Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

kágyula

Kitiltott (BANned)
Tokány,
talán segithettek . A pörkölt vagy ragú kockára van vágva és paprikázva lesz elöbb vagy utobb a tokányt viszont csikokra vágjuk és pároljuk majd majoranával és borssal füszerezük . Készithetjük mindenféle húsból . Szine inkább barnás és jellemzö rá a borsos iz . Persze variálhatod mindenfélével pl. gomba vagy más zöldság hozzátételével .
 

echan

Állandó Tag
Állandó Tag
Cukkinis palacsinta

20-30 dkg cukkinit lereszelünk egy nagy lyukú reszelőn, megsózzuk és kicsit várunk hogy levet eresszen. Fűszerezzük oregánóval és majorannával ízlés szerint. 40 dkg lisztel elkeverjük és annyi ásványvízzel hígítjuk, hogy palacsintatészta állagot kapjunk. Ha kell utána sózunk és palacsintákat sütünk belőle. Egy pohár tejfölbe 2-3 gerezd fokhagymát aprítunk és megsózzuk. A kész palacsintákat megkenjük a fokhagymás tejföllel és meghintjük reszelt sajttal, feltekerjük. Jó étvágyat!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Céklapörkölt (ahogy mi csináltuk)
A fiam barátja, ha megkérdezzük, hogy mit szeret, szinte mindíg a céklapörköltet mondja. Kíváncsivá tett, utánakerestem. Amit találtam abból összehoztunk egy ételt, kicsit változtatva a talált recepteken.
Hozzávalók: 2 nagyobb cékla (kb. ½ kg összesen), 1 nagyobb vöröshagyma (legalább 15 dkg), 1 kisebb TV paprika (kb. 8 dkg), 2 szép cikk fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, őrölt paprika, zsiradék, kb. 1 dl száraz vörösbor
Elkészítés: Pörköltalapot készítünk (a hagymát felaprózzuk, a zsiradékon kezdjük megfuttatni, rátesszük a felaprózott paprikát, persze közben sózzuk. Amikor kész rádobjuk a felaprózott fokhagymát, rövidesen az őrölt paprikát, majd pici vízzel felöntjük, hogy a paprika ne keseredjen meg). Rátesszük a meghámozott, felkockázott céklát (kb. 2 cm-es kockákat vágtam, de legközelebb kisebbet fogok). Átforgatjuk, picit dinszteljük, majd felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzzük, csak a főzés utolsó idejében vettem le a fedőt, időnként nem árt megkeverni, a vége felé már lekaphatja. Amikor eléggé megpuhult, ráöntjük a bort (a bors és a kömény felét ilyenkor teszem bele). Kiforraljuk és kész. Nokedlivel vagy tarhonyával, esetleg főtt rizzsel tálaljuk.
Fontos: Csak jó minőségű, mélyvörös céklából készítsük!
Megjegyzés: Miután a céklát beletettük, kb. 2,5 óra kell (én kis lángon, vastag alátéten készítettem, kevergetve, főleg a főzési idő vége felé). Erősebben kell fűszerezni, mert a cékla íze elnyomhatja a fűszerek ízét, érdemes kóstolgatni! Van, aki tejfölös habarást is tesz bele, (ekkor a bor inkább maradjon ki). Legközelebb lehet, hogy paradicsomot is teszek a pörköltalapba.
 

