Feltalálták az autót, ami pénzt keres a tulajdonosának parkolás közben

Egy autógyártó cég elfogad bitcoint és dogecoint is fizetés gyanánt, és azt ígéri, az autója már bányászokodni is tud majd miközben töltődik.

A kanadai Daymak cég korábban már bejelentette, hogy új járművével nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint hogy létrehozza a leggyorsabb elektromos autót a világon és megelőzze a Tesla Roadsterét is: az új Spiritusszal a 100 km/h-ra való gyorsulást 1,9 másodpercnél kevesebb idő alatt tervezik elérni. Bár ezzel a sebességgel a valódi első helyezettet, az Aspark Owlt nem tudják letaszítani a trónról, de így is figyelemreméltó gyorsaságot jelent egy olyan autótól, amelynek csak három kereke van. A Spiritus ugyanis gokartszerű félautónak készül, ami valóban csak a száguldásra lett kialakítva, csomagok számára csak a drágább Ultimate típusban jut hely. A high-tech berendezéssel viszont nem spórol a gyártó, hét képernyő és négy kamera is be lesz zsúfolva a járműbe.

A Teslához nem csak gyorsaságban lesz hasonló az autó, a Daymak más szempontból is követi a céget, azt ígérik például, hogy a kamerák folyamatosan rögzítik majd a sofőr tevékenységét, valamint a finanszírozást is huszonegyedik századi módon oldják meg: a Spiritust meg lehet vásárolni különböző kriptovalutákkal, többek között a legnépszerűbb bitcoinnal, dogecoinnal vagy ethereummal. Bár a Tesla azóta már beszüntette ezt a fajta fizetési formát környezetvédelmi okokra hivatkozva, de a Daymak, amely régóta gyártja az elektromos járműveket és tervezett már nem egy napelemes típust is (kerékpárt, rollert és robogót) azt ígéri, hogy köszönhetően a napelemes technológiának, amely zöldenergiával látja el az autót útközben, vásárlóik számára a kriptó használata és bányászata nem fog egyet jelenteni a környezetszennyezéssel. Mivel az utazáshoz felhasznált energia egy részét a panelek fedezik, így ami az egyik oldalon (a kriptovaluták által) megnövekedett fogyasztáshoz vezet, azt a másik oldalon kiegyensúlyozza a tiszta energia alkalmazása. A Spiritust legalábbis egy rendkívül környezetbarát megoldásként hirdetik, amelynek imidzsébe semmiképpen nem illene bele a kriptovaluták működését sújtó, környezetvédelmi szempontból negatív megítélés.



Nehéz azonban elképzelni, hogy valóban nem fognak emelkedni az elektromos áram költségei abban az esetben, ha beépítik legújabb találmányukat, a kriptobányász szoftvert a Spiritusba. A Nebula Miner menet közben nem fogyasztja az akkumulátort, de amint megáll a kocsi, a bányászat elkezdődik és az autó elkezdi termelni a valutát gazdája számára. Parkolás, töltés közben így nem csak tétlenül álldogál a jármű, hanem hasznos munkát végez, míg minden más autó értéke csak csökken, amíg a garázsban üldögél - írja a Daymak.

Az unalmas autók ezentúl a múlt ködébe veszhetnek, a jövő az interaktív kocsiké, azonban arról, hogy a bányászati tevékenység mennyivel fogja megnövelni a töltés idejét és emiatt a költségeket is, arról egyelőre nincsenek hírek. Már csak azért sem, mert a Spiritus jelenleg csak egy kezdetleges modell formájában létezik, a valódi autó összeszerelését és szállítását majd valamikor 2023-ban kezdik meg, mikor elég tőke összegyűlik a közösségi finanszírozású oldalon keresztül az előrendelésekből.
A Nebula egy saját fejlesztésű bányászalkalmazás, amelyhez egy virtuális pénztárca, a Nebula Wallet is hozzátartozik, ez utóbbin keresztül lehet majd egyszerűen intézni a kriptovalutákkal való fizetést és transzfert, amely a gyártó elképzelése szerint a kocsi megjelenése idején, tehát két év múlva már megszokott dologgá válik a hétköznapokban.

A Daymak egy kicsit előreszaladt az időben, hiszen ebben pillanatban még távol áll a világ attól, hogy megvalósuljon benne Satoshi Nakamoto álma és a központosítatlan fizetési formára álljanak át az emberek, márpedig addig, amíg valóban jelentékeny mennyiségű cég el nem fogadja ezt a fajta fizetési formát, addig a kriptovaluták elsősorban befektetésnek lehetnek jók, esetleg a bányászat által lehet profitot termelni, de a hétköznapi pénzátutalások, fizetések nem ebben a formában történnek.
Akárhogy is alakuljon a jövő, az biztos, hogy a Spiritus előrendelése már megkezdődött, az első prototípusát a cég szeptemberben tervezi legyártani, jövő augusztusban pedig megkezdődne a tesztelés és 2023 áprilisában az Ultimate, majd szeptemberben a Deluxe verzió kiszállítására is sor kerülhet.

Bobák Zsófia

elekrtromos auto.jpg
 
Gyerekek, ne illusztráljatok cikket egy másik márkáról Teslával!

UI: A Daymakot megelőzte a Rimak, ami jóval erősebb és jobban gyorsul, mint akár az 1000 lóerős Tesla...
 
Ha a garázs sötétjében konnektorról bányászgat, akkor hol a környezetvédelem?
Másrészt időszerű lenne, ha a történelmi példákon felbuzdulva, nappal piros zászlóval, este piros lámpával a kezében futna valaki az elektromos jármű előtt, mert érkezése igazán nem hallható... Főleg a rollerek előtt...
 
Ha a garázs sötétjében konnektorról bányászgat, akkor hol a környezetvédelem?
Másrészt időszerű lenne, ha a történelmi példákon felbuzdulva, nappal piros zászlóval, este piros lámpával a kezében futna valaki az elektromos jármű előtt, mert érkezése igazán nem hallható... Főleg a rollerek előtt...
Fúúú, ez tényleg így van!
Nagyon halkak, szinte suhannak!
Viszont sok gyártó már beépít szándékosan egy “műzajt” az e-autókba, pont emiatt, hogy ha közeledik, hallható legyen.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,884
Tagok
615,339
Legújabb tagunk
Dorki000
Oldal tetejére