Fűben fában orvosság

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.




Nem vagyok egy természetgyógyász, de a gyógyszereket a mellékhatásai miatt nem szívesen veszem be. Inkább olyan módszereket használok, mint amit most például leírok. Akinek van hasonló ötlete, dobja be a közösbe!

A fokhagyma, mint orvosság
Fokhagymacseppek (szagtalan)

Ez a gyógykészítmény megszabadítja az ember keringési rendszerét a zsírlerakódásoktól, elmeszesedésektől, illetve megelőzi a szklerózist, sztenikardiát, illetve a rákot.
Rendszeres alkalmazásával javul a látás, a test pedig friss és fiatal marad.
A recept eredetileg Kínából származik, ahol is 1971-ben egy UNESCO-expedíció egy tibeti templom romjainál talált rá:


35 dkg tisztított fokhagyma, 300 g 96 %-os alkohol.
A fokhagymát átpréselem és az alkoholhoz adom. Egy üvegbe töltöm és 10 napon át jól lezárva állni hagyom, ezután a tartalmát átpréselem egy lenvászon kendőn és egy csepegtetős üvegbe töltöm.

A cseppeket naponta háromszor veszem be forralt tejben, vagy forró kávéban.

Nap: --- Reggel ----- Délben ---- Este
---------------------------------------------
01. --- 1 csepp --- 2 csepp --- 3 csepp
02. --- 4 csepp --- 5 csepp --- 6 csepp
03. --- 7 csepp --- 8 csepp --- 9 csepp
04. ---10 csepp ---11 csepp ---12 csepp
05. ---13 csepp ---14 csepp ---15 csepp
06. ---15 csepp ---14 csepp ---13 csepp
07. ---12 csepp ---11 csepp ---10 csepp
08. --- 9 csepp --- 8 csepp --- 7 csepp
09. --- 6 csepp --- 5 csepp --- 4 csepp
10. --- 3 csepp --- 2 csepp --- 1 csepp

A 10. napot követően minden étkezés után 3 cseppet veszek be, míg a maradék el nem fogy.
A fentebb leírt kúrának a keringési rendszerre kifejtett hatása 5 évig tart és csak azt követően kell megismételni.
<O:p></O:p>
Mindenkinek jó egészséget kívánok!!
 

nagyika67

Állandó Tag
Állandó Tag
<CENTER>
Vöröshagyma
</CENTER>
Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers)hagyma fogyasztásnak köszönhettek.

Tápértéke[SIZE=+0]:[/SIZE]
[SIZE=+0]A vöröshagyma különösen nyersen nagyon tápláló. Sok benne az ásványi só, és többek között még E vitamint is tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy rendkívül melegítõ hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk.[/SIZE]

Gyógyhatása:
[SIZE=+0]Tápértéke megfelel a fokhagymáénak, még gyógyító hatásban is szinte megegyeznek. És mint a fokhagymából a vöröshagymából ugyancsak, ha sokat fogyasztunk gázokat okoz a belekben.[/SIZE]

Meghûléses betegségekre:
[SIZE=+0]A vöröshagymát meghûléskor próbáljuk csak külsõleg használni, mert melegítõ hatása van, ami a lázas betegnek nem lenne kellemes. Ne fogyasszon továbbá a gyomorfekélyes és a bélgyulladásban szenvedõ beteg sem, túlzott mennyiségû vöröshagymát. Ha azonban eldugult a légzõszervünk, jót tesz a szinuszoknak a vöröshagyma illatának belelélegzése.[/SIZE]

Égésre[SIZE=+0]:[/SIZE]
[SIZE=+0]Ugyancsak külsõleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsõsegélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehetõ legrövidebb idõ alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk locsogósra egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha minden jól megy, a seb nem hólyagosodik fel és nem maradnak égési hegek.[/SIZE]

Nagyobb bélféreg kiûzése: [SIZE=+0]A fokhagyma alkalmas a kisebb bélférgek kiûzésére, a népi hagyományos gyógyításban. A vöröshagymával nagyobb bélférgeknél is sikerrel járunk. Régebben a galandférget is kiûzte a belekbõl. Akkor a gyógyszer az volt, hogy egy egész tányér összevágott hagymát kellett elfogyasztania a betegnek, lehetõleg egy ültõ helyében. A kúra jellege ma sem változott, de enyhíthetjük vöröshagyma-lével. Próbáljuk meg, fele-fele arányban vízzel hígítani. A hagyma lé ugyanis nagyon erõs tisztán, könnyen lehet a fogyasztás következménye hányás. Ha nem érünk el sikert, térjünk vissza a tányér nyers hagymához.[/SIZE]
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
A hibiszkusz
CIMG0086.JPG
A legtöbben csak kedvelt szobanövényként ismerik azt a növény, kevesen tudják csak, hogy egyben gyógynövény is.



[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, Serif][/FONT]
A hibiszkusz
Latin neve Hibiscus rosa-sinensis. Gyógyteákhoz a növény virágaszirmait használják.
Belsőleg alkalmazva jó köptető és köhögéscsillapító hatású. Torokgyulladásra is gyakran alkalmazzák.
Hazánkban általában dézsás növényként tartják. Életerős, bokros növény, eredetileg Ázsia trópusi részeiről származik. Nem szereti sem a szárazságot, sem a pangó vizet. A világos, széltől védett helyeket kedveli legjobban.
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerelemkeltő gyógynövények

Álbors
Ez a növény egy fellandrin nevű anyagot tartalmaz, amely kedvező hatással van a hímvessző és a csikló merevedésére.
Adagolás: 2-4 csepp olaj fél kockacukron. A cukrot fél órával a nemi érintkezés előtt kell lassan elszopogatni.