hozi1302

Állandó Tag
Állandó Tag
Porhanyós kifli
40 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 ek zsír
1 dl tej
http://tesco.hu/akcios-termekek/tes...lelmiszer/tejtermek-vaj-tojas/alfoldi-uht-tej
1 csomagélesztő
1 dbtojás
1 csomagvaníliás cukor
1 ízlés szerint
porcukor
Receptelkészítése
A hozzávalókat, a porcukor kivételével összegyúrjuk (az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsolni a tésztába). A tésztát 15-20 percig pihentetjük, majd jó vékonyra kisodorjuk. Ezután négyzetekre vágjuk, megtöltjük a töltelékkel és kiflivé formáljuk őket. Tepsibe rakjuk, a tetejüket megkenjük felvert tojással, vagy jó édes, cukrozott kávéval, majd szép pirosra sütjük őket, 180-220 fokon. Tetejükre még melegen, vaníliás porcukrot szórunk.
TIPP: A töltelék lehet mák, dió, túró, kemény lekvár. Készíthetünk tölteléket úgy is, hogy 10 dkg margarint, 10 dkg kristálycukorral és 3 ek. kakaóporral elkeverünk. A masszát tésztára kenjük és a tésztát felcsavarjuk, mint a bejglit. Nyersen, szeletelve tepsire rakjuk, így süthetünk belőle kakaós csigát is.
Ha sós kifliket szeretnénk, akkor a következő tölteléket készítsük el: 20 dkg bármilyen főtt, füstölt darált húst, 1 apróra vágott főtt tojást, zsíron fonnyasztott hagymát, 1 gerezd fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot összekeverünk. A megtöltött kifliket felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és pirosra sütjük.
15842_med.jpg

 

suttyo01

Állandó Tag
Állandó Tag
Paradicsomos csirkeszárnyak

1 evőkanál mézet, 3 evőkanál ketchupot (lehet csípős is), 1 mokkáskanál borsot, 1 teáskanál sót, 1 mokkáskanál oregánót és 5 deka apróra vágott zellerszárat összekeverünk. 10 csirkeszárnyat megtisztítunk, a szárnyak végeit levágjuk (eltesszük levesbe) és besózzuk. Ráöntjük a pácot, jól elkeverjük és 1 órára betesszük a hűtőbe. Egy serpenyőbe 1-2 evőkanál olajat, vagy libazsírt teszünk és amikor forró, belerakjuk a bepácolt csirkeszárnyakat és ráöntjük a maradék pácot is. Egy közepes fej hagymát apróra vágunk és rátesszük a szárnyakra. Közepes lángon sütjük, sütés közben többször megfordítjuk a húsokat. Kb 45 perc alatt elkészül, addigra szép barnáspiros kérget kap a hús és a hagyma finom szafttá alakul.
Sütés közben 25 deka rizst a szokásos módon megfőzünk, meglocsoljuk a szafttal és úgy kínáljuk.
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
CSIRKEMELL SELYEMMÁRTÁSBAN


HOZZÁVALÓK (1 adag, körettel):


- 150g csirkemell

- 30g füstölt krémsajt

- 20ml mandulatej

- 50g basmati rizs

- 50g zsenge, fagyasztott zöldborsó

- fűszerek: ízlés szerint só és vegeta naturella, egy-egy csipet curry és őrölt szerecsendió


ELKÉSZÍTÉSE:

1. 50g basmat rizst felteszünk főni vegetás (esetleg sós) vízben. Néha-néha megkavargatva a szokásos módon puhára főzzük

2. Kimérünk egy kis tálkába 50g fagyasztott zöldborsót, de ezt csak az utolsó 1-2 percben adjuk majd a rizshez - éppen csak hogy átmelegedjen

3. A 150g csirkemellet felkockázzuk, teflon serpenyőbe helyezzük (nem gyújtunk még alá)

4. A 30g kenhető füstölt sajtot 20ml tejjel egy csészében betesszük a mikróba 30 másodpercre, majd jól elkeverjük a kettőt

5. Egy-egy picike csipet curry-t és szerecsendiót, esetleg pici sót keverünk a sajthoz, majd 20ml vízzel felöntjük

6. A sajtkrémet a csirkére öntjük, alaposan elkeverjük a kettőt

7. Kis lángon, fedő alatt megpároljuk a csirkemellet ebben a sajtos-fűszeres lében

8. Ha kellőképpen átsült, levesszük a fedőt és nagy lángon folyamatos keverés mellett elfőzzük a felesleges vizet - amíg végül sűrű, krémes sajtszószt kapunk.
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Pikáns karalábéleves

Hozzávalók 4 személy részére

2 zsenge karalábé
1 közepes sárgarépa
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál liszt
1 liter zöldségalaplé (vagy kész levesalap), esetleg víz
1,5 dl tejföl
1 kis csokor friss kapor (vagy friss petrezselyem)

1 teáskanál édes pirosparika
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
1 mokkáskanál őrölt feketebors
Nagyon kevés reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál szárított majoránna


· A karalábét és a sárgarépát megpucoljuk és hasábokra vágjuk.

