Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

Vicky55

Állandó Tag
Állandó Tag
Cukkini puffancs
*

500 g cukkini nem túl apróra reszelve

1 hagyma apróra vágva

5-10 dkg feta

Kb 10 dkg liszt

3-4 tojás

Esetleg 1 teáskanál kapor

Só bors

*

Dip:
2 pohár Joghurt
1 -2 gerezd fokhagyma



*

Cukkinit besozzuk, majd levétöl kinyomjuk. A hagymát a cukkinival 2-3 percig kevés olajon piritjuk. Kicsit hülni hagyjuk, majd mindent belekeverünk. Nem baj ha hig a massza, olyannak kell lennie! Evökanállal “halmokat” meleg olajba és pirosra sütni.

A dippel tálalni.*

*

Mi nagyon szeretjük.

*

*

*

*
 

Vicky55

Állandó Tag
Állandó Tag
Karfiol fasirt

1 nagy karfiol

Tejföl amennyit felvesz (kb. 2 dl de lehet hogy kevesebb)

3 tojás

10 reszelt sajt

Zsemlemorzsa amennyit felvesz pár evökanál

Só, *bors

Esetleg kevés szerecsen

*

Karfit megfözni, ha kihült villával nagyjábol összenyomkodni, mindent belekeverni, lapos korongokat formázni, morzsába martini és lassu tüzön mert hamar megéghet *kisütni.

Lehet keverni a karfit brokkolival.

*

 

Vicky55

Állandó Tag
Állandó Tag
"Nem lehet abbahagyni" csirke

Hozzávalók:

1 kg csirkehús (szárny/comb)
3-4 ek. liszt
só, bors
pirospaprika
őrölt kömény
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
5 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt


A csirkehúst megmossuk, leszárítjuk.

A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk.

A fűszeres lisztben megforgatjuk a csirkedarabokat, római tálba pakoljuk őket egymás mellé. Tetejére szórjuk a hagymakarikák felét, majd még egy sor lisztes csirkehús következik, s a hagymakarikák másik fele.

Megszórjuk reszelt sajttal.

A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát, és a hagymás-fűszeres csirkét meglocsoljuk vele. Lefedjük a tál beáztatott tetejével, és hideg sütőben kezdve a sütést, kb. 1 óra alatt elkészítjük.

Jó kis szaft keletkezik alatta, párolt rizzsel, esetleg krumplipürével tálaljuk.
 

2525kk

Új tag
Vajas-sajtos pogácsa

Hozzávalók:
• 60 dkg liszt
• 25 dkg vaj
• 1 evőkanál só
• 2 tojássárgája + 1 a tetejére
• 1 dl tej
• 1 kiskanál cukor
• 25 g élesztő
• 1,5 dl tejföl

Az élesztőt futtasd meg a cukros langyos tejben. A vajat morzsold össze a liszttel, majd keverd hozzá a sót, a tojássárgákat és az élesztőt. Dolgozd bele a tejfölt is. Alaposan gyúrd át egészen addig, amíg könnyedén elválik az edény falától és a kezedtől. Takard le konyharuhával, és pihentesd egy órán át.
Hajlítsd be egyenlő arányban jobbról és balról: először az egyik oldalát, majd rá a másikat, hogy három egyenlő méretű réteget kapj. Ezt végezd el háromszor, 15 perces pihenőidőkkel. Ezután nyújtsd ki a tésztát úgy 2 centi magasan, tetejét recézd ki egy késsel vagy pogácsaszaggatóval, és szaggass belőle pogácsákat. Kend meg egy tojássárgájával, és szórj rá egy kevés reszelt sajtot is. Előmelegített sütőben a pogácsák kb. 25 perc alatt megsülnek.
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!kiss
Hoztam egy fini süti receptet: almás piskóta.jpg


Almás, krémes piskóta




<TBODY>
</TBODY>
<!-- .right_panel -->Hozzávalók:


