Fűben fában orvosság

lackovar témája a 'Egészségünkre!' fórumban , 2007 Február 1.

 1. Hrabo47

  Hrabo47 Állandó Tag

  Sajnos sok gyógyszerre van szükségem, mégis azt mondom: a természet a legjobb orvos !
   
 2. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Kerestem egy fórumot, ami a kertekben ültethető növényekről szól. Ilyet nem találtam, de ebben is helye van talán értékei miatt.

  Laskatök vagy isten gyalulta tök

  Nálunk csak kismértékben termesztik. Igénytelenebb a többi tökfélénél. Szélsőségesebb időjárási körülmények között is szépen fejlődik. A nagy meleget is jól tűri. Hűvösebb időben is jól bírja 5-10 °C-on még kielégítő a növekedése. A fagypont alatti néhány fokos hideget csak a termések viselik el, levelei azonnal elfagynak.
  Erősen fényigényes. Gyenge árnyékban, rossz fényviszonyok mellett, pl. sűrű ültetéssel alig kapunk termést. A virágok kötődés nélkül hullnak le, csupán hatalmas zöldtömege marad meg. Erőteljes növekedése miatt nagy a tenyészterület igénye, mert kis területet igen gyorsan befed, elvonva a terméskötéshez igen fontos fényt.
  Hazai viszonyok között öntözni legfeljebb igen aszályos időben szükséges.
  Tápanyagigénye ugyanolyan nagy, de elegendő a fészektrágyázás is. A kijelölt tövek helyén 30-40 cm átmérőjű és mélységű gödröt ásunk. A gödörbe egy nagy lapátnyi érett istállótrágyát vagy komposztot szórunk, majd a kiemelt földdel betemetjük. Fészkenként 3-4 szem magot vessünk április közepétől május elejéig, 2 x 2-1,5 m-es távolságra és 3-4 cm mélyre. Április közepe, május eleje között ültetjük. Május első felében mindenféleképpen kerüljön földbe a mag, mert az időben megcsúszott vetés ősszel bizonytalanná teszi a szedést. Betegségekre nem érzékeny és speciális kártevője nincs, ezért növényvédelmi munkát nem igényel. Szedését a tökfélék között talán a legkésőbbre hagyhatjuk. Néhány fokos fagy vagy dér még nem tesz kárt a termésekben. Csak egészséges tökök alkalmasak csak tárolásra, amelyeknek héja körömmel nem nyomható be.
  Gyökérzete és föld feletti hajtása is fejlettebb, erősebb, mint a spárgatöké vagy a patisszoné. Egy-egy növény 10-15 négyzetméter felületet is behálóz, átlagosan nyolc termést hoz, amely darabonként a négy-öt kilós nagyságot is elérheti megfelelő körülmények között. A termés sötétzöldes alapszínű, melyet márványozott fehér csíkok élénkítenek hosszanti irányban. A termés húsa sárgásfehér színű, kemény. Magja barna vagy fekete, kisebb a spárgatök magjánál.
  A főzelékfélék közül kiemelkedik a magas, öt-hat százalékos cukortartalmával. Ásványi anyag (foszfor, kalcium, kálium, nátrium, cink, mangán, réz) és B1, B2, C vitamintartalma is magas. Fogyasztása súlycsökkentő diétában is ajánlható, hiszen csak csekély mennyiségű energiát tartalmaz. A népi gyógyászatban a húsát régóta fogyasztják diétázók, csecsemőtápláléknak is alkalmas.
  Csak a teljesen kifejlett példányokat érdemes felhasználni, mert éretlenül van egy kis kesernyés íze. Elkészítése során darabokra vagdalva megfőzik, főzés közben szálakra szétfő, mintha előbb meggyalulták volna, kanállal ki kell szedni a belsejét, amely úgy jön ki, mintha már valaki lereszelte volna. (Azért lehet, hogy egy késsel kicsit rá kell segíteni.) Húsából nagyon finom főzelék készíthető. Főve ehető, leginkább kapros, habart tökfőzelékként, paradicsomos tökként fogyasztják. Készíthető belőle a rakott kelkáposztához hasonlóan húsos, rizses, tejfölös rakott egytálétel is.
  Tavaszig is eltartható.
   
  nagyarpad, Bodka és Daru56 kedveli ezt.
 3. Nicola

  Nicola Állandó Tag

  krémleves

  Nekem még csak néhány tő medvehagymám van (most tavasszal kihajtott úgy 15-20 tő. Apropó, nem tudna valaki töveket küldeni? Cserére gondolok, elég sok cserealapom van.)

  Tavaly azért már kipróbáltam, néhány levelet leszedtem (6-8 levél), és csalánnal vegyesen nagyon jóízű (meglepően jó) krémlevest készítettem. A medvehagymát és csalánt olajon megfuttattam, elturmixoltam, felengedtem kis tejjel, sóztam, borsoztam, és amikor egyet forrt, már kész is volt.
  Próbáljátok ki!
   
  bogec6, Bodka és vizike kedveli ezt.
 4. Hrabo47

  Hrabo47 Állandó Tag

  Örülök, hogy felfedeztem ezt az oldalt.
   
