Gyermek és ifjúsági könyvek IV.

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Endrődi Sebő

Bogarak​

1609000276586.png
Egyiptomban már 3-4000 évvel ezelőtt a fény, a halhatatlanság jelképeként tisztelték a kis fekete szkarabeuszt. Ha csendes nyári éjszakán koromsötét erdőben jársz, fényes lámpácskák ragyognak a földön, imbolyognak a levegőben – a szentjánosbogarak. A gyermek rózsás ujján ki piros, fekete pettyes állatka szaladgál; lesi, biztatja, hogy elrepüljön: a katicabogár. Ők mind a bogarak népes rendjébe tartoznak, melyek sokszor váltak az ember hasznára és csak kevéssé az ártalmára. Ne lépj rá, ne kínozd csak azért, mert bogár! Egyetlen pillantással meg tudjuk állapítani, hogy a milliónyi hatlábú rovar közül melyik a bogár: négy szárnya közül az elülső pár kemény szárnyfedővé alakult. Csak kevés olyan bogárfaj van, amelynek repülőszárnya csökevényes, vagy szárnyfedői megrövidültek, de nyomuk ezeknél is megvan. Kivétel nélkül teljes átalakulással fejlődnek, vagyis minden faja pete-, lárva- és bábállapot után alakul át bogárrá.
 

Csatolások

  • dr-endrdy-seb-bogarak.pdf
    3.2 MB · Olvasás: 161

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Fehér László

Különös növények​

1609000838064.png
Sok érdekes növény akad a változatosan gazdag növényvilágban, amely különös alkalmazkodóképességével bámulatba ejti az embert. Sokszor hallottuk már: a természetben a jobb életkörülményekért, a létért folyó harcban a vesztesek vagy kipusztulnak, vagy pedig kiszorulnak a jobb termőhelyekről. A mostoha körülmények – emitt például a sivatag éles fényei, szárazsága, amott meg éppen a trópusi őserdők sötétje, dús páratartalma – igen nagyfokú alkalmazkodásra kényszeríti őket. A földtörténeti korok nagymértékű éghajlatváltozásai is okozhatták, hogy ugyanazon a földrajzi helyen élő növények időközben szervezetük teljes átalakítására kényszerültek, hogy továbbra is megmaradhassanak őshazájukban.
A szélsőséges termőhelyeken általában a szélsőségesen furcsa növények tudták csak lábukat megvetni: szinte minden szervük, egész fölépítésük a túlélést, az egyedfönnmaradást szolgálja.
 

Csatolások

  • feher-f-gyurko-klns-nvenyek.pdf
    2.3 MB · Olvasás: 139

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Lovas Béla

Édesvízi parányok 2.​

1609001747455.png
Állatok
Sokan szeretik a természetet, állat- és botanikuskertekbe is járnak, hogy ott egzotikus állatokat és növényeket lássanak, azok szokatlan alakjában és szépségében gyönyörködhessenek. Kevesen tudják azonban, hogy közvetlen környezetünk is csodálatos állat- és növénykert, csak ezek élőlényei nem láthatók szabad szemmel, nagyító vagy mikroszkóp szükséges hozzájuk. Csodálatos alakú, mintázatú és életmódú élőlények nyüzsögnek a folyókban, mocsarakban, a Balatonban vagy akár egy virágváza állott vizében.
 