  • A mázhoz 1 tábla tej - vagy étcsokoládé bevonó
  • Krémhez 1 csomag vaníliás pudingpor
    3,5 dl tej
    20 dkg porcukor
    20 dkg Rama
  • 1 kg savanykás alma
    1 ek rum
    1 ek kakaópor
    6 ek porcukor
    6 ek liszt
    6 db tojás

Elkészítés

Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megkenjük Ramával. Az almát meghámozzuk és vékonyra szeleteljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük. A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és beleszitáljuk a lisztet. Laza mozdulatokkal összekeverjük, hogy ne törjön össze a hab. Ebből az összekevert masszából a felét az almára öntjük, a másik felébe 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot keverünk. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk és megsütjük (kb. 30 perc). Ha kisült deszkára borítjuk, az almás fele legyen felül. Megkenjük a krémmel, és végül csokoládéval vonjuk be. A krém elkészítése: a Ramát habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük a Ramás krémmel. Nagyon finom és mutatós sütemény.

Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.kiss
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!kiss
Még ez az édesség nagyon kedvenc minálunk már nagyon régen:

kekszes süti.jpg kekszes őzgerinc.jpg

Kekszes őzgerinc:


<TBODY>
</TBODY>
<!-- .right_panel -->Hozzávalók:


  • 5 dkg keserű kakaópor
    25 dkg porcukor
    2 dl víz
    50 dkg háztartási keksz
    0,3-0,5 dl rum
    25 dkg Rama

Elkészítés

A háztartási keksz felét ledaráljuk, másik felét kisebb darabokra törjük. A vizet egy lábasba öntjük, a porcukrot, a kakaót és a Ramát hozzáadjuk, kevergetve 5-6 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, a rummal ízesítjük, a kétféle kekszet belekeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a kekszes masszát elsimítjuk benne. Amikor kihűlt, 2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla, és a keksztekercset kisujjnyi vastagon fölszeleteljük.





Tippek

A kekszes masszát reszelt citrom- vagy narancshéjjal, mazsolával, durvára vágott mogyoróval, vagy mandulával is ízesíthetjük.


Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.kiss
 

rozsasklaudia

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én már legalább 20-30-szor elkészítettem, de még mindig megunhatatlan és finom!!

Töltött cukkini:
Kell hozzá egy nagyobb cukkini, 40 dkg darált hús (pulykából szoktam csinálni, mi azt szeretjük), 15 dkg rizs, 1 tojás, só, bors vegeta, paradicsom, 1 pohár tejföl, 30 dkg sajt.
A félig főzött rizst, a darált húst, tojást, fűszereket összekeverjük. Kivájjuk a cukkini magvas részét, és belehalmozzuk a tölteléket, paradicsomkarikákat rakunk a töltelékre. Picit betesszük a sütőbe. Utána rárakjuk a tejfölt, a legtetejére pedig mehet a reszelt sajt. Innentől kb. 5-10 perc sülési idő kell már csak neki, amíg a sajt ráolvad, kicsit rápirul a tetejére.
Jó étvágyat hozzá, isteni ez az étel!!! :)
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Morvai veréb - sertéstokány?

Készülünk Kassára, ott "Morvai veréb" lesz az ebéd. Rákerestem, hogy ez milyen.
Több oldalon megtaláltam szószerint ugyanazt a receptet. A hozzávalókban sertéstokány szerepel. Ez melyik része a sertésnek? (Én eddig nem húsrésznek, hanem ételfajtának ismertem.)
Ha már szóba hoztam a talált receptet is közlöm, jól hangzik.

„Morvai veréb"

Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg sertéstokány csont nélkül
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
köménymag

őrölt bors
1 kanálnyi zsír
1 kanálnyi sima liszt

A húst nyolc egyforma darabra vágjuk, tepsibe tesszük, rászórjuk a felszeletelt hagymát és az apróra vagdalt fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a köményt és a zsírt a liszttel. Az egészet jól összekeverjük, és előmelegített sütőben - vizet öntve alá - puhára sütjük. A kész „verebeket" savanyú káposztával és krumplis knédlivel szolgáljuk fel.
 