 5. serferi

  serferi Állandó Tag

  Medvehagyma ültetése

  Először is: a medvehagyma a természetben az árnyékos, félárnyékos helyeket szereti. Így otthoni körülmények közt is a kert egy nedvesebb szegletébe ültessük, fák, esetleg árnyékot adó fal közelébe.
  Hogyan, mikor ültessük a medvehagymát…
  Ezt a kérdést sokan feltették már, sokan vélték ismerősök információi alapján tudni, de nagyon sok a téves információ.
  A legelső ilyen tévhit, hogy ősszel ültessük. Egy cserépben nevelkedett növényt átültethetünk ősszel, földlabdásan, de egy, a természetben élőt sosem. Kertből, erdőből származó medvehagymát kizárólag tavasszal ültessünk!
  Minél korábban tesszük ezt meg, annál biztosabb, hogy a növény levelei nem sárgulnak el. Saját tapasztalat alapján a legjobb időszak erre a hóvirág levirágzásától április végéig terjedő időszak. Ez optimális esetben 2 hónap. Az általunk kínált növények a szabadban élnek és csak a postázás előtt ássuk ki őket. Amíg kicsi, néhány centis a levelük, könnyű az új helyre ültetés. Április végére már bőven 30 cm-es a levelük, virágozni kezdenek, ilyenkor, ha már meleg van, a levelek biztosan megsárgulnak átültetés után. DE a növényt ez nem károsítja! Mivel hagymás növény, ezért semmi baja nem lesz tőle.
  Ültetés után a leveleket akár le is vághatjuk és elfogyaszthatjuk. De látványnak mindenképp szebb egy üde, haragoszöld, szép fehér virágú növény, mint egy csonk. [​IMG] Ráérünk majd a jövő évben leszedni a leveleket.
  A levelek egyébként maguktól elszáradnak, visszahúzódnak a földbe.
  Következő tévhit az ültetendő mennyiséggel kapcsolatos.
  Több helyen árulnak medvehagymát akár 1-2 hagymás “kiszerelésben”. Igaz, hogy így relatíve olcsó, de csak a pénzt dobtuk ki potyára. A medvehagyma hagymája legfeljebb ceruza vastagságú, általában 2-3 levelet növeszt és a szép fehér virágját a vegetáció végén. Most képzeljünk el 2 medvehagyma levelet akár szabadföldben, akár cserépben. Lehangoló. Ráadásul salátát sem tudunk belőle készíteni. Egyszeri, egyszemélyes salátához minimum 10 kifejlett növény kell.
  Harmadik tévhit a szaporodása.
  Sokan gyors szaporodásúnak írják le. A medvehagyma lassan szaporodik. Egyrészt hoz mellékgumókat, amiből idővel újabb medvehagymák nőnek, másrészt a beporzott virág magokat hoz.
  Ezeket a magokat otthon leszedhetjük. 1-2 cm mélyre ültessük el őket. Viszonylag gyorsan ki fognak kelni és icipici medvehagyma leveleket hoznak. Néhány év alatt elérik majd a fogyasztható méretet.
  Ültetési mélység:
  Az általunk kínált medvehagymák a talajban kb 15 cm mélyen vannak, ajánlott szintén ugyanilyen mélyre ültetni őket.
  Ültetés balkonládába:
  Kísérleti jelleggel kipróbáltuk az idei évben, egyenlőre minden OK, a növények köszönik szépen, jól vannak. De az augusztusi hőség még vissza van!
  A talaj:
  Induljunk ki ismét a természetből. Az erdőkben a nyirkos helyeket kedveli, a nyirkos helyeken gyakran rossz minőségű, agyagos a talaj, mégis gyönyörűen fejlődik benne. Így a medvehagyma egyáltalán nem kényes a talajviszonyokra. Ezért nem kell virágföldbe ültetnünk, nem kell műtrágyázni, stb.
  Gondozás:
  Gondozást egyáltalán nem igényel. Átültetés után 1-2 hétig naponta öntözzük meg, utána már azt sem kell. Ha szárazabb helyre ültettük, nyáron azért nem fog megharagudni egy kis locsolásért.

  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Receptek[/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medvehagymaleves. 500 g medvehagymalevelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk. Kb. 1 lvíz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük. Két kávéskanálnyi keményítőlisztet egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele. Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére.[/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
  [/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medvehagyma-főzelék. A leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.[/FONT]

  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medvehagymamártás. Egy fej finomra vágott vöröshagymát szalonnán pirosra pirítunk. Ehhez maréknyi apróra vágott medvehagymát (levelet) adunk, rövid ideig pároljuk, majd 2 dl vörösborral felöntjük, két kiskanál paradicsompüré hozzáadásával további 5 percig pároljuk. Fűszernek szurokfüvet, kakukkfüvet, borsfüvet és paprikát használunk. Főtt tésztára öntve, sajttal megszórva fogyasztjuk.[/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
  [/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medvehagyma-saláta I. Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagymalevelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.[/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
  [/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medvehagyma-saláta II. Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük. Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.[/FONT]

  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medvehagymás zakuszka. Március közepén a medvehagymákat kiássuk. Kb.
  [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]500 g-nyi mennyiséget alaposan megmosunk, megtisztítunk, gyökerét levágjuk. Vöröshagymát (2 db) tisztítunk, karikára vágunk. 1/2 liter vizet forralunk, abba sót, ecetet, babérlevelet, borsszemeket, gyömbért teszünk. A hagymákat negyedóráig ebben pácoljuk, utána szitán lecsöpögtetjük.
  [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Tehéntúrót terítünk (500 g) a salátástál aljára, megsózzuk, néhány evőkanál hidegen préselt napraforgóolajjal meglocsoljuk. A pácolt hagymakarikákkal egyenletesen befedjük, borsot darálunk rá. A medvehagymát (hajtását és hagymáját) karikákra vágjuk, a túróra szórjuk. Azonnal tálaljuk.[/FONT]

  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medvehagymás pizza. 25 dkg lisztet, 2 dkg langyos, cukros vízben felfuttatott élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, jól összegyúrunk. Kendővel letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk, majd kikent sütőlapra vékonyan elterítjük. Erre paradicsomszeleteket, reszelt sajtot, 100-200 g-nyi metélt medvehagymát, fűszerként szurokfüvet, bazsalikomot, sót adunk. Sonkával, szalámival, olíva- és kapribogyóval, pepperonival díszíthetjük. Forró sütőben 10-20 percig sütjük.[/FONT]