Borsos menta
A növény egészében mérgező, csak megfelelően hígított kivonatot javasolt alkalmazni. A borsos menta fokozza a tapintóérzést és segíti a merevedést.
Adagolás: Egy liter vízben 15 g-ot kell leforrázni és étkezések után fogyasztani, vagy 1/4 órával a nemi érintkezés előtt fél kockacukorra csöpögtetett 3 csepp olajat bevenni.

Búza
Alhasi vérbőséget okoz, és ezzel javítja a medencetájék vérkeringését.
Adagolás: Egy liter vízben 200 g búzát kell leforrázni. Az oldatból ébredéskor és elalvás előtt kell elfogyasztani egy-egy pohárral, vagy: 15 g búzakivonatból 0,5 liter normál cukorszirup segítségével szirupot kell készíteni és étkezések előtt egy kanállal bevenni.

Bürök
Nem afrodiziákum, de impotencia és frigiditás esetében orvosilag előírtan javasolt.
Cayenne-i bors
Kétféleképpen használható a nemi vágy fokozására:
Külsőleg a friss oldatban a herezacskóra kell ecsetelni.
Szájon át kis mennyiségű szárított pora egy kanál mézzel elkeverten fogyasztandó.

Édeskömény
Kellő elővigyázattal alkalmazandó, mivel eszméletvasztést, narkózist idézhet elő.
Adagolás: 10 g-ot 0,5 liter vízzel leforrázni. Minden étkezés után egy pohár fogyasztandó. Fél órával a nemi érintkezést megelőzően egy fél kockacukorra csöppentett két-három csepp édesköményolaj megfelelő hatást vált ki.

Fagyöngy
Erősítő jellegén kívül jól ismert az érelmeszesedésre gyakorolt kedvező hatása is. A fagyöngy "csodanövény", és bizonyos körben segít átvészelni az előre nem látható gyengélkedési szakaszon. Kellő körültekintéssel adagolandó!
Adagolás: 15 g-ot kell 1 liter vízben leforrázni és naponta háromszor fogyasztani, vagy egy kevés port egy kanálnyi mézzel elkevereve fogyasztnai.

Fahéj
A nemi hormonokat enyhén izgatja, veszélyes álmosító hatás nélkül. Fél liter vízhez 10-15 g ajánlott, édesítés mézzel, és mindezt a három főétkezés után javasolt fogyasztani.
Fahéjas forralt bor: a port vörös- vagy forralt fehérborba kell keverni. A nemi érintkezés előtt 15 perccel fogyasztandó.

Ginzeng
A több mint 2000 éve ismert, ginzeng erősítőszer és afrodiziákum nyugtató amyagként is alkalmazzák.
Adagolás: 12-50 csepp ginzengolaj 1/4 pohár vízben feloldva. Fogyasztása ébredéskor, délelőtt 11 óra körül és este 6 óra körül, vagy 10-35 csepp ginzengkivonat 1/4 pohár vízben feloldva étkezések előtt fél órával fogyasztva. Vagy: 1-3 gyökérpor kapszula 1/4 pohár vízben oldva reggel és délután fogyasztva.

Koriander
Serkenti ugyan az alhasi vérkeringést, de mellékhatásai miatt körültekintően kell alkalmazni.
Adagolás: 3 g por 1 kávéskanálnyi mézbe keverve. Reggel szedebdő, az anyagot hagyni kell az szájban elolvadni.

Petrezselyem
Apiol tartalma a merevedés meghosszabbodásával járó enyhe izgalmat idéz elő. Nem szabad túlzottan hosszan alkalmazni, illetve túllépni az alábbiakban megadott adagokat.
Napont 8-12 friss petrezselyemszárat kell elrágcsálni vagy egy liter vízben főzetet készíteni 60 g gyökérből és friss petrezselyemből. Az oldatból naponta egyszer kell fogyasztani.

Szegfűszeg
A hugyutakat közvetlenül befolyásoló cheirantin nevű anyagot tartalmazza. Állítólag a hímvessző a pénisz megnagyobbodását is előidézi. A szegfűszeg nem afrodiziákum, de a merevedéshez sikerrel alkalmazható.
Egy liter vízben 5 g levelet és gyökeret kell leforrázni. Étkezések után egy kávéscsészényi mennyiség fogyasztandó az anyagból.

Tárnics
Kedvező módon serkenti a nemi hormonok működését, ezért afrodiziákumként használható.
Az 1 liter vízzel leforrázott 10-15 g növény felhasználásával készült oldatból reggeli közben és délután kell bevenni, vagy elalvás előtt több csepp tárnicsolajat ajánlott fél kockacukorra csepegtetni és azt elszopogatni.

Torma
Általános erősítőszer, emellett a hímvessző és a csikló reflexeit fokozó allilszulfocianátot tartalmaz.
Egy liter vízre számítva 30 g friss növény leforrázása, vagy 20 g-ból történő főzetkészítés. Az így kapott oldatból naponta 1-3 pohárral kell fogyasztnai.

Vérehulló fecskefű
Kellő körültekintéssel alkalmazandó, mivel számos erősen hatékony alkaloidát is tartalmaz.
Egy liter 10 g-ot kell leforrázni. Reggel és délután egy-egy pohár fogyasztandó. Ha 10 g vérehulló fecskefű gyökeret kezelünk 1 liter fehérborral, akkor minden étkezés után egy pohár fogyasztandó a készítményből.

Zab
Regenerálja a vérkeringést, csökkenti a medence és a nemi szervek tájékán jelentkező vér tolulást.
Szalmájával együtt 10 g zabot kell leforrázni 1 liter vízzel. Naponta 2-3 pohár fogyasztandó az anyagból.