· A vöröshagymát nagyobb kockára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.

· A zöldségeket egy lábasban kevés olajon, magas hőmérsékleten párolni kezdjük.

· Ha itt-ott már kicsit pirulni is kezdenek, rászórunk egy csapott evőkanál lisztet, elkeverjük és fél percig együtt pároljuk tovább, majd felöntjük az alaplével, finoman megsózzuk és alacsony lángon kb 20 percen keresztül főzzük.

· Jöhetnek a levesbe a fűszerek: pirospaprika, fekete-, és fehérbors, szerecsendió és majoránna.

· Tovább főzzük alacsony lángon, míg a zöldségek tejesen megpuhulnak.

· A tejfölben elkeverünk egy púpozott teáskanál lisztet, hozzámerünk keveset a forró léből, jól összekeverjük és az egészet visszaöntjük a levesbe.

· Még egyet forralunk rajta, végül beleszórjuk a finomra vágott kaprot és összekeverjük. Megkóstoljuk és szükség esetén állítunk még a fűszerezésen.

· A levest levesszük a tűzről, 10 percig pihentetjük, végül az egészet belapátoljuk.
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Gorgonzola krém pirított gombával

· Hozzávalók 4 személy részére:

· 25 dkg csiperkegomba

· 5 dkg vaj

· 20 dkg gorgonzola dolce (krémes, édeskés kéksajt, helyettesíthető más hasonlóval, de ezzel az igazi)

· 1,5 dl tejszín

· Frissen tört feketebors

· 5 dkg reszelt parmezán

Jól felforrósítotok egy serpenyőt és kis olajon szépen lepirítjátok a negyedekbe vágott csiperkét. Ha kellően forró serpenyővel dolgoztok, és nem sózzátok meg a gombát, nem fog levet ereszteni, csak szépen lepirul és kész. Szedjétek ki a gombákat és a serpenyőbe dobjátok bele a vajat. Fontos, hogy innentől kezdve kis lángon, alacsonyabb hőmérsékleten dolgozunk! Ha a vaj megolvadt, akkor ráküldhetitek a darabokra morzsolt krémes gorgonzolát és felönthetitek a tejszínnel. Hagyni kell az egészet finoman összeolvadni, de forralni, főzni, rotyogtatni ezt nem szükséges! Ha szép krémes az egész, nyomjatok bele jó sok tört borsot, adjátok hozzá a lepirított gombát és a reszelt parmezán felét is csapjátok még hozzá. A gorgonzola és a parmezán is kellően sós, de ízlés szerint még egy nagyon kevés só is mehet a mártásba.

A házi tagliatelléhez forraljatok sós vizet, majd dobjátok bele a tésztát. Figyelem! Ez friss tészta, mindössze 1,5 perc kell neki ahhoz, hogy elkészüljön. Ne főzzétek túl!

A leszűrt tésztát forgassátok bele a gorgonzolás-gombás mártásba, pakoljátok ki tányérokra, hintsétek meg a maradék parmezánnal, locsoljatok rá kevés olívaolajat! Jó étvágyat!
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Gombás túrós fasírt
250 gr. zsírszegény túró (pl. pilos márka)
2 nagyobb fej csiperke gomba
hagyma-fokhagyma ugyanúgy, mint bármelyik másik fasírtba
1 tojás
50 gr. zabpehely (darálva)
só-bors-pirospaprika-majoranna

