Felavatták Göncz Árpád mellszobrát Budapesten

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 7.

Melitta - 2017 Október 7, 05:15
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Egykori lakóhelyéhez közel, a Bécsi úton avatták fel Budapesten Göncz Árpád mellszobrát, ahol Jordán Tamás szavalt, Bródy János zenélt, Koncz Zsuzsa énekelt és nagyon sokan voltak.

  Az eseményen Gönczöl Katalin volt ombudsman azt mondta: a szoborhoz eljöhetnek az új generációnak azok a nemesebb lelkű képviselői, akik hitet, erőt, bátorságot akarnak meríteni a Göncz Árpád által töretlenül képviselt értékekből.

  Úgy folytatta: mostantól várjuk ide a Göncz Árpádhoz hasonló, “a nemzet szolgálatára kész, szelíd, szerény, de nagyon céltudatos” új politikai nemzedéket.

  Hangsúlyozta: a néhai államfő tisztelete töretlen volt a szakmai és emberi szuverenitás iránt, komolyan vette a felelősséget és a felelősségvállalást, pedig nem volt könnyű dolga, sokat támadták, még a közelebbi környezetéből is, olyanok, akik “szerették volna túltenni magukat a demokrácia játékszabályain”.

  Felidézte a néhai államfő régi barátja, Vásárhelyi Miklós szavait, aki 2000-ben, Göncz Árpád leköszönésekor arról írt, a köz tisztes szolgálata, az ügy szeretete szíveket melengető tulajdonság, “a köztársaság legigazibb értéke”. Úgy fogalmazott: adjon hitet ez a szobor, hogy “lesz még Magyarországon ilyen köztársaság”.

  Bojár Gábor Széchenyi-díjas üzletember, a Graphisoft alapítója azt mondta: egyetlen politikus népszerűsége sem közelítette meg soha Göncz Árpádét. Ez annak a bizonyítéka – tette hozzá -, hogy a magyarok azt szeretik, ha az emberi és politikusi nagysághoz szerénység párosul. Ezért szerinte nemcsak a kormányzó pártoknak, hanem a liberális nézeteket vallóknak is magukba kell nézniük, hogy “miért nincs újabb Göncz Árpádunk”.

  Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: Göncz Árpád egykori Bécsi úti lakóhelye közelében áll a szobor, amely Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A szobor elkészültéhez hozzájárultak civilek, magánszemélyek és a III. kerületi önkormányzat is – mondta.

  [​IMG]
  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

  A megjelent több mint ötszáz ember közül sokan vittek virágot a szoborhoz. Az eseményen ott volt mások mellett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Görgey Gábor író, Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármester, Kósáné Kovács Magda volt MSZP-s képviselő, Kunhalmi Ágnes MSZP-s parlamenti képviselő, Mécs Imre volt szabad demokrata és szocialista politikus, valamint Suchman Tamás, a Horn-kormány minisztere.

  Göncz Árpád író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke – aki 1990 és 2000 között volt államfő – életének 94. évében hunyt el 2015 októberében.

  goncz.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 7.

  1. tipasa
   tipasa
   " fehérek közt egy európait. "
   ladybug7spots kedveli ezt.
  2. setni
   setni
   azért nem ilyen egyszerű a megítélése....
   De, számomra is az egyik legkorrektebb leg emberibb elnők ...volt.
  3. gumelig
   gumelig
   Svájci honfitársaim nem ismerik ezt a szoborállításidilit.
   bubu kedveli ezt.
  4. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Svájci honfitársaid sok európai szokást nem ismernek.... ők egy külön világ....;)
   Borsos Ildikó és tipasa kedveli ezt.
  5. gumelig
   gumelig
   Tisztelem is őket.
   ladybug7spots, bubu és Beka Holt kedveli ezt.
  6. Ternyák
   Ternyák
   Mert a parlamenti emberek empátiára képtelen politikusok. Oda már csak ez a típus kerül be.
   ladybug7spots és ametiszt99 kedveli ezt.
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   A szobrász szép munkát végzett. Sikerült azt a kedves, ám visszafogott mosolyt megjelenítenie a szobor arcán, amit többször láthattunk életében Göncz Árpádnak. Őt aztán elismerték külföldön és belföldön, árnyék nem vetődött a nevéhez. Tiszta, becsületes, rendkívül tájékozott és okos, megfontolt ember volt.
  8. setni
   setni
   De mortuis nil nisi bene.
  9. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
  10. setni
   setni
   Sajnos NEM azt jelenti.
   Azt jelenti hogy a halottakról vagy igazat vagy semmit.
   Mert az elnök urat rengetegen támadták és támadják most is.

Megosztás