Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

Adrenaline

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtos, sós rolád. Előétel, de süteményként, vagy teával vacsorára is jó. Az eredeti receptet arányosan módosítottam, hogy a gáztepsim méretének megfeleljen.
Hozzávalók: 1. A tésztához: 5dkg vaj 10dkg liszt kb 3 dl tej. (A tej mennyisége csak kb, mert a liszt minőségétől függ, mennyit vesz fel.) 10dkg reszelt sajt 4 tojás sárgája és habbá felvert fehérje kávéskanál só- vagy izlés szerint A tepsi kikenéséhez zsiradék, szóráshoz liszt. 2. Töltelék: 10-12 dkg reszelt sajt kb fél dl tejföl egy kevés zsír, só.
Elkészítés: 1. a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd fokozatosan a tejet, amennyit felvesz, hogy sűrű, de még jól kenhető fehérmártás legyen belőle. Pár percig tovább keverve hülni hagyjuk. Ezutén a tojássárgákat, a sajtot adjuk hozzá, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Alaposan kikenünk, lisztezünk egy tepsit, (aminek alacsony a pereme!) Beleöntjük és egyenletesre igazítjuk a tésztát. Úgy sütjük, mint a piskótát szokás.Sütési idő 16-20 perc. 2. Míg sül, megolvasztunk egy kevés zsírt hozzákeverjük a tejfölt és kicsit megsózzuk. 3. A tésztát konyharuhára borítjuk, azonnal meglocsoljuk a tejföllel rászórjuk a sajtot és szorosan feltekerjük. Szeletelve tálaljuk. Ha kihül, mikróban, vagy sütőben melegíthető. Könnyű elkészíteni. Csak akkor kell vigyázni, mikor a tepsiből kiszedjük. Legjobb ráteríteni egy konyharuhát és azzal együtt megfordítani a tepsit, akkor épségben kifordul.
 

sztzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Márton napi liba

Borsikafűves libasült​

Hozzávalók (4 személyre): 1/2 db pecsenyeliba, só, köménymag, borsikafű
Elkészítés: A pecsenyelibát megtisztítjuk, megmossuk, kívül, belül megsózzuk, letakarva, másnapig állni hagyjuk. Tepsibe tesszük, megszórjuk köménymaggal, alá és mellé friss borsikafűszárat vagy szárított borsikafüvet teszünk. Kevés vizet öntünk alá, és saját levével locsolgatva sütőben megsütjük. A megsült libát feldaraboljuk, párolt vörös káposztával és burgonyagombóccal tálaljuk.

Libasült​

Hozzávalók (4 személyre): 1/2 db pecsenyeliba, 4-6 kis alma, 4 ágacska fekete üröm, 2 teáskanál búzaliszt, só.
Elkészítés: A libát kívül-belül besózzuk, az almát és a fekete ürmöt a liba hasába tesszük. Egy serpenyőbe kevés vizet teszünk, abban a libát lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Készítés közben saját pecsenyelevével gyakran öntözgetjük. Röviddel a befejezés előtt levesszük a fedelet és a serpenyőt a forró sütőbe tolva ropogósra sütjük.
 

sztzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Márton napi liba

Sült libacomb és – mell​
Hozzávalók: 2 libacomb + 1 libamell
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt bors
2 vöröshagyma
A combokat és a mellet megmossuk, leszárogatjuk, majd a vastagabb húsrészeknél bevagdossuk, és a vékony csíkokra hasogatott fokhagymával megtűzdeljük. Bőrös oldalát beirdaljuk, majd megsózzuk, borssal meghintjük.
Egy olyan edényben, amit a sütőbe is tehetünk, a megtisztított, finomra vágott hagymát a libazsíron üvegesre pirítjuk.
A húsokat belerakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, majd a 220 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 200 °C), és saját kisülő zsírjával gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. Párolt káposztával és sült burgonyával kínáljuk.

