Finnország lesz az első ország a világon, ahol kiveszik az oktatásból a tantárgyakat

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 5.

Melitta - 2019 Január 5, 07:08
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A finn oktatási rendszer mindig is a világ élvonalához tartozott, ezért talán nem meglepő, hogy a reformok következtében úgy döntöttek, egy teljesen más koncepcióra építik fel a tanítást. Többé nem lesznek külön tantárgyak, a diákok holisztikus módon fognak megismerkedni a legfontosabb tudnivalókkal, elemzéseket, rendszerezéseket fognak készíteni, és a tapasztalat által megszerezhető tudás birtoklására is nagy hangsúly kerül.


  Jelenségeket fognak tanulni a finn gyerekek
  Ez egy teljesen új oktatási módszert jelent, aminek értelmében többé nem fognak külön matematikát, fizikát, kémiát, vagy földrajzot tanítani, hanem kiválasztanak egy bizonyos jelenséget, és azt fogják tüzetesen kielemezni, például egy civilizáció tanulmányozásánál figyelembe veszik a történelmi hátteret, a földrajzi sajátosságokat, a gazdasági rendszert. Ettől lesz érdekes az adott kutatási terület, ahol a gyerekek átfogó ismeretekre tesznek szert.

  A finn oktatási rendszer ezentúl jelenségek és tárgykörök mentén fog szerveződni, így a diákok megismerkedhetnek az Európai Unióval, a média világával és annak működési elveivel, de az energiarendszerekről is készíthetnek kutatásokat, mindeközben az oktatók ráirányítják a fiatalok figyelmét a kritikus gondolkodásra, amely a fejlődés, az innováció egyik alapja, de a kommunikációra, vagy a csapatban való dolgozásra is hangsúly kerül.

  A tanórákat sem úgy kell ezentúl elképzelni, hogy a tanár a katedra előtt ülve magyaráz, a tanulók egy szót sem szólnak, és azt várják, hogy leteljen az óra. A finn oktatási rendszer igyekszik enyhíteni a tanár-diák hierarchia fokozaton is, tehát a tanórákon a közös beszélgetések, viták, érvelések érvényesülnek, ahol a tanár is tanulhat a diáktól, megismerheti annak álláspontját egy helyzettel kapcsolatosan.

  Finnországban az iskolák nagyfokú autonómiát élveznek, tehát egy adott iskola eldöntheti, hogy milyen módszereket, tananyagokat vezet be, mindezt azért, hogy a diákok számára a lehető legmegfelelőbb képzést tudják biztosítani.

  Az iskolák számára a diákok a legfontosabbak, a tanárok mindig azt fogják szem előtt tartani, hogy a tanulók mit szeretnének tanulni, és figyelembe veszik ezeket az igényeket, mikor összeállítják a tananyagot.

  A Skandináv országban 2020-ra tervezik bevezetni a jelenségek megismerésére összpontosuló új oktatási rendszert.

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 5.

  1. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Jelenség szó jelentése:

   jelenség (főnév)

   1. Megfigyelhető tény vagy esemény, amely a fizikai világban egy adott térben észlelhető változások által megfigyelhető. Ezek a változások az adott térben lévő anyag, illetve meglévő energiák formai, megnyilvánulásbeli, így időbeli átrendeződéséből állnak.
   A természettudós a fizikai világ jelenségeit kutatja. A csillagász egy égi jelenségre figyelt fel: a Jupiter a Hold alatt 3 fokkal volt látható a Vízöntő csillagképben. A bolygók mozgásának jelenségeiből további bolygókat fedeztek fel az elmúlt századokban.

   2. Feltűnő személy. Olyan, általában híres ember, aki öltözködésével, viselkedésével, megjelenésével, képességével képes sok figyelmet magára vonni.
   Ez az énekes kész jelenség a maga műfajában. A sztárok többé-kevésbé mind jelenségek.

   3. Megtapasztalható események sora, folyamat; a múltbeli történések, folyamatok eredményeképpen létrejött körülmények és hatások összessége egy helyen és időben.
   A kábítószerek terjedésének jelensége ma már csak nemzeti összefogással lenne megoldható. Káros jelenség tapasztalható a vitaminpiacon: egyre több a silány minőségű étrend-kiegészítő, amelynek következtében ezek nem megfelelő hatásfoka aláássa az ilyen termékekbe vetett bizalmat.

