Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Scarboro

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves mindenki.

Eljott a nagy nap (szamomra).
Letelt a 60 nap ! Az eredmeny valami oknal fogva nem erte el azt amire szamitottam DE ne hidjetek, hogy most el vagyok szonytyordva emiadt?!! Szoval a 60 nap alatt 8kg es 40 dkg. "fogyott" el. Kb ez volt a cel: Ami a kepen van :p.

Innen kezdve sokkal nehezebb lessz a dolgom !!!! Hogy leszek kepest megtartani ??? Nagyon torekszem majd, idonkent be is fogok szamolni rola. Ja es azert meg reatok nezek ugy mint eddig mert jokat rotyogok azon amiket irtok es a kepeken amiket feltesztek. Szep napot mindenkinek. Koszom nektek azt amire ma buszke vagyok !!!kiss
 

pecás76

Állandó Tag
Állandó Tag
Én 30 napja kezdtem el a 90 naposat, és már leadtam 6 kilót! :) Kár, hogy húsvét hétfő éppen gyümölcs-napra esik, de hát kibírom, mert ki kell bírni... :p
 

Scarboro

Állandó Tag
Állandó Tag
Fogyókúrás húsvéti finomság. Tavaszi zöldborsós aszpiktorta, tojásvirággal
Ráadául hús- és lisztmentes, így vegetáriánusok és lisztérzékenyek is bártan fogyaszthatják.
Hozzávalók 4 személyre, azaz 1 kuglófformához:
4-5 keménytojás, 20 deka konzerv zöldborsó (ha konzerv kukoricát vagy bébikukoriát és édes, piros húsú paprikát is rakunk bele, még jobban néz ki), 45 gramm (20 levél) színetelen zselatin, 1,5 liter leszűrt zöldségleves, só, bors.
Elkészítés
A zöldborsót 5 percre lobogó, sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A zselatint hideg vízben áztatjuk, míg a zöldségleves melegszik. Ha már meleg a leves, a kinyomkodott zselatint feloldjuk benne, majd hűlni hagyjuk.
A főtt tojásokat megpucoljuk, és egy-kettőt hosszában elnegyedelünk. A borsó (és kukorica) felét a kuglófforma aljába öntjük, a forma oldalához pedig odaállítjuk hosszában az elnegyedelt tojásokat.
Most jöhet a zselatinos leves. Kb. 30 percre hűtőbe rakjuk a masszát, míg zselésedni kezd. Ekkor tesszük rá a többi borsót, kukoricát, kaliforniai paprikát és a maradék tojást, karikákra vágva.
További 2-3 óra hűtőben tárolás után tálalható. Hogy rendre kijöjjön a formából, borítás előtt érdemes forró vízbe mártania formát.
Jó étvágyat!
 

afca

Kitiltott (BANned)
A zöld tea és a harc az elhízás ellen
A Távol-Keleten már régóta tradícióvá vált a zöld tea fogyasztása, amely az egészségre kifejtett pozitív hatása miatt egyre inkább a nyugati világban, így hazánkban is elterjedt és kedvelt frissítőként szolgál napjainkban.
00.jpg

Sok tulajdonsága még nem volt ismert, ezért orosz kutatók patkányokon vizsgálták a zöld teában található antioxidáns anyagok, az un. katekinek hatását a zsír-anyagcserére, valamint a nagymértékű elhízásra. Két részre osztották a kiválasztott patkányokat, az egyik csoport 7 héten keresztül magas energiatartalmú étrendet kapott, míg a másikaknak 4 hétig a magas energiájú diéta mellett az antioxidáns katekint is adták.
A kutatás megállapította, hogy a zöld teában található anyagok (katekinek) jótékonyan befolyásolták a vér összes-, valamint a "rossz" LDL koleszterinszintjét. Ezen kívül pozitív hatással voltak a vérben előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére. A patkányok testében található zsírszövet mennyiségét is csökkentették az antioxidáns katekinek. A kutatók eredményei még jobban ráirányítják a figyelmet arra, hogy a tudományos vizsgálatok középpontjában álló zöld teának milyen szerepe van az elhízás elleni küzdelemben.
70.jpg

A manapság nagymértékű elhízás kezelésében a táplálkozás mellett már eddig is kulcsfontosságúnak bizonyult a rendszeres fizikai aktivitás. Azonban egyre több természetes anyagról derül ki, hogy az elhízás megelőzésében illetve kezelésében kiemelt szerepet játszhatnak, amelyek közül az egyik legtöbb bizonyítékkal bíró táplálék a zöld tea. Japánban egereken végeztek vizsgálatot, kutatva a zöld tea és a rendszeres fizikai aktivitás hatását az elhízás kialakulására.
Az azonos testtömegű és életkorú egereket 5 csoportra osztották: 1, alacsony zsírtartalmú étrendet kaptak fizikai aktivitás nélkül; 2, magas zsírtartalmú diétán voltak fizikai aktivitás nélkül; 3, zöld tea kivonattal dúsított magas zsírtartalmú étrendet kaptak fizikai aktivitás nélkül; 4, magas zsírtartalmú ételeket fogyasztottak és rendszeres fizikai aktivitást végeztek; 5, zöld tea kivonattal gazdagított magas zsírtartalmú étrendet fogyasztottak rendszeres fizikai aktivitás mellett.
Tizenöt hét után a zöld tea kivonat 47 %-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24 %-kal csökkentette a testtömeg növekedést magas zsírtartalmú étrend esetén, míg a kettő kombinációja 89 %-os redukciót eredményezett. A hasi zsír mennyisége a zöld tea hatására 58%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás következtében 37 %-kal mutatott kisebb értéket, a két összetevő együttesen 87 %-kal csökkentette a hasi zsír mennyiségét.
34.jpg

Tudományos kísérlettel kimutatták, hogy az ötös csoportnak volt a legmagasabb az energia felhasználása és ezen egerek égették el a legtöbb zsírt négy hét után. A zöld tea kivonat meggyorsította a zsírégetést mind rendszeres fizikai aktivitással, mind anélkül. A kutatók megállapították, hogy a zöld tea rendszeres fizikai aktivitással nagymértékben stimulálta a zsír lebontást és hatásosabb a kettő kombinálása, mint külön-külön.
A zöld tea koffeinnel együtt segít a fogyásban
Az elmúlt években több vizsgálat már megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a zöld tea meggyorsítja a zsírok lebontását és ezáltal az elhízás kezelésében fontos szerepet játszik. Más anyaggal kombinált hatását viszont kevés kutató elemezte mindeddig. Hollandiában 76 túlsúlyos alany fogyókúra utáni testtömeg megtartásának mértékét vizsgálták, akiknek zöld teát koffeinnel együtt adtak.
32.jpg

Az alanyok négy hétig nagyon alacsony energiatartalmú étrendet kaptak, majd 3 hónapig az elért testtömeget megtartó diétát fogyasztották kiegészítve a zöld tea-koffein keverékkel. A kontroll csoportnál nem alkalmazták a mixtúrát, csak a testsúly megtartásra szolgáló étrendet. A kutatók vizsgálták a testtömeg-, a testtömeg index- és a testzsír változást, valamint a rendszeres koffeinfogyasztást.
A magasabb koffeintartalmú italokat fogyasztók esetében a testtömeg-, a testzsír- és a csípő mértékének csökkenése nagyobb értékű volt, mint a kevesebb koffeint fogyasztók körében. Azoknál, akik kevesebb koffeint fogyasztottak, a 3 hónapos testtömeg-megtartó periódus alatt a zöld tea hatására tovább csökkent a testsúly, a csípő mérete és a testzsír mennyisége, valamint gyorsabb volt az energia felhasználás, mint azoknál, akik nem kaptak zöld tea-koffein keveréket.
23.jpg

A koffein kapcsán érdemes megemlíteni, hogy ez az anyag élénkítő hatással rendelkezik, ezért csak a mértékletes fogyasztása javasolt. A vizsgálat megerősíti azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a zöld tea meggyorsítja a zsírok lebontását, és ezáltal fontos szerepet játszik az elhízás kezelésében.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
A rostos élelmiszerekről:p

rostok1.jpg
A rostos élelmiszerek alapvetõ D-vitaminforrásunkat jelentik, többségükben található A- és E-vitamin, sõt életfontosságú nyomelemek is. (Például a zabpehely nagy mennyiségû vasat, a búzacsíra rezet tartalmaz, csakúgy, mint a fokhagyma). Ezek az életfontosságú nyomelemek gátolják a rosszindulatú folyamatokat, és segítik azok megelõzését.
Rostban gazdag nyersanyagok például a zöldségés fõzelékfélék: alma, feketeribiszke, málna, egres, földieper, káposztafélék, karalábé, sárgarépa, pasztinák, mángold, lencse stb. Ha azonban a zöldségés gyümölcsfélék fogyasztása panaszt okoz, ezt többnyire nem a rostok, hanem az illóolajok váltják ki. (Ilyenek például a petrezselyemzöldje vagy a kelkáposzta, ám ha fedõ nélkül fõzzük, elpárolognak az illóolajok.)
Leveseink és fõzelékféléink rosttartalmát és telítettségét fokozhatjuk búzacsírával, hajdinával, búzakorpával, kölessel vagy zabpehellyel. Idõnként rozspelyhet is használjunk levesbetétként, valamint csicseriborsót és árpapelyhet.

Kenyérfélék, lisztek


Célszerû sûrûn fogyasztani magas rosttartalmú kenyérféléket, mint a lenmagos, köménymagos, korpásmagos, szezámmagos kenyérfélék. Lisztfélékbõl váltakozva iktassuk be étrendünkbe a teljes kiõrlésû búzalisztet, rozs, kukorica, hajdina, köles, zab, illetve szójalisztet. A teljes kiõrlésû gabonafélék, a fényezetlen rizs, a barnarizs és az indián vadrizs (ez szintén kapható a fitotékákban) nemcsak rostban gazdag étkünk lehet, hanem alapvetõ foszforés B-vitaminforrás is. A gabonafélékbõl nemcsak életfontosságú vitaminokhoz juthat szervezetünk, hanem szelénhez is.
Ugyancsak ilyen tulajdonságokkal rendelkezik a búzacsíra, amelynek rendszeres fogyasztásával megelõzhetjük az emésztõtraktusban fellépõ rosszindulatú folyamatokat, de összetételénél fogva a vérkeringési zavarokat is csökkenti, és gátolja az öregedést. Életfontosságú anyagai az A- és E-vitamin, a szelén, de jelentõs a kalcium, magnézium, vas, cink, mangán, rézés krómtartalma, sõt az összes B-vitamin mellett folsav is található benne.
A hajdinát a rizshez hasonlóan fogyaszthatjuk és készíthetjük, megõrölve és búzaliszttel keverve ugyanúgy felhasználható, mint bármilyen egyéb liszt. Elõnyös a vérerek számára, és hasznos a cukorbetegség gyógyításában, de jótékony hatású az érelmeszesedés ellen is. A hajdina Pvitamint tartalmaz, amely a C-vitaminnal együtt erõsíti a szervezet kollagénanyagcseréjét és a vérerek falát, így a vérrögképzõdést is gátolja. Javítja az E-vitamin-anyagcserét, és védelmet nyújt a rákkeltõ anyagok ellen.
A köles és a kölesliszt fogyasztása rostként alapvetõ fontosságú, mert számos betegség gyógyításában közremûködik. Ilyenek például a rákmegelõzõ hatás, továbbá késlelteti az öregedési folyamatokat, erõsíti a látást, ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre, de gyulladáscsökkentõ hatással is rendelkezik. Szabályozza a vércukorszintet, a zsíranyagcserét, erõsíti az erek falát, a tüdõ kötõszöveti rendszerét, az emésztõrendszert, emellett segít a fogszuvasodás megelõzésében és a fogzománc megvédésében. Ezeket a tulajdonságait kiegészíti, hogy védi a kollagénanyagcserét, és serkenti az immunrendszert.