Konyakos libatepertőkrém​

Hozzávalók:
2 közepes, héjában főtt burgonya
2 kemény tojás
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
25 dkg libatepertő
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál mustár
Só, őrölt bors
1 kupica konyak
A burgonyát, a kemény tojásokat, a vörös- meg a fokhagymával megtisztítjuk, és a tepertővel finomra daráljuk.
A tejföllel, a mustárral, a konyakkal ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük.
Kenyérre kenve, nyáron paprikával, paradicsommal, télen savanyú káposztával, karikára vágott hagymával tálaljuk.
[Forrás: Magyar Konyha, 30. évf. 2006.11. sz.]






Töltött libanyak​
Hozzávalók:
1 db libanyakbőr
¼ kg darált hús
1 db zsemle
3 db tojás
½ fej hagyma
só, törött bors, 1 evőkanál zsír
A liba melléből ¼ kg-ot megdarálunk, ha azonban a mellet sültnek akarjuk elkészíteni, vagy csak aprólékot vettünk, készíthetjük sertéshúsból is. A darált húshoz hozzáadunk 1 áztatott és kicsavart zsemlét, 1 nyers tojást, kevés zsírban pirított reszelt hagymát, sót, törött borsot és jól összegyúrjuk. 2 tojást keményre főzünk és lehámozzuk. A nyakbőrt vigyázva lefejtjük és jól megmossuk. Azután vékonyabb részét bevarrjuk, a tölteléket a nyakbőrbe vigyázva betöltjük
Úgy, hogy a két főtt tojást is belecsúsztatjuk és eligazítjuk, hogy a közepére kerüljenek. Ezután bevarrjuk a nyakbőr másik végét is. Levesben 1 órát főzzük, majd zsírral bekenve a sütőben pirosra sütjük. Felszeletelve, tört burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Hidegen is kitűnő.
[Forrás: Pelle Józsefné: Szárnyas ízek. Kisújszállás, Szalay Kiadó,2000. ]






Ludaskása sült paprikával​
Hozzávalók (10 személyre):
2 liba apróléka (nyak, hát,far, láb, szárny)
1 kg rízs
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
20 dkg gomba
2 vöröshagyma
20 dkg zsír
1 kávéskanál őrölt bors
1 csokor petrezselyem zöld
5 dkg só
20 zöldpaprika
Az aprólékot feldaraboljuk és hideg vízben feltesszük főzni. A zöldségeket karikára vágjuk, s miután a hús megpuhult, hozzáadjuk. Zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, petrezselymet, a gombát, és a rizst. Mindezt fölengedjük a félig megpuhult aprólékkal együtt. Sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk, majd összekeverjük az aplólékkal és meghintjük törött borssal.
A paprikát sütjük, közben forgatjuk. Ha kész hideg vízbe tesszük, és lehúzzuk a hártyáját. Ecetes, cukros, sós vízben átforgatjuk, állni hagyjuk, lecsöpögtetjük és olajjal meglocsolva tálaljuk a ludaskása mellé.
[Forrás: Ambrus Gizella- Kútvölgyi Mihály: Ízes Erdély. Budapest, Timp Kiadó, 2005.]






Falusi libaleves​
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg libacomb
15 dkg burgonya
10 dkg zöldbab
5 dkg gomba
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db citrom
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csomó kapor
1 dl tejföl
2 dkg liszt
pirospaprika
1 db babérlevél

A libacombot kicsontozzuk, zsírját lefejtjük, a húst és a zsiradékot külön-külön kockára vágjuk. A zsiradékot kisütjük, leszűrjük, ebben megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát és a libahúst, majd meghintjük pirospaprikával és egy kevés vízzel felöntve megpároljuk. Zúzott fokhagymával, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem megpuhult, beletesszük a kis kockára vágott burgonyát, gombát és az 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejfölből, lisztből készült habarással sűrítjük., beletesszük a finomra vágott kaprot és készre forraljuk, majd szűrt citromlevet keverünk hozzá. Tálaláskor a levesünk tetejére vékony karikára vágott citromot, zöldpaprikát, paradicsomot teszünk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest: Nordec K., 2002.]