   4. Bámulatot keltő tünemény.
   – A hercegkisasszony jelensége ámulattal töltötte el a teremben megjelent királyfikat – mesélte a nagypapa az unokájának. A lenyugvó nap jelensége legtöbbször megkapó látvány.

   5. Filozófia: Létező állapot, amely egy megfigyelhető tény okozója. Ez az, ami a fizikai világban észlelhető változás kiváltó okaként ésszerűen kikövetkeztethető.
   A gondolati folyamatok jelenségeit a döntéseink következményeiben érzékelhetjük. A szándék meglétének jelensége ott van minden tettünk mögött.

   A fentiek tükrében úgy néz ki, hogy Finnország jövőjét a bekövetkezett jelenségek fogják sodorni. Lesz, ami lesz ..? cupp.jpg
  2. setni
   setni
   Elképzelem ezt az oktatási rendszert itthon....
  3. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Feltételezem, hogy az eredeti (külföldi) szövegben lévő szót így fordította a szerkesztő, ami eredetileg lehetett hatás (effektus), folyamat (processzus), vagy valami hasomló.
   Amúgy érdekes megközelítés (leszámítva, hogy az alapdolgokat írás, olvasás, számolás - szerintem önálló tárgyként meg kellene hagyni).
   daisy1m és setni kedveli ezt.
  4. eddy56
   eddy56
   Érdekes megkozelites.
   Jo a koncepcio - marmint szerrinted - de nehany targyat azert a regi modszer szerint kellene tanitani :) (marmint ami szerinted - szerintem - lenyeges. Hogy melyek ezek termeszetesen az adott illeto donti el )
   Magyaran minden borzaszto modern lesz, rettenetesen liberalis.
   Fabol vaskarika