Hüvelyesek
Káliumés magnéziumszükségletünket a rostokkal együtt olyan élelmi anyagokból pótolhatjuk, mint a bab, babfélék, borsó, lencse, szója, karalábé, banán, alma héjastól, birsalma, meggy, narancs, naspolya, feketeribiszke, feketeszeder vagy szõlõ. Élelmirosttartalma miatt sûrûn fogyasszunk csicseriborsót, mert mérséklõen hat a vér koleszterinszintjére, és közremûködik a szívés érrendszeri betegségek rizikójának csökkentésében. Kedvezõ hatású a vércukorszintre is. Jelentõs az E-vitamin- és karotintartalma; rosttartalma pedig jótékony hatású a bélmûködésre.
A lencse élelmirosttartalma igen jelentõs. Fogyasztása kedvezõen hat a koleszterintermelésre, mindkét fajta cukorbetegség esetén gátolja a vércukorszint emelkedését, és bélmûködésszabályozó képességénél fogva gyógyítja a székrekedést (fogyasztása ezért különösen fontos a bélrenyheségben szenvedõknek). Kiemelkedõen sok magnézium, vas, cink, mangán, réz, króm, B-vitamin, folsav és biotin található benne, és ez utóbbi nélkülözhetetlen az egészséges haj megvédésében.

Olajok, magvak
Rostfogyasztás céljából idõnként célszerû lenmagot vagy lenmagolajat fogyasztani. Ha kávédarálón megdaráljuk, akkor a lenmag elõnyös gyomorés nyombélfekély esetén, de kiváló hashajtó is. Bõrbetegségekben célszerû folyamatosan lenmagot vagy lenmagolajat fogyasztani. Elõnyösen hat a vérnyomásra, valamint a vérzsírés koleszterinszintre. Ha otthon készítjük el saját müzlikeverékünket, célszerû napraforgómagot is beletenni, mert nagyon sok kalciumot, magnéziumot, B-,és E-vitamint tartalmaz, jelentõs a telítetlen zsírsavtartalma, emiatt fontos szerepe van a rák kialakulásának megelõzésében. A mákot kiemelkedõ rosttartalma mellett elsõsorban a biotin, Evitamin, kalcium, magnéziumés vastartalma miatt ajánlom, bár B6 vitaminforrásnak sem elhanyagolható.
A mandula fogyasztása fontos a rákos burjánzás kialakulásának megakadályozásában, mert kiemelkedõen sok Evitamin, kalcium, magnézium, vas, cink, mangán és réz található benne.

Egy sokoldalú zöldség...
Az idõnkénti zellerfogyasztás azért javasolható, mert a gumó is, a zellerzöld is segít abban, hogy elkerüljük a reumás, ízületi és köszvényes betegségeket. Elõnyös a hajhullás és a vesekõképzõdés megelõzésében. E-vitamintartalmánál fogva jótékony hatású a nemi hormonok képzõdésére.


Szerző: Dr. Duschanek Valéria
táplálkozásbiokémikus

Rostokkal a székrekedés ellen
Már a modern orvostudomány is bebizonyította, hogy a vastagbél különbözõ betegségeinek kialakulásában az egyik fõ tényezõ a rostszegény táplálkozás. Napi rostanyagszükségletünk 30-40 gramm között van, ezzel szemben a magyarországi értékek ennek a felét sem teszik ki. Rostanyag található a zöldségekben, gyümölcsökben, a hántolatlan gabonafélékben és a babfélékben.
A bélrendszer szempontjából a gabonafélék ballasztanyagai hatásosabbak, és mennyiségi részarányuk is magasabb, mint a zöldségés gyümölcsféléké. A cellulóz a gabonák maghéjában található. Ezért javasoljuk a teljes gabonákból készült kásákat. A tésztafélék és a fehérkenyér nem rendelkeznek annyi hasznos tápértékkel, habár a vegetáriánus konyhában jelentõs szerepet játszanak. Helyette készíthetünk lepényeket, ezzel elkerülve a rákkeltõ élesztõ fogyasztását is. Aki pedig az egészséges táplálkozás útján halad, idõvel minden finomra õrölt lisztbõl készült táplálékot elhagy.

Házi lepény
Fél kilónyi teljes kiõrlésû búzavagy rozslisztet összegyúrunk annyi joghurttal (kefir, aludttej), hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen, legalább fél órát állni hagyjuk. Kis cipókat formálunk, és félegy centi vastag, kerek lepényekké sodorjuk õket, tetejüket vízzel megkenve, különbözõ magokkal vagy emésztést segítõ fûszerekkel megszórjuk (szezámmag, lenmag, koriander, köménymag). Sütõrácson világos színig sütjük. Hûtõben, vagy hideg helyen sokáig eltartható.

Korpakásák
A korpafélék fogyasztásának általános szabálya: a búzaés a zabkorpát leönteni forró vízzel, melyet 20-30 perc múlva leszûrünk róla. Ezután a kapott korpakását gyakorlatilag bármilyen étel sûrítésére használhatjuk.
Gyomrunkba kerülve a korpa semmilyen változáson, átalakuláson nem megy át. A nedvességet megtartva jut tovább, javítva a bélmozgást, a perisztaltikát. Ezáltal a belekben csökkennek a fájdalmak és a gázok.
Közepes egészségi állapot esetén a korpafogyasztás bevezetésének klasszikus receptje: két hétig naponta 1 teáskanál, utána naponta 3 teáskanál az étkezések elõtt. Amikor normalizálódott a bélmûködésünk, naponta 2 teáskanállal javasolható a fogyasztása. Vigyázat, akiknek már sikerült magukat eljuttatniuk a gyomorvagy nyombélfekély állapotába, azok számára a korpa fogyasztása kifejezetten ártalmas! Sajnos a korpafélék hamar megkeserednek, ne tároljunk sokat belõle otthon.

"Seprősaláta"
Sárgarépa, cékla, káposzta egyforma arányban szükséges hozzá. A zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük, és pár csepp citromlével összekeverjük. Frissen fogyasztjuk. Vigyázat: olajjal meglocsolva is finom, de már nem "söpör"!

A székrekedésről
"A székrekedés rendkívül száraz, kis mennyiségű (kevesebb mint 50 g/nap) vagy ritka (48 óránál nagyobb időközönkénti) széklet ürítése" határozza meg H.H. Friedman. A kínai orvoslás szerint is azt jelenti a "székrekedés", hogy túlságosan hosszú idő telik el két székelés között, vagy pedig az lassan, nehezen történik, illetve teljesen hiányzik.

Tünetei, okai
A székrekedés legjellemzőbb velejárói: lepedékes nyelv, rossz lehelet, hirtelen jelentkező, majd állandósuló fejfájás, álmosság, elnehezült has, felfúvódás, fájdalom és korgó-morgó hangok a hasban, csökkent étvágy, bezárkózottság, sötét gondolatok, erőltetett és elégtelen széklet. Leggyakoribb oka pedig a kis mennyiségű, de magas kalóriatartalmú étel. Buta szokás elnyomni éhségérzetünket egy kávéval, teával, szendviccsel, amelyektől nem alakul ki a székelési inger kiváltásához elegendő bélsár, és így napokig nincs székletünk.

Lassú önmérgezés?
Még rendszeres széklet esetén is sokan szenvednek a rejtett székrekedéstől. A helytelen táplálkozás eredményeként gyakoriak étrendünkben az alapvetően keményítőtartalmú és agyonfőzött ételek, megfosztva a vitaminoktól (finomra őrölt lisztből készült termékek, cukortartalmú és a bő olajban sütött ételek), ráadásul összekeverve a fehérjét tartalmazó ételekkel (hús, szalámifélék, sajt, tojás, tej, tejtermékek). Minden ilyen jellegű ételkeverék a vastagbélen végighaladva úgynevezett széklethártyát, üledéket hagy hátra, ez a vastagbél bemélyedéseiben a vízfelszívódás után megkövesült székletté válik (hiszen a víz 95%-a innen kerül vissza szervezetünkbe). A vastagbélben mindkét esetben rothadó-erjedő folyamatok zajlanak, melyeknek toxikus (mérgező) termékei a vízzel együtt felszívódnak, és a véráramba kerülve önmérgezést, ún. autointoxikációt okoznak, ez a legfőbb akadályozója a hosszú élet elérésének.
Kifejezett autointoxikáció három feltétel esetén fejlődik ki: mozgásszegény életmód; túlnyomórészt gyárilag megmunkált és finomított élelmiszerek, húsfélék fogyasztása; stressz, idegi és érzelmi túlterhelés.
A konyhánk a gyógyszertárunk! Mindennapos táplálékunk az egészségünk letéteményese. Ne gondoljuk, hogy a betegség csak úgy véletlenül talál el bennünket. Helyesen összeállított, személyre szabott étrenddel sok bajt és bántalmat elkerülhetünk. Figyeljünk rá, hogy egy-egy étkezés után miként reagál szervezetünk a bekerült táplálékra (az aranyérbetegség például mindig rosszabbodik a füstölt, ecetes ételektől).


Vastagbélbántalmak
Negyvenéves korunkra általában már erősen kitágul és deformálódik a vastagbél (a megtapadó bélsár következtében), nyomja és kiszorítja a hasüregben lévő más szerveket. Ha ehhez hozzáadjuk a vékony, 1-2 mm-es bélfalon át történő ozmózist, vagyis a méreganyagok átszivárgását, már nem is csodálkozunk, hogy különböző működési zavarok, betegségek jelentkeznek. A vastagbélfalra gyakorolt nyomás, valamint a széklet hosszas kapcsolata a bélfallal (vannak olyan kövületek, melyek évtizedek óta ugyanoda tapadnak!) az adott terület elégtelen táplálásához, rossz vérellátáshoz, vérpangáshoz vezet. Következményeképpen többféle betegség alakulhat ki: a bélgyulladás különböző formái, visszértágulat és aranyér, majd végül a méreganyagok egy helyen jelentkező és hosszan tartó hatásától polipok és rák.
A fent vázolt kép tömegességéről nyújt bizonyítékot a statisztika. Magukat egészségesnek tartó betegek szűrővizsgálatakor 1000 főből 306-ban találtak valamilyen proktológiai betegséget!

Saját hibánkból…
A székrekedés által történő önmérgezés lassú folyamat, sokan hozzászoknak már gyerekkortól, és nem rakjuk félre a megszokott süteményeinket, húsételeinket. Mindaddig, míg a betegség be nem nyújtja a számlát…
Fokozatosan jön létre a vastagbél petyhüdtsége, tónushiánya (atónia). A vastagbélfal mérgezettsége és a székletkövületek által okozott széthúzódása miatt az idegek és izmok annyira megbénulnak, hogy megszűnnek reagálni a normális reflexre, hiányzik a perisztaltika, a hullámzó bélmozgás. Ezért nincsen sokáig székelési inger.
Székrekedés gyermekkorban is kialakulhat a székelési inger figyelmen kívül hagyása miatt. A gyerekek általában félnek óra alatt kikéredzkedni, nehogy ezzel felhívják magukra a figyelmet. Ilyenkor az antiperisztaltikus mozgások (ellenirányú hullámok) a harántvastagbélbe tolják a bélsárt, ahol az összegyűlik, az inger pedig elcsendesedik vagy teljesen megszűnik. A hasonló esetek többszöri ismétlődése felelős az idegek aktivitásának csökkenéséért, eltompulásáért. Nem tekintve a rossz emésztést, a gyermeknek nehéz a feje, elmarad a tanulásban. Felnőttkorban pedig a reggeli sietség, a kényelmetlen vécé, a gyakori utazások stb. vezetnek székrekedéshez.
Mindez különösen vonatkozik a nőkre. A terhesség második felétől gyakori a székrekedés, és ilyenkor már nemcsak magukat veszélyeztetik általa.