Zöld ánizsmag
A szívműködést elősegítő hatása mellett serkenti a paaszimpatikus idegrendszert, és gyorsítja a hormonkiválasztást. Enyhén örömkeltő hatású.
Fél liter vízzel 10-15 g anyagot kell leforrázni. Naponta 2-4 pohár fogyasztandó az így kapott keverékből. Aperitifként a 15 g magnap 250 ml 90 %-os alkoholban történő kezelésével kapott ital fogyasztható.

Zöld menta
Ez nem afrodiziákum, csupán azért kerül megemlítésre, mert olyan anyagot tartalmaz, amely növeli a női mellek méretét.
A növény 20 g-ját vagy a magvak 10 g-ját 1 liter vízzel kell leforrázni, és az oldatot naponta háromszor fogyasztani.


Receptek, szirupok

A Káma-szutra és az Anarangara számtalan, férfiasságot javító és nemi vágyat növelő, receptet tartalmaz. Sajnálatos módon azonban ezek a receptek nálunk ismeretlen keleti növényeken alapulnak. Az alábbiakban néhány könnyen elkészíthető receptet adunk meg:

Indokínai kenőcs
Negyed liter vízben 30 percig főzünk 10 g vörös borsot, 10 g fehér borsot és egy csipetnyi orvosi zilizt. Ezután szűrjük le az oldatot és adjunk hozzá rizslisztet. Az így kapott kenőccsel néhány percre kenjük be a hímvesszőt és a heréket.
Nostradamus oldat
A recept afrodiziákum jellege olyannyira ismert volt a XVI. században, hogy az abban szereplő egyik növényt a kolostorokban és a rendházakban tilos volt termeszteni.
Forrásban lévő vízzel öntsünk le 10 g zsályát, 8 g csombort és 5 g mentát. Az oldatot egy kanál mézzel édesítsük.

Sáfrányszirup
Áztassunk 25 g sáfrányt 8 napon keresztül 1 liter vörös- vagy rosé borban. Ezután vagyük ki a sáfrányt, szűrjük le az oldatot és adjunk hozzá 1 kg barna cukrot. 24 órával később felezzük meg az anyagot és tegyük lassú tűzre.
Szerelembor
Áztassunk 15 napon keresztül 1 liter vörösborban 30 g fahéjat, 30 g ginzenget és 30 g vaníliát. Az oldatot naponta keverjük meg, majd szűrjük le. A kész oldatból a nemi érintkezés előtt 4 órával és azalatt ajánlatos egy-egy likőröspohárkával elfogyasztani.
Tárnicsszirup
Öntsünk 1 liter forrásban levő vizet 100 g reszelt tárnicsra, majd a növénydarabkákat áztassuk hat órán keresztül zárt edényben. Ezt követően az oldatot szűrjük át egy ruhadarabon, hagyjuk ülepedni 24 órán keresztül, majd 0,8-1 kg fimonítatlan nádcukor hozzáadásategyük az egészet lassú tűzre. Ezután felezzük meg az anyagot, és várjuk meg, amíg a szirup kihűl.
Tojáslikőr
Keverjük el egy friss tojás sárgáját egy pohár tejben, majd adjunk hozzá egy pohár fehér vagy barna rumaromát, két kanál barna cukrot és 10 csepp vaníliakivonatot.
"Tökéletes szerelem"
Áztassunk 15 napon keresztül 1 liter pálinkában 10 fahéjat, 20 g citromhéjat, 15 g kakukkfüvet, 5 g koriandert és 5 g vaníliát. Az oldatot naponta keverjük meg. Ezzel párhuzamosan készítsünk szirupot 1 kg barna cukorból és 0,5 liter vízből. Az összekevert anyagból közvetlenül szeretkezés előtt ajánlatos egy likőröspohárkával elfogyasztani.
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Kakukkfű (Thymus serpylium)
Termőhely: a dombvidékitől egészen az alhavasi övig mezsgyéken, köves lejtőkön, gyepekben, ritkás erdeifenyvesekben, sziklákon fordul elő. A száraz, bázisokban gazdag, de mészben, finomföldben szegény, semleges kémhatású homoktalajokon él. E gyűjtőfaj alakjainak pontos elterjedése nincs még feltárva
A kakukkfűből készült illóolaj antibakteriális hatású, serkenti az emésztést, elmulasztja a torokfájást és a könnyű náthát, emellett biztosítja a mély alvást is. Ha gőzfürdőt készítünk belőle az arcunk számára, gyorsan kitisztítja a pórusainkat, és megelőzhetjük vele a torok- és melléküreg-gyulladásokat.
Két fajtáját különböztetjük meg: a szárazabb, füves részeken előforduló vadkakukkfüvet, illetve a kertekben, gazdaságokban termesztett kerti kakukkfüvet. Már az ókori egyiptomiak és görögök is ismerték és előszeretettel használták.
<TABLE id=AutoNumber8 cellSpacing=1 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=bottom align=middle width="50%">
kfu1.jpg
Kakukkfű áprilisban.
</TD><TD align=middle width="50%">
kakukkszept1.jpg
Kakukkfű szeptemberben.
</TD></TR></TBODY></TABLE>

 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyógynövény-parfüm
<LINK>Illóolajokból, gyógynövényekből, alkoholból és tiszta vízből bárki könnyen elkészítheti saját, egyedi illatú gyógynövény-parfümjét.