   Valamit vagy megvaltoztatunk, vagy nem.
   Az hogy ugy csinalunk mintha, mert mi modern emberek vagyunk, de a lenyeg marad a regiben az nem igazan megy :)
  5. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Bár anno, még az őskorban tanítottam főiskolán, de ettől még nem érzem magam szakembernek.
   Viszont az akkori tapasztalatom alapján kijelenthetem, hogy a legfontosabb az oktatásban, az érdeklődés felkeltése.
   Az alapdolgokat nem tudom miként lehetne "holisztikusan" tanítani, bár a zsolnai/tolnai/... módszerek, a maguk értékközvetítő, meg heurisztikus jelzőivel kellően megzavartak, úgyhogy minden lehetséges.
   Mitől is lenne liberális (vagy akár konzervatív)?
   Ne is tudom, de Tarzant és Mauglit nem számítva a gyerekek jó néhány ezer éve a hagyományos módon tanultak meg beszélni és mégis lett belőlük egy-egy Davinci, Einstein, Newton, ...
   Erre céloztam, hogy egy alaptudást el kell sajátítani a hagyományos úton, de hagyni kell hozzá a gondolkodásmódot egyedi úton fejlődni.
   Talán jó érv ehhez, hogy hiába léptünk a digitális világba, mégsem szakítottunk a tízes számrendszerrel a bináris javára, pedig annak a segítségével egy kézen 32-ig, két kézen 1024-ig tudnánk számolni...
   EnIbaby12 és daisy1m kedveli ezt.
  6. eddy56
   eddy56
   A vilag vavltozik.
   Ha ugy dontunk mi is szeretnenk, akkor nem tehetjuk metg, hogy ugy csinalunk, mintha...
   Vagy vsaltoztatunk, vagy nem.
   Az csak a politikaban megy, hogy egyet elore kettot hatra.
   Persze csinaljak mashol is, csak annak meg is lesz az eredmenye(a politikaban is)
   Meg kell probalni, aztan ha nem jo lehet valtoztatni.
   Amire vigyazni kell, az hoghy emberkekrol van szo!
   A szervezeselmmelet egyik aganak az az alapelve: minden rendszert a kimenete jellemez.
   Nem megmagarazni kell, hogy a rendszerunk jo, lenyegesen jobb mint...hanem realisan elemezni a kimenetet. Ha az nyero akkor a rendszer mukodik
  7. Didina83
   Didina83
   Mostanában sokat olvastam a Finnekről, szerintem én Finn akarok inkább lenni. A vízhálózatuk annyira korszerű, hogy több baci van az üveges ásványvizekben mint a csapból folyó vízben.
  8. vasoxid
   vasoxid
   Ehhez meg az kellene, hogy a pedagógus mindenhez értsen. Nem tudom elképzelni hogy olyan tanárokat képeznek akik a testneveléstől az ének zenén idegen nyelveken , történelmen, kémián át a függvényekig mindenhez értenek megfelelően magas szinten. Hol találnak olyan pedagógust aki egymaga 10 féle szakot végzett el? mert egy ilyen foglalkozás levezetéséhez ez a minimum . Másfelől milyen is lesz egy- egy ilyen óra? Elindulnak a rajzolással 30 perc múlva jöhet a 2. világháború és aztán meg az angol igeidők táblázata? Ahogy kihozza a szó csaponganak a témák között majd össze vissza? Nem lesz hatékony, mindenbe csak belekapnak de semmibe se elég mélyen.
   Utoljára módosítva: 2019 Január 5
  9. vasoxid
   vasoxid
   érdekes amit mondasz, de a tizes számrendszerben sokkal könnyebb fejben számolni, osztani és szorozni. Szerintem ez is az oka hogy nem térnek át másikra.
   setni kedveli ezt.
  10. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Megszokás kérdése.
   A húgom kísérleti osztályba járt (nem tegnap volt, hanem a 80-as évek eleje) és a kettes számrendszerrel kezdtek.
   Egy kézen olyan villámgyorsan adtak össze 31 ig, hogy csak ámultam rajta.
   Persze megszűnt a kísérleti program (pontosabban jött egy másik új, mint mostanság) és a gyerekek 2 év alatt sikeresen elfelejtették az egészet, hisz a szülők zöme nem is értette, hogy mi az a kettes számrendszer.
   Ernoe, vasoxid, setni és 1 másik tag kedveli ezt.
  11. daisy1m
   daisy1m
   A kettes számrendszer pont olyan, mint a tízes számrendszer, ha 8 ujjad hiányzik.
   Oktatási divatok jönnek, mennek. Szinte minden kísérlet sikeres, mert a kísérleteket lelkes tanárok tartják, és így eleve több figyelmet kapnak az oda járó gyerekek. Oktatási kísérletek: nincs csodaszer. A gyerekek különbözők. Nem ugyanaz a legjobb módszer minden gyereknél. Figyelni kell rájuk, segíteni kell őket. Sokat jelent, ha egy családban, egy társadalomban érték a tudás.
   vasoxid, EnIbaby12 és setni kedveli ezt.
  12. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Nem feltétlenül. De az például elvárható, hogy egy fizika tanár értsen a matekhez vagy egy kémiatanár a fizikához.
   Arról nem is szólva, hogy máig él az, hogy a műszaki, ha nem ért aművészetekhez, az szakbarbár. (Vajon egy zenésznek miért nem kell értenie az elektromossághoz?)
   Bár a cikk nem tér ki rá, de diákokat említ, tehát az alapoktatásról (max a középfokú oktatásról) van szó.
   Akkor pedig általános és nem egyetemi szintű ismeretek megosztásáról van szó.
   Meglehet, egy beszélgetéssel indul és amíg vannak kérdések, maradnak az adott témánál. A tanár kiegészítő információkat ad a beszélgetés közben. (Pl A Piroska és a farkas kapcsán, tudjátok-e, hogy a piros alapszín? A komplementere a zöld. Ez a szín látszik a legmesszebbről. A szivárvány tartalmazza az alapszíneket...)
   Igaz nem vagyok finn, de én valahogy így csinálnám, kitérve még arra, hogy mi a különbség a népmese és a Grimm fivérek kreálmányai között vagy arra, hogy régen kézzel varrták a ruhákat...(természetesen a felmerülő kérdések függvényében)
   daisy1m kedveli ezt.
  13. FLAMINGO
   FLAMINGO
   :D Azért nem egészen, mert az ujjaid nem azonosak a helyiértékekkel...
   Ehhez persze tudni kell a helyiérték jelentését (mármint a szülőknek)
   Na ez az! Minden gyerek individuum. Csak sajnos kevés tanár képes egyidőben 15-20 féleképp (tempóban, módon...) oktatni. Azt pedig nem vállalják be, hogy a leglassabbhoz igazítják az oktatás tempóját.
   Vajon miért érzem úgy, hogy a mai magyar oktatásból ennek az előtérbe helyezése teljes mértékben kimarad?
   daisy1m és setni kedveli ezt.
  14. vasoxid
   vasoxid
   Ez igaz, de hogy valaki oktathasson általánosban középiskolában, ahhoz főiskolát v egyetemet kell végezni. Lehet hogy utána csak sima alapismereteket tanít a kicsiknek , de ahhoz, hogy ide eljusson, neki felsőfokú ismereteket kell megszereznie. Már a tanítóképzőben is erősen húzós a matek és bőven bőven fölötte van a gimnáziumi szintnek. Pedig utána ennél sokkal egyszerűbbeket kell oktatni a tanítóknak. Szóval ugyanott lyukadtunk ki.
   setni kedveli ezt.
  15. eddy56
   eddy56
   En a gondot a kesobbiekben latom.
   Hogyan szervezi egy kozepiskola es kesobb az egyetem a tananyagat, ha az alapoktatas eltekint az itt jelentkezo elvarasoktol.

