutjuk. Sutes kozben gombolyure duzzadnak, ha nem tul surun vannak a serpenyoben maguktol is megfordulnak.
Ez pl. egy Gulyas leves, vagy valami tartalmas leves utan lehet masodik fogas.

Megegy burgonyas dolog.

Burgonyas palacsinta

2 dkg elesztot, keves cukros tejben megkelesztjuk. Az elozo nap megfozott 2-3 db burgonyat lehamozzuk, megreszeljuk, sozzuk. Osszekeverjuk kb.25 dkg liszttel, 4 dkg porcukorral, 2 egesz tojassal, es a megkelt elesztovel, meg langyos tejjel. Kb. osszesen 6 dl tej kell hozza.
Jol kidolgozzuk es kelni hagyjuk. Mikor megkelt, olajozott palacsintasutoben megsutjuk es tetszes szerinti toltelekkel toltjuk, osszetekerjuk es megszorjuk porcukorral. Melegen isteni finom.

Mecseki finomfalatok

Felvert tojashoz nyers, reszelt burgonyat, es reszelt sajtot keverek. A kicsonytozott karajszeleteket kiklopfolom, sozom, borsozom, lisztbe forgatom, majd a tojasos masszaba es bo, forro olajban mindket oldalat megsutom.
Hasabburgonya, es Zoldborsos rizs illik hozza, meg savanyunak Fejessalata.

Zalai finomfalatok

A hust a szokasos modon kiveregetjuk, sozzuk, borsozzuk. Tojasbol, lisztbol, tejjel palacsintasurusegu masszat keverunk, es hozzaadunk kb. ket reszelt nyers burgonyat.
Az elokeszitett husszeleteket lisztbe forgatjuk, majd a masszaba martjuk, es bo, forro olajban mindket oldalat megsutjuk.
Vegyes korettel talaljuk.

Egyenlore ennyi. :))
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Hallo kerekperec

Az avocadot sokféleképpen lehet fogyasztani. Van aki tölti vagy levest készit belölle.
Mi többnyire püre, krém formályába kenyjük a kenyérre.

A frissen vásárolt avocado többnyire még éretlen. Vársz vele amig otthon egy kicsit puhább lesz.
Felbevágod, kimagozod, a husos részt evökanállal kiszeded.
Aprora vágott fokhagymával, 1-2 teáskanálnyi citromlével mixerrel összekevered.
Fehérborssal és soval izesitve kenyérre kened. Télidöben teával isteni. :p

Vaj hozzákeverésével szaporithatod.
Ha nem lenne ellene a családom aproravágott hagymát is tennék bele.
 
Oldal tetejére