Geréb Ágnest börtönbe küldték

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Január 9.

Melitta - 2018 Január 9, 13:53
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Geréb Ágnes ellen egy 2003-as és egy 2007-es otthonszülés miatt emeltek vádat kedden a Fővárosi Ítélőtáblán.

  Az első esetben egy ikerpár egyik tagja meghalt, a másodiknál szülés közben elakadt a csecsemő válla, és az anyukát kivérezve vitték kórházba. A

  Az ítélet jogerős, a szülész-nőgyógyász perújítási kérelmét a Fővárosi Ítélőtábla elutasította.

  Geréb Ágnes azt nyilatkozta:

  egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek, és ezt most újra, a magyar bíróság más szempontból tekintette, a hálapénzen alapuló orvos, szülész-nőgyógyászok szakirodalmi háttér és egyéb nélküli szakvéleményét tekintette, a mi bizonyítékainkkal szemben.

  gereb.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Január 9.

  1. CasaLoma
   CasaLoma
   "egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek"

   Ezt szerintem nem is vonja kétségbe senki. De egy csecsemő meghalt. És nem önhibájából. Utóbbit viszont Geréb Ágnesnek nem kellene kétségbe vonni.
   analema kedveli ezt.
  2. Melitta
   Melitta
   Borzalmas ha egy baba a szuletesbe belehal.
   A korhazba szinten elofordul es van eset mikor az orvos hibaja csak ott a korhaz kozli mindent megtettunk de meghalt.
   Ugyan ugy a babak segedletevel is elofordul ilyen, persze ez nem vigasz a szuloknek de vegul is az o dontesuk hogy otthon szul es vallalva a kockazatot is ha komplikacio lep fel.
   violavirag, setni és CasaLoma kedveli ezt.
  3. krigli
   krigli
   Geréb egy szülőotthont működtetett Napvilág Születésház néven, ahova az ország minden részéből jöttek az "otthonszülést" választók.( mondjuk ez nem egy kimondott otthonszülés).
   Ha nem lépett fel komplikáció akkor a szülés zavartalanul lezajlott, mindenki boldog lehetett. Ám a szülőház nem volt felkészülve (a tényleges otthonszülés se) váratlan eseményekre, sőt volt olyan eset amikor a kezelőorvos által előre jelzett probléma ellenére nem a megfelelő felszereltségű kórházban szült a kismama (lett is belőle baj).
   Abban messzemenően igazuk van hogy emberségesebb körülményeket biztosító szülészeteket kellene létrehozni.
  4. CasaLoma
   CasaLoma
   Lehet, hogy a szülők inkodolatlanul nagy kockázatot vállaltak az otthon szüléssel, de a bírósági döntés megállapította a bába felelősségét, azt meg nincs okunk kétségbe vonni.
   tavaszka, analema és udvarfy kedveli ezt.
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   Ebben van igazságod, bár be kell valljam, engem szülés közben csak az érdekelt, hogy a gyerekkel minden rendben legyen, azon kívül megszűnt a világ létezni körülöttem.
   tavaszka, analema, udvarfy és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. krigli
   krigli
   Mikor a bíróság Geréb Ágnes eltiltotta a foglalkozása gyakorlásától folytatta a tovább.
   Ez sem egy jó döntés ha szabad így fogalmaznom.
   tavaszka, analema, setni és 1 másik tag kedveli ezt.
  7. krigli
   krigli
   Testvérem is, én is otthon születtünk a falu bábaasszonya segítségével. /ebből látszik hogy nem mostanában volt :)/
   Szerencsére semmi baj nem történt.
   udvarfy, setni és CasaLoma kedveli ezt.
  8. Melitta
   Melitta
   OK tudjuk altalad a birosag az tuti, foleg a mostani..
   Nekem meghalt egy iker par a Peterffybe az orvosok hibajat elsikaltak. Olyan nagy szakertelemmel rendelkeztek , hogy az elso baba megszuletese utan azt mondtak je van meg egy.
   Korhaz ellenere meghaltak, en idegosszeomlast kaptam sokaig remalmaim voltak, ma mar csak faj de meg mindig.
   Ha ez most tortene velem kiszaladhatna a fogadott orvosom elolem a vilagba, jo par ezer Ft ert ellenorizgette a terhessegemet , es vegul kinyirtak a gyerekeimet.
   HA otthon szultem volna es igy jarok akkor magamat hibaztatnam a rossz dontesert.
   Leglabb 10 baby halt meg szulesbe akiket en ismerek es mind korhazba tortent.
   Gereb nem baba hanem nogyogyasz orvos.
   N. Laci, pearll és CasaLoma kedveli ezt.
  9. CasaLoma
   CasaLoma
   Ez az ügy 2003 óta húzódik, nem most történt és született döntés hübelebalázs módjára. Az anyának, aki a gyerekét valaki más hibájából elvesztette, bár a gyerekét ez nem támasztja fel, de igazságot szolgáltattak.
   Sajnálom, hogy neked ez nem adatott meg.
  10. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Hááát... Ellentmondásos érzéseim vannak.

