Felmentették a három belga orvost, akik a halálba segítettek egy 38 éves nőt

Az esküdtszék 8 órás tanácskozást követően, azt az ítéletet hozta, hogy az orvosok tiszteletben tartották az eutanáziára vonatkozó belga törvényeket, és nem követtek el bűncselekményt.

Az ítélet kihirdetése előtt a három orvos megismételte az esküdtszéknek, hogy jóhiszeműen járták el, amikor a 38 éves Tine Nysen eutanáziát hajtottak végre méreg beadásával 2010-ben.

Alternatív megoldásokat ajánlottunk Tinének, de ő mindegyiket visszautasította. Mindent megtettünk érte, hogy ne szenvedjen

– hangsúlyozták a megvádolt orvosok.

Tine Nys éveken át súlyos mentális problémákkal küzdött. Halála után Nys családja a bírósághoz fordult. Annak ellenére, hogy Nys többször kísérelt meg öngyilkosságot, a család azzal érvelt, hogy a 38 éves nő mentális állapota nem volt reménytelen, kezelése folytatódhatott volna.

Belgiumban 2002-ben vált törvényessé az eutanázia, amelyet szigorú feltételek teljesülése esetén hajthatnak végre orvosok. Évente átlagban 2000 beteg választja a halált.

Vaskor Máté

a_043_belgaimage-160912828_europress_eza-e1580462615499-1024x575.jpg
 
A családnak nem bíróságot kellett volna győzködnie, hanem a beteget.
Egyébként nézetem szerint mindenkinek jogában áll rendelkeznie a saját életével, még ha ezt az olyan 'keresztény' országokban nem is ismerik el, mint pl. Mo.
*
Más lenne a véleményem akkor, ha a beteg olyan fájdalmakban vergődött volna, ami szinte kibírhatatlan. Tudom, hallottam, hogy Canadában ilyen esetben adják az opium származékokat, no meg egyéb tudatmódosító szereket, amelyek hatására a kegyetlen kínok között vergődő beteg alszik. Nincs tudatánál, nem szenved. Ezt igenis helyeslem. Mármint azt, hogy nem engedik szenvedni a beteget.
Itt Magyarországon? Közvetlen ismerősöm csontrákban - kegyetlen kínok közepette, és hosszú szenvedések után - halt meg. Miért nem lehetett volna ebben az esetben megkönnyíteni a vég bekövetkeztét? Miért kellett a szerencsétlennek a saját fogait kitépni kínjában? Miért nem utalták be már a legsúlyosabb panaszok elején a kórházba? Otthon és egyedül, szó szerint vergődött. A háziorvos az első pár hétben kijött hozzá, valamilyen injekciót adott, de nem világosította fel arról, hogy volnának kórházi lehetőségei is. Sőt be sem utalta. No igen, heti rendszerességgel betegszállító mentővel, amiről tudjuk, hogy bejárja Tolnát/Baranyát/no meg még Pusztakutykuruttyot is.... Beteget vesz fel, sőt haza is szállít... Ennek a szerencsétlen embernek, súlyos állapotában még a döcögős, kátyús utakat is többször végig kellett szenvednie. No de miért is "kellett"? Mert a családorvosa nem tartotta sem fontosnak, de azt viszont igen, hogy kikerülhető legyen az, hogy kórházi ellátásra befektesse.
Miért nem lehet(ett) volna ebben az esetben átsegíteni? Persze, mert itthon erre nincsenek törvények. További dolog az volt, hogy miután elháríthatatlan, biztos fellépésemmel kiköveteltem, hogy a szerencsétlen embert tartsák bent a kórházban, s hivatkoztam emberi jogokra, §-ra, bíróságra, feljelentéssel kicifrázva, végül bent tartották, nagy váll- és szájhúzogatások közepette.
Biztos fellépésemre azt a választ kaptam, hogy a beteg gyógyíthatatlan, s mivel egyedül él, - tudtam, ezért kértem az kórházi ellátást - ebbe bele értettem azt is, hogy gyógyszerezik, kínját enyhítik...
No igen, erre meg azt a választ kaptam, hogy átteszik az elfekvő osztályra.
Ismét ellentmondást nem tűrve reagáltam, emberségre, orvosi esküre, belátásra hivatkoztam...
No a vége az lett, hogy "kegyelemből" a kórházi osztályon "maradhatott". De az orvossal történt beszélgetésem során mindig az arcomba kaptam azt, hogy elfekvőben volna a helye. Miután "pankrációztam", így hagyják... Hagyták is, szenvedni, ordított a fájdalomtól a szerencsétlen.
Nem volt kezemben felhatalmazás, hogy hospice házba tudtam volna betenni. Talán ott kapott volna olyan segítséget, hogy a mély alvás, a tudatának kikapcsolásával nem érzett volna annyi kínt, mint ennek hiányában. Mivel nem voltam sem rokona, csak ismerőse, s némely hivatalos ügyének segítője, így falakba ütköztem.
Összegzem, a véleményem az, ha minden vizsgálat bebizonyítja, hogy nincs segítség, akkor igenis - ha ép a gondolkodása a betegnek - fel kell tenni a kérdést, mi a döntése? De ennek a kérdésnek, csak akkor szabadna elhangoznia, ha már valóban beállt az olyan szenvedés, mint amit fentebb vázoltam. Amennyiben a beteg nincs tudatánál, akkor a legközelebbi hozzátartozónak, s ha az sincs, akkor a kórházban kell(ene) lennie egy olyan több tagú bizottságnak, akik ebben az élet/halál döntésben kompetensek.
Több évvel ezelőtt a saját kutyámat is elaltattam, amikor az orvos is felvilágosított, de én is megtapasztaltam, nincs mentség. Az egy dolog, hogy akkor sem hagytam magára, simogattam, beszéltem hozzá. Az állatorvos előbb dupla altatót adott, majd amikor már az hatott, csak akkor adta be a "bumm" injekciót.
A következő kutyámat az elmúlt év augusztusában veszítettem el. Ő rákos volt. Nem hagytam szenvedni, az orvossal megbeszéltem ekkor meg akkor jön, s átsegíti a kutyusomat... A kutya megelőzött, mert a megbeszélt napon, hajnalban ment el. Természetes, hogy vele voltam, természetes, hogy nem hagytam őt sem magára, mert szerettem.
Az emberekkel is így kellene bánni, mint ahogyan lelkiismeretes, szerető gazdaként az állatainkkal megtesszük.

