"Fűben,fában,virágokban és a zöldségekben" - orvosság van!

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A brokkoli

A nevét megismertük, az ízét megkedveltük ennek az üde színű zöldségnek. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy legfőbb erénye rák megelőző hatása - nyersen és főzve egyaránt!

A brokkoli (Brassica oleracea) vagy spárga-kel a keresztes virágúak családjába tartozik, neve is mutatja, hogy káposztafélével (Brassicaceae) van dolgunk. A brokkoli név olasz eredetű, jelentése: káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert.
A tavasszal vetett zöldségnövény élénk, haragoszöld hajtásain fejlődnek ki a virágrózsák. Vannak világos, sőt fehéres változatai is. Attól függően, hogy milyen tenyészidejű fajtáról van szó, 40-100 nap alatt jelenik meg a virágrózsa. A virágzatban lazán álló virágok külön-külön száron helyezkednek el. Kevesen tudják, hogy a karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk és a virágokat tartó szárakat. A virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatóak étkezési célokra.
:)
A fogyasztásra alkalmas virágzat 250-700 g-ot tesz ki.A virágrózsákat bimbós állapotban 10-15 cm-es szárral szedik le. Főhajtása a legfinomabb, az ennek kivágása után hajtott oldalhajtás valamivel kisebb élvezeti értéket nyújt.
Nálunk még kevésbé ismert, de a világon esztétikus zöld színe és egyéb kedvező tulajdonságai miatt, például, hogy egy tőről a virágrózsa többször is szüretelhető. Ebben megelőzte a karfiolt, mind a termőterületet, mind a felhasználást tekintve. Hidegtűrőbb, mint a többikáposztaféle vagy a kelbimbó. Szezonja őszre és a tél elejére esik.
;)
A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium(300 mg fölött), a kalcium(100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor.
A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.

A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget.

Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok. + „Ajándékképpen” még az öregedést is lassítja.

Eddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. Jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer együnk karfiolt vagy brokkolit. A brokkoliban található, ún. indolok közül az indol-3-karbinollal végeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.
A brokkoliban bőségesen található kampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.
A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segíti visszaszorítani. Gastritis ellen napi 100 g brokkolit volna érdemes felírni.
Alighanem, számtalan jótékony egészségügyi hatás bújik még meg a növényben, melyek felkutatása pusztán idő és pénz kérdése.
Ezeket olvasva, vegyük tudomásul, hogy valóságos kincs, hiszen elérhető gyógy-zöldség.

Fogyasztásának fő szezonja az őszi és téli hónapokban van.

Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják.

Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele.

Fogyasztása sok szempontból megegyezik a karfioléval vagy a kelbimbóval, a szár esetében pedig a spárgával. A leszedett zöldség a növényről leválasztva is kivirágzik, így bár hűtőben eláll 1-2 napig, sokat veszít jó minőségéből. Ha nem tudjuk azonnal elkészíteni, 3-4 perces előfőzést (blansírozás) követően fagyasszuk le.

Felhasználás előtt gondosan, folyóvízben mossuk meg. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak el belőle (ez a karfiolra is vonatkozik, hiszen földhöz közelben nő) . Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel-féleség készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható. Zsenge leveleiből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is megteszi.

Főzéskor ügyeljünk arra, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után kezdődő 8-10 percnyi főzés után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A párolt brokkoli nagyon finom különböző főtt tésztás ételek elkészítéséhez, és jól illik hozzá a pirított zsemlemorzsa.
Egy finom recept: brokkoli krém pirítós kenyérre vagy töltelékbe. A krémet a brokkoli zsenge szárából készítjük. Sós-citromos vízben puhára főzzük, majd levét leöntjük. Kevés pirított vajban megforgatjuk, majd áttörjük. Hozzáadjuk néhány főtt tojás sárgáját, némi vajat és a fűszereket; szerecsendiót, törött fehérborsot. Kevés zúzott fokhagymával és petrezselyemmel is ízesíthetjük.
Nyers hajtásaiban még több rákellenes anyag található, ezért újabban nyersen, salátának, saláta összetevőnek is fogyasztják.

Tippek, tanácsok

Az első szüret után növő oldalhajtásokon fejlődő virágrózsák egy kicsivel kevésbé ízletesek, mint az első termések. A piacon ezt legfeljebb a háztáji termelőktől kérdezhetjük meg. Az ősz eleji brokkoli nagy valószínűséggel az első szüretből származik, ha ebből veszünk többet, érdemes ilyenkor eltenni belőle a mélyhűtőbe. A másik lehetőség, hogy ha van, saját kiskertben is próbálkozunk brokkoli termesztéssel.

Érdekességek
Ősének egy kaukázusi ős-káposztát tartanak, mások egy krétai vadkáposztát feltételeznek felmenői között. Jelenlegi formájában - úgy tartják - a Földközi-tenger vidékéről származik. Már a rómaiak is kultúrnövényként termesztették.
Medici Katalin jóvoltából került a XVI. századi Franciaországba, majd Angliába, de Európában lényegében csak a XVIII. századtól vált egyre ismertebbé, és csak a II. Világháború óta közismert és közkedvelt zöldségfélévé. Leginkább Franciaországban és Olaszországban kedvelt, utóbbiban igen nagy mennyiségben termesztik.
Forrás: HáziPatika.com. Máriáss Márta írása nyomán.
*
Recepteket találunk (többet is) a NoSalty oldalán, ezt is onnan hoztam át:

Brokkolifasírt recept
Nyulas receptje


brokkolifasirt.jpg

Brokkolifasírt
15-20 dkg brokkoli
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 dl víz (kevés)
A sütéshez a recept napraforgó olajat ír, de G.B. szerint nagyon finom más, egészségesebb olajban is kisütve.
*

Köretnek krumplipüré, de egészségesebb a saláta-salátával :cool:

:dr_104:
Nosza, akkor EGÉSZSÉGÜNKRE! :hurra:


 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Fokhagymát, ültess otthon!