  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medvehagymás szendvics. Mustárt, Cayenne-borsot, sót, tehéntúrót (300 g) alaposan összekeverünk. Friss házikenyérre kenjük. Retekkarikákkal befedjük, megsózzuk. Apróra vágott medvehagymalevéllel meghintjük.[/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
  [/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medvehagyma kapri módra. Zöld bogyóit június közepén a virágkötés után gyűjtjük. Megsózzuk, néhány napig, amíg némi levet nem ereszt, pihentetjük. Gondosan lecsepegtetjük, tárkonyecetben felfőzzük, tiszta üvegekbe töltjük. 80 °C-os vízfürdőbe tesszük a lezárt üvegeket (kb. 10 percre). A csíramentes üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk. A medvehagymakapri a legjobb minőségű a hamis kaprik közül.[/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
  [/FONT]
  Medvehagyma rendelhető az interneten keresztül is. Írjuk be a keresőbe a medvehagyma, vásárlás szavakat.
   
  Bodka, Daru56 és vizike kedveli ezt.
 6. Nicola

  Nicola Állandó Tag

  Faszén, de honnan?

  Az 575. hozzászólásban lehet olvasni a faszén áldásos hatásáról. A bejegyzés írja, hogy a patikai aktív szén nem jó, mert csont-alapú.
  A saját elkészítés viszont elég macerás.
  A grillezéshez használt és kapható faszén vajon használható a bejegyzésben említettekre? (Gondolom, van olyan tiszta, mint a gödörben égetett, földdel lefedett módon előállított faszén, ahogy a cikk javasolja.)
   
  Astrobit kedveli ezt.
 7. lacko2007

  lacko2007 Állandó Tag

  Igen a grillezéshez használt faszén alkalmas.
   
  Astrobit kedveli ezt.
 8. adria666

  adria666 Állandó Tag

  nagyon jó ötleteket lehet itt találni. köszönöm
   
 9. Bodka

  Bodka Állandó Tag

  Psoriasis-program Harkányban

  A harkányi gyógyvíz kiváló hatása a pikkelysömörös megbetegedésekre adta annak a tervnek az alapját, mely Harkányban egy új turisztikai termék bevezetését célozta meg. Psoriasis gyógyításával Magyarországon illetve Európában egyaránt kevés gyógyhely foglalkozik és a gyógyításhoz szükséges három elem: gyógyvíz – napfény és fizioterápiás kezelések mind adottak Harkányban. E háromból fontos tényező a gyógyvíz, melynek természetessége jó ellenpont lehet a pikkelysömörös betegségekre felírt gyógyszereknek, valamint hogy a gyógyvíz hatása hosszabb tünetmentes állapotot jelent.

  Az Európában egyedülálló összetételű harkányi gyógyvíz átlagosan 62 0C hőmérséklettel tör a felszínre. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a két vegyértékű kénvegyület, amely gáz alakban, vízben oldott állapotban van jelen. A harkányi termálvizet évtizedek óta használjuk a pikkelysömör kezelésére. A vízben oldott sók és a friss vízben található, onnan felszabaduló, a bőrön és a légutak hámján keresztül felszívódó kéntartalmú gáz segítik a kóros folyamatok visszaszorulását.


  Kutatási eredmények:
  A harkányi gyógyvíz antipsoriatikus hatásával kapcsolatos randomizált, vak vizsgálat első eredményei már rendelkezésre állnak. Eddig 50 mindkét nemű, 25-79 éves, krónikus-stacioner plakkos pikkelysömörben szenvedő beteget vontunk be a vizsgálatba. A gyógyvizes csoport tagjai 3 héten át gyógyvízben fürödtek (25 perces kádfürdő naponta 2x) és helyi kezelésként 0.1% dithranol kenőcsöt (naponta 1x) kaptak, míg a placebo csoport betegei csapvizes fürdőket (25 perc naponta 2x) kaptak azonos helyi kezelés (0.1% dithranol kenőcs, naponta 1x) mellett. A betegek bőrállapotát az 1. és a 21. napon független bőrgyógyász szakorvos értékelte a bőrtünetek súlyosságát leíró PASI index segítségével. A 100% -os kiindulási értékhez képest a 21. napon a gyógyvizes csoportban a PASI érték 34.3% -ra csökkent. Ugyanez a mutató a placebo csoportban 59.5% volt. A különbség statisztikailag jelentős és demonstrálja, hogy a harkányi gyógyvíz kifejezett antipsoriatikus aktivitással bír.

  A Gyógyfürdőkórházban a pikkelysömörös betegek kezelése a természetközeli fürdőkúra és a klasszikus bőrgyógyászati terápia elemeinek felhasználásával zajlik. A komplex kezelések a friss, a kutaktól zárt rendszeren át érkező termálvizet tartalmazó kádfürdők köré épülnek, és kihasználják a vizsgálatok során felismert szinergisztikus lehetőségeket.

  Az alapkezelés felépítése a következő:
  · Első, állapotfelmérő szakorvosi vizsgálat
  · Rendszeres szakorvosi felügyelet
  · naponta 2x30 perces kádfürdő a kútról érkezett friss gyógyvízben
  · fénykezelés (311 nm hullámhosszú UVB fénnyel / PUVA kezelés)
  · rövid kontaktusidejű anthralin (dithranol) kezelés
  · szükség esetén más, nem szteroidos helyi kezelések
  · záró vizsgálat, összefoglaló szakorvosi lelet

  Izületi szövődmények esetén az alapkezelés a következőkkel egészül ki:
  · Reumatológiai szakorvosi vizsgálat és folyamatos felügyelet
  · A szakorvos által rendelt fizioterápiás kezelések

  Kezeléseinket elsősorban krónikus-stacioner plakkos pikkelysömörben és esetlegesen társuló izületi panaszok esetén ajánljuk.