Csatolások

  • dr-lovas-bela-edesvizi-paranyok-2_allatok.pdf
    2.4 MB · Olvasás: 140

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Móczár László

Legyek, hangyák, méhek, darazsak​

1609002826632.png
A hosszúra nyúlt cím szaknyelven rövidebben is kifejezhető volna: valójában ez a könyv a kétszárnyú (Diptera) és a hártyásszárnyú (Hymenoptera) rovarok legfőbb csoportjait mutatja be. Sokszor egymáshoz meglepően hasonló és mégis sok szempontból más, jól elkülöníthető, közepes és apró, olykor parányi (0,2 mm-es) rovarokat sorol ide a tudomány.
Valóban gyakorlott szem tudja csak a virágokra repülő méhmajmoló legyet a valódi méhecskétől megkülönböztetni. Mindkettőjük 1 cm körüli, barnás testük szőrös, fejükön egyformán hatalmas összetett szemek ülnek, csak alaposabb összehasonlítással fedezhetjük fel a különbségeket. A méhmajmoló légynek csak két fejlett szárnya van, ezért is nevezzük a legyeket szaknyelven kétszárnyúaknak. A második szárny ugyanis nyeles gömböcskévé, az ún. billérré alakult.
 

Csatolások

  • legyek_hangyak_mehek_darazsak_buvar-zsebknyvek.pdf
    1.5 MB · Olvasás: 152

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Járainé Komlódi Magda

Fűszernövények​

1609003111694.png
A korokkal és népekkel változik a konyhai fűszerek divatja is. Fűszerez már az őserdei gyűjtögető ember, sokszor éppen azzal a gyökérrel, gumóval, levéllel vagy virággal, amivel gyógyít is. Mert a mértékkel használt fűszerek javítják étvágyunkat, serkentik az emésztést, aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket.
Az ókori, de főleg a középkori lakomák fűszerei a Távol-Keletről érkeztek Európába. Gyömbér, sáfrány, bors, szerecsendió szerepelt például Mátyás király udvarának sokféle fűszere között. Hihetetlenl drágák voltak az Indiából hosszú hajóúton szállított fűszerek: mire egy-egy előkelő úr asztalára érkeztek, olykor annyiba kerülte, mint egy egész uradalom. Alaposan „megtrágyázták fűszerszámmal”, sóval az ételeket nemcsak a sokféle nehéz szagú és ízű vadhús miatt, hanem a gazdagság fitogtatása végett is.
 

Csatolások

  • fszernvenyek-buvar-zsebknyvek.pdf
    8.6 MB · Olvasás: 219

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Mezei István

Mozdonyok​

1609003457991.png
Napjainkban mind több országban felismerik a több mint másfél évszázados múltra visszatekintő vasút jövőjét. Az energiatakarékos és környezetkímélő vasút a technikai fejlődés legújabb vívmányait felhasználva képes az állandó megújulásra.
Pecz Kornél, hazánk egyik neves vasúti mérnöke írta az 1908-ban megjelent „A vasúti lokomotívok” című könyvében: „A vasútnak modern üzemét a lokomotív teremtette meg. Amint a lokomotív szerkezetileg és teljesítőképesség tekintetében tökéletesbedik, fejlődik a vasutak üzeme is.” A szerzőnek még a gőzmozdonyok fejlődésének ismeretében tett megállapítása jelenleg is érvényes.
Az elmúlt időszakban a vasút korszerűsítésének egyik legfontosabb eredménye volt a gőzvontatás felváltása a dízel- és a villamos vontatással. Napjaink korszerű mozdonyainak és egyéb vasúti vontatójárműveinek egy része még az ezredforduló után is közlekedik majd, bizonyítva ezzel a fejlődés eddigi útjának jó irányát.
 

Csatolások

  • mozdonyok-kolibri-knyvek.pdf
    4.2 MB · Olvasás: 230

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Isépy István

Gyógynövények​

1609007747861.png
„Fűben, fában orvosság van” – mondták a régiek. Gyógyfüvekkel a betegségek ellen? Vajon mit mond erről a XX. század embere? Sok évszázados tapasztalaton alapuló gyógyításról van szó vagy csak babonás kurzslásról? Némely növény gyógyító vagy éppen mérgező hatását az ősember is hamar felismerte. Az ókori kultúrákban (Mezopotámia, Kína, India, Egyiptom, görög-római) az i. e. VI. évezredtől kezdve már több száz gyógynövényt tartottak számon. A gyógynövények ismerete egyben hatalmat is jelentett. A gyógyítást misztikus, vallási szertartások kíséretében varázslók, papok, sámánok, a honfoglaló magyarság körében táltosok végezték. Késői követőik voltak szinte napjainkig a füves- vagy más néven javasasszonyok. Reméljük haszonnal forgatjátok majd e kis könyvet, amikor nyitott szemmel járjátok az erdők, mezők, a természet nagy \"patikáját\".
 

Csatolások

  • isepy-gyurko-gyogynvenyek.pdf
    3.3 MB · Olvasás: 253

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Bankovics Attila

Madarak 3.​

1609008008962.png
Madárfaunánk jelenleg 350 fajt számlál – ez a szám nem állandó. A madarak a legmozgékonyabb állatcsoport, így vándorlásaik során vagy a fészkelési terület kiterjesztése következtében új földrajzi tájakat hódítanak meg. Ezzel magyarázható, hogy a Madarak első kötetében még csak 339, ma, 20 évvel később pedig már tizeneggyel több a hazai fajok száma.
A könyvünkben megtalálható madarak nagy többsége nem a fészkelők, hanem a rendszeres átvonulók közé tartozik s ugyancsak nagy hányadot tesz ki a ritka vendégek sora. Az előzőek őszi és tavaszi átvonulásuk során kisebb-nagyobb számban minden évben felkeresik a pihenésre és táplálkozásra alkalmas élőhelyeket.
 

Csatolások

  • bankovics-m-valaczkai-madarak-3.pdf
    2.4 MB · Olvasás: 159

titineni

Állandó Tag
Állandó Tag
Búvár Zsebkönyvek 4 könyve
buvar.jpg
Ásványok
Tasnádi Kubacska András - Kákay Szabó Orsolya - Breznay Lívia

Gombák 2
Babos Lórántné - F. Gyurkó Gizella

Madarak 3
Bankovics Attila - M. Valaczkai Erzsébet

Vízinövények
Tuba Zoltán - Bíró Krisztina

(Szimpla oldalas változatok, hogy tableten is használhatók legyenek. Klikkelhető névmutatóval.)

 

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Vargha Béla

Díszmadarak​

1609081024817.png
A természetből kiemelkedett ember nem tud teljesen elszakadni ősi környezetétől, s így – különösen korunkban, a városokba, kőfalak közé szorult ember – visszavágyik a természetbe. Ez a vágy nemcsak abban nyilvánul meg, hogy felkeresi a számára kikapcsolódást nyújtó, felüdülést jelentő tájakat, hanem abban is, hogy közvetlen közelébe, otthonába hozza a természet egy-egy kis képviselőjét. Kötetünk azokat a madarakat kívánja bemutatni, melyekkel sok madárkedvelő otthonában találkozhatunk, de vadon nem élnek hazánkban. (A hazai madárfajok nem tarthatók lakásban, mivel védelem alatt állnak.)
Ha a madarakat mesterséges körülmények között tartjuk, ez általában nem jelent számukra rabságot. De ne felejtsük el: „ha valaki madarat vagy más állatot akar tartani, mindenekelőtt arra készüljön fel, hogy azt teljes valójában megismerje, ezáltal szükségleteit kiismerje, hogy őt minden tekintetben ki tudja elégíteni”
 