Szükségünk lesz:

- egy evőkanál friss borsmentalevélre

- fél evőkanál friss zsályalevélre

- egy evőkanál friss rozmaringlevélre

- 50 ml vodkára

- egy narancsra

- egy citromra

- 100 ml rózsavízre (gyógyszertárban beszerezhető)

Durván aprítsuk fel a mentát, zsályát és a rozmaringleveleket, majd tegyük őket egy tálba. Melegítsük föl a vodkát és öntsük a gyógynövényekre. Mossuk meg a narancsot és a citromot, majd reszeljük le a héjjukat és azt is tegyük a keverékhez. Végül a rózsavizet is melegítsük föl egy fazékban és öntsük a tálba. Közben jól keverjük el a parfümöt. Fedjük le a keveréket, tegyük a hűtőbe egy hétre, de naponta keverjük fel! A hét letelte után szűrjük le és töltsük egy kölnisüvegbe, vagy egy kissebb palackba.

Adhatjuk ajándékba is, vagy magunknak is megtarthatjuk: kellemes forró fürdővízbe öntve, de kölnivízként is használható. Hűvös helyen három hétig tárolható.
 

Tántika

Állandó Tag
Állandó Tag
Hello!! És a tanulás megkönnyítétére mi ajánlható egy jó nagy kufferen kívül, ami bírja az ülést? Jó,Jó nem komolytalankodom el a dolgot, szuperek a gyógytanácsok. Majd körülnézek és küldök én is.:0:
 

E.Ágnes

Állandó Tag
Állandó Tag
Valahol azt olvastam, hogy a vöröshagyma cipőpucolásra is jó, a bőrcipő (nem hasított bőr!!) foltjait egy fél hagymával le lehet törölni. (Még nem próbáltam.)
Tántika, ha nem tudsz koncentrálni, kamilla vagy kakukkfű, esetleg citromfű-teát javaslok. ÉS hogy néha könnyíts a kufferodon, állj fel, mozogj pár percig. Felébreszt.

Itt egyébként van egy bolt a Kensington Market-en, ahol a Herbária-teák egész sorozata megtalálható... örültem neki.
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Hello!! És a tanulás megkönnyítétére mi ajánlható egy jó nagy kufferen kívül, ami bírja az ülést? Jó,Jó nem komolytalankodom el a dolgot, szuperek a gyógytanácsok. Majd körülnézek és küldök én is.:0:
Kedves Tántika!
Kívánságod számomra parancs. Küldöm a recepteket!
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=468 border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left>Téli hangulatjavító, frissítő gyógynövények
Néha a legapróbb dologtól is pattanásig feszülnek az idegeid, míg máskor minden hidegen hagy a fáradtság miatt? A tél vége felé közeledve ez egyáltalán nem csoda. Küzdj gyógynövényekkel a rossz hangulat és a levertség ellen.
</TD></TR><!-- ################## cikk hirdetés ################## --><!-- ################## cikk szöveg ################## --><TR><TD class=leadtext align=left><!-- kep vege --><!-- kep vege --><!-- kep vege --><TABLE id=two cellSpacing=0 cellPadding=1 width=50 align=left><TBODY><TR><TD>
4.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE><!-- kep vege -->Akik hajlamosak a depresszióra, ilyenkor különösen szenvednek, de akik nem, azok is gyakrabban ingerültek vagy szomorúak. Télen a stressz még jobban felemészti az energiánkat, mint a többi évszakban, ezért sok pihenésre és feltöltődésre van szükségünk. Sokszor azonban ez sem elég ahhoz, hogy minden negatív hatást leküzdjünk, és regenerálódjunk. A tél vége felé immunrendszerünk is elfárad, ásványianyag- és vitaminkészleteink kimerülőben vannak, így szervezetünk könnyebben megadja magát a különféle betegségeknek.


Hangulatjavítók, "antidepesszánsok"

Orbáncfű: Feszültségoldó, kedélyjavító hatását már az ókorban ismerték. Hatékony nyugtalanság, szorongás, idegesség, gyakori hangulatváltozás és álmatlanság esetén. Teája fényérzékenységet okoz, ezért a szoláriumot vagy az erős napfényt ilyenkor kerülni kell. Fogyasztása alatt kerüljük a joghurtot, a sört, a kávét, a csokoládét, a babot, a füstölt és savanyított ételeket, valamint bizonyos gyógyszereket, amelyek szedése esetén a tea alkalmazhatóságát érdemes kezelőorvosunkkal megvitatni. Naponta igyunk meg 2-3-szor 2 dl teát (1 evőkanál gyógynövényt 2 dl vízzel forrázzunk le, 15 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le).
<!-- kep vege --><TABLE id=two cellSpacing=0 cellPadding=1 width=50 align=right><TBODY><TR><TD>
5.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE><!-- kep vege -->Borsmenta-Yerba Mate:
Búskomor, levert, nyomott hangulat, valamint ideggyengeség esetén kiváló. A két gyógynövény 1:1 arányú keverékéből 1 teáskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 perc állás után szűrjük le, és igyunk meg naponta 1-2-szer 2 dl-t.
Levendula, citromfű: Feszült idegállapot, nyugtalanság, gyomorideg és alvászavarok esetén alkalmazhatók teaként fogyasztva, valamint illóolajként fürdővízbe vagy párologtatóba cseppentve. Teát mindkét gyógynövény esetén 1 kávéskanálnyi mennyiségből készíthetünk (2 dl vízzel forrázzuk le, 15 percig hagyjunk állni, majd szűrjük le).
Macskagyökér: Nyugtató és enyhén altató hatású, teája neurózis esetén hatékony. Egy teáskanál gyógynövényt főzzünk 2 dl vízben, majd szűrjük le, és fogyasszunk belőle napi 2-3-szor 2 dl-t étkezés előtt, mézzel ízesítve.
Rooibos: A dél-afriaki cserje teája feszültségoldó, nyugtató, energizáló, és hatékony álmatlanság esetén. A Naturproduct Kft. által forgalmazott African Dawn márka kiváló minőségű.