  A fürdők boxokban elhelyezett kádakban történnek diszkrét körülmények között. A betegek közvetlenül az első kádfürdő után kapják a fénykezelést (az ellenjavallatok szigorú figyelembevételével). A második kádfürdő után 20 perces kontaktusidejű anthralin (dithranol) kezelést alkalmazunk. A kenőcsöt a kezelési idő végén gyógyvizes zuhanyozással, gyógyvizet tartalmazó tusfürdővel távolítjuk el a bőrfelszínről. Vendégeink részére bőrápoló kenőcsöt is biztosítunk.
  A gyógyvízben fürdetett betegek bőrébe jól felszívódnak a helyi kezelésnél alkalmazott készítmények és a fényterápia során az ultraibolya sugarak is könnyebben elérik a bőr mélyebb rétegeit. Ennek alapján a termálvizes kádfürdőt követően a kenőcsök hatóanyagtartalmát a szokványoshoz képest mintegy negyedére csökkenthetjük és a kezelés során kisebb összdózisú ultraibolya fényt alkalmazunk.
  Minden betegnél a kezelés beállítása egyéni. Súlyosabb betegek kezelésekor gyógyszereket is alkalmazunk. A pikkelysömör izületi szövődményeinek kezelése a kórház klasszikus profiljába illik. Kiváló reumatológus és mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó szakorvosaink, fizioterápiás asszisztenseink és gyógytornászaink segítségével enyhülnek a panaszok.
  A bőrtünetek kezelése naponta 1,5-2 órát vesz igénybe (mozgásszervi panaszok esetén a fizioterápiás kezelések további időt igényelnek). A kezelési időpontok a lehetőségeink határáig igazodnak a betegek kívánságához, akik a nap jelentős részét pihenéssel, szabadidős programokkal tölthetik.

  Ellenjavallatok:
  - súlyos keringési problémák
  - daganatos betegségek
  - fertőző betegségek
  - inkontinencia
  - akut izületi gyulladások
  - trombózis
  -kifejezett visszeresség


  A gyógykúrák 2-3 hetet vesznek igénybe, melynek első, intenzív szakaszában a Gyógyfürdőkórház biztosítja az elhelyezést és a megfelelő kezeléseket. Az elhelyezés háromcsillagos szállodai elhelyezésnek megfelelő színvonalon, kétágyas, fürdőszobás, televízióval, hűtőszekrénnyel felszerelt szobákban történik. A teljes ellátás svédasztalos reggelit, menüválasztásos ebédet és a szobába szervírozott vacsorát takar.
  Az utókezelések a kiválasztott három- vagy négycsillagos szálloda egyikében történik, ahova már a szinte tünetmentes egyének kerülnek, illetve ahol szintén gyógyvízzel rendelkező medencékben, otthonosabb, kellemesebb környezetben folytatódik a kúra. A szállodákban tartózkodó betegek kezelését szakszemélyzet végzi, és a kórház folyamatosan biztosítja a szakorvosi konzultáció lehetőségét.

   
 10. JoNesbo

  JoNesbo Állandó Tag

  Nekem a lándzsás útifű segít mindig, ha a torkom fáj.
   
 11. Fritschi

  Fritschi Állandó Tag

  Parlagfű-őssejtszaporító

  Parlagfű-őssejtszaporító, a rákot is gyógyítja.
  A parlagfű hasznos növény, az emberiség számára is ehető, s azóta rendszeresen fogyasztható, az év minden napján. Ilyenkor,
  amikor még zsenge, összevágom apró egy kis petrezselyem, vagy zeller zölddel, vagy önmagában, és rászórom a szendvicseimre, a kiszedett ételeimre (leves,kása,tészta,főzelék,barnarizs).
  Lajos Atya nekem is beszélt arról, hogy a parlagfű minden betegséget helyrehoz a szervezetben, de nyilván azt Ő sem tudta, hogy ezt a szervezet őssejt-termelésének fokozásával éri el.
  Az is igaz, hogy akiket eddig meg tudtam győzni arról, hogy a parlagfű rendszeres fogyasztása milyen hasznos, bármilyen betegségük is volt, meggyógyultak belőle, még a rákból is, vagy a parlagfű allergiából is.
  idézett:Weixl-Várhegyi Lászlótól
  feltaláló,mérnök-radiesztéta,bioenergetikus,fitoterapeuta
  életmód-és táplálkozási tanácsadó és terapeuta,természetgyógyász
   
  Kis Sarkcsillag kedveli ezt.
 12. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Kolbásztök
  A lopótök egy fajtája. Hosszú, akár 5-6 m-es indái vannak, amelyeken 1-2 méteres terméseket hoz. Zsengén kell leszedni, ekkor fogyasztható. Úgy kell bánni vele, mint a hagyományos tökfélékkel. Világoszöld termését a spárgatökhöz vagy cukkínihez hasonlóan fogyasztjuk. Jól szeletelhető, ezért rakott és rántott formában különösen kedvelik. Készíthetjük rántva, töltve, sütve, főzeléknek vagy salátának, el lehet tenni savanyúságnak a 15-20 cm-es terméseket, mint az uborkát. Diétás, bőlti étkezéshez is ajánlom. Ha a kolbásztököt felfuttatjuk a kerítésre, érdekes kerti díszünk lehet. Kemény héjú magja miatt ültetés előtt 1-2 napig langyos vízben csíráztassuk elő! Vetés: április végétől fészkekbe.
  Termése már 20-25 cm-es korában felhasználható, s ha már nagyobb, egy darabot levágunk belőle beforr, képes magát regenerálni tovább fejlődik. Nem sűrűn találkozunk környezetünkben olyannal, amely megcsonkítás után képes úgy viselkedni, mintha mi sem történt volna. A kolbásztök talán az egyetlen ilyen ehető növény. Termésfala ennek is megfásodik, kiszárítva lakások díszítésére is használják.
  Felhasználása: másodrendű jelentőségű, mint élelem, méltatlanul. Ha gondot okozna, hogy mit főzzünk ebédre, csak kimegyünk, és levágunk egy darabot belőle, s már nem is kell, hogy tovább törjük a fejünket. Készíthetünk belőle főzeléket, paradicsomos tököt, sütőben rakott tököt, használhatjuk lecsóba, kirántva nagyon finom csemege, vegyes savanyúságba is tettem uborkával, paradicsompaprikával, zöldparadicsommal, gyöngyhagymával, a család addig nem ette a többit, amig ebből volt. Egész nyáron át táplál, a maradékot lefagyaszthatjuk, hogy majd feldobjuk vele a téli ebédeket is.
  (Egy megjegyzés: a lopótök, kobaktök sem csak dísznek alkalmas. Zsenge terméseit ugyanígy felhasználhatjuk, ha nem keserű. A keserű termések nem használhatók, de a kereskedelemben kapható magokból ilyenek nem fejlődnek, ha nem "sötét", tápanyagban szegény helyre ültetjük.)
   
