Gombot varrtak a császárral szült nőre a fővárosi szülészeten

Költségkímélő megoldás gyanánt sterilizált inggombot varrtak két császármetszéssel szült anyára is. Olcsóbb, mint az a két kis gyöngy, amit a gyártó ad a varróanyaghoz.

Hajmeresztő levelet kapott a hazai kórházi állapotokkal foglalkozó Index.hu. Egy olvasójuk megírta, hogy 2010-ben Budapest egyik leghaladóbb szülészetén szült császárral. Szülés után sokáig tart, mire lemegy a kismama hasa, de ő kíváncsi volt a varratra, ezért otthon a kezébe vett egy tükröt, és nagyon meglepődött. Az Index idézi a levelet:

„A látványtól majdnem elájultam, ugyanis az egyébként kék damillal összevarrt heg két végén egy-egy inggomb volt felvarrva kétoldalt a hasamra, kivezetve a damil két végét. Az a klasszik négylyukú, fehér kis gomb.”

Az édesanya utólag megtudta, hogy egy speciális varrási technika a legjobban ezzel a bizonyos kék damillal végezhető el. Ehhez alapesetben hozzátartozik két megfelelő alkatrész, ami a hegvégeken eltartja a bőrtől a csomót, hogy ha az megduzzad, akkor se nyomja a heget, szépen gyógyuljon. Emma orvosa szerint a kórház költségvetésébe nem fért bele, hogy a damilhoz ezeket a kis a kapcsokat is megvegyék, ezért fertőtlenített inggombot használtak erre a célra – írja a hírportá

És ez nem egyedi példa. Egy másik levélíró is arról számolt be, hogy három éve egy budapesti kórház szülészetén a császár utáni varráskor a bőrben lévő varrat két végét fehér inggombbal zárták le.

Egy név nélkül nyilatkozó szülész nőgyógyász az Indexnek azt mondta: az ilyenkor alkalmazott tovafutó varrat két végét valamivel le kell zárni. Az orvosi varróanyaggal együtt ehhez két kis gyöngyöt adnak, ez azonban érthetetlenül drága. Az orvos szerint erre a célra tökéletesen megfelel a pár forintért beszerezhető inggomb is, amit persze megfelelően sterilizálni kell. Ez egy tipikus költségkímélő megoldás, amihez csak gratulálni tud.

gomb.jpg
 
Belül - a méh varrására - értelemszerűen felszívódó varratot használnak. A külső seben azonban szedhető varratot, aminek a végét nem elég csomózni, kell ez a kis lezáró szem rá. A seb pont itt szokott leghamarabb gyulladásba lépni, ezzel megoldható, hogy ebben az esetben legyen elég tartalék a varraton. Valószínűleg a gomb majdnem pontosan olyan, mint az eredeti összenyomható belsővel rendelkező lezáró szem. Csak a pontosan és majdnem nem egy kategória....
 
Azt azért soha ne felejtsük, hogy a Makita és egy orvosi műszereket gyártó cég között van egy óriási különbség. Ha gipszkartonozás közben bekrepál az elektromos csavarhúzó a Makitát csak a szokásos garanciális kötelezettség terheli. Egy egészségügyi területre termelő cég esetében nincs "illetve", adott esetben egy műhibaper végén ők lesznek a hunyók és egyetlen hiba milliókba kerülhet euróban, nem beszélve az életekről.
Itt van a nagyon nagy kérdésre a válasz, hogy miért is drágább a lezáró a varrat végére, mint egy normál inggomb. Ezeknek a cégeknek számtalan normának, szabványnak és követelménynek kell megfelelni, sokkal precízebb gyártási és minőség ellenőrzési követelmények vannak, amelyek bizony sokba kerülnek. Lehet helyette inggombot venni, legfeljebb ritkán eltörik és akkor beszalad a varrat vége, a betegnek a szedés meg kicsit jobban fáj.
 