Belső tisztálkodás
Nem is kétséges tehát, miért olyan fontos megfelelően rendben tartani székletünket és vastagbelünket. Ugyanúgy természetesnek kellene lennie, hogy az orvos előírása szerint, beöntések segítségével a vastagbelet is rendszeresen tisztítsuk, mint ahogyan kezet vagy fogat mosunk. Fontos, hogy a vastagbél is egészséges és tiszta legyen!


Szerző: Meiszner Katalin
 

afca

Kitiltott (BANned)
Négyesfogat - a metabolikus szindróma

  • Elhízás
  • Magas vérnyomás
  • Magas vérzsírszint
  • Cukorbetegség
A legelfogadottabb tudományos vélemény szerint a szívinfarktusnak három elsőrendű, önálló rizikófaktora van, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás.
Az utóbbi években mindinkább ezek mellé sorolják a korábban elhanyagolt rizikófaktort, az elhízást is, mégpedig annak a hasra terjedő ún. alma típusú formáját, valamint a cukorbetegséget. Korábban azért nem lehetett egyértelműen az elhízást is a fő rizikófaktorok közé sorolni, mert nem választották külön az alma és a körte alakú elhízás hatását a szívinfarktus rizikóra.
A 80-as években bebizonyosodott, hogy csak az alma típusú elhízás növeli az infarktus rizikót, hajlamosít magas vérnyomásra, agyvérzésre, cukorbetegségre, magas vérzsírszintre. A főleg csípőre, combra terjedő körte típusú elhízás ugyanakkor csak esztétikai probléma, legfeljebb visszér betegségre hajlamosít.
ill_diab_quad_risk.gif
Az alma típusú elhízás jellegzetessége azonban, hogy ritkán jár egyedül, előbb-utóbb magas vér nyomás, magas vérzsírszint, magas vércukor is társul hozzá. Ez a társulás nem véletlen: anyagcsere eredetű rizikófaktorokról van szó, melyek egymásra hajlamosítanak. Ha tehát valamelyik jelen van, másik hármat is keresni kell. Vérnyomásmérést, vérzsír és vércukorvizsgálatokat kell végezni felderítésükre.
Ez a társulás nem véletlen:
Anyagcsere eredetű rizikófaktorokról van szó, melyek egymásra hajlmasítanak. Ha tehát valamelyik jelen van, másik hármat is keresni kell. Vérnyomásmérést, vérzsír- és vércukorvizsgálatokat kell végezni felderítésükre.
A Szent Imre Kórházban kezelt, jelentős mértékben elhízott betegeink között, valamint egy országos felmérésünkben magunk is azt találtuk, hogy miközben az elhízottaknak több, mint ? része alma típusú, az alma típusú elhízottak között a magas vérnyomás 64,5%-ban, a magas vérzsírszint 82%-ban, a cukorbetegség "hajlam" és maga a cukorbetegség 44%-ban fordult elő és minden negyediknél az elhízás egyben hypertoniával, magas vérzsírszinttel és cukorbetegséggel járt együtt. Ezt a "négyesfogatot", ezt az együtt előfordulást metabolikus szindrómának, anyagcsere tünetegyüttesnek nevezzük. Ez már 4-8-szoros kockázatot jelent a szívinfarktusra az egyszerű elhízáshoz képest.
Ezekben a rizikófaktorokban az is közös, hogy a szervezetben termelődő inzulin nem tud hasznosulni, ún. inzulin rezisztencia állapot áll elő, mely anyagcsere zavarokat okoz. Ez lehet öröklött sajátosság is, de elfogadott az a vélemény, hogy az egész mögött a hason belüli zsírszövet, az ún. viscerális zsír felszaporodása áll, mely zsírsejtjeinek anyagcseréje különbözik a bőr alatti zsírszövetétől és beindít olyan folyamatokat, mely további rizikófaktorok fellépéséhez vezet.
Az elhízás


Elsődleges tehát az elhízás. A hazai felnőtt férfi lakosság testsúly átlaga 81 kg, ez a 172 cm átlagmagassághoz viszonyítva 9 kg túlsúlyt jelent, a nőknél 68 kg, ez a 160 cm-es átlagmagasságukat figyelembe véve 8 kg túlsúly. A férfiakat és nőket jobban lehet összehasonlítani, ha az ún. testtömegindexüket (BMI) számítjuk ki: BMI = testsúly / a testmagasság négyzete (kg/m2). Ennek normális értéke 20-25 között van, lakossági átlag 26 körül.
A felnőtt lakosság közel felének túlsúlya van, 20%-uk pedig erősen elhízott. Az elhízás kezelésében a kalória felvétel csökkentése és az energia leadás, mozgás fokozása alapvető. Hosszútávú eredmény csak olyan diétától várható, mely kb. napi 1200-1800 kal. tartalmú és heti 0,5 kg fogyást eredményez. Ez ugyan kevésnek tűnhet, de fél év alatt már 12 kg-ot jelenthet. Ha ennél szigorúbb diétát tartunk és jóval kevesebb kalóriát veszünk fel, akkor a szervezet védekezni kezd, lecsökkenti a kb. 1200-1800 kalóriára beállított alapanyagcseréjét akár 7-800 kal.-ra is. és akkor az energia felhasználás csak ilyen mértékű lesz, hiába eszünk kevesebbet, abból több hasznosul. Ilyenkor visszahízás következik be, mely még az eredeti súlyt is meghaladhatja. Ezt nevezzük "jojo" diétának.

ill_diab_quad_1c.jpg
A nőknek alacsonyabb az alapanyagcseréjük - 1200-1500 körül van - mint a férfiaknak (1500-1800 kal.), ezért a nőknek szigorúbb diétát szükséges tartani ahhoz, hogy ugyanazt a testsúlyt elérjék, mint a férfiak. Súlyos esetekben, vagy veszélyezettség esetén szóba jönnek 500 kal-ás diéták is, de csak intézetben, orvosi felügyelet mellett, korlátozott ideig. Az elhízásban az öröklött tényezők mellett jelentős szerepe van a rendellenes étkezési szokásoknak is.
Felmérésünk szerint az elhízottak fele a főétkezésen kívül legalább napi ötször nassol. Ez nem csak egy rossz szokás, élettani alapja is van. Ha az agyban egy anyag, a serotonin szintje csökken, akkor éhségérzet, hangulati labilitás következik be, mely megszüntethető szénhidrát fogyasztással, nassolással, esetleg egy, a serotonin szintet és a jóllakottság érzetét evés nélkül is helyreállító gyógyszerrel.
A megadott kalória mennyiségen belül törekedni kell arra, hogy elsősorban a zsírokat korlátozzuk, de a szénhidrát - főleg a cukor - fogyasztását is mérsékelni kell. A zsírok ugyanis jobban hizlalnak, mint a szénhidrátok; amíg a táplálék zsírjából zsírszövet lesz csak 3% energiaveszteség következik be, a szénhidrátok esetében ez 25%.
ill_diab_quad_1a.jpg
Az sem mindegy, hogy mikor eszünk. Kiderült, hogy este a zsírok lebontása , oxidációja lassul és este a fizikai aktivitás is kisebb, ezért, amit este fogyasztunk, abból több hasznosul. Kiadósabb reggeli és ebéd melletti könnyű vacsora önmagában is fogyaszthat.
Az elhízás kezelésében fontos szerepe van a mozgásnak, mindennapos sétálásnak vagy heti 3x30 perces intenzív mozgásnak. Az elhízottnak egész életmódját meg kell változtatni, különös tekintettel a pszichés behatásokra történő reagálásokra is. A legújabb tapasztalatok szerint a fogyókúrával elég 10%-os testsúlycsökkenést elérni, mely már normalizálhatja a többi anyagcsere rizikófaktort is.
A magas vérnyomás

A magas vérnyomás a lakosság 18-25%-ában fordul elő, de a fele nem tud róla, és akiknél kiderült, azoknak is csak a fele van megfelelően kezelve. A magas vérnyomás a szívinfarktus és az agyvérzés elsőrendű rizikófaktora, megterheli a szívet, elősegíti az érelmeszesedést.
140/90 Hgmm alatt tekinthető a vérnyomás érték elfogadhatónak, 160/95 Hgmm felett már egyértelműen sokszor gyógyszeres kezelésre is szoruló hypertoniáról beszélünk.
A magas vérnyomás kezelését is életmód megváltoztatásával kell kezdeni. A vérnyomáscsökkenés kövér hypertoniásoknál a testsúly csökkenésével elérhető. Hozzávetőleg minden kg testsúlycsökkenés 1-2 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. 10 kg testsúlycsökkenés már jelentős hatású lehet a vérnyomásra. A konyhasó bevitel csökkentése is mérsékelheti a vérnyomást, hiszen a nátrium vizet tart vissza az érpályában, mely növeli a nyomást. A magas sótartalmú élelmiszerek a hentesáruk, a sajtok és a sózás korlátozását minden hypertoniás betegnek ajánljuk, még akkor is ha tudjuk, hogy nem mindenki reagál erre egyértelműen, hiszen nem mindenki ún. "sóérzékeny".
Az alkoholfogyasztás is emeli a vérnyomást, jelentős kalóriabevitelt is jelent (egy gramm alkohol 7, egy gramm zsír 9, egy gramm szénhidrát és fehérje 4-4 kalóriát tartalmaz). Ezért ha rendszeres alkoholfogyasztóknál alakul ki hypertonia, fogyasztását korlátozni kell.
A fizikai tréning védhet a magas vérnyomás keletkezésével szemben. hypertonia esetében azonban csak fokozatosan növekvő mértékű, ellenőrzött fizikai tréning javasolt, mely egyes adatok szerint csökkentheti a vérnyomást.
ill_diab_quad_32b.jpg
A magasvérnyomás-betegség kezelésében fontos szerepe van a vérnyomás csökkentő gyógyszereknek. Gyógyszerrel elért vérnyomáscsökkentés során azonban több vizsgálatban tapasztalták, hogy a szívinfarktus rizikó nem csökkent. Ennek az volt az oka, hogy néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer emelte a vérzsírszinteket és kedvezőtlen volt a infarktus kockázatára.
Ezért ma már a magas vérnyomás betegek jó részének - akik több mint fele kövér, egyharmaduknak vannak vérzsír ill. vércukor problémáik - olyan gyógyszert kell szükség esetén választanunk, melynek nincs az anyagcserére kedvezőtlen hatása, sőt újabban olyan vérnyomáscsökkentőt, pl. ún. alfa-1 receptor blokkolót, amely egyúttal a vérzsírokat is csökkenti.
Magas vérzsírszint

ill_diab_quad_35b.jpg
Magas vérzsírszintről akkor beszélünk, ha a koleszterinszint meghaladja az ideális 5,2 mmol/l-es értéket, de mindenképpen, ha nagyobb, mint 6,5 mmol/l. Sajnos a magyar lakosság 2/3-ának 5,2 mmol/l felett van a koleszterin szintje.
A másik vérzsír, a triglycerid normális szintje 2,3 mmol/l alatt van. Szívbetegség vagy más rizikófaktorok jelenléte esetén még szigorúbb határokat kell szabni (<1,7 mmol/l). Ideális esetben maghatározásra kerül az ún. védőfaktor, a HDL-koleszterin szint is, mely akkor jó, ha értéke 1,0 mmol/l fölött van. Az elhízás a koleszterin és a triglycerid szintet emelheti, a védőfaktor szintet csökkenti.
A magas koleszterin szint kezelésében elsődleges a diéta, mely állati eredetű zsírok és koleszterin tartalmú ételek fogyasztásának csökkentését, a főleg növényi eredetű telítetlen eredetű zsírsavak fogyasztásának egy bizonyos határig történő növelését jelenti. Több növényi rost, kevesebb alkohol és elhízás esetén kevesebb kalória felvétel is hozzá tartozik a maga s koleszterin és triglycerid szint kezeléséhez.
Amennyiben a diéta önmagában nem elég, a koleszterin belső termelését csökkentő gyógyszeres kezelés is szóba jön. Ilyen gyógyszerekkel a szívinfarktus kockázat 42%-os, az összes betegségekre vonatkozó kockázat 30%-os csökkenését is el lehet érni, ill. szívinfarktuson átesett betegeken a szívkoszorúelmeszesedés lelasslását, sőt bizonyos esetekben a visszafejlődését is bizonyították.
Cukorbetegség

ill_diab_quad_31b.jpg
A cukorbetegség a felnőtt lakosság 4-6%-át érinti. Sajnos nagyon jelentős a cukorbetegségre hajlamosak, az ún. csökkent glukoztolerancájú esetek száma is. Mindezek mögött az esetek 80%-ában a hasi típusú elhízás áll.
A cukorbetegség megjelenésében és kezelésében alapvető az étrend, mely a szénhidrátoknak és a zsíroknak a korlátozását jelenti.
A cukorbetegségben fellépő érrendszeri szövődményeket ugyanis elsősorban a társuló zsíranyagcserezavarok okozzák. A magas vérnyomás is sokkal gyakoribb cukorbetegségben.
Összegzés