  tobovivi kedveli ezt.
 13. serferi

  serferi Állandó Tag

  Mi a hatóanyaga? Milyen anyagokat tartalmaz?
   
  tyutyukam kedveli ezt.
 14. rolikoff

  rolikoff Állandó Tag

  ismerősöm is esküszik rá..
   
 15. mozes.zsuzsanna

  mozes.zsuzsanna Állandó Tag

  És aki allergiás rá, az is eheti? :)
   
 16. concretecake

  concretecake Állandó Tag

  psoriasis

  Kedves horvpeti!

  En is uebben szenvedek. Hogy mi az ami eppen segithet rajtad, arra sajnos nem tudok biztos valaszt mondani.
  Kezdetben en szteroidos kenocsokat kaptam, mivel en magam sem tudtam h ez a betegseg pontosan mi is es mit tehetnek ellene. Hamar rajottem h a szteroidos kenocsok kis mennyisegben nyugodtan alkalmazhatok, de mikor mar szinte az egesz testem tele volt, akkor azt mondtam h eleg volt... Nem is hasznaltak, es veszelyesnek is veltem a hosszu tavu kenegetest...
  Rengeteg alternativ megoldas van. En jelenleg majdnem tunetmentes vagyok (hala a mult nyari adriai-tengeri furdesnek es a napfenynek), de vannak reszek ahonnan azota sem mulik. Arra en pl kecsketejszappant hasznalok, es persze minden nap kremezem is. Erre is vannak megfeleloek (kinek mi persze... hisz van ami egyik alkalommal segit, a kovetkezo tunetek megjelenesekor pedig mar nem...). Kremek kozul a petroleumszarmazekot tartalmazoak segitenek a hamlasban, es kevesbe viszket, ha van ilyen problemad. Illetve persze patikaban is van sokfele kenocs, kifejezetten psoriasisra, de en mindig szteroidmenteseket keresek. A masik problema h ezek a kremek tobbnyire dragak, de mikor mar semmi mas sem segit, az ember probalkozik...

  Szal a telet en havi/heti par perces szolariummal, psoriasisos teakeverekkel, szappanokkal es kremekkel veszelem at.

  Sok sikert!
   
 17. lackovar

  lackovar Állandó Tag

  Kedves" Fűben fában orvosság" topic olvasók!

  Kivételesen én, mint topic alapító kérem a segítségeteket.
  A fiam indult egy pályázaton, amelynél az alső körben a Facebook-os támogatói szavazatok száma a lényeg. Kérek mindenkit, kattintásásval segítsen Neki.

  Előre is köszönöm!

  lackovar

  A link a következő:

  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   
  frakk75 és Julcsi960 kedveli ezt.
 18. lackovar

  lackovar Állandó Tag

  serferi 645-ös számú hozzászólását javaslom elolvasnod. A kecsketejszappan nagyon jó. Gusztustalan, de hasznos, a reggeli első vizelettel a fertőzött terület lemosása.
   
 19. serferi

  serferi Állandó Tag  Nyírfavíz

  A bibircses nyír kultúrtörténeti, kertészeti és táji vonatkozásai
  A nyírfa az észak hideg tájainak fája, ahol a korai őszön a vöröslő tőzegmohalápok és sötét fenyvesek között tündöklik aranysárga lombja és fehér törzse. Közép-Európa vidékén pionír fafajként jelenik meg a tájban irtásokon, erdei tisztásokon, vagy nyírjes fenyérekben. Hazánkban elsősorban a hűvösebb, csapadékosabb országrészekben fordul elő. Rokona a molyhos nyír, amely savanyú talajú nyirkos, lápos vidékeken él, északkeleti sík homokvidékünk, a Nyírség névadó fája. A bibircses nyírt a díszkertekben, a nagyobb parkokban, az extenzív fásításokban leggyakrabban színesítő, díszítő elemként találjuk mint szoliter fát, de gyakrabban csoportokban és ligetes telepítésben.