A cikkben leírtakra viszont az a véleményem, hogy az orvosok ebben az esetben, vétettek. Mert csak azért átsegíteni bárkit a halálba, mert pszichiátriai okból, már többször önkezével akart véget vetni az életének?!!!! Ez nemcsak felelőtlenség, de orvosilag etikátlan. Mivel lelki okok miatt szenvedett, s azt azért lehetett volna valamiképpen orvosolni. Egyáltalán, mi volt az elgondolása annak az orvosnak, aki döntött? Egy pszichiátriailag sérült betegnek ez a megoldás? Nincs más lehetőség? Nosza, akkor elő a "bummm-injekcióval", ha ilyen betegről van szó? :o:mad:
Az esküdtszék döntését - ez esetben - nem hagyom jóvá, nem mintha beleszólásom lenne.
 
"Egy pszichiátriailag sérült betegnek ez a megoldás? Nincs más lehetőség? Nosza, akkor elő a "bummm-injekcióval", ha ilyen betegről van szó?""

"Alternatív megoldásokat ajánlottunk Tinének, de ő mindegyiket visszautasította." csupán ezért tették amit tettek.
Szerinted aki pszichés beteg az nem szenved?

Csak gondolkodj el ezen picit és ne nekem, magadnak válaszolj.
 
Hol engedélyezik az eutanáziát az Európai Unióban?
Jelenleg csupán három országban engedélyezik az aktív eutanáziát: Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban. Az első két ország még kiskorúaknál is elfogadja az eutanázia iránti kérelmet, ha azok megfelelnek a szigorú előírásoknak, Luxemburgban azonban csak felnőtteken végzik el a beavatkozást.

Svájc, Németország, Ausztria és Finnország engedélyezi az orvos által felügyelt eutanáziát bizonyos speciális körülmények között.

Spanyolország, Svédország, Anglia, Olaszország, Magyarország és Norvégia engedélyezi a passzív eutanáziát - természetesen csak szigorú szabályok között. Passzív eutanáziának minősül az is, ha a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő páciens úgy dönt, hogy elutasítja az életét meghosszabbító beavatkozásokat, mint amilyen a mesterséges táplálás, vagy lélegeztetés.