Összegezve:
a négyesfogat
  • a hasi típusú elhízás
  • a magas vérnyomás
  • a magas vérzsírszint
  • a cukorbetegség,
mely véletlenül társulnak a véletlennél sokkal gyakrabban egymáshoz. Ezért bármelyik felfedezése esetén a többit is keresni és szüksége esetén kezelni kell, hogy megelőzhessük a 4-8 szoros szívinfarktus rizikóval járó tünetegyüttes, a metabolikus szindróma keletkezését.
 

anuska 28

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én is kipróbáltam már sok féle fogyókúrát. Nagyon nehezen mennek le a kilók, és igen csalódot vagyok, hogyha ezek újra rámtapadnak.
Szeretném még kipróbálni : reggeli, ebéd, délután és este csak zoldség.
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa fõzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotintartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A fõzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetõbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.

[/quote]
Köszönöm ezt az értékes információt! Mindig nyersen ettem a sárgarépát, bár főzve is nagyon szeretem, de féltem, hogy abban má nincs sok tápanyag! Most már bátran fogyaszthatom fele-fele arányban!
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
A manduláról (nagy kedvencem, de sajnos nincs a boltokban. Ha van, akkor a sózott pörkölt formában, iszonyatos áron, pedig natúr formájában lenne az igazi és úgy finomabb is) Aki tud natúr manduláról, szóljon

8479.jpg


Tápértéke: A mandula az egyik legmegbecsültebb csonthéjasunk. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk négyet-ötöt belőle, elkerülünk számos betegséget. Jó lenne, ha ezt a tanácsot be tudnánk tartani, annál is inkább, mert több évszázados tapasztalat van mögötte. Egy idős cigányasszony tanácsolja ezt, aki még a kutyájának is odaveti a napi két-három szem mandulát.

Kalcium foszfátot: Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére, valamint a fogakra. Összetevő része a vérsejteknek, valamint megelőzi az izomgörcsöt. Menstruációs fájdalmak esetén is segít. Az agy tápláléka.

Kálium foszfátot: Az idegekre és az agy munkájára hat. Ebből következtethetünk, hogy a mandula kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés, és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony a az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.

Magnézium foszfátot: Csont, fogak, agy idegek és izomzat táplálója. Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre, és bármely görcsre, vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégződések játszanak szerepet, mint a fogfájás. Használ továbbá a kimerültségnél és az érzelmi váltságban.

Gyógyhatása: A mandulát a tanács szerint legjobb, ha megelőzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de ha hiányoznak rendellenesség léphet fel. Ha viszont keveset is de mindennap megkapja a szervezet, egész sor betegséget előzhetünk meg.

Szabályozza a koleszterin szintet: Ha naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát megelőzhetjük a koleszterin képződését és lerakodását az erekben, mert a test elegendő esszenciális zsírhoz jut a mandulából.

Máj és hasnyálmirigy: Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májjal, és a hasnyálmiriggyel. A benne található fehérje és tápanyag legjobban megegyezik az anyatej összetételével.

Emésztési zavarok esetén: A gyakori emésztési zavar esetében legjobb, ha megpróbálkozunk a mandulával, hat a belek működésére is. A nagymennyiségű nélkülözhetetlen zsír tartalma megelőzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.

Antioxidáns: E vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást. Ugyancsak az E vitaminnak köszönhető hogy a testet megszabadítja az oxigén szabad gyököktől, az A és a C vitaminokkal együtt.

Csonterősítő: Kalcium tartalmánál fogva a mandula rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erős csontot biztosít és jó fogakat.

Szabályozza a szív munkáját: Ugyancsak a kalciumnak magnéziumnak és a káliumnak köszönhetjük, hogy a mandula jótékonyan befolyásolja a szív munkáját. Ehhez az is hozzásegíti, hogy a benne levő ásványok megerősítik a véredények falait.

Gyenge tüdőnél, köhögésnél, meghűlésnél: A mandula kellemes üdítőként hat a meghűléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdőt serkenti jobb működésre, valamint az egész légzőszervet.

Elkészítési mód: A mandula rendkívül tömör gyümölcs, ezért azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek a legjobb ha mandulatejet csinálnak belőle. Beletesszünk két kanál mandulát a lemezvágóba fél pohár tejjel, és pépesítjük. Jó ha van kecsketej is de víz is megfelel Azok akik a gyümölcsöt fogyasztják, ajánlatos alaposan megrágni, és folyadékkal leöblíteni.

Mandulafajták hazánkban
Budatétényi 70: Középérésű, lándzsa alakú termése kicsi, de bélaránya az összes hazai fajta közül a legmagasabb (65-72%). Termőképessége közepes, virágzása középidejű. Elsősorban kézi szüretre javasolt, de rázásra is jó.

Tétényi kedvenc: Középérésű termése hengeres. Termése nagyon könnyen törhető, bélaránya nagy. Fája gyenge növekedésű, szétterülő koronája ritka, kúpalakú, de ennek ellenére bőtermő és jól rázható. Középidőben virágzik.

Tétényi bőtermő: Az érési szezon közepén érő termése megnyúlt hengeres, csúcsa hosszan elhegyesedő, bélaránya nagy (46-50%). Vastag zöldburka miatt kandírozásra alkalmas.
Növekedési erélye közepes, koronája gömb alakú, elsűrűsödésre hajlamos. Nevével egybehangzóan bőtermő, virágzási ideje középkésői.

Tétényi kemény héjú: Korai érésű, kerekded alakú, nagy termésű fajta. Fája gyenge növekedésű, kúp alakú. Igen bőtermő, késői virágzás és korai érésidő jellemzi.

Tétényi rekord: Termése közép nagy, lándzsa alakú. Késői érésű, éretten jól rázható. Fája középerős növekedésű, koronája feltörekvő kúp alakú. Késői virágzású, jó termőképességű fajta.

(harmonet.hu)
 

sirccm

Állandó Tag
Állandó Tag
ha valakit szeretünk nem azért szeretünk mert milyen fenek van hanem milyen maga a személyiség hogy viszonyul hozzád mennyire ért meg stb......éljétek úgy az életet ahogy jól érzitek magatokat és ha néha akadájba ütköztök nem kell megjedni le tudjátok küzdeni és vellményem szerint az akadájok leküzdése erősiti meg az embert leginkább
 

afca

Kitiltott (BANned)
Kalóriaégetés
Hogyan működnek a kalóriák, mennyire van szükségünk ahhoz, hogy egészséges legyen a testsúlyunk, és miért hízunk el a túl kevés kalóriától? Most végre megtudhatod, mennyi energiára van szüksége szervezetednek ahhoz, hogy baj nélkül lefogyj.
A szervezetnek energiára van szüksége a működéshez, és ezt az energiát a bevitt szénhidrátokból, fehérjéből és zsírból állítja elő. Ezt az energiát hőenergiaként adjuk meg, amelynek a mértékegysége a kalória.


Mi is az a kalória?

Egy kalória (1 cal) az a hő, amely ahhoz szükséges, hogy 1 gramm víz hőmérsékletét 1 Celsius-fokkal növeljük. Ez az egység annyira kicsi, hogy az emberi szervezetben az ételből kivont energiát ennek az ezerszeresével, a kilokalóriával (kcal) adjuk meg.

A szervezetnek szüksége van kalóriákra a normális működéshez. Amikor fizikailag aktívak vagyunk, természetesen több kalóriára van szükségünk, de még alvás közben is meglepően sok kalóriát éget a szervezet.


Az alábbi táblázat megmutatja, hogy mennyi kalóriára van szüksége a szervezetnek naponta.
<TABLE class=cikk_tablazat_kek cellSpacing=0 border=5 unselectable="off"><TBODY unselectable="off"><TR unselectable="off"><TD class=def unselectable="off">
Életkor
</TD><TD class=def unselectable="off">
Férfi
</TD><TD class=def unselectable="off">
</TD></TR><TR unselectable="off"><TD class=def unselectable="off">
19-49
</TD><TD class=def unselectable="off">
2550 kcal
</TD><TD class=def unselectable="off">
1940 kcal
</TD></TR><TR unselectable="off"><TD class=def unselectable="off">
50-59
</TD><TD class=def unselectable="off">
2550 kcal
</TD><TD class=def unselectable="off">
1900 kcal
</TD></TR><TR unselectable="off"><TD class=def unselectable="off">
60-64
</TD><TD class=def unselectable="off">
2380 kcal
</TD><TD class=def unselectable="off">
1900 kcal
</TD></TR></TBODY></TABLE>​

Ha a szervezet több energiát kap, mint amennyit elhasznál, akkor a felesleget először a májban és az izmokban tárolja glükogén formájában, aztán pedig zsírként raktározza el.

A hagyományos elmélet szerint a fogyáshoz nincs szükség semmi másra, mint kevesebb kalória-bevitelre és/vagy több mozgásra. Egy kiló zsírszövet kb. 7000 kilokalóriának felel meg.

Azonban nem csupán ezt kell figyelembe vennünk, hanem azt is, hogy milyen típusú ételeket eszünk, és hogyan esszük ezeket az ételeket. A nagyon alacsony kalóriatartalmú (naponta 1000 kcal alatti) diétákról ugyanis kiderült, hogy hosszú távon nem túl sikeresek.


Az alacsony kalória-bevitel hízást eredményez

5421_kaloria.jpg
Ha túl kevés kalóriát viszünk be a szervezetbe, akkor először nem a zsírszövetet használjuk el, hanem az izmokban raktározott energiakészleteket éljük fel. Vagyis a fontos izomszöveteket – mint például a szív körüli izmokat – hamarabb feléljük, mint a zsírszövetet.


Emellett az ilyen diétáknál a kezdeti tömegvesztés nagy része vízveszteség. Minden egyes glükózmolekula elégetésénél háromszor annyi vizet is elvesztünk. Ráadásul az így leadott kilók háromszor olyan gyorsan vissza is jönnek!


Az ideális fogyás

5424_kaloriaszamol.jpg
A legjobb, ha hetente kb. fél kilót adunk le, mégpedig zsírból, nem pedig izomból és vízből.