Sajtgombóc leves

Hozzávalók 4 főre

  • 1 l húsleves
  • 1 doboz natúr joghurt
  • 1 púpos ek liszt
A sajtgombóchoz:

  • 2 tojás
  • reszelt sajt
  • 2-3 ek liszt
Elkészítés

  1. 2 db leveskockából 1 liter húslevest készítünk. (Ha van maradék üres húsleves, az még jobb.)
  2. A tojásokat sóval ízesítjük.
  3. Hozzákeverjük a lisztet és annyi reszelt sajtot, hogy lágyabb gombócokat tudjunk formálni belőle.
  4. Ha a leves felforrt, beletesszük a kisebb diónyi nagyságú gombócokat, és lassan megfőzzük.
  5. Egyet kettévágunk, hogy lássuk megfőtt-e. Nagyon gyorsan elkészül.
  6. Közben a joghurtban simára keverjük a lisztet, és öntünk hozzá egy kis forró levest, mielőtt a többihez öntjük, de csak az utolsó 1-2 percben, hogy ne legyen szemcsés a joghurttól.
 

submarin

Állandó Tag
Állandó Tag
Lecsó
Hozzávalók (6 személyre):
2 kg zöldpaprika
70 dkg paradicsom
<nobr>20 dkg vöröshagyma</nobr>
10 dkg zsír (olaj)
pirospaprika

A felhevített zsiradékon fonnyaszd meg a felkockázott hagymát. Húzd le a tűzről, keverj el benne egy csapott evőkanálnyi édespaprikát, add hozzá a felvágott (és magjaitól megtisztított) zöldpaprikát, majd tedd vissza a tűzre. 3-4 perccel később tedd bele a meghámozott, felvágott paradicsomot is. Keverd össze, sózd meg és amíg bő levet ereszt, fedő nélkül forrald. Amikor a paprika és a paradicsom már összeesett, csökkentsd a tüzet és a lecsót fedő alatt párold puhára.
Sült szalonnával, virslivel, debrecenivel, tojással és hasonlókkal szinte korlát nélkül dúsítható.
Anyám szerint kifejezetten jót tesz neki, ha egy kicsi fokhagymát is teszünk bele. (K.J.)
Ha valamely összetettebb ételben a friss lecsót konzervvel kell helyettesíteni, akkor úgy lehet számolni, hogy feleannyi konzervlecsóra van szükség, mint amennyi a frisshez felhasznált paradicsom és paprika összsúlya lenne.
 

ezokri

Állandó Tag
Állandó Tag
Judy Ridgway
Vegetáriánusok könyve


BetPvNNBjT6QAAAAAElFTkSuQmCC

http://hu.scribd.com/doc/65171631/Judy-Ridgway-Vegetarianusok-Konyve

Sok szeretettel!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
mititei

Egy ismerősömtől most kaptam a mititei-miccs receptjét ahogy ő készíti (még akkor igérte meg, amikor egy körúton voltunk Romániában, és többször élveztük az ízét).
Hatalmas adag, de a mélyhűtőben tárolja, és mindíg csak annyit vesz elő belőle, amennyit éppen sütni akar. (Én jóval kisebb adagot fogok belőle készíteni.)

MITITEI (MICCS)
Hozzávalók: 0.5kg birka-,bárány-,vagy borjúnyak, 1.5 kg marhahús, 2.5 kg sertésdagadó -ezeket kétszer ledaráljuk- 1 kg zsírszalonna, 20-22 dkg fokhagyma. Fűszerek: 8 dkg szódabikarbóna, 1 kávéskanál erőspaprika, evőkanál+1 kávéskanál feketebors, 4 kávéskanál őrölt borsikafű, 2 csipet majoránna, 7 dl vízben megfőzött Maggi húsleveskocka, 6 dkg só.
Mindezeket összegyúrjuk, 24 órára hűtőbe tesszük. Ha kivettük, 2 órát állni hagyjuk, majd átgyúrjuk, kicsit megolajozott kézzel formázzuk rudacskákra (kb. virsli méretűre). Tálcán lefagyasztjuk, majd zacskóba szedjük, és kellemes társaságban grillen (faszénen) megsütögetjük. Kb. 150 db lesz belőle.
 

saratoga

Állandó Tag
Állandó Tag
Csípős tejszínes tonhal tésztával (olcsón):
2 doboz olajos tonhalkonzerv (szecskázott is jó)
4 dl főzőtejszín (habtejszín is jó)
1 szál póréhagyma (haragos zöld szárral)
1-2 hegyes-erős paprika
1/2 kg szélesmetélt
só, bors, citromlé.