   Felfoghatjuk a dolgot úgy, hogy hibák mindenütt vannak, időnként előjönnek, és senki nem láthat mindent előre, Geréb se. Ez azonban igaz a kórházakra is. Mondhatjuk azt is, amilyen állapotok vannak a kórházakban, nem biztos hogy jobban jár egy nő ha ott szül, mint ha otthon.

   Másrészt, nem hiszem hogy ha meg akarnám operáltatni az aranyeremet, vagy kihúzatni egy fogamat, vagy ha szürkehályog-műtétre lenne szükségem, akkor otthon akarnám elvégeztetni, függetlenül attól hogy „bába” végezné-e el vagy magasan kvalifikált szakorvos. Egészen biztos hogy jobban örülnék neki ha otthon ez megtehető volna mert az ismerős környezet meg minden, jaj de jó. Na de az nem megoldható hogy helyben legyen meg minden szükséges műszer, gép és gyógyszer! És hiába jönnek a lakásom elé egy jól felszerelt autóval, akármikor adódhat bármi nemvárt komplikáció. Pusztán elméletileg nézve, még az se biztos hogy a lakásom tisztasága jobb mint a kórházé, még AKKOR SE, ha figyelembe vesszük hogy manapság már a kórházak is nagyon koszosak.

   Szóval, én azért azt hiszem, inkább afelé hajlok hogy nem kéne ezt az otthonszülést erőltetni! Elvégre, ez még egy aranyérnél vagy vakbélműtétnél is rizikósabb, és nem 1 hanem legalább 2 élet múlik rajta: a gyereké és az anyáé!

   Nyilván, nem vitatom hogy történnek disznó mulasztások a kórházakban is. Nem az a megoldás azonban hogy visszatérünk a kőkorszakhoz és az otthoni vajákosok szöszmötöléseihez, lemondva a kórházakról, hanem azért kéne harcolni hogy a kórházakban - beleértve a szülészeti klinikákat is - normális, civilizált állapotok legyenek!

   Ha egy gyerek meghal a kórházban a doki hibájából, legyen felelősségre vonás. Végső esetben ha súlyos a hibája, temessék élve a csecsemő mellé... de a minimum hogy örökre tiltsák el a szakmájától. Az nem megoldás hogy mindenki elkezdjen maszekolni otthon hogy majd megoldja a szülést is fusiban. Ha valakinek eltörik a gerince, majd a falusi csontkováccsal hozatja rendbe, aztán élete végéig úgy néz majd ki mint a Notre-Dame-i toronyőr?!

   Itt komoly dologról van szó, ÉLETEKRŐL. Emlékszem, amikor gáztűzhelyet vettem, kihozták, megnéztem, hogyan kell csatlakoztatni... De csak kíváncsiságból. Nem én kötöttem be, holott simán MEG TUDTAM VOLNA TENNI. Mégis kihívtam rá valakit akinek volt hozzá „képesítése”, engedélye. Nem azért mintha én olyan hülye lennék ehhez. Nem olyan nagy művészet ez. De a gáz veszélyes anyag, és nekem NEM EZ A SZAKMÁM. Hiába hogy 999 ezrelékig biztos lehetek benne hogy mindent jól csinálok, történHET akármi amire nem gondolok. És még ha amikor megtörténik, én épp TUDOM IS hogy miként lehetne a hirtelen bajt elhárítani, lehet hogy nincs ott nálam e célra megfelelő szerszám.

   Kihívtam tehát a mestert, kifizettem neki a pénzt is. Ha nem teszem, és baj történik, lehet hogy a szomszéd is a levegőbe repül... Én meg ha túlélem megyek a dutyiba, és JOGOSAN. Ezek után viszont hogy a mester kötötte be, a felelősség is az övé.

   Ez ilyen a szülészettel is. Nem tudom Geréb végzettsége mi, nem is érdekel. A lényeg hogy még a mai körülmények közt is, egy kórház jobban felszerelt mint egy családi ház, és a szülés potenciálisan veszélyes „üzem”.

   Nem hiszem hogy támogatom tehát az otthonszülést. Azt inkább, hogy szülje meg a kórházban, és ha minden oké, mehessen be oda rögtön az apa is melléjük, majd 2 nap múlva ha még mindig minden oké, menjenek haza gyorsan.
  11. CasaLoma
   CasaLoma
   Orvos volt, akit 2007-ben eltiltottak a foglalkozásától.
   analema kedveli ezt.
  12. Éleskés
   Éleskés
   Nem folytatta. Beszéltem vele és ő maga mondta, hogy nem folytatta. Tanácsadást folytatott, de szülést többet nem vezetett le.
   Tudom, egyeseknél a tanácsadás egyenlő a tiltás semmibevételével. Ha így van, akkor ez egyszerűen csúsztatás - nem híresztelünk igazat, de valami van benne.
   CasaLoma kedveli ezt.
  13. CasaLoma
   CasaLoma
   A foglalkozástól való eltiltás nem annyit jelent, hogy orvosi tevékenységet (amibe nem csak egy szülés levezetése tartozik bele) a továbbiakban nem végezhet? Milyen tanácsadást folytatott?
   udvarfy kedveli ezt.
  14. *Rima
   *Rima
   tovabbra is az eltiltasa ellenere ---folytatta az otthonszulest
   un; hazhozment mint a baba a kisfaluba a vilagvegen
   En csak azt nem tudom folfogni itt a XXI szazadban van meg olyan
   elmehaborodott no ,hogy veszelyezteti a maga es a babaja eletet
   azert lehet o a vilag legjobb babaja a technikai biztonsag nincs a hata mogott
   egy szuleskozbeni comlikaciot mire megold elvesztett 2 embert vagy tobbet
   hogy a dutyiba dugjak ?? dugjak de jo melyre
   analema és CasaLoma kedveli ezt.
  15. CasaLoma
   CasaLoma
   Nyilván nyomós oka volt annak, hogy szigorú háziőrizetben volt, és nem léphette át a lakása küszöbét sem, ez azért előttem is világos.
   *Rima kedveli ezt.
  16. *Rima
   *Rima
   kar ,hogy nem En voltam a biraja
   absolute igazoltnak latok minimum 10 ev fegyhazat
   CasaLoma kedveli ezt.
  17. Melitta
   Melitta
   advocatus_diaboli
   a szules az egy termeszetes folyamat nem osszehasonlito se a vagbel mutettel se a szem mutettel.
   Amit hianyolok en nala, hogy nincs egy kis busza amibe lenne inkubator ekg minimum ez mar orvosi otthon szules lenne mert a minimum feltetel meg van ha baj tortene, meg a mentok kiernek.
   Igy hogy nincs felszereltsege lehet meg segitsege se... baba asszonyi tevekenysegnek tunik.
   A csalad tagokra se lehet szamitani mert az akkor derul csak ki hogy nem-e az apuka ajul el elobb mint hogy segiteni tudna.
  18. CasaLoma
   CasaLoma
   A családtagokra azért lehetett volna számítani, ha bárki is jelen van közülük, biztos akad egy, akiben megszólal a vészcsengő és mentőt hiv, de azonnalra.
   Egy szülő nő nem egy pillanat alatt kerül erősen kivérzett állapotba, és egy csecsemő váll- és gerincsérülése sem egy pillanat alatt következik be. Ha időben kórházba kerülnek, talán elkerülhető lett volna a tragédia.
   analema kedveli ezt.
  19. Éleskés
   Éleskés
   Egy természetes folyamat, mint a szülés, nem azonos egy veszélyes üzemű szerkezet szerelésével. Azt hiszem, ezt elfogadhatjuk axiómának.
   Egy természetes folyamatban lehetnek hibák, elcsúszások, amiért legfeljebb a Természet Anya lehet a felelős. Mi a jobb, ha a gyerek koraszülötten jön a világra és nem éli túl, vagy ha a születésbe belehal? Szerintem egyforma, egyik se jó a szülők szempontjából.
   A foghúzás (fogfájás), az aranyér, a szürkehályog is természetes folyamat következménye, de régen nem tudtak vele kezdeni semmit; a modern sebészi eljárások legfeljebb 100-150 évesek. De mi van akkor, ha egy aranyér műtétbe a beteg még a műtőasztalon belehal? Volt már ilyen. Ahol engem műtöttek, ott volt. Seperc alatt összeomlott a keringése és annyi volt. Azért ki a felelős? Tudom. Az aneszteziológus, bezonyám!