Szerintem egy népszavazást kellene tartani az aktív eutanázia engedélyeztetéséről...az már hatással lenne a politikusokra.
Amit passzív eutanáziának neveznek az nem rövidíti le a szenvedés idejét, nem más mint lassú öngyilkosság.
 
Utoljára módosítva:
Bűncselekmény szerintem
*
Ebben az esetben, mindenképpen. A pszichiátriai betegek gyógyítására van lehetőség, nem az, hogy átsegítik a szerencsétlent a másvilágra, ahová betegsége okán már annyira vágyott... Ki kellett volna ebből az helyzetéből emelni, mindenképpen. Ez a "megoldás" különben nagyon is kétélű "fegyver". Olyan embereknek adna lehetőséget és olyan emberek ellen, hogy azt még leírnom is szégyenletes... volna.
Például - ha egy ország úgy dönt, hogy bizonyos kor után, már nem akar gondoskodni, nyugdíjat fizetni stb. tovább nem is merem sorolni... S, ha lenne ilyen "lehetőség" az adott kormány kezében, akkor az elfekvő osztályokon lévő betegeket "lekezel(HET)nék" ily módon.. Nem, semmiképpen nem azt akarom ezzel mondani, hogy az elfekvő osztályokon élhető az élet, mert nem. Ha bárki volt ilyen helyen, akár látogatóban is, az orrfacsaró vizelet- és széklet- és egyéb bűz mellett, a látvány az, amitől szó szerint hátra esik, minden jó érzésű ember. Nekem legalábbis kimondott stresszt okozott. Mégis meglátogattam öreg barátnőmet, akinek senkije nem volt, aki ápolhatta volna. Jómagam pedig le voltam terhelve édesanyám napi 24 órás ápolásával. Képtelen lettem volna őt is bevállalni. A tény, hogy az ellenségemnek sem kívánom, hogy olyan körülmények között távozzon az árnyék világba... mint akik ott vannak. Semmiképpen sem. Magyarországon legalábbis, borzalmas a helyzet.
Csak egy megjegyzés: minden oda befekvőnek katétert tesznek fel, hogy ne legyen probléma a vizelet miatti pelenka cserének. Mérhetetlenül ellenzem, mert fertőzés melegágya, amellett kellemetlen és megalázó. De az is, ha bárkinek a tocsogó vizeletben kell feküdnie, mert, mert... Kevés a nővér, ilyen helyen pedig még inkább. A "megszokott" de részemről NEM ELFOGADOTT dolog, hogy a nővérek több ízben letegezték a szerencsétlen helyzetben lévőt, s ráordítottak, hogy ismét besza....tál?! Milyen dolog ez? Tudom, elismerem, a nővérek idegrendszere is mértékig terhelhető, de azért, legyünk már emberek... Sírva jöttem ki, minden látogatásomkor. S, imádkoztam, hogy minél előbb legyen vége ennek a "vesszőfutásának" a barátnőmnek... Sajnos, ez a magyarországi helyzet.
A kórházi osztályokon nincs elfekvési lehetőség, csak gyógyítás. Ha az orvos nem tud semmit kezelni, tenni, akkor a beteget átszállítják erre az osztályra, ha a család nem tudja ellátni. Kegyetlen, brutális a helyzet. A család pedig, senkit nem ítélek el, de élniük kell, hitelt törleszteni, gyereket nevelni, dolgozni, hogy nyugdíjuk legyen. Jómagam is csak azért tudtam édesanyámat ellátni, ápolását felvállalni, mert jómagam nyugdíjas voltam. Csak ezért. Ha nem lettem volna nyugdíjas, kénytelen lettem volna a szerencsétlent egy ilyen osztályra betenni. Még elgondolni is félelmetes.
 