  Nyír az északi és keleti népek mítoszaiban, a magyar ősvallásban
  A finnugor nyelvcsalád ősvallásának és mítoszainak legendáit elbeszélő eposzokban a különleges szerepű, megszemélyesített, illetve szent fák között szerepel a nyírfa. A Kalevalában az erdő istennőjének feladata lenne a fák díszítése. Erről olvashatjuk:
  "Borítsd be az erdőt gyolccsal,
  posztóval a rengeteget,
  keríts nyárfára köntöst
  ékes ruhát égerfára!
  Vond be a fenyőt ezüstbe,
  Húzd a lucfenyőt aranyba,
  Vén fára rézövet rakjál,
  Ezüstövet más fenyőre,
  Nyírfára arany virágot,
  Törzsére aranyos csengőt"
  A nyír - világfa
  A világfa szimbólum a középpont, a kiindulópont megjelölésére szolgál, valamint a Föld és Ég közötti összeköttetést jelenti. A mitikus világkép középpontja a tér és az idő kezdete. A Föld központú világképekben a világfa a Föld közepén ver gyökeret. "Az abakáni tatárok 'Vashegynek' nevezik a helyet, ahol a 7 ágú fehér nyírfa nőtt." Az arany, ezüst és rézgyümölcsöt termő aranylevelű nyír pedig a szibériai tatárok világfája. (JANKOVICS 1991.) Az égben gyökerező, Föld felé növő, fordított világfa képzete is megjelenik több népnél, így az oroszoknál is. "a tengeren, az óceánon, egy szigeten, egy kurgánon áll egy fehér nyírfa, ágaival földre, gyökerével fölfele; azon a szentséges istenanya selyemfonalat gombolyít, véres sebeket varr be." (MASZLOVA 1980.)

  A "kapu isten"
  A világfa összeköti a való világot a túlvilággal, s mint ilyen a nyírfa főszerepet játszott a szibériai sámánizmusban is. A sámánavató szertartás során abból az erdőből vágnak ki, illetve ásnak ki gyökerestől nyírfákat, ahová a falu népe temetkezik. Az ünnep reggelén egy nyírfát az avatójurtában állítanak fel, úgy hogy tövét a tűzhely hamujába ássák és tetejét a jurta füstnyílásán az ég felé vezetik ki. Ez a nyírfa a "kapu isten,", ő nyitja meg az ég kapuját a sámán előtt. További 12 nyírfát a jurtától távol, tövestül ültetnek el. Ezekre kerül az áldozati állatok lenyúzott bőre és más ajándékok, majd színes szalagokkal kötik őket össze a "kapu őrével", jelképezve a leendő sámán útját a szellemek birodalmába. (JANKOVICS 1991. - ELIADE 1974. nyomán.)

  Az ősi fa kultusz, a magyarok ősvallásából eredeztethetően sokáig tovább élt a kereszténység felvétele után is. A kiválasztott kutak, források, kövek és fák előtt végezték az áldozati szertartásokat. Még a kora Árpád korban is olyan erős volt a hagyományos vallás iránti tisztelet a nép körében, hogy I. László király a szabolcsi zsinaton külön rendeletet hozott a hagyásfák, a pogány "szent fák" imádása ellen. (SURÁNYI 1985.)
  A nyírfabáb
  LÁSZLÓ Gyula a honfoglaló magyar nép élete c. művében ír a nyírfa hitvilágbéli szerepéről: "Obi ugor rokonainknál az özvegy nő nyírfabábot készít elhunyt férjéről, hat hónapig a tisztelethelyen tartja, étellel vendégeli, s vele alszik. Nyilván ennek a szokásnak a maradványa az is, hogy minden népnél a férj halála után egy bizonyos ideig nem mehet férjhez a nő, s felesége után nem házasodhat meg a férfi. Ez az az idő, amelyben az elhunyt lelke még a földön van, vagy máig nem érkezett el a másvilági nagycsaládba, vagy a másik testbe."


  A húsvéti ünnepkör kezdete virágvasárnap, az utolsó téltemető ünnep. Eredetileg ezen a nagyböjt előtti vasárnapon Jézust köszöntötték pálmaágakkal jeruzsálemi bevonulása alkalmával. Innen erednek Húsvét fás, ágas szokásai. A halál kiűzetésének szimbólumaként "néhány thüringiai faluban nagyböjt negyedik vasárnapján a gyerekek nyírfaágakból készített babát vittek végig a falun, majd egy tavacskába dobták." (FRAZER 1965).
  A svédek a nyír rügyfakadásával egyidejűleg kezdték meg a kenyérgabona vetését. Angliában a nyár kezdetén, május 1-én színes rongyokkal díszített nyírfát támasztottak a lóistálló ajtajának, védelmül a boszorkányok ellen. Törvényes házasoknak tekintették magukat azok a napszámosok, akik mátkáikkal együtt ilyenkor átugrottak egy küszöb fölé tartott nyírfaseprűt.
  A nyári napéjegyenlőségkor, Szent Iván napján és éjjelén is számos szokás, szertartás kötődik a nyírfához. Szent Iván napi "naptűzgyújtásról" ír Nyírő a Havasok könyvében, amire egy vén nyírfa "az áldott nap fájának" tövében kerül sor. (JANKOVICS 1991)

  A nyírfa a fiatalság a tisztaság és a szerelem jelképe
  A kecses, karcsú koronaalakak, a vékony hosszú vesszők - amelyek a lenge szellő rezzenésére is meglebbennek - légies, átszellemült finomságot kölcsönöznek a nyírfának. Ezért válhatott a tisztaság, a fiatalság és a nőiesség jelképévé, amelyet oly szépen mutatnak az alábbi verssorok:
  "Nyírfa te karcsú, te lenge
  Ringat halványzöld pagony
  Te bűbájos isten eszme
  Teremtés harmadnapon.
  ……

  Nyírfa te lányos te lenge,
  Ringat zöldellő pagony,
  Te bűbájos isten eszme
  Teremtés-harmadnapon."
  Börries von Münchausen: Nyírfa legendácska, Majtényi Zoltán fordítása


  A tisztaság és a nőiesség képzete avatta a nyírt Közép-Európa számos vidékén Mária szimbólummá. Pünkösdkor a csíksomlyói búcsún a lombos nyírfaág Máriát jelképezi. Ugyanakkor a nyír a szerelem, a házasélet kezdetének jelképe is. Közép Európa számos vidékén a házasulandó ifjak friss nyírfaágakat helyeznek el választottjaik ablakába.
  A háromszéki székely fiatalság tavaszi ünnepen énekszóval, tánccal vonul ki a nyírfákat megcsapolni:
  "Édöcs virics foly a fából,
  Jere ki rózsám a házból…"
  A nyírfa lévén az északi népek kedvenc fája, az északon élő testvérnépünknél, a mordvinoknál is szerepet kap a jeles alkalmakkor. A leányok ünnepén, avatásán nyírfát díszítettek fel az alkalomnak megfelelően. (SURÁNYI 1985.)