A kalóriaszámlálás egyik előnye az, hogy tisztába kerülünk azzal, hogy mennyi zsír van az általunk fogyasztott ételekben. Vigyázni kell, hogy a zsírbevitel alacsony legyen, de azt sem szabad elfelejteni, hogy egy kevés zsírra azért szüksége van a szervezetnek bizonyos savak és hormonok előállításához, az immunrendszer fenntartásához és a vitaminok felszívásához.

Az aerob mozgások, mint a futás, tenisz, fallabda, fitnesz és tánc, akár 1000 kilokalóriát is elégethetnek. Ha az ilyen mozgásokat ésszerű, alacsony zsírtartalmú, cukor- és alkoholmentes diétával kombináljuk, akkor a hosszú távú eredmények kitűnőek lesznek.

Amiből többet kell fogyasztani

gyümölcs
rizs
tészta
víz
alacsony zsírtartalmú tejtermékek
sovány hús

5422_kaloriaenni.jpg


Amiből kevesebbet kell fogyasztani

magas zsírtartalmú tej
sajt
vörös hús
vaj
süti, csoki stb.
alkohol



5423_kalorianemenni.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
hamburger%20eves.jpg
Aki éhes, nem tud fogyni


Ilyen helyzetekben szoktunk falásrohamokba menekülni, vagy éppenséggel feladni a fogyókúrát. Néhány egyszerű és ésszerű változtatással azonban megkímélhetjük a testünket és lelkünket a hiánytünetektől.

Ha édességre vágyik, egyen édességet!

Ha édesség iránti vágyát csupán diétás koszttal próbálja csillapítani, annak csak idegesség lesz az eredménye. Ha éhsége enyhül is, édességvágya egyre csak nő. Inkább egyen meg egy fél szelet csokit, mint később hármat. Amennyiben eszik egy keveset abból, amire igazán vágyik, a szervezetét megelégedettséggel tölti el, hogy megkapta, ami jár neki. Mindössze a mennyiségre ügyeljen! Nem három szelet csoki vagy süti! Csak egy fél!

Élvezze az ételek ízét!

Tegye fel magának a kérdést fogyókúra idején: Élvezem annak az ételnek az ízét, amit eszem? Ha nem tud egyértelmű igennel válaszolni, akkor jobb, ha változtat étkezési szokásain. Nem muszáj olyan ételeket enni, amelyeket nem kedvel, mert így hajlamosabb lesz az étkezések közötti nassokra. Egyen olyasmit, amit kedvel, csak kevesebbet, mint eddig, és más összeállításban. Például, ha a tészták szerelmese, egyen tésztát zöldségekkel.

Ne üres pirítóst!

Ha szendvicset, pirítóst eszik, kenje meg sovány vajjal, vagy krémsajttal. Inkább egyen egy szelet megkent kenyeret - teljes kiőrlésűt persze - , mint kettőt vaj vagy krémsajt nélkül. Jobb az íze, nem is olyan száraz, az a kevéske zsír pedig, ami ezekben a termékekben található, éppen elegendő ahhoz, hogy telítse, és hosszabb időre megkímélje a korgó gyomortól.

Étteremben csak a felét!

Az éttermi adagok a legtöbb esetben kissé túlzóak. Ezért, ha vendéglőben étkezik, mindennek csak a felét egye meg. A másik felét csomagoltassa be, és tegye el másnap ebédre, vagy eleve csak fél adagot kérjen. (Bár sokan gyakran még így is túlzásba esnek.)

Válassza külön valós érzékeléseit és a képzelt éhséget!

Vacsora vagy ebéd után azonnal pakoljon el mindent az asztalról. Tegye el az ételt a hűtőbe, mossa el a tányért. Ha még sokáig ücsörög terített asztal mellett, félő, hogy újra éhesnek képzeli magát. Akkor aztán jön a csipegetés. Ha a munkahelyén előbb ült le enni, mint a kollegák, ne várja meg, míg ők is hozzákezdenek és befejezik, mert úgy fogja érezni, hogy ha mások esznek, akkor önnek is muszáj. Csak akkor egyen, ha valóban éhes!

Ne igyon extra kalóriákat!

A sportitalok, a gyümölcsízű üdítők, az esti koktél mind tele van extra kalóriával. Fogyókúra alkalmával csak ásványvizet igyon, és cukormentes teát, valamint kávét. A sört messziről kerülje, borból is csak egy decit igyon meg egy nap, és természetesen válassza a száraz fajtát. Az édes borok rengeteg cukrot tartalmaznak. Kortyolgassa lassan, ízlelgetve, úgy tovább tart! Minden egyes étkezéshez egyen egy adag zöldséget vagy gyümölcsöt. Sokkal gyorsabban jól fog lakni, hiszen sok vizet és rostot visz egyszerre a szervezetébe.


Zsírégető ételek, melyek segítik a fogyást
Válogasson a felsorolt élelmiszerek közül, és minden napra válasszon legalább egyet! Ugyanis minden itt felsorolt étel vagy ételtípus segíti a zsírbontás folyamatát és az anyagcserét is fokozza.

Grapefruit:

Orvosi kutatások is igazolják, hogy a citrusfélék remek zsírégető hatású ételek. Naponta egy fél grapefruit, vagy annak a leve az étkezések előtt elfogyasztva serkenti az ételek feldolgozásának a folyamatát.

Zöld tea:

A zöld tea az egyik leghatékonyabb és legegészségesebb ital a világon. Nem csak segít megelőzni olyan betegségek kialakulását, mint a rák, vagy a szív és érrendszeri betegségek, de remek zsírégető hatással rendelkezik. Serkenti az anyagcserét, és a legújabb kutatások szerint 3-4 csésze zöld tea fogyasztásával naponta akár 80-100 kalóriával többet égethetünk!

Fűszeres ételek:

Csípősen szereti? Annál jobb! A fűszeres ételek ugyanis serkentik a vérkeringést, ezáltal gyorsítják az anyagcserét. Ráadásul hamarabb telítenek, mint a fűszermentes ételek. Bátran egyen csípős mustárt, használjon borsot - akár só helyett is - és ne féljen a chili-től sem!

Zsírszegény tejtermékek:

A tejtermékekre, fehérjékre a szervezetnek szüksége van. Elsősorban a csontok épülése miatt. Ugyan a zsírtartalmuk nem éppen egészséges, de erre is van megoldás. Az alacsony zsírtartalmú, vagy zsírszegény termékek bátran fogyaszthatók. Zsírszegény túró, olyan sajtok, melyek zsírtartalma 40-50% alatt van, 1,5%-os tej, valamint joghurt és kefir félék. Naponta érdemes beiktatni őket az étrendbe, hiszen fehérjetartalmuk miatt hamar eltelítenek.

Víz:

Minél többet iszik, annál gyorsabb a fogyás. A dehidratáltság ugyanis vészesen lelassítja az anyagcserét, és nem engedi távozni a szükséges anyagokat a szervezetből. Ha azonban naponta megiszik legalább 10-12 pohár vizet, akkor a folyadék szinte átmossa a szervezetet, gyorsul az anyagcsere, tisztulnak a belek, gyorsabban mennek le a fölös kilók.

Fahéj:

A legújabb kutatások szerint napi egy teáskanál fahéj ugyanúgy segíti szinten tartani a vércukorszintet, mint kétszer ekkora mennyiségű cukor. Ugyanakkor nem tapad meg az érfalakon, és nem vezet elhízáshoz sem. A fahéj akár még édességnek is minősülhet, szórja amire csak kedve tartja!

Receptek

Egzotikus gyümölcssaláta

Hozzávalók: 1 nagy grapefruit, 2 narancs, 2 alma, 2 dl narancslé, 1 kávéskanál citromlé, 1 kanálnyi mazsola, 1 kávéskanál méz

A grapefruitot gerezdekre szedjük, a narancsot meghámozzuk, felkockázzuk. Az almát szintén felkockázzuk, s mindezt elkeverjük a mazsolával. A narancslevet, citromlevet és a mézet elkeverjük, s ráöntjük az így kapott levet a salátára. Azonnal fogyasztható!

Töltött paradicsom

Hozzávalók: 4 közepes paradicsom, 25 dkg zsírszegény túró, kevés ételízesítő, bors, kapor, pici olaj.

A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikanalazzuk. A belsejüknek a felét összekeverjük a fűszerekkel, valamint a túróval, s ezt a krémet visszatöltjük a paradicsomokba. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és belehelyezzük a megtöltött paradicsomokat. Közepes hőfokon sütjük 20 percig, majd az utolsó öt percben rátesszük a tetejüket.

Mézes-fahéjas csirkemell

Hozzávalók: 2 darab csirkemell, két alma, 2 szál sárgarépa, 1 evőkanál méz, gyömbér, fahéj, nagyon kevés olaj.

Az almát és a sárgarépát megpucoljuk, s durva reszelőn lereszeljük. Felforrósított serpenyőben hirtelen megsütjük a csirkemell mindkét oldalát. Amikor már majdnem kész, megszórjuk a fűszerekkel és rácsurgatjuk a mézet. Ha elkészült kivesszük, s a megmaradt olajon hirtelen megpirítjuk az almát és a sárgarépát. Megszórjuk fahéjjal és gyömbérrel, mint előtte a húst, jól elkeverjük, s ezt tálaljuk köretként a csirke mellé.

Fűszeres cukkini

Hozzávalók: 3 darab bébicukkini, 3 paradicsom, 10 dkg mozzarella, 4 gerezd fokhagyma, kevés olívaolaj, kevés só, chili, bazsalikom, oregánó, fehérbors.

A cukkinit, a paradicsomot és a sajtot szeleteljük fel ujjnyi vastagságúra. A fokhagymát egészen apró darabokra vágjuk, egy sütőtálba öntsünk kevés olajat. Alulra kerüljön a cukkini, erre szórjuk a fokhagymát, öntsük le nagyon kevés olajjal, és így szórjuk meg alaposan a fűszerekkel. A tetejükre kerüljön elszórtan a paradicsom, erre megint a fűszerek, és az egészet takarjuk be a mozzarella szeletekkel. (A mozzarellát helyettesítheti bármilyen sovány sajttal.)
Sütőben közepes lángon addig süssük, míg megpirul a teteje.

Chilis padlizsán

Hozzávalók: 1 szál újhagyma, 2 paradicsom, 1 padlizsán, fokhagyma, kurkuma, chili, bors, koriander, natúr joghurt.

Forrósítunk fel serpenyőben 1 teáskanálnyi olívaolajat és picit pirítsuk meg rajta a felkarikázott újhagymát. Adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát és a felkarikázott paradicsomot. Tetszés szerint hájastól vagy anélkül kockázzuk fel a padlizsánt, és pár perc párolás után adjuk a paradicsomos, hagymás keverékhez. Picit pároljuk össze, szórjuk meg alaposan chilivel és a többi fűszerrel. Öntsünk alá nagyon kevés vizet, és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor már minden megpuhult, öntsük rá a joghurtot, szórjuk meg korianderrel vagy petrezselyemmel, keverjük össze és máris kész.