Libacomb krémmártással, zsemlegombóccal​
Hozzávalók (4 személyre):
4 db libacomb
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zeller
1 közepes fej vöröshagyma
1 csomó petrezselyemzöld
½ db citrom
3 dl tejföl
3 dkg liszt
1 kávéskanál mustár
1 db babérlevél
1 kávéskanál capribogyó
őrölt bors

A sóval, borssal bedörzsölt libacombokat felhevített margarinban erősen körülsütjük, a zöldségek egyharmadát karikára vágva mellétesszük, vízzel felöntjük, citromhéjjal, babérlevéllel ízesítve fedő alatt megpároljuk. A pároló levet tejfölös habarással sűrítjük, leturmixoljuk, citromlével, mustárral ízesítjük és a combokra öntve felforraljuk. Közben a megmaradt zöldségeket metéltre vágjuk és vajban megpároljuk. Tálaláskor a combokat körülöntjük mártással, a párolt zöldségmetéltet ráhalmozzuk, zsemlegombóccal körítjük. Tejföllel, citromkarikával és capribogyóval dekorálhatjuk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest: Nordec K., 2002.]
 

zsu613

Állandó Tag
Állandó Tag
Rafaello: 25 dkg kristálycukrot 1,5 dl forróvízben feloldunk, majd hozzáadunk 6 dkg margarint, 27 dkg sovány tejport és 25 dkg kókuszreszeléket. Ezt összegyúrjuk és 1 órára hűtőbe tesszük. Mikor megdermedt diónyi gombócokat formálunk belőle és mindegyik közepére 1 szem mandulát vagy mogyorót teszünk, végül kókuszreszelékbe forgatjuk.
 

*zsazsa*

Állandó Tag
Állandó Tag
Sütötök Torta

300 dkg liszt
200 dkg margarin
100 dkg cukor
1 csipet só
fél csomag sütöport egy tojásárgájával és kevés vízzel tésztát gyúrunk. A tésztával kibélelünk egy peremes tortaformát. Én bemargarinozom és beleszórok zsemlemorzsát, akkor biztos nem ragad.

300 dkg sütötököt turmixban összekevertem két EK cukorral, 3 tojás sárgával. 1 dl tejszint felvertem és a tojás fehérjéket. (Külön-külön) Majd összekutyultam az egészet és beleöntöttem a formába. Ja, meg ebbe is tettem vaníliás cukrot.
Forró sütöben 45 percig kell sütni.

Én elböktem mert elöször 200°-on sütöttem és amikor nem voltam megelégedve az eredménnyel, feltettem 250°-ra. Így nagyon megkapta a tetejét. Ha fordítva csináljátok, akkor pont jó.

Az eredeti receptben gyömbér és fahéj is van a töltelékben.
 

Kinszi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Én is írok egy aktuális és egészséges receptet!
Hosszukás sütötököt megmosom, majd 1 cm-es karikákra vágom. (ahol a "lágy" része van, azt kiszedem!) Lapostányéron mikróba teszem, és 800°-on megsütöm. kb. 2x2 perc alatt kész van!!! Közben átfordítom a másik oldalára is! Próbáljátok ki, nagyon hamar elkészül és egészséges!:D
 

pistuka

Állandó Tag
Állandó Tag
a gyöngytyúk után a legjobb levese a fácánnak van szerintem !

Fácán leves

Hozzávalók: 4 személyre:
1 fácán (1,2-1,5 kg), 500 g marhacsont, 10-12 szem bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál sáfrányos, szeklice, só, 100 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 100 g zeller, 50 g karalábé, 1 közepes fej hagyma, 3-4 borókabogyó, 1 körömnyi gyömbér, zöldpaprika, 100 g kelkáposzta, 1 csokor petrezselyem, 1-2 zellerszár zöldjével, körömnyi cseresznyepaprika, zöldpaprika, paradicsom, 50 g gomba, 100 g cérnametélt, összesen 400 g párolt karfiol, spárga, zöldborsó