Nem akarok vitázni,és nem is fogok nem olvastad végig amit írtam a végén van a lényeg , ha nem sorolod magad közéjük akkor ne kérd ki magadnak hisz mint írtam vannak ismerőseim akiket tisztelek a munkájuk végzéséért és a morális hozzáállásukhoz az egészség ügyben de nem óhajtok nyilvánvaló dolgokon vitázni senkivel saját rossz tapasztalatom is van had ne kelljen sorolnom a dolgot, és bár nagyon igazad van azon hogy a bécsben kiírt magyarok ne lopjatok vérlázító, de mégis minek izgatnám magam olyanon ami nem rám vonatkozik, magyar vagyok az igaz de már a lopás nem vonatkozik rám így különösebben nem is érdekelt a dolog pedig elhiheted nem egyszer olvastam ezt a kiírást
de voltak magyarok akik loptak és mindegy hova sorolod ez volt az igazság a szemükben, ja és visszatérve az egészségügyhöz, a napokban volt egy erősen vérlázító baleset mikor a 2 napos csecsemő kiesett az inkubátorból ez is csak azt bizonyítja nincs minden rendben az egészségügyben és hidd el a kutyát se érdekli mi az oka a dolgoknak de ha valakivel megtörténik az nagyon rosszul esik az embereknek, sorolhatnám egyik műhibát a másik után, de felesleges a jelenlegi egészségügy nem kórház és nem a betegről szól(és újra kiemelem tisztelem azokat a dolgozókat akik tényleg szívvel lélekkel végzik napi munkájukat )
 
Melitta,
Magyarországon külső varrat lezárásra még tuti nem használnak felszívódó "varrat cérnát" erre gondolni itt utópia :)

Máshol sem használnak felszívódót külső varrathoz, szakmai hiba lenne a sebész részéről! Ilyen nem felszívódó fonal pl.

A DAFILON® poliamid-6-ból készült, steril, nem felszívódó sebészeti varróanyag, a könnyebb felismerés érdekében kékre festették (Palatin Fast Blue vagy FD & C Blue No 2 festékanyaggal). A termék megfelel a Pharm. Eur. steril, nem felszívódó fonalakkal szemben támasztott összes követelményének, elsősorban bőrfelületek összevarrására alkalmazható.
A PREMILENE® egyszálas, fel nem szívódó varróanyag , egyszálas, kékszínű, extrudált polipropilén megfelel a Ph. Eur Ed. és az USP követelményeinek, hasi sebészet.
A SUPRAMID® poliamid-6-ból készült, steril, nem felszívódó sebészeti varróanyag, Bőrzárás (intra, sub, felszíni).

Ez nem utópia, ez kérem tudás, a sebész tudja mit mivel kell varrnia!
 
Én azt nem értem, tényleg, minek alkalmaznak valóban ilyen 1800-as évek beli technikát. Hát ezek ott a kórházban nem tudják hogy halad a világ?! Hali, XXI-edik század van már, kérem!

Azaz: ne röhögtessük már ki magunkat azzal, hogy a nők hasát begomboljuk! Tessék oda kérem gomb helyett cippzárat varrni!

Sokkal jobb, higgyétek el. Mert ugye, lehet hogy a nő megint szülni akarna. Ezesetben nem kell újra vágni a császárkodás kedvéért, hanem csak huss! egy mozdulat, lehúzzák a cippzár kis kallantyúját vagy hogy is nevezik, s máris kiemelhető onnan a bébi! Semmi vágás, semmi fájdalom... Roppant előkelő lenne! Aztán amint kiszedték a bébit, megint Huss! csak az ellenkező irányba, s máris megint be van csukva a nő!