Csatolások

  • vargha-muray-diszmadarak.pdf
    2.6 MB · Olvasás: 159

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Farkas Henrik

Egyszervolt állatok​

1609081409311.png
Azokról az állatfajokról olvashatunk e könyvben, amelyek annyira megfogyatkoztak, hogy a kihalás veszélye fenyegeti őket, vagy pedig már ki is pusztultak. Félő, hogy az elkövetkező évtizedekben nagyon sok állatfaj nevét törlik majd az „élők” névsorából. Mindent meg kell tennünk, hogy ez ne következzen be. De vajon sikerül-e megmenteni az indiai orrszarvút vagy a galápagosi óriásteknőst? A feladat nem egyszerű. Az emberiség most tanulja az élővilág megmentésének tudományát. Mert nem elég, ha „békén hagyjuk” az élővilágot, ha „nem bántjuk” a rohamosan pusztuló fajokat. Hiszen gyakori eset, hogy a védelem alatt álló, növényevő állatok túlzottan elszaporodva felborítják a természet egyensúlyát, elfogyasztják, tönkreteszik élőhelyük növényzetét, s végül elpusztulnak. Az embernek tehát be kell avatkoznia az állatvilág életébe.
 

Csatolások

  • egyszervolt-allatok-farkas-henrik.pdf
    1.5 MB · Olvasás: 149

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Kósa Géza

Kína kerti virágai​

1609082284014.png
Egykor a hosszú Selyemúton érkeztek földrészünkre az ősi Kína fejlett kézműiparának termékei. A gyönyörű selymeken és ritka porcelánokon látható pompás virágokat csak a képzelet szüleményének vélte az európai szem. Néhány korán meghonosított növény kivételével Kína virágai csak jóval később, a XVIII. századtól kezdve váltak ismertté Európában. Azóta bizony kiderült, semmi túlzás nem volt a korábbi hírekben. Kína, a „Kertek Anyja” számtalan szebbnél szebb, pompás növénnyel ajándékozta meg a világ kertjeit, nélkülük azok ma már elképzelhetetlenek. A kínai nép mindig szoros kapcsolatban élt a természettel. A városlakók sem szakadtak el soha a növényektől, a kínai embert mély vonzalom fűzte a földműveléshez és a kertészkedéshez. A virágok természetes szeretete sok-sok vad növényt honosított meg, a nemesítés is ősi kínai foglalatosság.
 

Csatolások

  • kosa-varga-kina-kerti-viragai.pdf
    2.1 MB · Olvasás: 158

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Varró Dániel

A szomjas troll​

Kis viking legendárium
1609230691349.png
Varró Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és „varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.
 

Csatolások

  • daniel_varro__a_szomjas_troll.rar
    2.1 MB · Olvasás: 449

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Dave Barry · Ridley Pearson

Peter és a csillagfogók (Peter és a csillagfogók 1.)

1609232248159.png
Peter és barátai az árvaházból kerülnek a Sohaország nevű hajóra, még nem sejtve, hogy valójában rabszolgának szánják őket. Már a hajóút is bővelkedik izgalmakban, hiszen titokzatos dolgok történnek egy vacak láda körül. Felbukkan a fedélzeten egy csodaszép kislány is, Molly, aki az éjszaka leple alatt delfinekkel társalog, s valami köze van a misztikus ládikóhoz. A javarészt bűnözőkből verbuválódott legénységnek sem könnyű a dolga. Nem csupán saját idióta kapitányukkal kell megküzdeniük, hanem a Sohaországot üldöző kalózokkal is.
Végül egy óriási vihar után a hullámok a molluszkok szigetére sodorják hajótörött hőseinket, ahol a hajmeresztő események egyre újabb és újabb fordulatot vesznek. Peter, Molly és barátaik felveszik a harcot a kegyetlen kalózkapitánnyal, a haszonleső tengerészekkel, a vérmes bennszülöttekkel, hogy megőrizzék, a faláda fantasztikus titkát, s megmentsék a világot a gonosztól.
 