  A nyírfa történeti leírásai
  A nyírfát a kerttörténetben legkorábban az ókori függőkertek fái között említik a rezgőnyár, a mogyoró, a rózsa, a ciprus, a cédrus, az akác, és a vörösfenyő társaságában. A görögök és a rómaiak is ismerték, sőt tisztelték. (SURÁNYI 1985). A római konzulokat beiktatásukkor 12 liktor kísérte, akik együtt 13-an voltak, annyian, mint fa-év hónapjai. A liktorok nyírfavesszőnyalábot vittek a vállukon. (JANKOVICS 1991).
  A nyírfa szerepel a legkorábbi középkori növényjegyzékekben, herbáriumokban is. Megtaláljuk a "nir fa" említését az 1400 körüli időkre datált SCHLÄGLI szójegyzékben, amelynek 14 lapja a legkorábbi magyar nyelven íródott növénynév-jegyzék. MELIUS JUHÁSZ Péter Herbáriumának 233 leírt növényfaja között 28 fás növényt említ, amelyek egyike a "Nyírfa". MATTHIOLI, az 1500-ban, Sienában született orvos botanikus növénytani művének 1571. évi kiadásában míves ábrázolással illusztrált nyírfaleírást közöl (1. ábra).
  NAGYVÁTHY János, Zala megye főtáblabírája a hazai kertészeti termesztés és növényszaporítás egyik jeles alakja a "Magyar prakticus termesztő" c. munkájának 1821. évi kiadásában foglalkozik azokkal a fákkal is, amelyek makkot nem, de magot teremnek "s közönségesen Lágyfáknak neveztetnek. A Lágyfák kétfélék, 1. Levélhullatók és 2. Levéltartók.". Szaporításukra a magvetést javasolja, amelyre általában az őszt tartja megfelelőnek.

  A nyírfavíz és a kéreg
  A magyar őstörténet során a nyír is a fontos gyógyító növények között szerepel. A megcsapolt nyírfakéreg jótékony hatásai évszázadok óta ismertek. Melius Herbáriuma a belső és külső hasznok leírásánál említi a következőket: " Az nyírfa vizét, ha tavasszal vészed és iszod, igen jó kő ellen és sárgaság ellen, vízben főzd az levelet, azt idd meg… Az nyírfa succussa és vize a száj rothadását gyógyítja. Ha az nyírfa succussát és vizét az sajt oltójába tészed, a sajt meg nem férgesedik." (Succus=bél).
  SURÁNYI közlése szerint a XVIII. században "a pezsgőt nyírfavízből és fehércukorból készítették, ehhez élesztőt adagoltak, majd borral elegyítették és citromkarikákat helyeztek bele; a lefojtott üvegekben megerjedt a must és a keletkező szén-dioxidot az üvegben levő szeszes lé elnyelte. "

  A fa vízhatlan papírszerű kérgét csónakborításra, edény és ruha készítésére is használták, de feljegyzéseket is írtak nyírfakéregre. A hetvenes években nagy feltűnést keltett a nyírfakéregre írott ősi szövegek megtalálása. JANYIN Nyírfakéreg levelek üzenete c. régészeti kalauza 1980-ban jelent meg könyv alakban.
  A nyírfa ágaiból seprőt készítenek - erre utal a finnugor eredetű megnevezése a "vessző, sarj". Fehér kérgű fáját sok helyen dísztárgyak készítésére is használják. Levele és a fából készült kátrány, valamint a megcsapolt fából lecsurgó nyírfavíz gyógyszer."


  Regenerálás, kényeztetés - Külsőleg, Belsőleg

  Betegségeket gyógyítani és megelőzni a szervezet első számú táplálékával, vízzel lehet. Minden biokémiai folyamat alapja a víz. A nyírfavíz magában oldott szerves anyagokban gazdag élő szervezet. A nyírfavíz információkat jegyez fel és tárol. Amikor nyírfavizet iszunk a szervezet olyan bioinformációs municiót kap, amely beindítja öngyógyító folyamatait. Mert a szervezet képes lecserélni elhasznált sejtjeit és megújítani magát, ha megkapja a feltételeket hozzá!


  Ahhoz, hogy meggyógyuljunk, megfiatalodjunk, tartós és hosszú egészségben eltöltött életet éljünk, meg kell ismerni a szervezet alapvető működését. A test legkisebb építőkockái a sejtek. Azonos típusú sejtek szövetekké formálódnak, a szövetek szerveket alkotnak, szervek összehangolt munkája szervrendszereket, a szervrendszerek pedig a testet. A test 70%-a víz, minden biokémiai folyamat ennek a vizes közegnek a segítségével megy végbe. A szervezet legkisebb egységei a sejtek, ebben a vizes közegben élnek, dolgoznak. A sejtek - én csak kicsi Én-eknek hívom őket, mert ugyanúgy, kommunikálnak, dolgoznak, esznek, isznak, és ürítenek, mint mi. A sejtek működése ennek a vizes közegnek a tisztaságától és tápanyagtartalmától függ.