Csípős rák

Hozzávalók: Egy csomag fagyasztott koktélrák, sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, jó sok csípős chili, gyömbér, 2 dl víz, balzsamecet, só, bors

Elkészítés előtt tartsuk a fagyasztott rákokat forró víz alá, így engednek fel. A répát szeljük vékony csíkokra, a vöröük át. A répát és a hagymákat forró olajon pirítsuk meg. Húzzuk félre a tűzről, adjunk hozzá pár csepp balzsamecetet, jó sok chilit, borsot és kevés gömbért. Öntsük fel húslevessel, és pároljuk össze 5-8 perc alatt. Ezután dobjuk rá a rákokat, és magas hőfokon főzzük készre, amíg a rákok megpuhulnak.
 

afca

Kitiltott (BANned)
Nem a lustaság és a zabálás okozza az elhízást?
Elképzelhető, hogy a bennünk élő baktériumoktól hízunk. Washingtoni kutatók ugyanis szoros kapcsolatot fedeztek fel az elhízás és egyes bélbaktériumok szintje között. Lehet, hogy egy nap majd teljesen új módon kezelik az elhízást, nem csak a szokásos jó tanáccsal: táplálkozzunk helyesen és mozogjunk sokat.
Az új kutatások szerint mind az elhízott egereknél, mind az embereknél megfigyelhető volt, hogy az egyik baktériumfajtából több, a másikból kevesebb volt a jelen a bélrendszerben.

A kutatás vezetője, Jeffrey Gordon, a washingtoni egyetem munkatársa szerint az elhízásnak „mikrobális összetevője” is van. Az elhízott egerek és emberek szervezetében kevesebb volt a Bacteroidetes és több a Firmicutes nevű baktériumcsaládból, állapították meg a kutatók. Az még nem biztos, hogy a több Firmicutestől hízik el valaki, vagy az elhízott emberek bélrendszerében található több ebből a bizonyos baktériumfajtából.

Egyre több bizonyítéka látszik ennek az összefüggésnek, mely lehetőséget adhat a tudósoknak, hogy egy napon majd merőben más eszközökkel küzdjenek az elhízás ellen: úgy, hogy megváltoztatják a gyomor- és bélbaktériumok összetételét. Ez az új megközelítés azt is lehetővé tenné, hogy a fejlődő országokban fellépjenek az alultápláltság ellen.

– Egyre világosabban látszik, hogy az elhízás nem az, aminek eddig gondoltuk – mondja Nikhil Dhurandhar professzor egy louisianai kutatóközpont szakembere. – Nem csupán arról van szó, hogy az emberek túl sokat esznek és lusták.

Az elhízást több tényező okozza, ide tartoznak a vírusok és a mikrobák is. Talán egy évtized múlva a különböző kiváltó okokat különbözően kezelik majd. Most a diétát és több mozgást előíró kezelés ugyanis olyan, mintha minden lázat aszpirinnel gyógyítanánk.
 

afca

Kitiltott (BANned)
A te fitnessterved

A cél az, hogy minimális idő alatt maximális eredményt érjünk el. Még akkor is, ha rendszeresen mozogsz, holtpontra jutsz, ha hat héten keresztül ugyanazt csinálod. A következő két hétre térj vissza az alapokhoz, és koncentrálj azokra az alapgyakorlatokra, amelyek biztosan eredményre vezetnek. A következő öt gyakorlat minden fő izomcsoportot megmozgat, és tetőtől talpig formába hoz. A pulzust is növelik (ezért több kalóriát fogsz égetni), és vékony izomszövetet építenek. Egy kiló izomszövet kevesebb helyet foglal el, mint egy kiló zsírszövet - ez az oka annak, hogy sok nő egy mérettel kisebb ruhákat hord, miután elkezd súlyzózni vagy erősíteni. Az izomszövet emellett több kalóriát is éget, mint a zsírszövet, ezért minél több izmod van, annál több kalóriát fogsz égetni.

2866_szuletettnyujt.jpg




Mielőtt nekikezdesz

- Minden gyakorlatot el tudsz végezni otthon vagy a fitnessteremben.

- A gyakorlatok előtt először mindig melegíts be: sétálj, biciklizz, vagy emelgesd a lábad egy helyben (mintha gyalogolnál) 10 percig.

- Minden gyakorlatot próbálj meg 8-12-szer elvégezni, hetente háromszor. Ha már könnyen meg tudsz csinálni 12-t minden gyakorlatból, akkor kezdj két sorozatot csinálni mindenből.

- Emellett végezz hetente 4-5 alkalommal kardiómozgást (lásd lejjebb a kardiómozgásokat), legalább 30 percig.

- A gyakorlatok után mindig nyújts ki azokat az izmokat, amelyeket megdolgoztattál.


1. Guggolás

Előnye: Megemeli és formásabbá teszi a feneket.


Állj csípőszélességnél kicsit szélesebb terpeszben. Engedd le a fenekedet, mintha le akarnál ülni egy székre, és számolj (egy, kettő), miközben lemész. Vigyázz, hogy a térded ne kerüljön a lábujjad vonala elé. Maradj így egy lélegzetvételnyi ideig, aztán állj fel lassan, és közben számolj el egytől négyig.

Amire figyelned kell: Miközben felállsz, szorítsd össze a farizmaidat.

2872_szuletettguggol.jpg




2. Fekvőtámasz

Előnye: Szépíti a dekoltázst, és formásabbá teszi a vállat és a felkart.


Először térdelve csináld a fekvőtámaszokat, a karod a vállad vonalában legyen, a mellkasodnál kicsit szélesebben, az ujjaid nézzenek előre. (Ahogy erősödsz, elkezdhetsz háromnegyedes fekvőtámaszt csinálni: a térdedet tedd messzebbre a mellkasodtól, hogy a combod meredekebben álljon.) Nézz egyenesen a padlóra, és összeszorított hasizmokkal lassan hajlítsd meg a karjaidat, és hajolj a föld felé - közben számolj el négyig. (Nem muszáj megcsókolnod a padlót, elég, ha 20 centivel a padló fölött megállsz.) Térj vissza a kiindulási helyzetbe: számolj el négyig, miközben felnyomod magad, és közben vigyázz, hogy a könyöködet ne feszítsd meg.

Amire figyelned kell: A hasizmaidat végig feszítsd meg.

2875_szuletettfekvo.jpg




3. Kitörés

Előnye: Keskenyebbé és formásabbá teszi a combokat.


Állj egyenesen, majd lépj egy nagyot előre a jobb lábaddal. Hajlítsd be a lábadat egészen, hogy a bal térded majdnem leérjen a földre. Vigyázz arra, hogy a jobb térded maradjon egy vonalban a bokáddal. Ezután lépj vissza a kiindulási pozícióba, és ismételd el ezt a mozdulatot 8-12-szer. Amikor előrelépsz, számolj el kettőig, amikor pedig felemelkedsz, négyig számolj.

Amire figyelned kell: A testsúlyodat egyenlően oszd el a két lábadon, hogy egyformán dolgozzanak, amikor fel- és lemész.

2869_szuletettkitores.jpg




4. Tricepszgyakorlat

Előnye: Erősebbé és formásabbá teszi a karok hátsó részét.


Ülj le egy székre. A karoddal fogd meg a szék szélét a combod mellett. A talpadat végig tartsd a földön, a térded pedig legyen hajlítva. A fenekedet told a szék szélére, majd ereszd le a padló irányába, miközben behajlítod a könyöködet. Eközben számolj el kettőig. Miközben kinyújtod a karodat, told vissza magad a székbe, és közben számolj el négyig.

Amire figyelned kell: Vigyázz, hogy a könyököd ne lógjon ki oldalra, és a fenekedet végig tartsd a szék közelében. Ne a lábaddal told vissza magad a székedbe, hanem a karoddal.

2870_szuletettkar.jpg




5. Hasprés

Előnye: Erősebbé és laposabbá teszi a hasat.


Feküdj a hátadra. Hajlítsd be a térdedet, a talpad pihenjen a padlón. A kezedet tedd a füledhez. A válladat emeld fel a földről, és tekerd előrefelé. Csak pár centivel emeld meg a vállaidat, a hátad alsó része maradjon végig a földön, a hasizmodat pedig húzd a gerinced felé. Miközben emelkedsz, számolj el négyig, és amikor visszaereszkedsz a földre, akkor is számolj el négyig.

Amire figyelned kell: Ne feszítsd meg a nyakadat, és ne a nyakaddal próbálj meg felemelkedni. Az állad alatt mindig legyen legalább akkora hely, ahol egy alma kényelmesen elfér. Vannak, akik el tudják kerülni a nyak megfeszítését, ha a nyelvüket a szájpadlásukhoz nyomják.

2871_szuletetthaspres.jpg




Kardiómozgások

Az alábbi értékek egy 65-70 kg súlyú nőre vonatkoznak. Minél erőteljesebben végzed az adott mozgásfajtát, annál több kalóriát fogsz égetni!

30 perces mozgás által elégetett kalória:

Aerob mozgás (aerobic, sztriptíz): 180-240
Biciklizés: 150-360
Futás: 200-400
Lovaglás: 150-280
Power jóga: 150-210
Tenisz: 210-330
Túrázás: 200-300
Ugrálás: 300-450
Úszás: 180-360</B>
 

afca

Kitiltott (BANned)
Hosszútávú diéta?

Az igazság az, hogy ha valaki következetesen betart egy diétát, amiben kevesebb kalóriát fogyaszt, mint amennyire a szervezetének szüksége van, le is fog fogyni. Ha csak ezt akartad elérni, erre bármelyik diéta jó. A baj az, hogy a trükkökhöz nem lehet egy életen át ragaszkodni. Lehet, hogy azért, mert hosszú távon egészségtelenek. Vagy kényelmetlenek. Még az olyan tényleg egészséges, házhoz szállított étrendek sem tartanak örökké, mert hosszú távon megfizethetetlenek. Így aztán tíz diétázóból kilenc előbb-utóbb visszahízik.

Az étrend kialakítása

2730_dieta.jpg




A legjobb, ha úgy fogsz a diétázáshoz, hogy megpróbálsz valami kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, amiben van zöldség, gyümölcs, magvak, sovány hús és hal, továbbá egy kis - nem túl zsíros - tejtermék is. Így meg tudod tartani a testsúlyodat. Ha pedig a kívánatosnál súlyosabb vagy, annyit egyél csak, amennyit az elképzelt testsúlyoddal kellene. Ha tehát nyolcvan kiló vagy, de csak hetven szeretnél lenni, akkor hetven kilóhoz és az ülőmunkához mért körülbelül kétezer kalóriát fogyaszd el egy nap.

És légy kitartó

A saját szájad íze szerint összeállított diétával, ami a napirendedhez is könnyebben alkalmazkodik, ez sokkal könnyebben fog menni. Nem borzasztó feladatként kell rá gondolni, nem elérhetetlen célként, hanem szép fokozatosan, életmódként. És akkor nem kívánkozol vissza a régi bőrödbe. Ha elérted azt a súlyt, amire vágytál, nem dobod el azonnal a diétás receptfüzetet, és természetesen nem is hízol vissza pillanatok alatt. Egyszerűen csak jól érzed magad. Szokj le arról, hogy csak úgy eszegetsz

Akár két-három kilót is fogyhatsz záros határidőn belül, ha meg tudod állni, hogy ne kapj be valamit csak úgy, amikor eszedbe jut. Ehhez nem kell sem diéta, sem pedig torna.

Légy magaddal őszinte

Hányszor volt úgy, hogy bekaptad még azt a két falat süteményt, csak azért, mert ott volt? Hogy kitörölgetted a hús után a tányéron maradt zaftot, mielőtt elmostad volna? Mindannyian követtünk már el ilyesmit, sohasem bírjuk ki, pedig már tele ettük magunkat...

2728_enni.jpg




Annyi minden csábít még egy falat bekapására

A moziban a pattogatott kukoricás zacsi látványa, az ebédlőasztalod feletti fény kellemes megszokottsága, az asztal körül ülő emberek beszélgetése... És a bekapott kicsi falatok egyszer csak fölösleges kilókká lesznek.

