Fontos értékek , amelyek belénk vannak kódolva ... Ki miként viszonyul a " honvágyhoz "?!

Márta0320 témája a 'Mit irnal a CanadaHun életéről?' fórumban , 2016 Február 14.

 1. Márta0320

  Márta0320 Állandó Tag

  HA MESSZE MÉSZ...


  Ha messze mész,
  ha messze mész -
  mit elhagytál,
  végig elkísér.
  Az út kanyarog
  szerteszét -
  a vége megtalálja
  majd az elejét.

  Ha messze mész,
  előtted nincs határ,
  az otthonod
  mégis visszavár -
  Ne szólj, ha fáj -
  tiéd a szenvedély,
  nem hagyhatod,
  mi örökre benned él.

  Ha messze mész -
  lehessen élni még,
  könnyed törölni -
  mindig lesz egy kéz.
  Széttépett, elhamvadt
  álmok után,
  maroknyi csöndet vegyél,
  mielőtt elindulnál.

  Ha messze mész,
  kell, hogy visszanézz,
  hosszú út lesz -
  még száz vagy ezer év -
  Ki megmarad,
  aki lesz talán :
  olyan maradj!
  Mert ő itt visszavár.

  Légy te a béke,
  légy te a szó.
  Légy te sokszor átkozott,
  embernek ó mégis jó !

  Ha messze mész,
  valahol légy király,
  ki itt maradt -
  ne felejtsd el szavát.
  Az ébredést
  vöröslő hajnalon -
  azt a lányt,
  ki volt a fájdalom.

  Ha messze mész,
  s majd érkezel -
  te az legyél,
  aki jól felel.
  Ki felhőket járta,
  a földre ért -
  tudta - itt kell halni,
  s élni hazatért.

  Légy te a béke,
  légy te a szó.
  Légy te sokszor átkozott,
  embernek ó mégis jó !

  Ha messze mész (messze mész),
  s majd érkezel (érkezel) -
  te az legyél az legyél).
  aki jól felel.
  Ki felhőket járta,
  a földre ért -
  tudta: itt kell halni,
  s élni hazatért.

  Koltai Gergely


  [​IMG]
  TetszikHozzászólás

  Drága Külhoni és Hazai Barátaim !!

  Őszinte szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket !!
  Szíves elnézést kérek a " zavargásomért " , olyan hangulatban vagyok , hogy ezeket a gyönyörű gondolatokat megosztom Önökkel !!!
  Azt gondolom , nem kell a vers fő mondandóját , témáját különösebben kielemezni ..... A vers önmagáért beszél !!!! Minden fontos ÉRTÉK ( család - és hazaszeretet , a szülők szeretete , béke , humanizmus stb . ) a sorok között meghúzódik !!!
  Nagyon meghat mindig , ha ilyen fontos , örök érvényű műveket olvasok , bevallom , soha nem maradnak a szemeim szárazon !!! (Lehet , hogy ehhez az érzékeny lélekhez nagyban hozzájárul , hogy születésem óta ( jelenleg is és egész zarándok földi létem végéig ! ) beteg vagyok és maradok !!! Számos súlyos betegség gyötör , mindehhez 2004 - ben megállapítottak egy gyógyíthatatlan betegséget , ami végleg a " börtönébe " zár !!! Nincs nap gyötrelmes fájdalom nélkül , rengeteg gyógyszert kell szednem ( ami rengeteg összeg havonta ) !!! Többször hoztak vissza - ODAÁTRÓL !!! Jó lett volna ottmaradni , s a rám terhelt keresztet végleg letenni !!!
  Lehet , hogy ez az utolsó gondolat ellentétes sugallata a versben foglaltaknak .... Magam úgy érzem , hogy a földi létünk zarándok lét !!! Egyszer véget ér - mindenki számára !!! Nem magunk rendelkezünk arról , hogy mikor , milyen körülmények között és hol leszünk , amikor mennünk kell ....