A hagymát és a gombát tisztítjuk, apróra vágjuk, fokhagymát belereszeljük, a tojással, a túróval és a ledarált zabbal összekutyuljuk, és a szokásos fasírt-módon fűszerezzük. A majoranna különösen jót tesz neki. A sütőt előmelegítjük, a tepsibe sütőpapírra féltenyérnyi, kb. 1 cm. vastag korongokat formázunk, nagyjából fél óra alatt készre sül (egyszer át lehet őket fordítgatni).
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Csirkefasírt karfiolpürével
A fasírthoz:

  • 300 g darált csirkemell
  • 1 tojás
  • 3 ek. zabpehely
  • 1 csapott ek. magyaros fűszerkeverék (só, vöröshagyma, paprika, fokhagyma, fehérbors, kömény, paradicsom, bazsalikom, tárkony)
  • csipetnyi só
A püréhez:

  • 350 g karfiol (1 kisebb fej fele)
  • 1 ek. light joghurtos sajtkrém
A csirkehúst elkevertem a felvert tojással, majd hozzáadtam a zabpelyhet. Fűszereztem, picit megsóztam, majd a masszát állni hagytam. Szilikon muffin formákba kanalaztam (nálam 9 adag lett), majd tepsire téve előmelegített sütőben addig sütöttem őket, amíg a tetejük szépen megpirult. (Mielőtt kivettem volna a sütőből, egy bambuszpálcikát beleszúrtam a fasírtokba, hogy biztosan átsültek-e.)

A karfiolt sós vízben feltettem főni, majd amikor megpuhult, összetörtem és light joghurtos sajtkrémmel lazítottam. 2-3 adag lesz belőle. Jó étvágyat!
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Medvehagymás tojássaláta


  • 2 db. főtt tojás
  • 5 levél medvehagyma
  • 1/2 újhagyma (fehér része)

Tormás tartármártás:

  • 2 ek. zsírszegény tejföl
  • 1 ek. light majonéz
  • 1 kk. magos mustár
  • 1 kk. ecetes torma
  • só, bors, édesítőszer ízlés szerint
  • néhány csepp frissen facsart citromlé
A mártás hozzávalóit összekevertem. Beletettem a vékony karikákra vágott újhagymát, illetve az apróra vágott medvehagyma leveleket, végül pedig a főtt tojás kockákat. Puffasztott rizsszeletekkel tálaltam.
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Quinoa puding - Variáció reggelire/tízóraira (2 adag)

Hozzávalók:
2 dl mandulatej (48)
0,5 dl víz
40 g quinoa (most vörös) (150)
30 g túró (36)
150 g eper (48)
Stevia

Elkészítése:
A quinoát alaposan átöblítjük hideg vízzel.
A mandulatejet egy kis vízzel felforraljuk és bele tesszük a qunioát és a kockákra vágott epret.
Alacsony fokon főzzük körülbelül 20-25 percig, levesszük a tűzről, hagyjuk egy kicsit kihűlni és a legvégén bele keverjük a túrót.
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Diétás fetás uborka tekercsek hozzávalói


2 uborka

150 gramm feta sajt

3 evőkanál görög joghurt

3 evőkanál apróra vágott szárított paradicsom vagy pritamin paprika

8 olajbogyó apróra vágva

1 evőkanál apróra vágott oregano és kapor keveréke

1 teáskanál citromlé

1 pici bors az íz kedvéért

Alaposan mosd meg az uborkát, és vágd hosszában félbe. Ezután mandolin szeletelővel kb. 2mm vastag csíkokat vágj le belőle hosszában. Ha nincs mandolin szeletelőd, akkor zöldség hámozóval is dolgozhatsz. Fektesd az uborka szeleteket egy papírtörlőre, amíg a krémet elkészíted.