*
Ebben az esetben, mindenképpen. A pszichiátriai betegek gyógyítására van lehetőség, nem az, hogy átsegítik a szerencsétlent a másvilágra, ahová betegsége okán már annyira vágyott... Ki kellett volna ebből az helyzetéből emelni, mindenképpen. Ez a "megoldás" különben nagyon is kétélű "fegyver". Olyan embereknek adna lehetőséget és olyan emberek ellen, hogy azt még leírnom is szégyenletes... volna.
Például - ha egy ország úgy dönt, hogy bizonyos kor után, már nem akar gondoskodni, nyugdíjat fizetni stb. tovább nem is merem sorolni... S, ha lenne ilyen "lehetőség" az adott kormány kezében, akkor az elfekvő osztályokon lévő betegeket "lekezel(HET)nék" ily módon.. Nem, semmiképpen nem azt akarom ezzel mondani, hogy az elfekvő osztályokon élhető az élet, mert nem. Ha bárki volt ilyen helyen, akár látogatóban is, az orrfacsaró vizelet- és széklet- és egyéb bűz mellett, a látvány az, amitől szó szerint hátra esik, minden jó érzésű ember. Nekem legalábbis kimondott stresszt okozott. Mégis meglátogattam öreg barátnőmet, akinek senkije nem volt, aki ápolhatta volna. Jómagam pedig le voltam terhelve édesanyám napi 24 órás ápolásával. Képtelen lettem volna őt is bevállalni. A tény, hogy az ellenségemnek sem kívánom, hogy olyan körülmények között távozzon az árnyék világba... mint akik ott vannak. Semmiképpen sem. Magyarországon legalábbis, borzalmas a helyzet.
Csak egy megjegyzés: minden oda befekvőnek katétert tesznek fel, hogy ne legyen probléma a vizelet miatti pelenka cserének. Mérhetetlenül ellenzem, mert fertőzés melegágya, amellett kellemetlen és megalázó. De az is, ha bárkinek a tocsogó vizeletben kell feküdnie, mert, mert... Kevés a nővér, ilyen helyen pedig még inkább. A "megszokott" de részemről NEM ELFOGADOTT dolog, hogy a nővérek több ízben letegezték a szerencsétlen helyzetben lévőt, s ráordítottak, hogy ismét besza....tál?! Milyen dolog ez? Tudom, elismerem, a nővérek idegrendszere is mértékig terhelhető, de azért, legyünk már emberek... Sírva jöttem ki, minden látogatásomkor. S, imádkoztam, hogy minél előbb legyen vége ennek a "vesszőfutásának" a barátnőmnek... Sajnos, ez a magyarországi helyzet.
A kórházi osztályokon nincs elfekvési lehetőség, csak gyógyítás. Ha az orvos nem tud semmit kezelni, tenni, akkor a beteget átszállítják erre az osztályra, ha a család nem tudja ellátni. Kegyetlen, brutális a helyzet. A család pedig, senkit nem ítélek el, de élniük kell, hitelt törleszteni, gyereket nevelni, dolgozni, hogy nyugdíjuk legyen. Jómagam is csak azért tudtam édesanyámat ellátni, ápolását felvállalni, mert jómagam nyugdíjas voltam. Csak ezért. Ha nem lettem volna nyugdíjas, kénytelen lettem volna a szerencsétlent egy ilyen osztályra betenni. Még elgondolni is félelmetes.


"Nys többször kísérelt meg öngyilkosságot, a család azzal érvelt, hogy a 38 éves nő mentális állapota nem volt reménytelen, kezelése folytatódhatott volna."
nem ott és akkor kellett volna érvelni a családnak, hanem előbb, sokkal előbb segíteni - elsősorban ők tehettek volna a nő állapotának érdekében nem gondolod? talán nem véletlenül kérte a nő az eutanáziát...
 
Ebben az esetben, mindenképpen. A pszichiátriai betegek gyógyítására van lehetőség, nem az, hogy átsegítik a szerencsétlent a másvilágra, ahová betegsége okán már annyira vágyott... Ki kellett volna ebből az helyzetéből emelni, mindenképpen. Ez a "megoldás" különben nagyon is kétélű "fegyver". Olyan embereknek adna lehetőséget és olyan emberek ellen, hogy azt még leírnom is szégyenletes... volna.
Például - ha egy ország úgy dönt, hogy bizonyos kor után, már nem akar gondoskodni, nyugdíjat fizetni stb. tovább nem is merem sorolni... S, ha lenne ilyen "lehetőség" az adott kormány kezében, akkor az elfekvő osztályokon lévő betegeket "lekezel(HET)nék" ily módon..
Eddig elég az idézés már a lényeget elmondta.
és ennyivel már megszerezte egyetértésemet.
Nagyon kétélű fegyver, vagy megoldás?Nem, nem megoldás lenne gyakran.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,117
Üzenet
4,799,596
Tagok
615,614
Legújabb tagunk
AndikaLaOL
Oldal tetejére