  Minden betegség sejtszinten veszi kezdetét


  Ez azt jelenti, hogy ha a sejtek „háza” a vizes közeg szennyezett, tápanyagszegény, akkor az információ áramlása csorbát szenved, nem tud tápanyagot felvenni a vizes közegből (a háza koszos, a ház hűtője és kamrája üres, a ház levegője fülledt, oxigénhiányos), így erőtlen és lassú munkát végez, anyagcsere termékeit, mint a szabad gyökök, antioxidánsok hiányában, a savakat szerves ásványok hiányában nem tudja elszállítani a szemetesekkel. Így egyre erőtlenebb, gyengébb és betegebb lesz. A szervezet összehangolt bonyolult munkája csorbát szenved, a test tünetekkel jelez, hogy egyensúlyvesztés történt. A tünetek pedig betegségekké formálódnak.


  A folyamat visszafordításához csupán szerves anyagokban gazdag nyírfavizet kell innunk. A szervezet öngyógyító, képes a hibás sejtek cseréjére, csak megfelelő tápanyagokra van szüksége! A test egy gép, első számú üzemanyaga a víz, a második számú üzemanyag a szerves makro-és mikroelemek és az antioxidánsok. Nem tudja hasznosítani a természetellenes és testidegen anyagokat. Ha a gépezet megkapja ezt a speciális, természetes és bio üzemanyagot, akkor öngyógyítóvá válik, hibás sejtjeit jókra cseréli.
  A nyírfavíz egy tökéletes élő szervezet, amely képes információkat feljegyezni és tárolni, és ezzel a szervezetet, amellyel kapcsolatba kerül, táplálni. Ugyanakkor, képes mindent, ami romlott, nehéz, mérgező és terhelő a szervezet számára, eltakarítani, kimosni a testből ezáltal regenerál és megfiatalít, tisztít. Ha a nyírfavíz belső használata mellett külső alkalmazást is bevetünk a testen, akkor a hatás tovább nő.

  A nyírfavíz fokozott bevitele, általánosan jó közérzettel párosul, és ez messze a legjobb védekezés a legkisebb fertőzések ellen is.

  Ha nincs elég tápanyagban gazdag víz a szervezetben, akkor jön a fejfájás, mert az agy vízigénye több mint 75%, ha ez a mennyiség csökken tartalékol, de közben hisztamint termel, ami fájdalommal és fáradtsággal jár.

  Fáj a fejünk, a hátunk, az izületeink és fájdalomcsillapítót veszünk be, gyakorlatilag kikapcsoljuk a jelzőrendszert de valójában semmit nem tettünk a probléma gyökerének megszüntetéséért, pedig csak inni kell egy nagy pohár nyírfavizet, hogy megadjuk az éltető üzemanyagot a szervezetnek. A porcoknak is víz kell, hiszen vízzel telt szövetburkok.


  Az asztmát, mely milliókat érint Európában és jó néhány ezer ember halálát okozza évente, a megnövekedett hisztamin-termelés idézi elő. A vízhiány fokozott hisztamin-képződést indít meg. Mint tudjuk, az asztmás betegek tüdőszöveteiben a hisztamin-szint rendkívül magas, mely a hörgőjáratok összehúzódását okozza és növeli a nyálkaképződést. A víz a tüdőben a szöveteket nedvesen tartja, de minden egyes köhögéssel kiszorítjuk a tüdőből a nedvességet. Normál vízellátottság mellett a nedvesség gyorsan pótlódik. Ha azonban vízhiányos állapotban vagyunk, a tüdőben lévő szöveteket fokozatosan bevonja a nyálka, így védekezik a kiszáradás ellen. Ezt már számos állatkísérlettel is bebizonyították, hogy a fokozott folyadékbevitel csökkenti a hisztamin szintet és két-három hét után normál vízellátottságú lesz a tüdő és csökken a nyálkaképződés is. Ha pedig ez megtörtént, a hörgőutak kezdenek megnyílni és visszaáll a normál légzés. Azonos, hisztaminnal összefüggő hatások vezetnek az allergiához. Itt is szintén jelentős eredmények érhetők el fokozott vízbevitellel és több mozgással.
   
  Astrobit kedveli ezt.
 20. serferi

  serferi Állandó Tag

  LÁNDZSÁS ÚTIFŰ

  Friss lándzsás útifűlevelekből készült szirup vértisztítóként
  hat, és naponta minden étkezés előtt be kell venni
  belőle: felnőtteknek egy evőkanállal, gyermekeknek egy
  teáskanállal.

  Két recept van a lándzsás útifű-szirup elkészítéséhez:

  1. Daráljunk le a húsdarálón egy púpozott maroknyi
  lándzsás útifűlevelet. Ezt a levélpépet öntsük fel egy pohárka
  vízzel, hogy valamivel hígabb legyen, adjunk hozzá
  250 g mézet és 300 g cukrot. Kis lángon, állandó keverés
  közben melegítsük ezt a keveréket közel forrásig. Amikor
  a levélpép, a méz és a cukor sűrűn folyós masszává álltak
  össze, azon melegében töltsük tiszta üvegekbe, majd tegyük
  a szirupot hűtőszekrénybe.

  2. Tegyünk egy réteg frissen szedett és megmosott lándzsás
  útifűlevelet megfelelő agyag- vagy üvegedénybe, rá
  egy réteg cukrot, ismét egy réteg levelet, míg az edény meg
  nem telik, hagyjuk megroskadni a rétegeket, majd töltsük
  tovább az edényt. Amikor megtelt, légmentesen zárjuk le
  több réteg folpackkal, és a kertben védett helyen ássuk el.
  A gödör betemetése előtt az edényt deszkával fedjük le. Az
  egyenletes melegben a cukor-lándzsás útifű-keverék erjedni
  kezd. Nyolc hét múlva ássuk ki az edényt, főzzük fel
  a keletkezett szirupot, majd lehűtve töltsük üvegekbe.

  Maria Treben
   

Megosztás