Két szülés közt meg használhatja ezt az önhordó pocak-erszényt a nő arra, hogy kisebb tárgyakat tartson benne retikül helyett, persze megfelelően fertőtlenítve. Tehát pénzt mondjuk nem mert tudjuk hogy a pénz mocskos dolog. De esetleg a még nem használt intimbetétet, fel nem bontott gumióvszert, stb... Sőt, gumióvszer így nem is kell, az „esemény után” egyszerűen kizippzározza magát, kiöblíti magát belül mondjuk desztillált vízzel vagy akármi... Szupersteril lenne! Akkor aztán lehetne egy újabb regényt írni azzal a címmel, hogy „Egy tiszta nő”!
 
Bár mindegyik szülést levezető orvos becsületes lenne, de sajnos nem azok. Én az első gyerekemet 36 évvel ezelőtt szültem, utána még kettőt öt évenként. Mindegyiknél kellett csúszópénzt adni. Sajnos mai napig sincs másként. Az idősebbik lányom szintén 3 gyereket szült, és neki is adnia kellett. De nem mi vagyunk a fehér hollók ilyen esetekben sajnos, mindegyik szülőnőtől elvárják. Ha nem adna, vagy elvei miatt, vagy nincs miből, akkor a kutya sem néz rá. Szerencséje van, ha nem lépnek fel koplikációk....
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 
P
Ezzel egy problémát látok csak, ugye a szülő nő is elsősorban Nő, vannak neki igényei sőt, szükségletei!!! Emlékszem előző feleségem hetekig tisztult szülés után, és csak egy speciális bugyit bírt viselni, egyszerű orvosi kötöző hálóból volt, a többi akármilyen ergonomikus kismama fehérnemű volt, nyomta a sebet. Gondoljatok bele, ha ezzel a gombbal varrta volna el a heg két végét a szülész-nőgyógyász orvosunk, ugyan hányszor akadt volna bele ebbe a vacakba naponta! Szégyen a magyar egészségügyre nézve amivé a kormány diletantizmusa miatt züllött! Semmi más nem történt, csak kormány kormány után a maga kis zűrös ügyeit egyengette! Kár, mert amúgy ez, és az oktatás lenne a két legfontosabb NONPROFIT, pillére a társadalomnak :-(
 
Inkább arra keressétek választ, hogy Magyarországon a szülések 80%-a miért császár és más országokban miért nem.
 
Utoljára módosítva:
Kitolodott a szulo nok eletkora, regen 20 25 ev korul vallaltak gyereket ma 25-30 vagy meg 35ev koruliek is tobben vallalkoznak ra. Regen ritkasag szamba ment a 40 es nok szulese, ma mar elfogadott es itt is not a szam. Minnel idosebb valaki annal nagyobb a kockazat is. Mas orszagokban is meg nott a csaszarral valo szules.
 
az lehet de pont ez a kettő az ami nélkül egy ország meghal, ezek nélkül nincs jövő, a kormányaink meg hazaáruló bagázsok mind , a kormányzást azért kapták hogy a jövőnket javítsák ehelyett eladnak a külföldi nagyhatalmaknak(no meg a kicsiknek) szétzüllesztik az egész társadalmunkat, mára elérték nincs összetartás, mindenki veszekszik mindenkivel, nincs segítség mindenki magára maradt, az ember össze eshet az úton a többi meg csak átlép fölötte mondván nem az ő dolga, ez ma Magyarország köszönjük tisztelt vezetőinknek, Kínában ezeket a vezetőket hazaárulásért kivégeznék itt meg röhögnek a markukba( a f.be megint politika ennek semmi értelme)hagyjuk is
 
