Gothárral is csak a lincselés megy

A nép cirkuszt akar. A politika is.
Most, hogy új zaklatási ügy került nyilvánosságra, rémülettel tapasztalom, hogy a közvélemény semmit nem tanult a korábbiakból, és a hírre adott válaszok ugyanazokat a szörnyű mintákat követik.Lincselés a közösségi oldalon, dühödt publicisztikák, csámcsogás a pletykákon.

A színház első közleménye se volt szerencsés, nem is tudom, mit vártak tőle: a szöveg konkrét név nélkül szólt az ügyről, ami után teljesen természetes, hogy találgatások indultak el.
Mi történt valójában a Katonában? Egy vagy több áldozat volt?
Míg Marton László esetében volt egy konkrét történet, amit nehezen lehet nem gusztustalannak és nem molesztálásnak, hatalommal való visszaélésnek nevezni, addig Gothár Péter kapcsán egyelőre ködös a kép.
Milyen határátlépések történtek? Szimplán sértő és megalázó, a fölérendeltséget fitogtató megnyilvánulások, vagy szexuális abúzus?

Azonnal terebélyesedett a pletyka, pörgött a névsor, én ezt hallottam, te azt, az övé biztos forrás, aztán hopp, kimondatott, hogy Gothár Péter, és indult a következő lavina: kiabálnak, hogy oké, mindenki tudta, hogy a rendező évtizedek óta aktív zaklató, de most már kellene a komplett sztori,a nép cirkuszt akar.
De abba nem gondolnak bele, mit mutat ez a ‘mindenki tudta’.
Nem mást, mint hogy az összes tragikus egyéni történet mögött ott áll a lehangoló tény, hogymetoo-ügyben az utóbbi években semmi, de semmi nem történt a lelkekben és az elmékben.Hogy a hatalmas erejűnek tűnő lendület az azonnal felcsapódó indulatokon kívül semmit nem szabadított fel; minden egyes botrány lecsengett, mint egy kihívásjáték, csak utóbbinak nincsenek csöndesen a lelket gyilkoló következményei.
Ah, a metoo lejárt lemez!Pár fej porba hullott, de azokat is szépen visszavarrták a testre, hiszen Marton is rendezett utóbb, és Keró is, csak hogy a legismertebb lenyakazottakra utaljak.Szomorú látni, hogy eztán is csak esetek és egyéni történetek lesznek, semmi előremutató, semmi feloldó, semmi, ami a változásokhoz vezetne.
Mi történt, kérdezgetik, konkrétumokat akarunk, szaftosakat.
És közben ömlenek az elkeserítő megszólalások azzal kapcsolatban, hogy innentől nem nézhetünk Gothár-filmet, mondván, a tapizás lenullázta az életművet. A másik kórus meg arról beszél, hogy külön kell kezelni életet és a művet.
Parttalan szócséplés.
Gondban vannak az ítélkezők, hiszen egy vitán felül jelentős művészi életművet létrehozó emberről van szó.
Gothár kapcsán ráadásul elindult a vénkecskézés is. Mintha bármivel rosszabb lenne a helyzet akkor, ha egy idősödő férfi a molesztáló.
Hová is vezet ez a gondolat?Ha csini az elkövető, örüljek, hogy legalább nem egy koros szatír eredt a nyomomba?Létezik ideális molesztáló? Az úszó Kenderesi Tamás példája mutatja, hogy egyesek szerint igen: a sármos bajnokra ma már úgy emlékszünk, nem csinált semmit, az őt vádoló hülye kis hisztérika, ha fonnyadt vénlány lesz, majd örül, ha bárkinek a nyakába varrhatja magát.
Bulvárkomédia lett az egyes ügyekből, a mindannyiunk közös életét meghatározó kérdés valódi megvizsgálása, körbejárása helyett.
Nem meglepő az sem, hogy rögtön politikai kérdés lett Gothár zaklatásából.Kiváló lehetőség a valódi tanulságok helyett arra futtatni ki a dolgot, hogy a balosok terepe a molesztálás, lám, lám, az abúzus nem más, mint bevett liberális elhajlás, ezek alapból ilyenek, aztán még titkolják is.Gulyás Gergelyből ki is szaladt azonnal, hogy „súlyos bűncselekményről van szó, amit ki kell vizsgálni, balliberális kulturális oldalon nem először tapasztalják, hogy a legérzékenyebb kérdésben a szavak és a tettek szemben állnak egymással, hiszen egy éve eltussolnak egy ilyen ügyet”.
A keresztény, családcentrikus, konzervatív körökben nincs ilyesmi.
Hogy jön ide Borkai, söpörné félre Gulyás (is) a kérdést.Hát elfelejtettük? Ő csak megbotlott. Hogy megsértette először a prostituáltak emberi méltóságát már pusztán azzal, hogy megvásárolta a szolgáltatásukat, azaz őket (a sajtó egy része pedig hangosan és lelkesen prostizik közben, totálisan negligálva, hogy az esetükben is emberi lényekről van szó). Aztán pedig a saját családját is magával rántotta a mocsokba a fészbukra kitett közös fotókkal; mutatva, hogy nekik ezt is be kell nyelniük, ez a jólét ára, kislányok, kint kell legyen a mosolyba merevedett arcotok a megbocsátó közös fényképeken.
Borkai talán önként és dalolva vallott a világnak viselt ügyeiről, hogy botlását mielőbb kövesse a megbocsátás?
Gothár kapcsán jöhet a kérdések kérdése: ki volt az áldozat, vagy épp kik voltak az áldozatok?
Csak úgy ér valamit a bocsánatkérés, hangsúlyozzák többen, ha pontosan tudjuk, kivel és mi történt. Meglepve tapasztaltam, hogy ez a felszólítás azoknál is megjelent, akik, amikor Vári György tette meg felkavaró vallomását, éppen azt hangsúlyozták, mekkorát vétett azzal, hogy az áldozatok kérése ellenére kitette a történetüket.
Vajon helyes, ha az áldozat óhaját tiszteletben tartva elhallgatják a teljes igazságot, hagyva terebélyesedni a homályt?
Vári fejére az hullott, hogy története elmondásával ismét elkövette az erőszakot. Feltételezem, Gothár esetében is az áldozat, vagy az áldozatok kérték, hogy ne kerüljenek nyilvánosság elé a kényes részletek.
Mi hát a helyes? És miért nem az ezekhez hasonló kérdésekről zajlik vita? Mert míg csak az indulatok csapnak magasba, addig szimpla ventilálás van, gyors levezetés, gyűlölködés. Addig kontraproduktív minden megszólalás.