Csatolások

  • barry_dave__peter_es_a_csillagfogok.rar
    2.1 MB · Olvasás: 168

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag

Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi​

Benda, Luca
1609233701036.png
"Mikor az udvar este szétoszlott, Shriár király visszatért lakosztályába. S amint leszállt a második éjszaka, Dunjazád így szólt nővéréhez:
- Ó, kedves testvérem, mondd el történeted második felét is!
Sehrezád pedig így szólt:
- Boldogan és örömmel, ha a király is úgy akarja.
- Mesélj csak tovább! - mondotta a király, és Sehrezád tovább mesélt... tovább ezer éjszakán keresztül."
Ennek az ezer és egy éjszakának a meséi - a tündökletes hercegnők és hercegek, a szellemek és dzsinnek, a csodalámpák világa - elbűvölték a királyt, így mentve meg Sehrezád és országa leányai életét. Századok során e történetek hatalmukba kerítették a világ mesét szerető közönségét éppúgy, mint ahogy elvarázsolják a ma olvasóját is.
E gyermekek számára átdolgozott kiadásból most újabb nemzedékek ismerhetik meg a Kelet csodás kincseit.
 

Csatolások

  • benda_luca__az_ezeregyejszaka_legszebb_mesei.rar
    621.6 KB · Olvasás: 164

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Bálint György

Az állatok dicsérete​

1609311460009.png
A középkorban megvetették az állatot, és különféle bűnök jelképét látta benne. Napjainkban sokan a másik végletbe esnek, és azt mondják, hogy az állat tisztább és erényesebb, mint az ember. Óvakodjunk az ilyen túlzásoktól, és főképpen hagyjuk békében az állatokat. Ne bánjunk velük sem kényszermunkára ítélt fegyencek, sem elkényeztetett csecsemők módjára, és ne készítsünk lelki életükről együgyű elméleteket. Amikor La Fontaine megírta meséit, nem akart hű állatjellemrajzokat adni; állatai különböző emberi tulajdonságok allegóriái csupán. A macska nem ravasz, a nyúl nem gyáva, a liba nem buta, a galamb nem szelíd, az oroszlán nem a vadon királya, és a méh nem nyárspolgár. Nyugodjunk bele, hogy egészen más síkon mozognak, mint az ember.. Egy előnyük mindenesetre van az emberrel szemben: nem ismerik a nagyképűséget.
 

Csatolások

  • balint_gyorgy__az_allatok_dicserete.rar
    272.3 KB · Olvasás: 141

klarissza4

Állandó Tag
Állandó Tag
Jo Nesbø Doktor Proktor pukipora 1-3.
Jo Nesbø Doktor Proktor pukipora (Doktor Proktor Pukipora 1.).pdf
Jo Nesbø Idővihar a kádban (Doktor Proktor Pukipora 2.).pdf
Jo Nesbø Szeleburdi világvége (Doktor Proktor Pukipora 3.).pdf
Doktor Proktor, a kétbalkezes professzor maga sem sejti, milyen kalandokba keveredik majd, amikor véletlenül feltalálja a földkerekség legnagyobb erejű pukiporát, ami bárkit képes az űrbe röpíteni. Ám amíg két kisiskolás segítője azon dolgozik, hogy a találmány híressé és gazdaggá tegye őket, a csodaszer híre illetéktelenek fülébe is eljut. A doktor hamarosan egy szökés biztos cellában találja magát, a gonosz ikerpár ellopja a találmányt, és egy folyton éhes anakonda is beszabadul Oslo szennyvízcsatornáiba. Közben pedig feltartóztathatatlanul közeleg a nemzeti ünnepre gyakorló iskolai katonazenekar…
A világhírű skandináv krimiíró Doktor Proktor-sorozatát már több mint 20 nyelvre fordították le. A főszereplők fergeteges kalandjait elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesbø-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné.
 

Csatolások

  • Jo Nesbø Doktor Proktor pukipora (Doktor Proktor Pukipora 1.).pdf
    2 MB · Olvasás: 277
  • Jo Nesbø Idővihar a kádban (Doktor Proktor Pukipora 2.).pdf
    3.8 MB · Olvasás: 274
  • Jo Nesbø Szeleburdi világvége (Doktor Proktor Pukipora 3.).pdf
    3.8 MB · Olvasás: 276
Oldal tetejére