P
Ha akarjuk, még a kenyérhez is kapcsolódhat politika, azt kellene elfogadni (egy korábbi cikkhez írtam erről is szóló kommentet) hogy a magyarság alapjában véve egy jó lelkületű nép, a maga kis, nagy hibáival, és az, hogy ezek a hibák megszünjenek, a mi, gyermeket nevelő fiatal felnőtt generáció felelőssége sőt kötelessége kellene hogy legyen! Neveléssel, finom terelgetéssel el lehet érni, hogy a következő generáció már más politikai és világnézeti képpel, elképzeléssel álljon a dolgokhoz! Fontos az iskola, de kell a szülők dicsérete, és lekarmolása is, mert a legfőbb példaképe egy pindur, vagy kiskamasz csimótának a APA, és ANYA! Gondoljátok bele, lehet, hogy hülyeség amiket írok, de attól még lehet értelme elragadni a kicsiket a tv, és a play station elől, és elbeszelgetni vele, mert a későbbiekben ez lehet hogy egy egészségügyi allamtitkár, vagy egy oktatási miniszter emlékeiben fog felderengeni, és (talán, mert nem ismertetjük az emberi természetet) nem fog beleegyezni, vagy indítványt beadni egy olyan törvényről, ami idáig süllyeszti az egészségügyi, és oktatási helyzetünket!
 
ezzel nagyon egyet tudok érteni, de gondoljunk bele mi még tankönyvből tanultunk nagy betűs tanítóktól, ma már az iskolák is a számítógépre meg a netre hajaznak, és a tanítás is gyenge, de ha valakinek ez nem tetszik akkor törvényt hoznak rá, itt egy jó példa ez egy jelenlegi tankönyvből van , kiemelném a konektoros versikét külön megér egy misét,
és melyik idióta tette bele a tankönyvbe?
 

Csatolások

  • tumblr_ndsg87GjS31tra1kao1_1280.jpg
    tumblr_ndsg87GjS31tra1kao1_1280.jpg
    51.9 KB · Olvasás: 64
Szerintem vicc az egész.
Én nem emlékszem sem gyöngyre, sem gombra. A bőr felületének belső részét varrják, belül futó kék orvosi cérna volt, ami felszívódó volt teljes hosszában, a két vége csomózva volt, az lógott ki, az látszott, és azt vették ki varratszedéskor (2006-ban).
Ha bármely orvos gombot, gyöngyöt varrt a végére, az egyszerűen nem ismerte azt az technikát, amivel megfelelően elcsomózhatta volna a cérnát.
De, szerintem ez nem igaz!
Igaz.

Feltehetően én is a meg nem nevezett kórházba szültem, császár metszéssel.
Nekem is (és a a velem együtt ott hasonló beavatkozással szült kismamáknak is) gombbal zárták le a két varratvéget.

Ami nem igaz, az az hogy ez valamiféle tragédia lenne.

Én kifejezetten viccesnek találtam, el is tettem emlékbe a kék damillal együtt.
Az alhasi vágás helyén ma már csak egy halvány fehér csík látszik. Semmi problémám nem származott abból, hogy nem gyöngyöcskét kaptam. A kórházi osztály, a barátságosan berendezett és műszerekkel felszerelt egyszemélyes szülőszoba (ott kezdtem) és a műtő is felújított, tiszta. Az ellátás színvonalon felüli. Az orvosok felkészültek. Kevés kórházról lehet ezt elmondani... Nem hinném, hogy hanyagságból használnának inggombot. Minden más eszköz csilli-villi legújabb technológia.
 
Utoljára módosítva:
Megmondom mi a baj az ing gombbal, az , hogy az évek alatt kifizetjük a rengeteg nyugdíjat,tb-ét meg a fene tudja mit, majd bekerülsz a kórházba és 18-ik századi kuruzslással gyógyítanak, már ha nem hagynak meghalni, mert kérdem én mire véljem azt hogy különböző műtétek no meg vizsgálatok hónapokat vagy épp éveket váratnak, miközben én fizetek mint a katona tiszt, ki a jó fenének a kórházi kezelését fizettetik ki velünk ha nem érnek rá velünk foglalkozni és nincs a gyógyításunkra pénz, a riportban szereplő orvosnak meg szépen megnézném a fejét ha az ő felesége lenne egy ing gombbal összefércelve szülés után
Ajánlom figyelmedbe GadMar-nak adott válaszomat.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,662
Tagok
615,668
Legújabb tagunk
Foss
Oldal tetejére