Kilyukasztjuk a konzerv tonhalat és az olaját egy edénybe csöpögtetjük. Ezt az olajat hevítjük. Belevágjuk a póré fehér részét (jó a vöröshagyma is, ha a fehérjét a reggelihez használjuk szívesebben), valamint az erőspaprika felét és sózzuk. Fedő alatt megfonnyasszuk. Kicsit nagyobb lángra vesszük és beletesszük a halat, amit pirítani kezdünk, kevergetjük. Amikor úgy ítéljük meg, hogy elég száraz lett, lassan felöntjük a tejszínnel. Lassan, kevergetve hevítjük. Utána sózunk és borsozunk. Ha már sűrűsödik, lehúzzuk a tűzről (hogy ne kapja össze a tejszínt) és némi citromlevet csepegtetünk hozzá, ízlés szerint. Vissza a tűzre és az erőspaprika másik felét is beletehetjük, ha igazán csípősre akarjuk csinálni. Mikor készre főztük dobáljuk bele a póré felkarikázott zöld részét, de vigyázzunk, hogy azt már ne főzzük el, kicsit maradhat ropogós. Szélesmetéltre szedjük.
Ronda, de finom.

Én étteremben ettem először (persze friss tonhalból) és ezt próbáltam otthon leutánozni. Természetesen több pénzből, friss halból vagy drágább konzervből finomabb is lesz. Friss hal esetén a halat érdemes egy kis vajon ici-picit pirítani!
Jó étvágyat!
 

saratoga

Állandó Tag
Állandó Tag
Csípős tejszínes tonhal tésztával (olcsón):
2 doboz olajos tonhalkonzerv (szecskázott is jó)
4 dl főzőtejszín (habtejszín is jó)
1 szál póréhagyma (haragos zöld szárral)
1-2 hegyes-erős paprika
1/2 kg szélesmetélt
só, bors, citromlé.

Kilyukasztjuk a konzerv tonhalat és az olaját egy edénybe csöpögtetjük. Ezt az olajat hevítjük. Belevágjuk a póré fehér részét (jó a vöröshagyma is, ha a fehérjét a reggelihez használjuk szívesebben), valamint az erőspaprika felét és sózzuk. Fedő alatt megfonnyasszuk. Kicsit nagyobb lángra vesszük és beletesszük a halat, amit pirítani kezdünk, kevergetjük. Amikor úgy ítéljük meg, hogy elég száraz lett, lassan felöntjük a tejszínnel. Lassan, kevergetve hevítjük. Utána sózunk és borsozunk. Ha már sűrűsödik, lehúzzuk a tűzről (hogy ne kapja össze a tejszínt) és némi citromlevet csepegtetünk hozzá, ízlés szerint. Vissza a tűzre és az erőspaprika másik felét is beletehetjük, ha igazán csípősre akarjuk csinálni. Mikor készre főztük dobáljuk bele a póré felkarikázott zöld részét, de vigyázzunk, hogy azt már ne főzzük el, kicsit maradhat ropogós. Szélesmetéltre szedjük.
Ronda, de finom.

Én étteremben ettem először (persze friss tonhalból) és ezt próbáltam otthon leutánozni. Természetesen több pénzből, friss halból vagy drágább konzervből finomabb is lesz. Friss hal esetén a halat érdemes egy kis vajon ici-picit pirítani!
Jó étvágyat!
 

EKati

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Az ínyesmester szakácskönyvéből szeretném a beigli receptjét megkapni. Ha valakinek megvan a könyv, kérem tegye már közkinccsé a receptet.
Előre is köszönöm!
EKati
 
Oldal tetejére