Gyomorforgató palacktengerré változtatta a Tiszát az áradás

Árad a Tisza, újra érkezik a kommunális hulladékszennyezés, péntek reggel óta ismét munkában a magyar fejlesztésű géplánc.


A Felső-Tisza vízgyűjtőjén a korábbi napok jelentősebb esőzéseit követően az elmúlt 24 órában átlagosan már csak 1-4 mm csapadék hullott. Az elmúlt napok esőzései hatására azonban áradás indult el a folyókon. Az áradással egy időben kommunális hulladék szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára – írja közleményében a Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A kameraképek és gátőri észlelés alapján péntek reggel az ukrajnai Rahónál 1-2 db/perc,
a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél 30-40 db/perc a kommunális hulladék intenzitása. A Szamos folyón Csengernél 60-80 db kommunális hulladék érkezik percenként.
A felsőbb szakaszról érkező nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. Az észleléseket és mérést követően csütörtökön a kárelhárítást végző úszómű parkot Vásárosnaményi hídhoz irányították és a részleges folyamzárat elkezdték felállítani.
A hulladék kiszedése pénteken a délelőtti órákban megkezdődött, a munkavégzés folyamatos, váltott műszakú. A vízügyes szakemberek a közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen történik, itt a hulladékot válogatják és darabolják is.
A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszor vetik be éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával.
A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további árhullámokat kialakulásához vezethet. Ezért az OVF munkatársai az egyes állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és a gátőri észleléssel folyamatosan figyelemmel kísérik a levonuló idegen anyagok mennyiségét.

tisza.jpg
 
Hu menyi "betéti palack"! Megfog emelkedni a BSP. o_O
A palackok kilója többet hoz a konyhára mintha halat fogna az ember.

Ilyen képek láttán mindig a gyerekkori moziélmények jutnak az eszembe.

Jött a pereces-bácsi, a vásznon pedig futott a reklámfilm: "Ez műanyag, aki megismeri megszereti!"

Nincs valakinek digitálisan egy ilyen reklámfilmje? Örömet okozna vele nekem.
 
Hu menyi "betéti palack"! Megfog emelkedni a BSP. o_O
A palackok kilója többet hoz a konyhára mintha halat fogna az ember.

Ilyen képek láttán mindig a gyerekkori moziélmények jutnak az eszembe.

Jött a pereces-bácsi, a vásznon pedig futott a reklámfilm: "Ez műanyag, aki megismeri megszereti!"

Nincs valakinek digitálisan egy ilyen reklámfilmje? Örömet okozna vele nekem.
1612708874600.png

1612709290211.png
 
Ez már legalább olyan 15 éve visszatérő jelenség a tiszán. És ez még csak egy azon kőrnyezet szenyezések kőzül ami jelent van Magyarországon is.

Érdekes hogy a dunai olajszennyeződésnek még mindig nincsenek elkővetői.
Valjuk be, tudtuk hogy így lesz elsummákolják szépen csendben.
Miért?
Mert van az a pénz amiért érdemes elmismásolni.
Ez két dolog.
A Tisza szennyezése pusztán emberi felelőtlenség következménye.
A Duna szigethalmi természetvédelmi területének elpusztítása, olajszennyezése célzott emberi aljasság. A miértre majd egy-két év múlva rájövünk.
 
Ez két dolog.
A Tisza szennyezése pusztán emberi felelőtlenség következménye.
A Duna szigethalmi természetvédelmi területének elpusztítása, olajszennyezése célzott emberi aljasság. A miértre majd egy-két év múlva rájövünk.
Gondolom már megt van az új tulajdonosa is a Duna szigethalmi területének. Mertha valaki nem veheti meg tőrvényessen akkor majd erőszakkal törvénytelenül hozzájut.
 
Mai hír:
A magyar fogyasztók próbálhatják ki először azt az innovatív papírpalack-prototípust, amit a Coca-Cola és a dán Paboco startup fejlesztett ki tavaly. Az év második negyedévében 2000 hazai vásárló találkozhat az újfajta csomagolási megoldással – derült ki a Coca-Cola Indexnek küldött sajtóközleményéből.
A Coca-Cola brüsszeli kutatás-fejlesztési laboratórium tudósai és a dán Paper Bottle Company (Paboco) együttműködésében kifejlesztett papírpalack-prototípus része az üdítőital-gyártó Hulladékmentes Világ globális stratégiájának.

A VÁLLALÁSOK KÖZÖTT SZEREPEL, HOGY 2030-RA A COCA-COLA A FELHASZNÁLT CSOMAGOLÓANYAGAI 100%-ÁNAK MEGFELELŐ MENNYISÉGET GYŰJT BE ÉS HASZNOSÍT ÚJRA.
 
Válasz a Coca-Colának....magyar oldalról.
A PET-palackok okozta probléma már nem a Himalájában vagy a Mariana-ároknál van, hanem karnyújtásnyira, esetünkben a Tiszánál – mondta az Indexnek adott interjúban Csereklye Barnabás, a Hell Energy ügyvezető igazgatója.
Számunkra elfogadhatatlan, hogy a világ legnagyobb üdítőgyártó cége a környezetvédelem mellett kampányol, miközben egy egyszerű nyereményjátékkal arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy minél több PET-palackba csomagolt üdítőt vásároljanak. Ez nehezen összeegyeztethető a környezetünkben okozott károkkal.
Egy PET-palackból, amely élelmiszeripari minősítéssel rendelkezik, egyszer vagy kétszer lehet újra palack.

Ezzel szemben az alumíniumot végtelenszer lehet újrahasznosítani, és mindig ugyanaz a minőségű termék marad.
A Hell Energy mellett a másik brandünk, a Xixo szénsavas üdítőket és jeges teákat gyárt, és örömmel jelentettük be nemrég, hogy a szénsavas termékek csoportjában kivezetjük a PET-palackos kiszerelést, igaz, a jeges tea még kapható PET-palackban, de csupán egyetlen ilyen töltő gépsorunk van, a többin csak alumíniumdobozokat lehet tölteni. Sőt, a minap a Nestlé is bejelentette, hogy a Xixo után kiszáll a palackos vízüzletéből a legnagyobb piacán
Értjük, hogy drága az alumínium, és csökkenti a profitot, de tényleg ez a leglényegesebb? Nem inkább azt kéne nézni, mi szolgálja a környezetvédelmet, az egészséget, a fenntarthatóságot?

Ehhez képest a Coca-Cola rátolja a felelősséget a fogyasztóra, mondván, ha nem gyűjtünk szelektíven, akkor nem jöhet létre a hulladékmentes világ.

De ha olyan sok szemetet öntünk a társadalomra, akkor abba belefullad, mert hiába gyűjtünk szelektíven, ha a minimális hányadát lehet újrahasznosítani.
Azt, hogy a hárommillió tonna önmagában olyan mennyiség, hogy nincs a világon az az újrahasznosítási kapacitás, infrastruktúra, visszaváltási rendszer, amely ezt a hulladékmennyiséget fel tudná dolgozni. Emellett meg kiszúrják a szemünket azzal, hogy 600 tonnával csökkentették a műanyag felhasználását. De mit jelent a 600 tonna a 3 millióhoz képest?
Hoztunk egy döntést, hogy olyan alumínium alapanyagot vásárolunk, amelyről egy harmadik fél igazolja, hogy legalább 75 százalékban újrahasznosított dobozból készül. Mellesleg a valaha gyártott, kibányászott, kibocsátott alumínium 75 százaléka a mai napig használatban van.
A látszatintézkedések így nem is érnek célt. Ennél sokkal fontosabbak a valódi tettek.
Például meg kell szüntetni a PET-kiszerelést egy kategóriában, átváltani környezetbarátabb csomagolásra, mint például az alumínium.
( Az ügyben kerestük a Coca-Colát is, későbbre ígértek választ.)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Keresem Debra Lobato Brothers sisters and special needs könyvét, angolul vagy ha valakinek meglenne magyarul még szuperebb lenne:) Online formában érdekelne elsősorban. Köszönöm!
Kicsichi wrote on Ajuda67's profile.
Helló, megint. Keresem J R Ward Örökség sorozatának fordítását. Ha valaki tudja hol találom, légyszi árulja el. Előre is köszönöm.
D
DE. Andi wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta kérem a fiókom törlését. Köszönöm!
benudori wrote on szjucus2's profile.
Szia!
Szeretném elkérni a English Plus 2 Second edition teszteket.
Előre is köszönöm!

Heni
Kedves mindenki szeretném kérni valakitől a 6.-as természet dogákat illetve esetleg irodalomból A küklópsz barlangjában Trencsényi-Waldapfel Imre nyomában című műnek az össze foglalását szeretném kérni.
Köszönöm aki segít

Statisztikák

Témák
36,454
Üzenet
4,399,290
Tagok
591,204
Legújabb tagunk
Ngy Andras
Oldal tetejére