Fordult a kocka, már Kanada fenyegeti akciókkal Trumpot

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Május 8.

Melitta - 2017 Május 8, 22:31
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Új fejezetet nyitott az Amerikai Egyesült Államok és Kanada közötti kereskedelmi vitában Kanada miniszterelnöke. Justin Trudeau ugyanis bejelentette, kormánya fontolgatja a Brit Columbiából kiinduló amerikai szénimport felfüggesztését, illetve bizonyos, Oregon államból származó termékek megvámoltatását. A tervezett lépések nem titkolt célja, hogy visszavágjon az Egyesült Államoknak, amely vámot vetett ki a kanadai fűrészáru szállítmányokra.

  Úgy tűnik, nem hagyja magát Kanada az Amerikai Egyesült Államokkal a kanadai fűrészáru megadóztatása körül folytatott vitájában. Justin Trudeau, Kanada liberális miniszterelnöke kijelentette, a kormány meg fogja védeni a fűrészáru-ipart az Egyesült Államok áprilisban bejelentett, szavai szerint "unfair" döntése ellen, amellyel az vámot vetett ki a puhafa-fűrészáru importra.

  Trudeau kijelentette, tanulmányozzák annak a lehetőségét, hogyan akadályozhatnák meg a Brit Columbiából induló amerikai szénszállítmányokat. Kanada emellett olyan, oregoni importcikkek megvámoltatását is fontolgatja, mint a bor, a burkolóanyagok vagy éppen a furnérlemez. A Reuters értesülései alapján a lépés egyértelműen egyfajta bosszú lenne, mivel az oregoni demokrata szenátor, Ron Wyden jelentős szerepet játszott a fűrészáru-vám kitalálásában.

  Brit Columbia szerint, amelynek egyik legfontosabb exportcikke a fűrészáru, a vám pusztító hatással járhat iparára. A kanadai cégek közel 5 milliárd dollár értékben exportálnak az Egyesült Államokba faárut, ebben a szegmensben a kanadai cégek részesedése 31,5 százalék az Egyesült Államokban. Számos egyesült államokbeli székehelyű szénbányász társaság pedig ugyancsak nagy mértékben függ a kanadai felvevő piactól.

  Donald Trump április végén jelentette be, hogy átlagosan húsz százalékos importvámot vet ki a Kanadából érkező fűrészárura. A kanadai fűrészáru körüli vita azonban nem mostanában kezdődött, a Washington által legutóbb kezdeményezett összecsapás az elmúlt négy évtizedben már az ötödik a témában. Az egyesült államokbeli gyártók szerint a kanadai fűrészáru méltánytalanul nagy támogatást élvez, amit Kanada sikeresen védett meg az évek során a kereskedelmi bíróságokon is. Az USA ennek, a szempontjából kedvezőtlen állapotnak a felszámolására visszamenőleges hatállyal veti ki a vámot.

  A vita egyre jobban beárnyékolja az Észak-Amerikai Kereskedelmi Megállapodás (NAFTA) idén induló újratárgyalását. Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump már a választási kampányában rendszeresen kirohant az USA nemzetközi külkereskedelmi egyezményei ellen, így az Észak-Amerikai Kereskedelmi Megállapodást (NAFTA) is kritizálta.

  Trump az amerikai munkahelyek millióinak megszűnéséért jelentős részben a multilaterális szerződéseket okolta. Beiktatását követően pedig beváltani látszik ígéretét, amellyel azonnali cselekvést helyezett kilátásba. Noha olyan értesülések is napvilágot láttak, melyek szerint Trump kiléptetné országát a NAFTA-ból, ez valószínűleg a nyomásgyakorlást szolgáló blöff volt csupán.

  A tudatos nyomásgyakorlásra utalhat az is, hogy Trump egy olyan szektort szemelt ki, ami a kanadai gazdaság egyik ütőere. A valódi cél a NAFTA újratárgyalása lehet, amelynek során az adminisztráció az USA számára kedvezőbb feltételeket alkudna ki - ez Trump kampányígéreteinek egyik legfontosabb eleme volt.


  canada3.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Május 8.

  1. HaroldKing
   HaroldKing
   Hát mert Trump tata másban nem sok sikert tudott eddig felmutatni, amiatt izmozik ebben a kérdésben...

   Ha én elnök lennék, én is sok mindent felülvizsgálnék, de semmi esetre se a Kanadával folytatott kapcsolatot. Én inkább mindent elkövetnék a két ország uniójának elősegítésére, aminek nyilvánvalóan ott kell kezdődnie hogy minél jobb kapcsolatokat tartunk fenn egymással, a kereskedelem terén is.

   Kína már sokkal nagyobb veszély. De meglepőt mondok: Kínánál is nagyobb veszély (kereskedelmi téren) Dél-Korea! Amiatt mert Kínából csak vicikvacakok jönnek be többnyire, még ha tömegével is. Dél-Korea azonban számos stratégiai területen - mikroelektronika - lassan vezető szerepet kezd betölteni. Gondoiljunk csak rá hogy a Samsung gyártja talán a legjobb SSD egységeket, legalábbis ha elérhető árúról beszélünk. Holott még ez az „elérhető ár” is elég magas, igazából még egy amerikai átlagembernek is! És még rengeteg efféle van, hogy Dél-Koreában gyártják, és egyre több lesz. Na EZEKRE kéne valami védővámot kivetni vagy nem is tudom, de ennek persze csak akkor volna értelme ha közben gigászi kormányprogramok indulnának be hogy efféléket az USA területén belül is gyártsanak, kutassanak, fejlesszenek!

   Fűrészporon meg faárun izmozni... Hát, sosem vártam Trumptól sokat, de ez még a legsoványabb reményeimet is mélyen alulmúlja...
  2. *Rima
   *Rima
   ebbol ezelott szazeve SEM kertek a canadaiak nem am most
   hulyeseget minek vizionalni
   dehogy akar a canadai amerikai lenni
   CasaLoma kedveli ezt.
  3. 317
   317
   egy volt kanadai miniszterelnök az USA és Kanada viszonyát úgy jellemezte, hogy az olyan, mint amikor egy egér megosztja az ágyát egy elefánttal
  4. Nikosz99
   Nikosz99
   De lehet, hogy HaroldKing kanadai akar lenni.
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Valószínűleg ilyen módszerekkel szerezte a vagyonát, de egy ország tekintetében ez nem célravezető, ezt az USA már jópárszor megtapasztalta.
   HaroldKing kedveli ezt.
  6. *Rima
   *Rima
   egy tobbeves amerikai illegalis tartozkodas utan Canada sem akarja
  7. bubu
   bubu
   Egyet ne felejtsunk el, az USA kb: 81%-ot vasarol tolunk!Jobb veluk joba lenni.

Megosztás