Karafiáth Orsolya


10
 
Az megvan, hogy Gothár Péter 1994-ben az SZDSZ parlamenti képviselője volt, és 1997-ben kapott Kossuth díjat?
Tehát ez egy liberális, és erkölcstelen, züllött, satöbbi alany.

A képlet pedig a következő:
Van egy züllött, erkölcstelen, kokainozó, győri földeket olcsón átjátszó, valamikori élsportoló polgármester, akit a ballib, sajtó ezerrel a szájára vett.
Namost.
Ha ez van, akkor vegyünk elő a kalapból egy szadeszes, ballibes, züllött életű, tapperolós ürgét éa a "kinek a kultúrharca" jegyében most ezt sajtózzuk meg.

Tehát van cirkusz, vagy csámcsogás mindkét oldalon, és ezzel már el is van terelve a figyelem a lényeges és sokkal súlyosabb problémákról.

Világos. Ugye? szépséges.jpg
 
Az megvan, hogy Gothár Péter 1994-ben az SZDSZ parlamenti képviselője volt, és 1997-ben kapott Kossuth díjat?
Tehát ez egy liberális, és erkölcstelen, züllött, satöbbi alany.

A képlet pedig a következő:
Van egy züllött, erkölcstelen, kokainozó, győri földeket olcsón átjátszó, valamikori élsportoló polgármester, akit a ballib, sajtó ezerrel a szájára vett.
Namost.
Ha ez van, akkor vegyünk elő a kalapból egy szadeszes, ballibes, züllött életű, tapperolós ürgét éa a "kinek a kultúrharca" jegyében most ezt sajtózzuk meg.

Tehát van cirkusz, vagy csámcsogás mindkét oldalon, és ezzel már el is van terelve a figyelem a lényeges és sokkal súlyosabb problémákról.

Világos. Ugye?Csatolás megtekintése 1703889
Igen, hisz ha előkerül a neve azonnal hozzáteszik hogy szdsz-es volt....Mintha ez hozzátartozna a viselkedéséhez .
Annyira látszik hogy megy a terelés.
 
Hát, Orsolya, tőled többet várnánk el.
Tudsz te ennél jobbat is.
Mit is kellet volna a "közvéleménynek" tanulnia?
Akkor fújolt, most hallgasson?Volt valaha egy mondás: a hír szent, a vélemény szabad.
Vagy ma már nem szabad?
Esetleg Martonyitól Keróig már vannak elegen, ezért hagyjuk?
Hajlok arra. hogy Sándornak igaza van: terelés.
De, hogy Orsolya is beállt a sorba?
 
L
Precíz és tárgyilagos összefoglaló, helyzetkép, brávó!
Több ilyent!
 
A mai parlamentben is téma lett a gothár ügy..
A dk-s képviselő olyan törvényt szeretett volna elfogadtatni amiben nevesítve lettek volna szexulis bűnözőkpl: a pedofilok.
A kormány válasza..."én egy dolgot azért hiányoltam: lehet, hogy nem a pedofilokról van szó, de a színházi rendezők körét nyugodtan ide sorolhatta volna, a balliberálisok emblematikus alakjait, akiket önök fedeznek (...) gyakorlatilag minden adatot titkolnak, mindenféle szabályzatokra hivatkoznak"
 
Nekem Mark Twain jutott eszembe:

"Egy ember olyan bűnök nélkül, mint a hajó rakomány nélkül."

"Ha felismerjük végre, hogy minden ember őrült, meg lesz magyarázva minden rejtély az életben."

S a lényeg:

"Először ismerd meg a tényeket. Elferdíteni őket ráérsz később is."
 
Ha tudták akkor miért engedték?
Mindig a másikra várnak.
*
upload_2019-11-25_22-31-21.jpeg

No ezért, mert ez a kényelmesebb, meg különben is nem akar senki egy cirkusz közepébe pottyanni, meg jobb a hallgatás - hiszik! - kényelemből, pozíció féltésből, no meg egyre ilyenebbekké lesznek az emberek...
S, ez végtelenül szomorú:(
 
L
Mielőtt fantáziálni kezdenének egyesek:
Gothár Péter közleménye
"Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa.
Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.
Most, hogy ez az eset a színház s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.

Gothár Péter"
(katonajozsefszinhaz.hu/43259-gothar-peter-kozlemenye)
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Most, hogy ez az eset a színház s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni.
ezek szerint, egy-egy könnyes bocsánatkérés után kiürülnek majd a börtönök is?
Brüsszelben még nem foglalkoznak a zaklatási üggyel? ....óóóó, persze, nem fideszes, ezért a nagy csend az NGO -k nál is.
A fideszes, jachton szexelőtől követelték az olimpikonként elért járandóság visszavonását. Gothártól, aki a Nemzet Művésze cím birtokosa, ami havonta 655 ezer forint pluszfizetést jelent, mellesleg érdemtelenség címén még nem követelték a havi juttatás visszavonását.
 
Utoljára módosítva:
L
ezek szerint, egy-egy könnyes bocsánatkérés után kiürülnek majd a börtönök is?
Brüsszelben még nem foglalkoznak a zaklatási üggyel? ....óóóó, persze, nem fideszes, ezért a nagy csend az NGO -k nál is.
A fideszes jachton szexelőtől követelték az olimpikonként elért járandóság visszavonását. Gothártól, aki a Nemzet Művésze cím birtokosa, ami havonta 655 ezer forint pluszfizetést jelent, mellesleg érdemtelenség címén még nem követelték a havi juttatás visszavonását.
Már megint összekevered a szezont a fazonnal.
Mindenkire érvényes törvények vannak, állítólag.
A beidézett közleményt úgy kéne olvasni, ahogy van, a fantáziádat hagyd otthon.
A többi az esetleges tanúk és áldozatok dolga. Azt már láttuk, mi lett az elmúlt néhány évben az olyan ügyekből, ahol nyilvánosan megvádolták az elkövetőt (semmi). Tudtommal itt nem volt sem ilyen, sem tagadás.
Nincs hulla, nincs gyilkosság.
Nem kéne állandóan ezzel a mi bűnözőnk - ti bűnözőtök reflexszel jönni.
Amit szabad a sportolóknak, azt nem szabad a művészeknek?
A magyar igazságszolgáltatásban nem bízol?
Nincs jogállam?
Nem lehet elfogultsággal vádolni az orbán-kormányt, ha nem zárják rögtön börtönbe.
A közleményen kívül mit lehet tudni erről az ügyről spekulációkon nélkül?
Jellemtelen csicska hírhamisító újságcikkeken kívül (akiknek papírjuk is van róla, hogy folyton hírt hamisítanak)?
 
Már megint összekevered a szezont a fazonnal.
Mindenkire érvényes törvények vannak, állítólag.
A beidézett közleményt úgy kéne olvasni, ahogy van, a fantáziádat hagyd otthon.
A többi az esetleges tanúk és áldozatok dolga.