Feta krém

A feta sajtot és a joghurtot egy villa segítségével jól törd össze, és keverd el. Add hozzá a többi hozzávalót, és vegyítsd össze.1-2 teáskanálnyi fetasajtos mixet halmozz az uborka szeletek egyik végére, majd óvatosan tekerd fel őket, és fogpiszkálóval rögzítsd a végét. Helyezd őket egy tányérra és hűtsd el. Tálalás előtt friss oragánó, bazsalikom vagy petrezselyem levelekkel is díszítheted.
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Diétás hortobágyi húsos palacsinta 4-5 személyre


Hozzávalók a diétás palacsintához

20 dkg liszt (szénhidrát csökkentett)
2 tojás
1,5 dl tej
0,5 dl szódavíz
2 csipet só


Hozzávalók a töltelékhez

Minimum 1 kg csirkecomb
2 nagy fej vöröshagyma
olaj (növényi)
2 gerezd fokhagyma
1 paprika
1 paradicsom
só, bors, pirospaprika, pici fűszerkömény
1 doboz tejföl (10%-os)

A töltelékhez egy finom pörköltet készítünk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, tapadásmentes edényben olajon üvegesre pirítjuk, mielőtt majdnem kész hozzá adjuk az apróra vágott fokhagymát is. Mikor a hagyma kész bele tesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot, és fűszerezzük. Bors, só, és jó sok pirospaprika. Érdemes lehúzni a tűzről amíg a pirospaprikát bele tesszük, és elkeverjük nehogy megégjen a paprika. Ahogy elkeverted mehet is bele a hús, aminek mindkét oldalát megpirítjuk. (általában pörkölteknél én mindig előbb a húst pirítom le fehéredésig, és utána fűszerezem, de a csirke comboknál így egyszerűbb). Mikor a hús picit megfehéredett öntsd fel vízzel, szórd meg pici őrölt fűszerköménnyel, és fedd le, vedd le a lángot és hagyd főni addig, amíg a hús omlós nem lesz, és könnyen le nem válik a csontról.

Közben a diétás palacsintát készítsd el úgy, hogy a hozzávalókat összekevered jó alaposan, a legjobb robotgéppel dolgozni, és picit vastagabb palacsintákat érdemes készíteni.

Amikor a hús elkészült szedd ki egy tányérra a husikat, és amint tudod – vigyázz, meg ne égesd magad- fejtsd le a csontról, és a bőrét távolítsd is. A húst nagyon apróra kell vágni, a legjobb, ha van egy húsdarálód – nekünk van, és megjegyzem jó nehéz utána takarítani. A pörköltszafthoz keverd hozzá a doboz tejfölt, forrald össze és kóstold meg, hogy elég ízes e. Ebből a szaftból keverj annyit a húspéphez, amennyit felvesz, hogy kenhető legyen, és töltsd a palacsintákba. A palacsinta két szélét hajtsd a töltelékre, hogy ne folyjon ki a töltelék, és hajtogasd, vagy csavard fel.

Hőálló tálba tedd a diétás hortobágyi palacsintákat, és a végén öntsd rá a megmaradt tejfölös szaftot, süsd 15-20 percig, és forrón tálald, tejföllel, petrezselyemmel díszítsd.
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Shakshuka (Közel-Keleti lecsó) hozzávalói


1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olíva olaj, vagy kókuszzsír

1 kaliforniai paprika

2 konzerv paradicsom, vagy 4 bögrényi apróra vágott friss paradicsom

2 evőkanál paradicsom püré

1 tk. csili

1 tk kömény

1 tk paprika

1 tk füstölt paprika, 1 csipet cayenne paprika – ha nem szereted az erős, vagy épp a füstösebb ízt, ezeket hagyd ki nyugodtan.

1 pici édesítő

só és bors ízlés szerint

5-6 tojás

Petrezselyem díszítéshez.