Arra sem számíthatsz, hogy a gyomrod majd jelez: most már aztán tényleg tele van

2729_enni2.jpg




Napi 2-300 extra kalória meg se kottyan neki, és ha jelez, azt is későn teszi: addigra már bekaptad az utolsó falatot. De az eszedre, az önuralmadra bizton számíthatsz, csak ezentúl figyelj oda, mit is csinál a jobb kezed... és tedd le azt az utolsó katonát! Nem egészséges, ha túlsúlyos vagy. De nemcsak az számít, hogy van rajtad felesleges zsír, az sem mindegy, hova rakódik le.
Alma, körte, és a zsírpárna

A zsírtartalék-képzés szempontjából kétféle testformát különböztetünk meg: az alma- és a körte alakúakat. Az almaforma emberek a plusz zsírt a hasukon hordják, és a hasukban, körülveszi a zsírszövet a fontos belső szerveiket, a szívüket például. Ezért nagyobb a kockázata az ilyen alakú embereknél a cukorbetegségnek, a szívinfarktusnak, a magas vérnyomásnak. A körte alakú emberek a csípőjükön hordják a tartalék zsírt. Rájuk nem jelent ilyen kockázatot a felesleges háj.

Nézd meg a következőket

Mérd meg a derekadat (félúton a bordák és a csípőcsont felső csücske között).

Mérd meg a csípődet (a csípőcsont legszélesebb pontján).

Aztán oszd el a derékbőségedet a csípőbőségeddel.

Ideális esetben ez az eredmény a nőknél 0.8, vagy annál kevesebb.

2717_derekmeres.jpg




Ha almaformájú vagy, és több jött ki az ideálisnál, kérj orvosodtól diétás tanácsot, és mindenféleképpen módosíts valamit az életviteleden, tornázz többet.


A nagy csípőbőség a fenti hányadostól függetlenül is jele az egészségtelen zsírlerakódásnak. Ha amúgy is magas a testtömegindexed, magas a veszélye a 2-es típusú cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak, a szívbetegségeknek.
 

afca

Kitiltott (BANned)
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD width="98%">10 módszer, hogy könnyebb legyél

Ha csupán 100 kalóriával többet eszel naponta a kelleténél, akkor egy év alatt 5 kilót hízol, ha azonban 100 kalóriával kevesebbet eszel annál, amennyi a súlyod megtartásához kellene, akkor 5 kilót fogysz. Soha nem késő megtenni az első lépéseket a vékonyabb, egészségesebb éned felé.

Vezess naplót

3022_naplo.jpg




Minden nap szánj pár percet arra, hogy leírd, mit ettél és mikor, és hogyan érezted magad utána. Vizsgáld meg, amit írtál! Túl sokat ettél este? Minden délután nasiztál? Készülj fel a sikerre: tervezz magadnak egészséges nasikat, és tudd, mi az, amit eszel.

Sétálj egyet

3023_setal.jpg




Sok időt spórolhatsz, ha az ebédedet beviszed a munkahelyedre, és nem kell elmenned valahova ebédelni. Ebédelj meg, aztán sétálj egyet az épület körül.

Mennyire vagy éhes?

3026_viz.jpg




Figyelj oda arra, hogy mennyire vagy éhes. Azért eszel, mert éhes vagy? Igyál egy pohár vizet lassan, és várj 10 percig. A nem valódi éhség addigra elmúlik.

Kicsit és gyakran

3020_keves.jpg




Ha éhes vagy, de még nem jött el a következő étkezés ideje, vegyél el egy kicsit a következő étkezésedből (például tejet vagy gyümölcsöt), és edd meg nasinak. Ha keveset és gyakran eszel, akkor elkerülheted az éhséget és a túlevést, és felpörgeted az anyagcserédet.

Beszélj magadhoz

3027_ir.jpg




Írj bátorító szavakat (,,Meg fogom csinálni", ,,Érek ennyit", ,,Egyszerre csak egy napra koncentrálok"), és a kártyát tartsd magadnál. Reggel, és napközben is többször olvasd fel hangosan. Ízlelgesd a szavakat, és sikerrel fogsz járni.

A tudás hatalom

3025_vasarol.jpg




Olvasd el a csomagolt élelmiszereket borítóján lévő információkat. Számold ki, hogy egy adag étel mekkora, és máris értelmesebbnek fognak tűnni a számok.

Nincs jó vagy rossz

3021_kicsiteszik.jpg




Nincsenek jó vagy rossz ételek. Mindenféle ételt be lehet illeszteni az egészséges étrendbe, de nem mindegy, hogy mekkora adagot és milyen gyakran eszel. Nem kell megfosztanod magad semmitől: nyugodtan egyél egy kis adag egészségtelennek titulált ételt, a többi étkezésed pedig legyen magas rosttartalmú és alacsony zsír- és kalóriatartalmú.

Mozogj valakivel

3019_fut.jpg




A sétálás és a futás sokkal jobb, ha nem vagy egyedül: motiválni és támogatni fogjátok egymást. Ha egyik barátod sem ér rá éppen, a rádió vagy a kedvenc CD-d is jó lesz.

Légy erős

3024_sulyzozik.jpg




Építs magadnak könnyű izomzatot. A könnyű súlyzózás izmot épít, és az izmok aktívabban részt vesznek az anyagcserében, mint a zsírszövet.

Ne légy túl szigorú magaddal

Elérhető célokat tűzz ki, és ne feledd, hogy nincs ,,ideális" súly. Az egészséges súly az, amikor jól érzed magad a bőrödben, tetszel magadnak, kényelmesen érzed magad a ruháidban, és nincsenek egészségügyi problémáid a túlsúly miatt.</TD><TD width="1%"> </TD></TR><TR><TD width="100%" colSpan=3> </TD></TR></TBODY></TABLE>
 

afca

Kitiltott (BANned)
Nem zörög a csont, ha...
Korunk egyik legújabb pszichológiai betegsége az étkezési zavarok problémája, azaz az anorexia nervosa és bulimia nervosa. Ez a két betegség leginkább a kamaszokat sújtja: a kamaszlányok több mint fele próbál fogyókúrázni. A súlyvesztés vagy hízás persze nem csak a lányokat érinti, hanem sok kamasz fiú is áldozatául esik a divat diktálta, pl. Calvin Klein által követendő modellként elénk állított, jobb kort is megélt kortársaim számára ijesztőnek tűnő, piszkafák varázsának.

Az étkezési zavarok leggyakoribb kiváltó okai mégis a depresszió, a családi problémák, vagy pedig az alacsony önbizalom. A kamaszok ugyanakkor az olyan érzések levezetésére, mint depresszió, lelkiismeret furdalás, bűntudat vagy pedig harag ugyanúgy hajlamosak a túlzásba vitt étkezésre.

Az anorexiás beteg bármennyire sovány is önmagát kövérnek látja a tükörben és ez ellen napi akár több órányi tornával, és éhezéssel harcol. A bulimia nervosa esetén a betegre időnként étkezési kényszer tör, amelyet hányással vagy diétával próbál kompenzálni.

A már egy ideje étkezési zavarokkal küzdő tinédzserek egészsége, úgy a fizikai, mint a mentális, súlyosan károsodhat: a szükséges tápanyagok hiányában meggyengülhet csontozatuk, gyakran elájulnak vagy fáradtságra panaszkodnak, a bőrük és hajuk száraz lesz és esetleg ki is hullhat, a lányoknak elmarad a menstruációjuk. Bulémia esetén a gyakori hányás következtében, fogszuvasodással is számolnunk kell. Súlyosabb esetekben a túl lassú szívverés és nagyon alacsony vérnyomás hosszútávon megnöveli a szívroham valószínűségét, míg bulémia esetében a gyomor és nyelőcső perforációja is előfordulhat. A bevitt folyadék mennyiségének csökkenése pedig a máj leállását okozhatja. Az előbbiekből is látszik, hogy ez egy igen komoly betegség, mely szélsőséges esetekben halálhoz is vezethet.

A legjobb, amit tehetünk, mint minden betegség esetében, a megelőzés: azaz segítsünk gyermekünknek önmagáról és a testéről pozitív képet kialakítani. A tinédzserek különösen kényesek külalakjukra, ezért találja meg őket oly könnyen az anorexia és bulémia. Járjunk elől jó példával: a mi étkezési szokásaink, a saját alakunkról kialakult kép és hozzáállásunk nagyban befolyásoljál gyermekünket.

A kamaszok nagyon jók abban, hogy elrejtsék problémáikat szüleik elől, így az étkezési zavarok is esetleg a pubertás kori változásoknak tűnhetnek a szülő szemében.

Tehát mik is a tünetei az anorexiának és bulimiának?

· A gyerekek akármennyire is lefogytak, még mindig kövérnek érzik magukat.
· Igyekeznek elkerülni a családi étkezéseket, vagy rögtön az után kimennek a fürdőszobába.
· Hatalmas mennyiségeket, azért ne ijedjünk meg, ha kamaszgyermekünk igen egészséges étvággyal rendelkezik, esznek meg mégsem híznak meg. (Ez főleg a bulémiásokra jellemző)
· Feltűnően sokat foglalkoznak az élelemmel és fogyókúrával. Kialakítanak maguknak egy étkezési rituálét.
· Rengeteget tornáznak.
· Esetleg titokban esznek (bulémiások), vagy elrejtik az ételt, abban a hitben hagyva bennünket, hogy megették azt (anorexiások).
· Gyakran hordanak bő, laza ruhákat hogy elrejtsék alakjukat.
· A gyerekek úgy érzik, hogy az ő kezükben van a gyeplő, amikor nemet mondanak a kajának. Az anorexia és bulémia ugyanis gyakori az olyan kamaszoknál, akiket valamelyik szülő nem hagyja érvényesülni, önálló döntéseket hozni.

Hogyan tudunk segíteni?

· Mutassunk rá, hogy az egészséges, vonzó, sikeres emberek minden méretben előfordulnak.
· Segítsünk gyermekünknek felfedezni magában azt, amit szeret és értékesnek tart.
· Ne hagyjuk, hogy szokássá váljon családunkban egymás alakjának kritizálása.
· Kövessük figyelemmel gyermekünk súlyának változását.
· Bátorítsuk gyermekünket, hogy érzelmeit hatékonyan és a kellő időben és helyen fejezze ki
· Magyarázzuk el, hogy milyen módszerekkel érik el a médiában, hogy az ott megjelenő nők a valóságosnál vékonyabbnak tűnjenek.

Ha úgy gondolja, hogy gyermeke étkezési zavarokkal küzd mindenképpen forduljon a háziorvosához.

Forrás: www.harmonet.hu
 

Alegna

Új tag
Sziasztok! Én már rengeteg diétát és fogyókúrát kipróbáltam, de nem segített. Ezért úgy döntöttem kipróbálom a testmozgást. Vettem is egy taposó gépet (nem valami ultradrágát, csak amit a pénztárcám megengedett 5990 ft-t volt). Kibontás után meg is volt az első csalódásom. :-( Olcsó húsnak híg a leve: nem működik a számlálója. De nem adtam fel, hisz a számláló nélkül is működik,amíg vissza nem cserélem, csak nem tudom hány kalóriát égetek el. Minden este a Barátok közt alatt egy negyed órát taposok. (csak akkor van rá időm) Igaz látványos eredményt még nem értem el, de legalább a Húsvéti lakomák és nasizás eredménye nem olyan drasztikus. A közérzetem is jobb, és elégedettséggel fekszem le, hogy azért mozogtam egy kicsit. Remélem hosszútávon látható eredménye is lesz, és a lépegetés idejét is fokozatosan növelni fogom, ahogy a szervezetem engedi.
 

paktuska

Állandó Tag
Állandó Tag
Taposógép?

Sziasztok! Én már rengeteg diétát és fogyókúrát kipróbáltam, de nem segített. Ezért úgy döntöttem kipróbálom a testmozgást. Vettem is egy taposó gépet (nem valami ultradrágát, csak amit a pénztárcám megengedett 5990 ft-t volt). Kibontás után meg is volt az első csalódásom. :-( Olcsó húsnak híg a leve: nem működik a számlálója. De nem adtam fel, hisz a számláló nélkül is működik,amíg vissza nem cserélem, csak nem tudom hány kalóriát égetek el. Minden este a Barátok közt alatt egy negyed órát taposok. (csak akkor van rá időm) Igaz látványos eredményt még nem értem el, de legalább a Húsvéti lakomák és nasizás eredménye nem olyan drasztikus. A közérzetem is jobb, és elégedettséggel fekszem le, hogy azért mozogtam egy kicsit. Remélem hosszútávon látható eredménye is lesz, és a lépegetés idejét is fokozatosan növelni fogom, ahogy a szervezetem engedi.

Egy kis segítség:
Az alábbi táblázat abban nyújt segítséget, hogy az egyes tevékenységekre vonatkozóan ki tudjátok számolni az energiafelhasználást.

A megadott kcal értékek 1 órára és testsúly-kilogrammokra (!) vonatkoznak, tehát még meg kell szoroznotok a testsúlyotokkal, hogy megkapjátok a kívánt értéket. Mert ugye minél nagyobb valaki, annál több energiát éget ugyanazon tevékenységgel.

alvás: 0,93 kcal
fekvés: 1,10 kcal
ülés: 1,43 kcal
állás: 1,58 kcal
szellemi munka: 1,45 kcal
háztartási munka: 3,43 kcal
gépkocsi vezetés: 1,60 kcal
séta: 2,75 kcal
járás: 2,86 kcal
sietés (6 km/h): 3,70 kcal
futás (9 km/h): 9,50 kcal
futás (12 km/h): 10,07 kcal
futás (15 km/h): 12,10 kcal
kerékpározás (9km/h): 3,57 kcal
kerékpározás (15 km/h): 5,38 kcal
kerékpározás (21 km/h): 8,71 kcal
kerékpározás (30 km/h): 12,00 kcal
stretching: 3,00 kcal
mellúszás (1,2km/h): 4,40 kcal
úszás (intenzív): 6,90 kcal
evezés (3km/h): 3,66 kcal
evezés (6km/h): 9,30 kcal
kenuzás 7,6km/h: 8,10 kcal
lovaglás/trapp: 4,20 kcal
lovaglás/galopp: 6,70 kcal
asztalitenisz: 4,50 kcal
teniszezés: 5,14 kcal
tánc: 5,14 kcal
gimnasztika: 6,71 kcal
vívás: 8,75 kcal
sífutás (9 km/h): 9,00 kcal
korcsolyázás (12 km/h): 5,01 kcal
korcsolyázás (21 km/h): 9,91 kcal

http://www.videoplayer.hu/videos/play/15552
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Háromórás diéta-I


Az egyik legújabb fogyókúra-őrület elkerülni látszik hazánkat, talán azért mert az elnevezése hallatán nem is mer hinni benne a rutinosabb fogyókúrázó, a szakember pedig hamar átlátja, hogy ezúttal sincs új a nap alatt.

Kétségtelen, hogy a diéta neve megtévesztő. Vajon mire asszociál a fogyni vágyó ember? Az sem lenne meglepő, ha a súlyfelesleggel harcolók olyan ígéretre gondolnának, hogy immár itt a három óra alatt sikert ígérő, azaz fogyást eredményező módszer. Ez esetben azonban (még) nem erről van szó. A háromórás azt jelenti, hogy naponta legalább öt alkalommal kell étkezni a siker érdekében. Gondolhatnánk, hogy ebben nincs semmi különös, hiszen az egészséges táplálkozás alapja a rendszeres, lehetőleg napi öt alkalomra (három fő- és két kisétkezésre) elosztott tápanyagfelvétel.
http://fogyokura.ws/wp-content/uploads/2007/10/fogyokura_haromoras_1.jpg
Jorge Cruise, a „diéta” Kaliforniában élő szülőatyja azt állítja, hogy a testtömegvesztés nem a kalóriák számlálásán vagy a zsírmentes élelmiszerek fogyasztásán múlik, hanem kizárólag a helyes időzítésen. A módszer ennél nem is bonyolultabb, mindössze a szervezet bioritmusának megfelelően kell étkezni. A diéta egyetlen megkötése, hogy minden három órában enni kell, ezáltal „garantálva” van az anyagcsere optimális szintű működése. Az elméletet, miszerint a zsírraktározást a zsír folyamatos égetése akadályozza, több vizsgálatában igazolta Benardot professzor, a Georgiai Állami Egyetem táplálkozási és kineziológiai laboratóriumának vezetője. A módszert élsportolókon vizsgálták: a háromóránként étkező sportolókon nagyobb testtömegvesztést mértek a kutatók, mint a kontrollcsoport sportolóin.
http://fogyokura.ws/wp-content/uploads/2007/10/fogyokura_haromoras_2.jpg
Az élettani magyarázat szerint a folyamatos és rendszeres energiafelvétel hatékonyabb anyagcserét eredményez, amely termikus hatásként ismeretes. Ráadásul a vércukorszint is inkább egyensúlyban marad, tehát a napi energiafelvételre gondosan ügyelve kisebb adagok esetén az elhízás veszélye mindenképpen kisebb. Fogyást azonban az addigi életmód és étrend megváltoztatása (adott esetben nemcsak a több kisebb étkezés, hanem az élelmi anyagok arányának változtatása és technológiai módosítások is) eredményezhet. Természetesen az adagok is nagyon fontosak, mint ahogy a napi ritmus is. David Katz, a Yale Egyetem orvosa szerint ez az igen egyszerű, de annál praktikusabb étrend csökkenti a kortizolszintet, az étvágyat és a koleszterinszintet, s növeli az alapanyagcserét.

Háromórás diéta-II


Jorge Cruise, a „diéta” Kaliforniában élő szülőatyja azt állítja, hogy a testtömegvesztés nem a kalóriák számlálásán vagy a zsírmentes élelmiszerek fogyasztásán múlik, hanem kizárólag a helyes időzítésen. A módszer ennél nem is bonyolultabb, mindössze a szervezet bioritmusának megfelelően kell étkezni. A diéta egyetlen megkötése, hogy minden három órában enni kell, ezáltal „garantálva” van az anyagcsere optimális szintű működése. Az elméletet, miszerint a zsírraktározást a zsír folyamatos égetése akadályozza, több vizsgálatában igazolta Benardot professzor, a Georgiai Állami Egyetem táplálkozási és kineziológiai laboratóriumának vezetője. A módszert élsportolókon vizsgálták: a háromóránként étkező sportolókon nagyobb testtömegvesztést mértek a kutatók, mint a kontrollcsoport sportolóin.
http://fogyokura.ws/wp-content/uploads/2007/10/fogyokura_haromoras_3.jpg
Az élettani magyarázat szerint a folyamatos és rendszeres energiafelvétel hatékonyabb anyagcserét eredményez, amely termikus hatásként ismeretes. Ráadásul a vércukorszint is inkább egyensúlyban marad, tehát a napi energiafelvételre gondosan ügyelve kisebb adagok esetén az elhízás veszélye mindenképpen kisebb. Fogyást azonban az addigi életmód és étrend megváltoztatása (adott esetben nemcsak a több kisebb étkezés, hanem az élelmi anyagok arányának változtatása és technológiai módosítások is) eredményezhet. Természetesen az adagok is nagyon fontosak, mint ahogy a napi ritmus is. David Katz, a Yale Egyetem orvosa szerint ez az igen egyszerű, de annál praktikusabb étrend csökkenti a kortizolszintet, az étvágyat és a koleszterinszintet, s növeli az alapanyagcserét.

Háromórás diéta-III
Energiafelvétel
A Belgyógyászati Szakmai Kollégiumnak és a Magyar Elhízástudományi Társaságnak az elhízás diagnosztikájára és kezelésére vonatkozó közös protokollja az orvosi ellenőrzés alatt levő járó betegek energiacsökkentését legfeljebb napi 1200–1500 kcal-ig tartja lehetségesnek. Sok betegnek még ez az érték is problémát okoz munkavégzése során, ezért az igény és a lehetőségek figyelembevételével hosszú távon kell lassú testtömeg-csökkenést elérni.
http://fogyokura.ws/wp-content/uploads/2007/10/fogyokura_haromoras_4.jpg
A Cruise által jegyzett étrendben ügyelni kell arra, hogy a diétázó ne lépje túl az 1450 kcal-ás felső határt. Ilyen energiatartalom mellett – és természetesen a háromóránkénti étkezésekkel – heti két kiló testtömegvesztést ígér. Ez a fogyási sebesség csak nagyon rövid ideig tartható (elsősorban vízvesztés következik be), mert megterheli a szervezetet, s már viszonylag rövid idő elteltével szövődmények (pl. epekövesség) veszélyére lehet számítani.
Jorge Cruise, a diéta atyja
A jelenleg San Diegóban élő Jorge Cruise a Kaliforniai Egyetemen táplálkozástudományi, míg az Amerikai Sportorvostani Főiskolán mozgástani tanulmányokat folytatott, s ezt követően hatékony és könnyen betartható fogyási, ún. „fitten tartó” stratégiákat dolgozott ki. Saját honlapján 2007 januárjáig több mint hárommillió érdeklődőnek adott tanácsot.
Összefoglalás
Az étrend alapjai: a felkelést követő egy órán belül kell először étkezni, majd háromóránként kell enni, s három órával a lefekvés előtt már ne legyen étkezés. Néhány tanulmány szerint a gyakori étkezés segít a fogyásban, azonban arról még vita folyik, hogy ez élettanilag igazolt-e. Arról sincs bizonyosság, hogy az étkezések közötti három órát betartva nagyobb lesz-e a testtömegcsökkenés, mintha ugyanolyan mértékű energiafelvétel esetén „csak” a napi ötszöri elosztásra figyelünk. A módszer összességében üdvözölhető, mert praktikus és kiegyensúlyozott programot tartalmaz, bár az energiamegszorítás problémákat okozhat. Azok számára, akiknek nem gond időponthoz kötve étkezni, ez a módszer egyszerűbbé teheti a fogyást. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy rövid távon bármilyen étrendi megközelítéssel – tetszés szerinti megszorítással – testtömegcsökkenés érhető el. Ezzel szemben hosszú távon az elért testtömeg megtartása szinte minden esetben problémás, amelyre Cruise-nak sincs stratégiája, legfeljebb az, hogy a diétát nem szabad abbahagyni.
Tipikus jojozó...

Szörnyen elhízott a színésznő - fotóval

Kirstie Alley (57) többé nem az arca az egyik legmenőbb fogyókúrás márkának, mivel ismét felkúsztak rá azok a bizonyos csúnya kilók.

A Nicsak ki beszél főszereplője több mint 30 kilót fogyott három év alatt, és ő lett a fogyókúrás ipar egyik legnagyobb sztárja. Ám egy ideje újra és újra olyan fotók jelennek meg, amelyek szerint a súlyfelesleg egyáltalán nem örökre tűnt el róla. Már egy ideje azt is rebesgették a pletykamagazinokban, hogy a neves cégtől ki is dobták, melynek 2005-ben lett az arca.

Nemrég nyilatkozott Kirstie a People magazinnak: "Hosszas tárgyalások után, sajnos a Jenny Craig Companynak és nekem nem sikerült megegyeznünk, hogy továbbra is a szóvivőjük legyek."

A hírek szerint Alley ezután sem akar lemondani a fogyásról, de most már saját ötlettel szeretne előállni, hogy valóban sikerüljön végleg megszabadulni a kilóktól. Tervei szerint 2009-ben áll elő az új ötlettel - addig legalább ismét vissza tudja nyerni bomba formáját.
3.jpg
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére