Forgatókönyveket készített az amerikai hírszerzés arról, milyen lesz 2040-ben a világunk

A legoptimistább jóslat szerint a demokratikus országok úrrá tudnak lenni a problémákon, a legpesszimistább viszont éhezést és zavargásokat vetít előre.


A Nyugat és Kína közötti rivalizálás fokozódása várható a következő húsz évben, amelyet a katonai erőviszonyok változása, a demográfia, a technológiai verseny és a "kormányzati modellek közötti egyre erősödő megosztottság" is táplál – hangsúlyozta friss jelentésében az amerikai hírszerző szolgálatokat összefogó Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC).

A Globális trendek 2040: egy versengőbb világ című dokumentum szerint a következő évtizedekben komolyabb kihívást fog jelenteni az éghajlatváltozás, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek, a járványok, valamint az államok közötti és azokon belüli konfliktusok. Arra is rámutattak, hogy bizonyos problémákat így is súlyosbított már a koronavírus-pandémia, amelynek hatásai még évek múlva is érezhetők lesznek.
A mostani járvány
  • feltárta és esetenként mélyítette az egészségügyi ellátás egyenlőtlenségeit,
  • megnövelte az államadósságot,
  • felerősítette a politikai polarizációt és a nacionalizmust,
  • súlyosbította az egyenlőtlenségeket,
  • fokozta a bizalmatlanságot a kormányok iránt,
  • rávilágított a nemzetközi együttműködés kudarcaira
– olvasható a jelentésben. E szerint eközben lelassult az előrehaladás a szegénység, a járványok, továbbá a nemek közötti egyenlőtlenségek elleni küzdelemben.
Mint írták, a regionális hatalmak és a nem-állami szereplők a közeljövőben a jelenleginél is nagyobb befolyással fognak rendelkezni, és ez valószínűleg "erőszakra hajlamosabb és változékonyabb geopolitikai környezetet", gyengébb nemzetközi együttműködést fog eredményezni.
Az NIC öt lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a világ 2040-es állapotáról.
  • A legderűlátóbb szerint a demokratikus kormányzatok végül eredményesebbnek bizonyulnak a tudományos kutatás és a technológiai innováció támogatásában, és ez gazdasági fellendülést hoz számukra, így képesek lesznek megküzdeni a hazai kihívásokkal és a nemzetközi versenytársakkal.
  • A legpesszimistábban azt emelték ki, hogy a koronavírus-válság és a globális felmelegedés zavarokat okoz majd a globális élelmiszer-ellátásban, ami sokak halálát okozó zavargásokhoz vezethet.
A nemzeti hírszerzési igazgató hivatala alá rendelt ernyőszervezet négyévente, az új elnöki mandátum kezdetének környékén ad ki ilyen jelentést. Ebben a nemzetbiztonsági környezetet a következő húsz évben meghatározó politikai, gazdasági, társadalmi és egyéb trendeket értékelik.
"Célunk, hogy segítsünk a döntéshozóknak és az állampolgároknak felkészülni a jövő lehetséges irányaira" – közölték a szakemberek, rámutatva, hogy nem írtak konkrét helyzetek esetleges alakulásáról, inkább általánosabb tendenciákat vizsgáltak.

1591114331-wm0RM6CKI_md.jpg
 
Ez az a tipikus "Mi lenne ha ....?" kérdés. Értelmetlen ezen filózni. Majd meglátjuk mi lesz. A Science fiction műfajú könyvekben és filmekben minden ott van, amit az ember e témában kitalálhat.
 
Milyen szép jövő. Nem tudom mit kavargatnak arra felé, de minimum két háborút is erősen csibefutam módban játszik meg az új elnök. Ott van a Kína elleni csörte, Tajvan központtal, és ott van az Oroszok elleni csörte Ukrajna központtal + ez a két ország bármikor lángba boríthatja a közel keletet. Az egészre meg hab a tortá az amerikán belül lévő belső feszültség, amit valahogy meg kellene oldani, de sikerül e?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,118
Üzenet
4,799,270
Tagok
615,596
Legújabb tagunk
Herceg Pálné
Oldal tetejére