   Ez a cikk valoszinuleg nem pontosan, es hianyosan van forditva.
   Az egesz oktatasi rendszer attaqlakitasa ezen az uton nagyon fura lenne.
   Mania itt az EU-ra hivatkozni. Hat en kivancsian varnam az EU-s egyetemek mit lepnenek egy ilyen forman tanult finn diakkal
   vasoxid és setni kedveli ezt.
  16. Ernoe
   Ernoe
   Természetesen lesznek "szakok" de nem rögtön, hanem akkor ha összegyűlik egy csomó bázis-tudás.
   -
   Emlékezzünk, hogy a fizikaórán nem tudott a tanár továbbmenni mert a matematikai szerszámot még nem ismerték a gyerekek.
   De így volt ez a kémiával, történelemmel vagy a biológiával is. Mindig hiányzik egy csomó előismeret.
   -
   A világ mindenben tükröződik. Mindegy, hogy honnan indulunk ki. Vegyük először ami kéznél van...
   -
   Én világ életemben egy ilyen iskolában szerettem volna tanítani.

   Kár, hogy nem tudok Finnül! :rolleyes:
  17. Kissné Székely Judit
   Kissné Székely Judit
   A tanítónő első kérdése az elsős szülőktől, hogy mit várnak el az iskolától, s a gyermek mit szeret csinálni, s mivel szeret foglalkozni. Minden gyermeknek egyéni haladási tervet kell kidolgozzon. Már első osztályban be kell építsék a vállalkozói ismereteket, és a hírek kritikáit. A 2019-2020-as tanévtől első osztálytól idegen nyelvet is oktatnak. Harmadik osztálytól pedig az órákon tabletet is használnak,azaz minden gyermeknek jut egy-egy. Minden oktatás célja, hogy a tanulók komplexen lássák pl a történelmi eseményeket, biológiai és földrajzi folyamatokat, jelenségeket. Az egyik tantárgyakra bontva teszi, a másik pedig egységben gondolkozik. Jelenleg a mai diákokat nem lehet a 19.századi módszerekkel oktatni. Vagyis nem jól fogalmaztam, lehet de nem érdemes.
   Ernoe és setni kedveli ezt.
  18. Ernoe
   Ernoe
   -
   "... be kell építsék a vállalkozói ismereteket, és a hírek kritikáit..."
   Na ez biztos nem lesz bevezetve Magyarországon amíg ez a kormány van. :rohog:
   Kissné Székely Judit kedveli ezt.

Megosztás