Finomság egy gazból

B

Bezsongár_királyfi

Vendég
Helló mindenki, új vendég vagyok itt nálatok a kajás topikokban... Kérésemre e topikot amiatt nyitotta Melitta, mert szeretném megosztani veletek egy felfedezésemet - bár lehet hogy valaki már ismeri. Nekem mindenesetre új. Itt írtam róla a blogomban:
http://canadahun.com/blogbejegyzes/tipp-egészséges-kajára-ingyen.16273/
de aztán Melitta mondta hogy errefelé a jónép inkább fórumozik, na akkor ide is bemásolom. Tehát:

Szegények vagytok? Szerettek finomat enni? INGYEN?!

Itt a lehetőség rá... Igen, épp most!

Ugyanis, Amerikában járva találkoztam egy hindu illetővel, tőle tudtam meg, hogy az egyik gyomnövényt, ami arrafelé terem, de eszméletlen mennyiségben megvan Amerikában is, sőt - s nekünk ez a lényeges - Magyarországon is! - ezt ők eszik. E növény az, amit „népiesen” csak úgy neveznek a magyarok, hogy „kövérke” illetve „zsíroska”. Laposan nő, hatalmas területeket beborít, s ha kikapálják, s megszárad a napon, utána tűzredobva eszméletlen jól ég, nagy lánggal, nagy hővel. Gondolom emiatt nem épp egy fogyókúrás étel, sok lehet benne az energia, de annál jobb, legalább tápláló. A „tudományos” neve állítólag - ahogy utánanéztem - „kövér porcsin”, más nevei: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Latin neve állítólag „portulaca oleracea”. E blogbejegyzésemhez feltöltöttem egy képet is róla. Ugyan nem én fotóztam, de remélem emiatt senki nem fog beperelni.

Ami az elkészítését illeti, nem vagyok egy szakácsmester, én egyszerűen úgy csinálom hogy kitépem, leszedem a gyökerét (az nem kell), a többit alaposan megmosom, összevagdalom nekem tetsző darabokra úgy levelestöl-szárastul ahogy van, aztán belefőzöm bármibe amit épp kotyvasztok, és olyasmi hogy nem édes étel, hanem mittudomén gulyásleves, bableves, valami főtt tésztás kotyvalék, akármi. Tapasztalatom szerint nagyon jó bármibe ahova úgy általában zöldség való. Az íze szerintem afféle „semleges”, épp emiatt jó bárhova, csak annyit veszel észre róla hogy valami üde friss zöldségfélét eszel! Nem keserű, nem savanyú, stb. Nyugodtan megeheted az egészen vastag és öreg növényt is, mert a vaskos szárai is jól megfőnek aránylag hamar, de különben is, egyszerűen amikor leszeded vágd megfelelő nagyságúra.
Amennyiben sokat találsz belőle - ami nagyon valószínű! - akkor amit nem tudsz azonnal megenni, megmosás után nyugodtan fagyasszad le úgy ahogy van nyersen, nem megy tönkre mint sok más fagyasztott növény, csak miután kiolvasztottad azonnal főzd meg. Szóval pompásan eltartható.

Arról se feledkezzünk meg, hogy ha olyan helyen szeded ahol vadon nő, akkor jóeséllyel ez vegyszermentes, tekintve hogy gyomnövény, senki nem termeszti direkt, így valószínűtlen hogy szándékosan siettetnék a növekedését mindenféle permetezőszerrel, vagy hogy akár amiatt is fújnák be hogy megvédje a rovaroktól...
 

Csatolások

  • kover_porcsin_portulaca_oleracea1.jpg
    kover_porcsin_portulaca_oleracea1.jpg
    10.8 KB · Olvasás: 17

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
MAr csak az a kerdes milyen ize is van , es milyen etel keszulhet ebbol a "gaz"bol?
 

Citrin17

Állandó Tag
Állandó Tag
Én szoktam szedni, összevágom és zöldséglevesbe teszem. Nagyon jó a cukorbetegeknek is. Nagymamám mindig szedett, főzött vele. De csalánnal, pitypanggal, vadsóskával, borsmustárral is.
 

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálam az udvaron a kő közül nő ki a porcsin. Ha gyomirtóval permetezem, arra rá se ránt, sőt talán kissé bujábban tenyészik. Még soha nem kóstoltam.
 

Citrin17

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálam az udvaron a kő közül nő ki a porcsin. Ha gyomirtóval permetezem, arra rá se ránt, sőt talán kissé bujábban tenyészik. Még soha nem kóstoltam.
Hát, most már a gyomirtósat ne is
Egyébként semmi extra, erős zöld íze van. Viszont nagyon egészséges tényleg.
 

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Nem elég megköszönni tessék küldeni én is küldöm.
Csak ird melyikből kaszáljak(csalán, pitypang, vadsóska,porcsin tarack,lapulevél,pázsitfű)
Erős zöld ízt garantálom.
Nem akarsz egészséges lenni?
 

Citrin17

Állandó Tag
Állandó Tag
Persze, mindig nézni kell honnan van. Az autóút mellett vannak gyönyörű bodzabokrok, azokról sem szedek..
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Nikosz , és mellé vanilia fagyi :D, de nagyon finom muskotály izü szirupot is készithetsz belölle illetve virágja megszáritva fönséges teát ad mely sokféle "nyavalyára" használható ,aztán a gyümölcse sem megvettendö . Régen majd minden paraszti udvarban megtalálható volt a bodza.
 
Oldal tetejére