Érdekes nézőpntod van. Tulajdonképpen a ballibbes főpolgármester is hasonlóléppen símítaná el a dolgokat, elvégre Karácsony minden fővárosi intézményt és céget utasított, hogy dolgozzák ki belső eljárásrendjüket szexuális zaklatások kezelésére ... nehogy már a hatóságokhoz rohangáljanak.
Szerintem meg az intézményeknek, lehet az akár színház is kapásból a hatóságokat kellene értesíteniük, nem titkolózni.
 
L
Állampolgári kötelességed feljelentést tenni, ha tudsz valami hasonlóról, nem pletykákat terjeszteni.
Ez nem pártállás kérdése.
Egyelőre még a fidesz terel, gumicsontokkal kínálgat, pártpolitikai alapon karakter-gyilkolgat - pedig lenne elég tennivaló a saját portján is. Ha már.
 
Állampolgári kötelességed feljelentést tenni, ha tudsz valami hasonlóról, nem pletykákat terjeszteni.
Ez nem pártállás kérdése.
Egyelőre még a fidesz terel, gumicsontokkal kínálgat - pedig lenne elég tennivaló a saját portján is. Ha már.
nem a munkáltatónak a kötelessége a feljelentést megtenni? Ezek csak egyszerüen kirúgták az illetőt és mossák kezeiket.
Ja ... és még egy apró érdekesség, a Katona József Színház az érintett megnevezése nélkül adott ki közleményt arról, hogy „egy szerződéses munkatársuk több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”, és hogy kirúgták az illetőt.
Vajon miért alkalmazták a többes számot?
 
Utoljára módosítva:
L
Érdekes nézőpntod van. Tulajdonképpen a ballibbes főpolgármester is hasonlóléppen símítaná el a dolgokat, elvégre Karácsony minden fővárosi intézményt és céget utasított, hogy dolgozzák ki belső eljárásrendjüket szexuális zaklatások kezelésére ... nehogy már a hatóságokhoz rohangáljanak.
Szerintem meg az intézményeknek, lehet az akár színház is kapásból a hatóságokat kellene értesíteniük, nem titkolózni.
Mesélj, hogy oldaná meg Karácsony a problémát?
Lehetőleg linkelések nélkül.
 
L
nem a munkáltatónak a kötelessége a feljelentést megtenni? Ezek csak egyszerüen kirúgták az illetőt és mossák kezeiket.
Akkor bingó. Megvan a kötelességszegő. Akkor nem azon kéne rugózni, aki bocsánatot kért - és vélhetően áll az esetleges büntetésnek elébe.
 
L
nem a munkáltatónak a kötelessége a feljelentést megtenni? Ezek csak egyszerüen kirúgták az illetőt és mossák kezeiket.
Te is tehetsz feljelentést. Mégiscsak egyenesebb, mint a jellemtelen karaktergyilkosság, ami népsporttá kezdi kinőni magát.
Amíg nincs konkrétum, nincs miről beszélni.
 
L
nem a munkáltatónak a kötelessége a feljelentést megtenni? Ezek csak egyszerüen kirúgták az illetőt és mossák kezeiket.
Ja ... és még egy apró érdekesség, a Katona József Színház az érintett megnevezése nélkül adott ki közleményt arról, hogy „egy szerződéses munkatársuk több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”, és hogy kirúgták az illetőt.
Vajon miért alkalmazták a többes számot?
Hajlok arra, hogy valami bal-jobb szemüvegen keresztül latod a dolgokat. Nem tulajdonítok különösebb jelentőséget a többesszámnak, amíg nem állnak elő konkrét adatokkal. Ki kéne kényszeríteni belőlük.
"Ezzel párhuzamosan a színház a vizsgálóbizottság felállításával és a fenti lépések megtételével az ügyet lezártnak tekinti, arról a későbbiekben sem a vezetőség, sem az intézmény munkatársai további nyilatkozatot nem adnak. Az érintett kollégák kifejezett kérése volt, hogy személyük maradjon anonim."
Szerinted oké, hogy névtelen vádaskodás alapján lincselés indul, vagy inkább a jogorvoslat mellett lennél?
 
Ami érdekes hogy mi is van a szinészekkel?
Van-e végre a szakmának véleménye a művészi alkotás minőségéről, a beosztott színészeknek kijáró tiszteletről.
Gothár mostanában bemutatásra kerülő filmjénél a színház havonta bukott millióihoz képest már százmilliók repkednek: a Magyar Nemzeti Filmalap 375 millió forinttal támogatja a 2019. nyarán forgatni kezdett filmet. Aligha hat előnyösen a film lehetséges sikerére a botrány. Ha nem is halasztja el Pataki Ági filmproducer a filmbemutatót – bár nyilatkozata alapján még nem tudja – a lehetséges károk még felmérhetetlenek.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,686
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére