Globalizáció és haladás

SanchoKA

Állandó Tag
Állandó Tag
Jobb lenne ha nem globalizálnánk mindent, főleg a kereskedelmet nem... Az én székely pityókám miért nem kerülhet külföldre? Mert a multik nem engedik, csak ha tejelsz nekik vastag zsírt... Sajnos...

A kérdés érdekes. Egyrészt az abszolut globalizációt csak fejlett technológiával, a számítógépes hálózatok teljes kiépítettségével és számítógépes kontrollal lehet megvalósítani, másrészt a globalizáció teljes megvalósulása esetén már semmi érdek nem fűződik a fejlődéshez, mi több a meglévő állapotok fenntartása a cél.
 

Sanya_007

Új tag
Globalizáció = utópia, haladás (a jelenlegi felfogásban) = önámítás.
Két állításom némi magyarázatra szorúl.
  1. A globalizáció nevéből eredően azt kellene jelentenie, hogy a globusz (a föld lakossága, minden társadalmi csoport, minden etnikai közösség) együtt halad egy nemesebb cél egy jobb, élhetőbb világ felé. Na már most együtt haladni csak egy szekéren utazóknak, illetve egy irányba haladóknak lehet. Jelenleg a globalizáció irányítói mennek jobbra, Bentlin, a globalizáltak balra, jóesetben ökrös szekéren.
  2. A haladásnak az emberi lét, minnél jobb kiteljesedettebb, harmónikusabb megélését kellene jelentenie. E helyett van egyre nagyobb szakadék a társadalmi rétegek között, és egyre nagyobb diszharmónia ember és ember, ember és természet között.
Minden eszme, minden gondolat, és a legnemesebb szándék is visszájára fordítható, ha önös érdekből kisajátítja magának egy szűk csoport, azután messiást játszva, a tévedhetetlenség és a bírálhatatlanság nyílt vagy burkolt hangoztatásával eltapossa a józan értelmet.
Nem globalizáció ellenes vagyok, csak ezt a fajta globalizációt nem kívánom.
 

Iglice

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt lenne az ideje felébredni szegénynek és gazdagnak. A Földet csak kölcsön kaptuk unokáinktól. Ők is szeretnének élhető környezetben gyermekként élni, felnőttként emberi életet élni, tiszta vizet inni, fürdeni a tóban, és egészségesek lenni. Gyönyörködni a természet szépségeiben. Mindenkinek meg kell tennie a maga dolgát a környezetvédelem érdekében. Kicsinek és nagynak, szegény és gazdagnak egyaránt. Arra kell nevelnünk a gyermekeket,hogy védjük és óvjuk a környezetünket. A Föld nem játék, el kell vele számolnunk utódaink felé.
 

Moondancer

Új tag
A globalizáció nem a világot teszi tönkre, legalábbis nem önmagában.
Csupán az egyes embereket, államokat, nemzeteket teheti tönkre.
Ezt vagy felfogjuk és megéljük, és leszünk "Galaktikus Birodalom" ahol mindenkinek megvan mindene, vagy csak elszenvedjük a dolgot és kizsigereltetjük magunkat az erősebbek által.

Lehetne akár jó is ez az egész, csak mivel emberek vagyunk kicsi az esély rá.
 

tobi180

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem igazan ertem a globalizaciot ellenzoket. Nem tortenik mas, mint ami korabban is tortent, legfeljebb gyorsabban. Ha profan peldat akarnek hozni, mondhatnam azt is, hogy anno a keresztenyseg eroszakos istvani terjesztese globalizacios hatas volt, es csak ezert maradhattunk meg Europaban a mai napig. Vajon van olyan magyar, aki nem tiszteli elso kiralyunkat?
 

misi07

Állandó Tag
Állandó Tag
Barmennyire is rugdalozunk, a globalizacio a haladas kovetkezmenye,osszefugnek es felerositik egymast.
 

csibirkas

Állandó Tag
Állandó Tag
A gazdasági értelemben vett globalizáció egy hibás gazdasági felfogás következménye. Abból indult ki, h. onnan vásárolunk meg egy árut, ahonnan a legolcsóbb, mi meg arra a termékre állunk rá, amit a leghatékonyabban csinálunk.
Azonban nem számolunk a kockázatokkal. Ha kiszolgáltatjuk magunkat egy távoli beszállítónak, és megdrágul/ellehetelenül a szállítás, megfosztjuk magunkat a terméktől. Ha a gazdaságunk specializálódik, egyben rugalmatlanná is válik.
 

alienlaca

Állandó Tag
Állandó Tag
[/quote]
Epertom

Elkerülhetetlen tehát, megállíthatatlan.

Aminek megvannak az előnyei is, és hátrányai is, mint mindennek. A kérdés már csak az, hogy merre billen majd a mérleg, és hogy végérvényesen elbillen-e valamerre, vagy többé kevésbé sikerül egyensúlyban maradni. Én remélem, hogy igen, persze a választ senki sem tudja-tudhatja pontosan.

Üdv: Tamás[/quote]

A magam részéről csatlakoznék EPERTOM véleményéhez.
Képzeljük magunkat ... mondjuk a Római Birodalom egyik távolabbi pronviciájába az ókorban, melyben csak egy-két évtizede van Római uralom.
A helyi lakosok, akik korábban csak a közvetlen szomszédjaikkal érintkeztek, most hirtelen egy hatalmas világban találják magukat. Minden honnan új termékek, impulzusok törnek rájuk. Gyakran úgy tűnik, mintha minden és mindenki az ő elpusztításukra elsorvasztásukra törekedne. S mégis a közelükben megjelenő néhány új dolog milyen ámító-csábító. Az új építmények, a tartós kőutak, új gondolatok, faragott szobrok.....
- Ó, ha mindez a miénk lenne, s mi is tudnánk használni... - gondolja az egyik helyi lakosunk.

Szerintem hasonló példákat találhatnánk a történelemben bárhol és bármikor.

Szerinte a fejlődés egy lépcsőfokát nevezhetjük globalizációnak.
Ennek a folyamatnak a jellemző tünetei :
- bármely változás nagyon gyorsan elterjedhet;
- bármely változás globális szinten, bárhol okozhat változást;
- egy adat, tény vagy információ néhány óra alatt ismertté válhat bárhol.

Tehát a tér tágul, az idő zsugorodik.
A sokáig közös térben élők, a közös tevékenységet végzők, egy idő után elkezdenek néhány dologban egymásra hasonlítani, közelednek gondolataik, s egyéb dolgaik hasonlítani kezdenek...
S hogy ez jó vagy roszz???
Mindenesetre cserélődnek a tárgyaik, a gondolataik, megismerik más egymást....

S lehet, hogy ebből végül, majd mégis csak megszületik az utópisztikus VILÁGÁLLAM.

Az Okham borotvájának elve e témában is fontos figyelmeztető lehet. ( Magyarázathoz, értelmezéshez a legkevesebb érvet elég-szükséges használni. Vagyis a legegyszerűbb megoldás a legjobb.)
Bár a világ végtelenül bonyolult, ezért bármikor, bármi és bárhol megtörténthet.
 

isticsabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Az MTA internetes értelmező szótára ezt írja (http://enc.phil-inst.hu/1enciklopedia/mindennapi/globalizacio.htm):
globalizáció – a modern világ népeinek növekvő kapcsolatrendszere és kölcsönös függése. Az áruk, a tőke, az emberek és az információ áramlását a technológiai fejlődés gyorsítja. – A globalizáció következtében egymástól igen távol élő emberek, közösségek is kapcsolatba kerülnek egymással. A gazdaság terén a globalizáció egyik látványos jele, hogy a világ minden nagyvárosában egyforma szupermarketekben kaphatóak egyforma áruk.

Tehát szerintem nem lehetünk egyértelműen ellene vagy mellette. Ha csak Magyarország példáját nézzük, ha nem lennének különféle külföldi kapcsolataink, nagyon hamar nagyon lemaradnánk a világtól, és ez nem csak gazdasági, de társadalmi szempontból sem tenne jót az országnak. Ha belegondolunk, az sem baj, hogyha kicsit egységesedik néhány dolog. Természetesen, ami fontos, a kultúrák egyes részei, meg kell őrizni és vigyázni, hogy azt ne érje sérülés, vagy lehetőleg minél kevesebb ( a spanyoltanárom erre a pizzát hozza fel... mindenki ketchup-pel eszi, holott a pizza olasz, a ketchup pedig amerikai találmány :D). De például mennyivel egyszerűbb utazni, ha a mobiltelefonod ugyanazt a frekvenciát használja más országokban is mint otthon? Vagy az elektromos csatlakozók ugyanolyanok? És akkor az internetből adódó előnyöket a személyes életünkben nem is említettem: sokkal több és nagyobb, és minőségileg is megfelelő tudásanyag válik elérhetővé (tudományos adatbázisok, stb). Az egyéni értékek védelme mellett nyitottá kell válni ezekre.
 

pataki2000

Állandó Tag
Állandó Tag
Globalizáció és a haladás nem zárja ki egymást sőt a kettő szorosan összefügg rengeteg sok pozitív és negatív tulajdonsága mint pl. az amerikanizálódás...
 

JohnAnthony3

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem a globalizáció és a haladás összefügg. Egy dolog miatt utálják nagyon, mert az eredményei egyenlőtlenül oszlanak el.
 

gombaiur

Új tag
Különböző jóslások gyászos közeljövőt igérnek,pedig azt mondta Jézus "nem tudjátok sem a napot sem az órát," sőt még az emberi személye a Fiúnak /az Isten Fiának,tehát Jézus/ sem tudta emberi mivoltában a végső időt, mert az az Isten az Atya titka azóta is.Globaritalizmus nesze neked,:p.
 
Oldal tetejére