<TABLE id=two cellSpacing=0 cellPadding=1 width=50 align=left><TBODY><TR><TD>
3.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE><!-- kep vege -->Ha fáradt és kimerült vagy


<!-- kep vege --><!-- kep vege -->Ginseng: A keleti gyógyászat kedvelt gyógynövénye, alkalmazása 6000 éves múltra tekint vissza. A ginsenggyökér évekig szívja magába, és raktározza a Föld energiáját. Teája erősíti, revitalizálja, és energiával tölti fel a szervezetet, rendszeres fogyasztásával meghosszabbíthatjuk az életünket, ezért is nevezik az "élet gyökerének". Krónikus fáradtság, kimerültség, valamint betegségek után segít visszanyerni életerőnket. A szárított ginsenggyökér bioboltokban, Herbáriákban kapható, amelyet a hatás fokozása miatt gyakran kevernek zöldtea levéllel.

Bíbor kasvirág (Echinacea): Javítja a szervezet ellenálló képességét, kúraszerű alkalmazása fokozza a testi és lelki erőt. Mivel a nyers gyökere hatásosabb, ezért alkoholos kivonatát szokták alkalmazni, gyógyszertárban is kapható Echinacea-csepp formájában, melyből napi 2x20 cseppet érdemes fogyasztanunk kimerültség esetén.

Fokhagyma: Hatását a szervezet tisztításán, fertőtlenítésén, méregtelenítésén, és ellenálló képességének javításán keresztül éri el. Kúraszerű alkalmazása fiatalítja és energizálja a szervezetet. Erős illata miatt nem túl népszerű, de aki mégsem riad vissza tőle, fogyasszon naponta 3-szor 1-2 gerezdet lereszelve, tejbe keverve.
<TABLE id=two cellSpacing=0 cellPadding=1 width=50 align=center><TBODY><TR><TD>
2.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE><!-- kep vege -->
A krónikus fáradtság leküzdésében a gyógynövények fogyasztásán kívül segít, ha jógázunk, meditálunk, és sokat tartózkodunk friss levegőn.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyógynövények hátfájásra

Tartáshibák

A hátfájás nem önálló betegség, csupán gyűjtőnév: főként a gerincen, a keresztcsonton, továbbá a mellkas hátsó részén és a vesetájékon eredő vagy oda kisugárzó, a legkülönfélébb okokból keletkező fájdalmakat jelenti.

Mivel a gerincpanaszok kezelésének a fájdalom eredetét és okát kell követnie, nézzük át röviden a legfontosabb, hátfájással együtt járó betegségcsoportokat! A természetgyógyászat és a népi gyó-
gyászat betegségképe részben vagy egészben lelki eredetre épül. A gerincfájdalmak jelentős része pszichés eredetű, hátterében többnyire elhúzódó stresszhelyzet, érzelmi vagy szellemi túlterhelés áll. Érdekes például, hogy a különféle porckorongbetegségek, „idegzsábák” leginkább a 25 és 45 év közötti, erősen karrierista beállítottságú férfiakat támadják meg. Mindez gyakran tartáshibákban (felhúzott váll, ferde gerinc stb.) is megjelenik, a gyógyítás kulcsa ilyenkor a testi-lelki relaxálás és lazítás. Ebben segíthetnek a meleg borogatások és a forró fürdők is.
Hátfájás kialakulhat jelentős túlsúly (elhízás vagy terhesség) miatt is, különösen idősebb korban, csontritkulással kombinálódva. A gerincoszlop ilyenkor nem elég erős a testsúly normális helyzetben való megtartására, deformációk, izomfeszülések léphetnek fel, amelyek végső soron tovább súlyosbítják a problémát.Megoldást gerinc, a has- és a hátizomzat tornáztatása, a csontritkulás megelőzése és kezelése illetve a testsúly rendezése, (diéta, böjtkúra) jelenthet.
Hátfájást okozhat hosszú, megerőltető fizikai munka is, ilyenkor nyilvánvalóan a helyes testtartás és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés biztosítása a legfontosabb.
S végül hátfájás lehet sokféle légzőszervi betegség (megfázás, influenza), illetve veseprobléma (vesemedence-gyulladás) kísérőtünete is, ezekben az esetekben az alapbetegség kezelése után többnyire a hátfájás is eltűnik.
Gyógynövényekkel ezek a panaszok többféleképpen is kezelhetők, bár a gerincbántalmak elsődlegesen ajánlott kezelési módja a manuálterápia (csontkovácsolás), illetve a különféle mozgás- és masszázsterápiák, melyek közvetlenül próbálják ellazítani és tehermentesíteni a gerincoszlopot.

Fitoterápia otthon

Gyógynövényes kezelés elsősorban kiegészítésképpen vagy enyhébb esetekben jöhet szóba a következők szerint:
- Meleg borogatások, fürdők adalékai lehetnek különféle, főképpen az izmok ellazulását, pihenését elősegítő gyógynövénykivonatok, például a levendula (Lavandula officinalis), az angyalgyökér (Angelica archangelica, 1. kép), a kamilla (Matricaria recutita) és a macskagyökér (Valeriana officinalis) illóolaja vagy főzete. Ezek egyébként nyugtató hatást gyakorolnak a lélekre is, így minden szinten elősegítik a gyógyulást. Az illóolajokból néhány cseppnyit kell a fürdővízbe cseppenteni (érzékeny bőrűek vigyázzanak!), ha főzetet akarunk készíteni, akkor jó félmaréknyi-maréknyi szárított füvet kell 2-3 l vízben, lefedve 5-10 percen át forralni, majd leszűrni és a fürdővízhez önteni. Mindig frissen készítendő, hiszen az illóolajok hamar távoznak a vízből.
- A nyugtató hatású szerek belsőleg teaként, illetve illóolaj formájában is használhatók. A felsoroltakon kívül jótékony nyugtató hatással bír a citromfű és a komló is, ez utóbbi napi adagja 1 teáskanálnyi szárított termésből készül forrázással (nagyobb adagban ne használjuk!). Ide kívánkoznak a szigorúan érzelmi alapon kiválasztott Bach-eszenciák is, elsősorban a gyertyán (Hornbeam; ha a mindennapi élet, a hétköznapok terheinek viselése okoz problémát), a sülzanót (Gorse; amikor csüggedés és reményvesztettség uralkodik el a betegen), a szilfa (Elm; a vállalt feladatok elviselhetetlenül és teljesíthetetlenül nehéznek tűnnek) és az olajfa (Olive; ha testi-lelki kimerültség, általános energiahiány lép fel) virágeszenciája. A Bach-eszenciák kiválasztása mindig az adott egyéniségtől és problémától függ.
- Ízületi fájdalmak, hátfájások gyakori kezelési módja a bedörzsölőszerek alkalmazása. A bedörzsölőszerek többnyire alkoholos kivonatok, melyek részben a kereskedelemben is beszerezhetők (pl. a fekete nadálytő kivonata), de házilag is egyszerűen elkészíthetők. Ide tartozik a fekete nadálytő gyökere mellett a fehér fűz levele, a cickafark fajok virágzó hajtása és a fekete bodza bogyóinak kivonata. A kivonat (tinktúra) bármilyen, 35-40%-nál töményebb alkoholból készülhet; a népi gyógyászatban többnyire házi pálinkát használnak. A friss, apróra vágott növényi részeket 2-3 héten át kell jól lezárható üvegben alkoholban áztatni, majd leszűrni, és ismét csak jól lezárva, lehetőleg színezett üvegben, sötét, hűvös helyen tárolni. Szükség esetén szárított, drogériában vásárolt növényi részekből is készíthető alkoholos kivonat. Házilag is könnyen készíthető tinktúra a paprika érett terméséből, ami leginkább lumbágó, keresztcsonti fájdalmak kezelésére használható. Fontos, hogy mindig csípős fajtát válasszunk! A népi gyógyászatban a torma frissen lereszelt gyökerét is használják fájó hát bedörzsölőszereként. A felsorolt gyógyfüveknek többnyire enyhe fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása is van, és maga a bedörzsölés is ellazítja a gerincoszlopot és az azt támasztó izomzatot.
- Hosszan tartó problémák esetén kiegészítő jelleggel belsőleges kezeléssel is meg lehet próbálkozni. Általában kedvező hatást gyakorol a fájdalmakra a fehér fűz teája: 1 teáskanálnyi porrá tört kéregdarabból készítjük 8 órás hidegvizes áztatással. főként gyulladásos eredetű, komoly fájdalommal járó esetekben ajánljuk.

ősi receptek

Végezetül lássunk néhány házilag is könnyen megvalósítható receptet a gyógynövényes gyógyítás nagy klasszikusaitól, Dioszkoridésztől (első két recept) és Hildegard von Bingentől:
- „A kerti kakukkfű borral és árpadarával összekeverve jó a fájó csípőre [isiász] vagy megéve sötét látásra és szemekre.”
- „A macskamenta jó csípőfájdalmakra, mert égeti a külső bőrt, és kihúzza a belső nedvességeket.” Macskamenta helyett egyébként a többi mentafaj is használható, főképpen a borsmenta (2. kép) és a csombormenta.
- „És aki a hátában és az ágyékában érez fájdalmat, az főzzön búzaszemeket vízben, és azon melegében tegye arra a helyre, ahol fáj, és a búza melege minden betegség erejét legyőzi.”


Köteles Ferenc – Varsányi Péter
(dr. Babulka Péter illusztrációival)
 

Tántika

Állandó Tag
Állandó Tag
:p Szia. Köszönöm holnap ki is próbálom. Mindent beszerzek. Téli depi, vizsgadrukk, stb.........minden szépet és jót neked, nektek!!!!!:p
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
A közönséges lucfenyő
tannenbaume.gif
Karácsonykor hagyományosan lucfenyőket díszítenek fel csillogó üvegdíszekkel, mézeskaláccsal és színes égősorokkal. Pazar látvány! Kevesebben ismerik viszont a lucfenyőt, mint hatásos gyógynövényt.


[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, Serif]A közönséges lucfenyő[/FONT]
Latin elnevezése Picea abies. A gyógyászatban hajtáscsúcsait és szárított gyantáját használják. Régi füveskönyvek a fa gyantájából nyert terpentinolajat köszvényre és reumára javasolják bedörzsölőszer és tapasz formájában. A zöld ágak forrázata kitűnő C-vitamin
17kuusi_e.jpg
forrás, skorbut ellen és téli túrák során fogyasztják. Fürdőt is készítenek belőle, ami izomlazító és bőrélénkítő hatású. Patikákban kapható a lucfenyőből készített sósborszesz. Rándulások, ficamok, megerőltetett testrészek, zúzódások, izom- és izületi fájdalmak bedörzsölésére igen népszerű. A konyhában is használják: ecetbe áztatva és mustáral valamint borókabogyóval ízesítve pikáns savanyúságot készítenek belőle.
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE cellSpacing=5 cellPadding=5 width="100%" align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left width="100%" background=_lmnts/abbcenter_fej_hatterdark_w1000.jpg></TD></TR><TR><TD class=bodybackgrd vAlign=top><TABLE class=cikkalap1 width="100%"><!-- cikk tabla kezdődik --><TBODY><TR vAlign=top><TD>
green_tea3.jpg


A zöld tea titkai
<LINK>A teaivás szokása Kínából ered, ezt szinte mindenki tudja. Ám az emberiség legelterjedtebb italának felfedezése a legendák homályába vész. Az egyik változat szerint Sen-nung császár ie 2737-ben ivóvizét forraltatta, amidőn egy hirtelen támadt szélfuvallat az égő ágak közül néhány levelet belesodort a forró vízbe.


Micsoda császári ital lett a forralt vízből! Valószínű, miután a kínaiak régen rájöttek arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, igyekeztek azt ízesebbé tenni, s így találtak rá a teacserje leveleire. A tea nemcsak finom, hanem élénkít is, erre mutat rá egy másik eredetlegenda. Bodhidharma, a zen buddhizmus megalapítója kilenc évig elmélkedett lótuszülésben, a falnak fordulva. Amikor nem tűrhette tovább, hogy le-lecsukódnak szemei az álmosságtól, levágta szemhéjait. Belőlük nőttek az ébren tartó tea levelei...
A kínaiak szinte kizárólag zöld teát isznak. Ez egyszerűen a Camellia sinensis napon szárított levele, amit szárítás közben enyhén megsodornak, törnek, hogy ízanyagai jobban kioldódjanak, ha leforrázzák. A minősége a fajtán és a termőterület hollétén kívül azon múlik, milyen zsenge a levele. A legjobb teát az ágvégi, ki nem feslett levélrügy és a második kifeslő levélke adja. Sokra értékelik a félig fermentált teát is, ilyen az Oolong (ejtsd: ulong), kínaiul vu lung, azaz „fekete sárkány” tea.

Ne fogyasszon fekete teát! Az erősen erjesztett, majd faszén tűzön szárított fekete teát nem kedvelik, csak exportra termelik. Ez a hungcsa, azaz „vörös tea” – kínai nevét a forrázat vörösbe hajló árnyalatáról kapta, és nem a száraz levelek fekete színéről – a kínai legenda szerint úgy keletkezett, hogy az idegenek a legrosszabb minőségű száraz tealeveleket belapátolták hajójuk gyomrába, ahol megrohadt a hosszú úton hazáig. Annyi mindenesetre tény, hogy a fekete tea a durvább levelekből készül, és valóban füllesztik, tehát bomlási folyamat terméke, „enyhe méreg”. Keringési zavarokat is okozhat, oldatba vitt koffeinje kevesebb, csersavja fanyarabb, krolofillja tönkrement. A zöld tea ezzel szemben nem pusztán élvezeti szer, hanem természetes gyógynövény.
Zöld teával élvezet lefogyni

Tudja-e a kedves olvasó, hogy a kínai konyha legfinomabb fogásai a húsok legzsírosabb részeiből készülnek? Hogy a csirkét, kacsát mindig a bőrével, a sertéshúst mindig a szalonnájával együtt eszik? Ennek ellenére, látott már kövér kínait?
Kiderült, hogy a titok valószínűleg a zöld tea élvezetében rejlik. Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, anélkül, hogy fogyókúráznánk, pusztán zöld tea ivásával is megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől. Magyarországon ez nem olyan elhanyagolható téma: a férfiak között legalább harminc, a nőknél legalább negyvenöt százalékos az elhízás. Ha a túlsúly mellé még egy kockázati tényező társul, például a dohányzás, akkor a halálozási kockázat megkétszereződik.</LINK>





green_tea2.jpg


<LINK>Egyen zöld teát!

Újabban a zöld teát kapszulázzák is – ezt illetik a „szűztea” fantázianévvel. Nem is olyan ostobaság, így hasznosul a zöld tea zsírban oldódó A- és E-vitaminja, valamint értékes méregtelenítő rostanyaga. A Távol-Keleten ezt másképp oldották meg. Belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe a zöld teát.

Ébresztő zöld teával

A koffein fantasztikus élénkítőszer, de nem a kávéban. A kávé koffeinje ugyanis már a gyomorban lökésszerűen felszívódik: gyomorbajt, ingerlékenységet, szívdobogást, magas vérnyomást okoz. A zöld teában egyrészt több is a koffein, másrészt fokozatosan szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentrálóképességet, megelőzi a fáradtságérzetet. Mindezt ráadásul káros mellékhatások nélkül!

Fogszuvasodás ellen zöld tea

Távol-keleti felmérések szerint azoknak az iskolásgyerekeknek, akik napi egy csésze cukor nélküli zöld teát isznak, feleannyi odvas foguk van, mint az átlagnak.

Sebgyógyítás zöld teával

Üszkösödő sebek kezelésére áztasson egy teás zacskót langyos vízbe, nyomkodja ki, és öt-tíz percen át szorítsa a sebre!

Rákmegelőzés zöld teával

Régen ismert tény, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki a bőrrák. Megállapították, hogy a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását. A japán országos rákkutató intézet szerint a zöld teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a daganatok.</LINK>



green-tea-health.jpg


<LINK>Ceyloni zöld tea

Érdemes néhány szót szólni a ceyloni zöld teákról. Bár Srí Lanka szigetén az éghajlat és a földrajzi viszonyok a legelőnyösebb feltételeket kínálják, az európai és amerikai piac hagyományosan a fekete teájukat értékelte. Mindössze tíz-egynéhány éve állítanak elő kiváló minőségű zöld teát, eddig csak a távol-keleti teaimádók juthattak hozzá ehhez a különlegességhez. A japán tea széna illatú, a kínai zöld tea gyökér ízű, a ceyloni zöld teából a trópusi hegyek egzotikus illata árad. Meg kell kóstolni!