  Ezeket az igazságokat jó , ha szem előtt tartjuk !!!

  A vershez visszatérve egy rövid időre ..... Egy unokabátyám valamikor a ' 70 - es években Budapestet , a drága szülőket , testvért maga után hagyva elindult a nagyvilágba ..... ( A szerettei semmit nem tudtak a szándékáról , ezért is vált feldolgozhatatlanná számukra ez a tett !! ) Fiatalos hévvel , nagyra szőtt tervekkel először az akkori NSZK - ba , onnan pedig Kanadába ment tovább ..... Hosszú évekig nem léphettek kapcsolatba egymással az itthon maradottak , azonban , amikor ez a tilalom feloldódott , unokabátyám repülőre szállt - BUDAPEST úticéllal !!
  Sok megbeszélnivalójuk volt a Szüleivel , végigjárta a vidéki rokonságot is , és őszinte szívvel elmondott mindent , amit a szíve rejtegetett !!! Ezt követően szinte évente hazalátogatott a fiúból érett férfivá vált nagybátyám , ill . drága Édesanyja gyakran az Ő költségére kilátogatott Vancouverbe ....
  A nagybátyám mindig elmondta , hogy odaköti a családja , az élete , a megélhetése , de nyugdíjazását követően hazatelepül !!! Szívében állandóan ez mélyült , szinte megkövesedett a tudata ennek megvalósításához !!!
  Sajnos azonban nem teljesülhetett hő vágya , ugyanis egy budapesti itthonléte alkalmával nagyon beteg lett , orvoshoz , majd egy komoly klinikára került ..... Számos komoly vizsgálatot elvégeztek annak érdekében , hogy kiderüljön , mi lappang a szervezetében ??!! Kiderült sajnos , hogy daganatos beteg szegény - áttétekkel !!! Hiába volt a kezelés mielőbbi , gyors megindítása , nagyon gyorsan elvitte szegényt a rettegett kór !!! Nem tudta felvenni vele a harcot , s főleg nem legyőzni !!!
  Drága Édesanyja is mindvégig a fiára gondolt , sok olyan betegséget " szerzett " , ami a fia eltávoztához szorosan köthető .... Nem sokkal fia halála után a nagynéném is elhunyt !!!

  Ezt a valós történetet csak azért osztottam meg Önökkel , hogy ( aki hasonló gondolatokat fontolgat , mint szegény nagybátyám tette ) , döntsön , és valósítsa meg a tervét !!! Addig , amíg nem késő !!! Az idő hatalmas erő , soha vissza nem fordítható !!!
  Itthon , Mo - gon van egy mondás , mely így hangzik : " Bármerre visz sorsom útja , hazavágyom csendes kis falumba !!! "

  Elnézést kérek a hosszas írás miatt , ez valahogy a szívemben volt régóta !!! Nagyon szerettem Önökkel lenni ( hiszen a gyógyíthatatlan betegségem miatt teljesen elzárva vagyok a külvilágtól , a net hozta be nekem a világot , a kedves ismerősöket , ügyet intézni is enne segítségével tudtam ) , de sajnos ( mivel nagyon " éltes " korú a gép , emiatt gyakran rossz , használhatatlan is !!! Cserére lenne szükség , de számomra megvalósíthatatlan !!! ( Ahhoz nagyon csekély a rokkant nyugdíjam ... )
  Ezért gondoltam arra , hogy mindenhol , ahol tag voltam , illendően , szeretettel elköszönök jó egészséget , békességet és sok áldást kívánva életükre !!!
  Köszönöm hálásan , hogy elfogadtak közösségükben !!! Soha be kelljen megtapasztalniuk azokat a fájdalmakat , amelyek születésem óta része az életemnek , rendkívül megnehezítve azt !!! ( És sok mindenről lemondva ennek anyagi és egyéb következménye miatt !! )

  Üdvözlettel és áldással : Róth Márta
   

Megosztás