<hr>Elkészítés:
Egy jó mély fazék aljára tesszük a megmosott marhacsontot, arra a megtisztított, megmosott, feldarabolt fácánt, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Ha a víz felforrt, mérsékeljük a tüzet, beledobjuk a megtisztított hagymát, teatojásba zárva: a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét, a borókabogyót, a gyömbért, a cseresznyepaprikát, valamint a borsot, kevés sóval ízesítjük, és fedő nélkül, lassú gyöngyözéssel kb. 1 óra hosszát főzzük. Közben megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk a répaféléket, a zellert, a karalábét, és a gondosan megmosott kelkáposztával, gombával, zöldpaprikával, paradicsommal, petrezselyemmel és zeller zöldjével együtt a leveshez adjuk. További 40-45 percig főzzük, amíg a hús is, a zöldség is megpuhul. Külön levesben kifőzzük a cérnametéltet, melegen tartjuk. Külön-külön lábaskában, sós vízben megpároljuk a karfiolt, a spárgát és a zöldborsót,( ha konzerv felmelegítjük). Ezután a leves felszínéről leszedjük a felesleges zsiradékot, és óvatosan, hogy fel ne zavarosítsuk, merőkanállal egy kisebb fazékba szűrjük a levest. A húst kiemeljük a levesből és bőrét eltávolítjuk egy mély levesestálba tesszük. A fácándarabokra rászedjük a cérnametéltet, a vékony csíkokra vágott leveszöldséget, a felszeletelt gombát, a külön megpárolt karfiolt, spárgát, zöldborsót, és annyi forró levest merünk rá, hogy ellepje. Kevés finomra vágott petrezselyemmel meghintjük a tetejét, és tűzforrón tálaljuk.
 

pistuka

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=arial,ms sans serif] Fácánsült elzászi módra


[/FONT]Típusa: Vadhús

Hozzávalók: 1 db fácán, 500 g savanyú káposzta, 150 g füstölt kolbász 100 g füstölt szalonna, 80 g vöröshagyma, 30 g zsír, 1 dl száraz fehérbor só, őrölt fekete bors, majoránna

Elkészítése A megtisztított fácán belsejét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk morzsolt majoránnával, a mellét és a combokat megtűzdeljük a szalonna feléből vágott csíkokkal, lábait összekötjük és egy megfelelő nagyságú tűzálló tálba (cserépedénybe) téve, a bort aláöntve fedő alatt félig megpároljuk. Amíg a fácán párolódik, a finomra vágott vöröshagymát a zsírban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a savanyú káposztát - ha szükséges, kissé mossuk át és csavarjuk ki - sózzuk, borsozzuk és fedő alatt félpuhára, pároljuk. A fácánt, ha félig puha, kivesszük a párolóedényből. Az edény aljára tesszük a káposzta felét, ráhelyezzük a megmaradt és összevágott szalonnát, a félig megpárolt fácánt, erre rakjuk a karikára vágott kolbászt, és az egészet befedjük a káposzta másik felével. Lefedjük és előmelegített sütőben együtt készre, sütjük. Tálaláskor a fácánt kivesszük, rövid ideig pihentetjük, feldaraboljuk. A felforrósított káposztát a tálra tesszük, rárakjuk a feldarabolt fácánt. Kiegészítőként adhatunk hozzá felmelegített - esetleg kaporral ízesített tejfölt, vagy éppen párolt rizst is.

<!-- HERE BEGINNETH THE HEADER --><!-- HERE ENDETH THE HEADER --><!-- THUS BEGINNETH THE MAIN CONTENT --> [FONT=arial,ms sans serif] Fácánsült


[/FONT]Típusa: Vadhús

Hozzávalók: 1 db fácán, 15 dkg füstölt szalonna, 1 csomag petrezselyemzöld 2 db alma, ízlés szerint só

A fácánt megtisztítjuk, alaposan megmossuk, különösen a belsejét. A fejét levágjuk, a lábát összekötjük. Hasüregét megsózzuk, beletesszük a megmosott almákat és a petrezselymet. A fácán mellét, combját szalonnával beborítjuk. Tepsibe tesszük a "madárkát", és kevés zsiradékon sütjük, majd kevés vizet hozzáadva megpároljuk. Lassan kell sütni, mert nehezen puhul. Szárnyas vágó ollóval daraboljuk a tálaláshoz. Köretként párolt gyümölcsöt kínálunk.
 

pistuka

Állandó Tag
Állandó Tag
Na én is szárazon kopasztottam, de ha nem lesz finom, amit csinálok belőle, többet nem kopasztok semmit :-D
Akkor lesz leves, majd sült. De csak a hétvégén, addig megy a fagyasztóba. Majd beszámolok a fejleményről.
Köszönöm Pistuka :)
igazán nincs mit ha a levesben megfőzöd az összes fácán alkatrészt már nem hibázhatsz úgy készitsd mint ahogy a tyúk levest szoktad :D kiszeded a levesből a fött húsokat kicsit megpörgeted sóval kevés borssal esetleg enyhén vegetával mondhatnám izlés szerin :D utána megsütöd bő zsírban mert egyébként is nagyon parázs a húsa :D
egész fokhagymagerezdeket tegyél a zsírba sütéskor ha szeretitek persze !
kíváncsian várom a beszámolódat ;) :..:
 

taksi

Állandó Tag
Állandó Tag
vadászemberként az alábbi receptet ajánlom:

Tűzdelt fácán

Hozzávalók 4 személyre: 2 db fácán, 20 dkg füstölt szalonna,
5 dkg zsír, 1 dl vörösbor, egy kanál liszt, két csipet majoránna és ízlés szerint só.
Elkészítés: a fácánokat huszonnégy óráig pihentetjük, majd megkopasztjuk és kibelezzük. Ha az állatok roncsoltak vagy idősebbek, fűszeres páclében áztatjuk. A csíkokra vágott szalonnával sűrűn megtűzdeljük.
Tű hiányában a húson mély bevágásokat ejtünk és ezekbe a szalonnadarabokat ujjainkkal tömjük be. A hasüregbe majorannát teszünk és sózzuk. A zsírt a tepsiben megforrósítjuk és a fácánokat nagy hőfokon, minden oldalon hirtelen átsütjük. Így nem száradnak ki.
Leöntjük őket vörösborral és 180 fokon, letakarva puhítjuk. A végén a levet szűrjük és a liszttel simára keverjük, majd kiforraljuk és a darabolt húsra öntjük.
Körete: párolt rizs és almapüré. Ital: Soproni kékfrankos.
 

Margit

Állandó Tag
Állandó Tag
Baileys<O:p</O:p
Hello lányok,
nagyon finom Baileys receptet kaptam,érdemes kiprobálni...legalább valami értelmes dologra fel lehet használni a fiuk wisky tartalékát:p :p :p
2 tojássárgát 1cs.vaniliacukorral,125 g cukorral habosra kavrni...hozzádni 3 ek.kakaót,2 ek.nescafe frapé-t(nekem nem volt és kapucsinó port tettem helyette)1/4 l Wisky 2 doboz tejszínt(200g)könnyedén kicsit felverni(nem kemény habbá)jól összekavarni mindent...üvegekbe tenni használat elött még jól megrázni....nem szabad hüttöbe tárolni(ne kérdezzétek,hogy miért)

 

Angyal35

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Egy nagyon finom süteményrecptet hoztam nektek, garantáltan mindenki kedvence!

Kinder pingvin:

Tészta: 9tojásból, 9 ek. cukorból, 6 ek. lisztből, 1 cs. sütőporból, 3 ek. kakaóból piskótát sütünk. Ha kihűlt 3 részre vágjuk.

Krém: 1/2 l tejet, 6 ek. cukrot, 2 csoki pudingot megfőzünk, beleolvasztunk 1 tábla tejcsokit. Ha kihűlt hozzákeverünk 1/2 margarint.

1/2 l tejszínt felverünk habnak, tehetünk bele habfixálót.

Összeállítás: piskóta-barna krém-tejszín-piskóta- barna krém- tejszín-piskóta.

Tetejére csokimáz.

Olyan, mint az igazi, gyerekek kedvence!!
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
most nem recept, hanem erdekesseg....
Gyógyító adventi fűszerek


A mézeskalácsok, apró karácsonyi sütemények fűszereinek jellegzetes illata hozzátartozik az adventi várakozás időszakához. A fahéj, az ánizs, a szegfűszeg és társaik ezenfelül gyógyító hatásúak is lehetnek, ha tudjuk, mire használjuk őket.


Szerecsendió
A szerecsendió fájáról, ami valójában nem is diófa, két fűszerünk is származik: a diónak nevezett mag, és az erről lefejtett, enyhébb aromájú, "szerecsendióvirág”-ként ismert magköpeny. Mézeskalácshoz, aprósüteményekhez, halas, zöldséges ételekhez használhatjuk.
Gyógyhatása: gyomorpanaszok enyhítője, mérsékli a savtúltengést, segíti az emésztést, olaja reumás panaszokra hatásos.
Tipp: egészben vásároljuk, és a szükséges mennyiséget frissen reszelve használjuk.

Csillagánizs
Aromája az ánizshoz hasonló, de összetettebb annál. Pikáns sültekhez, édességekhez, gyümölcsökhöz és lekvárokhoz használják.
Gyógyhatása: illóolaját használják reumás panaszok enyhítésére, de az egyszerű ánizshoz hasonlóan étvágyjavító, emésztést segítő hatása is van.
Tipp: rendkívül dekoratív, karácsonyi díszek készítésénél használhatjuk.

Koriander
Kissé csípős íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra is emlékeztet. Tipikus kenyér- és mézeskalácsfűszer. Illik sültekhez, pácokba, káposztás ételekhez.
Gyógyhatása: gyomorrontás, teltségérzés ellen hat, baktérium- és gombaölő hatású.
Tipp: fájdalomcsillapító italhoz 6 dl vízben 10 percig főzzünk 2 kk. koriandermagot, 5 szem szegfűszeget és 1 kk. csilit, szükség esetén fél csészényivel fogyasszunk belőle.

Gyömbér
Erős, édeskés aromájú fűszer. Jó aprósütemények, kompótok, ázsiai ételek fűszerezésére, tea és gyömbérsör is készülhet belőle.
Gyógyhatása: megfázásos betegségekben hatásos, erősíti a gyomrot, étvágygerjesztő, memóriajavító.
Tipp: egy körömnyi friss gyömbér rágcsálása enyhíti az utazáskor fellépő rosszullétet.

Kardamom
Édeskés, csípősen fűszeres, erős aromájú ízesítő. Indiában a fűszerek királynője. Puncshoz, darált húsokhoz, zöldséges ételekhez is illik.
Gyógyhatása: gyomorerősítő, emésztésserkentő. Javítja az étvágyat és megakadályozza a felfúvódást.
Tipp: héjában hagyva, jól záródó üvegedényben tárolva korlátlan ideig megőrzi aromáját.

Ánizs
Édeskés, jellegzetes aromájú fűszer. Süteményhez, kompóthoz használjuk, vöröskáposzta vagy céklasaláta ízesítőjeként is finom.
Gyógyhatása: emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó.
Tipp: jótékony hatását úgy is élvezhetjük, ha olaját kockacukorra cseppentve fogyasztjuk.

Szegfűszeg
Az apró szegecskék tulajdonképpen a szegfűfa ki nem nyílott virágának bimbói. Illata, íze rendkívül intenzív, egyszerre csípős és édeskés. Fűszerezhetünk vele vöröskáposztát, puncsot, forralt bort, kompótot, és a mézeskalácsból sem szabad kihagyni.
Gyógyhatása: a szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítőszer. Hurutoldó, szélhajtó.
Tipp: óvatosan adagoljuk, gyakran egyetlen szem is elég az ételbe, italba.

Szegfűbors
Aromája a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztető, pikáns, csípősen fűszeres. Használhatjuk levesek, húsételek, öntetek és pástétomok ízesítésére is.
Gyógyhatása: serkenti a nyálelválasztást, a népi gyógyászat ízületi gyulladásokra is ajánlja borogatás formájában.
Tipp: keverjünk a színes borsok közé néhány szemet belőle, így együtt darálva, őrölve, különleges ízű fűszerkeveréket nyerhetünk.