   Az a baj ezzel a világgal, hogy senki nem vállalja a felelősséget. Akinek vállalni kellene, az gyorsan másra hárítja. Esetleg megbízik a hasonszőrű kollégák véd és dacszövetségében.
   Ha te szereled a gázkészüléket és felrobban, azért te vagy a felelős. Nem foghatod rá a gázszerelőre, hogy azért vitte el a fél házat a robbanás, mert te nem bízol a szakértelmében, nem igaz? Csak az a baj, hogy sokan ráfogják, bizony.

   Más. Nem fogan meg a gyerek, de ha mégis, akkor elvetél az asszony a 3. hónapban. Ezért ki a felelős? Hát a zasszony, természetesen! A férfi, az emberi nem koronája semmiképpen sem! Genetika? Ugyan kérem, csak az asszony lehet a hibás. És elválnak. Az asszonyt - mit tesz isten - a bíróságról kijövet egy vadállat megerőszakolja; teherbe esik és szül egy egészséges gyereket. Vagy hozzámegy egy régi/új barátjához ugyanazzal az eredménnyel. Akkor az eredeti házasságban ki volt a hibás? Hááát, őőőő, izé,.

   Más. A házasságban nem fogan meg a gyerek, jöhet a lombikbébi. Arra nem gondolnak, hogy nem véletlen, hogy nem fogan meg. A természet megakadályozza. Valami nem stimmel a párosításban. A nő és a férfi is nemzőképes és tökéletes, de a kettő együtt nem. De csak beleerőszakolják. Gyógyszerek, stimulálók, miegyebek. Végre megfogan a gyerek. Az asszony alig bírja kihordani, mindenféle problémák miatt veszélyezetett terhes lesz. A végén már a kórházban próbálják "visszatolni" a gyereket. Végre elkövetkezik a szülés és mi történik? Jobb esetben semmi, kicsit rosszabb esetben meghal a gyerek, következő fokozat - belehal az anya, az utolsó, hogy mindketten.
   De ha megszületik, akkor nagy valószínűséggel autista, tejérzékeny, meg mittudomén mi minden lehet. Sebaj, Természet Anyát akkor is megerőszakoltuk!

   Nem folytatom. Geréb Ágnes két halva született babájában is lehetett ilyen gubanc. Miért a két erőszakos család perelte be, a háromezer más család közül? Mert Geréb Ágnes praxisában volt már több veszélyes helyzet. Ő maga hívta a mentőt, vagy másképp jutott a kórházba a várandós anya. Aztán ott vagy meghalt a gyerek, vagy nem. Egyébként ez a kettő is a kórházban halt meg, nem "otthon". A kórházi orvos természetesen nem lehet felelős. Á, nem.
   De mindenki más tudomásul vette, hogy ilyen a sors. Akik szeretettel várják a babát és mégse jön össze, azok a csapás után felállnak és továbbmennek. Nem keresnek felelőst, nemde?

Megosztás