Az apróra vágott hagymát tapadásmentes serpenyőben elkezdjük dinsztelni, majd hozzá adjuk a fokhagymát és az apróra vágott pritamin paprikát is. Amikor már üvegesre pirult a hagyma,5-7 perc, add hozzá a paradicsomokat –apróra vágva-, paradicsom pürét és a fűszereket, keverd el jó alaposan, majd főzd tovább még kb 7-8 percig. Ekkor megkóstolhatod a mixet, és ízesítheted tovább kedved szerint. Csinálj pici mélyedéseket a szószba és óvatosan üsd bele a tojást, mintha tükörtojásokat készítenél, kicsit távolabb egymástól, és picit sózd meg a tetejüket. Fedd le a serpenyő tetejét és főzd tovább 10-15 percig. Arra figyelj, hogy kavargatni nem tudod, így lehetőleg legyen elég szószos, le ne égjen. Ha szeretnéd, hogy a tojás kicsit folyósabb maradjon belül, akkor kb 10 perc után le is emelheted róla a fedőt és elfőzheted a maradék levet, ha túl leveses maradt a szósz, ha jobban szereted a keményebb tojássárgáját, akkor főzd még tovább. Tálalás előtt díszítsd petrezselyemmel.

Ez egy nagyon egyszerű alap recept, innentől fantázia kérdése mivel turbózod fel ashakshukát. Gomba, padlizsán, olajbogyó, bármi passzol hozzá, de igazán pikánssá egy kis füstölt kolbásszal teheted.
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Spenótos-fetás-gombás pulykamell csőben sütve sonkakockákkal megspékelve, basmati rizzsel tálalva
Recept:
a spenótot fokhagymával picit megpárolom, lerakom a jénai aljába, arra jön a pulykamell csíkokban, erre morzsolok light fetát és erre locsolok egy kis tojásos light joghurtot (1 tojás 1 joghurttal kikeverve). Majd jön rá egy réteg párolt gomba, a maradék tojásos joghurt, a tetejére pici reszelt sajt és pár kocka sonka - be a sütőbe és addig sütöm, amíg a teteje szép aranybarnásra sül Hidegen is nagyon finom….
 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Diétás kókuszgolyó
2 bögre zabpehelyliszt
4 ek sovány kakaópor
3 ek Xilit (de attól függ mennyire szeretitek édesen)
2 alma lereszelve
Pár csepp rum aroma

Ezeket dolgozzátok össze, a massza nagyon nyúlós és ragadós, mielőtt megformázzátok több órára tegyétek hűtőbe, de utána szépen lehet dolgozni vele. Majd forgassátok kókuszreszelékbe.

 

hajnalkaviktóriaII

Állandó Tag
Állandó Tag
Diétás székely káposzta


Fél hagymát apróra vágtam, egy gerezd fokhagymával, majd fél evőkanál kókuszolajon megpirítottam. Rádobtam 150g kockázott pulykamellet, majd pirospaprikát és jó összekutyultam, sóztam, borsoztam. Miután a husi picit megsült, felöntöttem vízzel és megpároltam. Aztán sutty bele 250 g savanyú káposzta, picit össze rottyantottam, majd 50g zsírszegény joghurtot belekevertem. A tetejére további 50g joghurt került. Jó étvágyat!
 

senga1970

Állandó Tag
Állandó Tag
A férjem ma reggel 4 ponttyal állított be, mivel éjszakai horgászáson volt. Nem akartam mindegyiket fagyasztóba tenni, ezért az ebédünk rácponty lett.
Amit felhasználtam hozzá:
kb. 1 kb pontyfilé (nem teljesen sikerült, szálkáztunk evés közben)
50 dkg burgonya (héjában meg kell főzni.)
3 fej közepes hagyma
1 paprika
2 paradicsom
10 dkg szalonna
1 nagy pohár tejföl
só, bors, pirospaprika

A halat beírdaltam és 6 nagyobb darabra vágtam. A burgonyát főzés után karikákra vágtam. A hagymát, a paprikát és a paradicsomot, mint a lecsónak valót felkarikáztam, a szalonnát kockáztam.
Én agyag tálat használtam, amit kikentem olajjal. Arra a karikára vágott burgonya, rá a felkockázott szalonna, arra a sóval-borssal-pirospaprikával megszórt hal, a tetejére a zöldségek (hagyma, paprika, paradicsom). Sütőben 180°C-on kb. 30-40 perc alatt sütöttem. Amikor már majdnem kész ráöntöttem a tejfölt és még egy kicsit visszatettem a sütőbe.
Egészségünkre!
 
Oldal tetejére