Fahéj
Volt idő, amikor az aranynál is értékesebbnek számított az elsősorban édességek, péksütemények és kompótok ízesítésére használt fűszer, ami a puncsból és a forralt borból is nélkülözhetetlen.
Gyógyhatása: emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, vérzéscsillapító, hurutok ellen is hatásos.
Tipp: azt tartják, hogy a fahéjolaj illata vigasztaló, melegítő hatású, ha bánat ér vagy magányosnak érezzük magunkat, tegyünk az aromamécsesbe pár cseppet belőle.

Vanília
Egy trópusi orchideafaj maghüvelye. A friss fűszer magas nedvességtartalmú, hajlékony. Édességek, krémek, italok ízesítője.
Gyógyhatása: élénkítő, kedélyjavító. Dél-Amerikában a férfiasság fokozására tequilába keverik. Serkenti az emésztést.
Tipp: egy üveg jó minőségű vodkába áztassunk be 10 felhasított hüvelyű vaníliát, majd 3-4 hétig sötét helyen érleljük. A vaníliakivonatból egy teáskanálnyi helyettesít egy rúd vaníliát.

Borókabogyó
Kékesfekete, illatos, erősen aromás bogyói csípősek, édeskésen kesernyések. Sültek, szárnyasok, vadételek, pácok, mártások fűszerezésére használhatjuk.
Gyógyhatása: étvágyjavító, vizelethajtó, vese- és epekőoldó, köszvény és csúz ellen is jó hatású. Olaja fertőtlenítő, méregtelenítő, stresszoldó.
Tipp: reuma ellen hatásos lehet a borókabogyó-kúra, ehhez azonban az esetleges mellékhatások miatt mindenképpen kérje fitoterapeuta tanácsát.

Sáfrány
Aromás illatú, kesernyés ízű fűszer, amelynek néhány apró szála is aranysárgára festi az ételt. Elsősorban levesek, mártások, kenyérfélék, tészták színezésére, ízesítésére használhatjuk.
Gyógyhatása: véd a szívinfarktus ellen, mivel csökkenti a koleszterinszintet. Hatásos lehet magas vérnyomás kezelésére is.
Tipp: készíthetünk belőle ételfestéket, ha 1 g sáfrányt 1dl 70 fokos alkoholban egy hétig érlelünk, majd leszűrjük. Jól záródó üvegben, sötét helyen tároljuk.
 

bogyomama

Állandó Tag
Állandó Tag
turos pogacsa

Sutottem ket adag turos pogacsat,de azt hiszem karacsony utan szinten kell sutnom,szilveszterre.Ime a recept.
[Turos pogacsa

25dkg vaj,vagy margarin.
25dkg attort turo
25dkg liszt
egy kaves kanal so
egy tojas

Mindent osszekeverunk a tojas kivetelevel.
majd jol kidolgozzuk,kinyujtjuk,es 2x hajtogatjuk,utanna ismet kinyujtjuk egy cm-re es kiszaggatjuk,es megkenjuk tojassal.ovatosan nehogy a tepsibe csurogjon mert meg eg.
Sok sikert,es jo etvagyat hozza
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
es most legyen egy recept is...:)

Harcsa Orly bundában
A harcsa a sörtésztás bunda mellé kapott még zöldségszalmát és paradicsommártást.

Hozzávalók:
40 dkg harcsafilé
15 dkg liszt
3 db tojás
1,5 dl sör
1 dl tejszín
1 db citrom
olaj

harcsakesz.jpg
bors
20 dkg darabolt (konzerv) paradicsom
8 bazsalikomlevél

frissen őrölt fehér bors
1 db póréhagyma
1 db zellerszár
3 gerezd fokhagyma
Zöldségszalmához:
2 evőkanál olívaolaj
1 csésze sárgarépa szalmavékonyra vágva
1 csésze cukkini szalmavékonyra vágva
1 csésze zellergumó szalmavékonyra vágva
1 csésze póréhagyma szalmavékonyra vágva



szosz.jpg
A halat ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, fűszerezzük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, és 20 percre hűtőbe tesszük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgákat kikeverjük liszttel, sörrel, tejszínnel, majd összeforgatjuk a fehérjehabbal. Beleforgatjuk a halat, és forró olajban aranysárgára sütjük.




koret.jpg
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, megpirítjuk rajta az apróra vágott pórét, zellerszárat, bazsalikomot, fokhagymát, majd felöntjük paradicsomszósszal, sóval, borssal ízesítjük, végül összeforraljuk.
Egy másik serpenyőben olajat forrósítunk, ezen megpirítjuk a zsülienre vágott zöldségeket, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Az elkészült halat a friss paradicsomszósszal és a zöldségekkel tálaljuk.
Jó étvágyat!
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
ila-nak egy facanrecept...
//ja es egyetertek Pistukaval, tenyleg a facan levese a legjobb//

Baconba tekert fácánmell

A finom fácánhús körítése almás zellertorta és erdei lekvár. Jó étvágyat hozzá!


<SCRIPT language=JavaScript>document.write(banner_script(330,247)); </SCRIPT><SCRIPT src="http://ad.de.doubleclick.net/adj/www.rtlklub.hu/magazin/gasztronomia;pack=cikk;sz=330x247;ord=1166500176604?"></SCRIPT>

Hozzávalók:
4 db fácánmell
8 szelet bacon
3 db zellergumó
3 db alma
20 dkg sajt
kozeli.jpg
25 dkg áfonya
1 üveg áfonyalekvár
3 dl vörösbor
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál cukor
1 db citrom
1 db narancs
olívaolaj

bors
friss kakukkfű


husbacon.jpg
A fácánmellet kifilézzük, sóval, borssal, kakukkfűvel, fokhagymával ízesítjük, majd betekerjük a baconba, serpenyőben bort aláöntve megsütjük. Az almát és a zellert felkarikázzuk, majd citromos, boros lében megfőzzük.
Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és a zeller-, valamint almakarikákat egymásra rétegezzük, úgy, hogy minden réteg után teszünk egy szelet sajtot. Az így kapott tortácskákat sütőbe tesszük, megsütjük.
bogyoval.jpg
A narancs és a citrom héját zsülienre vágjuk, a fácán után visszamaradt zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a lekvárt és a friss áfonyát, felöntjük vörösborral, narancslével, majd cukorral, sóval, borssal ízesítjük és összeforraljuk.
Jó étvágyat!
 

Angyal35

Állandó Tag
Állandó Tag
Karácsonyi mézeskalács:

1/4 kg meleg mézben feloldunk 10 dkg vajat, majd hozzáadunk 10 dkg cukrot, 4 tojássárgát, 2kk. szódabikarbónát, 3 ek. tejfölt, 50 dkg lisztet, ízesítőnek citromhéjat, és mézes fűszerkeveréket.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap kinyújtjuk , kiszaggatjuk kisütjük. Nyújtás előtt kicsit betehetjük a mikróba, hogy a tészta kicsit felmelegedjen.
Nagyon finom!
 

Angyal35

Állandó Tag
Állandó Tag
Huszárcsók:

28 dkg vaj, 35 dkg liszt, 20 dkg cukor, reszelt citromhéj, 2 tojássárga.
Ezeket jól összegyúrjuk, majd apró golyókat formálunk belőle, a golyók közepét ujjunkkal benyomjuk. Tetejét tojásfehérjével megkenjük, vagdalt mandulába mártjuk és kisütjük. Ha kihűlt a tészta, a horpadásokat töltsük meg lekvárral.
 

hontalan

Állandó Tag
Állandó Tag
Férfinép kedvence (Egyszerü aprósütemény)

Hozzávalók:
28 dkg liszt
20 dkg porcukor
25 dkg mazsola
25 dkg durvára vágott dió
4 tojás


A lisztett a porcukorrral keverd össze, majd a tojásokkal.
Tedd hozzá a diót és a mazsolát.
Sütöpapíron kell sütni, mert a mássza eléggé ragad.
Nem is szoktam sodorni,hanem egyszerüen lisztes
kézzel szétnyomkodni ca 0,5 cm vastagra.
Ha megsült melegen kell csíkokra szeletelni, mert ha
kihül megkeményedik.
 
Oldal tetejére