Mindig az eredeti csomagolást keresse! Ahogy a zöld tea exportját a kínaiak központilag ellenőrzik, és a legkiválóbb minőségűeket nem adják ömlesztve, a többi termelő ország is saját ipara és a minőség védelmében a legjobb teákat maga csomagolja, minél közelebb az ültetvényekhez, hogy ne veszítsenek zamatukból.</LINK>



</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR bgColor=#ffffff><TD class=HirekCimsor colSpan=2>Agyserkentők a tányéron</TD></TR><TR bgColor=#ffffff><TD colSpan=2>
8058.jpg
FRISS GYÜMÖLCSÖK

A kísérletek szerint a gyümölcsök közül különösen az eper és az áfonya van jó hatással az agyműködésre. A bennük lévő tápanyagok javítják az összpontosító- és koordinációs képességet, sőt a rövid távú memóriát is.

TELJES KIŐRLÉSŰ PÉKSÜTEMÉNY

Az ilyen lisztből készült kenyérfélék és sütemények magas rosttartalma jó hatással van az észlelésre. Az elkészítésükhöz használt élesztő pedig bővelkedik B-vitaminokban, amelyeknek az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása közismert. Ha kiadós reggelivel akarod indítani a napot, akkor egyél teljes kiőrlésű pirítóst és magas fehérjetartalmú hüvelyeseket.

TOJÁS

A kutatások szerint a tojásban lévő koleszterint acetilkolinná alakítja a szervezet. Egy kísérlet során kiderült, hogy ha az agyban blokkolják az acetilkolin-érzékelő receptorokat, akkor észrevehetően romlik a memória. Az acetilkolin szintje a szakemberek szerint az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hozható.

SALÁTA

A friss zöldség tele van antioxidánsokkal: béta-karotinnal, A- és E-vitaminnal, amelyek elengedhetetlenek az egészséges agyműködéshez, ráadásul az egész szervezetedre jó hatással vannak.

JOGHURT

Olyan aminosavakat tartalmaz, amelyek szükségesek a dopamin és a noradrenalin termelődéséhez a testedben. Mivel ezek az anyagok stresszhelyzetben kiürülnek a szervezetből, fontos, hogy minél előbb pótold őket.

TENGERI HAL

Agyadnak semmi szüksége a magas telített zsírsav tartalmú ételekre. Ezek helyett egyél minél több halat, amely dúskál hasznos omega 3 zsírsavakban.


</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=Arial CE, sans-serif]Aktuális tanácsok az infulenzás fertõzés idõszakában*[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Aromaterápiás receptúrák[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Légfrissítõ, légzéskönnyítõ összeállítás / Magyar illó-olaj nevekkel /[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]eukaliptusz olaj 13csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]fenyõtû olaj 6 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]levendula olaj 5 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]borsmenta olaj 2csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]kakukkfû olaj 4 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Következõ összeállítás légzéskönnyítésre inhalálásra.[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]eukaliptusz olaj 5 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]kamilla olaj 2 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]cickafarkfû olaj 1 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]kakukkfû olaj 1 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]levendula olaj 3 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]borsmenta olaj 1 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]édeskömény olaj 1 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]A következõ összeállítás levegõ fertõtlenítésre[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]citrom olaj 15 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]eukaliptusz olaj 15 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]kakukkfû olaj 3 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Nyugtató hatású keverék[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]levendula olaj 5 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]narancs olaj 5 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Hányinger esetén / terhesség elsõ idõszakában /[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]narancs olaj 5-10 csepp[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Magasvérnyomásban szenvedõk, a kakukkfû olajjal óvatosan bánjanak, ki is lehet hagyni.[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Gyermekeknek,3-4 éves korig a borsmenta olajat ne alkalmazzák.[/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]A párologtatásnál nagy körültekintéssel kell eljárni, mert az olajak rendkívül gyulékonyak, tûzveszélyesek!![/FONT]
[FONT=Arial CE, sans-serif]Használjanak párologtató lámpát,ha ez nincs egy megfelelõ edénybe tegyenek forró vizet, és a víz tetejére cseppentsenek megfelelõ mennyiségû olajat az elõírtak szerint. A felsorolt összeállítások kipróbált nagy hatású keverékek, melyeket felhasználunk a mindennapi gyakorlatban. Jó szívvel ajánlom.[/FONT]
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Tegnap fahejrudas teat ittam, nagyon finom volt.
A fahej milyen jo dolgokat csinal a szervezetben?
 

janosbacsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló természetgyógyászok!

Kislányomnak (nyolc éves) gyakran fáj a hasa. Fogalmam nincs mitől, csak sejtem, hogy iskolai stressz lehet. Tudtok valami gyógyszermentes megoldást?

Előre is köszönöm!
 

E.Ágnes

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló természetgyógyászok!

Kislányomnak (nyolc éves) gyakran fáj a hasa. Fogalmam nincs mitől, csak sejtem, hogy iskolai stressz lehet. Tudtok valami gyógyszermentes megoldást?

Előre is köszönöm!

Ha csak sejted, akkor irány az orvos. Nyolc éves gyereknél semmi sem egyértelmű. Ha tényleg van valami baja, amiről te nem tudhatsz, mert nem látsz bele a szervezetébe, azt inkább ne kezeld félre kamillateával.
Ha a stresszre gyanakszol, beszéld meg a kislányoddal, mi a baj - és a dokinak is mondd el, mire gyanakszol, de mindenképpen ki kell zárni az egyéb lehetőségeket!!
 

krk

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia janosbacsi!
a kislány iskolai füzetére rajzoljatok nevető arcocskát...vagy olyan ceruzát,tollat használjön,ami mosolyt varázsol az arcára...egyszerűen,szorong.
 
Oldal tetejére