Elképzelni sem tudnánk az életet fokhagyma nélkül! Annyira ízletes, hogy egy több ételnek ez adja meg a ízét, zamatát. Ami nélkül élvezhetetlen lenne, ha nem tennénk bele igazi fokhagymát. Karakteres ízén túl azonban, a fokhagymát azért is szeretjük, mert nagyon egészséges.
A boltban kapható óriás méretű, hófehér kínai fokhagymák hatóanyagtartalma azonban már egyre inkább megkérdőjelezhetőek. Jobb ha mellőzzük ezeket a tökéletesre kifejlesztett példányokat, keresünk egy őstermelőt, piacon értékesítő kofát és szerezzünk be tőle egy pár fej biofokhagymát. Az alábbi módszer szerint azt ültessük el otthon. Hogyan különböztessük meg az igazi, jó minűségű fokhagymát a silány, ízetlen kínaitól? Mit kell tenni? Csak annyi, hogy hiába teszünk irdatlan mennyiséget a kínai fokhagymából az ételeinkbe, nincs foghagymás íze. Kimondhatatlanul csodaszép fehér a színe, de íze nincs. A kínai fokhagyma nem sárgás, mint a magyar, vagy más jó minőségű fokhagyma, de ízében, illatában az eredetinek nyomába sem ér. Nosza, akkor termesszünk, itt le vagyon írva, hogyan és miként:


· szedjük gerezdjeire a fokhagymát

· majd lefele a bajuszával, gerezdenként tegyük pár centi mélyre egy tálcára elterített laza szerkezetű földrétegbe

· amíg kicsírázik biztosítsunk számára egy kicsit több vizet, vagyis a talaj legyen rendszeresen nedves

· csírázás után már nem túl vízigényes

· fogyaszthatjuk külön a zöldjét is, de ha türelmesen várunk, akkor pár hét alatt már látni fogjuk, hogyan fejlődnek az új fokhagymafejek

· miután a zöld levelek lesárgultak, szedhetjük is ki a földből az egészséges fejeket

· egy-két cserépben, vagy egy tálcán könnyen meg tudjuk termelni egy család télire szükséges fokhagyma mennyiségét

A fokhagymának nagyon magas a B- és C-vitamin tartalma, erős antioxidáns, csökkenti a gyulladásokat, szabályozza a vérnyomást, biztosítja a szív egészségét, csökkenti a koleszterinszintet, és erősíti az immunrendszert is.
*
fokhagyma-neveles.jpg


Együnk belőle minél többet, lehetőleg nyersen, mármint csak akkor, ha otthon maradunk, mert csodálatos "ajjer" (átható, de nem finom) illata van. Ételben finom, de rajtunk nem éppen élvezhető a dizájnos parfüm illat.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A hosszú élet titka: sok szénhidrát és kevés protein?
A japán Okinawa-szigeteken kiugróan magas a 100 évesek aránya és a legtöbb lakos igen öreg korban is egészséges, gondoskodni tud magáról. A gének mellett a sok szénhidrátból és kevés proteinből álló táplálkozásuk állhat a jelenség mögött.
A jelenlegi táplálkozási irányelvek proteinben gazdag és szénhidrátokban szegény étrendet javasolnak, ám a 150-nél több sziget lakóinak étkezési szokásai ezzel éppen ellentétesek. Legtöbb bevitt kalóriájuk az édesburgonyából származik, de fogyasztanak húst és halat is.
Az egészségi állapotukról 1975 óta folyó komplex vizsgálatok azt mutatják, hogy még a százéveseknél sem jelentkezik súlyosabb érelmeszesedés, az átlagosnál sokkal ritkábbak a keringési és a rákos megbetegedések, a cukorbaj, a demencia, az Alzheimer kór.
Szerepe lehet ebben a viszonylagos elszigeteltségüknek betudható sajátos genetikai profiljuknak: hiányoznak náluk olyan gén-variánsok, amelyek növelik a szívbetegségek, az Alzheimer esélyét, míg rendelkeznek gén-variánssal, amely csökkenti a korfüggő betegségek, köztük a rák kockázatát.
Az okinawaiak közül ugyanakkor kevesen dohányoznak, s mivel általában a mezőgazdaságból és a halászatból élnek, sokat mozognak. Pozitív tényező, hogy szoros közösségeikben az idősek nem maradnak egyedül.
Talán a --batáta-- az édes burgonya a "varázs"-szer, étel, s ennek köszönhető a hosszú és egészséges életük?!
(Forrás: BBC)


images


 

DanielXYZ

Állandó Tag
Állandó Tag
Mennyi az a magas vérnyomás?

Gyuri bácsi vsz. a galagonyát és az erdei málnalevél teáját fogja ajánlani célzottan. Ha ingadozó, akkor a fehér fagyöngy (is). /spec.elkészitési módja van!/

A gond viszont ott van, hogy a vérnyomásprobléma az krónikus betegség, mint ilyen nem áll egyedül. ált, azaz, komplex megközelités szükséges.
 
Oldal tetejére